Linnud

Jay lind: kirjeldus ja foto

Pin
Send
Share
Send
Send


Kui ei, siis kuidas see välja näeb ja kus see elab?

Jah, see lind leiutas triloogias kirjaniku Susan Collins'i poolt "Näljahäda mängud". See lind on lugu, mis on 13. jaos välja toodud ühine jay ja selle mutandi hübriid. Selle (mutantse) funktsiooni, mida filmis võib näha, on mälestada kõiki helisid, sõnu ja muusikat, mida nad kuulevad ja seejärel mängivad. Seda võimet kasutati spionaaži jaoks. Hübriid suutis lihtsalt helisid korrata ja triloogia esimese osa peamine tegelane kasutas neid signaalina.

Tõesti olemasolev Lyra lind on selle kujuga väga sarnane, kuid see on veel üks lugu.

Mockingbird on väljamõeldud iseloom ja seda ei ole reaalses maailmas olemas. See lind valmistati spetsiaalselt selliseks filmiks nagu nälgimängud. Filmis määratletakse lindu päritolu jay ja pilkava linde ületamisel.

Serg1111, sa ei ole päris õige, selline lind on olemas, ainult seda nimetatakse Jay Stelleriks,

See lind elab Kanadas ja Ameerika Ühendriikide põhjaosas ning selle värv erineb raamatust: tegelikkuses on see sinine punane, kuid teab, kuidas jäljendada teiste lindude ja mehhanismide hääli ning kuju on samasugune nagu raamatus ja filmis kirjeldatud .

Kanada provintsidel on lisaks üldtunnustatud embleemile ja lipule ka muud ametlikud sümbolid: loom, linnu, puu, lill, kivi jne. Stelleri jay on Briti Columbia ametlik lind, tema "lindude nägu". Otsus ehitada elegantne brünett koos suurejoonelise soenguga sellisel kõrgel haldustasandil tehti provintsi referendumil 1987. aastal.

Suurepärane Saksa looduslik teadlane Georg Wilhelm Steller (Georg Wilhelm Steller, 1709–1746, suri ja maeti Tuneeni alla) kirjeldas kõigepealt selle liigi põrgu. Töötades Peterburi Teaduste Akadeemias lepingu alusel, osales ta Vitus Beringi teisel Kamtšatka ekspeditsioonil, kus ta uuris eelkõige Ameerika looderannikut.

Kallaste perekonna täieõiguslikuks liikmeks on Stelleri jay röövel: varemed pesitsevad, ründavad ja isegi tapavad väikseid linde, ründavad kartmatult kasse ja koeri, kaitstes oma pesa. Suur imitator: võib imiteerida lindude, oravate, kasside, koerte hääli ja isegi mõnede mehhanismide heli!

Kas te võite ette kujutada, mis on tõhus relv konkurentide vastu? Ütle, et heldelt kaetud sööturile ei pääse läbi. Piisab sellest, kui lollakas liblikas varjata ja karjuda - kõik sööjad hajuvad hirmust, jättes laua oma täieliku käsutusse.

Tuntud fakt, et ellujäänud stelleri jay on 16 aastat ja 1 kuu

Välimus

Mockingbird on koidikuline lind. Selle keha pikkus on umbes 30-40 cm, saba kasvab kuni 12-15 cm.

Jäälindude kirjeldus peaks algama selle tiibadega - nende pikkus on 50-55 cm, tiibade pikkus ise umbes 15-17 cm. Kaalukad linnud on üsna vähe, vaid 170-200 grammi. Pea on kaunistatud kauni laia tuftiga. Saba kohal on värvid valgeks värvitud, kuid nokk, tiivad ja saba ise on mustad. Väikesel lindude kehal on roostespruunid ploomid, millel on õlgadel kitsad säravad sinised värvid.

Erinevate piirkondade jayside sulgede suled on värvitud erinevalt. Näiteks on Euroopa üksikisikutel pruunide täpidega kerged suled. Aasialased kannavad helepruuni "soengut", pilkavad linnud Kaukaasiast ja väikesest Aasiast. Nipist kuni kaela on suured mustad triibud. Käpad on punakaspruunid, kael on kerge. Tiivad on ümardatud, lind jay lendab üsna aeglaselt.

