Loomad

Lühiajaline hüppaja - väike imetaja

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - väga huvitavad imetajad, kellel on õhukesed liikuvad sügelused ja pikad tagajalad. Nad elavad ainult Aafrikas. Loomad on üsna vanad, kuid esmakordselt teaduskirjanduses kirjeldati neid ainult 19. sajandi keskel. Veel 100 aasta pärast ilmus ajakirjanduses mitmeid lühikesi märkusi oma bioloogia kohta ning alles kümnendite jooksul rikastati teadmisi džemprite kohta ning teaduslik maailm tunnistas, et džemprid on tõeliselt unikaalsed.

Prygunchikovye või hüppajad (Macroscelididae) - Aafrika imetajate perekond. Kõigepealt määrati hüppajad koos teiste putukatõrjega loomadega Insectivora järjekorda, hiljem olid nad paigutatud kabiloomade kaugemateks sugulasteks, seejärel toodi nad kokku Menotyphla alamrubriigiga. Praegu arvavad enamik biolooge, et nad on Macroscelidea iseseisev monotüüpiline eraldumine näriliste ja jäneseliste lähedal. Tänu kaasaegsetele uurimismeetoditele kalduvad üha enam teadlased uskuma, et Macroscelidea, nagu elevandid, damans, aardvores, kuldmedalid ja tenreks, kuuluvad Aafrika imetajate iidse haru juurde - Afroterei ülereguleerimisse. Nad kõik olid pärit ühisest esivanemast, kes elas Aafrikas umbes 60 miljonit aastat tagasi.

Kuhu hüppajad elavad?

Neid äärmuslike eluruumide päevaseid elanikke leidub ainult Aafrikas (välja arvatud Lääne-Aafrikas ja Saharas), kus nad elavad mitmesuguseid elupaiku. Mõned liigid eelistavad kõrbeid, steppe või savannasid, teisi - kiviseid põõsaste tasandikuid, kolmandat - kivist lohet, neljandat - mägimetsade paksusi.

Mida välja näevad džemprid?

Väliselt, meenutavad hüppajad suured jerboad. Loomade kere pikkus koos peaga, sõltuvalt liigist, varieerub 10 kuni 30 cm, nad kaaluvad 45 kuni 500 grammi. Loomade saba on pikk, peaaegu võrdne keha pikkusega, kaetud lühikeste juustega. Karusnahk on paks ja pehme, erinevate hall- ja pruuni toonidega.

On öeldud, et jumal, luues hüppaja, tundus mängivat transformaatoritena: ta võttis tagumised jäsemed kengurist, kehast ja sabast rottilt ja sügelus elevandilt. Mõnedel liikidel on ka põskkotid, nagu hamstrid, millel on neile toiduvarud. Tegelikult on selline ebatavaline omaduste kombinatsioon väga otstarbekas loomade kohanemine raskete elutingimustega.

Kõige üllatavam asi jumperil on ilmselt pikk õhuke särk. Loom võib seda tõsta, langetada ja pöörata. Selline ebatavaline nina aitab jumperil tunda ennast suurepäraselt saagiks, ussideks ja muudeks selgrootuteks.

Pikad tagajalad, millel on suhteliselt kõrged kontsad, meenutavad kangaroo jäsemeid. Kuigi džemprite džemprid ei ole nii hästi arenenud kui jerboas, reisivad paljud liigid pikki vahemaid, põrkudes veidi. Tagumised jäsemed aitavad ka ohus olevaid loomi - nad põgenevad vaenlastest pika hüppega. Tänu pikkadele jalgadele ja ulatuslikule teede süsteemile ei ole hüppaja jaoks raske jätta oma jälitajaid - maod ja lihasööjaid. Kuid tavaline meetod liikumiseks džemprid - kõndimine neli jalga.

Kõigil džemperidel on pikk keel, et nad saaksid kinni nina otsa ja tõmmata väikese saagi oma suhu.

Hoopers on päris heatahtlikud olendid. Kui neid võetakse kätte, kasutatakse väga hästi arenenud hambaid väga harva.

Sisaldab elustiili hüppajaid

Džemprid on peamiselt ööpäevased, näidates aktiivsust isegi kõige kuumematel tundidel. Need on ainult maismaaloomad.

Džemprite toitumine koosneb ämblikest, mardikatest, sentipedesest, sipelgadest, termiididest, vihmaussidest, samuti puuviljadest ja seemnetest.

