Linnud

Galerii lind või vitite

Jahipidajatele on hästi teada metsiku tuvi ajalugu (muidu tavaline tuvi). See on huvitav kui spordiobjekt ja tavaline lindude jaht. Ekstraheeritud lind on suur ja väga maitsev liha. Huvi nende metsaelanike vastu tekkis suhteliselt hiljuti: enne Interneti-ajastut olid huvitatud ainult ornitoloogid.

Puidust tuvi: Kirjeldus

Metsiku jala nimi on Columba palumbus.

Inimene tänaval ilma käskudeta ei suuda eristada looduslikku tuvi tavalisest linnakarjast. Kuid tavaline tuvi on piisavalt suur (isegi sellise suure linnu jaoks) tuvi, selle mõõtmed on muljetavaldavad: keha pikkus kuni nelikümmend viis sentimeetrit, kaal keskmiselt seitsesada üheksasada grammi, tiibade pikkus on peaaegu seitsekümmend sentimeetrit. Mehed ja naised kaaluvad peaaegu võrdselt, kuigi mees tundub palju suurem.

Nagu kõik selle tellimuse esindajad (tuvi-sarnased), on puidust tuvi värvitud hall-sinise (hall) värviga.

Selle iseloomulikud tunnused on lennus selgelt nähtavad: tiibadel on valge lai sirge (ribad), saba ülemine osa on tume, seejärel järgneb valge serv. Erinevalt linnavendast ei ole loodusliku tuvi tiivadel tumedate toonidega põiki.

Puidust tuvi pildil on rinna värv selgelt nähtav - vein roosa, ees rohekas varjund.

Kaela külgedel on kaks suurt valget (mõnikord kreemi) täpi.

Käpad on roosakas-punased, nokk on kollane.

Meeste värvus on heledam, kaelal olevad kohad on palju suuremad. Naised on meestest siledamad, mis on mõnevõrra raskemad ja suuremad.

Soodsates tingimustes võib puidust tuvi elada kuni 16 aastat.

Puidust tuvi: levik

Vituteni elab Euroopas ja Aasias mõõdukates laiuskraadides ning levib Lääne-Aafrika põhjaosas, kus põhjapoolsed inimesed talvituvad ja kohalikud elavad püsivalt. Venemaal ei ole seda kunagi näinud kuuekümne teise paralleeli põhja pool nii Euroopa kui ka Uurali kohal. Elupaik on piiratud lõuna poole viiekümne sekundi kaugusel (Ukraina piiridega).

Kõige sagedamini asetsevad need okas- või segametsades, eelistades nende äärelinnu. Pesitsemiseks on võimalik valida nii eraldi okaspuude rühmad kui ka kaitserajatised rööbasteel, mõnikord isegi vaiksetes parkides, talu- ja eraaedades.

Vene Föderatsiooni Euroopa osa lõunapoolsetes piirkondades võib tuvi lennata talvitusse, mõnikord viibides sealt edasi ränneteks. Aasias ei lahenda Venemaa lõunaosa.

Kaela pesitsemise aeg ja meetod

Märtsi lõpus sõidavad need looduslikud tuvid lõunapoolsetes karjades ja septembri lõpuks (oktoobri keskpaigaks) lendavad nad talveks.

Meessoost kaks nädalat pärast saabumist (aprilli keskel) valivad endale krundi ja alustavad sõprade otsimist. Märgistus näeb välja selline: lendamine lennu ajal, vaheldumisi startimine ja aeglane langetamine (“slide”). Olles teinud mitu sellist vahelduvat lendu, naaseb tuvi flyite nn. Ahvenasse (jahimehele).

Galeriide paar hakkab kohe pesa valmistama, asetades selle suurte horisontaalsete kuuste- või männiharude harudesse, kergelt pagasiruumi poole kahe kuni viie (harvemini kaheksa kuni kümme) meetri kõrgusel. Nahahirni pesa on lahtine poolläbipaistev platvorm, mille kõrgus on viis kuni kakskümmend sentimeetrit ja läbimõõduga kuni kolmekümne sentimeetri nõrga kandikuga (umbes viis kuni kaheksa sentimeetrit sügavusega, kuni neliteist läbimõõduga). Ehituse materjal on kase, lepa, kuuse ja männi õhukesed oksad. Mõnel juhul on need struktuurid nii habras, et munad lihtsalt langevad läbi vardade, saades saagiks igasugustele röövloomadele.

Naissoost on ainult kaks muna (nende suurus on suurem kui tavaliste linnakarjade puhul), munade kaal on üheksateist grammi, kuni kolm sentimeetrit läbimõõduga, pikkus on umbes neli., Koori värv on puhas valge ja kollasus valendikul.

Esimene sidur on peaaegu alati aprilli lõpus (varases sooja kevadel), sagedamini - mai keskel, teine ​​- juulis.

Kõige enam istub pesas naissoost naised, mehed võivad seda toitmise ajal asendada. Haudemunad - seitseteist kuni üheksateist päeva.

Mehi sidurite naiste inkubeerimise ajal võib kombineerida kollektiivseks toitmiseks. Nad lendavad teraviljaväljadele, seejärel naasevad ükshaaval pesitsuskohtadesse.

Augustis ühendavad esimese (noore) ja teise sugukonna emased, tibud söötmiseks ja siis rändeks karjadesse (mõnikord kuni neljasada inimest).

Suhteliselt suured noorkanad pesas veedavad kuni kolmkümmend viis kuni nelikümmend päeva.

Mõlemad vanemad on hõivatud laste toitmisega, tuues esmakordselt pehmendatud teravilja ("linnu piim") ja seejärel muud mitmekesist toitu.

