Loomad

Big Panda või Bamboo Bear (loom)

Pin
Send
Share
Send
Send


Suure ja väikese panda kohta sai maailm teada alles 19. sajandi lõpus, vaatamata sellele, et nad on väga vanad ja haruldased loomad. Kuna avastus algas nende huvitavate ja ebatavaliste loomade uurimist. Kuid pärast kaht sajandit kestnud pidevat uurimistööd jääb nende imetajate jaoks palju saladuseks. Teadlased ei saa nende loomade klassi suhtes ühisele arvamusele jõuda. Seda probleemi raskendab veelgi asjaolu, et neil kahel liigil on palju erinevusi. Seega võib praegu kuulda palju teemasid käsitlevaid arutelusid: “Kas panda on karu või pesukaru?”

Suure "bambusest kandja" kirjeldus

Seda loomaliiki nimetatakse tavaliselt imetajate klassile, röövloomade järjekorrale, pesukaru perekonnale ja alamperekonnale panda. Kuid mitte nii kaua aega tagasi viis Austraalia teadlane E. Tennius läbi morfoloogilisi, kardioloogilisi, etoloogilisi ja biokeemilisi analüüse. Tulemuste kohaselt leidis teadlane, et viie suure panda kuueteistkümnest omadusest on pesukaru ja ülejäänud kaksteist on ainult talle omased.

Kui te vaatate selle looma välimust, siis on suur panda kahtlemata rohkem nagu karud, sest seda nimetatakse ka "bambuse karu" põhjuseks. Tal on massiivne keha, mis on täielikult kaetud paksu karusnahaga. Selle pikkus varieerub 1,1 kuni 1,9 meetri ja kaal 75–140 kilogrammi. Selle looma paks ja lühikesed jalad on massiivsete suurte käppadega käppadega.

Kui vaatate ainuüksi põhja, näete, et selle peal ja iga sõrme lähedal on omapärased padjad, mis teenivad looma siledate ja libedate bambusvarre hoidmiseks.

Erinevalt karust on sellel loomal saba, mille pikkus ulatub 13 cm ja hambad, millel on erinev struktuur. Panda premolaaridel näete väljaulatuvaid osi ja muhke, mis ei ole üheski muust karu tüübist ning selle pea on massiivne ja loll, suurte püstiste kõrvadega.

Selle liigi panda kirjeldus ütleb, et sellel on valge värvus, millel on mustad täpid, mustad jalad ja sama värvi saba, mis on silmadele iseloomulikud. Ja kuigi see näeb välja nagu karu selle välimusega, muutis mõned selle anatoomia omadused teadlastest kahtluse alla. Nende sõnul on panda pesukaru perekonna esindaja, ja mõned isegi selle välja toonud imetajate spetsiaalsesse klassi.

Kuidas näeb välja nende huvitavate loomade väike välimus?

Teadlaste sõnul viitab see sort pesukaru, kuna sellel on sama saba, millel on triibuline värv, sarnane koon, samuti kolju kuju ja hammaste struktuur. Kuigi selle avastajad olid kalduvad uskuma, et väike panda on tavaliselt tulise punase värviga kass. Sellel loomal on ka kaks alamliiki - lääne ja hiina.

Erinevalt oma suurtest sugulastest on sellel loomal keha, mille pikkus on maksimaalselt 67 cm, saba pikkusega kuni 47 cm ja massiga kuni 6 kg. Seega, kui te vastate küsimusele: "Kas panda on karu või mitte?", Siis saame kindlalt öelda, et nende loomade väikesed liigid, kellel on punane värv, viitavad rohkem pesukarjadele, mitte karudele.

Spread

Suured pandad elavad Hiina südames mägismaal. Nende kodu on Sichuani ja Tiibeti piirkonnad. Nende kogu elu kulgeb metsades, kus kasvab peamiselt bambus, nad asuvad 1500-4600 m kõrgusel merepinnast. Selles piirkonnas esineb üsna kergeid kliimatingimusi ja kõik aastaajad on hääldatud. Lisaks elavad need loomad paljudes keskustes ja loomaaedades, kus nad jätkavad uurimist ja uurimist. Vangistuses on nende eluiga 27 aastat ja looduses isegi lühem.

