Loomad

Aafrika jaanalind

Pin
Send
Share
Send
Send


Maailma suurim lind on Aafrika jaanalind. Ja ma pean ütlema, et need linnud kasvavad tõesti muljetavaldavate suurustega. Täiskasvanud jaanalind võib olla kuni 2,7 m pikk ja kaalub umbes 156 kg. Kuid mitte ainult jaanalindu suur suurus meelitab teda tähelepanu, vaid ka tema hooldamise viisi naise, haudemiste ja seejärel järglaste kasvatamise ning paljude teiste huvitavate tunnuste eest.

Lisateavet jaanalindude ja nende harjumuste kohta ütleme selles artiklis.

Kus ja kuidas Aafrika jaanalinnud asuvad

Aafrika jaanalind elab kuuma mandril savannis ja pool-kõrbes, mõlemal pool ekvaatorit. Kogu oma elu jooksul on mees endiselt üks domineeriv naine. Aga kuna ta on sellest hoolimata polügamaalne, sisaldab tema perekond reeglina mitmeid teisi nõrgema soo esindajaid, kelle seas ta paneb välja oma "südame daami". Nii liigub strutsi perekond üle savanna: mees, domineeriv naissoost, mitmed naised auastme järgi ja jaanalind.

Sageli näete, kuidas need ilusad linnud zebrade või antiloopidega karjatavad, tehes nendega pikad reisid läbi tasandike. Artiodaktüülid ei juhi neid ära, sest need, kes oma suurepärase nägemise ja suure kasvu tõttu näevad suurel vahemaal liikuvat kiskjat - kuni 5 km.

Ohu korral, kui hoiatussignaal on välja lastud, hakkab see tohutu lind jooksma (ja ohu korral tekib jaanalind kiirus 70 km / h). Linnu hoiatatud karja on ka hajutatud. Niisiis on selline sentinell-taimne kasvataja väga kasulik!

Vähe strutsi tugevusest

Strutsi eelistab mitte kohtuda ohuga, kuid teda on võimatu pidada argpüksiks, sest kui linnul on veel lõvi või mõni teine ​​ründaja, siis lahingus näitab ta ennast vappera sõdurina. Tugevad jaanalinnud on suurepärane relv. Sellise jäseme üks löök on piisav, et tõsiselt vigastada või isegi tappa lõvi või murda paks puukäru.

Ei, jaanalind ei varja oma liiva liiva. Ta lihtsalt ähvardab ohtudest ja isegi siis ainult pesitsusperioodil. Ja pesitsemise ajal või kui kokkupõrke vältimine on võimatu, kohtub see kõike nagu tõeline sõdalane. Strutsi fluffs suled ja hakkab liikuma vaenlase poole, ja kui ta ei ole õnnelik, et põgeneda, siis ta tapetakse! Tõenäoliselt püüavad kõik röövloomad selle linnuga kokku puutuda, sest nad hoiavad jaanalinnust austava vahemaa tagant.

Strutsi - lendamatu lind

Strutsi ei saa lennata - see on hästi teada. Nii tellitud loodus. Tema lihased on rindkere piirkonnas halvasti arenenud, tiivad on vähearenenud ning jaanalinde sulgedest, lokkis ja lahtised, ei moodusta tihedalt suletud jäigad plaadid-adrad. Selle skelett ei ole pneumaatiline.

Aga see lind jookseb kiiremini kui hobune! Tema pikad kahe sõrmega jalad sobivad suurepäraselt kaugekõnedeks ja jooksmiseks. Juba ühe kuu vanuselt jõuab jaanalindude kiirus 50 km / h. Jooksev jaanalind võtab astmeid, iga pikkusega kuni 4 m, ja vajadusel võib see teha terava pöörde, mitte vähendada kiirust ja isegi levida maapinnale.

Muide, aafrika strutsi sõrmede arv aitab teda kõndides palju. Lindi sõrmed on lamedad, mis on varustatud taldrikuga. Lisaks on neist vaid kaks, ja nad sarnanevad kaameli pehme koorega välimusega. Pole ime, et sõna "jaanalind" tõlgitakse kreeka keelest kui "varblane-kaamel". Suurem lindude sõrmedest on varustatud midagi sarnast nii küünega kui ka kanaga - lind kaldub selle ajal jooksma.

Lindude ja omaduste kirjeldus

Strutsi nimi bioloogias on tõlgitud kreeka keelest sõna otseses mõttes kui „varban-kaamel”.

See nimi oli tingitud strutsi välistest omadustest: sarnane kaameli silmadele ja kahe sõrmega jäsemetele ning kahjurite esinemisele.

Ja seda võrreldi varblaga ilmselt selle väikeste ja vähearenenud tiibade tõttu.

See on ainulaadne lind, kes ei suuda lennata ja kellel ei ole kiilu. Lisaks sellele on Aafrika jaanalinnul vaid kaks varba, mis muudab selle ka linnuliigi jaoks ainulaadseks.

Aafrika jaanalindu suure proovi kasv ulatub 2,7 meetri kõrguseni ja kaalub 156 kilogrammi. Samal ajal kaaluvad tavalised isikud umbes 50 kilogrammi. Naised on meestest veidi väiksemad. Kiivril ei ole pneumaatilist skeletti, mis ei loe reieluu. Selle looma kaunite luude otsad on splaissitud ja moodustavad suletud vaagna. See ei ole ka teiste lindude puhul iseloomulik.

Aafrika strutsi kirjeldus:

  1. Ehitage tugev.
  2. Kael on pikk ja piklik.
  3. Pea on väike, lamedam vorm.
  4. Arve on lai ja isegi pehme sarvekudega.
  5. Silmad on suured, pikad ripsmed kasvavad silmalaugul.
  6. Täiesti puuduv keel, mis on iseloomulik teistele lindudele.
  7. Rindkere on kehvasti arenenud, seal on maisi kallus.
  8. Tiivad on vähearenenud, mõlemal on kaks sõrme teravate küünistega.
  9. Jalad on pikad ja väga tugevad, arenenud lihastega.
  10. Igal jalal on kaks sõrme, millest ainult ühel on käpp, mis on sõidu ajal toetus.
  11. Ploom on üsna ühtlane, lahtine.
  12. Puudul on pea, kaela ja jalgade suled, kuid on lühike.

Suledel on primitiivne struktuur - sulgede habe ei ole peaaegu üksteisega seotud, ei moodusta lehtpuu. Ilusad suled ja suurtes kogustes:

  1. 16 esmakordset lendu sulet,
  2. 20–23 teise järjekorra tiibadega suled;
  3. 50-60 saba suled.

Mehed ja naised on kergesti eristatavad. Täiskasvanud meestel on must ploom, saba ja tiivad on valged. Naised on vähem heledad - Suled on hallikasvalged, saba ja tiivad on valged.

Aafrika jaanalindude toit

See on kõikjalik lind, kuid noored eelistavad süüa loomasööta ja täiskasvanuid taimestikuga.

Põhimõtteliselt sisaldab toit: rohi, erinevad taimed, lilled, puuviljad.

Kuid need ei piirdu taimetoiduga, vaid ka putukate, sisalike, näriliste ja erinevate porganditega.

Need linnud ei saa toitu närida ja seetõttu söövad nad liiva ja väikesi kive, et aidata seedimist. See juhtub, et nad neelavad ja ei ole täielikult söödavad objektid: plast, metall, slivers. Strutsi ei saa mitu päeva süüa, ja ka kaamelid ei tee pikka aega veega. Neil on rohelistest taimedest saadud vedelikku. Aga kui vesi ilmub jaanalindu lähedale, joob ta palju. Samuti armastavad strutsid ujuda.

Kus jaanalinnud elavad

Kus jaanalinnud elavad? nende kodumaa on Aafrika. Aafrika jaanalind eelistab asuda avatud rohumaale või pool-kõrbes, mis asuvad peamiselt ekvaatori metsast põhja ja lõuna pool. Struusid elavad peredes, mis koosnevad ühest täiskasvanud isast, neljast või viiest naisest ja järglastest. Perekonna suurus võib ulatuda 20–30 lindu.

Ja kui me räägime lõunapoolsetest noortest, elavad nad mõnikord sadade lindude rühmades.

