Loomad

Loomade jaguar

Pin
Send
Share
Send
Send


Metsaline, kes saab ühe hüppega tappa - see on see, mida nad ütlevad jaguari kohta, muide, ka looma nimi tõlgitakse Ameerika indiaani keelest. Esimest korda avastas see ilus kass Ameerika mandril New World'i koloniseerijatel. Ja maiade ja asteegid idoliseerisid looma, ja seal, kus jaguar elab, leiti tõendeid, et nende kohtade elanikud kaunistasid end oma hammastega.

Välimus

Jaguar on seotud perekonnaga Panther ja näeb välja nagu leopard, kuid palju suurem. Metsa pea ja keha on paks, lühike karusnahk. Pea kohal on väikesed mustad ümarad kõrvad, millel on kollane täpp.

Maksimaalne kehakaal - 150 kg, kõrgusega (turjakõrgus) 80 sentimeetrit. Kus jaguar elab? Suurimad isikud on Mato Grosso (Brasiilia) riigis. Väike elab Honduras ja Guatemala.

Looma värv on liivane, punaste laigudega ja tumepruuni varjundiga. Paws ja koon on kaetud mustade täppidega. Tald ja alumine osa on valged.

Metsaline on väga massiline lõualuu, palju suurem kui teiste kasside.

Elupaik

Kus jaguar elab? Selliseid kohti võib kirjeldada hõredalt asustatud. Kuid tänapäeval on sellised planeedil olevad kohad üha vähem ja looduslike kasside populatsioon on kiiresti vähenemas.

Kus jaguar elab - Põhja- või Lõuna-Ameerikas? Kunagi oli võimalik kohtuda loomaga kogu Lõuna-Ameerikas ja isegi Põhja-Ameerikas. Tänapäeval elab kass Lõuna- ja Kesk-Ameerikas kuni Brasiilia osariigi Mato Grosso poole. Leitud ka Põhja-Argentinas. Tegelikult on see vaid kolmandik territooriumist, kus loom varem elas. El Salvadoris ja Uruguays hävitatakse looduslikud kassid üldiselt täielikult.

Jaguar eelistab vihmametsasid, kuid leidub ka rannikul, kus ta toitub merikilpkonnadest ja nende munadest. Loom on mägipiirkondades ja võib elada kuni 2 000 meetri kõrgusel merepinnast.

Loom viib üksinda elustiili. Jaguari elukoht võib ulatuda 100 ruutkilomeetrini. Metsik kass võib koos oma sugulastega jahti pidada, kuid ei lase teistel kassiliikmetel oma territooriumile siseneda. Paarid on metsloomad ainult paaritamisperioodiks.

Liikide mitmekesisus

Looduses on mustad jaguarid, mida sageli segi ajadakse pantheritega. Must värv on tingitud melanismist ja sellisel juhul ei ole sellised isikud eraldi liigid.

Jaguare on mitut liiki ja need liigitatakse peamiselt elupaiga järgi:

  • Peruu, mida peetakse tihti Amazoni liiduks, elab mitte ainult Peruus, vaid ka Ecuadoris.
  • Kesk-Ameerika (Kesk-Ameerika),
  • Arizona elab Arizona lõunaosas ja enne Sonora piirkonda Mehhikos,
  • Mehhiko (Mehhiko),
  • Brasiilia, leitud Brasiilia lõunaosas,
  • Paraguai, mida sageli peetakse Brasiilia alamliikideks ja elab Paraguay territooriumil, t
  • Teksasit, mis varem elas Texase osariigi keskosas, peetakse nüüd täielikult hävinud liikideks,
  • Amazoni, nominatiivsed alamliigid eelistavad Amazoni vihmametsasid,
  • Goldmani jaguar, see liik elab Guatemalas, Mehhikos ja Belize'is.

Millisel mandril jaguar elab? Wildcat elab Lõuna-Ameerikas ja on loetletud Punases Raamatus. Osaline laskmine on lubatud Mehhikos ja Brasiilias.

Hämmastav ujuja, kes ei saa närida

Loom on suurepärane ujuja. Ühe ujumise ületamine võib ületada 10 kilomeetrit. Loom saab ujumise hõlbustamiseks kasutada palke. Muide, kass võib jahti isegi vees.

Wildcat jaguar ei tea, kuidas muretseda. Enne rünnakut teeb ta hõõguvat ja hõõguvat heli. Arvatakse, et loom on võimeline jäljendama hääli, eriti helke, mida ahvi poiss teeb. Jaguar teeb seda ahvide meelitamiseks ja nende rünnamiseks.