Punane panda elab Hiinas, Nepalis, Bhutanis ja Myanmaris. Ta elab nagu tema suur sugulane mägisel alal 4800 m kõrgusel. See väike loom elab Assami osariigi metsades, samuti Sichuani ja Yunnani provintsides. See loom elab 86 maailma loomaaias.

Vaatamata asjaolule, et suured ja väikesed liigid erinevad üksteisest märkimisväärselt ja teadlased usuvad, et üks panda on karu ja teine ​​pesukaru, juhivad nad sama eluviisi.

Need loomad elavad enamasti üksi. Ainus erand on abieluperiood ja nende poegade tõstmise aeg. Küpsed isikud elavad umbes viie ruutmeetrites, mis on palju väiksem kui karud. Oma kohaloleku näitamiseks saavad nad kasutada konkreetse lõhnaga silte.

Suur panda, erinevalt pisikest, on aktiivne igal päeval või öösel. Tema suguvõsa punapea on öösel ja päeval magab ta puude kroonides, rullis palli sisse ja peatub oma suure triibulise saba peal.

Paljud ja tihedad bambusetid - see on toit nii suurte kui väikeste panda jaoks. Kolmkümmend selle taime liiki moodustavad umbes 99% nende toitumisest. Samuti söövad nad igat liiki marju, vilju, seemneid ja tammetõrusid. Mõnikord võivad nad isegi väikesi linde, roomajaid ja närilisi.

Vangistuses söödetakse neid sama bambusega, aga ka käsnkookide ja putukatega. Panda on loom, kes on üks vähestest, kes suudavad sööta oma keha mis tahes asendis ja isegi lamades.

Aretus

Kahe liigi isikud saavutavad oma suguküpsuse viie aasta jooksul ja hakkavad vaid seitsmeks. Naised oma paaritumisperioodil, mis ulatuvad kahest päevast nädalani, teevad valju helisid ja eraldavad aktiivselt teatud lõhna.

Pärast seda algab rasedus, mis kestab nendel loomadel keskmiselt viis kuud. Tavaliselt sünnib üks või kaks paljaste poegade kehamassiga kuni 200 grammi ja pikkus 14 kuni 16 cm, nagu pruunidel karudel. Kuigi teadlased ei ole siiani jõudnud ühemõttelisele järeldusele, kas panda on karu või mitte, on nende kahe looma aretusprotsess olemuselt sarnane.

Sünnil on nende poegad nagu kõik karud abitu ja pimedad. Naine tõstab oma väikesed kutsikad ise ja kohtleb neid väga hoolikalt ja erilise ettevaatusega. Juba mitu päeva pärast sündi ei jäta ta auku minutiks, isegi süüa ega juua. Ema paneb oma poegade rinna 15 korda päevas ja ühe söötmise kestus võib olla umbes pool tundi.

Kaksikud koos sünniga ilmuvad tihti panda, kuid mõne aja pärast valib naine nende hulgast tugevaima lapse ja hoolitseb selle eest ning teine ​​sureb ilma järelvalveta. Laktatsiooniperiood nendel loomadel kestab umbes 45 nädalat ja noored jäävad oma ema juurde kuni kolmeaastase vanuseni.

Huvitavad faktid

Selgub, et esimest korda, kui teadlased tegid uuringuid nende loomade suure liigi kohta, ei suutnud nad pikka aega mõista, et panda on kes, milline metsaline. Veidi hiljem jõudsid nad järeldusele, et ta on pesukaru, kuid ainult suur.

Mõne aja pärast lükkasid teised eksperdid selle arvamuse tagasi, sest geneetilise testi abil oli võimalik kindlaks teha, et sellistel loomaliikidel on karude suhtes suurem suhe.

Mis puutub punastesse pandatesse, siis paljud teadlased on neid üldiselt kirjutanud männitaolistele liikidele, mis koosnevad nii perede perekonnast kui ka pesukarjast ja skunkist.

Kuigi enamiku teadlaste arvates kuuluvad need kaks alamliiki erinevatesse klassidesse, on neil siiski üksteisega sarnasus. Näiteks mõlemal pandal on kuues „pseudo-sõrm”, mis asub nende eesmistel käpadel. See on oluliselt rohkem kui viis teist. Tegelikult on see kehaosa nahaga kaetud kartuli luu. Selline struktuur aitab loomadel paremini hoida bambusetaimi.

