Linnud

Redstart, aed, mantel (lind)

Pin
Send
Share
Send
Send


Vene linnukaitseliit on nimetanud 2015. aasta lindu. Meie riigis on kõige tavalisem ja tavalisem redstart (see on ka aiapark, redstart coot). See on väike, väiksem varblane, lind, kes on heleda punase sabaga, kes tihti peksab. Selle tulemusena muutub punane täpp lindu halli selja ja pruuni tiibade vastu selgelt nähtavaks ja sarnaneb põletikule. Selle lindu muud välised märgid on: meeste puhul on punane kogu keha põhi, pea ja kurgu küljed on mustad ja otsaesine on valge (sellest tulenevalt nimi nimi). Naised on helepruunid, tumedamad, pruuni tiibadega. Noored inimesed on tumedate laikudega pruunid. Peamine identifitseerimismärk, oranž-punane saba, esineb meestel, naistel ja noortel lindudel.


Üldine Redstart

Linnu punane, “põletav” saba sai ettekäändeks oma vene nimele. Tulise saba märkis ka Karl Linnaeus, kes kirjeldas 1758. aastal redstarti ladina nimega Phoenicurus phoenicurus, mida saab tõlkida kui "Phoenix tail". Phoenix, me mäletame, et vastavalt vanadele traditsioonidele põles tule ja taaselustas ning kreeka sõna tähendab saba.

Inglise keeles nimetatakse redstarti redstartiks. Sõna algus sel juhul läheb tagasi Lähis-Inglise steri ja vana inglise keele "saba" juurde. Sõna algus, mis tähendab "alustada" (vanast inglise keelest "hüpata"), ei ole sellel mingit seost. Lindi punane saba tabas silma ja teised rahvad. Seetõttu tähendab see paljudes keeltes punase saba nime (punane saba) (itaalia codirosso, rootsi rödstjärt, kreeka κοκκινου̇ρης, taani rødstjert, valgevene basaar). Hispaania keeles on redstartil nimi abanico, mis tähendab sõna "sõna". Ilmselt märkasid tähelepanelikud hispaanlased, kuidas redstart mees avab regulaarselt oma saba nagu ventilaator. Redstart leppälintu soome nimi on "lepp". Rumeenlased nimetavad seda koodriteks, mida saab tõlkida kui "lesovik", kuid nad teavad ka nime coadă-rosie "punane saba".

Redstart elab lehtmetsades, sageli aedades ja parkides. Ta korraldab pesasid õõnsustes, kändudes, mõnikord isegi maapinnal põõsaste all. Redstart elab inimhoonete niššides, isegi puupalkides. Tavaliselt hoiab redstart madalal, puude oksadel, põõsastel lendab maapinnale, kus ta otsib oma toitu. Kuid laulev mees võib toimuda puu peal.

Lindude laulja Ivan Ivan Shamov kirjutas redstartist: „Aprillis, niipea kui aed hakkasid pärast kevadel sulatamist kuivama, nagu juba siin olev punapea, lendas aasta-aastalt kaugematest riikidest nende pesitsusaladesse, otsides aasta-aastalt nende nurka ilma veata ja varakult hommikul, niipea, kui idaosas ilmub valgusriba, teatab linnu aeda tagasihoidliku iseloomuliku lauluga, maikuus ei katkesta see laulu isegi öösel. Kohtuistungil tundus, et ta läks välja sõnadega: fi! uuesti re-re, Bloom-Bloom. seda korratakse alati samal tasapinnal, kuid tähelepanuväärne on see, et redstart ei lase peaaegu kunagi sama laulu lõppu, vaid iga kord uut. Ja see lind on väga lõbus, te kuulate alati rõõmuga ja proovite välja selgitada, milline on lõpp. Tavaliselt koosneb see erinevate lindude soovidest. Lisaks sellele redstarti laule kuulis lugeja kahtlemata tema iseloomulikku soovi: uit! Kõrval!, Mida ta valjusti ja pikka aega kordab, eriti halva ilma ees, ja kui ta on midagi mures, hüüab ta: - whit-te-tech! ”(“ Meie laululinnud ”, 1910).

Paljude lindude laulmisel ja nutmisel on inimesed harjunud kuulama sisulisi sõnu ja fraase. Näiteks arvati, et lapwing küsib: „Keda sa oled? Kelle sa oled? ”Ja läätsed:“ Sa nägid Vityat? Kas sa nägid Nikitat? " Sellist populaarset tõlgendust ja redstarti laulu ei ole välditud. Smolenski provintsi talupojad uskusid, et redstart oli hooplemine "Ma olin Peterburis, olin Peterburis ... Peter nägi, Peter nägi".

Redstart toidab putukaid. Lind otsib neid maapinnal ja oksadel, see võib neid lennata. Ornitoloog A. N. Promptov 1940. aastal arvutas, et tibude söötmine toibub pesasse 469 korda päevas. Redstart jahti nii lendavate putukate kui ka röövlite jaoks. Jahipiirkonna läbimõõt ulatub 200-300 meetrini. Suve lõpus lisab redstart marjad oma toidule.