Nestlings tundub peaaegu alasti, õrn alla - ploomi alus ei kasva kiiresti, sulgedestid ilmuvad esmalt tiibadele, siis lendavad suled kasvavad ja alles jääb ülejäänud sulestik. Tibude värv muutub õrnalt halliks.

Ja kaheksandal päeval on võime näha.

Neljakümnendaks päevaks on tibud juba tiibadel ja saavad end toiduga varustada.

Peaaegu pooled kõigist naistest pärast esimest munemist on selleks hetkeks valmis.

Pähklipurejad

Metsiku tuvi ronimine on üsna suur, mõnikord vihmaga jahimehed võtsid peaaegu terve teraviljaseemne.

Toitumise alused saabumisel (varakevadel) on noored pungad, okaspuude seemned.

Mai keskel sööb tuvi vitoo idanenud kevadel teravilja, mõnikord (suure arvuga) võib see kahjustada.

Suve alguseks ja keskpaigaks muutuvad tuvide küpsetamise objektiks küpsetavad marjad, looduslike maitsetaimede seemned ja kivipuude viljad.

Sügisel hakkavad metsik tuvid noori põõsaid, mägede tuhka, sõstrad, põõsadest, metsiku roosist, linnuliha kirsidest kinni ja ei pööra põrgu. Väga harva süüakse usse ja herneid.

Väga kiindunud teravilja. Nad lendavad tervetes karjades teravilja sorteerimis- ja ümberlaadimiskohale, haaravad nii palju kui võimalik - kui palju on võimalik jõuda. Siis lennata ükshaaval ära.

Käitumise tunnused

Pigeon vituty - äärmiselt ettevaatlik lind.

Nagu kõik looduslikud esindajad, ei luba linde, kellel on suurepärane kõrv, inimest, kes on lähemal kui viiskümmend, sagedamini - sada meetrit.

Kui inimene läheneb pesale, läheb koorimislind kohe vait.

See võib lennata lähedase lähedale, kui ta kannab kamuflaaži, kuid tema nägu peab olema täielikult kaetud.

Kui saate varjata pesitsuspaiga läheduses või kui te järgite teda, leiad ahvenat ja istute lähedal, saate pildistada tuvi ja video.

Tegevus

Käitumise sõltuvused tuvid viiside ja toitumise tõttu.

Kevadel kaotab lind kehakaalu, nii et selle toitumine on halb - teravilja, pungade idanevad seemned, eelmise aasta porgand. Kaalulangus - ligi kolm kuni neli protsenti (kuni kolmkümmend viis grammi).

Suve keskpaigaks hakkab metsik tuvi taas kaalust alla võtma, süüa puuvilju, looduslike ja põldude rohusid (armastab ristikut väga palju) ja seejärel lendab karjadesse ning vilja- ja kaunviljadesse.

Vyhirey toitmine toimub hommikul ja hilisel pärastlõunal (mõned esinevad hämaras).

Metsik tuvi elab peaaegu ajakava järgi: uni, hommikune toitmine, jootmine, naasmispaika naasmine, õhtusöök.

Naised käituvad aktiivsemalt, nende elu on kiirem kui meestel. Nad veedavad vähem aega söötmisele, jootmisele, ploomide puhastamisele. Aga tibude pesas veedavad nad peaaegu neli korda rohkem aega.

Ornitoloogid ei suutnud selgitada, kuidas mehed pidevalt hommikul ja õhtul vähesed olid. Tänapäeval on selle käitumise põhjuseks teadlased sel viisil suhtlemise taktikale nende sugulastega, kes on koos talvel olnud karjaga lennanud. Linnud asuvad kuni 50 meetri kaugusele, kuigi suure väljatõrjumise tingimustes saavad nad ehitada pesad vaid 20 meetri kaugusele.

Seksuaalse aktiivsuse periood lõpeb lindudega suve lõpus, mis aitab kaasa maksimaalse kaalu kogumisele.

Inimese sekkumine lindude elusse

Tuvi on olendi armastav kord ja vaikus. Tundub, et linnastumine toob kaasa maapiirkondade elanike arvu vähenemise, mis võib tuua metsad vaikida. Kuid matka- ja kaugliikluse turismi arendamine muudab tuvid tavapärastest elupaikadest lahkuvateks. Linnaäärsed metsad, mida külastavad peaaegu kogu suve (alates varakevadest kuni hilissügiseni), on peaaegu lakanud olemast looduslike tuvide harilikud elupaigad.

Vyhirey'i arv hakkas vähenema alates eelmise sajandi neljakümnendatest aastatest, põhjuseks oli pestitsiidide tohutu kasutamine põllumajanduses.

Praegu mõjutavad metslindude jahimehed tulistamist kariloomade kasvu piiramisel. Dove tuvi kergesti lendab ka pärast seda, kui jahimees ei suuda alati leida surnud lindu, mis paneb teda jälle jahti ja tapab üha enam.

Looduslikud negatiivsed tegurid

Looduse tuvi looduslikud vaenlased on saakloomad - peregrine falcon ja Hawk. Nad jahivad nii täiskasvanuid kui ka lapsi.

Väiksemad linnud - piitsad, jays, halli varesed - hävitavad tuvide pesakesi munemise ja haudemiste ajal. Valgud kogutakse samal viisil. Ornitoloogide arvutuste kohaselt saab hävitada kuni nelikümmend protsenti ettenähtud munadest.

Iga-aastaste sidurite arvu mõjutavad ebasoodsad temperatuuri- ja niiskustingimused: hilja külma vedru sunnib linde esimese siduri algusesse kandma mai, mis ei jäta aega järgmisel reprodutseerimisel.