Kaitse seisund

Kahjuks on pandad väljasuremise äärel ja on seetõttu Rahvusvahelise Punase Raamatu nimekirjades. See juhtub mitmel põhjusel. Punane live panda ei esinda sellist suurt huvi pakkuvaid inimesi nagu tema karusnahk. Seetõttu pidas ta pidevalt jahti, eriti Nepalis. Kuid viimasel ajal hakkas see liik järk-järgult taastuma.

Suure pandeid kaitstakse ka seadusega, mille kohaselt karistatakse selle looma hävitamine surma või eluga vanglas.

Kuigi see metsaline avastati mitu sajandit tagasi ja 1912. aastal sai see isegi Hiina Rahvavabariigi rahvuslikuks aardeks (vastavalt selle riigi õigusaktidele), ei saa teadlased siiani üheselt järeldada, et panda on karu või pesukaru. Seetõttu jätkub selle looma uurimine tänaseni.

Paljundamine

Suurte pandade mehi ja naisi leitakse paari perioodi jooksul vaid lühikest aega. Naine rasedus kestab viis kuud. Cubs on kõige sagedamini sündinud jaanuaris. Iga kord, kui naine sünnib ühe poisi. Poeg on sündinud bambusest valmistatud pesas. Kui naine sünnitab kaksikuid, siis jääb ainult üks laps. Beebipanda on väike: selle pikkus on 15 cm ja selle mass on umbes 15,6 g. Vastsündinu on pime ja abitu. Algul on see puhas valge, kuid kuu aega hiljem omandab ta täiskasvanud karu värvi.

Hoolimata asjaolust, et suur panda kuulub röövloomade järjekorda, toidab see loom enamasti taimset toitu. Suure panda toitumise koosseisu kuuluvad õhukesed võrsed ja osaliselt bambusest juured, samuti muud taimed ja mugulad. Kui bambus on ainus toiteallikas, võib panda veeta pool päeva. Bambus sisaldab vähe toitaineid, nii et loom sööb umbes 20 kg rohelist massi päevas, et saada sellest piisavalt. Seetõttu nimetatakse suurt pandat ka bambuse karu. Big pandad hävitavad lindude pesad, söövad mune, püüavad putukaid, närilisi.

LIFESTYLE

Hiina kutsuvad suurt panda "ja Xion Mao", mis tähendab "suurkaru kass". Keisrid hoidsid pandasid paleedes, sest nad uskusid, et nad on suutnud kaitsta õnnetust. Big pandad on üksikud loomad. Nad pühendavad suurema osa päevast süüa ja puhata ülejäänud aja jooksul. Varjata ilmast ja vaenlastest, erinevalt pruunidest karudest, leopardidest või muudest loomadest, ronivad paanad puid. Puhke-, suurpandad lahendatakse kohapeal, mitte varjupaika. Bamboo tiivad on paksud, nii et panda on usaldusväärselt kaitstud maapinna ohu eest. Suur panda elab külma kliimaga piirkondades, mägisel maastikul. See on kaitstud külma eest paksu villaga.

SUUR PANDA JA MAN

Suure panda sai Lääne maailmas teada alles 1869. aastal. Esimest korda täheldasid looduslased panda looduses alles 1913. aastal. Varem oli mees suurpanda kõige tõsisem vaenlane. Nende loomade arvu katastroofilise vähenemise eest vastutavad inimesed. Inimesed, kes hävitavad oma elukohad: kus varem olid bambusmetsad, on tänapäeval kasvanud arvukad asulad või haritud maad või karjamaad. Inimeste löögitoimingute tagajärjel pärast bambusmetsade kadumist olid suured pandad hukule määratud nälga, sest nad ei suuda teha teed läbi nende väljade ja külade, mis neil on noorte bambuslinnude juurde. Big Panda - Maailma Looduskaitse Fondi sümbol - on rangelt kaitstud. Suurte pandade jahipidamine praktiliselt ei toimu. Kuid mõnikord langevad need loomad teistele loomadele paigutatud püünistesse. Inimesed istuvad puid, nii et pandad saavad metsa koridori kaudu metsast metsa liikuda. Nende haruldaste loomade päästmiseks luua reservatsioone.

