Loomad

Ühine Lynx - kirjeldus, elupaik, elustiil

Pin
Send
Share
Send
Send


Ilves tundub tõesti väga suur kass, mis erineb ainult lühikesest sabast ja kõrvade otstest. Selle kaal ei ületa tavaliselt 25 kg ja keha pikkus võib olla 75 kuni 130 cm, keha on väike, ümmarguse peaga. Koon on raamitud pikliku, kõva villaga, mis sarnaneb külgsuunale. Karusnahk on väga paks, eriti talvel, kui aluskarv ilmub. Kõige tavalisemad loomad, kellel on punakas-hall värv ja tumedad laigud, mis paiknevad juhuslikult kogu kehas. Kuid karvade värv sõltub liigist ja sellest, kus ilves elab, millises vööndis võib olla veel üks vari.

Nende struktuuris olevad jäsemed erinevad kassist mõnevõrra. Lynxi tagajalad on pikemad kui ees ja neil on ainult 4 sõrme. Talvel on padjad kasvanud paksud juuksed, mis võimaldavad loomal liikuda lume kaudu ilma lumetõmmeteta. Käpad tunduvad niisuguse väikese metsalise jaoks liiga laiad, kuid see on selline struktuur, mis aitab kiskjal sööda jaoks edukalt jahti pidada. Ilusad kõrvad kõrvadel on antenniks, tänu millele kuuleb ilves suurepäraselt vaiksemaid helisid. See loom hüppab suurepäraselt (kuni 4 meetrit), ronib puid ja jookseb väga kiiresti. Nagu kõik kassi pereliikmed, eristub see tugevuse ja erakordse liikuvuse poolest.

Sordid

Lynxi perekonnal on mitu liiki: Püreneed, Kanada, punane, Euraasia ühine. Väikseim on Põhja-Ameerikas elav punane juuksed. Turjakõrgus on turjakõrguses kuni 35 cm. Selle perekonna suurim esindaja on ühine Euraasia ilves, mis elab peaaegu kogu Venemaa territooriumil, sealhulgas Arktikas, ning võib leida Siberi täiesti läbitungimatutest piirkondadest. Kurtide mets, noored kasvupaksud - need on kohad, kus ilves elab kõige sagedamini.

Kanada ilves, mis on Euraasia kõige lähim sugulane, on oluliselt väiksem. See Põhja-Ameerika kass elab peaaegu kogu Kanada ja Põhja-Ameerika riikide territooriumil, eelistades asuda okaspuudesse, kus on tihe pintsel.

Eriline tüüp on heledate verega Pürenee ilves. Ta on väljasuremise äärel. Ainult Portugalis ja Hispaania lõunaosas leidub neid loomi aeg-ajalt. Metsade hävitamine on toonud kaasa asjaolu, et ilves elav territoorium on vähenemas. Lisaks on jahiloomad ilusate leopardivärvide karvade tõttu sageli need loomad tulistanud.

Elupaigad

Lynx asub peaaegu kõigi Euroopa riikide territooriumil, samuti Mongoolias, Kasahstanis, Kreekas, Hiinas, Aserbaidžaanis ja Gruusias. Ameerikas on kõige rohkem neid kiskjaid täheldatud Ameerika Ühendriikide kaguosas, Kanadas ja Mehhikos.

Venemaal täheldatakse suurimat ilves populatsiooni taiga piirkondades ja segametsade piirkonnas. Viimasel ajal asusid Kamcsatka elama. Meie riik on tohutu, nii et piirkonnad, kus ilves elab Venemaal, võivad olla üksteisest väga kaugel. Selle tulemusena võivad sama liigi loomad olla väga erinevad mitte ainult suuruse, vaid ka värvi, määrimise taseme poolest.

Noorte varude paksud on ilveseks lemmikpaigad - kõige mugavam on seal ehitada. Põhimõtteliselt otsustab see kiskja elada metsa (okas, segatud, mägi), kus karu ja põder elavad. Lynx asub metsas tundras, kus on palju põõsaid, muud küüritud taimestikku ja isegi kaugemale Arktika ringist.