Jobi kirjeldus

Tuvid on väikeste, keskmise suurusega ja suurte linnade lahutamatu elanik.. Nad tekitavad inimestes erinevaid emotsioone. Keegi hirmutab neid loomuliku „ebapuhtuse” eest, teised söövad neid tugevalt leivade kuklidega ja parkides ja väljakutes. Täna räägime lähisugulastest - metsikutest tuvidest, puiduvillidest. Alates viimastest aegadest on inimkond puidust lindu kohta õppinud. Enne Interneti tulekut oli ta teada ainult linnuvaatlejatele. Aga nüüd, haruldane jahimees ei tunne oma liha maitset. Lind vititi, hoolimata oma valvsusest ja hirmusest, muutub sageli inimese saagiks.

See on huvitav! Sa võid teda lähemale libistada, varjates naastu katte all loodusliku tuvi loodusliku elupaiga lähedal. Samal ajal on oluline katta nägu, muidu hoiatab ettevaatlik lind haigeid ja kohe lendab.

Välimuse ja keha kuju on metsik tuvi peaaegu samasugune kui tavaline linnakarv. Väljastage metsaomanikku, kui see ei ole muljetavaldav. Linde keha pikkus ulatub 45 sentimeetrit, kaaluga 700-900 grammi. Juhtumid on täheldatud, kui puidust tuvi eluskaal jõudis poolteist kilogrammi. Umbes 70 sentimeetrit on ainult üks tiibakujundus, mille võimsus võimaldab lindel hooajalise rände ajal ületada kuni tuhande kilomeetri kaugused. Eriti huvitav on see, et isane näeb välja naissoost suurema suurusega, kuid nende kehakaal on sageli sama.

Välimus

Puidust tuvi - näiliselt suur tuvi. Nende lindude värvus on iseloomulik. Pliiatsi peamine osa on värvitud halliga, see tähendab sinakas. See värv võimaldab teil edukalt peitjatelt peita. Tiivad on kaunistatud laia valkjajoonega, neid võib eriti hästi näha lendudel. Saba tumedat ülaosa täiendab valge serv. Ainus asi, mis eristab seda lindu linnakollektiividest, on tumedate põikribade puudumine tiibal. Puidust tuvi rinnus on värvitud õrnalt vein roosal varjul, rohelise läikega, mis paistab eriti atraktiivsena päikese käes.

Tuhke värvi puidust tuvi pea. Kaela küljed on kaunistatud valgete või mõnel juhul beežidega. Valgel on kollane kaardus ja punane-roosa käpad. Silmad on ümmargused, mustad ja kollasel veljega ümber. Metsa- tuvi mees näeb välja massiivne. Naised on graatsilisemad. Nende ploomide värv on mõnevõrra pehmem, erilised laigud on väiksemad, kuid lennu ajal näevad daamid ilusamat ja miniatuursemat.

Iseloom ja eluviis

Neid linde peetakse meie ühiste linnakarjade suurimateks metsametsadeks. Nende looduslik elupaik on tihedad metsad, põllukultuuride kohad, kus nad põllul otsivad toitu.

Kuid sa saad kohtuda äärelinnas ja isegi linnas. Sellises linnapiirkonnas võib peamine elupaiga toitu puududa.

Metsa tuvid viivad enamasti istuvasse. Nad armastavad lehtpuude äärelinnu söötmise väljade lähedal. Ainult soode ületamine on äärmiselt haruldane. Šotimaa Orkney saartel, mis on puude puudumise poolest tuntud, elavad need linnud otse maapinnal. Ärge laske tuvi sellistes nõrkades elutingimustes ja kividevahelises lõhes.

See on huvitav! Vityutni äärmiselt ettevaatlikud linnud. Selle põhjuseks on nende loomulik kaitsetus suurte röövloomade vastu. Seetõttu ärge püüdke oma silmaga kinni püüda - nende peamine relvakaitse. Ka puidust tuvid lendavad kiiresti. Jahimees või kiskja lähenemise ajal külmutab metsik tuvi ja ainult äärmuslikel juhtudel lendab ta järsult taevasse, tehes selle tiibadega valju vile.

Nad tunnevad end paremini silma, kus nad edukalt eksisteerivad ja kasvatavad järglasi. Vyahi koguneb väikestesse paarikeste linnukarjadesse, meeskonnas käituvad nad energiliselt ja väga seltskondlikult.

Elupaik

Ühine puidust tuvi, peamiselt lind, elab Euroopas. Kuid te võite temaga kohtuda laiemas piirkonnas. Neid huvitavad Ukraina, Venemaa, Skandinaavia ja Balti riikide okaspuud. Suvekuudel suureneb Krimmi karjääride populatsioon, sest suvel on neid eriti huvitatud lõunapoolsed riigid. Sa võid kohtuda Aafrika loodepiirkonnaga Aafrikas.

Dieet

Viola toitumise aluseks on taimne toit.. Need on tammetõrud, teraviljad. Menüüsse kuuluvad ka puuviljad, koonused, pähklid, marjad, muud taimed ja nende seemned. Metsik tuvid on üks eripära.

Selleks, et saada harukontaktist raskesti ligipääsetavaid marju või pähkleid, haaravad nad küünised haru külge, riputades selle tagurpidi. Toidupuuduse tõttu söövad need linnud vihmausside, nälkade ja röövlite söömist. Inimese lähedal elavad Vityutni, mida toidavad sageli pagaritoodete jäägid. Pähklite karjad soovivad minna sinepi või ristiku väljadesse söötmiseks. Lõunapiirkonnad meelitavad linde looduslike viigimarjadega.