Loomadel on hästi arenenud lõhnad. Erinevates liikides võivad nad asuda saba juurel, rinnal või jalgadel. Lõhnanäärmete saladust kasutavad loomad mitte ainult oma sugulastega suhtlemiseks, vaid ka võimaldavad neil märgistada teekonda ja navigeerida kosmoses.

Enamik hüppajaid saab suhelda helide abil. Mõned liigid kiirgavad piiksusid, põrutades oma tagajalad maapinnale, teised löövad oma sabad pesakonda. Kui sul on hüppaja, on see terav kõrgete helide puhul.

Proboskoerte rod

Perekond Proboscis (Rhynchocyon), mis sisaldab kolme liiki, on perekonna suurimad liikmed:

  1. Täpiline koorik (Rhynchocyon cirnei),
  2. Golden proboscis koer (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters sümptom või punane juuksekarva (Rhynchocyon petersi).

Proboskoerad elavad Kesk- ja Ida-Aafrika orude ja mägimetsade tiigrites. Keha pikkus on keskmiselt 23-31 cm, kaal 400–440 g.

Proovikoerte hoitakse tavaliselt paarides. Iga paar on 1600 kuni 6000 ruutmeetrit. Kuigi nende liikide jaoks on monogamia iseloomulik, on koostoime paari sees väga piiratud. Naine ja mees veedavad koos väga vähe aega. Nad jagavad ühist ala ja kaitsevad seda eraldi: mees tagab, et meessoost välismaalased ei tungi territooriumile ja emane välistab välismaalased.

Tavaliselt liiguvad nad mööda teatud teed, nii piki oma teed kui ka teistel loomadel. Aktiivne päevasel ajal ja veedavad öö metsapuude lehtede pesas.

Toitumine koosneb peamiselt sipelgatest ja termiididest, süües vabatahtlikult teisi selgrootuid. Golden proboscis koerad veedavad peaaegu kogu päeva toitu otsides. Sarnaselt nosukhsega teevad nad seda oma pika jooksva nina-sondi abil. Teised selle perekonna liigid, lisaks ninale, kasutavad ka otsikuid toidu otsimiseks, millel on kolm pikka sõela. Küünised aitavad loomadel kaevandada mulda väikestest koonilistest aukudest.

Rod Pikakõrvarõngad

Perekonda Elephantulus kuuluvad:

  1. Lühikese ninaga elevandiluu hüppaja (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edwardi elevandi jumper (E.edwardii),
  3. Rocky Elephant Jumper (E. rupestris),
  4. Tume elevandiluu jumper (E. fuscipes),
  5. Bushi elevandi lööja (E. intufi),
  6. Golden-tailed elevandiluu hüppaja (E. myurus),
  7. Revital's Elephant Jumper (E. revoili),
  8. Zamzebia elevandiluu jumper (E. fuscus),
  9. Põhja-Aafrika elevantide hüppaja (E. rozeti),
  10. Punane elevandiluu jumper (E. rufescens).

Selle perekonna esindajad ei ole suured: keha pikkus - 10-14 cm, saba 10-16 cm, loomade mass - 25-50 g.

Paljajalgsed ja kivised elevandid, kes elavad enamasti Lõuna-Aafrika kaljurannal ja veeris, leidub Põhja-Aafrika elevantide hüppajaid poolkuivates mägipiirkondades Aafrika äärelinnas, teised selle perekonna liigid elavad Lõuna- ja Ida-Aafrika stepidel ja savannidel.

Süüa peamiselt putukaid, taimsed toidud on väikese osa toidust.

Kalju- ja põõsasõidud kaevavad varjupaika madalad orud liivasel pinnasel või, kui muld on tahke, kasutage selleks näriliste burreid.

Punase elevandi jumperi elus mängib olulist rolli jalgteed, mis on metsa põrandas pidevad puhastatud tunnelid. Selleks, et loomad saaksid liikuda maksimaalsel kiirusel, peavad teed olema täiesti puhtad. Kui loom peab kiskjast põgenema, võib isegi üks väike haru muutuda takistuseks ja põhjustada kurbaid tagajärgi, nii et loomad ei unusta korpust regulaarselt puhastada. Umbes 30% päevavalgustundidest päevadel hüppajatel võtab oma teedevõrgustiku ülevaatuse ja taastab korra - langenud lehed, oksad ja muud prahtloomad heidavad esipead kiiresti kõrvale.