Mis toidab ilvesid

See on kiskja, eelistades värsket liha, mis nõuab vähemalt 2-3 kg päevas. Jahi objektiks on erinevad loomad - alates hiirte hiirtest hirvedele ja põhjapõtradele. Toit sõltub elupaigast. Kuid ilvese peamine saagiks on tavaliselt jänes. See on tema arvudest piirkonnas, kus ilves elab, ja nende heaolu sõltub sellest. Üks saak sai jänes piisavalt 4 päeva. Reeglina tekib see peamiselt talvel, kui toidu valik on väike. Selle piinliku metsalise taigas muutub neist sageli metssigad. Ilves suudab ohvri lähedale ja tahtmatult lähedale tulla ja tappa selle ühe võimsa käpa löögiga. Lisaks on kiskja suured põlvikud sarnased leopardi või leopardi põlvkondadega. Ja lindude seas satub nendesse fangidesse palju ohvreid. Tavaliselt on see must jänes, metsik ja roos.

Eluviis

Lynx on üksildane loom. Oma elu jooksul teeb ta harva mingeid helisid. Kassile sarnanevat ilvese teravat nutt saab kuulda ainult ruti ajal, mis tavaliselt toimub veebruaris. See loom on äärmiselt ettevaatlik. Ilves veedab terve päeva oma pesa, mis on sügavamalt sagedamini. Õhtul hilja läheb ta jahti. See viib istuvale elustiilile ja ainult siis, kui elupaigas on toiduressursid, rändavad nad teise territooriumile. Päeva jooksul võib see katta kuni 30 km.

Palju võib leida teavet lüüsi kohta - mida sööb, kus see elab, kuid ka selle ebatavalised harjumused väärivad tähelepanu. Näiteks sööb see loom ainult värsket liha, mis on kõrvetatud. Ta ei pöördu kunagi saagikusse, kuigi see maapinda neid maapinda. Ja see teeb seda väga hoolimatult ning rebased ja wolverinid, kes kõndivad oma ärkvel, kasutavad sageli pühade jäänuseid.

Igal inimesel on oma territoorium jahi jaoks. Lynx on erinev verejanuline. Ta peaaegu jahti ja sageli tapab loomi palju rohkem, kui ta saab süüa. Lynxil on eriline mure rebaste pärast, mis on põhjustatud toidukonkurentsist. Aga rebase tapmine, söömine ei ole kunagi. Lynxi jahindus lõpeb tavaliselt õnne. Ootan, et ta röövib puu peal, ta kiirustab teda välguga. Tänu arenenud tagarihmadele võib ilves lüüa isegi maapinnalt tõusvaid linde.

Kui metsas ei ole piisavalt toitu, võib kiskja külastada lähimaid külasid ja talusid. Seal on lihtne kana või lambaliha maha tõmmata.

Aretus

Paarimisperioodil on naissoost kaasas mitu meest, kes omavahel pidevalt vastuolus. Rasedus kestab umbes 2 kuud. Umbes 5 tundi enne sünnitust hakkab ilves hakkama. Tavaliselt teeb see kõrguselt - puude õõnsustes või kivide pragudes. Kuubikud sünnivad aprilli lõpus - mai alguses, mis kaaluvad kuni 300 grammi ja avavad silmad ainult kaks nädalat hiljem.

Ema toidab neid oma piimaga ühe kuu jooksul, siis hakkab imikute hiired, küülikud. 3 kuu vanuselt järgivad noored juba ema ja kaks kuud hiljem hakkavad nad ise esimesi jahipidamisoskusi omandama. Kui nad on ühe aasta vanused, juhib ema iseennast ilvesid, nad alustavad iseseisvat elu. Poolteist aastat muutuvad naised suguküpseks, mehed küpsevad üks aasta hiljem. Lynxi eluiga on keskmiselt 15–20 aastat.

Hoolimata asjaolust, et planeedil ei ole nii palju kohti, kus ilves ei ela looduses, on selle looma populatsioon vähenemas. Põhjuseks on looduslike elupaikade hävitamine ja nende kaunite loomade ülemäärane jaht. Mõnes Euroopa riigis on need peaaegu hävitatud.

Välimus

Ilves on teiste pereliikmetega võrreldes väike, kuid see on suurim teiste ilvesliikide hulgas. Suure mehe kaal võib ulatuda 36 kg-ni, keskmise suurusega isikud on massiga 20-25 kg. Pikkus (välja arvatud saba) on vahemikus 70 kuni 130 cm, enamiku loomade kõrgus ei ületa 70 cm.

