Loomad

Pruunid karud: kirjeldus ja elupaik

Pin
Send
Share
Send
Send


Suurim kiskja looduses on karu. See on imetaja loom, kiskja. Umbes kuus miljonit aastat tagasi ilmus see loom maa peal ja seda on alati peetud tugevuse ja kaitse sümboliks. Selles artiklis saate teada karu kohta, kus see elab, mida ta toidab, kuidas see tõug.

Keha pikkus sõltub looma liigist, see võib olla üks kuni kolm meetrit ja kaal võib ulatuda 40 kg-lt tonni. Röövloomade keha on suur ja kükitama, tal on paks lühike kael ja suur pea. Väga tugevad lõualuud ei saa mitte ainult kasvatada toitu, vaid ka erinevaid liha. Kuigi karu käpad ja kohmakas, kuid nad on üsna tugevad. Sellepärast toetavad loomade jalutuskäigud, ujumine, erinevates suundades ja kogu jalg. Selle kiirus ulatub kuni 50 km / h. Oma suurte küüniste abil kaevavad nad vabalt maapinnast toitu, rebivad oma saaki ja kergesti puude ronimist. Enamik neist kiskjatest ujuvad väga hästi. Jääkarudel on nende sõrmede vahel membraan. Karu elab umbes 45 aastat.

Karu nägemine ja kuulmine on halvasti arenenud, kuid tema lõhnatundlikkus toimib ideaalselt, mõnikord võib karu tõusta oma käpa ehitamisel ja lõhna, et saak paremini tunda.
Karu on väga paks, katab kogu keha. Villa värvus eri toonides pruunist mustani. Jääkarud on valged ja pandad on valged. Kui karu vananeb, millel on tume villane toon, muutub see halliks ja muutub halliks. Kõigis karu liikides on saba, see kõik on lühike ja karusnaha all märgatav ning pandas on see selgelt nähtav.

Kui palju pruun karu elab?

Jalgpalli elu sõltub selle elupaigast. Looduses võib pruun karu jõuda 20 kuni 35 aasta vanuseni. Kui looma hoitakse loomaaias, on see arv peaaegu kahekordistunud. Vangistuses võib karu elada umbes 50 aastat. Puberteedi tekkimine toimub vanuses 6 kuni 11 aastat.

Looma suurus ja kaal

Torso standardpikkusega kiskja torso on vahemikus üks kuni kaks meetrit. Suurimad karud elavad Alaska, Kamtšatka ja Kaug-Idas. Need on grizzlies, tõelised hiiglased, kelle kõrgus jalgade tagaosas on kolm meetrit.

Karu (pruun) maksimaalne kaal võib olla 600 kg. Need on tõelised raskekaalu hiiglased. Täiskasvanud mehe keskmine kaal on 140-400 kg ja emase kaal on 90-210 kg. Suurim mees oli Kodiak saarel. Tema kehakaal oli tohutu - 1134 kg. Kesk-Venemaal elavad loomad kaaluvad siiski palju vähem - umbes 100 kg.

Sügisel koguneb see loom suurel hulgal rasvavarusid järgmise talveunemise ajaks ning seetõttu suureneb karu mass (pruun) 20%.

Elupaigad

Enamik karusid elab tihedas metsas, soodes. Sageli võib neid näha tundras või mägismaal. Venemaal hõivab see loom kaugemaid põhjapoolseid piirkondi. Väga sageli on Siberis pruunid karud. Taiga rahulikud metsad võimaldavad jalutuskäigul tunda avarust ja vaba ning siin ei häiri miski nende olemasolu.

USAs elavad karud enamasti avatud aladel - rannikul, mägipiirkondades. Euroopas elavad nad enamasti tiheda mägimetsaga.

Aasias võib leida ka pruunide karude populatsioone. Nende valik hõlmab Palestiina, Iraani, Põhja-Hiina ja Jaapani Hokkaido saare väikesi alasid.

Mida karud söövad?

Kõikvõimelised ja vastupidavused - need on peamised omadused, mis aitavad metsalistel elada rasketes tingimustes. Pruuni karu toitmisel on 75% taimne toit. Bruin saab toita mugulaid, pähkleid, marju, maitsetaimi, juure ja tammetõrusid. Kui see ei ole piisav, võib karu minna kaera või maisi põllukultuuridesse, sööda seedripuudes.

Suured inimesed omavad väikestele noortele märkimisväärset jõudu ja saaki. Ainult ühe suure käpa löögiga saab karu tappa põder või hirve selg. Ta jahi hirved, metssiga, hirved, mägikitsed. Pole probleemi, pruunid karud võivad süüa närilisi, vastseid, sipelgad, konnad, ussid ja sisalikud.