Perekonna metsatõstukid

Ainus perekonna (Petrodromus) liik on nelja-toed metsa hüppaja (Petrodromus tetradactylus). Liigid on keskmise suurusega: keha pikkus 16-22 cm, saba - 13-19 cm, seda leidub subtroopilistes ja troopilistes metsades, Kenya, Tansaania, Sambia, Zimbabwe, Angola jms mägede ja savannide niisketes piirkondades.

See liik ei ehita pesasid, ei pea varju ega ela lõhes. Punase elevandi hüppaja puhul on teed selle liigi jaoks väga olulised.

Pereküsimused

Kuigi džemprid on erinevad ja elavad erinevates elupaikades, on nende seksuaalne käitumine üsna sarnane. Kuldsed ja sametist õlavarre, nelja sõrmega, kivine ja lühikesed kõrvaklapid elavad monogaamilistes paarides, kuid veedavad vähe aega. Troopikas toovad džemprid aasta jooksul mitu korda järeltulijaid ning suurel laiuskraadil muutub aretus hooajaliseks ja langeb tavaliselt niiske hooaega.

Sõltuvalt liigist kestab rasedus 42 päevast (kuldsetel koertel) 57-65 päevani (punaste elevantide puhul). Loomadel esineb tavaliselt 1-2 poisi, ja ainult Põhja-Aafrika hüppaja ja täpiline koera koer toovad sageli 3 kiisu. Imikud sünnivad juba karusnahaga kaetud ja hästi arenenud. Ainult lühikeste kõrvade järglased veedavad pesas esimesed elupäevad, teised liigid peaaegu kohe pärast sündi hakkavad ema igal pool jälgima. Naine hoolitseb järglaste eest, reeglina ainuüksi mees aitab teda vähe. Juba 1,5 kuu vanuselt jõuab hüppaja seksuaalse küpsuseni.

Looduslikes tingimustes ei ole džemprite vanus piisavalt pikk - keskmiselt 2,5–3 aastat, vangistuses elavad nad mõnevõrra kauem.

Looduskaitse

Golden proboscis koer, Peters proboscis koer, reveal elevant jumper, on olukorras, mis tekitab hirme. Tähelepanelik koer, lühikese kõrvaga hüppaja, elevandi hüppaja Edward ja kivine elevant hüppaja on haavatavad. Kenya rannikul asuvad kuldsed koorekarjad ja nelja sõrmega metsasõprad püütakse ja neid kasutatakse toiduna.

Kuid enamik hüppajate populatsioone ohustab raadamine. See on kohutav kadu, kui pärast 50 miljoni aasta möödumist nende elupaikade hävitamise tõttu kaovad hüppajad maa pealt.

Sotsiaalne käitumine

Loomad on üksikud, paarid moodustatakse alati ainult paaritumisperioodiks. Kui paar ei purune, siis on alati selle põhjus - näiteks üksikute krundide väike suurus, varjupaikade puudumine või piiratud söödavarud. Kuid isegi nendel juhtudel elavad džemprid samal territooriumil, mitte üksteisega suhtlemisel. Sellist süsteemi võib nimetada varjatud partnerluse süsteemiks: üksikisikute vahel puudub koostöö, igaüks elab ise

Elu ajalugu loomaaias

Bounceri sisu kogemus näitab, et lindlas peab olema soojuspunkt - küte. See koht lambi all kasutatakse loomade poolt aktiivselt. Õhk peab olema kuiv. Päevaratsioon peaks sisaldama mitmesugust sööta, sest loomad söövad vähe, kuid iga kord, kui toiduaine on erinev.

Džemprid on näha näitusekambris "Night World", kus valatakse liivane muld ja ülemise astme harud. Elefantide hüppajad elavad koos Aafrika dormouse'iga. Kuna loomad kasutavad erinevaid linnugrippe, saavad nad hästi kokku. Varem said hüppajad hästi ka triibuliste hiirtega ja loomade vahel ei esinenud agressiooni.

Lindude söötjad asuvad pesakonnas spetsiaalselt varustatud potis. Džemprite igapäevane toitumine hõlmab putukaid, puuvilju, purustatud porgandeid, kodujuustu, jahedat muna, purustatud pähkleid, rohelisi (salat, võilill, kapsas), imikutoit. Vesi on tingimata arvestatud. Samal ajal kui peaksite hüppajaid sööma, peaks neil alati olema värske toit.

Praegu ei ole loomaaed näitusel esindatud.

