Loomad

Fox (rebane)

Pin
Send
Share
Send
Send


Fox on väga ilus kiskja, kellel on pikk põõsane saba. Tema koon on pikk ja kitsas ning tema silmad on väga keerulised. Suurusena sarnaneb see kiskja koerale. Foxi värvus varieerub tulisest punast kuni hallini. Stepil on see hallikas-kollane ja põhjas on see peaaegu punane. Hõbedane rebane on levinud rebane, millel on väikesed kõrvalekalded tavalisest värvist. Nende loomade karusnahk peetakse kõige ilusamaks, nii et nad on juba pikka aega kasvandustes kasvatatud.

Kuhu see röövellik metsaline elab? Fox elab Aasias, Ameerikas, Euroopas ja isegi Aafrikas. Ta sobib suurepäraselt erinevate tingimustega. Fox on salakaval loom. Ta saab endale erinevaid trikke endale elada.

Dieet kiskja

Ja mis rebane sööb? Kuigi ta on röövloom, sisaldab tema toit erinevaid toite. Loomulikult on selle toitumise aluseks liha.

Pange tähele, et selle looma toiduainete loetelus on rohkem kui 350 väikeste imetajate sorti, erinevaid närilisi (eriti hobuste perekonnast) ja linde.

Fox talvine annus

Mida rebane talvel süüa ja kuidas see saak saab? Ekspertide uuringute kohaselt elab suurim rebaste populatsioon seal, kus on suur hulk esindajaid. Sellised närilised on kõige kättesaadavamad toidutüübid, eriti talvehooajal, kui toitu on kõige raskem saada.

Lapseväljakute jaht on väga huvitav protsess. Fox liigub vaikselt lume kaudu, kuulates oma potentsiaalse ohvri kükitamist. Pärast närilise tundmist ja selle asukoha arvutamist sukeldub ta kiiresti nina lumega, aidates ennast jõuda oma käppadega saagile.

Peamine roll selles küsimuses on määratud üllatuse tegurile, sest hiir ei suuda oma suurepärasest kuulmisest hoolimata alati ette näha, milline rebane ilmub, mistõttu ei ole tal aega kiskja hammastelt peita.

Hiljuti on zooloogid välja toonud selle protsessi iseloomustava termini, hiire lihast.

Metsas talvel möödub metsaistandustest mööda langenud linde, reservuaaride kalda, ja see ei kajasta jäätmeid ja porgandeid.

Looduslikus elupaigas on rebane toidu baasiks jänesed, ülalnimetatud hiired ja teised väikesed närilised. Lisaks reguleerib see kiskja suure rõõmuga lindu. Lennu võime väldib rebane hambad ja küünised. Oht on munad ja tibud, kes ei ole veel õppinud oma vanemate värisema.

Rebase saagiks võib olla kas väike lind või suur, näiteks puidust torm või metshani. Röövloomade peamine abistaja toidu otsimisel on tema tundlik nina, mis lõhnab nagu näriline või muu saak piisavalt suurel vahemaal.

Mõned rebased, hoolimata asjaolust, et nad kardavad inimese elupaiku (külad jne), otsustavad ikka veel külastada metsa lähedal asuvaid asulaid. Öösel või hilisõhtul tungivad nad laudas, haaravad näiteks kana kõri ja kannavad selle kiiresti metsale.

Loomulikult otsustavad röövloomad harva sellise ohtliku manöövri üle, mis reeglina juhtub talvel, kui toitu on väga raske saada.

Mis rebane metsas sööb? Hares. Need loomad asuvad rebane dieedis olulisel kohal. Loomulikult on kõige lihtsam saagiks jänesed, kes ei ole veel õppinud, kuidas arendada piisavalt kiirust röövloomade eest põgenemiseks. Fox, leides jänese ava, võib kohe hävitada kõik pesakonnad.

Ärge pettuge neid röövloomi ja näriliste surnukesi jänese mora puhul. Mõned esindajad ei karda rünnata isegi suuremaid loomi, näiteks hirved.

Röövloomade toitumine kõrbes

Mis toidab rebane, mis elab kõrbes ja pool tühjades tsoonides? Toitumise aluseks on roomajad (mürgised maod, sisalikud ja teised). Kanadas, selle kirdeosas, on zooloogid korduvalt täheldanud, kuidas rebased on püütud lõheperekonnast veekogudest, kuigi mitte elus, kuid surnud. Suvel saavad need kiskjad suure rõõmuga süüa suuri vigu, vastseid ja teisi putukaid. Pärast vihma koguvad nad vihmaussid.