SEADME OMADUSED

Suur panda erineb toidu eelistustest sugulastest. Predators kasutavad lõikehambad liha rebimiseks ja tükeldamiseks, samas kui suur panda kasutab bambusevõrsete valimiseks lõikehambasid. See ei ole kummaline, kuid suurt panda, mis toidab peaaegu eranditult taimi, on bambusest väga raske seedida. Seetõttu läbib enamik imendunud taime massist kiiresti keha ja panda peab sööma tohutut arvu selle taime võrseid, et saada vajalikke toitaineid.

ÜLDSÄTTED. T TEAVE

Suur panda või bambuse karu on väljasuremise äärel. Looduses on loomaaedades umbes 700 pandat, umbes 120 inimest. Suure panda kujutis kaunistab Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu embleemi.

See karu sarnane pesukaru (keha pikkus 120-180 cm, kaal 75-160 kg) elab Hiina mägede bambusmetsades 2600–3500 m kõrgusel merepinnast. See toitub peamiselt puuviljadest ja bambusjuurtest, muudest taimedest ja väikestest loomadest. Iga kahe aasta tagant sünnitab emane 1-2 poisi, kes on sündinud pimedaks ja kaaluvad umbes 2 kg.

Kas teadsite, et.

  • Sageli pühendab suur panda toidu võtmiseks 12 kuni 16 tundi päevas. Enamik selle poolt imendunud rohelisest massist läbib kiiresti seedetrakti.
  • Panda erineb karudest üsna pika (12–16 cm) sabaga. Sellega tähistab ta territooriumi anaalsete näärmete saladusega.
  • Big pandad ei talve. Halva ilmaga peidavad loomad puude õõnsustes või kivirõhudes.
  • Suur panda on Maailma Looduskaitse Fondi (WWF) sümbol.
  • Pandad kirjeldasid esimest korda isa Armand David 1869. aastal, kui ta neid Hiinas avastas. Selleks ajaks ei olnud sellest loomast läänemaailmas midagi teada.
  • Pandadel on tugevad molaarid.

BAMBOO METSADE ELUKOHA

Umbes iga 50 aasta tagant õitsevad bambusest metsad, toodavad seemneid ja surevad. Seda nähtust täheldati viimati 1983. aastal. Samal ajal surevad suured pannad sageli nälja tõttu, sest nad ei saa ületada inimesi, keda inimesed elavad, et jõuda noorte bambusmetsadeni.


- suur elupaikade panda

KUS ON SUUR PANDA

Suur panda elab Lõuna-Hiina mägimetsades. Seda leidub Sichuani provintsi põhja- ja keskosas, Gansu lõunaosa ümbritsevatel mägedel ja Shaanxi provintsi lõunapiiril asuvates mägedes.

KAITSE JA SÄILITAMINE

Big Panda kuulub haruldasemate ja väga vähe uuritud suurte loomade hulka. Pandade koguarv on erinevate allikate järgi vahemikus 200 kuni 900 inimest.

Panda sööb, on lõbus, kõnnib. Video (00:01:50)

Hiina nimi (? Xiongmao shunmao) tähendab "karu kass".
Pandad San Diego loomaaias Pandad San Diego loomaaias.
Big panda või bambusest kannab. Pandas elab Kesk-Hiina mägipiirkondades: Sichuanis ja Tiibetis.
Panda pikkus on 1,2–1,5 m ja selle mass on 30–160 kg. Erinevalt teistest karudest on tal 10-15 cm pikkune saba, keha on massiivne, kaetud paksu valge karusnahaga, millel on mustad täpid silmade ümber ("prillid"), mustad kõrvad ja mustad käpad. Lühikesed, paksud tagajalad on teravad küünised. Pandad on röövloomad, kuid nende toit on valdavalt taimetoitlane. Tegelikult söövad nad ainult bambust. Päeval täiskasvanud panda sööb kuni 30 kg bambusest ja võrseid. Suurte pandade rentimine Ameerika Ühendriikide ja Jaapani loomaaedadele oli Hiina diplomaatia oluline osa 1970ndatel. Alates 1984. aastast on Hiina pakkunud pandasid teistele riikidele 10-aastase rendilepingu sõlmimiseks. Standard rendilepingu tingimused sisaldavad üüri 1 miljon dollarit aastas ja tagab, et kõik rendiperioodi jooksul sündinud poisid on Hiina Rahvavabariigi omand.

Big Panda aktsepteerib veemenetlusi. Video (00:01:15)

Edinburghi loomaaed, suur panda nimega Tian Tian, ​​tunneb end täiesti külma veega basseinis. Suur julge panda, ära ütle midagi.

