Linnud

Üldine kägu kirjeldus, elupaik

Pin
Send
Share
Send
Send


On raske ette kujutada meie metsasid ilma lindudeta ja nende imelist laulmist. Ja veelgi raskem on ette kujutada kõndimist värskes õhus ilma iseloomuliku "Koo-Koo". Kägu mehed teevad niisuguse heli ja naised hakkavad trillitama. Tundub, et see on kõige tavalisem lind, kuid sellest pole palju teada, sest seda on raske õppida.

Kägu tavaline kirjeldus

Kas sa tead, mis see lind välja näeb?

Üldine kägu elab peaaegu kõikjal Venemaal. Kuid selle nägemiseks on väga raske. Reeglina kuulsid kõik tema ku-ku, kuid väga vähesed inimesed saavad kiidelda, et nad nägid seda lindu. Niisiis, tavaline pikkus võib ulatuda kolmkümmend kaheksa sentimeetrit. Saba on umbes kolmteist kuni kaheksateist sentimeetrit pikk ja selle tiibade pikkus on viiskümmend viis sentimeetrit. Lind kaalub väga vähe, umbes sada kolmkümmend grammi. Tema jalad on tugevad, kuid pigem lühikesed. Naised on meestest erinevad.

Naised on tavaliselt punakad või pruunid. Tagaküljel ja pea on mustad triibud. Kõige suled on valged. Pea ja rinna reeglina on helehallid, kuid õhukesed mustad triibud on neile selgelt nähtavad. Naise kaal ei ületa sada kümme grammi. Alaealistel on kerged punased toonid tumedate triipudega kogu kehas. Linnud sulavad kaks korda aastas. Suvel on see osaline sulgede vahetamine ja talvel - täielik.

Meestel on saba ja seljas tumehall. Rind ja pea on hallikas. Kõik teised suled on tumedate triipudega üsna kerged. Lindude nokk on tume, kuid jalad on kollased.

Aretuslinnud

Ühine kägu on üsna salapärane lind. Selle raske näha. Paljudel rahvustel on selle kohta palju legende. Ja see on peamiselt tingitud tema ebatavalisest elust.

Varakevadel lahkuvad kägid Aafrikast ja lendavad Aasiasse ja Euroopasse pesitsuspaigasse. Nad juhivad üksildast elu. Mehed hõivavad tohutuid alasid, mis ulatuvad mitmesse hektarisse. Kuid naistel on territoorium vähem ulatuslik. Nende jaoks on oluline kriteerium leida lähedalasuvaid pesasid teistest lindudest.

Ühine kägu ei tee pesasid. Aga ta jälgib aktiivselt teisi linde. Näiteks passerine perekonna esindajatele. Miks sa arvad, et ta seda teeb?

Kägu valib oma tibudele tulevased hooldajad. Jah, see on nii kaval lind. Ta eemaldab kõik hoolt laste kasvatamise eest ja asetab nad teiste inimeste õlgadele.

Kägu kummalised harjumused

Lindude hoiatus on hämmastav. Ta varjab ette, vaadates head sobivat pesa. Niipea, kui ta hetke parandab, siis paar sekundit ta paneb oma muna sisse. Teadlased on jõudnud järeldusele, et samal ajal viskab ta teise inimese muna. Kuid seda asjaolu ei kinnitata. Tegelikult ei ole selge, miks ta peaks seda tegema. Linnud ei oska lugeda, mis tähendab, et pesa omanik ei suuda ekstra muna tuvastada.

Pärast kägu luukimist ja veidi tugevamaks muutumist viskab ta kõik oma konkurendid pesast välja.

Pean ütlema, et kägu tavaline paneb mune mitte ainult pesades, vaid ka õõnsustes. Või pigem paneb ta esmalt neid kusagil lähedal ja ainult siis nokkes, mida ta läheb.

Samuti on täiesti vastupidine arvamus selle kohta, kuidas kägu viskab oma järglasi. Selle värvus on mõnevõrra sarnane kullaga. Seepärast kasutab lind ebakindlust. See hirmutab pesa omanikke, sõidab nende üle madalal, ja kuigi nad peidavad segaduses rohu või lehtedega, paneb nende munad. Mees võib teda aidata.

Chicks Survival School

Kägu tavaline, mille välimus on tähelepanuväärne, omab siiski hämmastavat salakavalust. Ta vaheldumisi viskab munad ükshaaval erinevatesse pesadesse, samas kui ta ise läheb puhta hingega, et veeta talve Lõuna-Aafrikas. Samal ajal toimub lapsendajate lapsepõlvedes kurvad sündmused.

