Loomad

Kaug-Ida Leopard (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Inimesed arvavad tavaliselt, et leopardid on Aafrika savannahi esindajad, kuigi meie riigi Kaug-Idas ja Põhja-Hiinas võib leida haruldasi leopardide alamliike. See alamliik nimetati Kaug-Idas Amuuri leopardiks. Ta on tuntud ka kui Amuuri leopard.

See kiskja oli loetletud punases raamatus. See kuulub alamliiki, mis on väljasuremise äärel. Kaug-Ida leopardi populatsioon on täna kriitilises olukorras.

Samal ajal annab hetk, mil Amuri tiiger - selle kuulus “nõbu”) oma elanikkonna arvu suurendanud, lootust selle alamliigi säilitamisele. Arvatakse, et Amuri leopardit, mille fotosid on käesolevas artiklis kirjeldatud, saab säästa erinevate keskkonnakaitse projektide rakendamisega.

Tõugude kirjeldus

Sellel leopardil on ülejäänud kasside eripära. Suvel jõuab vill 2,5 cm pikkuseni ja talvel on see asendatud 7 sentimeetriga. Külma ilmaga on Amuri leopardil helepunane värvus punakas-kollase varjundiga, suvel on ülekaalus küllastunud ja heledad toonid.

Kaug-Idas Amuuri leopardil (loomade fotod on esitatud käesolevas artiklis) on pikad jalad, mis võimaldavad tal vabalt lumes liikuda. Meeste kaal ulatub 48 kg-ni, kuigi ka tõugu esindajad on suuremad - 60 kg. Naised kaaluvad kuni 43 kg.

20. sajandi alguses leiti leopard Sikhote-Alini lõunaosas, samuti Khanka järve edelaosas, kuigi viimastel aastatel seda seal ei täheldatud. Praegu elab Amuri leopard Primorsky territooriumi edelaosa mägistes piirkondades, kus see annab eelise seeder-mustade ja laialehiste metsade ees. See on vähem valmis elama lehtmetsad, eriti pürogeensed tammimetsad, mille alad kasvavad iga-aastaste tulekahjude tõttu.

See Cat perekonna esindaja valib alad, millel on järsud mäed, karm maastik, veekogud ja kivipaljandid. Praegu on selle ulatus vähenenud kriitilisele suurusele ja katab ainult piiratud 15 000 km2 suuruse metsaala (Primoryes, Posyeti lahest kuni Razdolnaya jõeni, samuti KRDV ja Hiina piiril).

Elutsükkel ja paljunemine

Amuuri leopardis algab puberteet 3-aastaselt. Looduses on eluiga umbes 15 aastat, vangistuses 20 aastat. Amuri leopardil on kevadel paaritumisaeg. Allapanu sisaldab 1-4 poisid. Kolme kuu vanustel lastel võõrutamine toimub, samal ajal kui noored muutuvad iseseisvaks 1,5 aasta pärast, jättes oma ema ühe elu juhtima.

Sotsiaalne struktuur

Amuri leopard (pildid selle kujuga on esitatud käesolevas artiklis) eelistab ühte öist elustiili. Kuid pärast paaritumist võivad mõned mehed jääda oma emaste juurde ning aidata kaasa noorte kasvatamisele. Sageli juhtub, et mitu meest püüavad samaaegselt ühe naise poole ja võitlevad ka temaga paaritumise võimaluse eest.

Selle toitumise aluseks on hirved, pesukarjad, jänesed, väikesed poegad, mägerid ja täpilised hirved.

Peamised ohud

Kaug-Idas asuv Amuuri leopard kaotas 1970. aastast kuni 1983. aastani enam kui 80% oma territooriumist. Peamised põhjused olid tulekahjud, metsatööstus ja maa ümberkujundamine põllumajanduseks. Aga kõik pole kadunud. Praegu on loomadele sobivad metsarajad. Lisaks on võimalik elanikkonna suuruse suurendamiseks kaitsta territooriumi inimeste kahjuliku mõju eest.

Saagi puudus

Tuleb märkida, et Hiinas on suured alad, mis on sobivad elupaigad, samas kui toiduainete pakkumise tase ei ole piisav, et elanikkonda õigel tasemel hoida. Metsade kasutamise reguleerimise tõttu elanikkonna poolt on võimalik suurendada saakloomade arvu ja võtta vastu kabiloomade kaitseks võetavaid meetmeid. Et elada, peab Kaug-Ida leopard oma algse elupaiga uuesti täitma.

Ebaseaduslik kaubandus ja salaküttimine

Amuuri leopard on pidevalt allutatud ebaseaduslikule jahipidamisele, sest see on täpiline ja ilus karusnahk. Uurimisrühm viis 1999. aastal katse läbi: nad suutsid taastada meeste ja naiste kaug-Ida leopardi naha, mille järel nad müüsid selle $ 500 ja $ 1000 eest.

See katse näitab, et sellistele toodetele on ebaseaduslikke turge ja nad asuvad loomade elupaikade läheduses. Külad ja põllumajandus ümbritsevad nende loomade asustatud metsasid. See loob juurdepääsu metsadele ja salaküttimine on siin tõsisem probleem kui inimestest kaugel asuvates piirkondades. See asjaolu puudutab nii leoparde kui ka muid loomi, keda hävitatakse raha ja toidu huvides.

Konflikt mees

Tuleb märkida, et Amuri leopard (loomade foto imetleb ilu) on eriti haavatav, sest hirved on osa selle toitumisest. Inimese panus hirvede arvu üldise vähenemiseni tema sarvede väärtuse tõttu takistab leopardil saada piisavalt toitu.