Loomade keha on lühike, tihe. Peas on ümar kuju, koon on lühenenud suurte silmadega laiali. Saba on lühike must otsaga, tundub pisut tükeldatud, selle pikkus harva ületab 35 sentimeetrit. Saba selline suurus ja kuju aitab loomal puude tõeliselt ronida, kasutades seda tasakaalu kaaluna.

Lynxi juuksed on väga pehmed ja paksud, eriti pärast sügise kadumist. Vill kasvab kevadel, lühem ja vähem tihe, kuhi muster on palju selgem, kontrastsem.

Loomade värv võib olla punane, kollane või hall. Olenevalt elupaigast võivad loomakarvade mustrid olla triibulised ja täpilised (laigud ja erineva suurusega rosetid). On esindajad, kellel on kindel värv. Kaelal, kõhul, kõrvadel ja käppadel on mustriline värv vähem väljendunud. Nii põskedel kui ka kõhul on kuhja pikem ja õhuke, sarnaneb põõsadega. Kõrvade otstes on ilvidel erilised tutid, mis võimaldavad neil valida helisid, mis ei ole teistele imetajatele kättesaadavad. Niisiis on need harjad täpselt samad kui suunaotsing. Kui need on ära lõigatud, on kuulujutt kohe nähtavalt tuhmunud.

Käppade anatoomiline struktuur erineb mõnevõrra teiste pereliikmete struktuurist. Esijalad on märgatavalt pikemad kui tagakülgedel ja 5 sõrme trossil ja 4 tagarihmadel, kuid eesmise jalajälg, nagu tagajalgadel, on veel ainult neli sõrme, sest viies sõrm on teiste kohal ja ei puuduta lumi ega maapinda kõndides.

Talveks on käpa padjad kasvanud paksuse, jäiga karusnahaga, nii et ilves ületab kiiresti ja kergesti lume triivimised ja liigub, ilma et see kahjustaks jääkooret.

Käitumine, elustiil

Lynxi trajektoor on mähis. Kui lumetõmbed ei ole sügavad, paneb metsaline oma käpad nii, et tagant asuvad väljatrükid on ees. Kui lume sügavus on märkimisväärne, liigub see tagumiste jäsemete esiküljelt. Kui peitmine on vajalik, muudab ilves loomulikult marsruudi läbi kändude ja puude.

Kassid jahivad üksi. Naised, kelle toit on koos toorikuga, koos. Need kiskjad eelistavad istuvat eluviisi ja lahkuvad oma territooriumilt ainult toiduressursside ammendumise korral. Üksik kiskja valduspiirkond on mõnikord 70 ruutkilomeetrit. Loomad teevad regulaarselt oma vooru, mis kulub sageli kuni kaks nädalat. Päeva jooksul võib ilves otsida saaki otsides 8 km.

Lynx vulgaris'i liigid

Olenevalt elupaigast identifitseeritakse mitu röövloomaliiki:

  1. Ida-Siberi (Jakut) ilves. 20. sajandi alguses asus see alam iseseisvalt Kamtšatka poolsaare lõunapoolsetesse piirkondadesse. Juudi ilves on suurim tavalisest. Nende karusnahk on kohev ja pehme, väljendunud märgatavalt. Palju toiduvarudega on loomad Jakutias istuvad. Mängu arvu vähenemise korral rändavad loomad rikkamate toidualade juurde. 80% lynxi toitumisest on jänes, ülejäänud on sulgede ja suurte sarvega loomade jaoks.
  2. Kesk-Aasia (Pale) Lynx. Selle alamliigi esindajad elavad Kasahstani ja Kesk-Aasia kõrgustikel. Nende loomade värvus on valdavalt monokromaatiline ja kerge. Laigud on jäsemete ja selja suhtes kerged.
  3. Kaukaasia ilves. Predaatorid on keskmise suurusega võrreldes teiste liigi esindajatega. Neil on iseloomulik kastani- või auburnkastanivärv, millel on erksad täpid.