Huvitavad faktid

Suurim inimene, keda inimesed on kunagi näinud, on 158 naela jaguar. Kuigi sageli ei ületa looma kaal 130 kg.

Jaguar ja lõvi võivad omavahel põimuda. Sellises liidus, mis sündis steriilsetel järglastel.

Igal loomal on oma individuaalne värv, mida ei kordata.

Kus jaguar elab? Mandril on Lõuna- ja Kesk-Ameerika, Uue Maailma riigid, mujal maailmas looma ei leita.

Metsik võib rünnata isegi krokodilli, kuigi ainult noored loomad, jaguari täiskasvanud on liiga tõsised konkurendid. Kass võib rünnata mis tahes looma, närilistelt hirvele, samal ajal kui hammustada ohvri kurku. On olnud juhtumeid, kui kass ründas anakonda ja see on planeedi suurim madu. Metsaline jahtub öösel ja magab päeva jooksul. Reageerib tema ohvrile varitsusest. Isikut saab rünnata ainult siis, kui ta kaitseb teda.

Looma fossiiljäägid annavad õiguse öelda, et jaguar on planeedi vanim elanik. Maa peal on metsaline elanud vähemalt 2 miljonit aastat.

Maiade hõimudel lubati loomade nahka kanda ainult kõige julgematest sõdalastest.

Vaatamata suurele suurusele elab kuni pooled noored kuni kaks aastat vana.

Jaguarides valib naine endale sobiva partneri.

Jaguari anatoomia

Jaguaridel on väga lihaseline ja võimas keha. Neil on suur pea, lühikesed jalad, paksud lühikesed juuksed, millel on konkreetne värvus (helepunast kuni liivavärvini). Looma nahal on mustad laigud, millel on mitmesugused vormid ja kõht ja kõri on valged. Jaguar on värvilt sarnane leopardiga, kuid jaguar on palju suurem. Jaguari keha pikkus kuni 185 cm (ilma sabata). Saba pikkus jaguarides on 50 kuni 75 cm, isasmass on umbes 90-120 kg ja emased 60 kuni 80 kg. Eriti suur jaguar püüti kaaluga 158 kg.

Kus jaguar elab?

Jaguar elab Lõuna- ja Kesk-Ameerikas. Uruguays ja El Salvadoris hävitati loomad peaaegu täielikult nende jahi tõttu. Jaguar elab niiskes troopilises džunglis, soises piirkonnas. Nad on head ujujad ja seetõttu elavad tiigid, jõed ja isegi sood, kuivades piirkondades reeglina neid ei leitud. Ja Edela-Ameerika Ühendriikides ja Põhja-Mehhikos elavad jaguarid tammemetsades.

Mida süüa jaguar?

Jaguar on hämarik kiskja. Loomade jaguar jahtub pärast päikeseloojangut ja vahetult enne koitu. Jaguari saagiks on kabiloomad, nagu hirved, tapirs, mazamid. Jaguar küttib ka ahvi, linde, maod, erinevaid närilisi, rebaseid. Röövloom on suurepärane ujuja, nii et kala võib olla ka selle saak. Kaldal kaevab jaguar kilpkonnamunad ja võib süüa kilpkonn ise. Nende võimas lõualuu võib lõhkuda isegi kilpkonnaga. Sageli ründab ta karja. Jaguaride peamine jahipidamine on puude või rohu varitsus.

Jaguari elustiil

Jaguar on üksik kiskja. Nende jahipiirkonnad võivad ulatuda 25 kuni 100 km kaugusele. Kogu päeva seisab jaguar kusagil jahedas koobastes või puu varjus. Röövloom hakkab pärast päikeseloojangut ja enne päikesetõusu. Loomade jaguar on oma sugulaste suhtes üsna rahulik, kui nende jahipidamiskohad lõikuvad ja on teiste kasside liikide (eriti pumas) suhtes väga talumatud.

Aretus jaguarid

Jaguaril ei ole iseenesest aretushooaega, naissoost on valmis kolmandaks eluaastaks paarituma. Paaritusperioodil võivad röövloomad väikestesse rühmadesse eksitada. Naine valib partneri iseseisvalt ja kogu paaritumisperioodi vältel, kui ta on mehe territooriumil.