Suur panda on karu, kiskja, kuid toitub peamiselt bambusest. Sisaldab rahvusvahelist punast raamatut ohustatud loomaliigina.

PANDA on otsustanud põgeneda! Video (00:01:27)

Panda või bambuse karu ei taha enam lukustuda ja otsustab põgeneda. Väike panda suurte pingutustega ületab kõik selle tee raskused, kuid viimasel hetkel laguneb kõik. Tahad rohkem teada? Seejärel vaadake uut jahedat videot nende naljakas loomade seiklusest!

Hiina suurte pandade reserv Chengdu. Video (00:02:31)

Kolme põlvkonna väljalangemine ähvardab looduslikku pandat, Hiina mitteametlikku sümbolit ja Maailma Loodusfondi (WWF) sümbolit, raadamise ja infrastruktuuri ehitamise tõttu, kirjutab esmaspäeval Global Times'i WWF-i ekspert Fan Zhiyongi. Spetsialisti sõnul väheneb panga elupaik, mida tuntakse ka kui "bambuse karu", pidevalt vähenenud bambusmetsade kärpimise ja infrastruktuurirajatiste, näiteks maanteede ja hüdroelektrijaamade ehitamise tõttu. Nii on aastatel 1975–1985 Hiina Rahvavabariigi pandade elupaik “vähenenud” 29,5 tuhandelt 13 tuhande ruutkilomeetrile. "Lisaks on teedel pandade jaoks rände raskendamine, mis takistab erinevate rühmade loomade paaritumist ja geenifondi normaalset uuendamist," ütles Fan. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. Pikkuses võivad hiiglasliku panda isased (suuremad ja raskemad kui naised) ulatuda 1,8 meetri kaugusele.
Nii et otsusta ise, kas see on väärt riski?! Teadaolevad panda rünnakud inimestele. Tõenäoliselt on need juhtumid
provotseeris mees ise. Suure panda peetakse väga rahulikuks loomaks ja kui te seda ise ei küsi, ei ole tõenäoline, et see agressioon ilmneb.

Elupaigad ja elupaigad

Pandade asustatud territoorium on väike. Neid leidub Hiina provintside Sichuani, Gansu ja Tiibeti mägistes piirkondades. Kuigi varem elasid nad ka Indokiinas ja Fr. Kalimantan. Koduna suured pandad valisid oma paksud bambusmetsad.

Suurte pandade elupaik Bambusest metsad

Nad elavad mägistes piirkondades, mis on umbes 1200 kuni 4500 meetri kõrgusel merepinnast. Talve alguses langevad nad umbes 800 meetri kõrgusele merepinnast, kus külm hooaeg on soodsam.

Need heasüdamlikud "mängukaru" kannavad

Täiskasvanud panda suurus on üsna muljetavaldav. Mehed on naistest veidi suuremad. Nende kaal ulatub 85-125 kg, naised kaaluvad 70-100 kg. Panda keha pikkus on 1,5-1,8 m.

Pandal, erinevalt teistest karudest, on pikk saba. Selle pikkus ulatub 12 cm ja kogu keha on kaetud paksu ja pehme karusnahaga. Heledalt, peaaegu valgel taustal on tumedad alad: silmade ümber "prillide" kujul, tagakülgedel ja eesmistel käpadel, õlgadel ja kõrvadel. Saba ots on samuti must.

Mustad kõrvad, prillid ja käpad

Hoolimata oma heasüdamlikest "teddy" tüüpi käppadest on pandad relvastatud teravate küünistega, ja nagu kõik karud, võib suur panda rünnakute korral tõsiselt vigastada inimest.

Suur saba

Tema teine ​​nimi - "bambusest kannab" - suur panda, mis on saadud tänu oma dieedile, mis on 99%, koosneb võrseid ja bambusvarredest. Kuigi loomasöödad, nagu munad ja putukad, ilmuvad perioodiliselt panda menüüsse. Just see toit on peamine valguallikas. Lisaks bambusele ei jäta karud safranist ja toffee lambatelt. Loomaaedades on neid hellitatud suhkrurooga, õunte, porgandite, riisipudru ja muude toodetega.