Hirvede populatsiooni vähenemise tõttu lähevad leopardid sageli toitu otsides põhjapõdrakasvatusele. Nende maade omanikud tapavad loomi sageli, kaitstes nende investeeringuid.

Amuuri leopardit ohustavad ka oma väikese elanikkonna tõttu väljasuremine, mis muudab selle haavatavaks mitmesuguste katastroofide, sealhulgas haiguste, metsatulekahjude, suremuse ja sündimuse muutuste, sugupoolte, sugulusepressiooni suhtes. Tuleb märkida, et sugulussidemeid täheldati looduses, mis tähendab, et see võib põhjustada erinevaid geneetilisi probleeme, sealhulgas sündimuse vähenemist.

Sellised laagerdumised leitakse teatud suurte kasside populatsioonides, kuigi väikestes populatsioonides ei võimalda nad väljavoolu. Uuringud on näidanud, et täiskasvanud naistel vähenes vasikate keskmine arv oluliselt.

Kahjuks võib praegu Amuuri leopardi olukorda pidada tõeliselt katastroofiliseks - näiteks viimase 20 aasta jooksul on meie elupaikade pind meie riigis peaaegu poole võrra vähenenud, samas kui arv on vähenenud mitu tosinat korda. Tänu sellele on Amuri leopard täna kaitstud.

Vene Föderatsiooni Punane Raamat andis looma esimesele kategooriale kui haruldasemale, mis on väljasuremise äärel, väga piiratud ulatusega, mille peamine populatsioon on meie riigis. Samal ajal langes leopard esimese CITESi konventsiooni ja looduskaitse liidu punase raamatu lisasse.

Välimus

Kaug-Ida leopard on üsna suur metsik kass, kuid väiksem kui tiiger, lõvi ja jaguar.

  • Õrn, graatsiline kiskja kere on pikliku kujuga, külgedelt mõnevõrra lamedam, pikkus 105 - 137 cm, turja kõrgus on 60 - 78 cm.
  • Saba on pikk - 80 - 90 cm.
  • Jäsemed on võimsad, mitte pikad.
  • Küünised on teravad, vtyazhnye, esikäppadel kuni viis sentimeetrit pikk.
  • Täiskasvanud mehe mass 32–53 kg, naised - ei ületa 43 kg.
  • Pea on ümar, suhteliselt väike.
  • Otsmik on tugev ja pundunud.
  • Nina on lai, piklik, tumedat värvi.
  • Kõrvad on kõrged, ümarad, väikesed, mustad.
  • Silmad ümarate õpilastega, mitte suured.
  • Vuntsid elastsed, kuni 10 cm pikad, mustad ja valged.
  • Fangid on teravad, pikad, nagu terad.
  • Loom on paksu pehme karvaga, tihedalt keha külge. Kõhtu pikkus kõhtu jõuab 7 cm, taga - 2,5 cm suvel ja kuni 5 cm talvel. Peamine karvavärv on kollane punase või punaka varjundiga, talvel ei ole see nii särav kui suvel. See on eriti märgatav erinevatel ajaperioodidel tehtud fotode puhul.

Talvise tõu kirjeldus erineb suvel kirjeldusest. Ja seda kõike tänu loomade karusnaha muutustele.


Täheldatud värvimine võimaldab loomal keskkonda liituda, saada ohvrile ja vaenlastele nähtamatuks. Märgistuste asukoht karvkattel on iga üksikisiku jaoks ainulaadne ja võimaldab neid tuvastada: musti märgiseid on kahte tüüpi - rõngakujuline ja tahke.

Väikesed homogeensed laigud asuvad lõugal, otsaesine, piiskade lähedal, põskedel, käpad ja keha alumine osa on kaetud suuremate märgistustega. Tagaküljel ja külgedel on tumedad rõngad kuni 5 cm läbimõõduga. Ülaosas olev saba on kaunistatud suurte laigudega - tahke ja rõngakujuline.

Jahindus ja toitumine

Selle kiskja jaoks on levinud öised soolo hagid saagiks. Ta ei meeldi tõuklema ja kirikus. Ootan pikka aega ohvrit, kes teda tähelepanelikult libises. Pantheri lihtsuse ja armu tõttu püüab loom paljude hüppedega kinni, põrkab teravaid keppe kurku. Ta sööb kohe, rebides ära liha tükid oma hammastega ohvrilt.

Suur tootmine kestab 5-7 päeva. Röövloom peidab söömata toitu, mis jääb eraldatud kohas (puude all, väikestes niššides) või tõmbab selle oma pesa. Aeg-ajalt teevad mädarid ja pesukonnad ööbimist vahemällu, mitte ei kasuta teistest rebaste, metssigade ja isegi karude varudest kasu. Kuid kõige sagedamini langeb varits, varikad ja tissid.

Kõik, mis toidab Kaug-Ida leopardit, ei loe. Nüüd on lemmik - looduslikud kitsed ja hirved, kes kükitavad kiskjad suvel. Talvel lülitub metsaline Ida-Aasia hirvedele ja metssigadele. Väikesed "söödad" on väikesed närilised, pesukarjad, jänesed, sarapuupähklid, mägerid, faasanid. See leopard võib rünnata poisid.

Paljundamine ja järglaste hooldamine

Mitte kõik naised ei suuda anda järeltulijaid, lisaks erinevatel põhjustel sureb see sageli. Abielu kestab mitu päeva, langeb sügise lõpus või jaanuari alguses. Mehed on rohkem huvitatud noortest naistest, sest nad korraldavad verised lahingud. Loomad ei loo pikaajalisi paare. Pärast paaritumist püüab naine meessoost vabaneda soovimatust naabruskonnast ja valmistab salapäraselt sala eelseisvatele perekondadele.