Selle liigi uurimistöö Moskva loomaaias

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Lühikese kõrvaga elevantide hüppajad: vangistuses hoidmine ja aretamine, poegade kunstliku toitmise kogemus", teaduslik uurimistöö loomaaedades, 5. väljaanne

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Kas sisu tingimuste muutmine mõjutab lühikese kuulmisega elevantide (Macroscelides proboscideus)? Käitumist?

3. A.S. Popov, 1997 "Moskva loomaaia ekspositsioonil esinevad lühiajaliste elevantide (Macroscelides proboscideus) käitumise iseärasused", teaduslikud uuringud loomaaedades, väljaanne 9

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 “Lühikese kõrvaga elevandiluu džemprite normaalsed kaalud (Macroscelides proboscideus) orjapidamise tingimustes”, teaduslikud uuringud loomaaedades, väljaanne 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 “Loomade aktiivsus öösel maailmakorralduses”, teaduslik uurimus loomaaedades, 10. väljaanne

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Lühikese kõrvaga elevandiluu hüppaja käitumine paari moodustamisel", teaduslik uurimistöö loomaaedades, nr 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 “Lühikõrvade elevantide (Macroscelides proboscideus) pererühma igapäevase tegevuse dünaamika, Zooloogiliste parkide teaduslikud uuringud, väljaanne 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Lühikese kuulmisega elevantide (Macroscelides proboscideus) kopeerimine Moskva loomaaias", teaduslikud uuringud loomaaedades, väljaanne 16

Lühivardaga hüppaja väliskirjeldus

Lühikese kõrvaga hüppaja on väikseima suurusega kogu jumperite perekonna hulgas. Tema keha pikkus ei ületa 12,5 cm.

Kuid nende loomade saba on üsna pikk. Selle pikkus on 9,7 kuni 13,7 cm. Üldiselt võib öelda, et lühikese kõrvaga hüppaja välimus on tüüpiline selle perekonna liikmetele, kus see kuulub.

Lühiajaline hüppaja (Macroscelides proboscideus).

Lühikese kõrvaga hüppaja iseloomulik õhuke koon on äärmiselt tugev. Võrreldes teiste hüppajatega ümardatakse looma kõrvad palju tugevamaks ja mõnevõrra lühemaks kui teiste selle perekonna esindajate puhul.

Esimene sõrm tagajalgadel on küünega ja on väikese suurusega. Karv on pehme, paks ja üsna pikk.

Ülemine keha on oranžkollane, kahvatu hall, kahvatu määrdunud kollane, liivane pruun või must. Kõht on tavaliselt valge või hallikas.

Erinevalt teistest pereliikmetest puudub lühikese kõrvaga hüppaja silma ümber iseloomulike heledate rõngastega.

Lühikese kõrvaga hüppaja naissoost on kolm paari nibusid ja selle kolju erineb väga suurte luu kuulmisrummide poolest. Nende bouncer-i hambaprotees on 40. Huvitav on, et selle närilise ülemine esiosa on suhteliselt väike. Puuduvad silmad ümbritsevad heledad rõngad, mis on iseloomulikud teistele hüppajatele. Saba on väga hästi lõigatud ja selle alumisel küljel on eristatavad lõhnad.

Lühikese kõrvaga hüppaja elustiil

Lühiajalised hüppajad elavad Lõuna-Aafrika edelaosa poolsaidetes ja savannides, kus elavad sellised riigid nagu Lõuna-Aafrika, Lõuna-Botswana ja Namiibia. Lühikese kõrvaga hüppaja kogupindala on üle poole miljoni ruutkilomeetri.

Prygunchik elama põõsaste savannas ja poolkõrvikutes.

Lühikesed kõrvaklapid on peamiselt päevased eluviisid ja on aktiivsed isegi kuumadel päevadel. Veelgi enam, sel ajal armastavad need loomad tolmu vanni või päikese käes. Päevase tegevuse režiimi muutmine ja toidu otsimine lühikese kõrvaga hüppaja hämariku ajal võib olla ainult selle looduslike vaenlaste ähvardus, mille hulgas on peamised paljud erinevad röövlindud. Sel juhul peitub lühikese kõrvaga hüppaja päevasel ajal hämaras aega näitades aktiivsust. Varjupaigana valivad nad reeglina tühjad boorid, mis jäävad pärast teisi närilisi.

Lühikese kõrva päevase hüppaja elustiil on ka aktiivne päeva kuumadel tundidel, kui päikest soojendatakse või tolmu vanni.