Tavalise ilves elukohad

Kuni XIX sajandi lõpuni elasid need loomad Kesk- ja Lääne-Euroopa metsades. Tänu ilvesarjade populaarsusele ja metsade hävitamisele 20. sajandi alguseks hävitati need Saksamaal, Šveitsis ja Prantsusmaal. Alates eelmise sajandi 70-ndatest aastatest on tänu metsloomade kaitsjate tegevusele mõnedes riikides see kass.

Tänapäeval on ilves tavaline punases raamatus. Röövloomade populatsioonid, kelle arv on 1000 kuni 2500 inimest, elavad Rootsi, Poola, Norra ja Soome metsades.

Balkani poolsaare (Makedoonia, Kreeka, Albaania) riikides on Euraasia lüünide arv viimase 20 aasta jooksul vähenenud. Mis on otseselt seotud inimtegevusega. Nende arv nendes riikides on alla 100 inimese.

Enamik ühise ilves elupaiku on Venemaal, peamiselt Siberi piirkondades. Riigi läänepiiril on loomad Kamtšatka, Sahhalini ja Kaukaasias.

Lynxes eelistavad segapuidust ja okasmetsasid kivisel mägipiirkondadel. Nad asuvad metsa tundras ja nendes piirkondades, kus kasvavad vähe kasvavad põõsad. Järeltulijate kasvatamine läheb sügavale metsa, kus taimestik on paksem ja tihedam.

Ilvesi vaenlased on lisaks inimestele hundid. Lynx saab toime tulla ühe hundiga, kuid pakendit ei õnnestu ületada. Seetõttu ei soovi ilves elada territooriumil, kus hundid elavad. Kui huntide arv väheneb inimeste hävitamise tõttu, siis suureneb nende arv samas piirkonnas. Mõnedes Venemaa piirkondades tulistati üksikisikuid, sest arvati, et kiskja hävitab palju väärtuslikku mängu (näiteks hirved, tiged, jänesed). Kuid arvestades, et paljunemise määr ja sellest tulenevalt on ilvese poolt söödud loomade arvu suurenemine palju suurem kui röövloomade arv, on jahipidamisest tulenev kahju väga suur.

Üldine ilvese toitumine

Lynx, nagu kõik kassid, sööb loomset toitu. Nende röövloomade igapäevane saak - lemmingid, hobused, jänesed ja mõned linnud. Mõnikord muutuvad ohvriteks põdrad ja metssigad. Lynxid jahti ka suuremaid loomi: hirved, metskits, muskushirved, seerias. Kui lynxi jahimaad asuvad inimeste asulate lähedal, muutuvad sageli kariloomad ja kodulinnud saagiks.

Lynxes alustavad jahipidamist öösel või varahommikul, kui maastik ei ole veel piisavalt valgustatud. Röövloom röövib ohvrit hoolikalt ja kannatlikult ja siis ründab, tehes 2-3 teravat hüpped kuni 3 meetri pikkuseks. Kui saak põgeneb, järgneb see umbes 80 meetri kaugusele, kui see ebaõnnestub. Ilves ei hüpata ohvrile puude harust või pagasist, vaid vaatab seda kõrgusest välja. Liha keskmine päevaratsioon on umbes 3 kg, sel juhul ei tunne ilves nälga. Pärast pikka näljastreiki saab metsaline süüa kuus kilogrammi liha.

Ilves ei jaota kunagi head, see on täis. Loom haudab lume rümpade jääke või puistab selle maa peal, kuid see ei ole nii puhas, et teised röövloomad leiavad kergesti “vahemälu”. Lynxi rajad on tihti seotud rebaste ja kaljukassidega. Viimane võib mõnikord takistada püütud saaki ja lükata ilves ära. Rebaste puhul on olukord teistsugune: rebased moodustavad rebaseid toiduahelas, lisaks on nad palju nõrgemad. Ilmaläbipiirkondades näinud rebane tapab tõenäoliselt “armuke”. Samal ajal söövad need kiskjad rebane.

Oma jahitrassidel jätab ilves jälgi kriimustatud puukooru kujul, mis on mingi signaal, et territoorium on hõivatud.

Lynxi kirjeldus

Ilves on suhteliselt väike loom, kes viib röövelliku eluviisi. Täiskasvanud seksuaalselt küpsete inimeste keha pikkus on 130 cm või rohkem. Naised on vähem mehed kui mehed. Üldine ilves võib kaaluda umbes 25 kilogrammi.