Toit taigas

Mis rebane taigas sööb? Sellistes kohtades on kiskja väga raske ellu jääda, sest seal on vähe saaki. Tundra tsoonis sööb kiskja passerines, tiged ja harvem pardid. Lisaks sellele karistab punaste juuste petmine väikestel närilistel. Reeglina elavad taigas vähesed rebased, kuna siin on raske elada. Need kiskjad eelistavad asuda steppide tsoonis avatud kohtades, tasandikel ja mägedes.

Taime toitu

Milline rebane sööb lisaks ülaltoodule? Taimset toitu on ka nende loomade toitumises. Reeglina tarbivad seda punased kiskjad, kes elavad lõunapoolsetes piirkondades. Nad eelistavad marju (eriti mustikate, porgandite) ja puuvilju, aga ka mõned söödavate taimede vegetatiivseid osi.

Pange tähele, et see toit on pigem peamise toiduvaliku lisand, see ei saa kunagi toitumise põhirooga, sest rebane on loodusest kiskja, mis tähendab liha sööja.

Milline rebas sööb kevad-suvel?

Sel kellaajal vajavad rebased eriti head toitumist ja suurt hulka saaki. Lõppude lõpuks on nüüd nende hoolduses noored. Märtsi lõpuks sünnivad lapsed pärast kaheksa-kuulist rasedust. Reeglina on sündinud viis või kuus vähe rebast. Esimesed 1,5 kuud, noored söövad ema piima. Kahe nädala vanuselt näevad lapsed juba, siis algab kiire arengu periood, aprilli lõpuks või mai alguses ronivad nad välja, mängivad üksteisega ja hartaga, sobivad rohu külge ja valetavad vaikselt, nautides päikest. Samal ajal õpetavad vanemad tavapärasele toidule vähe rebaseid, toovad elusaid saaki, nii et noored tunnevad sellise toidu jahipidamise põnevust.

Järeltulija eest hoolitsemine võib suruda rebase suure metsalise rünnamiseks, mida on raske ületada. Teadlased on dokumenteerinud juhtumeid, kui see röövloomapoeg on hammustanud.

Lapsel on sageli väga algupärased toiduvalmistamise viisid. Näiteks täheldati, et ohutud kaugused kiskjad järgivad traktori aderit, mis avab välja öösel. Selgus, et rebased sattusid volesid sellisel viisil, mille künnised avati kündmisprotsessi ajal. Selle kiskja juhusliku surmaga (loom langes adra alla) nägid inimesed kõhus nii palju kui 16 närilist. See tähelepanek on võimaldanud teadlastel järeldada, et närilised on rebane toitumise aluseks.

Rebaste söötmine kodus

Metsik rebane saab korjatakse ja kodus, kuid selleks on vaja luua eritingimused, samuti tagada õige toitumine. Parim võimalus sellise kiskja hoidmiseks on vabaõhupüük, kus on puhkemaja ja metsalise uni. Räägime nüüd toitmisest.

Kuigi rebane on kõikehõlmav loom, aga kodus on parem toita seda kvaliteetsete koeratoidudega ja täiendada sellist dieeti puuviljade ja marjadega.

Väike järeldus

Nüüd sa tead, mida rebane talvel, kevadel ja muudel aegadel toidab. Samuti vaatasime läbi selle kiskja toitumise taigas ja metsas. Nagu näete, sõltub rebane reetmine reeglina selle elupaigast. Kuigi alati on selle toitumise aluseks väikesed imetajad, on taimne toit ja putukad ainult täienduseks.

Fox (rebane): kirjeldus, omadused, fotod

Sõltuvalt liigist on rebane suurused vahemikus 18 cm (fenech) kuni 90 cm ja rebas kaalub 0,7 kg (feneki) ja 10 kg vahel. Rebastel on iseloomulik üldmärk - sihvakas piklik keha, millel on üsna lühikesed jäsemed, kergelt piklik nägu ja saba.

Foxi kohev saba on jooksmise ajal stabilisaator ja talvel külm, seda kasutatakse lisakaitseks külma eest.

Rebase saba pikkus sõltub liigist. Fenekil on see 20-30 cm, tavalise rebase saba pikkus on 40-60 cm.

Rebased tuginevad rohkem puudutusele ja lõhnale kui nägemisele. Neil on tundlik lõhn ja suurepärane kuulmine.

Nende kõrvad on üsna suured, kolmnurksed, veidi piklikud, terava otsaga. Suurimad kõrvad on apteegis (kuni 15 cm kõrgused) ja suurel rebasel (kuni 13 cm kõrgusel).

Fox suured kõrvad (fenek)

Öise eluviisi jaoks kohandatud loomade nägemine võimaldab perekonnaliikmetel hästi reageerida liikumisele, kuid vertikaalsete õpilastega rebase silmade struktuur ei sobi värvuse tuvastamiseks.