Kägu tõmbub tavaliselt paar päeva varem kui tema kaaslased. Selle aja jooksul õnnestub tal pesa aklimatiseeruda. Kuigi ta on ikka veel pime ja alasti, kuid ta on juba välja töötanud väljatõmbamise instinkti. Kujutage ette, et ta viskab välja kõik, mis puudutab tema paljaid tagasi. Esiteks on see munad ja tibud. Chick teeb oma tööd kiiresti. Instinct töötab selles vaid neli päeva. Kuid see on küllaltki konkurentide hävitamiseks. Isegi kui keegi elab, on tal ikka veel vähe võimalusi ellujäämiseks. Fakt on see, et kägu võtab ära kõik toidud, mida lapsendajad toovad.

Miks linnud ei märka pettust?

Üllatav on ka pesa omanike käitumine. Tundub, et nad ei märka, mis toimub. Ja proovige toita ainus laps. Samuti ei näe nad, et see pole absoluutselt nende pesitsus.

Mitte nii kaua aega tagasi selgitati seda imelikku lindude käitumist. Tuleb välja, et kägu ja punase sipi kollane suu annab lindudele võimas signaali, mis teeb lapsendajatele suurte tibude toitu. Isegi lähedal asuvad võõrad linnud annavad talle oma tibude jaoks püütud toitu. Ainult kuus nädalat pärast esimest lahkumist pesast hakkab tibu iseseisvalt elama.

Lindude kohanemisvõime

Üldine kägu põhimõtteliselt viskab munad väikestele lindudele. Aga mõned liigid visavad need pesakondade ja vareseadmete pesadesse, teised üsna suured linnud. Sellegipoolest on kurgid spetsialiseerunud teatud lindudele, nagu näiteks punane, räpane, tibu ja lend. Kõrvades meenutavad isegi munad nii nende kuju kui ka värvi.

Kuid nende suurust puudutav küsimus on üldiselt mõistatus. Lind ise kaalub umbes sada kakskümmend grammi, mis tähendab, et selle muna kaalub umbes viisteist grammi. Selle asemel seab kägu väga väikesed munad, mis kaaluvad kolme grammi, mis on selle suurusega võrreldamatu.

Üks kord Inglismaal korraldas näitus munakunade kohta. Nii eksponeeriti üheksasaja üheksateist koopiat. Kõik need olid erinevad värvid, suurused. See tähendab, et linnud munevad, mis on nagu kaks tilka vett nagu lapsendajate munad. Kägu viskab nad vähemalt sada viiskümmend linnuliiki.

See on nii ebatavaline lind. Kägu tavaline, kuid vaatamata sellele parasiitlikule eluviisile, on kasulik.

Kas kägu kasu?

Esmapilgul on kõik selge. Ühine kägu on röövlind, mis hävitab heade ja kasulike lindude tibud. Kuid kõik pole nii lihtne.

Tõenäoliselt ei ole kägi päris halb ema, ta teeb endiselt jõupingutusi oma järglaste päästmiseks. Ja soov hävitada kurgi konkurendid on tingitud tema suurest põlengust.

See on see imeline armastus toidust, mis muudab selle linnu väga kasulikuks. Mida sa arvad, milline on kägu toitumine? See on õige, rajad. Vaid ühe tunni pärast võib ta hävitada kuni sada röövlit. Ja see ei ole piir, sest lind on ebareaalne.

Kui metsas on palju parasiite, sööb ta neid kõiki ja kõik sugulased kiirustavad teda aitama. Nii kurgid hävitavad suure hulga kahjureid ja putukaid.

Paljud linnud ei söö karvased röövikud. Ja kägu ei lähe selles mõttes üle toidu. Tema kõht on paigutatud nii, et roomikukarvad ei kahjusta, kuid järk-järgult ilmnevad.

Kuhu kägu talvitub?

Kägu, mis iganes üllatunud olete, on rändlind. Talvel liigub ta Lõuna-Aafrikasse. Aga kuidas see juhtub, ei ole teada, sest keegi ei näinud karjaid, kes sõidavad karjades, mis on tüüpiline teistele linnudele. Ilmselt lendavad nad üksi. Nad kaovad sügisel metsast väga vaikselt, justkui nad seal poleksid. Ja nagu ootamatult ilmub kevadel, esimeste heledate päikesekiirgustega.

Mõnikord võivad kurkid lennata Araabia poolsaarest lõuna pool, Hiina provintsidesse Ceyloni saarel Indokiinas.

Need inimesed, kes talvel Aafrikas, jätavad selle märtsi alguses. Linnud lendavad väga aeglaselt, ületades 80 km päevas. Nad ei puhka, lendavad päeval ja öösel. Talvituspaigas kulutavad nad kolm kuud.

Kas kõik kägid on parasiitsed linnud?

Oleks ebaõiglane öelda, et absoluutselt kõik kägu perekonna esindajad on parasiitsed linnud. Saja viiekümnest liigist käitub ainult viiskümmend mitte väga kenasti. Kõik teised on eeskujulikud vanemad, kes iseseisvalt kasvatavad oma järglasi.

Ja seal on mõned liigid, mis on osaliselt parasiitsed. Näiteks elavad kägu anime vastsed Lõuna-Ameerikas. Niisiis viskab ta aeg-ajalt pesa munad, vaid ainult nende sugulased. Aga see juhtub harva. Põhimõtteliselt kasvab ta oma lapsi üksi.