Loodusliku puidust tuvid erinevad teistest lindudest erinevas joogivormis. Kastmiskohas on need kõik teistest kergesti eristatavad, nad lihtsalt langetavad nokk vett ja tõmbavad selle läbi spetsiaalsete aukude. Enne tuvi allaneelamist tõstab ta lühidalt oma pea.

Paljunemine ja järglased

Aasta jooksul võib paar puidust tuvi paljuneda ja kasvada kuni kolmele järglasele. See peaks aga kaasa aitama ilmastikutingimustele. Enamasti sugukonnad 2, harvemini 1 või 3. Aretushooaeg algab aprillis, pärast talvehooajal naasmist ja kestab kuni septembrini. 10-11 kuu vanuselt, puberteedi algusega, mehed, et meelitada vastassugupoole tähelepanu, lendavad üles puude tippudesse ja hakkavad koo. Enamasti teevad nad seda hommikul. Niipea kui naine pöörab tähelepanu härrasmeesele, läheb ta kohe tema juurde, jätkates koo, vältides teda ringis. Õuduse tulemuseks on munade paari asetamine.

See on huvitav! Pärast paari paari ehitamist pesa ehitamiseks. Kuna ehitusmaterjal kasutas väikseid oksi. Enne iga oksa heakskiitmist haaratakse see tugevalt nõelaga.

Kui materjalid on valitud. 2-3 päeva pärast ehitatakse pesa. Pesa aluseks on tahkete suurte vardade raam, mille vahele on täidetud väiksemad ja painduvad oksad. Tulemuseks on tasane põhja ja lahtiste külgedega kauss. Vardad on lahtised, kus lõhenemine võib munada munemisest. Paigutussigadel ei ole maapinnast kaugemal kui 2 meetrit. Eriti laisk ja võib võtta kellegi teise hüljatud.

Naissoost on paar valget muna, mille koorumine kestab umbes 2,5 nädalat. Naine tegeleb inkubatsiooniga, mees vahetab teda mõnikord söötmiseks. Mõlemad vanemad tegelevad sündinud järglaste toitmisega. Umbes kuu kestavad praktiliselt alasti pimedad tibud „lindude piimast“, kohupiima massist teraviljatükiks. 5 nädala pärast on tibud iseseisvalt valmis.

Looduslikud vaenlased

Sellised röövloomad, kes on peregrine falcon ja Hawk, kujutavad endast suurimat looduslikku ohtu puidust tuvide populatsioonile. Nad jahti nii noori linde kui täiskasvanuid. Ärge jätke maha metsik tuvide ja oravate, karvade, jayside ja hallide varude hävitamisel, kes hävitavad aktiivselt pesasid oma munade ja munadega. On statistikat, mille kohaselt väheneb nende loomade sekkumise tõttu iga-aastane vistrikeste arv 40%.

Ka segavad looduslikud kliimatingimused. Näiteks enneaegne jahutamine, kõrge õhuniiskus ja muud kataklüsmid vähendavad vyhirey seksuaalse aktiivsuse kestust, mis muudab võimatuks kasvatada 2 või enam looma aastas. Например, поздняя весна заставляет переносить откладывание первых яиц на май месяц, что не дает времени для того, чтобы сформировать вторую кладку.

Также вносит свою лепту и человек. Витютень – птица, обладающая вкуснейшим, мягким мясом. Из-за этого эти птицы часто становятся жертвами охотников. Samal ajal, kui jõuad hällile, siis ta isegi pärast viimast jõudu kuuluva kuuli lendamist, mis põhjustab tema surma sagedamini metsades ja jahimees otsib uut sihtmärki.

Rikud need linnud ja tsivilisatsioon. Tundub, et maapiirkondade asulate vähendamine peaks andma võimaluse elanikkonna suurendamiseks, kuid see ei ole nii. Puidust tuvi on kõige vaikseim armastus. Autoturismi areng, inimese regulaarne kohalolek (seened, jahimehed, turistid, puhkajad), isegi metsa kõige eraldatumates nurkades, teeb linnud kodudest lahkumiseks. Samuti oli põllukultuuride pestitsiidide kasutamise levitamisviiside esindajate arv "kurnatud".

Rahvastik ja liikide seisund

Assooridel elavad looduslikud tuvid on loetletud punases raamatus. Madeira Vyahi saared hävitati eelmise sajandi alguses. Ehkki muude looduslike klaasipuhastussildade alamliikide arv on vähenenud, sest metsade hävitamine, looduslike elupaikade hävitamine ja kontrollimatu laskmine on ohustatud, ei ole seda liiki ohustatud.

Kes on tuvi ja kus seda saab näha

Metsik tuvid on mitmel kujul. Üks neist on puidust tuvi. Teda nimetatakse ka vitite või metsa tuvi. Ta on tema perekonna suurim ja seega jahimeestele nii atraktiivne. Täiskasvanud võivad jõuda kuni 2 kg, nende keha on lihav ja tiibade pikkus on üle poole meetri. Tuvil on ebatavaline värvus:

  • jalad ja teravnurk - punane
  • kõht punakas sinine,
  • rind võib olla punane või Burgundia,
  • taga on hall-sinine,
  • saba tume hall tumeda servaga.

Kaela-valged laigud, millel on ainult täiskasvanud tuvid, on kaks eristavat omadust ja neil ei ole neid. Väga tähelepanuväärne tuvi laulmine. Metsas on raske tuvi tuvastada, kuid seda reedab alati õrn koorimine: “Kru-kuu-ku-kuk, kru-kuu-ku-kuk”, mis on jaotatud puude harudest.