Et sellist toitu piisavalt saada, peavad pandad sööma päevas kuni 18 kg bambust. Samal põhjusel on nad väga aeglased ja üritavad liikuda ainult vastavalt vajadusele. Pandad lähevad teele ainult siis, kui selle piirkonna sööda varud on juba lõppemas.

Selle karu kontrollib selle toidu kaudu erakordset osavust. Mõnikord imestab, kuidas niisuguseid paksu käpad saab nii õhukestest bambusvarrastest nii meisterlikult töödelda. Varre hoidmiseks aitab ta omamoodi kuuenda "sõrme", mis on randme modifitseeritud luu.

Paeda on veidi purjus, sest enamik niiskusest saadakse koos mahlaste bambusevõrsetega, mis on peaaegu pool veest. Aga kui võimalik, püüavad nad endiselt janu kustutada väikeses jões või muus veekogus.

Panda kirjeldus

Armand David kirjeldas kõigepealt 1869. aastal suurt panda - karu perekonna imetajaliiki, mis oli röövellimiskäsk.. Hiinas teadsid kohalikud elanikud ebatavalisest täppilisest karjast iidsetest aegadest ja nimetasid seda "Bei-Shuangiks", mis tähendab hiina keeles "jääkaru". See must-valge karu on veel üks Hiina nimi - “karu-kass”.

Aga kui kohalik elanikkond ei kahtle, et panda on karu, siis teadlased ei olnud nii üksmeelsed. Neid häiris karu ebaharilik struktuur ja selle saba liiga pikk. Niisiis, peaaegu sajandi jooksul oli panda ekslik pesukaru, väga suure, kuid siiski pesukaru kohta.

See on huvitav! Maa peal on kaks tuntud panda tüüpi - suur ja väike. Suur on karu ja väike on koerte perekonna esindaja.

Ainult 2008. aastal jõudsid teadlased võrdleva geneetilise analüüsi tulemusel järeldusele, et suur panda on karu ja et tema lähim sugulane on Lõuna-Ameerikas elav silmapaistev karu.

Austraalia paleontoloog E.Tennius, olles hoolikalt uurinud suurpanda biokeemilisi, morfoloogilisi, kardioloogilisi ja muid näitajaid, tõestas, et ta on 16-l põhjusel karu, viiest märgist on pesukaru ja 12. eluaastal täiesti individuaalne ja mitte nagu ükski Suur panda on bambusest. Hiljem tegid Ameerika teadlased veel ühe huvitava järelduse: suurte panda haru, mis on eraldatud karujoontest evolutsiooniprotsessis - rohkem kui 18 miljonit aastat tagasi.

Välimus

Suur pandal on tüüpiline karu struktuur ja proportsioonid - tihe keha (pikkus - kuni 1,8 m, kaal - kuni 160 kg), massiivne ümmargune pea ja lühike saba. Kuid see panda „tüüpilisus” on piiratud ja algab “individuaalsus”.

Ebatavaline värviline suur panda. Väljastpoolt tundub, et jääkaru läheb loomkarnevalile: pannakse mustadele prillidele, vestile, kindadele, sukadele ja pannakse teisele mustale kõrvaklapile. Ilus!

Eksperdid ei suuda veel täpselt öelda, mis põhjustas selle "maskaraadi". Üks versioonidest seisneb selles, et ebatavaline värv on looduses kamuflaaž, sest algselt elas bambusest karu lumega kaetud mägedes. Ja mustad ja valged laigud on tema kamuflaaž, mis sulandub lumega kaetud kivide varjudesse.

Imelik baculus. Sidekoest moodustunud bakulum - peenise luu ei ole ainult suur panda, vaid ka teised imetajad. Kuid bambuse karu on suunatud tagurpidi ja mitte edasi, nagu teised karud, ja sellel on ka S-kujuline.


Amble. Massiivsed õlad ja laienenud kaelapiirkond, millele on lisatud vähendatud tagajalad, annavad bambusekäigule ebamugavuse.

Erilised lõualuud. Väga võimsad, varustatud laia ja lame molaariga (laiemad ja lamedamad kui tavalised karud) võimaldavad sellistel lõualuudel suurte panda lihvida raskete bambusvarred ilma probleemideta.

See on huvitav! Suure panda kõhuga seinad on väga lihaselised ja sooled on kaetud tiheda lima kihiga - vajalike omadustega, et tulla toime jäme puittoiduga.