Strutsid on sageli kõrvuti zebrade või antiloopide karjamaadega. Need loomaliigid seostuvad tavaliselt üksteisega ja sõidavad koos läbi territooriumi. Kuna jaanalinnud on kõrged ja neil on väga hea nägemine, võivad nad näha kiskjaid kaugelt ähvardavaid kiskjaid. Kui lind näeb ohtu, hakkab see kiiresti minema, jaanalindude kiirus jõuab sageli 60–70 kilomeetri tunnis.

Teised loomad, kes on sellist reaktsiooni näinud, suudavad sageli kiskjate eest põgeneda, kuid nende kiirus on tavaliselt nende lindudega võrreldamatu. Samuti võib jaanalind dramaatiliselt muuta sõidu suunda, vähendamata kiirust. Chicks töötab kiirusega 50 km tunnis peaaegu samal kiirusel kui täiskasvanud linnud.

Aretus ja poisid

Strutsid sisenevad vanuses 2-4 aastat. Igal mehel, kes on märgistamise ajal, kaitseb tema territooriumi väga valvsalt. See territoorium võib asuda 2–15 ruutkilomeetrit. Kõik võimalikud võistlejad röövitakse sellest eemal. Kaela ja jäsemete värvus muutub meessoost helepunaks. Naiste ligimeelitamiseks langeb isane põlvili ja hakkab oma tiivad intensiivselt peksma, kummardades oma kaela tagasi ja loksutades oma pea taha.

Ka mehed teevad hõõguvat ja trompetihelid, koguvad õhku struuma ja suruvad seda söögitorusse.

See on polügamaalne lind. Peamine isane võib oma Haremest koosneda kõigi naistega, kuid ainult üks domineeriv naissoost on tema kaaslane ja tõugab. Kui paaritumine on toimunud, kaevab isane liiva liiva, 30–60 cm sügavusele. Seal on kõik naised munad, mis juhtub iga paari päeva tagant.

Kiivril on suurim kõigi lindude munad, kuid nad on lindude keha suuruse poolest üsna väikesed. Tavaliselt jaanalind 15–21 cm pikkusega umbes 13 cm. Muna kaalub 1,5–2 kg - See on umbes 30 kanamunat. Mullutamisel on põhja- ja ümbritsevate elanike jaoks tavaliselt 15–20 muna 30 lõunaosas. Ja Ida-Aafrika jaanalindude populatsioonis on ühes voodis 60 muna.

Pärast seda, kui kõik munad on asetatud, jälitab peamine emane teisi pesast eemale. Nad panid munad keskele. Edasine kogu 30–45 päeva inkubatsiooniperiood, isased ja naised kooruvad munad omakorda. Pärastlõunal tegelevad naised munaga öösel - meessoost. Päeva jooksul soojendab ka munemine päikese soojust.

Kuskil tund enne koorumist hakkab tibu korpust avama seestpoolt, haarates seda ühe punktiga nokaga. Olles teinud mitu sellist auku, kukub tibu selle koha välja ja läheb välja. Strutsi liha on sündinud juba hästi arenenud, kerge relvaga kehal ja kaalub umbes 1,2 kg. Suled ilmuvad hiljem ja väikesed jaanalinnud on naistele sarnasemad ja meeste omadused esinevad ainult kahe aasta jooksul.

Strutsi luud on üksteisega seotud, nad harjuvad harva teiste perekondade tibudega. Ja kui kaks perekonnarühma kohtuvad, on tibude eraldamine äärmiselt raske. Seetõttu on tihti eri vanuses jaanalinnudest koosnevaid karju. Vanemad korraldavad võitlust poegade eest ja selle tulemusena võtavad võitjad kõik need ära.

Strutsi liigid

Varem maa peal oli mitu strutsiliiki, mis elasid Aasias, Indias ja Lõuna-Euroopas. Neid loomi viitab iidne Kreeka ajaloolane Xenophon, kes elab Lähis-Ida kõrbepiirkondades, Eufrati jõest läänes.

Siis järgnes lindude kontrollimatu hävitamine, mis tõi kaasa nende elanikkonna tugeva vähenemise. Lisaks paljude nende lindude liikide hävitamisele. Praegu on ainult üks liik, mis sisaldab nelja alamliiki, kõik elavad Aafrikas.

Strutsi alamliik:

  1. Tavapärane. Teda nimetatakse Põhja-Aafrikaks. Väliselt erinev kiilas pea. Suurus, suurim kõigist liikidest. Nad võivad ulatuda kuni 2,74 meetri kõrguseni ja kaaluda kuni 156 kilogrammi. Nende jäsemed ja kael on helepunased. Nüüd elab see jaanalindude liik Kamerunis, Senegalis, Kesk-Aafrika Vabariigis ja Tšaadis.
  2. Masaysky - elab Ida-Aafrikas. Kael ja jäsemed on sigimisperioodi ajal erksad ja ülejäänud aeg on roosa.
  3. Somaalia - mõnikord peetakse seda eraldi liigiks. Neil on ka peaga kiilas laigud, kuid kaela ja jäsemete värvus on sinakas-hall, samas kui naistel on helepruunid. Nad elavad Etioopia lõunaosas, Mosalis ja Keenia kirdeosas. Erinevalt teistest alamliikidest elavad nad paarikaupa või üksikult.
  4. Lõuna - hall ploom. Elab Edela-Aafrikas.

Looduslikud vaenlased

Nende lindude mune peetakse õunaks, hyeenides ja vultuurides. Predators ründavad tibusid: lõvid, cheetahid, hyeenad ja leopardid. Aga jaanalind on väga tugev lind, kes suudab enda eest seista. Täiskasvanud eelistavad vältida isegi kõige raskemaid kiskjaid.

Strutsi elavad kaua ja nende vanus võib ulatuda 75 aastani.

Kuid tavaline müüt, et jaanalinnud peidavad oma pead liivas, on vale. Ta läks tõsiasjast, et need loomad kummardavad kivi otsimiseks ja neelamiseks sageli. Kaugelt võib tunduda, et nad on oma pead liivale kinni jäänud.

Tõugude kirjeldus

Aafrika jaanalind on väga võimas lind, millel on pikk kael ja jalad. Täiskasvanud inimese kasv võib ületada 2,5 meetrit ja kaal 70–170 kilogrammi. Strutsi pea ei ole tema kehaga proportsionaalne. Linnu aju ei ületa pähkel, mis mõjutab tema vaimseid võimeid. Strutsi nägemine ja kuulmine on väga arenenud. Pagasiruum ja saba on kaetud pehmete suledega. Pea, kael ja jalalaba ei ole suled. Alumine jalg on kaetud kaaluga.

Aafrika jaanalinnu jalad on väga võimsad ja sobivad ideaalselt jooksmiseks. Strutsi jalal on ainult kaks sõrme. Üks neist on tugi ja sisaldab küünt, tänu millele on maapinnaga parem haardumine. Teine sõrme suurus on palju väiksem ja sellel ei ole küünt, see aitab lindel tasakaalu hoida.

Käitumise tunnused

Seoses käitumisega on Aafrika jaanalinn väikesest ajust hoolimata väga ettevaatlik ja tähelepanelik. Söögi ajal kontrollib lind pidevalt ümbrust. Tänu suurepärasele nägemisele näeb jaanalind ühe kilomeetri raadiuses kiskja. Kui jaanalind tunnetab ohtu, lahkub koheselt kohast, jookseb ära. Maksimaalne kiirus, mida lind võib sõidu ajal jõuda, on 90 kilomeetrit tunnis.

Mees Aafrika jaanalindude polügamaat. Pesitsemise ajal kaevavad isased käpad auk nii, et naised saaksid seal munad paigutada. Isane ise inkubeerib munad. Sel ajal jätkavad naised munade paigutamist mehe lähedusse, mis seejärel nihutab neid oma kaevusesse. Üks naine on keskmiselt 6 muna. Kaevus on 15 kuni 25 muna.

Aretamise eesmärgid

Paljud põllumehed rõõmustavad suurepärase liha saamiseks strutside kasvatamisega, mis korraga asendas 2000. aastal veiseliha. Igal aastal toob üha enam riike toidukaupade kauplusesse jaanalindu. Strutsimunad on samuti populaarsed, üks muna kaalub umbes poolteist kilogrammi.