Põneviku hetkedel tõuseb linnu suled sulgedele, moodustades päris tufti. Röövloomade või inimeste silmis teevad jays valju müra, hoiatades teisi loomi ja linde tulevase ohuga.

Üldiselt näeb jalgratta väga elegantne ja ilus. Kuid mitte kõik ei näe seda, sest need linnud on väga häbelikud.

Neile, kes tutvuvad ainult selle sulgedega, tekib sageli küsimus: "Kas Jay on rändlind või mitte?" Lõuna territooriumil elavad inimesed elavad samal territooriumil. Ka need, kes elavad põhjapoolsetes piirkondades, ei soovi tavapärastest kohtadest ilma erivajadusteta liikuda. Linnud lahkuvad oma kodumaalt ainult põllukultuuride ebaõnnestumise või liiga ebasoodsate tingimuste korral. Selgub, et jayside ränne on äärmiselt ebaregulaarne.

See lind on üsna uudishimulik ja lärmakas. Pikad lennud ei ole sellele omased. Suurem osa ajast ta eelistab hüpata ühelt puult teisele, oksades, metsa tiigrites.

Jay hääl on räpane, terav. See liik imiteerib suurepäraselt teiste lindude helisid või isegi inimese häält. Tegelikult on just sellepärast, et jay sai hüüdnime "permuste". Pole ebatavaline, et sügaval metsal kuuldakse või kuuldakse: linde, kes pärast inimese elukohta külastamist mäletavad seal kuuldavaid helisid.

Talvel külma ajal, kui on raske lumi söögist alla kaevata, kipuvad pilgud avama kohti, mis sageli esinevad linnade ja külade ääres.

Jay lind on metsaelanik, kes veedab kogu oma elu sagedamini. See liik võib süüa mitte ainult köögiviljade, vaid ka loomasööda. Kõige tavalisemaks peituvad linnud on marjad, seemned, putukad, konnad, väikelindude munad ja sisalikud. Lisaks ründavad mõned jays tibud, väikesed närilised või noored laululinnud, kes lihtsalt õpivad lendama. Samuti saavad nad kohapeal toitu koguda, hüpates liigutades.

Häbilind, mille foto ja kirjeldus on selles artiklis näha, on üsna nutikas. Ta talletab tammetükke talveks, kogudes neid ja peidab neid peiduskohtades. Mõned inimesed koguvad kuni 4 kilogrammi tammetõrusid. Kui lind soovib koorega röövitud röövlil õhtusööki, võib ta küünarnukki kinni jääda ja koor puruneda. Samamoodi jahib ta teisi peidus putukaid. Väga sageli leiavad jays-i vahemälu oravad või muud lindud, kes söövad kõik varud.

Kuid tihti jay ja ei mäleta nende reservide kohta. Selline lühike mälestus lindist mängib tammide kätte - unustatud tammetõrud moodustavad uusi tammemetsasid.

Aretus

Juudides pesitsemine algab varakevadel. Linnud moodustavad paari ja hakkavad pesa ehitama. Selleks valivad nad metsa tumedamad nurgad. Nad võivad ehitada pesa nii okaspuudel kui ka lehtpuudel.

Pesad paigaldavad külgharudele, mis on tõstetud maapinnast 2-5 meetri kõrgusele. Neid juhitakse harudest, kuiva rohuga seestpoolt. See meenutab umbes 20-30 cm läbimõõduga kausi, mille sügavus on 15 sentimeetrit. Hunnik suled, suled, vill ja sammal levisid mockingbirdi rohu põhjale. Mõnikord, kui kodu, on jays varustatud lõpetatud õõnsustega.

Naine võib panna 5-7 muna, seejärel inkubeeritakse 16-17 päeva. Mai keskpaigast kooruvad tibud. Esimesed 20 päeva, kui neid vanemad hoolikalt toidavad. Juuni lõpuks lendavad noored jays pesast välja. Sügise esimestel päevadel püüavad tibud oma vanemate lähedale jääda ja seejärel alustada iseseisvat elu. Tavaliselt kogunevad erinevatest perekondadest pärit noored isikud ja otsivad sobivat elupaika.