Siiski ei tohiks arvata, et lühikese kõrvaga hüppaja suudab elada ainult teiste inimeste kodudes. Kui sobivat tasuta korterit ei leitud, saab ta ise kaevata. Igal juhul teevad nad liivases mullas seda väga hästi. Nad tahavad ka kaevata põõsaste läheduses naaritsaid, eriti nende juured.

Reeglina juhivad lühikesed kõrvaklapid üksildast eluviisi ja elavad looduslikes tingimustes üksi. Ja ainult paaritamisperioodil kombineeritakse need paarikaupa. Jumperi üldpindala on tavaliselt üks ruutkilomeeter.

Kuna hüppaja varjupaik on tühja närilise- või lõhkeaukud, mis on kaevatud hüppaja enda poolt liivases pinnases.

Väike taust lühikese kõrvaga hüppajast

Selle liigi uurimise ajalugu meenutab mõnevõrra nalja. Ainult mitte elu-situatsioon, vaid teaduslik.

Springboks tarbib väikeses koguses taimset toitu - taimede võrseid, juure ja marju.

Kui see loom avastati Aafrika mandri lõunaosas, püüdsid bioloogid kohe otsustada, kes ta oli, mis oli üsna loomulik soov. Aga kes ta välja näeb? Üldiselt mitte keegi teine, välja arvatud teised sellised hüppajad. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Lühiajalisi hüppajaid hoitakse enamasti üksikult ja ainult paaritumise ajal - paarikaupa.

Paleontoloogid ei jäänud kõrvale ja pakkusid välja, et džemprid ei ole primaadid just sel põhjusel, et nad on iidse kääbusloomade lähedased sugulased. Niisiis suutis hüppaja väga lühikese ajaga külastada sugulasi ja siilid ja ahvid ja hobused. See ebakindlus ilmselt ei meeldinud teaduslikule maailmale ning erinevad seisukohad omavad teadlased otsustasid need naljakad loomad eraldada eraldi neile kuuluvaks üksuseks, mis sai ladina nime Macroscelidae.

Aretus lühikese kõrvaga hüppaja

Looduslikes elutingimustes viivad lühikesed kõrvaklapid üksik elustiili, hoolimata sellest, et orjapidamise tingimustes eelistavad nad paari elustiili. Kasvuperiood kestab augustis-septembris. Raseduse kestus on umbes 56-61 päeva. Selle perioodi lõpus sünnitab naine kaks noort või harvemini ühte. Naised ei ole sünniks mõeldud pesadega rahul ja järglased on sündinud tavalises koobas või peavarjus.

Poegad on sündinud hästi arenenud, kaetud karvaga ja avatud silmadega. Vaid paar tundi pärast sündi saavad nad joosta.

Esimest korda toitub emane noortega piimaga kohe pärast sündi. Pealegi, kui on sündinud kaks poegu, siis võib esimese söötmine toimuda samaaegselt teise sünniga. Gorged lapsed lähevad ühte varjupaika, kus nad vaikselt istuvad. Huvitav on see, et praegu ei ole vanemad huvitatud nende järeltulijatest, olles rõõmustanud kirgliku armastuse suhetes. Ja hiljem käituvad nad samamoodi, elavad peaaegu eranditult oma huvides ja kui unustavad, et neil on järglasi.

Mis puudutab lapsi, siis on nad seotud sellise vanemliku hoolimatusega, mis on tehtud täiuslikult, ja istuvad maja kõrval kõrvuti, vaid ajutiselt lahkudes varjupaigast, uurides ümbritsevat ruumi ja degusteerides täiskasvanuid. Oma vanemate puhul kasutavad nad puhkamiseks teisi varjupaiku. Ja kui kosmose liikumise protsessis komistavad nad oma noortele, siis ei pööra neile mingit tähelepanu.

Lühiajalise hüppaja sigimisperiood toimub augustis-septembris.

Kuid lähemal päevale, emale, justkui tuletaks meelde, et tal tegelikult on lapsi ja läheb maja juurde, et täita loodusest tulenevaid ülesandeid, kummardab noorte haridust.

Samal ajal saab ta haarata oma lapse hambad, kes on tema ees ainult siis, pärast mida ta tõmbab teda varjualusse ja tihti mitte seda, mida noored ise valisid.

Kui väike hüppaja leiab end tundmatusesse naaritsasse, jookseb ta kohe sealt ära ja kohtab tavaliselt oma ema, kes juba tõmbab teise poisi. Siis kordub olukord ja lapsed vahetavad kohti mitu korda.

Naine ei kaitse järglasi, naaseb selle juurde ainult üks kord päevas piima toitmiseks.