Vyakhira elupaigad võivad olla tasandikud, lehtede või okasmetsadega kaetud mäed. Nad elavad seal suurtes karjades, kuid sageli on võimalik neid tuvi maapiirkondades täita. Nende lemmikpaigad põldudel, tihe põõsas, noored kasvanud puud. Põllumajandustootjad ei meeldi oravale, sest nad toituvad oma põllukultuuride seemnetest. Ja linnaaedades näevad inimesed rõõmuga ebatavalisi tuvi.

Mida puidust tuvi toidab?

Metsik tuvi süüakse peamiselt taimse toidu kaudu, vältides röövleid või igasuguseid vastseid. Mõnikord ei pea nad sööma põllukultuure, flokeerides sinepi, kaunviljade, ristiku või terade väljad. Need Euroopa linnade läheduses elavad tuvid ei karda inimesi ega keeldu kunagi leibadest ja muudest toodetest. Ülejäänud linnud on siiski üsna häbelikud ja ettevaatlikud, kuid nii energilised, et kui nad maha tõmbuvad, teevad nad valju vile. Nende jahipidamine ei ole nii lihtne, kuigi selles elukutsel on palju armastajaid. See tõi kaasa isegi tuvide populatsiooni vähenemise ja mõnes riigis täieliku väljasuremise.

Nõukogu Kui teie dacha lähedal on ilmunud metsa tuvi pesa, siis toetage lindude populatsiooni - sööta neid maisi- või päevalilleseemnetega, nad on teile väga tänulikud.

Kus on tuvi ja kuidas seda tuvastada

Teine tüüpiline tuvi perekonna liige on metsa-tuvi. Suuruse poolest on see kolmanda koha järel häll ja klint. Väliselt on see väga sarnane tavalise linnakäruga, kuid nendest on mitmeid erinevusi:

  1. Neil on pruunikas, laiguline värvus ja punakas rind.
  2. Kaelal on kõik samad valged laigud, kuid veidi pikemad, nagu chevrons.

Selle liigi tuvid elavad peaaegu kogu Euroopa territooriumil, välja arvatud kõige põhjapoolsemad piirkonnad. Kuid lõunapoolsed piirkonnad on neile paremad, sest kohad, kus on pikki külmasid, peavad talvel sõitma. Tugevate lendude vältimiseks elavad tuvid üha enam inimeste asulate lähedal soojust ja leiba otsides.

Metsa tuvi elust ja toitumisest

Nende lindude sööt koosneb peamiselt taimedest ja põllukultuuride teradest, nii et neid võib sageli leida kodumaiste kanade ja tavaliste tuvide läheduses. Linnades leidub neid palju harvemini, nii et isegi leiva jäänused ja muud hõrgutised ei muuda nende suhtumist isikuga tolerantsemaks.

Predaadid häirivad tihti tuvi, hävitavad pesasid ja jahti täiskasvanutele. Selleks, et vältida nende rünnakuid, asuvad linnud kõrgele okaspuudele. Seal ehitatakse nad hoolikalt oma pesad, kus reeglina valetatakse 1-2 valget muna. Naissoost peab looduslike tuvide järeltulijatel kulub vaid 17 päeva, nii et kahel põlvkonnal on aega kasvada aastas.

Tuvid on kuulsad oma laulmise ja koorimise pärast, need meeldivad helid ajendasid isikut lindu värskendama. Seni on need sulgedega lemmikloomad teretulnud. Seal on isegi eraldi tüüpi kodustatud kilpkonnakunst - metsik naeruv turtlee tuvi. Tõsi, nende tuvide laulmine erineb tavalisest - see meenutab naeru, seega nime. Kuid see lind sobib puuri tingimustes.

Metsik tuvid on väga huvitavad ja üllas linnud, mis meelitavad oma välimust ja koorimist. Nad väärivad enamat kui austust. Ärge läbige neid tuvisid, imetlege, sööge, jälgige. Armastus loodus ja ta vastab samamoodi.

MIS EATS

Puidust tuvid söövad peaaegu eranditult taimset toitu. Nende lindude menüüs on seemned, lehed, terad, rohi, tammetõrud ja puuviljad. Harvemini sööb turja röövlid, nälkjad ja vihmaussid. Inimelamute kõrval elavad linnud toidavad ka järelejäänud küpsetatud kaupu.

Mõnedes piirkondades söövad põllukarjad teatud perioodidel puidust tuvi. Sügisel täiendatakse nende tuvide toitu ristikuga ja kevadel langevad vüriirekarjad põldudele, kus sinep kasvab. Suvel võivad nad põhjustada teraviljatoodete märkimisväärset kadu. Lõuna-riikides elavad linnud toituvad ka metsikutest viigimarjadest.

Need, kellel oli võimalus vaadata puukilpide jootmiskohas, märkasid, et nad ei joo nagu teised linnud. Need tuvid sukeldavad nokk vette ja imevad seda läbi spetsiaalsete aukude. Enne vee allaneelamist tõstke tuvid lühidalt oma pead.

LIFESTYLE

Ühine puidust tuvi elab nii lame- kui mägisel maastikul. Enamik linde nagu leht- ja segametsad, kuid sageli elavad nad okasmetsadesse. Tuvi hääl on eriline koorimine, mida edastavad “kuu-yu, kuu-ruu” või “gurr-game-gurr” helid. Kui pesitsusperiood lõpeb, hoitakse puidust tuvi metsa- tuvi suurtes karjades, mis õhtul kogunevad tavapärastesse ööbimiskohtadesse. Vyhirey mehed veedavad seal ööd ka siis, kui naised munad kooruvad. Maapiirkondades on nendel tuvidel soovitud magamispaik põldude, põõsaste ja puudega kaetud piirid. Põllumajandustootjad ei meeldi tuulele selle eest, et nad sageli söödavad. Linnaaedades ja -parkides on vastupidi inimesed rahul oma kohalolekuga ja sageli söövad linde.