Pärast seda lahkub ta ja juba 100 päeva pärast rasestumist, mis asub tihedas põõsas või õõnes, ilmuvad noored (2 kuni 4 last). Kuus nädalat veedavad noored jaguarid oma emaga denis, siis õpivad nad koos temaga jahti jääma, kuni nad leiavad sobiva koha jahipidamiseks.

Kui teile meeldib see materjal, jagage seda oma sõpradega sotsiaalsetes võrgustikes. Tänan teid!

Jaguari kirjeldus

Täpiline panther on Ameerika suurim kiskja. Liikide suurimate esindajate turjakõrgus on 68-80 cm, keskmiselt 75 cm, Jaguaridel on paindlik kere keha umbes 120-180 cm pikk ja nende saba võib olla lühike - 45-50 cm või 70-90 cm. suuruse järgi kaaluvad loomad 68 kuni 136 kg. Nagu peaaegu kõik imetajad, on naised umbes 1/5 väiksemad ja kergemad kui mehed.

See on huvitav! Meeste jaguari registreeritud mass oli 158 kg.

Avatud ruumides elavad Jaguarid on tavaliselt suuremad kui nende tihedad metsad. Võib-olla on see tingitud suurte kariloomade karjadest, kes elavad stepi-tsoonides, ja selle tulemusena - kiskjate edukama jahipidamise.

Eluviis ja käitumine

Nagu kõik kassid, valivad jaguarid ja hoiavad oma territooriumi. Nad teevad seda üksi. Üks metsaline võib kuuluda 25 kuni 100 ruutkilomeetri suurune ruumi, kus mehed on tavaliselt kaks korda suuremad kui naistel. Mehed valivad iga kolme päeva tagant oma kolmnurksed alad, asendades nurgaga, milles nad huntid.

Umbes kord kümnendil möödub jaguar oma vara piirist mööda. Jaguar ei hoia territooriumi teistest esindajatest, okelotidest jne.

Jaguari aeg - hämarik. Enne päikeseloojangut ja enne künnist on ta eriti aktiivne jahipidamisel. Predator korraldab kõrgel rohul, puude oksadel varitsuse, peites kaldal joogiauku läheduses. Ootamatul ohvril tõmbub ta taga või küljelt kinni, haarates oma kaela tihedalt, püüdes kohe kägistama või koputama kolju oma karvaga. Viimane tunnus on eranditult jaguari harjumine, teised kassid hammustavad harva oma pead.

See on huvitav! Kui kariloomad on saagiks, kipub jaguar teda pragunema, et lüüa oma peaga ja vigastada enne tapmist. Sageli ei pea nad isegi oma karu kasutama - ohver lihtsalt lõhub oma kaela.

Kui potentsiaalsel saagil on tundlikud kõrvad ja on kuulnud metsalist enne, kui see kiirustab, on see õnnelik - tal on võimalus põgeneda, jaguar harva jookseb. Aga vees on jaguar, kes ujumine ja armastab seda elementi, lihtsalt oma ohvriga järele jõuda. Tuntud on jaguarid, mis ründavad krokodile, püüavad kala, jahti kilpkonnad. Jaguar ründab harva meest ja ei tee seda kunagi, kui talle ei anta agressiivset põhjust. Kõik jaguaridega kokkupõrked on viimaste enesekaitse. Nad ei söö inimese liha. Kuid uudishimulik noorloom võib inimene uudishimulikult tegutseda.

Elupaik

Jaguaride elupaikade põhjapiir läbib Mehhiko steppe ja Ameerika Ühendriikide edelaosa. Loomad asuvad Argentina ja Paraguay põhjapiiridesse ning Venezuela rannikule. Suurimad jaguaride isikud elavad Brasiilia osariigis Mato Grosso. Suurimad jaguaride populatsioonid on koondunud Amazonase orgu.

Elu jaoks vajab jaguar mitmeid komponente:

  • vee allikas elupaikade läheduses
  • paksud rohelised, et varjata jahti,
  • Võimalik tootmine piisavas koguses.

Loodus on andnud neile niisuguseid ressursse troopilistes vihmametsades, ranniku roostikutes, jõe orgudes ja soode lähedal. Kuivates piirkondades on jaguarid praktiliselt puuduvad. Aga nad võivad mägedesse ronida, kuid mitte üle 2700 m (Andide elanikud). Jaguarid kohtusid Costa Ricas üks kord 3800 m kõrgusel, kuid see oli üksikjuhtum, mis tavaliselt ei köida mägimetsadele.