On huvitav märkida, et selliste järglaste kandmise protsessis näitab naissoost haruldane entusiasm ja see "karussell" jätkub, kuni poegad väsivad ja loobuvad.

Pärast seda algab teine ​​etapp noorte elus ja kui naine varem ei näidanud neile suurt huvi, siis nüüd kõik poegade katsed lahkuda ema poolt valitud varjupaigast oma järeltulijale on karmilt vanemate poolt maha surutud. Tõsi, pärast naise avastamist, et ta on asjad selles küsimuses korrastanud, kasvab ta kohe hariduslikku aspekti, mida tema lapsed kohe kasutavad.

Looduses on lühikese kõrvaga hüppaja eluiga väike - 1-2 aastat vangistuses - kuni 3 aastat.

Pärast seda on emal järgmine "fikseeritud idee" - imikute toitmine. Ta hakkab kubikutele lähenema ja nihutab nina õrnalt seljas. Poiss võtab seda signaali söömise alustamiseks ja otsib ema nibu, mis on tema käe all. Ema võtab toitu iseloomustava kujutise - ta istub maha, võttes esijala kõrvale. Seejärel jõuab teine ​​poiss ja teine ​​nippel on leitud ka toidu tarbimiseks. Kogu selle aja jooksul istub emane paaridega.

Lühikese kõrvaga hüppaja väikese kolju eripära on suured luu kuulmistrumlid.

Mõnikord hakkavad nad pärast noorte ülestõusmist hakkama piisavalt ema suu nurkade lakkamiseks ja käppadega masseerima. Varsti nõustub ema järglaste õndsustega, avab oma suu ja lapsed hakkavad sealt sööma ema poolt röövitud toitu. Sellise ravikuuri saamisel liiguvad väikesed lühikesed kõrvaklapid pärastlõunal ja ema naaseb oma äri juurde. Kaks tundi hiljem korratakse uuesti poegade toitmist. Ühe õhtu ajal toidab ema oma järglasi 4-5 korda. Päikese tõusuga usub naine taas, et ta on kuni õhtuni täiesti vaba emahooldusest. Mehe käitumise osas ei näita ta mingit huvi oma järglaste vastu üldse.

Kui järeltulijad kasvavad, ei suuda emane enam tagada, et noored ei jätaks oma varjupaika, lõpetavad nende kandmise ja sagedamini vahelejätmise. Varsti, et ema piima saada, peavad väikesed lühikese kõrvaga hüppajad tegema märkimisväärseid jõupingutusi. Lõpuks toidab emane poisid ainult üks kord päevas.

Kui noored kasvavad, hakkab nende ema kohtlema oma järglasi üha jahedamalt ja „jookseb kodust eemale”.

Ligikaudu kahekümnendal elupäeval (kuid mitte varem kui kuueteistkümnendal ja mitte hiljem kui kahekümne viiendal) lahkuvad lapsed peavarju ja alustavad täiskasvanuelu. Loomad saavutavad seksuaalse küpsuse umbes nelikümmend kolmandat elupäeva.

Lühikese kõrvaga hüppaja rahvastiku staatus

1996. aastal sisestati lühikese kõrvaga hüppajaid Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu nn punases nimekirjas, mis sai "haavatavate liikide" staatuse. Kuid seitse aastat hiljem muudeti seda otsust ja hüppaja staatust määratleti kui „ohtu ohustavat liiki”. Otsuse läbivaatamine on tingitud asjaolust, et vaatamata sellele, et nende loomade populatsiooni tihedus on väga väike, on selle liigi okupeeritud alad väga suured.

Perekond: Macroscelides Smith A., 1829 = lühikesed sõrmed

Liigid: Macroscelides proboscideus Shaw = lühikese kõrvaga [tavaline elevandiluust] hüppaja, elevantide karv

Tüüp lühikesed kõrvaklapid= Macroscelides A. Smith, 1829

Perekonnas ainult liigid: lühikese kõrvaga hüppaja -Macroscelides proboscideus Shaw, 1800.

Suurused on väikesed (väikseimad perekonnas). Keha pikkus on 9,5–12,4 cm, saba pikkus on 9,7–13,7 cm. Välimus on perekonnale tüüpiline. Õhuke koon on väga piklik, kõrvad on suhteliselt lühemad ja ümaramad kui teistes džemperide perekondades. Esimene sõrm tagatelgedel on väike ja tal on küünis. Karv on pikk, paks ja pehme. Keha ülemises osas on lihaspruun, kahvatu-määrdunud kollane, helehall, oranžikaskollane, mõnikord mustjas, valgel või hallikas. Nibud 3 paari. Kolju on väga suurte luude kuuldudega. Hambaprotees = 40. Ülemine lõuend on suhteliselt väike.