Kokkuvõttes on rebasel 42 hammast, välja arvatud suurkõrva rebane, milles kasvab 48 hammast.

Nende kiskjate karvade tihedus ja pikkus sõltub hooajast ja kliimatingimustest. Talvel ja karmide ilmastikutingimustega piirkondades muutub rebane karusnahk paksuks ja kohevaks, suvel väheneb karvade kohevus ja pikkus.

Rebase värv võib olla liivane, punane, kollakas, pruun, musta või valge märgistusega. Mõnedes liikides võib karusnahk olla peaaegu valge või must-pruun. Põhja laiuskraadidel on rebased värvi suuremad ja kergemad, lõunapoolsetes riikides on rebased hämaramad ja loomade suurused väiksemad.

Ohverdades või ohu korral suudab rebane kiirust kuni 50 km / h. Paaritumise ajal võivad rebased helistada.

Rebase elu looduslikes tingimustes varieerub 3 kuni 10 aastat, kuid rebane elab vangistuses kuni 25 aasta vanuseni.

Foxi klassifikatsioon

Koerte perekonnas (hunt, koer) on mitmeid perekondi, mis sisaldavad eri liiki rebaseid:

  • Maikongi (lat. Cerdocyon)
    • Maikong, savanna rebane (lat. Cerdocyon tuh)
  • Väikesed rebased (lat. Atelocynus)
    • Väike rebane (lat. Atelocynus microtis)
  • Suuremad rebased (lat. Otocyon)
    • Suure kõrvaga rebas (lat. Otocyon megalotis)
  • Lõuna-Ameerika rebased (lat. Lycalopex)
    • Andide rebane (lat. Lycalopex culpaeus)
    • Lõuna-Ameerika rebane (lat. Lycalopex griseus)
    • Darwini rebane (lat. Lycalopex fulvipes)
    • Paraguay rebane (lat. Lycalopexi võimlaspetsialist)
    • Brasiilia rebane (lat. Lycalopexi vetulus)
    • Sekuranskaya rebane (lat. Lycalopex sechurae)
  • Hallid rebased (lat. Urocyon)
    • Hall rebas (lat. Urocyon cinereoargenteus)
    • Saare rebane (lat. Urocyon littoralis)
  • Rebased (lat. Vulbid)
    • Üldine või punane rebane (lat. Vulpes vulpes)
    • American Fox (lat. Tulbid macrotis)
    • Afganistani rebane (lat. Tulbid cana)
    • Aafrika rebane (lat. Vulpes pallida)
    • Bengali rebane (India) (ladina keel) Tulbid bengalensis)
    • Korsak, steppe rebas (lat. Tulip korsak)
    • Ameerika korsak (lat. Tulip veloks)
    • Sand Fox (lat. Vulpes rueppelli)
    • Tiibeti rebane (lat. Vulpes ferrilata)
    • Fenech (lat. Tulbid zerda, Fennecus zerda)
    • Lõuna-Aafrika rebane (lat. Tulbid chama)

Foxi liigid, nimed ja fotod

Järgnevalt on lühikirjeldus paljude rebaste sortidest:

  • Üldine rebane (punane rebane) (lat. Vulpes vulpes)

Foxi perekonna suurim liige. Fox kaalub kuni 10 kilogrammi ja keha pikkus koos sabaga on 150 cm, sõltuvalt elukohapiirkonnast võivad rebane värvid toonilise rikkuse poolest veidi erineda, kuid selja ja külgede põhivärv jääb helepunaks ja kõht on valge. Mustad sukad on jalgadel selgelt näha. Ühise rebane tunnuseks on saba valge ots ja tumedad, peaaegu mustad kõrvad.

Elupaik hõlmab kogu Euroopat, Põhja-Aafrika, Aasia (Indiast Lõuna-Hiinasse), Põhja-Ameerikas ja Austraalias.

Selle rebase liigi esindajad söövad rõõmuga põldudel hiiri, küülikuid ja noori hirvesid, mugaval võimalusel hävitavad hanede ja puusugude pesad, söövad porgandit, mardikad ja putukate vastsed. Üllataval kombel on punane rebas kaerakultuuride karm võitleja: liha menüü puudumisel ründab ta teraviljamaa, põhjustades selle kahjustamist.

  • American Fox (lat.Vulbidmacrotis)

Keskmise suurusega röövloomade imetaja. Rebase keha pikkus varieerub 37 cm kuni 50 cm, saba pikkus on 32 cm, täiskasvanud rebane kaal varieerub 1,9 kg (naissoost) - 2,2 kg (meeste puhul). Looma tagakülg on värvitud kollakas-halli- või valkjas toonides ja küljed kollakaspruunis. Selle rebase liigi eripära on valge kõht ja saba must ots. Koonu külgpind ja tundlikud rullid on tumepruunid või mustad. Karusnahkade juuste pikkus ei ületa 50 mm.