Rasedus kestab 3 ... 3,5 kuud. Tavaliselt sünnib naissoost 1–4 kassipoega. Kaug-Ida leopardi poeg on sündinud pime, mis kaalub mitte rohkem kui 600 grammi, ja suurtes pesakondades - umbes 400 grammi. See on kaetud paksu koheva liivaga värvilise karusnahaga, millel on tugev määrimine.

Kassipojad avavad oma silmad 7 päeva pärast, nad hakkavad indekseerima kahe nädala pärast, kõndima poolteist kuud, kaks kuud, kui nad juba näitavad. Kolme kuu pikkused lapsed teevad oma emaga nelja kilomeetri pikkuse sõidu, viis kuud on võimalik kergesti ületada ja 8 km.

Kuni 5 - 6 kuud söövad poisid ema piima. Esmakordselt, kui nad püüavad liha 1,5–2 kuu jooksul, ei saa nad 3 kuu jooksul seda ilma üldse teha. Ema lähedal jäävad kõige sagedamini kuni järgmise järglaseni, kuid võivad poolteist aastat elada iseseisvalt. Kaug-Ida leopard jõuab puberteeti - mees jõuab vanuseni 2 - 3 aastat, emane on 2 aastat vana.

Röövloom elab vangistuses rohkem kui 20 aastat looduslikes looduslikes tingimustes - 10 kuni 15 aastat.

Julgeolekumeetmed

Röövloomade nimekiri on Rahvusvahelises Punases Raamatus kõige haruldasem alamliik, kelle elupaik on piiratud. Peamine elanikkond on Vene Föderatsiooni territooriumil, kus selle looma jaht on keelatud alates 1956. aastast. Kui see ei oleks riigi sekkumine, oleks Kaug-Ida leopardit juba ammu peetud väljasurnud liigiks.

Teadlased seisavad paljude aastate jooksul ülesanne säästa antud leopardi alamliigi geneetilist varu. Loomad Euroopa, Aasia ja Venemaa loomaaedades osalevad Kaug-Ida alamliigi kaitsmise ja aretamise Euroopa programmis. Neist on ainult 10 inimest peetud tõupuhtaks, ülejäänud - Põhja-Hiina alamliikidega ristumise tulemus.

Alates 2008. aastast on Venemaal tegutsenud valitsuse programm, mille eesmärk on säästa Kaug-Ida leopardit ja suurendada selle arvu. Loomade säilitamise strateegia hõlmab ka kaitsealade loomist. Üks vanimaid varusid Venemaal, Cedar Pad, kus see alamliik pidevalt elab, avastati peaaegu sada aastat tagasi. 2008. aastal ilmus Primorsky krai territooriumil reserv "Leopard".

Leopardi maa, Primorsky territooriumi suurim kaitseala, on põnev 60% kiskja elupaigast ja on tegutsenud alates 2012. aastast. Parki laiendatakse põhja pool lõunasse 150 km, selle läänepiir langeb kokku Hiina piiriga. Reservi töö keskmes on Kaug-Ida leopardi kaitse ja soodsate tingimuste loomine paljunemiseks. Parkide töötajad toetavad röövloomade sööda baasi ja teostavad ööpäevaringset järelevalvet kaameratõugude abil.

Leopard Watch

Amuuri leopard Kaug-Idas on ettevaatlik ja salajane. Isiku silmadesse püüdmine on äärmiselt harva, taandub kiiresti, jätmata jälgi. Ilmselt ei õnnestunud peaaegu kõigil teda jälitada. Probleemi lahendus leiti juba 20. sajandi lõpus, kui teadlased leiutasid fotopüüduri. Loomade esimesed fotod ilmusid juba 2001. aastal.

Seade on täiesti ohutu. See koosneb kaamerast, infrapunakiirguse andurist, akust. Seade on paigaldatud sellesse piirkonda, kus elab Kaug-Ida leopard, mõlemal pool rada. Rada keskel asuva looma peale pannakse kohale atraktiivse lõhnaga sööt. Andur reageerib soojusele ja saadab kaamerale signaali. Metsaline siseneb raami kahest küljest samal ajal. Digitaalse meedia vahetamine ja toiteallika laadimine toimub üks kord 5–6 päeva jooksul.

Mitte nii ammu, eksperdid hakkasid kasutama mitte ainult fotosid, vaid ka videorežiimi pildistamist ööpäevaringselt. See võimaldab teil jälgida iga kiskja eraldi, jälgida looma, aidata loomal vajadusel koguda huvitavaid fakte ja töödelda statistilisi andmeid. Video- ja fotomaterjalid leopardi tapmise korral aitavad süüdlase kiiresti leida.

Punane raamat: Kaug-Ida Leopard

Kiskjal on paks pikk karusnahk. Eriti märgatav talvelrõivas. See ilus kass on üks ilusamaid ja väga haruldasi kasse maailmas. Hiljuti on nendele loomadele lisatud Venemaa Punane Raamat. Kaug-Ida leopard sai ohustatud liikide staatuse. See asjaolu on keskkonnahoidjate ja loomade kaitsjate jaoks väga häiriv. Täna tehakse jõupingutusi alamliigi säilitamiseks ja selle arvu suurendamiseks.

Kaug-Ida leopard, kelle foto kaunistab paljusid väljaandeid Venemaa röövloomade kohta, on loetletud nii IUCNi punases raamatus kui ka CITESi rahvusvahelise konventsiooni lisas.