Elanikud on kaetud tihedate põõsastega, millel on liivane muld. Aktiivsus on valdavalt päevas ja sageli ka kuumades tundides. Varjupaigad on orud, mida loom tavaliselt kaevab põõsaste juurtest, harvemini võõrad. Hoiab üksi või paaridena. Ta toidab putukad, peamiselt sipelgad ja termiidid, samuti mõned taimeobjektid: juured, marjad. Vastsündinud poisid on suhteliselt suured, avatud silmad, keha on kaetud juustega.

Seda leidub Lõuna-Aafrikas (Cape Province) ja Lõuna-Aafrikas.

Lõuna-Aafrikas elavad hämmastavad loomad - lühikese kõrvaga elevandiluust hüppajad (Macroscelides proboscideus). Mis neile meeldib? Jah, keegi. Džemprid! Varem määrati need putukate rühma, võttes arvesse moolide, karvade ja siilide lähisugulasi. Aga siis teadlased avastasid, et paljude sisekorralduse aspektide puhul on hüppajad sarnased. primaadid! Ja nad tegid ettepaneku kuulutada need selle eraldiseisvaks esindajaks. Ja paleontoloogid on öelnud, et nende struktuuris asuvad hüppajad on lähedased hauduloomade iidsetele esivanematele. Väidetavalt võtsid erinevate vaadete toetajad vastu „Solomoonia” otsuse - eraldada põrgutite hüppajaid eraldi eralduspaigaks, mis sai ladina nime Macroscelidae *.

Me hüppasime Moskva loomaaias paar aastat tagasi. Üks pilk neile oli piisav, et tagada hea tuju. Kohtunik ise - keha, kana muna sarnane suurus ja kuju, kusagil eeldatava talje piirkonnas - suhteliselt suured ümarad kõrvad, ees - saba, mis liigub kogu aeg, saba taga, “õmmeldud” on selgelt pikk. Ja see kõik jääb õhukestele jalgadele - pikk seljaosa ja lühike esiosa. Nende erineva suurusega jäsemete liikumise koordineerimiseks liiguvad hüppajad sageli kolme jalaga, vajutades ühte tagakäppa. Ja kui loom arvab kõrva kriimustamist jalaga, võib see lõppeda pisaraga - jalg jääb tagaküljele ja seda saab vabastada ainult selle küljele kukkumise teel. Ühesõnaga, "metsaline, mida ei eksisteeri."

Alguses rõõmustasid meid hüppajad - nad läksid paarikaupa üsna kergesti ja peagi sündisid esimesed lapsed. Selliste väikeste loomade puhul (ainult umbes 11 cm pikkused) on džemprite rasedus väga pikk - kaks kuud. Nad sünnitavad ainult ühte või kahte last, kuid suured lapsed. Omamoodi väikesed koopiad vanematest, kohe karusnahast, avatud silmadega ja üsna karmid.

Meie esimesed poisid on ohutult kasvanud. Ja siis algas probleem. Naised hakkasid üksteise järel keelduma oma laste toitmisest. Ja meie, loomaaia töötajad, pidime muutuma 8–10 g murukeste kasvupeetajateks. Ütlematagi selge, kui keeruline see oli! Esimestel päevadel toidime neid iga 2 tunni tagant, võttes 4-tunnise vaheaja ainult öösel. Siis vähenes söödade arv järk-järgult. Kuid lõppude lõpuks ei olnud meil mingit kogemust ja ideed selle kohta, mis kuulub selle halvasti uuritud liigi vanemliku vastutuse kompleksi! Seetõttu lõppes õendusabi kaugel alati edukalt. Ja iga kord, kui oli tunne, et te kaotate kellegi lähedase. Pole mingeid põhjenduse argumente, mis, nagu nad ütlevad, on seda väärt, et "natuke hiire" tõttu nii ärritada, ei aidanud. Muidugi, need loomad, kes kasvasid, toetasid meie vaimu, kuid me mõistsime, et see lõppeb halvasti. Praktika näitab, et kunstlikku söötmist ei saa pikka aega säilitada.