Fox elab Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko põhjaosa edelaosas, toidab jäneseid ja närilisi (kangaroo džemprid).

  • Afganistani rebane (Bukhara, Balochistani rebane)(lat.Vulbidcana)

Koerte perekonda kuuluv väike loom. Rebase pikkus ei ületa 0,5 meetrit. Saba pikkus on 33-41 cm, rebase kaal on 1,5-3 kg. Bukhara rebane erineb teistest rebaste liikidest üsna suurte kõrvade poolest, mille kõrgus ulatub 9 cm ja tumedad triibud, mis liiguvad ülemisest huultest silmade nurkadeni. Talvel kangaste juuste värvus seljal ja külgedel omandab rikkaliku pruunikas-halli värvi, millel on individuaalsed mustad kaitsekarvad. Suvel väheneb selle intensiivsus ja kõri, rinna ja kõhu valkjas värv jääb muutumatuks. Afganistani rebasel pole käpapadjakeste pinnal juukseid, mis kaitsevad teisi kõrbe rebaseid punase kuumaga.

Rebase peamiseks elupaigaks on Ida-Iraan, Afganistani territoorium ja Hindustan. Harva leidub Egiptuses, Türkmenistanis, Araabia Ühendemiraatides, Pakistanis. Afganistani rebane on kõikjalik loom. Mis söögiisu neelab roogasid, hiiri ja gopreereid, ei keeldu taimetoitlastest.

  • Aafrika rebane(lat. Vulpes pallida)

Selle välimus on sarnane punase rebase kujuga (lat. Vulpes vulpes) on siiski tagasihoidlikum. Rebase keha kogupikkus koos sabaga ei ületa 70-75 cm ja kaal on harva 3,5-3,6 kg. Erinevalt tavalisest rebanest on tema Aafrika nõbu pikemad jalad ja kõrvad. Selja, jalgade ja saba värvus musta otsaga on punane pruuni tooniga ning koon ja kõht on valged. Täiskasvanutel on silmade ümbruses selgelt nähtav must raam ja tumedat värvi karusnaha riba kulgeb mööda harja.

Aafrika rebas elab Aafrika riikides - seda võib sageli näha Senegalis, Sudaanis ja Somaalia territooriumil. Toidu rebas koosneb mõlemast loomast (väikesed närilised, sisalikud) ja taimeosadest.

  • Bengali rebane (India rebane)(lat.Vulbidbengalensis)

Seda rebasliiki iseloomustab keskmise suurusega. Turjakõrguse kõrgus turjast ei ületa 28–30 cm, rebane kaal varieerub 1,8 kuni 3,2 kg ja maksimaalne keha pikkus on 60 cm, mustast otsast koosneva rebase saba pikkus on harva 28 cm. lühike ja sile. See on värvitud mitmesugustes liivapruuni või punakaspruuni toonides.

Loom elab Himaalaja jalamil, tunneb ennast Indias ja Bangladeshis ja Nepalis. India rebane menüüs on alati koht magusate puuviljade jaoks, kuid eelistatud on sisalikud, linnumunad, hiired, putukad.

  • Korsak, steppe rebane(lat.Vulbidkorsak)

Sellel on kaugel tavaline rebane, kuid erinevalt sellest on selle rebase liigi esindajatel lühem terav koon, suured laiad kõrvad ja pikemad jalad. Täiskasvanud korsika keha pikkus on 0,5-0,6 m ja rebas kaalub 4-6 kg. Foxi tagakülgede, külgede ja saba värvus on hall, mõnikord punase või punase tooniga ja kõhu värv on kollakas või valge. Selle liigi tunnusjooneks on lõua ja alumise huuli heledat värvi, saba otsas tumepruuni või musta värvi.

Steppe-rebane elab paljudes riikides: Euroopast Kagu-Aasiasse, sealhulgas Iraani, Kasahstani, Mongoolia, Afganistani ja Aserbaidžaani territooriumile. Sageli leidub neid Kaukaasias ja Uuralites, elab Donil ja Volga madalamas piirkonnas.

Steppe-rebased toituvad närilistest (voles, jerboas, hiired), hävitavad pesad, jahti lindude mune, mõnikord ründavad siilid ja jänesed. Kasvataimede kasutamine stepi rebase toitumises on praktiliselt olematu.

  • Ameerika Corsac, kääbus kangelane rebane, preeria rebas(lat.Vulbidvelox)

Väike rebane on torso pikkusega 37 kuni 53 cm ja kaalub 2 kuni 3 kg. Turja kõrgus on harva kuni 0,3 m, saba pikkus on 35 cm. Suvel perioodil ja seljal paksu lühikese rebase karusnaha iseloomulik helehalli värvus omandab punase okra taniga silmatorkava punase tooni. Rebase kurk ja kõht on heledam toon. Ka Ameerika märgistused tundliku nina mõlemal küljel ja saba pimedal otsal on Ameerika korsaki eripära.