Paljundamine

Pesitsemisperioodi alguses, mees, kes tahab meelitada naise tähelepanu, valjult koorida ja näidata oma sõiduvõimeid. Naissoost, kes võttis vastu meessoost koos valitud isikuga, täidab teise rituaali. Selle ajal puutuvad puidust puidust kohvrid üksteisega kinni ja puhastavad oma suled. Pesa kõige mugavam koht on puude väga tihe kroon. Nende lindude pesa on väändunud õhukestest harudest. Väga sageli kasutavad puidust tuvid vanu neljakümne pesasid, varesid ja oravaid. Naisel on kaks valget muna, mida vanemad inkubeerivad koos.

15-17 päeva pärast kooruvad tibud munadest. Vanemad toidavad neid spetsiaalse ainega - "tuvi piimaga", mis on moodustunud täiskasvanud lindude ronimisel. Pigeoni tibud "joovad piima", mis süvendavad nokk ühte vanematelt. Mõne päeva pärast hakkavad nad harjuma tavalise toiduga. Tibud lendavad 7 nädala jooksul.

ENEMIES VYAKHRYA

Metsiku tuvi peamised vaenlased on suured röövlinnud. Viimastel aastatel on inimvea tõttu märkimisväärselt vähenenud saagiks peetavate lindude arv, mis on viinud metsik tuvide populatsiooni suurenemiseni nõidaga. Mõnikord muutub witchutas metsa rüüstamiseks saagiks, mis ronib puude puhas. Maal küttivad nad rebaseid ja mägesid, sest tuvid on üsna suured ja ei saa kohe õhku viia. Mõnes riigis on puidust tuvi tuvid nii palju, et neid peetakse kahjuriteks ja hävitatakse. Igal aastal tehakse nendes piirkondades väga suur hulk üritusi.

TÄHELEPANEKUD VYAHREMile

Teatud aastaaegadel, kui terad küpsevad, võite kohtuda põllul asuva puidust cigiga - lind kogub seal seemneid. Lääne-Euroopas on paigutustes linnades üsna palju. Nad elavad parkides või aedades. Puidust tuvi teeb oma kohalolekust tüüpilise nutt. Hirm, mis oli hirmunud, sõidab puude ülaosast, kummardades selle tiivad. Paljudes kohtades, kus need linnud on harjunud inimeste kohalolekuga, lasevad nad temale inimest ja võtavad tahtlikult toitu kätest - leivapuru.

ÜLDSÄTTED. T


Vihir - väga ettevaatlikud linnud, nii et nende jaht ei ole nii lihtne ülesanne. Nüüd on metsloomade arv oluliselt vähenenud.

Ühine puidust tuvi on Euraasia metsade suurim tuvid. Keha pikkus - kuni 44 cm, kaal - 620 grammi. See pesitseb puudesse, kus on 2 muna. See suur metsametsik juhib edukalt pesakonnast välja isegi kobed. Alguses toidetakse tibusid „tuvi piimaga”, mis paistab silma paaride ja seejärel seemnete ja teraviljaga. Tema lemmiktooted on tammetõrud ja pöökpähklid, mida ta tervelt alla neelab. Talvel lendavad linnud lõunasse. Nad sõidavad suurtes 300-500 isendites.

HUVITATAVAD FAKTID, TEAVE.

  • Puidust tuvi valib hoolikalt pesa ehitusmaterjali. Enne kui ta otsustab, kas neid kasutada või visata, uurib ta oma nokaga üksikasjalikult iga oksi ja varsi.
  • Hoolimata suurest suurusest ja massiivsest kehast, võib tuvi hingata õhus hämmastavaid akrobaatilisi numbreid. Lind võib riputada oksale tagurpidi, et jõuda viljadele või pähklitele.
  • Aasta jooksul on oksadel 2-3 järglast.
  • Šotimaast põhja pool asuvates Orkney saartel, kus puud puud, oksi pesitsevad maapinnal või sagedamini kivirõhul.

RAVIMI OMADUSED

Täiskasvanud linnud: mõlema soo linnud on värvitud sama. Nende pea, kael ja saba on helehallid. Kõht ja rinnus on lilla. Kaela külgedel on rohelised ja valged laigud. Selja ja tiivad on hallid.

Lennu: lennu ajal on tuvide tiibadel selgelt näha valged laigud.

Nest: kootud oksi, õhukeste juurte, kõva rohu varre või võrsete abil. Piitsitsad jäävad pesasse 28-29 päeva.

Munad: kõige sagedamini 2 valget muna.


- Kui metsik tuvi elab puiduvillis

Kus see elab

Ühine puidust tuvi elab peaaegu kogu Euroopas ja idas Põhja-Indias. Lisaks elab see Põhja-Aafrika mägimetsades.

KAITSE JA SÄILITAMINE

Üldine puidust tuvi on laialt levinud kogu Euroopas, selle arv on madalam ainult metssigade ja hall-hallide tuvide järeltulijate arvust. Ja kuigi paljudes kohtades seda jahti peetakse, ei ole selle liigi kadumine ohus.

Puidust tuvi toidab tibu. Video (00:00:29)

Ühine puidust tuvi (perekonna tuvide linn) toidab tibu. See lind on salajane, nii et mitte nii tihti näete seda. Aga me olime õnnelikud. Paar tuvi tegi pesa otse kappide akna vastas, sõna otseses mõttes poole meetri tagant. Nii et meil on võimalus oma elu jälgida ja teistele näidata.
Paar päeva tagasi sündis vyhirey'l lind ja täna osutus see fotole

Hernehirmutisega Pigeon SPORT PLAST. Video (00:00:16)

Itaalia firma SPORT PLAST tuvi tuvi. Tänu oma realismile ja praktilisusele on need täidisega loomad maailma tootjate seas esimesed kohad. Tänu erivärvidele ei paista loomad päikese käes. Neid täidisega loomi saab paigaldada päevalillekübarale plastikust varda abil, mis on komplektis täidisega loomale. Siia kuuluvad ka eemaldatavad jalad, millega saab panna hernehirmutisele põllule või muule tasasele pinnale.