Erinevalt teiste lindude munadest on Aafrika jaanalinnu munal madal kolesterooli indeks, mis võimaldab seda kõik inimesed süüa.

Strutsi muna kooret kasutatakse sageli erinevate suveniiride valmistamiseks. Põllumajandustootjad müüvad kingade ja aksessuaaride valmistamiseks rohkem strutsi nahka. Lindi nahk on vastupidav, veekindel ja omab ainulaadset tekstuuri. Ainult ühe naha müümine võib tagasi maksta kogu aretuskultuurid.

Ühe jaanalinnuga saad keskmiselt 10 kilogrammi rasva, mida kasutatakse kosmeetiliste kreemide, palsamite, erinevate seebide ja terapeutiliste salvide valmistamiseks. Strutsi sulgi võib müüa ka turul, kuid nende nõudlus ei ole nii suur.

Omadused kodus kasvatamiseks ja kasvatamiseks

Aafrika jaanalindude kasvatamiseks on vaja omandada suur ruum, kus munad inkubeeritakse. Inkubatsiooniperiood sõltub muna suurusest ja selle kestast.

Nüüd on turul suur hulk erinevaid kappe inkubeerimiseks, kuid parimad inkubaatorid on kahe osakonnaga kapid, millest üks on vajalik inkubeerimiseks ja teine ​​inkubeerimiseks. Selleks, et inkubatsioon oleks edukas, peate munad hoolikalt valima.

Inkubeerimise ajal on vaja muna 6-päevaste vahedega vahetada. Tuleb siiski meeles pidada, et munad tuleb puudutada ainult ühekordselt kasutatavaid kindaid, kuna koorega ei ole midagi kaitstud ja tibu nakkus on võimalik. Inkubatsiooni oluline tegur on optimaalse temperatuuri ja niiskuse säilitamine. Kõige sobivam temperatuur on 36 kraadi ja niiskus 27%.

Maailmas sündinud pesad on mõõtmetega kuni 20 cm. Kuid nad kasvavad väga kiiresti. Kuni pooleteise meetri kasvumärgi saavutamiseni kasvavad jaanalinnud sentimeetrit päevas. Elu esimestel päevadel ei soovitata tibusid toiduaineid ega jooke anda.

Mõne päeva pärast on soovitatav, et Aafrika jaanilinnu tibud hakkaksid andma vett ja ristiku lehti. Esimese kuu jooksul on soovitatav toita kanaliha segatud söödaga segasööta. Teisel ja kolmandal eluaastal toidetakse jaanalindude söödaga segasööta ja kodujuustu, keedetud mune, maisi ja nisu toidule.

Suvel saab jaanalinnudele anda rohu, sügisel juurtel ja talvel silo.

Kinnipidamise ja hoolduse tingimused

Eristatakse järgmisi strutside hoidmise süsteeme:

  1. Tugev. Loomakasvatuse põhimõtte kohaselt. Strutsi kogu elustiili pakub talupidaja. Sel juhul eraldatakse üks naine ühele täiskasvanud mehele. See hoidmismeetod on efektiivne Aafrika jaanalindude kasvatamise algstaadiumis.
  2. Ulatuslik. Imiteerib jaanalindu olemasolu looduses, see tähendab, et kõik tingimused on looduses Aafrika jaanalindu elamiseks võimalikult lähedal. Sellist tüüpi sisu eeliseks on see, et emane saab paarida mitmete meestega ja see suurendab munade koguarvu.
  3. Poolintensiivne. Kahe eelmise süsteemi ühendamine.

Для разведения африканских страусов требуется подготовить вольер, содержащий в себе не менее 40 м2 земли на каждую птицу. Зимой большую часть времени птицы пребывают в помещении, поэтому необходимо будет проводить частые уборки. Летом же, наоборот, страусы обитают в открытых загонах.

Страусы обладают отличным иммунитетом. Среди всех возможных болезней чаще всего встречаются расстройства ЖКТ и респираторные заболевания.

Aafrika strutsi immuunsüsteemi toetamiseks on vaja läbi viia vaktsineerimist, pöörata erilist tähelepanu sanitaarstandarditele ja desinfitseerida ruumid õigeaegselt.

Strutsi tibud on gripile väga vastuvõtlikud. Seetõttu, et kaitsta tibu võimaliku haiguse eest, on vaja seda kaitsta kokkupuutest täiskasvanud linnuga kuni kuue kuu jooksul.

Üks sagedastest jaanalindude surma põhjustest on võõrkeha sissetung hingamisteedesse. Samuti on jaanalind ainus siberi suhtes vastuvõtlik linn.

Paljude haiguste ohtlikud kandjad on tuvid, mistõttu peate proovima mitte lasta tuvadel strutsidesse siseneda.

Praegu on Aafrika jaanalindude kasvatamine väga huvitav tegevus. Siiski tuleb mõista, et see nõuab mitte ainult finantsinvesteeringuid, vaid ka tohutut jõudu ja teadmisi.

Kuidas näeb välja Aafrika jaanalind?

Näib, et Aafrika jaanalind ei ole kellelegi saladus - see on tihe lind, millel on pikk, sulgedeta kael, mis on kroonitud lameda väikese peaga suurte silmadega ja nokaga.

Nokk on pehme, kaunistatud kornifitseeritud kasvu ülemisele osale. Te ei saa ignoreerida jaanalindude suuri silmad, karvane pikkade ripsmetega. Igaühel neist on ruumala, mis on võrdne selle linnu aju.

Meestel on plooming heledam kui naistel, mis on kaunistatud hall-pruuni sulgedega, mille saba ja tiivad on määrdunudvalged. Ja nende cavaliers saavad kiidelda musta "sabaga", millel on tiivad ja saba heledad valged suled.

Aafrika jaanalindude erinevad alamliigid erinevad peamiselt kaela, jalgade, suuruse ja mõnede bioloogiliste omaduste poolest: munade arv pesas, allapanu olemasolu või puudumine ning munakoorede struktuur.

Kuidas jaanalind tekitab haremi

Paaritusperioodil teeb Aafrika jaanalind ise hobemiks. Ta levib oma tiivad, pehmendab suled ja aeglaselt põlvib. Siis ta viskab oma pea tagasi ja hõõrub selle seljale - selline „mustlane” ei jäta ükskõikseks naiseks, kes lubavad ennast katta ja saada ühe perekonna liikmeks.

Tõsi, selles haremis on üks „esimene leedi” - domineeriv naissoost, keda jaanalind valib üks kord ja kogu oma elu. Ja ülejäänud haremi naised võivad aeg-ajalt muutuda. "Esimene leedi" ei unusta muidugi perioodiliselt näidata, kes siin ülemus on, andes oma kaaslastele peksmise.

Strutside perekonnas saate hõlpsasti määrata iga auaste. Perekonna isa on ees, tema „südame daam” järgib teda koos peaga, ja ülejäänud samokki ja noored järgivad teda, painutades oma pead.

Kiivri kiirus ei ole tema ainus omadus.

Strutsi lindud asusid ühes pesas, mille mees kaevab maasse või liiva. Selle tulemusena võetakse tööle kuni 30 neist ja Ida-Aafrikas elavatest jaanalindidest kuni 60 aastani. Tõsi, domineeriv emane tagab, et tema munad asuvad siduri keskel ja ülejäänu ümber. Nii jääb ellujäämise seadus numbrite arvele.

Strutsi muna on maailma suurim (see on 24 korda suurem kana suurusest), kuid kui võrrelda seda kana suurusega, siis on see väikseim! Siin on selline juhtum!

Pärastlõunal istub domineeriv strutsi siduril. See toimib munade algse konditsioneerina, mis takistab nende keetmist 50-kraadise soojuse all. Öösel ronib mees neile, et neid hüpotermiast päästa.

Kuidas strutsid arenevad

Mustad Aafrika jaanalinnud sünnivad pärast 40-päevast tugevat, pruunika, harjaste, mis ulatuvad kõigis suundades, ja tibud kaaluvad reeglina umbes 1,2 kg. Nad õpivad väga kiiresti aru, kuidas ja mida nad saavad süüa, ning paari kuu pärast asendavad nad oma ema sulgedega, kuid nad ei lahku oma perekonnast veel 2 aastat.