Vaatamata jõupingutustele peetakse tänapäeval nende suurepäraste ilusate meeste olukorda katastroofiliseks. Ja selleks on igasugune põhjus. Ainult viimase kahe aastakümne jooksul on leopardi elupaik meie riigis poole võrra vähenenud ja selle arv on vähenenud kümnekordselt. Praegu on Venemaal rohkem kui 30 inimest. Hiinas, vastavalt viimastele andmetele, mitte rohkem kui 10 looma. Puuduvad andmed nende loomade olemasolu kohta Koreas.

Viimaste aastate ilusate loomade ulatuse ja arvu muutmise ennustus on ohtlik. Ka meie riigis - Primorsky krai lõuna pool asuvast Kaug-Ida leopardi viimast, usaldusväärset varjupaika ei ole kaitstud. Metsade raadamine ei vähene, kuid metsade hävitamine tõuseb, taimestik põletatakse süstemaatiliselt, rekonstrueeritakse ja paigaldatakse uued teed, hävitatakse hirvikarja kahjustusi tekitavad isikud.

Nende liikide luksuslike nahkade poolt stimuleeritud salaküttimise juhtumid on muutunud sagedasemaks.

Leopardi välised märgid

Paljud spetsiaalsed väljaanded asetavad oma lehekülgedele oma kirjelduse. Kaug-Ida leopard on ebatavaliselt graatsiline ja õhuke kass, millel on paks ja kohev karusnahk. See on kõige haruldasem kasside liik maa peal.

Tema keha on õhuke, uskumatu paindlikkusega. Pea on ümar, õige vorm.

Röövloom hakkab kaks korda aastas. Tema suveliinil on lühem karvkate (2,5 cm), talvekarv on üsna igav, pikk ja tal on paks aluskarv (5-7 cm).

Paws tugevad ja sihvad, millel on tugevad sissetõmmatavad sõrad.

Mantel varieerub vastavalt hooajale. Talvel on Amuri leopard riietatud roostes, punakas-kuldses karusnahast karusnahk või helekollane karusnahk. Suvel saab ta rohkem küllastunud toone. Nahal on hajutatud selgelt määratletud rõngad või mustad täpid. Silmad on sinine-roheline või hall-sinine.

Elupaik

Kui inimesed mõtlevad leopardidele, kujutavad enamik neist ette Aafrika savannasid. Sellest hoolimata on nende loomade haruldane alamliik, mis elab Kaug-Ida ja Põhja-Hiina metsades. Sellepärast nimetati teda Kaug-Ida leopardiks, mida sageli nimetatakse Amuri leopardiks. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Eksperdid usuvad, et Kaug-Ida leopardit, mille fotot näete artiklis, saab säästa keskkonnaprojektide rakendamisel.

See ilus kiskja elab mõõdukates metsades, kus on lai temperatuurivahemik. Tänapäeval elab leopard umbes 5000 ruutmeetrit. km Selle alamliigi elujõuline populatsioon on säilinud Primorsky krai (Hiina Rahvavabariik), Hiina ja Vladivostoki vahel.

Poaching

Kaug-Ida leopard, nagu ükski teine ​​kiskja, on kauni ja kallis karusnaha tõttu ebaseaduslik jaht. Varjatud uurimisrühm viis läbi eksperimendi: nad loovad selle looma naise ja isase naha ning müüsid neid vastavalt 5000 ja 10 000 dollari eest. "Tehing" toimus Barabashi külas, mitte kaugel Kedrovaya Padi reservist.

See katse näitas, et isegi praegu on loomade elupaikades selliste toodete ebaseaduslik turg. Nendes piirkondades muutub salaküttimine palju tõsisemaks probleemiks kui inimestest eemal asuvatel aladel.

Eluviis

Kaug-Ida leopard on hämarik loom. Ta läheb jahtima õhtul või öösel. Harva, kuid kui see on väga näljane, võib päevaga varastada saaki.

Tema ohvrit on kõige sagedamini rünnatud. Röövloom varastab selle väga hoolikalt, püüdes kasutada kohalikku leevendust lähemale. Leopard läheb kastmiskohale ainult siis, kui hämar on metsas.

Metsal on nägemine väga terav. Ta näeb oma ohvrit väga kaugel (kuni 1,5 km). Kuid kuulmise ja lõhnaga on olukord mõnevõrra hullem.

Kaug-Ida leopard ronib puid suurepäraselt. Isegi suured saagid tõmmatakse harudesse kergesti.

Lühikese vahemaa tagant tekib väga korralik kiirus (55 km / h). See kass ei meeldi ujuda.

Sageli kasutab inimene teed ja rajad. Ta ei karda teda, ei rünnata, vaid püüab märkamatult lahkuda. Pidev inimeste kohalolek ei saa seista - sellistest kohtadest igaveseks lahkumiseks.

Ta elab samal krundil aastaid, kõnnib samadel teedel ja kasutab ainult hunnikuid.

Oht inimestele

Kõigist selle grupi esindajatest on Kaug-Ida leopard kõige rahulikum. Ta ei rünnata inimest - viimase 50 aasta jooksul ei ole ühtegi juhtumit registreeritud. See ründab harva lemmikloomi.

Sellest järeldub, et see kiskja ei ohusta inimesi.

"Kaug-Ida leopard. Võitlus trooni eest"

2014. aasta detsembris ilmus Vene filmitegijate loodud hämmastav dokumentaalfilm meie riigi ekraanidel.

Iga inimene meie planeedil peaks seda filmi nägema. Kaug-Ida leopard on näidatud selles, nagu keegi pole seda veel näinud. Ettevaatlikud ja raskesti elavad loomad ilmuvad kuhugi ja kaduvad kiiresti kuhugi kuhugi, justkui lahustuvad suurel ja ilusal Kaug-Ida taiga.