Kääbus rebane elab tasandikel ja poolpõrandatel ning praktiliselt puudub territoriaalne sidumine.

Fox toidab hiirtel, küülikutel, armastab pidustusi rohutirtsudel ja rohutirtsutel, see ei loobu parematest röövloomadest saadud karjast.

  • Sand Fox(lat.Vulbidrueppelli)

Loomal on iseloomulikult suured laiad kõrvad ja käpad, mille padjaid kaitstakse kuuma liiva eest paksuse karvkatte abil. Erinevalt enamikust sugulastest on selle rebase liigi esindajad hästi arenenud, mitte ainult kuulmine ja lõhn, vaid ka nägemine. Selja, saba ja külgede kahvatupruun värvus, millel on eraldi valged kaitsekarvad, sobib rebane heale varjundvärvile elupaikade liiva- ja kiviplaatide tingimustes. Täiskasvanud loomade kaal ulatub harva 3,5-3,6 kg-ni ja rebase keha pikkus koos sabaga ei ületa 85-90 cm.

Песчаная лиса живет в пустынной местности. Многочисленные популяции встречаются в песках пустыни Сахары – от Марокко и знойного Египта до Сомали и Туниса.

Питается песчаная лисица не слишком разнообразно, что связано со средой обитания. В пищу лисы входят ящерицы, тушканчики и мыши, пауки и скорпионы, которых животное абсолютно не боится и ловко поглощает.

  • Tiibeti rebane(lat.Vulbidferrilata)

Loom kasvab suuruseni 60-70 cm ja kaalub umbes 5 kg. Tagakülgne roostes pruun või tuline punane värv, mis muutub järk-järgult helehalliks külgedel ja valge kõht, annab mulje, et triibu keha kulgevad triibud. Fox karusnahk on paksem ja pikem kui muud liigid.

Foks elab Tiibeti platoo territooriumil, on vähem levinud Põhja-Indias, Nepalis ja mõnes Hiina provintsis.

Tiibeti rebane toit on mitmekesine, kuid selle aluseks on pika (senostavki), kuigi rõõmuga rebane rebib hiiri ja jäneseid, ei lõhku lindu ja selle mune, sööb sisalikke ja magusaid marju.

See on maailma väikseim rebane. Turjakõrgusega täiskasvanud loomade kõrgus on ainult 18-22 cm, keha pikkus on umbes 40 cm ja kaal kuni 1,5 kg. Fox fenek on perekonna esindajate seas suurimate kõrvade omanik. Kõrvade pikkus ulatub 15 cm-ni, lapse käppadel olevate padjade pind on karvane, mis võimaldab loomal vaikselt liikuda kuumas liivas. Looma kõht on värvitud valgeks, selja ja küljed on punase või punase värviga. Foxi koheva saba ots on must. Erinevalt teistest sugulastest, tehes vajaduse korral helid, suhtlevad selle liigi rebased sageli üksteisega haukumise, murenemise ja ka helisevade helide abil.

Feneks elab peamiselt Sahara keskosa territooriumil, kuid üsna sageli võib seda rebast näha Marokos, Siinai ja Araabia poolsaarel, Tšaadi järve ja Sudaani lähedal.

Fenech on omnivorne rebane: see küttib närilisi ja väikseid linde, sööb roogasid ja sisalikke, ei loobu taimede juurtest ega nende magusatest puuviljadest.

  • Lõuna-Aafrika rebane (lat. Tulbid chama)

Üsna suur loom, kelle mass on 3,5–5 kg ja keha pikkus 45–60 cm, saba on 30–40 cm pikk, rebas on hallilt hallikast hõbedase varjundiga kuni peaaegu mustaks seljas ja hall ja kollakas toon kõhuga.

Fox elab ainult Lõuna-Aafrika riikides, eriti suurtes populatsioonides leidub Angola ja Zimbabwe.

Omnivored liigid: väikesed närilised, sisalikud, madala pesitsusega linnud ja nende munad, porgand ja isegi toiduaine, mis looma poolt eraruumidele või prügilatesse sisenemisel leidub, läheb toitu.