Jaguari toitumine

Jaguar - kiskja, rangelt lihasööja olend. Ta jahti erinevate saagiks, teadlaste sõnul langes tema hammastesse umbes 85 erinevat liiki looma. Ta on võimeline ohvrit, kes kaalub kuni 300 kg. Jaguarile kõige soovitavam ohver on suured liha loomad - kabiloomad, sead, sealhulgas kariloomad.

Jaguar ei lase ahvidel, lindudel, rebane, väikestel närilistel ja isegi roomajatel. Elav vee lähedal, see suur kass püüab rõõmuga kala.

Jaguarile on eriline delikatess kilpkonn: võimas lõualuu kergesti küünaldab kestast kest. Jaguar armastab pühenduda kilpkonnamunadele, tõmmates liiva sidurist. Üllas metsaline ei söö peaaegu kunagi porgandit. Ta hakkab sööma värskelt tapetud ohvrit peast, liikudes sinki. Kui õnn tappa suure looma, ei liigu jaguar sellest mitu päeva järjest.

Looduslikud vaenlased

Jaguari kõige olulisem ja ohtlikum vaenlane on mees, kes jahtab teda oma ilusa karusnaha tõttu. Looduses on see džungli kuningas praktiliselt konkurentide ja ohtudeta: selle elupaigas on see toiduahelas kõrgeim.

See on oluline! Territooriumil on võimalik võidelda suurte koopadega, tavaliselt domineerivad nad, kuid mõnikord saavad nad tõsiseid vigastusi.

Jahi ajal kogevad jaguarid tõsiseid ja ohtlikke vastaseid - caimane, kuigi nad isegi tõmbavad oma emakeelest välja 2-meetrised koletised. Suurte roomajate jahipidamine võib aeg-ajalt muutuda anakonda või boa ohvriks.

Paljunemine ja järglased

Jaguaridel puudub konkreetne paaritumisaeg. Paarimiseks valmis naine (3-aastaselt) „teavitab” selle mehi, urineerivaid puid ja emiteerib ka iseloomulikke “vokaale”, millele mehed reageerivad karmide nuttidega.

See on huvitav! Mõned jaguari jahimehed meelitasid neid, imiteerides naise paaritumist. Jaguareid, tavaliselt ainult üksikisikuid, saab sel juhul kombineerida rühmadeks.

Aga mehed ei võitle omavahel, valik tehakse ainult pruudi poolt ja liigub ajutiselt tema valitud koha juurde..

Pärast paaritumist osalevad nad. Naissoost on peitside seas peidetud, peidetud õõnsuses või koobas, kus pärast 100 raseduspäeva sünnivad 2-4 kassipoega. Väikesed jaguarid ei ole veel nii täpsed kui nende vanemad, nende karusnahk on ülekaalus. Ema ei lase neil oma elu esimese 1,5 kuu jooksul denist välja.

Kuid nad imevad ema piima umbes 5-6 kuud. Ema hakkab neid kaasa võtma jahtima kuni hetkeni, mil nad kasvavad ja saavad iseseisva territooriumi hõivata, tavaliselt umbes 2 aastat. Vaid umbes pooled sündinud lastest elavad täiskasvanu. Jaguar võib toota järglasi, kui nad ületavad pantheri või leopardi.

Rahvastik ja liikide seisund

Mees kahjustas jaguaripopulatsiooni halvasti, jahti neid karjade kaitsmiseks ja ilusate karusnahkade pärast. Varem kohtusid nad Uruguays ja El Salvadoris, nüüd hävitatakse nad seal. Suurenenud jahipidamise tõttu vähendati jaguaride elupaika 2/3 võrra. Isegi ilma küttimiseta kärbib inimene nende kiskjate elamiskohad.

Täna on jaguaride jahtimine keelatud, kuid kahjuks jätkub salaküttimine. See liik on IUCNi rahvusvahelises punases raamatus loetletud hävitamise ohus. Brasiilia, Mehhiko ja Boliivia võivad siiski neid teatud piirangutega jahti pidada.

Kuidas teada saada?

Jaguar on Uue maailma suurim maa kiskja. Keha pikkus ilma sabata jõuab 180 cm ja kaal - 100-120 kg. See on massiivne, kuid graatsiline kehaehitus, suur pea ja tugevad jäsemed. Halbpunane nahk on kaetud tumedate laigudega, mis on sageli kontuurid, mille sees on väiksemad laigud heledal taustal. Seal on kuni üheksa alamliiki, kuid arutelu klassifikatsiooni üle ei kao. Mitmed teadlased teevad ettepaneku anda neile mitte alamliik, vaid populatsioon. Sageli on võimalik kohtuda melanistide jaguaridega, tumedate isikutega, kelle nahal on ikka veel iseloomulik täpiline värv.