Ühist kägu (fotod on esitatud artiklis) iseloomustab tema pereliikmete ebatavaline käitumine.

Maailmas on käske, mis munad pesitsevad, kuid seejärel kooruvad need ise või, vastupidi, hiljem toituvad iseseisvalt. Ja on ka neid, kes lisavad oma järglasi suurte lindude pesadesse. Siis ei ole kägil vaja pesast välja rivaale visata, sest igaühele on piisavalt toitu.

Kas kõik lapsendajad soovivad tõsta kellegi tibi?

Ei ole selge, miks linnud välismaalase lapse kasvatavad, kuna on avastanud asenduse. Eksperimendid näitavad, et peaaegu kõik linnud ei tunne oma munasid hästi. Seetõttu ei näe nad erinevust. Pardid, kanad ja kotkad üldiselt võivad kooruda täiesti muna meenutavale esemele. Mõnikord märgati, et luiged kavatsesid pudelit kooruda.

Teadlased tegid isegi katseid kõigi pesas olevate munade asendamisega, pärast mida lind lind pani oma muna. Nii et ta nägi, et see ei ole nagu kõik teisedki, viskas ta ära, vőtes teda kellegi teise juurde.

Kuid kõik linnud ei ole nii loll ja loetamatud. Mõned oskuslikult tuvastavad asenduse ja viskavad selle pesadest välja. Teised lihtsalt jätavad oma kodud oma tulevaste järglastega ja hakkavad ehitama uut pesa. Ja mõned linnud ehitavad vana pesa kohal teise korruse, saadakse kahekorruseline struktuur, mille esimesel tasemel on mahajäetud munad ja teisel linnul on uus järglane.

Kus kägu elab?

Üldine kägu jagatakse piisavalt laialdaselt. See pesitseb mandriosa Euroopa osa ja lähedal asuvatel saartel, Aafrikas, Aasias ja mõnikord rändab kaugemale polaarsest põhjaringist.

Mais ja juulis võib Venemaal lindu leida peaaegu kõikjal, välja arvatud Põhja-tundras. Huvitav on, et riigi eri piirkondades elab erinev arv parasiitliike. Neist Venemaal on viis. Üheskoos elavad nad Primorye piirkonnas, millest Euroopa osa elab ainult kaks. Peamisteks elukohtadeks on metsad, pargid, aiad, pistikute lähedus, metsade servad, rannikupiirkonnad ja põõsad.

Kägilaste kohta

Kes on selline kägu tavaline? Selle ebatavalise lindu laste kirjeldus peab algama sellest saadava kasuga. Kindlasti hävitab kägu lindude järglasi, kuid selle lapsed ei kaota palju. Viiest munadest, mida ta on istutanud, ei kanna kõik tibud, vaid üks noor jõuab täiskasvanud riiki. Lõppude lõpuks, mõned linnud, püüdes pettust, viskavad pesa koos kõigi munadega, mis lihtsalt surevad.

Linnu rabav olemus muudab selle väga kasulikuks. Ta peab palju sööma ja ta ei lähe putukate üle, sööb kõiki. On isegi populaarne märk, et kui ühes kohas pole üht kägu, näitab see suurt hulka putukaid. See avaldus on täiesti tõene. Kui teataval territooriumil kasvatatakse suurt hulka putukaid, siis ei tule mitte ainult lähimate piirkondade sugulased, vaid ka kõige kaugemad sugulased. Nii on need kummalised linnud paigutatud.

Elupaik

Kägu jagamine on üsna lai. See on palju Euroopa riikides, elab Aafrikas, Aasia territooriumil.

Venemaal elab ta peaaegu kõikjal, välja arvatud tundra. Elamiseks valib ta metsaala, kus ta elab servade ja aedade vahel, mis asuvad pistikute lähedal, meeldib pesitseda vesikondades ja jõgedes.

Aretus

Niipea kui märts saabub, pöörduvad kurkid lõunapoolsetelt servadelt tagasi oma kodumaale - Aasia ja Euroopa riikidesse. Mehed valivad ja hõivavad suuri hektareid. Naiste kurkides on territoorium väiksem kui -1-2 hektarit, nende jaoks on oluline, et teiste lindude pesad asuvad lähedal. Mees, kes sõidab ümber territooriumi, külastab daamid aeg-ajalt.

Kägu ei ehita pesasid ja ei pöörle neid, vaid jälgib tähelepanelikult teiste lindude elu. Ütle, liikide puhul, kes pärinevad passeriinide perekonnast. Ta teeb seda selleks, et valida oma lastele õpetajaid. Igaüks teab, et kägu viskab munad teiste inimeste pesadesse.