Tõsi, kui savannas ületavad kahe perekonna rajad struktuuridega, siis püüavad nad igaüks enda eest jäädvustada väikesed ja kinnitada need oma sugukonda. Seetõttu on peresid, kus värbatakse kuni 300 erineva vanusega vasikat.

Aasta hiljem on jaanalinnu lind valmis iseseisvuseks, kuid mõnda aega elab ta koos oma vendade ja vendadega samas karjas. Kuni on aeg tantsida tema hämmastav abielutants naise ees.

Emu ei ole jaanalind!

Nüüd liigume Aafrikast Austraaliasse. Sellel mandril ja Tasmaania saarel on emu-linnu väga sarnane Aafrika jaanalinnuga. Kuni viimase sajandi 80-ndateni peeti seda strutsi sugulane. Kuid nende klassifikatsioon muudeti ja nüüd kuuluvad nad Casuari sarnasesse üksusesse.

Pärast jaanalindu on suuruselt teine ​​lind. Kõrgus on see kuni 180 cm ja kaalub kuni 55 kg. Ja väljapoole meenutab emu kirjeldatavat lindu, kuigi keha on külgedelt pigem kokkusurutud ja välimusega ning jalad ja kael on lühemad, mis muide teeb täiesti erineva mulje.

Emul (me nimetame seda vanaks viisiks) on must-pruun värvi suled ja selle pea ja kael on mustad. Nendel lindudel on võimalik eristada ainult naisi ja isegi siis paaritamisperioodi ajal.

Emu teab ka, kuidas sõita

Emul on ebatüüpiline sulgede kate, mis aitab lindul olla aktiivne ka keskpäeval. Suledel on karvane struktuur ja sarnanevad väliselt villale. Seega, kui emu keha, mis on kaunistatud pikkade suledega, näeb välja nagu elav küngas, siis lindu kaelal ja pea kohal on nad lokkis ja lühikesed.

Nagu Aafrika jaanalinnu, on tal üsna pikad tugevad jalad. Ainult emu, nad on relvastatud mitte kahe, vaid kolme kolmekordse sõrmega. Ostruti kiirus ohu korral ulatub 50 km / h-ni, kuid lindude talendid ei piirdu sellega. See ujub veel vees ja võib oma kaalust hoolimata ujuda üsna kaugel.

Kuidas emu tõug

Emus sööb enamasti taimset toitu - rohu, juure, marju ja seemneid. Tõsi, nälja hetkedel ei paista linnud putukaid. Kuna emul ei ole hambaid, on nad, nagu Aafrika jaanalinnud, sunnitud väikesi veerisid alla neelama, nii et seedetrakti sisenenud toitu saab veelgi purustada.

Looduses Emusel pole vaenlasi praktiliselt, nii et nad elavad väikestes peredes - kaks kuni viis lindu. Sellises perekonnas on üks mees ja mitu naist. Emuse isased on suured isad. Nad võtavad enda peale kogu järglaste eest hoolitsemise koormuse, alates hetkest, kui emane paneb nende poolt kaevatud avasse mitu muna.

Fakt on see, et nagu Aafrika jaanalinnud, hoolitsevad need kõik oma paki daamid, nii et munade munemise aeg pärineb neilt peaaegu üheaegselt. Ja nende emaste edasilükkamiseks saadetakse pesasse, mis näitas suitsut. Ja nii selgub, et kuni 25 munast erinevatest naistest jõuavad ühes kohas. Emu muna on suur, tumeroheline, kaetud paksu kestaga.

Emu mees täidab vanemahüvitist

Ainult isane tegeleb munade inkubeerimisega emu jaoks. Ta paneb pesa üles ja naine, vastupidi, jätab selle kohe, kui kõik munad on paigutatud. Koostamine kestab kuni 56 päeva. Ja keegi ei asenda meest. Mõnikord lubab ta ennast tõusta jalgade venitamiseks ja jalutada pesa ümber või joob vett ja sööb teed mööda lehti või rohu. See toitumine õnnelik isa on piiratud.

Emu kaotab inkubatsiooni ajal kuni 15% nende kaalust, kuid see ei takista neil olla tähelepanelikud ja hoolivad isad, kui neil on 2 kuu pärast kerged täpilised ja kohevad lapsed.

Orstrid ei ole väljasuremisohus

Sulede ilu ja nende lindude naha kestvus tõid peaaegu kaasa tõsiasja, et neid ei päästetud enam isegi strutsi kuulsa kiirusega ohu korral. nad hävitasid halastamatult. Niisiis, 1966. aastal tuvastati nende lindude Lähis-Ida liigid välja surnud.

Kuid tänu asjaolule, et 19. sajandi lõpust. nende kasvatus on alanud taludes, kuid jaanalindude koguarv ei ohusta midagi muud. Neid kasvatatakse peaaegu viiekümnes riigis üle maailma, olenemata kliimast.

See lind on oma sisu poolest tagasihoidlik, talub suuri temperatuuri erinevusi ja ekspertide sõnul sarnaneb selle liha lahja veiseliha maitsega, rääkimata tugevast ja ilusast nahast, mis läheb erinevate toodete valmistamiseks, ja munadest (munapuder ühest jaanalinnust) kahekümne kana munaga roog.

Lindude suled ei tõmba välja ja lõigatakse nahapinna lähedale kaks korda aastas. Sellise protseduuri jaoks on muide sobivad ainult kaks, kolmeaastased ja vanemad mehed. Noorematel inimestel ei ole suledel kaubanduslikku väärtust.

Strutsi kirjeldus

Aafrika jaanalinnud on praegu astritide perekonna ainsad liikmed.. Suurim lennuvaba lind on looduses leitud, kuid ka vangistuses, seega on see muutunud väga populaarseks paljudes jaanalinnu taludes.

Välimus

Aafrika jaanalinnud on suurim kõigist kaasaegsetest lindudest. Täiskasvanud inimese maksimaalne kõrgus on 2,7 m, kehamassi järgi kuni 155-156 kg. Strutsidel on tihe keha, pikk kael ja väike, lamedas pea. Üsna pehme linnu nokk on sirge ja tasane, ülemise mandli piirkonnas on omamoodi hornyne küünis.

Silmad on üsna suured, paksud ja suhteliselt pikad ripsmed, mis asuvad ainult ülemisel silmalaugul. Lindude nägemine on arenenud ideaalselt. Välised kuuldavad on peaga väga märgatavad nõrga ploomi tõttu ja nende kuju sarnanevad väikestele ja puhasale kõrvale.

See on huvitav! Aafrika unikaalsete liikide esindajate tunnusjooneks on kiilu absoluutne puudumine ning vähearenenud lihased rindkere piirkonnas. Lendetu lindu, välja arvatud reieluu, skelett ei ole pneumaatiline.

Aafrika jaanalindu tiivad on vähearenenud, kusjuures paar suhteliselt suurt sõrme, mis lõpeb löögiga või küünega. Lendetu lindu tagumised osad on tugevad ja pikad, millel on kaks sõrme. Üks sõrmedest lõpeb omapärase sarvedega, millele struts töötab.

Aafrika jaanalinnud on lahtised ja lokkis, pigem lopsakad. Suled asuvad kogu keha pinnal enam-vähem ühtlaselt ja pterilia on täielikult puudunud. Sulgekonstruktsioon on primitiivne:

  • habemed peaaegu üksteisega sidumata,
  • tihe lamellfännide moodustumise puudumine.

See on oluline! Kiivril ei ole struuma ja kaelapiirkond on uskumatult venitatav, mis võimaldab lindul neelata kogu piisavalt suur saak.

Lendud lindude peapind, reied ja kael ei ole ploomi. Strutsi rinnal on ka tühi nahklik ala või nn maisi kallus, mis toetab lindu lamavas asendis. Täiskasvanud isasel on must põhiline ploom, samuti saba ja valge värvi tiivad. Naised on meestest märgatavalt väiksemad ja neile on iseloomulik ühtlane tuim värvus, mida esindavad hallikaspruunid toonid, tiibade ja sabaosa valged sulged.

Eluviis

Strutsid eelistavad olla vastastikku kasulikus kogukonnas, kus on zebrad ja antiloopid, mistõttu selliseid loomi järgides rändavad lindud kergesti. Tänu heale nägemisele ja üsna suurele kasvule on kõigi jaanalindude alamliikide esindajad esimesed, kes märgivad looduslikke vaenlasi ja annavad väga kiiresti märku vahetu ohu kohta teistele loomadele.