Pikka aega (rohkem kui aasta) kogus meeskond ainulaadset materjali, et jäädvustada samu kaadreid, mida keegi teine ​​ei oleks saanud teha. See on meeleheitlik võitlus ellujäämise, väikelaste kasvatamise, söömise ja jahipidamise eest, üksikasjad keeruliste suhete kohta ühe leopardi perekonnas ja nende konkurents teiste loomadega.

Filmi peamine kangelanna oli ilus, graatsiline naine Kedrovka. Taiga metsa naabrid hakkasid oma saaki pidevalt varastama ja kiskjad püüavad tappa oma kassipojaid. Meeleheitel ema on sunnitud lahkuma Kedrovaya jõest ja viima oma lapsed Ussuri taiga sügavusse.

Talvise algusega, mis oli Kedrovka lahkumisest kaugel, ilmus järsku hirve rümp. Kes seda sai? Kedrovka ise, üks tema ellujäänud ja küpsenud kassipoegadest või võib-olla uus metsaline ilmus nendesse metsikutesse taigamaadesse, väites, et ta on "taiga trooniks"?

Nendele arvukatele küsimustele vastamiseks ja samal ajal hämmastavate piltide võtmiseks maailma kõige salapärasemate kiskjate elust, muutis My Planeti stuudio Leopard Land Parki territoorium ebatavaliselt suureks tulistamisalaks. Dokumentaalfilmitegijad kasutasid kõige kaasaegsemat, tõeliselt unikaalset, kaasaegset tehnoloogiat ja varjatud kaameraid. Eriti oluline on, et filmimeeskond jälgiks kõige olulisemat seisundit - röövloomade rahu säilitamist, midagi ei tohiks neid hirmutada ega sundida elupaiku lahkuma.

Täna tutvustasime teid kõige ilusamale ja haruldasemale röövkalale maa peal. Ma tahaksin uskuda, et Kaug-Ida leopard jääb ellu, et juhtuda, et mõne aasta pärast me mäletame teda minevikus. Järgmised põlvkonnad peaksid neid nägema, nad peaksid teadma sellest hämmastavast loomast, keda inimene nii halastamatult hävitas.

Loomade kirjeldus

Kaug-Idas elav leopard on mitmetel tunnustel erinev kõigist teistest kasside perekonda kuuluvatest isikutest. Suvel võib selle villa ulatuda 2-3 cm ja külma ilmaga hakkab see kasvama kuni seitse sentimeetrit. Teisest küljest on talvel talvel kerge toon, mõningate kollakate punaste laigudega ning soojadel perioodidel on see küllastatud. Võrreldes teiste oma vendadega on Amuri leopardil tugevamad ja pikemad jäsemed, mis võimaldavad tal vabalt liikuda lumes. Täiskasvanud mehe kehakaal on ligikaudu 47 kg, kuid mõnikord on võimalik kohtuda suuremate loomadega, kelle kaal võib ulatuda 62 kg-ni. Naised kaaluvad tavaliselt mitte üle 40 kg.

Kaug-Ida leopardi keha on graatsiline, piklik ja sihvakas. Looma saba on sirge, ühtlane ja üsna pikk. Lihased, tugevad jäsemed, pea on ümarad. Loodus tundus olevat „tahtlikult” esitanud Kaug-Ida leopardi sellise pika sabaga, mis võimaldab nüüd järsud kaljudelt hüppamisel kindlalt manööverdada.

Selle kiskja kael on uskumatult võimas, see annab talle võimaluse ohvri kätte saada ja seejärel sellega koos lohistada, kuigi see võib olla paar korda suurem kui ta suurem ja raskem.

Elupaik

Amuuri leopard elab valdavalt vähestes metsades, piirkonnas, kus sademed on rikkalikud ja temperatuurivahemik on üsna ulatuslik. Praegu on Kaug-Ida leopardi kogu pindala umbes 5 tuhat ruutmeetrit. m

Kaug-Ida leopard eelistab selgelt metsi, kus kasvavad seedrid, kuusk ja lehis. Amuuri leopardi mugava olemasolu jaoks on vaja asustada territoorium, kus on järsk mäed, veekogud, reljeef on ületatud, seal on kivide paljandid.

Rahvastiku suurus

Ametlike hinnangute kohaselt elab looduses praegu mitte rohkem kui 25 inimest. Kõik Kaug-Ida leopardid asuvad väikesel alal, mis asub Hiina ja Vladivostoki piiril. Hiina territooriumil on umbes 8-11 täiskasvanu elujõulist leopardit. Viimane sõnum Lõuna-Koreas asuva Kaug-Ida leopardiga kohtumise kohta pärineb aastast 1969, mil loom oli püütud Kdaan-Namdus asuva Oda mäe lähedal.

Amuuri leopardi leviku ajalugu

Siinkohal võib väita, et elanikkonna jaotus on võrreldes algsete ajalooliste elupaikadega äärmiselt vähenenud. Varasematel aegadel hõivas see karm loom Manchuria kogu kirdeosa, sealhulgas Jilini provints ja Heilunjiang, samuti Korea p / o.

Üksikisikute sotsiaalne käitumine

Kaug-Ida leopard on kalduvus olla üksi, läheb jahtima öösel ja puhkab päeva jooksul. Siiski on palju juhtumeid, kus isased jäid koos paaristumisega koos naissoost naisega, ja isegi abistas teda järglastele toidu kasvatamisel ja otsimisel. Samuti juhtub sageli, et mitmed täiskasvanud mehed hoolitsevad ühe naise eest, võitlevad omavahel võimaluse eest temaga paarida.