Me ei süüdistanud “hooletuid” emasid - me mõistsime, et me ei saanud hüppajatele vastuvõetavaid tingimusi luua. Seega, kogu aeg katsetades, püüdes muuta meie lemmikloomade elu mugavamaks. Ja meie jõupingutused ei olnud asjata - naised mäletasid lõpuks oma vanemliku vastutuse üle ja eemaldasid selle raske koormuse meie õlgadele.

Nüüd on meil võimalus jälgida "normaalseid" suhteid hüppajate perekonnas. Pean ütlema, et nad olid meie jaoks veidi ootamatud.

Esimene kord, kui emane toidab vasikat kohe pärast sündi - kui kaksikud on sündinud, võib esimese lapse toitmine toimuda samaaegselt teise lapse sünniga. Hästi toidetud lapsed lähevad ühte varjupaika ja istuvad vaikselt seal. Sel ajal ei ole vanemad õde-vennad - ei x arendab turbulentset romantikat. Kuid tulevikus peaaegu terve päeva jooksul elavad täiskasvanud loomad ise, nagu unustades laste olemasolu. Need omakorda kohtlevad seda täielikult rahulikult - nad istuvad majas kõrvuti, mõnikord lahkudes varjupaigast, uurides ruumi ja degusteerides täiskasvanute toitu. Täiskasvanud ülejäänud loomad kasutavad teisi hõivata varjupaiku. Kui sel ajal nad komistavad oma lastele, kohtlevad nad neid lihtsalt mööblitükina.

Kuid hilisel pärastlõunal, umbes kell 17.00, mäletab naine, et tal on noore põlvkonna ees mõned kohustused ja ta võtab laste kasvatamise. Ta haarab lapse, mis tema hammaste poolt käpa alla surutud on, mis tahes kehaosas ja tõmbab ta koju, sageli mitte nii, nagu noored ise on valinud. Siis tormab väike põrkaja oma lemmikvarjupaika, kohtudes ema ja vennaga suus. Siis nad vahetavad kohti ja ta juba oma ema suust jälgib, et teine ​​poiss jookseb koju. Ja seda korratakse mitu korda. Sellisel juhul ei kao naine naise entusiasmi panna kõik oma kohale, ja noored järk-järgult väsivad ja hakkavad saatusele. Sellest hetkest alates on nad koduarestis ja kõik nende katsed varjupaigast lahkuda on valvsa ema poolt. Tõsi, kui ta on korra taastanud, kaotab ta huvi selle kasvatamise aspekti vastu, mida lapsed kasutavad. Siis võtab naine järgmise probleemi - lapsed peavad olema söödetud. Ta läheneb lapsele ja puudutab õrnalt oma nina seljaga. Laps tajub seda žestit õhtusöögiks ja hakkab otsima ema nibu, mis asub käe all. Naine võtab söötmisasendi - istub maha ja tõmbab esijala küljele. Teisest küljest on sellele lisatud teine ​​poiss ja mõne sekundi pärast imevad nad rahulikult piima. Mõnikord hakkavad noored pärast söömist nuhtlema ja masseerima naise suu nurki oma käppadega. "Saavutades veenmisele," avab ta oma suu ja lapsed söövad sealt purunemist. Pärast sellist “magustoidut” puhkavad väikesed hüppajad ja naine läheb oma äri juurde. Kahe tunni pärast korratakse toitmist. Öösel toitub naissoost 4–5 korda oma järeltulijad ja koidikul hakkab ta järgmisel õhtul uuesti vanemliku hoolitsuseta. Ja mees ja ei näita mingit huvi nende järglaste vastu.

Kui poegad kasvavad, hakkab ema oma kohustustest loobuma: ta lõpetab laste kandmise, tagab, et nad ei jäta peavarju, ja püüab ära minna söötmisest. Väike lühikese kõrvaga hüppaja peab püüdma saada oma emalt piima. 25-aastaselt on lapsepõlve lõbusad ja noored loomad on valmis iseseisvalt elama.

Niisiis, nagu selgus, me ei olnud parimad kasvatajad, keda kutsikad olid üllatanud. Hiljem, kui pidime hüppajaid kunstlikult sööma, püüdsime olla nagu nende kergemeelsed emad ja toidetud lastele mitte rohkem kui viis korda päevas ja ainult meile sobival ajal. Pean ütlema, et see innovatsioon on kõigile kasu toonud. Meie jaoks ei ole toitmine enam raske koorem ja väikesed hüppajad on vähem tõenäoliselt haigestunud.

O.G. Ilchenko, G.V. Vahrusheva, Moskva loomaaed. Joonised V.Kostenko

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org