Ebatavalised eesmised käpad. Suure panda ees on käppadel kuus varvast. Neist viis hoiavad kokku ja üks on küljele jäänud ja seda nimetatakse "panda pöidla". Tegelikult ei ole see sõrm, vaid teatud nahast väljaulatuv osa, täpsemalt - muudetud luu, mis looduse poolt leiutatud karu abistamiseks, et bambusest võrsed oleksid söögi ajal paremad.

Eluviis, käitumine

Big Pandal on suur saladus. Ta ei kiirusta silma inimestele ilmumist, eelistades üksinda elustiili looduses. Väga pikka aega ei suutnud ta endale midagi öelda. Ja mees oli temast vähe teada. Lüngad hakkasid täituma, kui karu peaaegu väljasurnud liigid muretsesid tõsiselt ja hakkasid sellele turvalisuse reserve looma. Vaadates bambuse karu harjumusi, mis on nüüd tema vaateväljas, õppis mees temast palju.

Suur panda on rahulik ja üllas. Olgu oluline, isegi karmilt, jalutab rahulikult. Selle rahuliku hiilguse taga peitub mõistlik ja rahulik olemus. Kuid isegi pandal on rahu armastus. Ja testige nende kannatlikkust ei ole väärt kedagi - ei sugulasi ega meest.

See on huvitav! "Jäiguse" tunne bambuse karule on antud selle iseloomulike asendite järgi. Sageli võib teda näha istudes "nagu toolil" - kaldudes seljaga objektile ja kallutades oma esiplaadi risti. Mitte karu, vaid tõeline bambuse kuningas!

Hiiglane panda on laisk. Tundub, et suur panda piirab piiramatult laiskust. Sellel teemal on nali - nad ütlevad, et panda on laisk sellisel määral, et ta on liiga laisk, et isegi paljuneda. Tegelikult on pandal energia tarne, mis on tingitud vähese kalorsusega taimede toitumisest.

Toidust piisab, et panda süüa, praktiliselt, pidevalt - 10-12 tundi päevas. Ülejäänud aeg, mil ta magab. Lisaks on panda aktiivne koidikul ja öösel ja magab pärastlõunal, venitades kusagil varjus. Kogu energia, mida suur panda toidust saab, kulutab ta oma saagiks. On täheldatud, et vangistuses, kus ei ole probleeme bambusest kandmisega, käitub see aktiivsemalt ja mängulisemalt. See võib seisma teie pea, trummel, ronida ja redelitel. Lisaks teeb ta seda ilmselgelt rõõmuga, üldise rõõmu ja emotsiooniga.

Bambusest kannad ei talve. Talvel liiguvad nad lihtsalt kohtadesse, kus õhutemperatuur on mitu kraadi kõrgem.

Big pandad - üksikud. Erandiks on aretusperiood, mis neil on väga lühike ja toimub iga kahe aasta tagant. Ülejäänud aja jooksul kaitsevad pandad oma eraelu puutumatust, kaitstes elupaiku koguduslastelt - teistelt bambusest kannavatelt.

Teadlased usuvad, et see käitumine on tingitud asjaolust, et kaks pandast ei suuda ennast ühes kohas toita. Hiiglaslikud pandad ei ole ehitajad, nad ei tee püsivaid auke, eelistades looduslikke varjupaiku - koopaid, puid. Pandas võib ujuda, kuid neile ei meeldi vesi - nad varjavad vihma eest, nad ei sisene jõele ilma vajaduseta ja nad keelduvad basseinis ujuma. Kuid samal ajal on suured pandad väga puhtad loomad.

Samuti on see huvitav:

Ema pandad on õrnad ja hoolivad. Neid nähakse mängus koos nende poegadega lõbusaks. Mõnikord ärkavad nad oma lapsi lihtsalt nendega mängima.

Big pandad ei ole jutukad. On harva kuulda nende häält. Mõnikord teevad nad heli nagu heli. Ja miski ei viita sellele, et põnevas olekus suudab see karu "vokaali" kurnata. Ta saab „löögi“ nii, et klaas raputab aknadesse. Ta saab ka nagu lehm ja isegi kubisema.

Pandad ei ole vaenulikud. Nad kohtlevad inimesi ilma igasuguse agressioonita, mäletavad kiiresti oma hüüdnime ja on hästi noorendatud.