  • Maikong, savanna rebane, craboed rebane (lat. Cerdocyon tuh)

Liigi pikkus on 60-70 cm, rebase saba jõuab 30 cm-ni, rebane kaalub 5-8 kg. Maikongi kõrgus turjakõrgusest on 50 cm, värvus on pruunikas-hall, koonil ja käppadel on pruunid laigud. Kõri ja kõri värvus võib olla hall, valge või kollane. Lapse kõrvade otsad ja saba on mustad. Maikongi jalad on lühikesed ja tugevad, saba on kohev ja pikk. Täiskasvanud Maikongi kaal ulatub 4,5-7,7 kg. Keha pikkus on umbes 64,3 cm, saba pikkus on 28,5 cm.

Maykong elab Lõuna-Ameerikas. Savanna rebased toituvad krabidest ja koorikloomadest, sisalikest, kaladest, konnadest, putukatest, kilpkonnade munadest ja mõnikord söövad marju, puuvilju ja köögivilju, nagu banaanid, viigimarjad ja mangod.

  • Suure kõrvaga rebas (lat. Otocyon megalotis)

Loomadel on ebaproportsionaalselt suured kõrvad, mille kõrgus on 13 cm. Rebase keha pikkus on 45-65 cm, saba pikkus 25-35 cm, rebane kaal varieerub vahemikus 3-5,3 kg. Looma tagajalgadel on 4 sõrme, ees - viis sõrmejoonega. Looma värv on tavaliselt hallikas-kollane, pruun, hall või kollane. Rebase kõht ja kõri on heledam toon. Käppade ja kõrvade otsad on pimedad, sabal on must triip, samasugune triip on rebase koonil. See rebaste liik erineb teistest liikidest 48 hambaga (ülejäänud perekonna puhul ainult 42 hammast).

Fox elab Lõuna- ja Ida-Aafrikas: Etioopias, Sudaanis, Tansaanias, Angolas, Sambias, Lõuna-Aafrikas.

Lapse peamine toit on termiidid, mardikad ja roosid. Mõnikord sööb loom lindude mune, sisalikke, väikseid närilisi, taimseid toite.

Kust rebane elab?

Rebaste leviala hõlmab kogu Euroopat, Aafrika mandrit, Põhja-Ameerikat, Austraalia ja märkimisväärset osa Aasiast. Fox elab Itaalia ja Portugali metsades ja puudel, Hispaanias ja Prantsusmaal, Venemaal ja Ukrainas, Poolas ja Bulgaarias asuvate steppide ja metsa steppide piirkondades, Egiptuse ja Maroko, Tuneesia ja Alžeeria kõrbes ja mägipiirkondades, Mehhikos ja Ameerika Ühendriikides. Rebased tunnevad end kergesti India, Pakistani ja Hiina viljakas õhkkonnas ning Arktika ja Alaska karmides tingimustes.

Looduslikes tingimustes elavad rebane ja kõrbed, mis on kasvanud taimestikuga, metsade või maandumisega põldudega kõrbesse ja kõrgetesse mägipiirkondadesse. Kuna varjupaika kasutatakse sageli teiste loomade lõhesid või kaevatakse iseseisvalt. Burrows võib olla nii lihtne kui ka keeruliste liigutuste ja avariiväljapääsude süsteem. Rebased võivad peita koobastes, kivide lõhes ja ka puude õõnsustes. Lihtsalt taluda avatud ööbimist. Loom kergesti kohaneb haritud maastike eluga. Foxi populatsioone täheldati isegi suurte linnade parkides.

Peaaegu kõik pereliikmed on aktiivsed öised, kuid rebased lähevad sageli jahti ja päevasel ajal.

Mis rebane sööb looduses?

Toidu rebas sõltub täielikult looma elukohast, aastaajast ja liigist. See põhineb närilistel (hiirtel, gopheritel), lindudel, kes pesitsevad maa peal ja nende munades, samuti jänesel. Suured isikud ründavad tihti hirvede ja teiste väikeste imetajate vasikaid. Talvel võivad rebased sööta porgandit, igasuguseid toidujäätmeid või rünnata väikesi koduloomi ja linde.

Lapsed, kes elavad steppides ja kõrbepiirkondades, söövad erinevaid putukaid (mardikad, termiidid, roosikad), roomajad (konnad) ja roomajad (sisalikud, kilpkonnade munad).

Jõgedel elavad rebasliigid, kus lõhe naaseb kudemisest, on hea meelega kala sööta. Suvekuudel täiendatakse rebane menüüd erinevate puuviljade, marjade ja puuviljade ning mahlakate taimeosadega.

Fox Aretus

Rebased, nagu hundid, on monogamilised loomad, kelle paaritumisaeg esineb kord aastas. Rutiaeg, samuti selle kestus sõltub rebane tüübist ja toimub ajavahemikul detsembrist märtsini. Järeltulijate jahtide tootmiseks ja koolitamiseks moodustavad isased ja naised rebased ühe hooajaks ühe hooaja. Erandiks on korsakid, mis loovad püsivaid paare, ja Fenekas, kellel on püsivaid kogukondi, kus on rohkem kui kümme inimest.