Aretusfunktsioonid


Amuuri leopard jõuab puberteeti kolmeaastaseks aastaks. Loodusliku elupaiga tingimustes võib loom keskmiselt elada umbes 13 aastat. Loomaaedades ja linnuhoonetes hoitakse eluiga 20 aastani. Abielu rituaalide aeg Amuuri leopardis langeb suvel või kevadel esimesel kuul.

Üks emane pesakonnas on üks kuni neli vasikat. Kassipojad on sündinud täiesti pimedaks, nende nahk on juba täpiline, soe. Karusnahk on siidine, pistikupesad ei ole moodustatud. Nende kaal ulatub vaevalt 700 grammini, keha pikkus on umbes 15 cm.

Kui nad on umbes kolm kuud vanad, lahkub laps ema piimast. Täielikult iseseisev metsaline saab poolteist kuni kaheaastast eluaastat ja võib jätta oma ema, et elada üksi.

Kaug-Ida Leopardi toitmine

Looma toitumine hõlmab mädarikke, mari, väikesi metsikuid või metssigu, hirve ja pesukaru. Mõnel juhul võib kiskja rünnata suuri röövlinde. Sellel loomal on suur nägemine, see võimaldab tal näha oma ohvrit kaugel, kuni poolteist kilomeetrit.

Lisaks saavad nad puude tüvedesse ronida, nii et isegi pesukonnad ei pääse neist välja. On uudishimulik, et Kaug-Ida leopardil peab olema ainult üks täpiline hirved ja see võimaldab tal elada mugavalt järgmise 10 päeva jooksul, nii et selle aja jooksul ei pööra kiskja tähelepanu teistele elusolenditele, mis on osa tema toitumisest.

Eksisteerimise oht

Suurem osa looduslikust elupaigast kaotas Amuuri leopardi aastatel 1970–1983. Intsidendi peamiste põhjuste loend sisaldab juhuslikke metsatulekahjusid, põllumajandusmaa ja metsatööstuse teket. Kuid rõõmustav hetk on see, et olukord võib veel paraneda. Praegu on veel piisavalt metsaalasid, mis sobib Kaug-Ida leopardi elamiseks. Sellist territooriumi võib kaitsta inimeste kahjuliku mõju eest ja laiendada loomade populatsiooni looduses.

Valdav enamik elanikkonnast elab praegu reservides ja puukoolides. Looduslikes tingimustes on kahjuks juba üsna küpsed isikud, kes tõenäoliselt ei suuda toota tugevat ja elujõulist järglast.

Tootmispuudus
Hiinas on suurte aladega maad, kus Kaug-Ida leopard võib mugavalt elada, kuid peamine probleem on see, et toiduvarud selles valdkonnas on liiga väikesed, lihtsalt ei piisa suurte elanikkonna säilitamiseks õigel tasandil.

Väikeste elusolendite hulka, mis on looma toitumisse kaasatud, saab suurendada, kui nende lähedase elanikkonna poolt kasutatav metsamaa on kvalitatiivselt ja õigeaegselt lahendatud. Lisaks on vaja kehtestada tõhusad meetmed kabiloomade kaitsmiseks salaküttide tegevuse eest. Selleks, et Kaug-Ida leopard jääks ellu, peab ta uuesti asustama maastiku, mis oli kunagi olnud selle elupaik.

Salaküttimise ja ebaseadusliku kaubanduse probleem
Amur-leopardit on pikka aega püüdnud salaküttid, kes püüavad oma suurepäraseid karusnahka, mis on kaunistatud laigudega. Kahekümnenda sajandi lõpus viisid õiguskaitseametnikud läbi suure katse. Kahe amuuri leopardi nahk loodi kunstlikult, mis hiljem müüdi suure hulga päikese eest. Barabash, mis asub Kedrovaya Padi lähedal, on üks Venemaal asuvatest reservidest.

Selle katse edukus tõestab veel kord, et on olemas palju ebaseaduslikke turge, kus sellised tooted pärinevad kohtadest, kus kaitstud loomade populatsioon elab. Avarad põllumajandusalad ja väikesed asulad ümbritsevad metsamaad, kus elavad Kaug-Ida leopardid. Seega on inimesel otsene juurdepääs metsale. Selle tulemusena muutub salaküttimine tõeliselt suureks probleemiks, mitte inimestele ligipääsetavates piirkondades. Samuti väärib märkimist, et see on levinud probleem, kuna see ei mõjuta mitte ainult Kaug-Ida leopardi populatsiooni, vaid ka mitmeid teisi loomi, keda põliselanikud tapavad, et saada liha ja raha.

Konflikt mees
Kaug-Ida leopardil on kõrge haavatavuse tase, sest teatud osa nende toitumisest koosneb loomadest, nagu hirved. Venemaa Kaug-Ida osas on hirvede populatsioon märkimisväärselt vähenenud, kuna Aasia meditsiinis on hirvede hirvedel suur väärtus. Seega muutub see tõsiseks takistuseks leopardile vajaliku toidu koguse saamiseks.

Toidu puudus toob kaasa asjaolu, et Kaug-Ida leopard külastab sageli alasid, kus asub põhjapõdrakasvatus. On täiesti loomulik, et selle piirkonna omanikud oma loomade kaitseks tapavad mõnikord Amuri leopardi.

Inbreeding
Lisaks kõikidele ülalnimetatutele on veel üheks probleemiks Amuuri leopardi madal populatsioon. Peamine on see, et väikeste loomade arv muudab kogu elanikkonna äärmiselt haavatavaks ja kaldub mitmesugustele loodusnähtustele või katastroofidele.