Suure panda tüübid

Suur panda on kaks alamliiki:

  • Ailuropoda melanoleuca - Seda leidub ainult Hiina Sichuani provintsis ja seda iseloomustab tüüpiline must ja valge värv.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - see on eraldatud iseseisvate alamliikide kaupa alles 2005. aastal. Ta elab Qinlingi mägedes, Hiina lääneosas. Väiksemad suurused ja pruunid, valge ja valge värvusega karusnaha värvusega. Teadlased usuvad, et selline värv on selle elupaiga geneetilise mutatsiooni ja toitumise iseärasuste tulemus.

Elupaik

Looduses on suur panda ainult Hiinas ja ainult selle kolmes provintsis - Gansus, Sichuanis ja Shaanxis ning ainult nende mägipiirkondades. Varem elasid suured pandad mitte ainult mägedes, vaid ka tasandikel. Kuid inimtegevus ja metsade hävitamine põhjustasid üksindust väärtustavate loomade mägedele ronida.

See on oluline! Täna ei jõua suurte pandade kogupindala isegi 30 tuhande kilomeetrini.

Elupaikadena valivad suured pandad mägimetsad järskudel nõlvadel koos bambuse kohustusliku kohalolekuga.

Panda dieet

Big pandad on röövloomad. Vaatamata sellele, et nad kuuluvad röövloomade järjekorda, koosneb nende toitumine taimsest toidust 90%. Põhimõtteliselt on see bambus. Nad söövad seda suurtes kogustes. Üks täiskasvanu vajab söömiseks vähemalt 30 kg bambust päevas.

Kasvab puuduvad kalorid suured panda muud taimed ja puuviljad. Proteiinitoidu põhjuseks on putukad, linnumunad, kalad ja väikesed imetajad. Ärge karistage ja pööra.

Rahvastik ja liikide seisund

Big Panda - ohustatud liik, mis on loetletud Rahvusvahelises Punases Raamatus. Looduses on nad vaevalt 2000.

Täna on need kõik ümber arvutatud. Ja seal oli aegu, eriti kultuurirevolutsiooni ajal, mil kõik selle haruldase looma säilitamise programmid välja lülitati ja suured pandad tulistati kontrollimatult väärtuslike karusnahkade eest.

Inimkond tuli oma meeltesse alles 21. sajandi alguses ja tegeles aktiivselt bambusmeele päästmisega. Hiinas, sest tema mõrv kehtestas surmanuhtluse, luuakse reservid. Probleem on aga selles, et suur panda on tuntud oma madala seksuaalse aktiivsuse poolest ja asjaolu, et see paljuneb vangistuses halvasti. Loomaaias sündinud suure panda iga poiss muutub tärniks.

See on huvitav! Hiinas kuulutatakse bambuse karu rahvuslikuks aardeks. Ja kuna kohalik põllumajandustootja, kes 1995. aastal suure panda laskis, sai eluaegse karistuse.

Praegu leidub suuri pandasid Shanghai, Taipei, San Diego, Atlanta, Memphise, Viini, Lõuna-Korea ja USA rahvusliku loomaaia loomaaedades.

Panda ja mees

Äärmiselt väikese arvu tõttu ei ole suured pandad loetletud ainult IUCNi punases nimekirjas, vaid ka kaitstud igasuguste rangemate seadustega (eriti Hiinas).

Varem hävitati pandad nende väärtusliku karusnaha tõttu, kuid nüüd ei peaks sa seda isegi mõtlema. Looduses on neil vähe looduslikke vaenlasi - ainult leoparde ja punaseid hunde, kuid need on ka nendes osades haruldased. Nende arvu järkjärgulise vähendamise peamine põhjus on nende looduslike elupaikade kadumine, st. bambusalud ja metsad. See on tingitud inimese sekkumisest või loomulikest põhjustest.

Bambus kasvab umbes 20-25 aastat vana, pärast õitsemist ja seemnete ilmumist, see sureb välja. Seega “terved metsad surevad” kohe. Uued seemned hakkavad ilmuma alles 2-3 aasta pärast. Seetõttu on paljude loomade puhul, kes sõltuvad täielikult bambusest, sellised perioodid katastroofilised.

Big Panda on väga populaarne. Ta on erinevate animatsioonfilmide peategelane, mis on kujutatud erinevate organisatsioonide embleemidel ja sümbolitel, mille elav näide on Maailma Looduse Fond (WWF).

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org