Eluviis ja bioloogia

Jaguar on üksik kiskja. Nii meestel kui naistel on individuaalne krunt 25–100 km2. Loomad tähistavad oma piire puidul uriini ja küünarnukiga. 5–15 päeva pärast naaseb metsaline samadesse kohtadesse, kontrollides, kas tema omandiõigus on korras. Hüüab hämaras, kohe pärast päikeseloojangut või enne koitu. Selle keskmes on see varitsev kiskja, kiusates ohvrit paksus rohus või istudes puus. Jaguar on suurepärane ujuja, mistõttu ei ole tema jaoks jahindus vees. Ta võib kala püüda või isegi rünnata jões magab krokodill. Capybaras, tapirs ja pagarid on üks tema võimalikest ohvritest. Ta on alati valmis rünnama kõiki olemasolevaid saaki, olgu see siis metsaline või lind. Sageli puruneb kilpkonnamunade munemine ja suudab toime tulla täiskasvanud kilpkonnaga. Seksuaalne küpsus jaguaris saabub kolmandal eluaastal. Aretusperiood ei piirdu konkreetse aastaaega. Mehed ei korralda võitlusi - partneri valik sõltub naisest. Kui see määratakse tulevase järglase isaga, liigub ta oma territooriumile.

Rasedus kestab umbes 100 päeva, sünnib kaks või neli poiss, mis on täiskasvanutele sarnased, vaid tumedamad. Umbes kuus nädalat veedavad lapsed koos emaga denis ja siis lähevad reisile üle Ameerika ekspansioonide. Peamine vaenlane, vaid konkurent, jaguar on puuma. Jaguari keskmine eluiga on 20–25 aastat.

Jaguar on loetletud punases raamatus

Viimaste aastakümnete jooksul on jaguari esialgne vahemik vähenenud 8,75 miljoni km2 võrra. Täna on see 46% originaalist. Liigid kadusid paljudest harilikest elupaikadest ja säilisid peamiselt Amazonase vesikonnas. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Lisaks surevad mõned jaguarid põllumajandustootjate käes, kellele need loomad tõsiseks kahjuriks osutuvad. Jaguaride kaubanduslik jahipidamine toornahkade eemaldamiseks, samuti loomade ärakasutamine erakogudes, on praktiliselt peatunud alates 1970. aastatest.

Ometi jätkavad aborigeenid jaguaride tapmist väärtuslike trofeede saamiseks. Kõigis riikides, kus see kassi perekond elab, võetakse selle säilitamiseks kaitsemeetmeid. Alates 1990. aastatest. jaguari arv hakkas taastuma. 2002. aastal viidi ta VU kategooriast üle NT kategooriasse.

See on huvitav

Jaguar oli paljudes Ameerika rahvuskultuurides oluline koht, eriti asteegide ja maiade hõimu kultuuris, kus loom oli erilise võimu ja jõu sümbol. Maya uskusid, et jaguar on vahendaja elusolendite ja surnute maailma vahel, samuti valitsejate ja preestrite eriline patroon. Ka India uskumuste kohaselt võib jaguar imiteerida lindude või loomade nutmist, et neid meelitada.

Salapärane "suur kass" iseärasused

See vihmametsade võluv vaatleja on suurepärane nägemine ja kuulmine, mis on hädavajalik jahipidamiseks ning uskumatult tugevad ja teravad hambad. Öösel näeb jaguar lihtsalt suurepärast ja tema tundlikud vuntsid on looma peamine taktiilne organ. See sööb erinevaid loomi, sealhulgas tapirs, hirved, lõhed, kilpkonnad ja teised. Kahtlemata on jaguar inimestele ohtlik.

Jaguari naised valivad partneri äärmiselt hoolikalt, nii et meeste abielu aeg ei ole kunagi kerge. Raseduse ajal suudavad nad oma kassipoegadele varjuda varjatud varjupaika, mille eesmärk on kaitsta noori erinevate väliste ohtude eest, sealhulgas oma liikide esindajatelt. Lapsed lähevad kiiresti loomasöödale ja hakkavad seejärel oma ema tootmisprotsessis osalema.

Vaadake videot: ONE MAN DOES 30 ANIMAL SOUNDS (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org