See võib hõlmata äkilisi ja ulatuslikke tulekahjusid metsamaades, teatavaid haigusi, järglaste sünni ja inimese suremuse vahelise seose rikkumist. Samuti juhtub, et teatud aastate jooksul on isased peamiselt sündinud järglastel, mistõttu seksi suhe on häiritud. Teine tegur on nn inbreeding depressioon. Nende loomade populatsioonis on sageli seotud suguluses olevaid suhteid, mistõttu on täiesti võimalik, et selle tagajärjeks võivad olla geneetilised tõrked, mille hulka võib kuuluda ka sündimuse vähenemine.

Uuringu kohaselt langes ajavahemikus 1973-1991 järglastel sündinud leopardide keskmine arv vastavalt 1,9-lt 1-le.

Kaug-Ida Leopardi kirjeldus

Kõigepealt kirjeldas ta 1857. aastal liigi nime Felis orientalis all, mida kirjeldas saksa naturalist Hermann Schlegel, kes õppis Koreas tapetud metsalise nahka. Kiskjal on palju nimesid - Manchu (vananenud) või Amuri leopard, Kaug-Ida või Ida-Siberi leopard ja Amuri leopard. Tänapäeva ladinakeelne nimi Panthera pardus orientalis sai oma ilmumise 1961. aastal tänu Ingrid Weigelile.

Elupaik

Kaug-Ida leopard on peaaegu 30-st teadaolevast Panthera pardus alamliigist kõige külmumiskindel. Kui Kaug-Idas asuva Amuri leopardi valik hõlmas peaaegu kogu Sikhote-Alini vahemikku. 20. sajandi alguses sisaldas Amuri leopardi levikuala:

  • Ida-Kirde-Hiina,
  • Amuri ja Ussuri piirkonnad,
  • Korea poolsaar.

Tänapäeval säilib meie riigis haruldane metsaline (50–60 km laiusel ribal) ainult Primorye edelaosas ja arvatavasti elab Hiinas mitu inimest, kes aeg-ajalt ületavad Venemaa-Hiina piiri.

Nagu enamik suurtest kiskjatest, ei ole Kaug-Ida leopardit ühelgi elupaigatüübil jäigalt seotud, kuid eelistab karmid maastikud, kus on järsud mäed, kus on veekogud ja kivised paljandid.

Amuuri leopard elab tihti karmides maastikutes puutumatute okaspuude metsadega, tammide ja seedri seas, kus kabiloomad on arvukalt leitud - selle peamine saagiks.

See on oluline! Probleem on selles, et Primoryes on väga vähe selliseid metsi. Eelmise sajandi lõpust alates on maanteede paigaldamise, linnade ehitamise ja massitööde tõttu Kaug-Ida leopardi ajalooline ala vähenenud 40 (!) Korda.

Tänapäeval pigistatakse leopardit kõigilt külgedelt (Hiina piiri, mere, Vladivostoki ümbruse elamupiirkondade ja Vladivostoki-Habarovski maantee vahel, kus raudtee kulgeb) ja on sunnitud haldama eraldiseisvat ala kuni 400 hektarit. Selline on selle kaasaegne valik.

Kaug-Ida leopardi toitumine

Amuuri leopard on tõeline kiskja, kelle toit, mis koosneb peamiselt kabiloomadest, on aeg-ajalt lindude ja putukate poolt.

Leopard jahib sellist mängu nagu:

Leopardid on vaenulikud hirvede omanike suhtes, kus loomad tungivad korrapäraselt ja purustavad pargihirve.

See on huvitav! Täiskasvanud kiskjal on 12–15 päeva 1 suur unbulaat, kuid mõnikord kahekordistatakse sobiva saagiks jäämise vahele jääv ajavahemik 20–25 päevani. Metsaline õppis taluma pikemaid näljastreike.

Leopard jahib tavaliselt oma krundi valitud punktides, kasutades kahte standardset tehnikat: ründab varitsusest või ohverdab ohvrit. Teist meetodit kasutatakse enamasti mari puhul, varjates neid söömise või puhkamise ajal. Naissoost leopardi esinemine ja rühmaretked koos sugukonnaga. Ohvri jälgimine, Amuri leopard järgib maastikku, peidab kõrguste taga, astumata kuivadele oksadele / lehestikele, astudes hoolikalt paljaid juure ja kive.

See ületab mängu terava jerki või võimsa 5–6 meetri hüppega, visates selle maapinnale ja hammustades läbi emakakaela. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

Leopardi väljaheites leidub tihti teravilja (kuni 7,6%), mis on seletatav nende võime tõttu karvade lakkamisel seedetraktist juuksed eemaldada.

Paljunemine ja järglased

Kaug-Ida leopardi röövimine on ajastatud talveks (detsember-jaanuar). Sel ajal näitavad isased suurt huvi naiste vastu, kellel on täiskasvanud, peaaegu iseseisvad kassipojad. Nagu kõik kassid, on rutiga kaasas meeste müha ja võitlus (kuigi leopard, mis on enam lõvi ja tiigri taustal vaiksem, annab muul ajal häält harva).

Amuuri leopardi reproduktiivseid võimeid piiravad mitmed tegurid, mis selgitavad meeste polügamaalsust:

  • emane rasestub kord kolme aasta jooksul (harvem kord aastas), t
  • 80% juhtudest ilmuvad 1-2 last
  • väike arv emaseid, kes suudavad aretada, t
  • noorte varude kõrge suremus.

3 kuud pärast edukat paaritumist toob naissoost täpilised juuksed kassipoegad, igaüks kaalub 0,5–0,7 kg, pikkusega kuni 15 cm. Prossid näevad valgust 7–9 päeva, ja juba 12–15 päeva jooksul noored aktiivselt ronivad mööda pesa, mis on paigutatud naise koobas, ülestõusva kivi alla või kaljune varemed.