Ostrichi perekonna hirmunud liikmed karjuvad valjusti ja suudavad jõuda kiiruseni 65-70 km või isegi rohkem. Samal ajal on täiskasvanud linnu sammu pikkus 4,0 m. Väikesed strausitsid jõuavad juba ühe kuu vanuses kiirusega kuni 45-50 km tunnis, vähendamata seda isegi teravate pöörete korral.

Väljaspool paaritamisperioodi hoitakse Aafrika jaanalinde üsna väikestes karjades või nn perekondades, mis koosnevad ühest täiskasvanud isast, mitmest tibust ja neljast või viiest naisest.

See on huvitav! Laialdaselt arvatakse, et kui hirmutatakse, maetud strutsid oma pead liivale, on vale. Tegelikult suur lind lihtsalt lööb oma pea maapinnale, et neelata kruusa või liiva, et parandada seedimist.

Strutsid näitavad aktiivsust peamiselt hämariku algusega ning väga intensiivsel keskpäeval ja öösel puhkavad sellised linnud sageli. Aafrika strutsi alamliikide esindajate öine uni sisaldab lühikest sügava une aega, mille jooksul linnud lamavad maapinnal ja venitavad oma kaela, samuti pikad nn poolise une, millele järgneb istunud asend, suletud silmadega ja kõrgel kaelal.

Talveunerežiim

Aafrika jaanalinnud suudavad talveperioodi suurepäraselt püsida meie riigi keskmise tsooni territooriumil, mis on tingitud üsna lopsakast toorest ja kaasasündinud suurepärane tervis. Vangistuses hoitakse selliste lindude jaoks spetsiaalseid isoleeritud kodulinde ning talveperioodil sündinud noored karjad on karedamad ja vastupidavamad kui suvel kasvatatud linnud.

Strutsi alamliik

Aafrika jaanalindu esindavad Põhja-Aafrika, Masai, lõuna- ja somaali alamliigid, aga ka väljasurutud alamliigid: Süüria või araabia või strutsi aleppo (Struthi® саem syriasus).

See on oluline! Strutsipaari iseloomustab püsiva ja stabiilse koostise puudumine, kuid seda iseloomustab range hierarhia, mistõttu kõrgema auaste isikud hoiavad alati kaela ja saba püsti ja nõrgemaid linde kaldasendis.

Ostrich (Struthio camelus camelus)

Seda alamliiki iseloomustab märgatav kiilaspäisus pea kohal ja on seni suurim. Täiskasvanud lindude maksimaalne kasv saavutab 2,73-2,74 m, kaaluga kuni 155-156 kg. Strutsi ja kaelapiirkonna jäsemete värvus on intensiivne. Munakoor on kaetud õhukeste pooridega, moodustades tähekujulise mustri.

Somaalia jaanalind (Struthio camelus molybdophanes)

Vastavalt mitokondriaalse DNA uuringu tulemustele peetakse seda alamliiki sageli iseseisvaks liigiks. Isastel on peaga sama kiilaspäisus, nagu kõik tavalise jaanalinnu liikmed, kuid kaela ja jäsemete puhul on sinakas-hall naha olemasolu iseloomulik. Somaalia jaanalindude naistel on eriti säravad pruunikas suled.

Masai jaanalind (Struthio camelus massaicus)

Ida-Aafrika territooriumi mitte-liiga laialt levinud elanikel ei ole olulisi erinevusi teiste Aafrika jaanalindude esindajatega, kuid tõuaja jooksul saavad kaela- ja jäsemepiirkonnad väga heledat ja intensiivset punast värvimist. Selle hooaja vältel ei ole lindudel erilist roosa värvi.

Lõuna-struts (Struthio camelus australis)

Üks Aafrika jaanalindu alamliik. Seda lindumatut lindu iseloomustab üsna suur suurus ja erineb ka kaelal ja jäsemetel hõbedase värvusega. Selle alamliigi küpsemad naised on oluliselt väiksemad kui täiskasvanud isased.

Süüria struts (Struthiocamelussyriacus)

Kahekümnenda sajandi keskpaigast väljas surnud Aafrika aafrika alamliik. Varem oli see alamliik Aafrika riikide kirdeosas üsna tavaline. Süüria jaanalinnu suhtelist alamliiki peetakse jaanalinnuks, mis valiti Saudi Araabiasse. Saudi Araabia kõrbevööndites leiti Süüria jaanalinnud.

Elupaik

Varem elas ühine või Põhja-Aafrika jaanalinn suurel alal, mis hõlmas Aafrika mandri põhja- ja lääneosa. Linnus kohtus Ugandast Etioopiasse Alžeeriast Egiptusesse, hõlmates paljude Lääne-Aafrika riikide, sealhulgas Senegali ja Mauritaania territooriumi.

Praeguseks on selle alamliigi elupaigad märgatavalt vähenenud, nii et nüüd elavad tavalised jaanalinnud ainult mõnes Aafrika riigis, sealhulgas Kamerunis, Tšaadis, Kesk-Aafrika Vabariigis ja Senegalis.

Somaalia jaanalind elab Lõuna-Etioopias, Kenya kirdeosas, samuti Somaalias, kus kohalik elanikkond nimetas linnu, Goyao. See alamliik eelistab värsket või ühekordset elu. Masai jaanalinnu leidub Kenya lõunaosas, Tansaania idaosas ning Etioopias ja Lõuna-Somaalias. Aafrika jaanalinde lõunapiirkonna ala asub Aafrika edelaosas. Lõuna-jaanalinnu leidub Namiibias ja Sambias, on levinud Zimbabwes, samuti Botswana ja Angola. See alamliik elab Kunene ja Zambezi jõgedest lõuna pool.

Looduslikud vaenlased

Jaanalindu munivad paljud kiskjad, sh jackals, täiskasvanud hyeenid ja scavengers. Näiteks vultuurid haaravad suure ja terava kivi nokaga, mis mitu korda viskab üles jaanalindu, põhjustades koorega lõhenemist.

Noori, hiljuti ilmnenud tibusid ründavad sageli lõvid, leopardid ja gepardid. Nagu on näidanud arvukad tähelepanekud, täheldatakse suurimaid looduslikke kahjusid Aafrika jaanalindude populatsioonis ainult munade inkubeerimise ajal ning noorte kasvatamise ajal.

See on huvitav! On väga hästi teada ja isegi dokumenteeritud juhtumeid, kui kaitsev täiskasvanud jaanalind, millel on üks tugev jala löök, tekitas sureliku haava niisugustele suurtele kiskjatele nagu lõvid.

Тем не менее, не следует думать, что страусы являются слишком пугливыми птицами. Взрослые особи сильные и могут быть достаточно агрессивными, поэтому вполне способны постоять при необходимости не только за себя и своих собратьев, но также легко защитить свое потомство. Разозленные страусы, не задумываясь, могут нападать на людей, посягнувших на охраняемую территорию.

Рацион страуса

Обычный пищевой рацион страусов представлен растительностью в виде всевозможных побегов, цветов, семян или плодов. Mõnikord on ka väikesed loomad, sealhulgas putukad, nagu roostikud, roomajad või närilised, süüa lennata lindu. Mõnikord toituvad täiskasvanud söömisharjumused või röövloomad. Noored jaanalinnud eelistavad süüa ainult loomset toitu.

Kui hoitakse vangistuses, tarbib üks täiskasvanud jaanalind umbes 3,5–3,6 kg toitu päevas. Täieliku lagundamisprotsessi jaoks neelavad selle liigi linnud väikseid veerisid või muid kõvaid esemeid, mis on tingitud hammaste täielikust puudumisest suus.

Muuhulgas on jaanalind - lind uskumatult vastupidav, nii et see võib ilma joogiveeta olla pikka aega. Sel juhul saab keha söödavast taimest piisavalt keha niiskust. Sellegipoolest kuuluvad jaanalinnud veet armastavate lindude kategooriasse, seetõttu satuvad nad mõnikord väga hästi.

Paljunemine ja järglased

Paarimisperioodi alguses suudab Aafrika jaanalind tabada teatud ala, mille kogupindala on mitu kilomeetrit. Selle aja jooksul muutub linnu jalgade ja kaela värvimine väga heledaks. Mehed ei ole kaitstavasse piirkonda lubatud, kuid naise lähenemine sellisele “valvurile” on väga teretulnud.