Ühine Redstart koos saagiga

Mais on Redstartis 5–9 sinist värvi muna. Koostamine kestab umbes 15 päeva, umbes sama redstarts toob looma. Kui tibud pesast välja lendavad ja see toimub juunikuu keskpaigaks, hoolitsevad vanemad veel mõneks päevaks ja siis hakkavad noored punased karvad iseseisvalt elama ja täiskasvanud alustavad teist sidurit - enamikus piirkondades lubavad kliimatingimused seda. Redstarts hakkab septembris lendama lõunasse, aeg-ajalt kuni oktoobri keskpaigani. Nad talvavad Aafrikas ja Lõuna-Araabias.


Redstardi jaotus- ja talvitamisvöönd

Redstarti sugulane on redstart-nib (Phoenicurus ochruros). Tal ei ole valge pea, tema kõri ja rindkere on mustad. Aga muidugi jääb punase saba peamine tunnusjoon, punane saba.


Must lepalind

See lind on selle levikuajaloos huvitav. Redneck-nibude algupärased elupaigad on Euroopas ja Aasias mäed. Aasia alamliik jätkab mägede elanike elu: Altai, Tien Shani, Sayani mägedes, Dzhungarsky Alataus, Tiibeti lõunaosas ja Himaalaja, Iraani mägedes, Ordose platool, Kaukaasias, Hindu Kushis. Chernushki pesitseb kividel ja mägilinnudel. Talvel sõidavad nad India, Etioopia ja Somaalia, Araabia poolsaare lõunaosas.

Sama saatus oli ka punaste randade - karpaatide, Alpide ja teiste Euroopa, Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida mägipiirkondade naistega. Linnade kasvuga asusid nad järk-järgult kivimajade hulka, mis ilmselt tundus neile nagu kivid. Selle tulemusena hakkas punasilma nib aeglaselt, kuid kindlalt levima üle oma kohalike mägede.


Redneck-chernushki erinevate alamliikide jaotus

A. Bram kirjutas temast: „Esialgu oli redstart mägilind ja pesitses kividele, kuid nüüd Saksamaal on see muutunud koduseks linnuks ja õppinud ehitama pesasid pesades, tegemata vahet elanikkonna ja üksikute talude vahel.” Bram märgib, et seda linda nähti Krimmis Malakhovi Kurgani varemed, kus "tema melanhoolne laul oli väga kasulik."

Püstitatud Karpaatide ja Alpide mägistes külades püstitati punane ääris allapoole tasandike linnadesse. Alguses ei olnud see algupärastest elupaikadest eriti kaugel, kuid 20. sajandi keskel hakkas see Kesk-Euroopast üsna kiiresti levima põhja- ja lõunaosas. Mõned autorid kirjutavad, et Chernushka-Chernushka ümberasustamine toimus pärast Teist maailmasõda, kui linnades oli palju varemeid, kus see linn võib ehitada pesasid, nagu tavalistes kivimites. Pöörduge ümber mägipiirkondadest ja elab praegu peamiselt linnades, asudes betoonplaatide, ventilatsioonikanalite, muude ehitiste niššide ja süvendite aukudesse.

Ornitoloog M. S. Dolbin märkis esimest korda 1956. aastal Valgevene poolsaarel punast värvi. L. L. Semago kohtus Voronežis 1963. aastal. Venemaa lindude liidu veebisaidil redstartide essee autor Oleg Borodin ütleb, et ta oli esimene Ulyanovski piirkonnas, et näha 1980. aastal redstart nidge'i.

Venemaal on mitu perekonda Redstart. Siberi Redstart (Phoenicurus auroreus) elab Ida-Siberis. Altai, Sayani ja Tien Shani mägedes leitakse hallijuureline punane värvi (Phoenicurus caeruleocephala), punane pihik (Phoenicurus erythronotus) ja punase värvi punane värav (Phoenicurus erythrogastrus). Viimane neist liikidest on Kaukaasias.

Paljundamine

Redstart-paare hoitakse sageli mitu aastat. Mehed naasevad pesitsuspaikadesse varem kui naised. Nad otsivad pesa kohta: tavaliselt on see õõnsad või surnud puud. Olles leidnud koha, kutsuvad nad naisi, ei liigu saidist eemale: võib-olla võib koht olla. On veel üks viis, kuidas naissoost kutsuda - õõnsasse sattumist ja "põleva" saba paljastamist. Naine otsib meest ja saabub õõnesse. Pärast partneri ilmumist alustab mees kohe paaritamist. Kui naissoost läheneb tuleviku pesale, laulab mees laulu ja kummardab pea, näidates valge otsa, pöörates ümber oma telje. Pärast seda paarivad ja lindud õõnsused kuivale rohule, koorele ja sambele. Lõppfaasis on “lastetoas” isoleeritud alla ja villaga. Naistel on 6-7 muna ja inkubeeritakse neid kaks nädalat aeg-ajalt, jättes pesast nälja rahuldamiseks. Kahe nädala jooksul ilmunud tibude jaoks toovad mõlemad linnud toitu.