See on oluline! Ema toidab kassipoega piimaga 3–5–6 kuud, kuid 6–8 nädalal hakkab ta neid laksima (pooleks seeditav liha), harjudes neid harjumuspäraselt värskeks.

Kahe kuu pärast ronisid väikesed leopardid denist välja ja 8 kuu pärast jälgivad nad ema toidu otsimisel, otsustades iseseisvate ekskursioonide üle 9-10 kuu vanuses. Noored loomad jäävad ema juurde kuni järgmise estruni, mis ühendab talve lõpuni rühmadesse, kui naine neist lahkub. Kõigepealt sõidavad nad eemal lairist, liikudes järk-järgult edasi ja kaugemale sellest. Noored mehed näitavad iseseisvust oma õde ees, kuid viimased on puberteedi vendade ees. Meeste fertiilsus toimub umbes 2–3 aastat.

Looduslikud vaenlased

Kõige enam kardab Kaug-Ida leopard oma lähedast sugulast ja naabrit, Amuri tiigerit, kellega ta eelistab mitte osaleda. Mõlemad kassid võistlevad intensiivselt jahipiirkondade vahel selle piirkonna põhjapiiril, kus mäng on puudulikkus ja leopard selles spetsiifilises võitluses kaotab tiiger.

On salvestatud Amuuri tiigrite leopardide vastu suunatud rünnakute juhtumid ja esimese Lõuna-Sikhote-Alini zooloogidest lahkumine, mis on otseselt seotud tiigri elanikkonna laienemisega nendes kohtades. Ühest küljest on tiiger enam kui leopard ja jahib suuri loomi, kuid teisest küljest ei tundu toidu puuduse tõttu tunduvalt lõbus, mis toob kaasa toiduainete konkurentsi halvenemise.

On teada, et leopardi trofeed ründavad (sagedamini näljased talved) pruunide karude eest, mis varitsevad ja võtavad ära nende saagi. Samuti konkureerib pruun karu, nagu ka Himaalaja, Amuri leopardiga, kui ta otsib pesa. Tõsi, leopard võtab kättemaksu Himaalaja karudest, kogudes emadeta poegasid, rünnates noori (kuni 2 aastat) ja isegi sööb karju (karu rümbad).

See on huvitav! Zooloogide sõnul oli ühel ajal Primorsky territooriumi lõunaosas kuni 1950ndatesse ja 1960ndatesse elanud punane hunt tõsiselt ähvardanud Kaug-Ida leopardit.

Hunt, ka suured kabiloomade armastaja, enamasti hirved, peetakse ka leopardi toidupartneriks. Hunt, nagu pakend ja suur metsaline, võib olla tõeline oht (eriti kui puud on vähe), kuid hundipopulatsioon on väike Amuuri leopardi asustatud aladel.

Selle tulemusena ei ole kaugel Ida-leopardiga koos eksisteeriv ükski kiskja (välja arvatud Amuri tiiger) oma elanikkonnale märgatav mõju.

Rahvastik ja liikide seisund

Panthera pardus orientalis (Kaug-Ida leopard) on loetletud Vene Föderatsiooni Punases raamatus, kus see kuulub I kategooriasse, sest haruldasemad ja kõige ohustatumad alamliigid (kelle peamine populatsioon on Venemaal), millel on äärmiselt piiratud ulatus. Lisaks on Amuri leopard sattunud Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu Punase Raamatu lehekülgedesse ning ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) I lisasse.

Hoolimata asjaolust, et leopardide jaht on keelatud alates 1956. aastast, jätkub selle salaküttimise saak ja seda peetakse liigi kadumise peamiseks põhjuseks. Predatoreid lastakse välja nende suurepäraste nahkade jaoks, müüakse 500–1000 dollari kohta ja idamaise meditsiini sisemisi organeid.

See on oluline! Amuuri leopardid tapetakse halastamatult ja hirvekasvatusettevõtete omanikud, kelle hirved muutuvad perioodiliselt alatiste kasside ohvriteks. Leopardid ise surevad sageli metsaomanike poolt teiste metsloomade poolt seatud silmustel ja lõksudel.

Teine antropogeenne tegur, mis takistab Kaug-Ida leopardi populatsiooni kaitsmist, on selle elupaiga hävitamine Primorye edelaosas, sealhulgas:

  • metsa pindala vähendamine lõikamise tõttu, t
  • teede ja raudteede ehitus
  • torustike ehitamine
  • elu- ja tööstushoonete tekkimist, t
  • muude infrastruktuurirajatiste ehitamine.

Samuti mõjutab Kaug-Ida leopardide arvu selle toiduainete hävitamine. Küünised on aasta-aastalt üha vähem, mida aitavad kaasa sportlik jahindus, salaküttimine ja metsatulekahjud. Sellega seoses on rahul ainult täpilised hirved, kelle loomakasvatus on alates 1980. aastast kasvanud.

Zooloogid nimetavad veel ühte objektiivset asjaolu, mis peegeldab halvasti Amuuri leopardipopulatsiooni kvaliteeti - see on tihedalt seotud põimimine. Leopardid (tänu väikesele viljakate inimeste arvule) peavad koos oma sugulastega sobituma, mis kahjustab uute põlvkondade paljunemisvõimet, vähendab nende vastupanuvõimet haigustele ja elujõudu üldiselt.

See on huvitav! Kõige optimistlikumate hinnangute kohaselt ei ületa Kaug-Ida leopardi maailma rahvastiku arv 40 looma, kellest enamik elab Primoryes (umbes 30) ja väiksemas - Hiinas (mitte üle 10).

Praegu on Amuuri leopard valvatud Leopardi reservis ja Kedrovaya Padi reservis.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org