Isegi enne paaritamisperioodi algust hakkab emane rebane otsima auk, milles ta tõugab.

Sageli saavutavad naised paljude taotlejate soosib, mistõttu toimub nende vahel vägivaldne kokkupõrge. Meeste rebas igasugusel viisil kaunistab pesa ja isegi püüab kirbusid ja teisi parasiite rasedasse naisse.

Vastsündinud rebased (rebane kutsikad)

Lapsi raseduse kestus erinevates liikides võib keskmiselt veidi erineda, see varieerub 48 kuni 60 päeva.

Ühes sugukonnas on 4–16 pimedat, kurt ja hambata kutsikat. Nende karusnaha värv võib olla kas väga kerge või tumepruun, kuid alati saba otsaga.

Lõuna-Aafrika rebane poisid

Vastsündinud rebaste kaal varieerub 40 kuni 100 grammi ja suurus ei ületa 14 cm, paari nädala pärast omandavad rebane kutsikad võimaluse kuulda ja näha keskkonda. Samal ajal puhkevad nende esimesed ülemised hambad.

Piimaga toitmise periood kestab umbes poolteist kuud, samal ajal õpetavad vanemad järeltulijaid lihatoidule ja selle saagile. Selleks õpetavad nad lapsi putukate, sisalike ja konnade jahtima. Suve lõpuks meenutavad rebane kutsikad juba täiskasvanud loomi ja novembris lahkuvad nad vanematelt ja alustavad iseseisvat elu. Seksuaalne küpsus rebastel algab teisel eluaastal.

Suure rebase kutsikad

Fox kodus: hooldus ja hooldus

Võimalik on koju jääda koju või korterisse, kuid selleks peate järgima mitmeid reegleid. Kindlasti leiate hea loomaarsti, kes jälgib regulaarselt teie lemmiklooma tervist. Rebase puur peab olema avar, nii et metsaline suudaks sellesse sattuda. Lisaks sellele tuleb see paigutada nii, et seda oleks lihtne puhastada. Puuris on hädavajalik panna juua nii, et loom ei oleks janu. Kui maamaja territoorium lubab, siis saate korraldada kodukanuks suure kabiini siseruumides. Võrgustik peaks olema maetud maapinnale peaaegu meetri võrra, nii et salakaval lemmikloom ei kaevaks ega jooksnud ära.

Et rebane ei oleks igav, on vaja seda mängida ja treenida - koju saabub kiiresti omanike juurde, seega teeb see seda rõõmuga. Kuid te ei tohiks kasutada agressiivseid mänge, sest isegi taltsutatud loom võib ületada liini ja hammustada või kriimustada omanikku. Parim võimalus oleks kasutada arsenali mitte koertele, vaid “tavaliselt kassi lõbusaks”.

Suveperioodil kiirgavad rebased tugevat ja üsna ebameeldivat lõhna, mistõttu on soovitatav koju rebeneda vähemalt kord kahe nädala jooksul.

Kuidas toita omatehtud rebast?

Söötmisel on kodu rebased tagasihoidlikud ja söövad rõõmsalt koera toitu, kuid tuleb meeles pidada, et see peaks olema kõrgeima palgaastmega. Puuvilju, marju ja köögivilju saab kasutada taimsete lisanditena. Foxi võib süüa kanaliha, veiseliha ja kala. Aga enne, kui hakkate oma lemmiklooma nende maiustustega ravima, tuleks neid keeta ja kala tuleks uurida suurte luude jaoks, valides need viljalihast. Loom ei keeldu piimatoodetest - kodujuust, pehme juust, piim. Kuid ärge unustage, et need hõrgud tuleks lisada dieedile mitte rohkem kui paar korda 2 nädala jooksul, piirates nende tarbimist 100-180 grammi sööda kohta.

Saate hellitada oma koju „elava” toiduga, ostes elus hiire või roti spetsialiseeritud kaupluses, kuid te ei tohiks oma lemmiklooma selle menüüvalikuga rikkuda - rebane võib loomade jahi huvides tavalist sööta täielikult loobuda.

Punapea kiskjad

Rebased ei piirdu ühe roogaga, nad saavad süüa rohkem kui kolmsada eri liiki looma. Toitumise põhiosa on hiired, hiiglased ja muud väikesed närilised. Seetõttu arvatakse, et rebased toovad põllumajanduses märkimisväärset kasu, vähendades kahjurite arvu.


Väiksemat rolli võrreldes närilistega rebane söötmisel mängivad linnud, kuigi rebane ei jäta kunagi maha võimalust, et lind, kes on lendanud, nii väike kui ka suur, ei riku munade munemist, väikesi tibusid ja hävitab pesasid.