Kogenud kalurid ja maskeerimine

Sageli kannab söögikarva. Kohmakad loomad jäävad oskuslikult kaetud harjaga ja püüavad jääda lähedale, kuni see täielikult sööb. Kui karu on hiljuti söönud, võib ta paar päeva oodata. Mõne aja pärast muutub tapetud looma liha pehmemaks ja naudib seda rõõmuga.

Karu kõige hämmastavam okupatsioon on kalapüük. Nad lähevad Kaug-Ida kudemisjõgedesse, kus lõhe koguneb massiliselt. Eriti siin karud on kasvatatud nende järglastega. Ema oskab lõhet osavalt ja kannab seda oma poegadele.

Samal ajal jõe ääres näete kuni 30 karu, mis sageli võitlevad saagiks.

Karul on väga arenenud maitsmisorganid. Lagunenud liha lõhn, ta tunneb end hästi, isegi kui ta on temast 3 km kaugusel. Tema kuulmine on samuti väga hästi arenenud. Mõnikord tõuseb karu tagajalgadele, et kuulata heli või tunda toidu lõhna suunda.

Kuidas karu käitub looduses? Pruun "taiga kapten" hakkab hämarikus või varahommikul oma omandit mööda minema. Halva ilmaga või vihmaperioodil võib ta kogu päeva metsas otsida toitu otsides.

Kiirus ja agility - metsalise eripära

Esmapilgul tundub see suur loom väga ebamugav ja aeglane. Aga see ei ole. Suur pruun karu on väga vilgas ja kergesti liikuv. Ohvri poole pöördudes võib ta kiirusega kuni 60 km / h. Karu on ka suur ujuja. See võib hõlpsasti katta 6-10 km kaugusel vees ja ujuda rõõmuga kuumadel suvepäevadel.

Noored karud puidust ronida. Vanusega on see võime veidi tuhmunud, kuid ei kao. Kuid sügav lumi on neile raske kogemus, sest karu liigub koos suurte raskustega.

Aretusperiood

Pärast pika une taastumist on pruun karud paaritumiseks valmis. Gon algab kevadel, mais ja kestab umbes kuu. Naised teatavad valmisolekust paaritumiseks spetsiaalse saladusega, millel on tugev lõhn. Nendel sildidel leiavad mehed oma valitud isikud ja kaitsevad neid konkurentide eest.

Mõnikord tekivad naised kahe karu vahel tugevad lahingud, mille puhul otsustatakse saatus ja mõnikord ka nende elu. Ühe mehe surma korral võib võitja isegi seda süüa.

Paaritumisajal on karud väga ohtlikud. Nad teevad loodusliku müha ja võivad rünnata inimest.

Järglaste paljunemine

Sündinud on täpselt 6-8 kuud närimiskuutes. Tavaliselt toob naissoost 2-4 cubs, täiesti kiilas, vähearenenud kuulmis- ja nägemisorganitega. Kuid kuu aega hiljem avasid poisid silmad, võime helisid kätte saada. Vahetult pärast sündi kaaluvad noored umbes 500 g ja nende pikkus on 25 cm, 3 kuu pärast on kõik piimahambad lõigatud.

Elu esimese kuue kuu jooksul söövad lapsed ema piima. Seejärel lisatakse nende toidule marju, putukaid, rohelisi. Hiljem toob ema neile kala või nende saagiks. Umbes 2 aastat elavad noored koos emaga, õpivad harjumusi, jahipidamise peent. Noore karu iseseisev elu algab 3-4 aastat. Karu isa ei osale kunagi järglaste kasvatamisel.

Eluviis

Pruun karu on ebastabiilne loom. Ühes kohas sööb ta teises, see magab ja paaritumiseks võib ta jätta mitu kilomeetrit oma tavalisest elupaigast. Noor karu liigub piirkonnas, kuni see perekond algab.

Pruun kapten tähistab oma vara. Siin saab ta ainult üksi. Ta tähistab piirid erilisel viisil, rebides puust koore. Ilma istandusteta aladel võib karu koorida oma vaatevälja kuuluvaid esemeid - kive, nõlvaid.

Suvel saab ta avatult lõõgastuda otse maa peal. Peamine asi, et see koht oli karu jaoks üksildane ja turvaline.

Miks vänt?

Enne talveunetamist peab karu saavutama vajaliku koguse rasvavarusid. Kui see ei ole piisav, peab loom toiduga otsima. Sellest tuleb nimi - varras.

Külmhooajale liikumine on karu surma tõttu külm, nälg või jahimees. Talvel saab siiski mitte ainult ühendusvardat täita. Sageli võivad inimesed karu une lihtsalt häirida. Siis on see lihav metsaline sunnitud otsima uut varjupaika, et jälle talveuneda.