Ebatavalised harjumused

Naine kägu korraldab varitsuse ja võtab vajalikke ettevaatusabinõusid kasutades välja sobiva pesa. Õige hetkega paar sekundit paneb ta muna seal. Teadlased usuvad, et sel juhul kutsub kutsumata üürnik välja ühe välismaalase muna, kuigi pole selge - mida? Lõppude lõpuks ei ole lindudel loodust täielikult võimeline loendama, seega - pesa omanik ei saa teada, et ühe muna kohta on rohkem.

On veel üks arvamus, sest kägu õnnestub oma munad teiste inimeste pesadesse visata. Meeste värvus ja värvus on natuke sarnane kitsa ploomiga. Seda ära kasutades ta sõidab üle pesa, teeb mitu ringi, võõrustajad hakkavad paanikasse panema ja hirmutama lehestiku või rohu sees, jättes siduri paar sekundit järelevalveta. Naisel on piisavalt aega kellegi teise muna välja viskamiseks ja tema enda kõrvale panemiseks. Tagastatud võõrustajad näevad terveid mune ja jätkavad inkubeerimist.

Kuidas tibud ellu jäävad

Kägu, enamasti, luukub päevas või kaks enne ülejäänud tibusid. Tal on piisavalt aega imelik pesas aklimatiseeruda. Ta on ikka pime ja alasti, kuid väljatõmbamise instinkt on juba hästi arenenud. Hülgamine viskab pesast välja kõik, mis on seotud selle paljaste, tundlike seljatoedega - peamiselt munade ja muude pesadega. Näitab kõige rohkem aktiivsust lapsendajate puudumisel, kui nad lahkuvad toiduks. Praegu kaotavad "konsolideeritud" väikesed sugulased liikumise ema soojuse puudumise tõttu. Kägu levib oma jalad võimalikult laiale ja püüab indikaatorit tibu või munandite all uurida. Kui katse lõpeb edukalt, teeb kägu mitu survet, surudes ohvri nõgusale tagasi. Siis ta liigub tagasi pesa servale, tõuseb käpad ja viskab tagaosa sisu. Instinkt on lühiajaline - 4 päeva, seega on kägu kiire. Ja ta on üsna edukas. Ülejäävatest toakaaslastest eemaldab üürnik hoolivate vanemate toitu.

Miks ei näe pesaomanikud pettust?

Kummaline asi on see, et pesa omanikud leiavad, mis toimub üsna tavapäraselt ja teeb suuri jõupingutusi, et toita pesa ainus beebi. Ei näe, et tibu on võõras. Miks nii?

Hiljuti selgus, miks linnud nii kummalised ja ebatavalised käituvad. Selgus, et avatud suu kollane värv ja neelu punane värv on täiskasvanud lindudele väga tugev signaal, sundides astuma vanemaid toituma juba noorele tibule. Isegi välismaalased reageerivad sellele signaalile ja nad on lähedased, andes oma lastele mõeldud toitu.

Muide, nad toidavad kägu juba pikka aega - isegi pärast seda, kui ta on tiibale jõudnud, jätkavad vanemad veelkord poolteist kuud.

Kukk tõmbab reeglina munad sulgedesse väikestesse tõugudesse. Nagu robins, nahad, flycatchers. Ja väljastpoolt näevad munandid välja nagu sidurid, mida vanemad lammutasid - ning vormi ja värvi. Siiski on olemas liike, mis visavad need vareservadesse või lõõgastuvad. Ja mis on huvitav - nad suudavad kanda munad nii suured kui oma.

Kägu kasutamine

Ühelt poolt aitab see lind kasulike ja vajalike lindude tibude surma. Teisest küljest on kägu väga räpane. Ja kuna see toidab enamasti röövleid, putukaid ja usse, aitab see kaasa looduse puhastamisele kahjurite eest. Lisaks sellele võib see süüa mürgiseid putukaid, mida teised lindariigi elanikud ei söö. Üks vähestest, kes söövad karvad mürgised röövikud.

Kägud on rändlindud. Hilja sügisel, külma ilmaga, lähevad nad soojadesse maadesse - Lõuna-Aafrikasse, et soojendada Hiina, Indokiinat, Sri Lankat Araabia poolsaare lõunapoolsetesse tippudesse.

Kõige huvitavam on see, et keegi ei ole kunagi näinud talveks lendavaid kägu karju - ilmselt nad sõidavad ükshaaval. Tagasi koju märtsi lõpus - aprilli alguses.

Huvitavad faktid

  1. Ühise kägu eluiga on 9-11 aastat. Kuid on juhtumeid, kus mõned neist on elanud pikka aega - 35 ja mõnikord 40 aastat.
  2. Ühel ajal võib emane kanda 20 muna ja see võtab vähem kui minuti.
  3. Kägid on suured väsimatud flaierid. Во время перелётов на зимовку и обратно стая может без остановки на отдых преодолеть 3500 тысячи километров.
  4. Из каждых пяти подкинутых в чужие гнёзда яиц вылупляется и выживает только один птенец.
  5. Кукушка подбрасывает в гнездо всегда только по одному яйцу. Ведь если их будет два, то прожорливые кукушата «объедят» друг друга, и один из них(а то и оба) погибнет от голода.Либо более сильный соперник просто выкинет собрата за пределы гнезда.
  6. Многие считают, что кукушка подкидывает яйца только в чужие гнёзда — в реальности же нередко посещает чужие дупла и несётся там. Точнее, яйцо откладывает где-то поблизости, а после берёт яичко в клювик и переносит.