Eluaeg

Lindude jay looduses elab umbes 5-7 aastat. Siiski oli juhtumeid, kus nad elasid 22 aastat.

Aktiivne eluviis toob jay lind, kelle foto ja kirjeldus on puudulikud ilma elus ohtudeta. Kui päike paistab, saavad pilgud oma toitu. Aga niipea, kui öösel langeb, peidavad linnud puude oksadesse. Halbadel ilmastikutingimustel või talvise lumetormiga leiavad jays varjupaika kuusealade all.

Paljud vaenlased on oma olemuselt lollakas. Lind peab olema kiskjate ja suuremate lindude suhtes ettevaatlik. Seda võib rünnata kotkas öökull, müts ja hall vares ja goshawk. Kuid linnukasvatus säilitab oma numbrid. Praegu puudub liikide väljasuremise oht.

Populaarsus ja legendid

Jay, kelle foto kaunistab mis tahes kollektsiooni, on üsna populaarne mitte ainult selle hea välimuse tõttu. On rohkem huvitavaid oskusi, mida inimesed soovivad hoida linde kodus või omistada neile suurepäraseid omadusi.

Niisiis, jays ei saa lihtsalt helisid korrata. On juhtumeid, kus lind kordas rohkem kui kümmet sõna, jäljendades mitte ainult sõnu, vaid ka inimhäält.

Lisaks on mõned inimesed võimelised viperiga toime tulema, mis muudab nad soovitavaks lemmikloomaks piirkondades, kus tihti need roomajad kokku puutuvad.

Mõnes kultuuris peetakse jay mõnda õnne lindu. Teistes riikides usutakse siiski, et need linnud toovad halba õnne.

Ameerika telesarjas The Big Bang Theory, üks peamistest tegelastest, kes kardab hirmu linde, sai tänu jay'le nende kohutav austaja.

Hiljutine film "Mocking Jay", kus lind oli vabaduse sümbol, võitlus rõhumise ja ebaõigluse vastu, tõi selle liigi kuulsaks.

Noh, see on võimatu mitte meeles pidada Harper Lee suurepärast romaani "Tappa lind". Selle lindu mainimine raamatus tõuseb asjaolule, et pilkavad linnud on väga kahjutud, suudavad oma lauluga rõõmu anda. Nad ei peck "kultuuri" marju, ei pesitse inimese eluase. Nad lihtsalt laulavad ...

Jay kirjeldus

Jayi ei saa nimetada väikesteks lindudeks: ta on kaks korda suurem kui nälga, nokk kuni saba, tema keha pikkus on umbes 40 cm ja tiivad ulatuvad pool meetrit. Jay kaal on suhteliselt väike ja on 170-200 g. Filiaalil istudes näeb lind väiksemas tempos kui lend.

Jay elustiil

Isegi särav ploom ja päevane elu ei võimalda tihti näha jaysit oma loomulikus keskkonnas. Linnud on väga ettevaatlikud ja häbelikud. Tundlikult reageerides väikestele rustidele ja liikumistele, peidavad nad kiiresti tihedaid harusid, teatades teistele sugulastele võimaliku ähvardamise ohust. Ohtlike esemete liikumisega kaasneb pikka aega lindude tehtud valju helid. Sellise super valvsuse jaoks nimetatakse jaju metsa valvuriteks.

Jay enda laul ei ole meloodiline ega väljendusrikas ja koosneb tavaliselt ebaselgest vilistamisest, klõpsamisest, gurgeldamisest. Mockingbirdi imeline talent võimaldab lindul lisada repertuaari ka teiste lindude kuulsate laulude imitatsioone ja paksude helisid. Pärast maapiirkonna elamisse jäämist pärast metsa naasmist on jaisil võimalik imiteerida lammaste peksmist, kassi viljastamist, koera haukumist, kirve heli, uste kipumist. Vangistuses elavad isikud võivad isegi reprodutseerida lihtsaid fraase, mida inimene räägib, korrates mitte ainult sõnu, vaid ka intonatsioone.