Liikide esindajad on lihaselised, koputanud torso. Neil kassidel on ümar väike pea, mis kaunistavad kõrvadele iseloomulike tutidega. Põgedel on kontsentreeritud paks vill, mis sarnaneb rätikutega. Looma silmad on laiad ja väljendusrikkad. Lynxil on lühike saba. Selle pikkus võib olla umbes 20 cm.

Looma äärmiselt paks ja pehme karusnahk sisaldab tiheda alusvärvi. Kõige pikemad karvad on kõhus. Liigi sattumist täheldatakse mitu korda aastas. Viljal, mis muutub sügisperioodil, on karvavärvem kui talvel moodustunud karusnahk.

Ilves on kass, kellel on pikad, suurepäraselt arenenud tagajalad ja suuremad eesmised. Tagumised jäsemed sisaldavad nelja sõrme. Ees on viis. Talvel algab käppade talv paksuga villaga. Selline muutus võimaldab loomal sügava lume kaudu liikumisel paremini soojeneda.

Jätkates ilvese kirjeldust, tasub öelda paar sõna looma värvi kohta. Värvitoon ja värv võivad elupaiga alusel veidi erineda. Sageli on selliste kiskjate villal hallikas-punakas toon. Karusnaha pruuni värvusega on ilves, mille struktuuris on iseloomulikud tumedad laigud.

Elupaigad

Ühine ilves on lihasööjate kasside põhjapoolne liik. Skandinaavias elavad liigi esindajad suurtes piirkondades kuni Arktika ringini. Paar sajandit tagasi oli loom kogu Euroopas laialt levinud. Kuid eelmise sajandi keskel hävitas kiskja peaaegu täielikult. Tänapäeval püütakse taastada varasemates populatsioonides kaitsealadel.

Kus ilves elab Venemaal? Kodumaistel laiuskraadidel võib kiskja näha tsivilisatsioonist eemal asuvas metsas. Liigi esindajad levitatakse piirkondades alates Sahhalinist Kamtšatka. На территории соседних государств рысь встречается в Карпатах, горных регионах Средней Азии, на Кавказе.

Представители вида предпочитают заселять тайгу, занимать территории в горных хвойных и смешанных лесах. Изредка хищник встречается на площадях с кустарником и низкорослой растительностью. В местности, где обитают рыси, обычно имеются густые заросли молодых деревьев. Здесь хищники обустраивают свои логова для выращивания потомства.

Lynx: harjumused ja elustiil

Küpsed inimesed juhivad üksildast elu. Iga kiskja kontrollib umbes 250 km 2 pindala. Lynx eirab perioodiliselt oma vara. Loom lahkub asustatud alalt ainult siis, kui on oht elule ja toidupuudus.

Elamisruumi ilves eelistab märkida uriini. Need röövloomad on äärmiselt armukaded asustatud aladele tungimise katseid. Piiride rikkujatel on sageli tõsine umbrohutõrje. Selline käitumine kehtib siiski peamiselt naistele. Mehed pööravad haruldasi külalisi harva tähelepanu.

Lynx on kass, kes eelistab inimestest eemale jääda. Inimeste kohtumisel püüab kiskja ohualalt vaikselt lahkuda. Kuid perioodidel, kus on puudus saagist, otsustavad üksikud röövloomad asundustesse siseneda. Liikide kõige agressiivsemad ja näljasemad esindajad on võimelised koerte ja kasside rünnamiseks, kodulindude jahtimiseks. Kui on vaja kaitsta oma elu, võivad sellised inimesed inimestele tekitada üsna suuri vigastusi.

Looduslikud vaenlased

Elukeskkonnas on ilves peamised vaenlased hundid. Praeguseks päevaks ei ole teada, miks need kiskjad näitasid nende kasside suhtes suurenenud agressiooni. Nad peavad ilmselt maitsema selliste loomade õrna ja toitva liha. Sageli õnnestub ilves päästa elusid, kui ronida puude oksad. Vahel muutuvad nad huntide saagiks, mis kogunevad suurtesse karjadesse.