Кукушки, являясь скрытными существами, ведут достаточно молчаливый образ жизни. Кукуют лишь в брачную пору. Любопытно, что поют только самцы – именно их слышно в лесной дубраве. Nad kutsuvad naise oma süütu "küpsisega", kutsudes teda kaaslaseks. Naiste hääl väljastab helisid, mis on pigem midagi trilli, konnakoobiku ja naerma vahel.

Kägu - kirjeldus ja foto. Kuidas näeb välja kägu lind?

Erinevates maailma osades elab erinevate allikate järgi 140 kuni 200 esindajat kägu perekonda. Lindude suurus varieerub vähem kui 20 cm kuni 60-70 cm, enamikus käskides ei ületa keha pikkus 40 cm ja selle kaal on umbes 100 g. Suurima käpa, hiiglasliku, kaal on 0,93 kg.

Keskmise suurusega käsi, mis on kergelt kumerad, siledate servadega. Nööri laia lõikamise tõttu võivad lindud lennata putukaid ja neelata suurt saaki. Lindude silmad on pruun, punane, kollane, sarapuu või pruun. Mõnede liikide pea kohal on harja.

Aafrika crested kägu. Autorifoto: Derek Keats, CC BY 2.0

Lindude torso on õhuke. Saba on pikk, kuid selle mõõtmed ei ületa tiiva pikkust. Seda saab liigitada või ümardada.

Kägu tiivad on tavaliselt pikad ja teravad, kuid mõnedes liikides (näiteks Ladina Geococcyx californicuse maakukk) on tiivad lühikesed ja nõrgad.

Tiivad on kävad tavalised. Autorifoto: Vogelartinfo, GFDL 1.2

Kägu lühikesed jalad võivad olla kollased, oranžid või punased. Jalgade varbad on suunatud paaridena: esimene ja neljas - taga, teine ​​ja kolmas - edasi. Kuigi juhtub, et ka neljas sõrm on suunatud edasi.

Spiky kägu. Autorifoto: Derek Keats, CC BY 2.0

Kägu luuk on jäik, veidi kohev. Pikad suled jalgadel, moodustades "püksid". Värvid on hallid, valged, pruunid, punased, rooste ja okra värvid.

Keha on ülevalt tumedam ning kõht ja alumine osa on kergem või on valge värvi. Sageli ei ole ploomid monofoonsed, kuid täpiliste, enam-vähem märgatavate triipudega võib kurgus ja kõhus olla. Paljude liikide isased ja naised on värvi poolest sarnased.

Kägu tõukeratas. Autorifoto: Sirevil, CC BY-SA 3.0

Kägu Centropus sinensis. Autorifoto: Shivramsagar, CC BY-SA 3.0

Kägid lendavad väga kiiresti, need linnud on väga mobiilsed, mürarikkad ja rumalad. Nad on peaaegu kogu aeg liikumas ja magavad vähe. Mõned kurkliigid lendavad vähe, kuid siis liiguvad nad kiiresti piki maad.

Kägu nutt

Kägid valmistavad tavaliselt paaritumise ajal helisid. Mõõdukates laiuskraadides saab neid kuulda kevadel ja suvel. Tavalistes kurkides on tavaline „kägu” või “cuoooooooooooooooooooooooooooooooooo”. Enne kukaniemi, mis kõlab valjusti ja kuuldavalt kaugelt, saavad mehed vaikselt heli, nagu naerda: "hha-ha-ha." Lindude valmistamine võib olla üsna pikk, kuni 60 korda järjest. Naise hääl on trill: “ke-ke-ke”, “Kli-Kli-Kli”, “Bil-Bil-Bil”. Väljaspool paaritamisperioodi vaikivad need linnud. Erinevatel kägidel on erinevad helid: näiteks kurtide kurk ütleb kurt “bu-bu-bu-bu” või “doo-doo-doo”, koelase karjub nagu “kooel”, vastsed-anid hüüdavad “an-ani” jne. d.

Kus kägu elab?

Kägu elupaik hõlmab kõiki mandreid, välja arvatud Arktika ja Antarktika. Linnud on Aasias, Aafrikas, Venemaal, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas ning Austraalias. Need on tavalised Euroopa riikide metsades ja stepides ning koguvad isegi tundra lõunaosa. Euroopas ja Aasia põhjaosas elavad kävad on rändavad. Kõige rohkem liike elab lõunapoolsetel laiuskraadidel. Siin viibivad linnud elama asustatud või teisaldatava eluviisi.