Peamine osa päevast, mil linnud toiduaineid otsivad. Nad langevad harva maapinnale või lendavad pika vahemaa tagant, eelistades jääda pikaks ajaks ohutuks kõrguseks kesk- ja ülemise metsa tasanditest. Nende lend avatud ruumis võib tunduda üsna aeglane ja ebamugav. Sellised manööverdamisliigutused, mida teostatakse vahelduvate löögide ja paigutustega, on siiski väga mugav lindude lühikestel vahemaadel liikumiseks.

Enamiku aastate elus elavad paarid, mõnedes liikides monogaamsed.. Väikestes, 20–30 inimesest koosnevates karjades, mida nad koguvad ainult talve eelõhtul, pärast järeltulijate kasvatamist. See võimaldab jailidel säästa ajal vähem soojust, kui nad peidavad okaspuude harudes rühmana. Sõltuvalt alamliigist ja elutingimustest võib jayside elustiil olla kas teisaldatav või istuv. Üldiselt on jaysel head adaptiivsed omadused. Koos üsna terava meelega võimaldab see metsikutel linnud kohaneda isegi mitte väga mugavasse keskkonda.

See on huvitav! Tänu oma trikkidele leiavad jays palju võimalusi nende olemasolu lihtsustamiseks. Nad ei unusta kergeid saaki, hävitavad oravapid ja teiste lindude pesad, varastada kartulimugulaid, porgandeid ja peede, mis on põllul hajutatud, tehes viinamarjaistandustele ja viljapuuaedadele mahlakad delikatessid.

Kuid kõige silmatorkavam tõestus jae intelligentsusest on viis, kuidas nad vabanevad ektoparasiitidest. Lind läheb sipelgasse (selle elanikud peavad kuuluma Formicinae sugukonda) ja lööma selle peale või lihtsalt istuma peal. Ootamatu visiidi ärritatud putukad ründavad kutsumata külalist, pihustades hapet mürgistustest. Hõõglambile kukkumine ja selle kiirelt imendumine tapab antide eritumise parasiitide tüütu jay. Ornitoloogidel on sellist tüüpi peibutamise jaoks isegi eriline termin, - anthizing (enting).

Elupaik

Jaysit võib näha kõikjal Euroopas, sealhulgas Skandinaavias ja Põhja-Venemaal. Lindude jaotuspiirkonda kuuluvad ka Kaukaasia, Väike-Aasia, Põhja-Iraan ja Aafrika mandril, Siberi lõunapoolsetes piirkondades ja Mongoolia Altai põhjaosas. Praktiliselt kõikjal, välja arvatud niisked subtroopiad, elavad jays ka Kaug-Idas. Hoolimata asjaolust, et enne kui linnud peeti suures osas mandriks, leidub neid praegu saartel: on teadaolevaid liike, mis moodustavad pesitsuspaiku Sardiinias, Korsikal, Sitsiilias, Kreeta, Kreeka saarestikus, Sahhalinis, Lõuna-Kurilides ja Kamtšatka saarel. Tavaliselt ei saadeta jayse pikkade lendude juurde, talvel püsivad elupaigad elavad ja jätavad neid ainult tõsise põllukultuuri ebaõnnestumise või ilmastikutingimuste ebasoodsate muutuste korral. Seega ei ole jayside ränne korrapärase iseloomuga ja oleks õige öelda, et osa elanikkonnast kuulub rändesse ja osa asustatud ja rändavale.

See on huvitav! Nende lindude kohalolek mitmete rahvaste müütides, Okeaaniast Norrasse ja Jaapanist Suurbritanniasse, näitab jaiste laialdast ja isegi kõikvõimalikku esinemist. Slaavidel on näiteks selline usk. Linnuliha (Vyri) on koht, kus linnud lendavad talveks, mis on kaasas surnud inimeste hinge oma reisides.

Kevadel algas Iria väravad lahti ja kurgid kiirustavad ärkamismaale, mis kannab maailma vastsündinuid. Ainult kolmel lindul on selle hämmastava elukoha võtmed - öösel, neelamine ja jay, mis ilmuvad kõigepealt Irias ja viimased sealt tagasi tulevad. Jay elupaigad on seotud metsade, peamiselt tamme- ja segakohtadega. Lõunas asuvad linnud ka põõsaste seas. Vertikaalses suhtes jaotatakse liik madalikust mägipiirkonna metsaalusele, mis ei ületa umbes 1600 m.