Puberte strutsi jõuavad kolmeaastaseks. Küpsema naise valdamise võistlusperioodi ajal tekitavad jaanalinnu täiskasvanud mehed väga originaalset löömist või iseloomulikku trompet. Pärast seda, kui lindude ronimisse kogutakse märkimisväärne kogus õhku, surub mees järsult järsult söögitoru suunas, mis põhjustab emaka müha teket, natuke nagu lõvi murenemine.

Struusid kuuluvad polügamaalsete lindude kategooriasse, mistõttu domineerivad mehed paarivad kõiki naisi, kes sisenevad haremi. Siiski lisavad paarid ainult domineeriva naise, mis on inkubatsiooni jaoks väga oluline. Paaritusprotsess lõpeb liiva kaevamisega liivasse, mille sügavus on 30-60 cm.

See on huvitav! Muna keskmine pikkus varieerub vahemikus 15-21 cm, laiusega 12-13 cm ja maksimaalse kaaluga mitte üle 1,5-2,0 kg. Muna kestade keskmine paksus on 0,5-0,6 mm ja selle tekstuur võib varieeruda läikivast läikivast pinnast matt-tüüpi pooridega.

Inkubatsiooniperiood on keskmiselt 35-45 päeva. Öösel kooritakse koorikku ainult Aafrika jaanalinnu isastel ja päevasel ajal täidavad asendusliikmeid naised, keda iseloomustab patroniseeriv värv, mis ühendub kõrbemaastikuga.

Mõnikord jäetakse sidur täiskasvanud lindude poolt päevasel ajal täiesti järelevalveta ja soojendatakse ainult loodusliku päikesekuumenemise tõttu. Elanikkondades, mis erinevad liiga paljudest naistest, leidub pesas suur hulk munasid, millest mõned ei ole täisvõimelised inkubeerimised ja seetõttu lükatakse need tagasi.

Umbes tund enne tibude sündimist hakkab jaanalind avama munakoori seestpoolt, toetudes sellele levivate jäsemetega ja metoodiliselt nokkides, et moodustada väike auk. Pärast mitmeid selliseid auke on suurte jõududega tibu tabanud neid oma pähe.

Sellepärast on peaaegu kõigil vastsündinud jaanalinnude liha peapiirkonnas sageli märkimisväärseid hematoome. Kui tibud on sündinud, hävitavad täiskasvanud jaanalinnud kõik elujõulised munad halastamatult ja lendavad kärbsed annavad vastsündinutele suurepärase sööda.

Vastsündinud strutsilind, nägemine, hästi arenenud, valgusega kaetud. Sellise tibu keskmine kaal on umbes 1,1-1,2 kg. Juba teisel päeval pärast sündi lahkuvad jaanalinnud pesast ja lähevad koos oma vanematega toitu otsima. Esimese kahe kuu jooksul on tibud kaetud mustade ja kollakate harjastega ning parietaalne piirkond eristub tellistest.

See on huvitav! Niisketes piirkondades elavate jaanalindude aktiivne paljunemisaeg kestab juunist oktoobri keskpaigani ning kõrbepiirkondades elavad linnud suudavad aastaringselt kasvatada.

Aja jooksul on kõik strausita kaetud tõelise, kohevale pehmendusele, millel on iseloomulik alamliik. Mehed ja naised haaravad üksteisega, maadlesid õigust täiendavale murele, mis on seotud selliste lindude polügaamia tõttu. Aafrika jaanalinnu alamliikide esindajate naised säilitavad oma tootlikkuse veerand sajandit ja mehed - umbes nelikümmend aastat.

Rahvastik ja liikide seisund

19. sajandi keskel hakkasid jaanalinnud paljudes taludes pidama, mis võimaldas sellise lendamatu suurte lindude järsult kahanevat elanikkonda meie ajaks ellu jääda. Praeguseks võib üle viiekümne riigi olla uhke eriliste talude olemasolu, mis tegelevad aktiivselt jaanalindude aretamisega.

Lisaks elanikkonna säilitamisele on vangistuses jaanalindude kasvatamise peamine eesmärk saada väga kulukas nahk ja suled, samuti maitsev ja toitev liha, nagu traditsiooniline veiseliha. Strutsid elavad piisavalt kaua ja soodsatel tingimustel on nad võimelised elama 70-80-aastastele. Vangistuses oleva massisisalduse tõttu on sellise lindu täieliku väljasuremise oht praegu minimaalne.

Strutsi domestatsioon

Strutsi kodustamise mainimine pärines enne 1650. aastat eKr, kui sellised suured linnud harjusid iidse Egiptuse territooriumile. Siiski ilmus esimene jaanalinnu talu Lõuna-Ameerikas 19. sajandil, pärast mida kasvatati lennata linde Aafrika riikides ja Põhja-Ameerikas ning Lõuna-Euroopas. Kui vangistuses hoitakse, on Aafrika jaanalindude esindajad väga tagasihoidlikud ja uskumatult vastupidavad.

Aafrika riikides elavad looduslikud jaanalinnud, kergesti aklimatiseeruvad isegi meie riigi põhjaosas. Tänu sellisele ebareaalsusele, perekonna esindajate hooldusele

Strutsi populaarsus kasvab. Siiski tuleb meeles pidada, et kõik Aafrika jaanalindude alamliigid on väga tundlikud liiga teravate temperatuurikõikumiste suhtes, kuid nad suudavad taluda külma temperatuuri miinus 30 ° C-ni.

Kodused jaanalinnud on kõikjalised linnud, mistõttu ei ole toitumisalase toitumise koostamisel erilisi raskusi. Aafrika jaanalinnud söövad üsna palju. Päevane toidu kogus täiskasvanu kohta on umbes 5,5–6,0 kg sööta, sealhulgas rohelised ja teraviljasaadused, juurviljad ja puuviljad ning spetsiaalsed vitamiin-mineraalikompleksid. Noorte varude kasvatamisel on vaja keskenduda valgu söödale, mis stimuleerib peamisi kasvuprotsesse.

Vanemloomade söötmissisaldust kohandatakse sõltuvalt produktiivsest ja mitteproduktiivsest perioodist. Koduste jaanalindude põhisöötade standardkomplekt:

  • maisi puder või teravilja,
  • nisu pigem mureneva putru kujul,
  • oder ja kaerahelbed,
  • viilutatud rohelised nõges, lutsern, ristik, herned ja oad;
  • viilutatud vitamiiniahel ristikust, lutsernist ja heinamarjadest,
  • rohujahu
  • juurviljad ja mugulad porgandite, kartulite, peet ja pirnide kujul, t
  • piimatooteid jogurti, juustu, piima ja või tootmise käigus tekkinud vedelate jäätmete kujul, t
  • peaaegu kõik mittekaubandusliku kala sordid, t
  • liha- ja kondijahu ning kalajahu, t
  • purustatud munakoored.

See on huvitav! Tänapäeval on jaanalindude kasvatamine kodulinnutööstuse eraldi osa, mis tegeleb liha, munade ja jaanalinnu nahaga.

Samuti on kõrgelt hinnatud dekoratiivse välimuse ja strutsi rasvaga suled, millel on antihistamiinilised, põletikuvastased ja haavade paranemise omadused. Kodused jaanalinnud - aktiivselt arenev, paljutõotav ja väga tulus tööstus.

Struts - kirjeldus, struktuur, omadused, fotod. Kuidas strutsi välja näeb?

Aafrika jaanalind on ainulaadne lind, kes ei saa lennata, ei ole kiilu ja millel on ainult kaks varba, mis on ka lindude klassi erand.

Aafrika suurimad isikud, kes on planeedi suurimad linnud, võivad kasvada 2,7 meetrit ja muljetavaldav kaal kuni 156 kg. Keskmiselt on jaanalindude keskmine kaal umbes 50 kg, mehed on naised mõnevõrra suuremad.

Strutsi skelett ei ole pneumaatiline, välja arvatud reieluu. Hädade luude otsad kasvasid koos ja moodustasid suletud vaagna, mis ei ole ka teiste lindude jaoks iseloomulik.