Kägid elavad pilliroogades, põõsades, puitunud taimestikus, mõned liigid leitakse ja teevad pesi kohapeal. Kägu elupaik ulatub mere madalikest ja rannikutest ning jõuab kõrge mägimetsaga metsadesse, kus pererahvast pärit lindude arv väheneb ja seega väheneb käskude arv.

Autorifoto: Vivekpuliyeri, CC BY-SA 3.0

Mida kurk sööb?

Kägu toitumine on mitmekesine. Mõned liigid on lihasööjad ja söövad ainult putukaid ja nende vastseid (liblikad, mardikad, rohutirtsud, kibuvitsad, draakonid, herilased, cicadad, voodikatted ja termiidid), teised liigid hõlmavad ka taimi. Lisaks söövad kägid maod, sealhulgas mürgised (nt viperid), väikesed roomajad (sisalikud), kahepaiksed (konnad), väikesed imetajad (hiired), ämblikud, ussid, krabid, teod, linnumunad. On liike, mis toituvad peamiselt marjadest, puuviljadest ja seemnetest. Erinevalt paljudest teistest lindudest lubab kägu kõht süüa raseerivaid röövleid (näiteks paaritu siidiussi), kelle keha on harjasega kaetud. Kägud toovad metsale hindamatut kasu, suured kogused, süües kahjureid, kes suudavad lühikese aja jooksul täielikult puude lehestiku hävitada. Selle söötmise tulemusena on lindude kõht täiesti harjastega harjas, kuid kägu regurgeerib neid regulaarselt koos mao limaskestaga.

Foto: James Niland, CC BY 2.0

Käguliikide nimed ja fotod

Järgnevalt on toodud Cuculidae perekonna mitme kägu liigi kirjeldus.

  • Ühine kägu(ljuures.Cuculus canorus) - laialt levinud liik, mis elab Venemaal (alates Uuralitest kuni Kamtšatani idas ja tundra põhjaosas), Euroopas (kõikjal, välja arvatud äärmuslikud põhjaosad) Aasias (Türgis, Kaukaasias, Hiinas, Koreas, Jaapanis, mõnes kohas) Kesk-Aasia). Tavalised kurgid on rändlinnud. Nad talvel Kesk- ja Lõuna-Aafrikas, Lõuna-Araabias, Lõuna-Aasias, jõudes Austraaliani.

Linnu keha pikkus ulatub 33-40 cm, emaste tiiva pikkus varieerub 20 kuni 23 cm, meestel 21,5 kuni 25 cm, saba on pikk - 15-19 cm, ümar, astmeline. Nokk - 1,6 - 2,4 cm pikk. Ühine kägu kaalub 80–120 g. Pehme värvus meestel ja naistel, samuti noortel, täiskasvanutel ja vanadel inimestel erineb. Mehed on värvitud hallides toonides valge või helehalli kõhtu ja aluspinnaga, millel on põikribad. Vanemad naised on sarnaselt värvitud, kuid neil on pruun varjund. Noori naisi domineerivad rooste-punased toonid, kõhu-, kõri- ja õõnsused on erksad mustad või punased triibud ning alumises seljas ja tiibadel võib esineda okkermottles. Kõigi inimeste silmalaugude ja silmade servad on kollased. Ainult noortel - pruun ja punased naised - pähkel.

Tavalise talve algusest alates aprilli lõpust või aprilli lõpust või mai algusest algavad tavalised kurgid paljunemist. Need kägid on tüüpilised aretusparasiidid. Kuni juuli keskpaigani paigutavad naised kuni 20 muna 1-3-päevase intervalliga. Juuli lõpust alates hakkavad linnud talvel lendama. Septembri lõpuks lendavad viimased käskid lõunasse.

Tavalised kägid põhjustavad kahju, vähendades nende lindude arvu, kelle munad pesitsevad. Kuid kasu, mida nad toovad, on ebaproportsionaalselt suuremad. Söömine suurtes kogustes karvaste röövikutega päästab metsad sellest kohutavast vaenlasest.

Autorifoto: Mike McKenzie, CC BY-SA 2.0

  • Väike kägu(lat.Cuculus poliocephalus) - liik, mis elab Venemaa ja Aasia Primorye lõunaosas: Himaalaja (Afganistani piiridest Myanmari põhjaosas), Hiina põhjaosas, Koreas, Jaapani põhjaosas. Väikesed kurgid talvitasid Lõuna-Hiinas, Indias, Indochina poolsaarel. Mõned alamliigid on leitud Lõuna-Aafrikas Madagaskaril, Sunda saartel.

Väike kägu sarnaneb välimuselt ja värvilt tavalisele, kuid erineb sellest väikeste suurustega: tiib on 15-17,1 cm pikk, saba on 13-14,9 cm, metatarsus on 1,7–1,9 cm, nokk on 1,7–1,9 cm. 1,9 cm Väikese kägu noored erinevad tavapärase käpa noorest oma valkjas põiksuunastes ja väiksemas koguses musta pruuni värvi. Noorte ja vanade lindude silmad on pruunid.