Jay Bird Diet

Jailide toitumise aluseks on taimne toit.. Kõige sagedamini langevad tammetõrud karmidesse küünistesse, mis lindudel karedalt terava servaga hakkavad. Jaili lemmikmenüüd täiendab pähklid ja mitmesugused marjad - vaarikad, maasikad, vasikad, mägede tuhk. Kui tamme ei ole võimalik leida tammetes, toituvad jaisid kaera, nisu, päevalille, herneste seemnetest ja koristavad need väljadele. Kevadest keskpaigani hilja sügiseni on teie toitumisse kaasatud uued tooted. Selle perioodi jooksul on lindude peamine saagiks putuka kahjurid:

  • pronks-mardikad,
  • põsed,
  • barbel,
  • Mai mardikad,
  • kurat,
  • siidiusside röövlid,
  • sawfly vastsed.

Hirmu puhul võivad ilmneda röövellikud instinktid ja siis väiksed närilised, konnad, sisalikud ja isegi väikesed linnud - beaverbirds, bluebirds, hall flycatchers ja nende järglased saavad nende jaoks toiduks. Kuid ainult mõned alamliigid käituvad nii, et tammetõrud jäävad Euroopa jaiste peamiseks eelistuseks.

See on huvitav! Jay'l on harjumus teha tuleviku jaoks reserve. Toiduga, mida ta leiab, täidab ta oma hüdoidkoti, mis võimaldab kiiresti üle kanda saagiks puude koore all olevate eraldatud paikade lehestiku või sambla voodisse. Sellistes sahtlites kogutakse mõnikord kuni 4 kg erinevaid toite. Mõnikord unustavad linnud oma peidukohti ja nende sisu, idanemine, toob kaasa uued tamme- ja pähkelõude.

Talvel, kui lumekatete all ei ole võimalik metsas toitu eraldada, võib külade ja ääres asuvate inimeste eluruumide juures näha jaysit, kus nad otsivad toitu. Mõned liigid loomuliku toidu allika puudumise tingimustes muutuvad sünantroopseteks, st nad elavad inimeste vahetus läheduses.

Looduslikud vaenlased

Hoolimata nende ettevaatusest ja võimest kiiresti varjata, kannatavad jay loomulikus keskkonnas vaenlaste rünnakud - goshawk hawks, öökullid, varesed, martens. Mockerite oht on mees:

  • linnud surevad mürgistuse tagajärjel, söötades põllukultuure, kus pestitsiide kasutati putuka kahjurite vastu võitlemiseks, t
  • metsa- ja jahimehed tulistavad jaju, sest nad peavad neid hävitavateks pesadeks,
  • kasvatajad ja aednikud korraldavad püüniseid nii, et linnud ei koristaks saaki.

Rahvastik ja liikide seisund

Tänu oma erilisele hooldusele, kõrgele kohanemisvõimele ja leidlikkusele suudavad jaysid säilitada oma arvulise ja geograafilise jaotuse stabiilsena. Euroopas on territooriumid, kus liigi populatsioon on suur, Venemaa, Ukraina, Valgevene, Prantsusmaa, Portugal ja Soome. На сегодняшний день исчезновение сойкам ничуть не грозит, а их природоохранный статус оценивается как вызывающий наименьшие опасения.

ЧЕМ ПИТАЕТСЯ СОЙКА

В зависимости от времени года птица сойка ищет пищу на земле или на деревьях. На поверхности земли она ищет себе пауков, червей и мелких грызунов. Puudes sööb lind innukalt tammetõrusid, pähkleid, samuti mune ja isegi teiste lindude tibusid.

Sügisel on tšilli peamine toit tammetõrud. Iga lind kogub igal aastal mitu tuhat tammet, mõned neist hoolikalt maetud maasse. Jays peidab mullad pinnasel madalal. Nad haaravad oma käppadega väikese augu, panevad selle tamme ja katavad selle maa, okstega ja lehtedega. Jays teeb ka pähklite, pöökide ja marjade varusid.

Kevadel ja suvel söövad linnud putukad: pragud, barbel-mardikad, roomajad, lehelõikurid. Väikestest loomadest sööb jay ka munadele närilisi, sisalikke, konnad, väikesed linnud ja pidustused.