Kahjuks mängib otsustavat rolli ilvepopulatsiooni vähendamisel inimtegevus. Inimesed vähendavad nende kaunite loomade arvu kiiresti. Võib-olla on väga harva näha neid kiskjaid. Lõppude lõpuks, kui näed inimest, püüavad nad kohe puu juurde ronida või tihedas metsas peita.

Rahvastiku staatus

Mõtle lynxi elanikkonna seisundile valitud riikides. Ühel ajal paigutati sellised loomad massiliselt Saksamaal metsaalasse. Kuid 1850. aastaks hävitasid jahimehed täiesti väärtuslikele karusnahkadele ja lihale, mida peeti delikatessiks. Kus ilves elab täna selles riigis? Eelmise sajandi 90-ndatel aastatel olid sellised röövloomad ümber paigutatud mitmesse reservi. Tänapäeval on suurimad populatsioonid koondunud Saksa rahvusparkidesse "Harz" ja "Bavarian Forest".

Ühine ilves hävitati ka Prantsusmaal ja Šveitsis. Eelmise sajandi alguses otsustas nende riikide valitsus taastada suure loomapopulatsiooni. Sellised kiskjad paigutati kohalikesse kaitsealadesse. Seega rändavad nad Sloveeniasse ja Austriasse.

Olukord Balkani poolsaarel on kahetsusväärne. Niisiis on Albaania, Serbia, Kreeka ja Makedoonia territooriumil siiani vaid paar tosinat ilusaid loomi.

Kõige ilusam on Venemaa ilves. Ligikaudu 90% maailma loomapopulatsioonist on koondunud kodumaistesse piirkondadesse. Sageli on võimalik kohtuda röövelliku kassiga Siberi metsades, riigi läänepiiride ja Sahhalini lähedal.

Karpaatide mägedes täheldatakse selliste loomade üsna suurt populatsiooni. Statistika kohaselt elab Rumeeniast Tšehhi Vabariiki üle 2000 liigi esindajat.

Skandinaavias on täheldatud ka laia hiina populatsiooni. Teadlaste hinnangul elab umbes 2500 neist kiskjatest Soome, Norra ja Rootsi territooriumil.

Kokkuvõtteks

Nii et me õppisime, millist elu lüüsib juht, kus nad elavad, kuidas nad kasvatavad ja mida nad toituvad. Lõpuks väärib märkimist, et nende üllasloomade arv väheneb pidevalt. Selle tulemuseks on mitte ainult salaküttimine, vaid ka raiskav metsade hävitamine, liigi esindajate väljasaatmine asustatud aladest, toiduainete pakkumise vähendamine inimtegevuse tagajärjel.

Kirjeldus ja välimus

Milline ilves näeb välja. Sellel on keha pikkus 80–130 cm ja kõrgus umbes 70 cm. Mehed kaaluvad kuni 30 kg, naistel kuni 18 kg. Keha on tihe, lühike. Erinevus kasside perekonna ilves ja teiste isikute vahel on kõrvade otstel harjade olemasolu. Sellel on lühike „chump“ ehk saba.

Pea on kehaga proportsionaalne, väike ja ümardatud. Lühike koon, ümmargused silmad ja õpilased. Tänu koonuse pikadele juuksepiirangutele on mulje "poid".

Lynxi karusnahk peetakse väga väärtuslikuks, tema perekonnas sellist asja ei ole. Seda iseloomustab silksus, kõrgus ja paksus. Karusnahk on uuendatud, samuti igal üksikisikul kevadel ja sügisel. Maos, väikesed täpid puhtal valgel taustal.

Tugevad käpad ja piklik uin, mis talvel tihenevad, eristavad põhjapoolset indiviidi sarnastest.

Hea talvise pubescence teeb ilves “suusad”, mille tõttu õnnestub tal lumes kergesti liikuda, millel on lahtine tekstuur. See on põhiline erinevus põhjapoolse ilves ja tema sugulased.

Värv sõltub täielikult sellest, kus ilves elab. Lõuna-inimestel on punane värv. Põhja - pruunikas-punane kuni kahvatukollane ja udune. Seljal, külgedel ja käppadel on väljendunud laigud. Näol on valged pehmed, pikad juuksed, mis harvadel juhtudel lahjendatakse täppidega.

Lynx on kodumaise kassi lähim isik. Kuigi sellel on märkimisväärne väline erinevus. Jalajäljed sarnanevad kassiga, ilma küünte nähtavate ilminguteta, tagumised jalad lähevad ees kõrvale.