Väike kägu teeb viie- või kuue-sõna nutt, mis kõlab nagu "wee-wee, wee-wee".

Autorifoto: markus lilje

  • Kollane arve Ameerika kägu(lat.Coccyzus americanus) sai oma nime tänu mandli kollasele värvile ja õhukesele, kõverale nokale, samuti selle elupaigale. See liik pesitseb Põhja-Ameerikas ja talved lõunas.

Lihasööja linnu keha suurus on väike, kuid saba on pikk. Ülaltoodust alates on kägu pruunikas värvi pronksvärviga, saba kõht ja riba on valged.

Need kävad võivad munad teiste inimeste pesadesse visata, kuid üldiselt kooruvad munad ise. Loodusaeg on väga pikendatud. Pesas võib olla nii munad kui ka pesad, mis on valmis lendamiseks. Kokku moodustab kägu pesas kuni 10 muna, mida ta ise ehitab.

Kollane kalkun kukuet, samuti tavaline, ainult valjem. Üldiselt on see lind väga salajane. Ta annab enne vihma tihti häält, mille eest ta sai vihma-linnu hüüdnime.

Autorifoto: Factumquintus, CC BY-SA 3.0

  • California Earth Cuckoo (California jooksukukk, California kanaõli kägu)(lat.Geococcyx californianus) - See on üsna suur lind, mille pikkus on 60 cm ja millel on suur saba ja kõrged tugevad jalad, kuid väikesed ja nõrgad tiivad. Kalkulaadil on väga omapärane välimus ja värvus. Tema seljaosa on pruunikas, valgete punaste laigudega, kõht on valkjas ja kõri alumine osa on must ja kirev. Lindu pea on kaunistatud tagasihoidliku harjaga. Tema näo märgistamata nahk on tumesinine, kuid silmade taga olev oranž täpp erineb heledalt. Suur nokk on võrdne linnupea pikkusega.

Ameerika Ühendriikide edelaosas ja Mehhiko põhjaosas on hobuste kurk, kuivades hõredalt asustatud piirkondades: mägirinte ja tasandikel kaktuste tiigrites. See lendab halvasti ja harva, kuid jookseb hästi, saavutades kiiruse kuni 42 km / h. Ta veedab suurema osa oma elust nagu kana, kohapeal. Siin otsib ta toidu - putukaid, väikseid selgroogseid (sisalikke, hiiri jne). Maapinnal olevate põõsaste seas ehitab jahilennukukko pesa, kasutades selleks harusid ja rohu.

Naisel on 3-9 valget värvi muna, inkubeerides neid isasega.

Autorifoto: Alan Vernon, CC BY 2.0

  • Hiiglane kägu (latScythrops novaehollandiae) - See on maailma suurim varesuurus kägu ja suurim pesitsev parasiit. See lind elab Austraalias, mõnedes Indoneesia saartel, Uus-Guineas ja lähedal asuvatel Vaikse ookeani saartel.

Hiiglasliku kägu keha pikkus ulatub 66 cm-ni ja lind kaalub kuni 930 g. Selle liigi eripära on suur, kaardus nokk. Tiivad ja saba on pikad, nagu kõik pereliikmed. Ploomid on enamasti hallid: tuhast ja tumehallist seljal ja tiibadest helehallini kõhu, rinnal ja külgedel. Tiibade otsad on mustad, saba põhja ja mustad põikribad. Silmade ümbritsev nahk on tühi, punakas või pruunikas. Nokk on põhjas ja valgus lõpus hall. Noorte inimeste silmad on pruunid, täiskasvanutel punased.

Hiiglaslikud kägid oma vahemikus viivad teisaldatavate või rändavate eluviisidega. Nad elavad mangroovisaludes, metsade servades ja servades (kus kasvavad eukalüpti ja viigipuud), jõgede ja mere rannikute ääres.

Hiiglased kägid söövad erinevaid puuvilju (viigimarju, mangakarja, mooruspuu), putukaid (liblikad, mardikad, rohutirtsud), mune ja vastsündinud tibusid ning ka porgandit. Munad pannakse peamiselt erinevate lindude pesadesse korvide perekonnastumbesronid, varasumbesmeie, jackdaws), samuti krae hawk ja Austraalia terad. Hiiglasliku kägu hääl kõlab nagu “kouak”, millele järgneb viivitus ja kiirenevad viled või „Klu-Klu-Klu”.

Autorifoto: Dominic Sherony, CC BY-SA 2.0

  • Red-billed Ground Cuckoo(latCarpococcyx renauldi) - maapealse elustiili liik. Habitat - Indochina poolsaar (Tai, Kambodža, Vietnam, Laos).

Punase arve tibud kooruvad ise. Nad pesitsevad nii puud kui ka kohapeal. Nad toituvad väikestest selgroogsetest.