Otsi lair

Karu valib selle talve varju erilise hoolega. Laevade jaoks valitakse usaldusväärsed rahulikud kohad, mis asuvad soode ääres, tuulepiirkondades, jõgede kallastel, eraldatud koobastes. Varjupaik peaks olema kuiv, soe, avar ja ohutu.

Karu elab sambega, asetades pehme pesakonna. Puu varjupaik varjas ja isoleeris. Väga sageli on karu olnud hea juba mitu aastat.

Pruunide karude elu on toidu otsimine, eriti enne talveunemist. Enne magama sattumist segab metsaline jälgi jälgi: see läbib soode, dodgesid ja isegi sammu tagasi.

Vaikne ja lõõgastav puhkus

Hubases denis kannab une kõik külmad talved. Vanad mehed jätavad oma varjupaika kellelegi teisele. Pikim karu on järglastega. Pruunkarude talvitumine kestab 5-6 kuud. Tavaliselt algab see oktoobris ja lõpeb aprillis.

Karud ei uppu sügavasse magamisse. Nad säilitavad tundlikkuse ja elujõulisuse, neid on lihtne häirida. Karu kehatemperatuur une ajal on vahemikus 29-34 kraadi. Talveunerežiimi ajal tarbitakse vähe energiat ja jalgpalli haarab aktiivse aja jooksul omandatud rasvavarud. Talvepuhkuste ajal kaotab karu umbes 80 kg kaalust.

Talvitamisfunktsioonid

Kogu talve ajal magab karu külg, mugav kumer. Harvemini täheldatakse asendeid taga või istudes, peaga alla. Hingamine ja südame löögisagedus talveunerežiimis aeglustuvad.

Üllataval kombel ei talu talvise une ajal see loom välja. Kõik karu kehas olevad jäätmed töödeldakse ümber ja muundatakse selle eksisteerimiseks vajalikeks väärtuslikeks valkudeks. Pärasool on suletud tiheda korgiga, mis koosneb nõeltest, pressitud rohust ja villast. See eemaldatakse pärast looma lahkumist.

Kas karu imeb käpa?

Paljud naiivselt usuvad, et talvel talveunest toodab jalgpalli oma jäsemetest väärtuslikke vitamiine. Aga see ei ole. Fakt on see, et jaanuaris uuendatakse karu nahkade nahka. Vana kuiv nahk puruneb ja annab talle tugeva ebamugavuse. Selleks, et seda sügelust mingil moel karastada, lakub karu käpa, niisutades ja pehmendades seda süljega.

Ohtlik ja tugev loom

Karu on eelkõige kiskja, võimas ja kohutav. Võimalik kohtumine selle kurnatud metsalise vastu ei too midagi head.

Kevadrööv, talv, mis otsib uut varjupaika - nendel perioodidel on kõige ohtlikum pruun karu. Puukoolides elavate ja inimestele sõbralike loomade kirjeldus või fotod ei tohiks sind petta - seal kasvasid nad täiesti erinevates tingimustes. Looduses võib näiliselt rahulik metsaline olla julm ja oma pea kergesti vedada. Eriti kui sa rändasid oma territooriumile.

Samuti on vaja vältida naistel järglasi. Emad on ajendatud instinktist ja agressioonist, mistõttu on parem mitte oma teed jääda.

Loomulikult sõltub jalgpalli käitumine olukorrast ja aastaajast. Sageli põgenevad karud ise, nähes vahemaad. Aga ärge arvake, et kuna see metsaline võib süüa marju ja mett, on see tema lemmiktoit. Karu parim toit on liha ja ta ei jäta kunagi võimalust seda saada.

Miks kohmakas?

See hüüdnimi on karu jaoks kindlalt kindlaks määratud. Ja kõik see, et kõndides astub ta vaheldumisi paremale ja vasakule käppale. Seepärast tundub väljastpoolt, et karu on kosolapit.

Kuid see aeglus ja kohmakus on petlik. Kui tekib ohtlik olukord, läheb see metsaline koheselt galoppi ja kergesti ületab inimese. Esi- ja tagajalgade ülesehituse eripära võimaldab sellel näidata ülesmäge tõusmisel enneolematut agilityt. Ta vallutab topid palju kiiremini, kui ta neist maha saab.

Selle hämmastava looma elupaikade ja elu keerulise süsteemi loomiseks kulus rohkem kui üks aastatuhand. Selle tulemusena on pruunid karud suutnud ellu jääda piirkondades, kus ilmnevad rasked ilmastikutingimused. Loodus on hämmastav ja alles jääb imetleda tema tarkust ja muutumatuid seadusi, pannes kõik oma kohale.

Vaadake videot: SCP-507 Reluctant Dimension Hopper. safe class. Humanoid extradimensional SCP (Oktoober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org