Kuhu ilves elab

Lynxi elupaikal on suur geograafiline geograafia. Saate temaga kohtuda:

  • Aserbaidžaan,
  • Albaania,
  • Valgevene,
  • Ungarist
  • Gruusia,
  • Hispaania,
  • Kasahstan,
  • Kanada
  • Hiina,
  • Ukraina,
  • Mongoolia
  • Venemaa,
  • Rumeenia,
  • Eesti.

See pole kiskjate elupaikade täielik loetelu.

Jahindus ja toitumine

Põhimõtteliselt on ilvesjaht aeg hämar. Ta lööb röövides istudes varguses või hüppab aeglaselt ohvrile, et teda ühe hüppega kinni püüda. Ilves ei hüpata kunagi filiaalist ohvrile, see peidab puude, langenud okste ja kändude taha, mõnikord istub paksu haru.

Ohvrile kuni 15 meetri kaugusele üles kerkides heidab ta end mitmesse hüppesse. Kui ebaõnnestunud katse tappa saak esimest korda, hakkab kiskja jälitama, tavaliselt põgeneb loom põgenema. Kass ei ole õnnistatud ja haarab oma 60-80 m.

Suure looma ründamisel hammustab kiskja kurku ja kaevab oma küünised keha esiosasse. See närbub, kuni loom loobub ja langeb surnuks. Ilves ründab rebane ja marsi, kaitstes seeläbi oma jahimaa. Aja jooksul sööb ta väikest osa toidust. Ta varjab ülejäänu, matab ta lumesse või ligipääsmatutesse kohtadesse teiste röövloomade jaoks, kuid ta teeb seda ilma proovimata, nii et ta jääb sageli ilma tarneteta.

Seetõttu juhtub, et ilves jääb, et kaitsta oma söömata toitu, isegi kui see on täis. Kuna värskete liha- ja veinirobotite väiksemad armastajad, võtavad nad kiiresti lahti jäänud toidujäägid. Ja kaljukass, teades punase kassi jahipidamisvõimalusi, järgib teda sageli jahi ajal. Esimesel võimalusel valib toodetud toidu või ootab, kuni jahimees toidab, ja seejärel haldab jääke.

Keskmiselt on piisav, et 3-4 päevaks on üks sööda sarv hirve eest - see on päevane norm. Lõhe kass sööb nädala jooksul. Jänes sööb kahe päeva jooksul.

Lynx on väga ettevaatlik loom, kuid isegi ei karda inimesi. Loom asub inimeste poolt noortel ja põletustel tekkinud metsaistandustes. Ja kus ei ole piisavalt toitu, näiteks mägistes piirkondades, langeb ta asulate juurde. Oli juhtumeid, kus ta kohtus linnapiirkondades. Ta ei rünnata inimesi ise, vaid rünnaku eest kaitsmise korral võib ta tõsiselt vigastada.

Lynxi tavaline toob metsadele suurt kasu. Koos metsade "arstidega" - hundidega hävitab see peamiselt haiged, haavatud ja nõrgad loomad.

Lynxi sisu loomaaias

Vene loomaaedades on ilves püsiv elanik ja see ei ole haruldane. Elu ja paljunemine vangistuses kohandub hästi.

Nii aretusperiood kui ka loodus langevad kevadel ja suvel. Kuna nad ei pea toitu otsima, magavad nad enamasti. Kassipojad on teistsugused, neil rahututel lastel on hävitavad ja kõikjal esinevad võimed. Tavaliselt aktiveeritakse need õhtul. Nende rahutus jätkub kuni 1,5 aastat.

Põhjala tõu hooldamiseks tuleb arvesse võtta hooajalisi omadusi ja muutusi. Reisijad on reeglina mugavad ja heledad, kus otsene päikesevalgus tungib. Puud, palgid, kanep, mitmesugused mänguasjad - see lisamine toob nad lähemale nende loomulikule eksisteerimisele.

Loomaaedades koolitatakse röövloomad kassile.

Pärast piima söötmist ainult liha. Küülikuliha, vasikaliha, kalkun, kana. Päeval, mil täiskasvanu sööb kuni kolm kilogrammi liha, talvel viie.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org