Lindu torso pikkus on 68 cm, ploom on helehall. Kael ja saba on pimedad. Nokk ja jalad on punakas. Silmad on kollased. Silmade ümbruses olevad suled on sinised ja nahk on lilla.

Autorifoto: Alois Staudacher, CC BY-SA 3.0

  • Coel(lat.Eudynamys scolopaceus) - kägu, mis elab Aasias - Kagu-Indias ja Hiinas ning Austraalias. See sai oma nime meessoost helide poolt: “koo-her, koo-el”.

Linnul on väga pikk saba, mis on peaaegu pool keha pikkusest, mis on umbes 42 cm. Mehed ja naised on erksavärvilised, kuid erinevad üksteisest. Mehed on sinise-musta rohelise tooniga, naised on pruuniks pruuniks ja valged laigud.

Koeli juhib salajaset eluviisi, neid leidub kõrgete puude kroonides, varjates ohustatud lehestike seas. Nende lindude toitumine koosneb peaaegu eranditult puuviljadest ja marjadest, mida nad söövad metsas või aedades. Nende hulka kuuluvad viigimarjad, ziziphus, mooruspuu, papaia, guajaav, kapparid, tamarind jne. Putukad, lindude munad ja teod moodustavad dieedi tähtsuse.

Koeli viitab peibutavate parasiitidega tegelevatele käistele. Roosakas-oranži tooniga munad, mis on kaetud punakate punktide ja kriipsudega, heidavad Koeli väikeste lindude pesad, näiteks Oriole.

Coel mees. Autorifoto: K Hari Krishnan, CC BY-SA 3.0

Coel on naine. Foto: TheSomdeep, CC BY-SA 4.0

  • Pheasant Spur kägu(lat.Centropus phasianinus) - perekonna Spur kägu esindaja, kes elab Indoneesia lääneosas, Austraalias, Paapua Uus-Guineas. Ta elab metsades, kus on paksu altkasvatusega ja soikadel aladel kõrge, paks rohi.

See suur lind ulatub 70 cm pikkuseni ja tal on pikk saba. Ploomivärv on hallikaspruun.

Soodsad kägid ei kuulu pesitsevatesse parasiitidesse ja isane osaleb aktiivselt munade ja tibude toitmisel. Linnud on peaaegu maapealsed, kuigi nad võivad lennata. Nad toituvad putukatest, teiste lindude munadest, väikestest närilistest, sisalikest, kahepaiksetest, tibudest, krabidest.

Foto: Greg Schechter, CC BY 2.0

  • Guira (guira) (lat.Guira guira) - Lõuna-Ameerika kägu, mis asub Amazonase madalikust lõuna pool ja Andidest idas. Seda leidub sellistes riikides nagu Brasiilia, Boliivia, Paraguay, Uruguay, Argentina.

Lind on keskmise suurusega (35-40 cm), elab kõrged puud, ehitab pesad ja tibud. Guira ploomil on hallikaspruun varjund. Bill on põhjas kollane ja lõpus oranž. Täiskasvanute pea kohal on harja.

Autorifoto: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

  • Ani lõhkumine (lat.Crotophaga sulcirostris) - lind alates kägu perekonnast, mis elab Lõuna-Ameerika põhjaosas ja Kariibi mere saartel. Selle nimi peegeldab väliseid märke: sooned, mis kulgevad mööda suurt kõverat, ja lindu tehtud heli - "Ani-ani".

Sarvedega söövad rannikualadel putukad, ussid ja molluskid. Nende toitumine hõlmab ka taimset toitu.

Pikkuseni jõuab 33 cm, massiga 70-80 g. Soonte hulk on must, lilla tooniga. Saba on must, pikk ja sinakas varjund. Silmad ja jalad on hallid.

Neid kurke iseloomustab asjaolu, et nad ehitavad ühiselt pesasid, inkubeerivad tibusid ja hoolitsevad nende eest koos. Vagu ani pesa on lehedega vooderdatud tass, mis asub puu kasvupunkti lähedal inimese kasvu kõrgusel ja toetub külgharudele. Sellises kausikujuline struktuur võib olla 15 kuni 50 muna. Ani sõidab pisut ja halvasti, liikudes mööda maad targalt. Linnud eelistavad avatud ruume, peites metsas ainult vihma. Tähelepanu ohustades kaovad nad kiiresti põõsaste paksudesse.

Autorifoto: Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0

Miks heidab kägu munad teiste inimeste pesades?

Kägu määrab korraga ühe muna ja toob järgmise ühe ainult teatud ajutiste vaheaegade järel. Kui ta pidi neid ise kooruma, siis oleks ta pidanud kogu suve pesas elama. On raske ette kujutada, et ebaühtlased tibud võiksid koos elada. Lisaks paigutasid suve jooksul parasiidid 10–25 muna. Lihtsalt on võimatu lindudele toita nii palju suuri ja räpaseid poegasid, mistõttu nad visavad munad võõrastesse pesadesse.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org