Forest Dove: selle välimus, foto

Linnade elanikud on harjunud ühe tüüpi tuvidega - halli tuvi. Paljude looduslike tuvide kohta pole inimesed kunagi kuulnud.

Puidust tuvi või Vitjen on metslind, kuulub tuvi perekonda. Nende lindude populatsioon on väike. Vitutyen on väga ettevaatlik ja hirmuäratav, nii et harva ei saa keegi teda näha.

Pigeon Bird on oma looduslike sugulaste suurim. Täiskasvanu saavutab järgmised suurused:

  • mehe pikkus ulatub 450 mm, naised - 422 kuni 436 mm,
  • meeste kaal on 530–625 g, naised kaaluvad 450–500 g,
  • Isane tiiva pikkus - 237 kuni 262 mm ja naistel - 225 kuni 257 mm.

Tuvikeha põhivärv on hall, millega hallid ja suitsu toonid põimuvad pruuni immutamisega. Kaela külgedel on tuvi peamine omadus nähtav - valged laigud. Tiibadel on ka valged laigud. Need muutuvad tuvi ilmades selgelt nähtavaks. Punase värvusega käpad ja küünised.

Lindu ronimine on rohelise punase lilla värvusega, rinnal on varjundid roosast punaseks. Puidust ussikael on kaetud roheliselt punase metallist läikega. Nokk on kergelt kumer, kahevärviline: alus on punane ja ülemine osa on kollane. Pea on väikese suurusega, silmad on ümmargused kollase veljega.

Naised ja isased ei erine üksteisest värvi poolest. Need erinevad suuruse poolest - tuvi on veidi väiksem kui tuvi. Noored linnud on sarnased ka vanadele inimestele, kuid neil ei ole kaelal valget laigut. Foto annab ilusa metsa täielikuma pildi.

Territoorium ja elupaik

Puidust tuvi on leitud paljudes maailma paikades. Ta elab Lääne- ja Ida-Euroopas, Iraanis, Iraagis, Himaalaja, Loode-Aafrikas, Väike-Aasias ja Põhja-Aasias.

Endise NSV Liidu territooriumil on metsik tuvi laialt levinud. Seda võib leida sellistes piirkondades:

  • Volyn.
  • Seelikud.
  • Novgorodi piirkond.
  • Peterburi piirkond.
  • Lääne-Siber.
  • Azov.
  • Kaukaasia
  • Krimmis

Puidust tuvi on rändlind. Talved on tavaliselt Krimmis ja Kaukaasias. Metsaomanik lahkub talveks, mitte varem kui septembris, ja esimesed saabumised märgitakse juba märtsi alguses.

Dove orbiidil on võimalik asuda erinevatesse metsadesse. Põhjas soovib ta pesa okasmetsades ja kuuskides. Lõunasse liikudes segunevad metsad ja linnud tunnevad end hästi. Kui on leitud okaspuid, asuvad nad nendesse. Ärge keelduge tuvi ja tammepuust. Leia oma varjupaigad stepi tsoonis, kus mets ei ole nii palju. Armastab pöögi ja kase metsasid.

Rahvastik ja paljunemine

Metsikute tuvide arv väheneb igal aastal kiiresti. Selle põhjuseks on intensiivne raadamine, uute territooriumide arendamine inimese poolt. Jahimeeste laskmine mõjutab elanikkonna vähenemist nii palju kui metsade hävitamist.

Tuvid kogunevad karjadesse. Nende lindude arv võib ulatuda mitukümmend. Soojadesse riikidesse lendamisel moodustuvad suurimad. Kõige arvukamad vyhyri vormid talvituvad teatud kohas. Suurte lindude kontsentratsioonide tekitamine kahjustab põllukultuure. Sellistes piirkondades lubati selle liigi tuvid.

Tuvi ja tuvi leitakse paari pesitsemise ajal. Galeriides paaritumine algab varakevadel: märtsi alguses, mõnikord aprillis. Mehed meelitavad naised tähelepanu, kõige aktiivsemad - hommikul. Paaritustantsu on kaasas mitu liikumist valitud ringi ümber:

  • tuvi sirgendab saba,
  • punnis rinnus ja struuma,
  • tuvi lähedale ringi pööramine
  • võtab maha ja kukub.

Kui naissoost näitab kasuks, moodustub paar. Tuvid on nende kullerite pärast väga armukade. Nad valvavad hoolikalt oma perekonda teistelt lindudelt, mõnikord on isegi võitlus. Pärast paari moodustumist hakkavad tuvid pesa ehitama.

Nestlindud ehitatakse mitme päeva jooksul. Selgub habras, õhuke ja poolläbipaistev. Salve on tasane. Pesa materjal on õhukesed oksad, mille arv kasvab. Nende eluruume võib paigutada puu kõrgusele või selle lähedale. Pesa on sellise suurusega:

  • välisläbimõõt - 30 kuni 40 sentimeetrit,
  • siseläbimõõt - 11 kuni 14 cm;
  • sügavus - 3 kuni 5 sentimeetrit,
  • kõrgus - 7 kuni 14 cm.