Autorifoto: Veterinaaria anatoomia muuseum FMVZ USP / Wagner Souza e Silva

Aafrika jaanalinnud eristuvad tiheda konstitutsiooniga, väga pikliku kaelaga ja lameda kujuga väikese peaga, mis lõpeb lameda, laia ja lameda nokaga, millel on pehme hornyne kasv. Kiivril on suured silmad ja ülemine silmalaud on pikad, kohevad ripsmed.

Autorifoto: Vvlasenko

Autorifoto: Donarreiskoffer

Lindude klassi esindajatele iseloomuliku rinnaku või kiilu kasv on jaanalindudes täiesti puudulik ja rinnakorv ise on halvasti arenenud. Selle pinnal on tühja ala paks nahk - eriline maisi kallus, mis on toetuseks, kui lind asub maapinnal.

Foto: Diego Delso

Lindu esiosasid esindavad vähearenenud tiivad, mõlemal on kaks sõrme, mis lõpevad teravate küünistega. Strutsi tagajalad on pikad, tugevad ja lihaselised, kahe sõrmega, ja ainult ühel neist on omapäraseks omapäraseks haaraks, mis toimib jooksu ajal tugena.

Foto: Yathin S Krishnappa

Foto: Skampetsky

Strutsi plož on rabe ja lokkis, suhteliselt ühtlaselt jaotunud keha pinnale. Peas, kaelal ja jalgadel ei ole suled: need on kaetud pehme, lühikese alla.

Strutsi suled eristuvad primitiivse struktuuri poolest: nende habe praktiliselt ei ole omavahel seotud ja ei moodusta lehtpuu. Lindudel on väga ilusad suled ja neid on palju: 16 primaarset esimest järjekorda ja 20-23 teist järku, roolisulged võivad olla 50-60.

Foto: Essdras M Suarez / EMS fotograafia

Autorifoto: Bob-Nan

Isane jaanalind on väga lihtne eristada naissoost. Täiskasvanud meeste hulk on must ja ainult saba ja tiivad on värvitud valgeks. Naised on üsna silmapaistmatud: nende suled eristuvad kaitsva hallikaspruuni värviga ning tiivad ja saba ploomid on määrdunudvalged.

Foto autor: Vladimír Motyčka

Mis sööb jaanalindu?

Strutsi on kõikjalik lind, ja kuigi noorte inimeste toitumine on valdavalt loomasööt, toituvad täiskasvanud linnud igasugusest taimestikust. Nende toitumine seisneb taimede, lillede, munasarjade ja puuviljade maitsetaimedes, võrsetes ja seemnetes, sealhulgas üsna karmides. Sellegipoolest on täiskasvanud isikud kaugel taimetoitlastest ja kui võimalik, ei loobu neist erinevatest putukatest, näiteks roostikud, samuti sisalikud, väikesed närilised ja langesid suurte röövloomade alatoidud saagiks. Strutsidel ei ole toitu jaoks midagi närida, mistõttu nad söövad liiva ja väikeseid veerisid ning sageli mitmesuguseid mittesöödavaid esemeid, et parandada seedimist: killud, plastist tükid, metall ja isegi küüned. Samuti võivad jaanalinnud paar päeva rahulikult paastuda.

Nagu kaamelid, suudavad jaanalinnud kaua aega veeta teha: neil on tarbitud taimede rohelisest massist piisavalt vedelikku. Aga veele pääsemine, jaanalind joob palju ja hea meelega. Samal suure rõõmuga ujuma jaanalinnud.

Strutside tüübid, foto ja nimi.

Pleistotseeni- ja plioceeniperioodi ajal oli Lääne- ja Kesk-Aasias, Indias ja Ida-Euroopa lõunaosas elanud mitmeid jaanalindude sorte. Vana-Kreeka ajaloolase ksenofoni ajakirjades mainitakse neid linde, kes elavad Lähis-Ida kõrbes, Eufrati jõest lääne pool.

Lindude kontrollimatu hävitamine tõi kaasa elanikkonna järsu vähenemise ja tänapäeval on ainsad jaanalinnuliigid 4 elusolevat alamliiki, kes elavad Aafrikas. Allpool on kirjeldatud Aafrika jaanalindu alamliike.

  • Tavapärane või Põhja-Aafrika jaanalind (lat Struthio camelus camelus) erinev kiilas pea. See on suurim alamliik, mille kasv ulatub 2,74 meetri kõrguseni, kuid jaanalind kaalub kuni 156 kg. Strutsi jäsemed ja kael on värvitud intensiivse punase värviga ja munakoor on kaetud õhukeste pooridega, moodustades tähe-sarnase mustri. Varem elasid tavalised jaanalinnud suurel alal, mis hõlmas Aafrika mandri põhja- ja lääneosa, Etioopiast ja Ugandast lõuna pool Alžeeriat ja Egiptust põhjaosas, hõlmates Lääne-Aafrika riike, sealhulgas Mauritaaniat ja Senegali. Nendel päevadel on nende lindude elupaigad märkimisväärselt vähenenud ja praegu elab ühine jaanalind ainult mõnes Aafrika riigis: Kamerunis, Tšaadis, Kesk-Aafrika Vabariigis ja Senegalis.

Ühine jaanalind (Põhja-Aafrika jaanalind) (lat. Struthio camelus camelus). Foto: MathKnight

Tavaline jaanalind (lat. Struthio camelus camelus). Autorifoto: לומי שטרית

  • Masay jaanalind (lat Struthio camelus massaicus) - Ida-Aafrika (Lõuna-Kenya, Ida-Tansaania, Etioopia, Somaalia lõunaosa) elanik. Aretushooajal on selle kael ja jäsemed punase värvusega. Väljaspool aretusperioodi on need roosad.

Masai strutsi mees (lat. Struthio camelus massaicus). Foto Nicor

Masay strutsi naine (lat. Struthio camelus massaicus). Foto: Nevit Dilmen

  • Somaalia jaanalind (lat Struthio camelus molybdophanes) mitokondriaalse DNA analüüsi põhjal peetakse seda mõnikord eraldi liigiks. Meestel on sama kiilas pea nagu tavapäraste jaanalindude alamliik, kuid nende kaelal ja jäsemetel on sinakas-hall nahavärv ja somaali strutsi naistel on eriti helepruunid. Somaalia jaanalinnud elavad Lõuna-Etioopias, Kirde-Keenias ja Somaalias ning kohalikud elanikud kutsuvad neid ilusaks sõna "goyio". See jaanalindude alamliik eelistab elada paarides või üksikult.

Foto: David Bygott

  • Lõuna-struts (lat Struthio camelus australis) iseloomustab ka kaela ja jäsemete ploomi halli värvus ning selle ulatus on punktirida Aafrika edelaosas. Strutsi leidub Namiibias, Sambias, Zimbabwes, Angolas ja Botswanas, see elab Zambezi ja Kunene jõgedest lõuna pool.

Lõuna-meeste jaanalind (lat. Struthio camelus australis). Foto autor: Bernard DUPONT

Lõuna-jaanalinnu naine (lat. Struthio camelus australis). Foto: Yathin S Krishnappa

Strutsi paljunemine.

Strutside puberteeti saabub 2-4 aastat. Märgistamisperioodil kaitseb iga mees tähelepanelikult oma isiklikku territooriumi 2–15 ruutkilomeetri raadiuses ja loobutab julmalt konkurendid. Jooksva mehe kael ja jäsemed muutuvad säravpunasteks ning naiste meelitamiseks langeb see põlvili, peksab intensiivselt oma tiivad, kaardistab kaela tagasi ja hõõrub pea taha vastu selga. Naise omamise võistluse ajal teevad mehed väga originaalset trompetti ja hissivaid helisid. Olles kogunud rohkem õhku struuma, surub mees jaanalind järsult selle söögitorusse, teatades ümbrusest mingi emaka müha, meenutades möirgavat lõvi.

Strutsiinid on polügamaalsed, seega domineerivad mehed kõikidest haremi naissoostest, kuid moodustavad järglaste järgmiseks inkubeerimiseks paari ainult domineeriva naissoost. Pärast paaritumist kaevab tulevane isa isiklikult pesa kuni 30-60 cm sügavusele liivas, kus kõik viljastatud naised korrapäraselt munevad, tehes samasuguse protseduuri kord kahe päeva jooksul.