Redstart mees vastutab ka pesade puhtana hoidmise eest esimestel päevadel pärast tibude ilmumist. Mees teeb laste väljaheidetest nokka välja. 2 nädalat pärast tibude sündi õppida lendama. Isegi siis, kui emane inkubeerib teist sidurit, jätkab isane tibude pesemist esimesest haudest. Pärast tibude sündi teisest sidurist alustavad vanemad tibud iseseisvat elu.

Kus see elab

Euroopas elab Redstart kerged segametsad ning Aafrikas ja Väike-Aasias elab see ka mägimetsades. See jätab kivirohked kohad ja kivid mägipiirkondade lähedale lähedasele sugulastele - mustale redstartile.

Mõnes aias eksisteerivad mõlemad linnuliigid. Redstarti lemmikpaikade hulgas on vanad pargid ja alleed, kus on palju vanu õõnsaid puid. Berliinis asuvad redstarts asustatud linnapargid, aiad ja kalmistud. Tänapäeval on linnalähedase elanikkonna arvukus suurem kui eeslinnade metsades. Augusti lõpus hakkavad Redstarting-taimed valmistuma sooja Aafrikasse lendamiseks. Talv on kulutatud Saharast lõuna pool asuvates riikides.

MIS EATS

Redstart toidab erinevaid putukaid ja ämblikke, mida nad kohapeal leiavad, puude tüvedel, oksadel ja lehtedel. Mõnikord püüavad linnud putukaid õhus, otsides varitsusest saaki.

Redstart ei kiirusta püütud saaki süüa - alguses võtab see selle turvalisse kohta. Suured putukad, näiteks mardikad, torkab eelnevalt löögiga maapinnale ja ta lõikab jalad rohutirtsudeks. Lisaks röövlitele, sipelgadele, väikestele molluskitele ja sajanditele, sööb lind marju ja vilju. Väikesed tibud on võimelised neelama ainult tükeldatud toitu, nii et täiskasvanud linnud purustavad püütud putukad kõigepealt ja annavad need siis ainult tibudele.

Õnnelikud tibud toovad vanemad sageli füüsilise kurnatuse lõpuni, sest linnud lendavad pesasse kuni 500 korda päevas, tuues iga kord toitu tibudesse.

TÄHELEPANEKUD

Redstart pesitseb tihti pähkli või tihase lähedal. Ta paneb munad spetsiaalselt ettevalmistatud pesakodudesse. Mida kõrgem on tema maja aias, seda suurem on tõenäosus, et lind õnnestub paljuneda, tingimusel et piirkonnas on piisavalt toitu. Aednikud rõõmustavad, kui nende putukate linnud ilmuvad nende saitidele. Redstartiga inimeste "sõprus" toob neile suurt kasu. Lõppude lõpuks säästab linnu aiad erinevatest putukate kahjuritest: rohutirtsude mardikad, bedbugs, röövlid, lehtede mardikad ja sääsed.

HUVITATAVAD FAKTID, TEAVE.

  • Redstarts, nagu wagtails, raputavad sabaid üles ja alla.
  • Ühine redstart võib selle peegeldust rünnata, kui näete seda näiteks klaasaknas.
  • Mees hülgab lennus saaki, samas kui naine otsib maapinnal toitu.
  • Selle linnu nimi näitab, et sellel on erksavärviline saba. See "põleb", sest saba suledel on tuline värv.
  • See on redstart pesas, et kägu kõige sagedamini lahkub oma munadest. Redstarts hoolitseb käske nagu nad oleksid oma tibud.

LIIGI OMADUSED. KIRJELDUS

Naine: võrreldes meessoost värvitakse seda vähem eredalt. Saba on säravpunane, ülejäänud osa on pruun.

Mees: seljas on tuhk-hall, rind, kõht, küljed ja saba on roostes-punased, kõri ja põsed on mustad. Rõõmuspunane saba ja valge otsmik mängivad olulist rolli rituaalse tantsu läbiviimisel.

Munad: 6–7 sinise värviga, mõnikord kaetud pruunide munakarpidega.


- pesitsevad saidid
- talvituskohad

Kus see elab

Redstart pesitseb Euroopas kõikjal, välja arvatud Iirimaa, samuti Põhja-Aafrikas, Siberis ja Väike-Aasias. Talved Lääne- ja Ida-Aafrikas.

KAITSE JA SÄILITAMINE

Enamikus Euroopa piirkondades on redstart-populatsioonide arv vähenemas. Põhjuseks võib olla pikaajaline põud punapea talvitumispaikades.

Redstart. Brateevo. Marino. Video (00:00:24)

Moskva ühine punane käik pole palju. Talvel sõidab Aafrikasse ja Lõuna-Araabiasse. Brateevos ja Marinos näed teda väga harva ja eluaseme lähedal.
Suvel täheldati Redstart pesasid ülemiste põldude lähedal.
Sooja talve ajal olid samades jäätmetes täheldatud mitmeid redstrike.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org