Põhjapoolsetes piirkondades elav tuvi tuvi paneb munad üks kord. Lõuna elanikud saavad tibusid ja kaks korda inkubeerida. Tavaliselt koosneb munemine kahest munast. Ja teine ​​muna pannakse paar päeva hiljem kui esimene. Metsa tuvi hakkab esimesest muna sidurit siduma, nii et tibud on erineva vanusega. Mõlemad tuvid osalevad inkubatsioonis 17 kuni 18 päeva. Naissoost veedab suur osa ajast pesas, mees vahetab seda ainult aeg-ajalt. See jälgib pesa ohutust.

Vastsündinute toit on vanemate struuma, kohupiima konsistents. Siis kantakse tibud järk-järgult tavalisele toidule, kuid eelnevalt pehmendati nokk. Kana ei lahku pesast enne 40 päeva. Nad teevad oma esimesed lennud oma vanematega, kes neid mõnda aega toetavad. Siis moodustab noor varu uusi karju.

Teede tuvi läbib kord aastas sulatamise tsükli. See on pikk protsess. Reeglina hakkab ploome muutuma mais ja lõpeb novembris. Смена пера начинается с маховых перьев, постепенно переходя к переднему краю крыла. Заканчивается линька заменой рулевых перьев.

Молодняк линяет в разное время. Это связано с разным временем их появления на свет. Птенцы могут не успеть закончить линьку в зимний период, поэтому продолжают ее весной. Täiskasvanutel toimub see protsess õigel ajal.

Tuvi harjumused

Vitutyen lendab kiiresti, valjusti helid. Nad pärinevad oma suurtest tiibadest. Maal sõidavad tuvid väikestes, kiirustamata sammudes, raputades oma pead ees ja tagasi. Lind ei saa kiiresti kasvada, nii et see muutub röövloomade kergeks saagiks.

Puidust tuvi on häbelik lind, nii et ta püüab mitte ilmuda. Pesitsemise jaoks on eelistatud tihe lehestik, kus saab peita.

Asulates on pesakonnal pesa kaugemal kui kaks kilomeetrit. Sööt tõuseb varahommikul.

Hääled, mis puidust tuvi teeb, on väga sarnased teiste sugulaste häälega. Sarnaselt teiste tuvidega - meenutab see koorimist. Neid saab kuulata ainult paaritumisperioodi jooksul.

Mis sööb?

Viola toitumise aluseks on taimsed toidud. Ainult väga harvadel juhtudel võivad nad süüa loomset päritolu toitu. See võib olla röövlid või vihmaussid. Eelistatakse tavalisi teravilju, kaunvilju, looduslikke teravilja. Kuid see võib süüa kõiki teravilju, mis ta on kohapeal leidnud. Lindude toidu eelistused sõltuvad elupaigast, kus see elab.

Okaspuu metsades sööb metsikut tuvi rõõmuga okaspuude seemneid. Taimestiku muutumise tagajärjel muutuvad metsa elanike toiduvalikud. Puidust tuvi kasutatakse tamme tammetõrud, pöök puuviljad. Ta ei keeldu viburnum, metsik maasikas, porgand, mustikas. Vituty suudab toiduaineid teha. Ta paneb need üsna avarasse struuma, kuhu mahub umbes 8 tammetõrku.

Selle toidu metsa tuvi kogub kohapealarmastus madalad taimed. Aga kui tema elupaigad on tihedad metsad, rebib ta vilja viljapuudest. Isegi noored pungad võivad peckida. Pikaajalise talvitamise ajal ei põlata kapsas lehed ja ristik. Mitmekülgne toit võimaldab tuvi juurutada peaaegu igas piirkonnas.

Metsik tuvid

Tuvikarva kujutisel on rohkem kui 290 looduslikku ja kodustatud liiki. Looduses on mitmeid looduslikke tuvi, välja arvatud puidugraanulid. Paljud looduslikud tuvid on juba kadunud ja mõned nende peamised liigid on jäänud.

  • Tuvi hall. Foto. See sai oma nime värvi värvimiseks. Seda tüüpi tuvid on kõige kuulsamad, sest nad on linnade elanikud. Looduses elavad linnud kivisel maastikul. Linnas pesitseb majade pööningul. Nende mõõtmed ei ületa 220 mm. Nad on nisu väga kiindunud, kuid toidust on need loetamatud. Nad alustavad kevadest ja jätkavad sügiseni, jättes kõrvale kuni 5 sidurit aastas.
  • Gorlitse. Foto. Elab Euroopa, Moldova, Ukraina metsa-stepi vöö, seal on umbes 18 liiki. Väike suurus: pikkus - kuni 270 mm, kaal - mitte üle 160 grammi. Ploomivärv on piimjas pruunikas ja hallikas toon. Tunnuseks on selge must joon kaela tagaküljel. Pesemine algab, kui puud on kaetud lehtedega. Müüritööd koosneb kahest munast. Ta toidab taimset toitu. Talle meeldib juua vett. Pärast hommikust sööki sõitke kindlasti kastmiskoha tiiki. Alates XVI sajandist tegelevad inimesed kilpkonnalõugude aretamisega vangistuses.
  • Klintuh. Foto. Linn on levinud Siberis, Hiinas, Türgis ja Kasahstanis. Eelistab asuda metsadesse. Clintukhal on väga ilus värv. Sinise värvi linnu pea, mis muutub kaelal järk-järgult malahhiidiks. Tiivad on tuhmad, saba on tumedam mustade triipudega. Pesake puudesse, kus on õõnes. Ehita õhukestest okstest oma pesad. Saladavad linnud. Aretamise ajal peidab isane peopesa ja kaitseb oma kodu.

Lindude fotogaleriil on kõik metsametsade elanike ilu ja ainulaadsus.

zoo-club-org