Autor foto: Alina Zienowicz

Kõigi lindude mitmekesisuse poolest on jaanalinnul suurimad munad, kuigi keha suhtes on need üsna väikesed. Kiivri muna keskmine suurus on 15–21 cm pikk ja umbes 13 cm lai. Muna kaal ulatub 1,5-2 kg-ni, mis vastab 25-35 kanaliha. Kesta paksus on umbes 0,6 mm ja selle värvus on õlgkollane, mõnikord tumedam või vastupidi kergem. Erinevate emasloomade munades on kesta tekstuur erinev ja see võib olla läikiv ja läikiv või matt ja poorne.

Autorifoto: Raul654

Strutsi muna võrreldes kana- ja vutimunadega. Autorifoto: Rainer Zenz

Vahemiku põhjaosa elanikel sisaldab tavaline sidur tavaliselt 15 kuni 20 muna, lõunas - umbes 30, Ida-Aafrika populatsioonis ulatub pesas olevate munade arv sageli 50-60ni. Pärast munade paigaldamist muudab domineeriv naissoost jaanalind oma konkurentidele pensionile ja rullib munad keset fossa, määrates need koore tekstuuri järgi.

Inkubatsiooniperiood kestab 35 kuni 45 päeva, öösel inkubeerib sidurit ainult mees, naised vahetuvad päevasel ajal. Selline valik ei ole juhuslik: kaitsva värvuse tõttu jäävad naised kõrbemaastiku taustal märkamatuks. Päevasel ajal jäetakse müüritise mõnikord järelevalveta ja soojendades päikese soojust. Hoolimata vanemate üldisest hooldusest sureb paljud sidurid ebapiisava inkubatsiooni tõttu. Elanikkonna puhul, kus on liiga palju naisi, võib sidurite munade arv olla selline, et isane ei saa füüsiliselt katta kõiki oma järglasi.

Tund enne kui jaanalinnu tibi on sündinud, hakkab see avama munakoori, toetub oma kerged jalad teravatele ja nüriile otstele ning haarab nokk ühel hetkel metsa, kuni moodustub väike auk. Таким образом, птенец проделывает несколько дырочек, а потом с силой бьет в это место затылком, поэтому страусята часто рождаются со значительными гематомами, имеющими свойство быстро проходить. Когда на свет появился последний птенец, взрослый страус безжалостно уничтожает нежизнеспособные яйца, лежащие с краю, и сразу же на пир собираются мухи, служащие кормом для птенцов.

Автор фото: Pries

Новорожденные страусята зрячие, хорошо развитые, их тельца покрывает легкий пушок, а вес составляет около 1,2 кг. Maailma tulnud tibud liiguvad ilusti ja jätavad pesa järgmisel päeval, kui nad lähevad koos vanema toiduga otsima. Kahe esimese kuu jooksul katab jaanalind mustad ja kollased harjased, kroon on telliskiviga ja kaelal on määrdunud valge värvusega tumedad pikisuunalised triibud. Ainult aja jooksul moodustavad nad tõelised suled ja kõigi tibude riided muutuvad värvi sarnaseks emasloomadega. Ostusiti isased omandavad täiskasvanutele iseloomuliku musta värvi ainult teisel eluaastal.

Võetud saidilt: www.reddit.com

Strutsi luud on üksteisega väga tihedalt seotud ja kui kaks tibude rühma on kokku tulnud, ei saa neid enam eraldada, mistõttu Aafrika savannades on sageli mesilasi, mis koosnevad erineva vanusega stressi. Polügaamiliste linnudena hakkavad isased ja naised omavahel võitlema ja tugevam vanem hoolitseb edasi.

Autorifoto: Magnus Manske

Strutside vaenlased looduses.

Jackals, hyenas ja scavengers hunt strutsi mune. Näiteks, vulture kannab suur kivi oma nokaga ja viskab selle muna peale mitu korda, kuni see praguneb. Lionid, cheetahid, leopardid või hyeenad võivad samuti tibusid rünnata.

On asjata arvata, et jaanalinnud on hirmulinnud: tegelikult on nad üsna agressiivsed ja suudavad enda ja järglaste eest seista. Vihane struts ründab kõhklematult isikut, kes on oma territooriumile tunginud, ja isegi küpsed kiskjad kardavad täiskasvanud linde. Juhtumid on salvestatud, kui kaitsev jaanalind ühe võimsa löökiga jalale haavatas täiskasvanud lõvi surmavalt.

Foto: Kevin Power

Linnud, sarnased Aafrika jaanalindu.

On mitmeid linnuliike, mis on väga sarnased jaanalinnuga. Kuid nad ei kuulu jaanalindude perekonda ega jaanalindude perekonda. Allpool on lühike kirjeldus.

Darwin Nandu sama väike nandu või dandy (lat Rhea pennata) - Lendetu suurusega lind tellimusest nandoobraznyh, perekond nandu, perekond nandu. Lindi hulk on hall või hallikaspruun, tagaküljel on valged laigud. Seljaosa kõrgus on umbes 90 cm, kaal 15-25 kg. Darwin Nanda elab Argentina lõunaosas, sealhulgas Patagonias ja Lõuna-Andides, Boliivias, Argentiinas ja Tierra del Fuego saarel.

Foto: CHUCAO

Big Nandu, tavaline Nanduta on Põhja-Nandu (lat Rhea americana) - lennuvaba lind tellimusest nandoobraznyh, perekond Nandu, perekond Nandu. Lõuna-Ameerika tüüpiline esindaja. See elab Argentinas ja Boliivias, Brasiilias, Paraguays ja Uruguays. Suure nandu kõrgus temechka jõuab 127-140 cm, kaal on 20–25 kilogrammi või rohkem. Sulgede värvus on pruunikas-hall, sageli on lindude seas valged ploomi ja erk sinised silmad.

Foto autor: Rufus46

Casuar (lat Casuarius) - suured linnud, kes ei suuda lennata. See kuulub cazuari sarnase, cazuari perekonna järjestusse, mis on sarnane. Teadlased on tuvastanud kolme tüüpi küpsiseid. Isikud jõuavad 150 cm kõrguseni, kaaluga kuni 80 kg. Lindu iseloomulik omadus - omamoodi väliskülvikindel. Linnu pea ja kael on tavaliselt sulgedeta, keha sulgede värvus on must, kahel tüübil on kaelas erinevad värvidega kõrvarõngad. Kassoonid elavad Uus-Guinea troopikute, Kirde-Austraalias ja on leitud Aru, Muruki, Salawati, Yapeni saartel.

Foto: Michael Schmid

Emu (lat Dromaius novaehollandiae) - suur lennuvaba lind casuaridae, emu perekonna, emu perekonna järjekorrast. Kõrgus ulatub 150-170 cm, kaaludes samal ajal 45–55 kg. Värvilised suled hall-pruunid. Emu on laialt levinud peaaegu kogu Austraalias.

Autorifoto: Benjamint444

Strutsi liha

Aafrika jaanalinnu liha on üsna kasulik toode, mis mõnede toitumisspetsialistide sõnul ületas isegi populaarse kalkuni minimaalse kolesterooli ja maksimaalse valgusisaldusega. Strutsi liha värvus on tumepunane, maitseb nagu vasikaliha, küpsetab väga kiiresti, kuid pika kuumtöötlusega võib kaotada helluse ja mahlakuse. Ostrichi liha on Aasias ja Euroopas väga teretulnud, muutudes üsna tuttavaks restorani roogaks maitsva toidu eksootiliste märkidega. Söögiroogad, praad, külmad suupisted, lihapallid on keedetud, keedetud, hautatud ja küpsetatud. Aafrika jaanalinde lahja liha sisaldab mangaani, kaaliumi ja rauda, ​​see sisaldab rohkelt fosforit, B-vitamiine ja nikotiinhapet.

Kas jaanalinnud peidavad oma pead liivas?

On ekslik arvamus, et jaanalinnud peidavad oma pead liivas, kuid nad ei tee midagi sarnast. Selle müüdi ilmumist soodustasid linnud seisavad, kummardasid pead maapinnale ja neelasid väikesi veerisid, soodustades seedimist.

Samuti võib jaanalind pärast pika aja möödumist liivale langeda. Lind ei ole jäänud tugevaks ja seeläbi see jääb.

Vaadake videot: Muhu Jaanalinnufarm ja kohvik (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org