LIFESTYLE

Häbi on häbelik lind, keda metsas on kergem kuulda kui näha. Jay elab metsas. Väljaspool pesitsemisperioodi eelistab see linnus tamme. Mõnedes piirkondades on jay rändlind. Lennu ajal on raske segi ajada teiste lindudega. Jaili saab tunda saba, musta saba, must-sinise peegli ja tiibade valged laigudega valge ploomiga. Lühikestel vahemaadel lendab jay kiiresti. Sellel lindul on huvitav harjumus - see istub sipelgas ja võimaldab sipelgadel "kõndida" oma ploomides. Antsid toodavad seega sipelghapet, mis tungib lindude suledesse. Seega õnnestub jayil vabaneda erinevatest parasiitidest.

Mahlade paljundamine

Juudi pesitsusaeg kestab aprillist juunini ja sellega kaasneb keeruline rituaal. Esimese kevadpäeva alguses loovad nad paarid ja alustavad peagi pesade ehitamist. Pesa on tavaliselt ehitatud väikese ala territooriumil, mida linnud kaitsevad teiste liigi esindajate eest. See territoorium elab juba mitu aastat. Linnud koos ehitavad puude harude vahele hästi peidetud väikese tasase pesa. See asub pagasiruumi lähedal. Pesa koosneb rohu okstest ja varredest ning on vooderdatud kuiva rohuga.

Aprillikuu lõpus on emane 4 kuni 7 kahvatukollane või kollakas, pruuni munakarpidega. Neid palgatakse omakorda naised ja mehed. Nestlings kooruvad 16-17 päeva jooksul. Pesas viibivad nad 19-20 päeva ja seejärel lendavad koos oma vanematega või ühendavad suured karjad teiste jaysidega.

SOYKOY TÄHELEPANEKUD

Jays elab segatud, leht- ja okasmetsades ning avatud ruumides ainult seal, kus on palju eraldi kasvavaid puid. Neid võib leida linnade läheduses, kuid alati ainult nendes kohtades, kus on puud, eriti tamme. Tiheda metsa puhul viitavad "ra-ah-rra-ah" valged hüüded jay esinemisele. Sulede ja mustade ja siniste peeglite iseloomuliku värvuse tõttu on seda raske segi ajada teiste lindudega. Jay on väga häbelik lind, nii et tavaliselt saab saba näha ainult siis, kui ta lendab.

HUVITATAVAD FAKTID, TEAVE.

  • Paljud jahimehed tulistavad jaju igal võimalusel, sest neid peetakse kahjuriteks, kes söövad tibusid ja kohapeal pesitsevate lindude mune.
  • Jay imiteerib väga erinevaid helisid. Tema repertuaari kuuluvad koerte haukumine, kitse peksmine jne.
  • Jays leiab oma varud talvel, tihti lumi või lehtede all. Tammidest, mida nad ei leia, kasvavad puud, nii et nad ütlevad, et jays "taimemetsad".

SOYKI OMADUSED. KUIDAS linnu vaatab FOTO JA KIRJELDUS

Lennu: lennu ajal ilmuvad valged saba suled ja tiivad valged laigud.

Pea: võra suled on valged, mustad triibud, häire korral ilmub väike tuft.

Nike: Tugev ja terav, suurepärane tammetõrade, pähklite ja puuviljade puhastamiseks ja jagamiseks.

Munad: 4-7 kahvatu rohekas või kollakas, pruunide laigudega.

Tiivad: mustad otsad ja särav sinine mustal serval "peegel".


- Jay elupaik

KUS TULEB

Jay levitatakse peaaegu kogu Euroopas, Põhja-Aafrikas, Väike-Aasias, Kaukaasias, Põhja-Iraanis, Siberi lõunaosas, Sahhalinis, Koreas, Hiinas ja Jaapanis.

KAITSE JA SÄILITAMINE

Jay kohaneb mis tahes tingimustega, nüüd ei ole ta ohus. Ainsaks ohuks teda on inimeste poolt pestitsiidide kasutamine.

Vaadake videot: Calling All Cars: Curiosity Killed a Cat Death Is Box Office Dr. Nitro (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org