Mousy

Talvel kaovad enamik toiduallikaid, lendab lõunasse, magab sügavale ududesse, taimse toidu olemasolu praktiliselt ei ole, ja seejärel pääseb rebase hiirtel, kes on alati kättesaadavad. Talvel, tihti põllul, näete punast juukseid kiskjaid keerulises tantsus. See on väike asi.


Kuulsa kuulmise ja peibutamise tundmine hakkab rebast tantsima ühes kohas, põrkudes oma tagajalgadele ja lööb kõvasti lumele või maapinnale eesmise käppadega. Järgmisena jääb jääda hirmunud hiired, kes oma aukudest välja jooksevad. Mõnikord sukeldub ta oma näoga lumesse ja võib langeda poole poole oma kehast lume all. Iga selline sukeldumine on saanud rebane olemasolu rebane suus.



Mitte ükski liha

Euroopa lõunaosas rebanevad rebased sageli väikeseid roomajaid, Kaug-Idas ja Kanadas, kes elavad jõgede ääres, toituvad hooajaliselt lõhe kala, mille nad pärast kudemist maale kaldasid. Suvel jahtub rebane ja muid putukaid rõõmu ja osavusega ning sööb palju neid. Need rebased toovad metsale ja põllumajandusele suurt kasu: mai mardikate ja nende vastsete söömine hoiab mardikate arvu tavapärases vahemikus. Mai beetlite puhul armastavad rebased oma võimeid jälitama, oma oskusi hõõruma ja oma lemmikhõrgutama. Ärge unustage rebast ja lõhetavat kalurit, või pigem tema võrku kaladega.

Lõpetuseks, rebased, parimate puudumise korral, ei põlga erinevaid porgandeid ja nälga ajal - ja igasuguseid prügi. Siis saab neid näha prügikastide, prügimägede ümber, kuigi nad ei tee seda nii tihti kui inimesed.

Ja magustoiduks

Folklooris on kindel, et rebane on võimeline pidama kõige mitmekesisemat toitu.


Foksil on isegi hea suupiste ebameeldivas sojauba valdkonnas.

Vangistuses, kus on palju liha, sööb rebane ikka veel rõõmu köögiviljadest, porganditest või näiteks toorest kooritud kartulitest. Samuti ärge loobuge piimast või maitsvast võileibast.

Kus elavad rebased?

Lapsed, kes on õppinud kohanema kõige erinevamate kliimatingimustega, on äärmiselt laialt levinud. Nende elupaik on peaaegu kogu Euroopa ja Aasia, Põhja-Ameerika ja Põhja-Aafrika territoorium. Need loomad aklimatiseerusid Austraalias, kus nad tutvustati 19. sajandi keskel.

Rebane elab paljudes piirkondades - mägedest ja lõunapoolsetest stepidest kuni taiga ja tundrani. Neid röövloomi saab täita ka kohtades, kus inimese jalg ei ole astunud, ja maapiirkondades. Olles ökoloogiliselt plastik loom, kohaneb rebane märkimisväärselt kõige mitmekesisemate elupaikade tingimustega, kuid eelistab avatud maastikke: metsa lõhesid, mägesid, kõrgesid, põldu ja metsa-steppe. Ta ei meeldi kurtidele taigale, lumetele aladele ja kõrbele.

Foxi kirjeldus

Fox on rebase perekonna suurim liik. Karja pikkus on 60-90 cm, kaal - 6-10 kg.

Rebaste värv ja suurus erinevad erinevates kohtades. On muster: kaugemal põhja, rebased on suuremad ja heledamad, kaugemal lõunas, seda väiksem on loomade suurus ja karusnahk kaotab oma heleduse. Kõige populaarsem rebaste värv on helepunane selja, mille must muster on must, valge (harva must) ja tumedad käpad. Lõunapoolsetel laiuskraadidel varisevärvi värv varieerub helehallist liivakollaseni.

Iga rebane kahtlemata kaunistus on saba: kohev, valge alus ja must ots. Vahel on pikkus peaaegu võrdne metsalise keha pikkusega.

Rebase keha on kerge, kuiv ja mobiilne: loom on võimeline, kõverdama, libisema põrandal, kui peidab peidet ja venib, kui see on kiire. Jalad on õhukesed ja mustad, painduvad liigestes. Nagu enamik loomi, kes suudavad kiiresti sõita, sõidab rebas, tuginedes sõrmedele. See seletab korpuskallust, kõva tallu ja lühikesi nüri. Tagajalgade suur pikkus ja tugevus mitte ainult ei soodusta kiiret liikumist tasasel pinnal, vaid ka ootamatuid hüppeid ja pöördeid, kus pikk saba töötab nagu rool ja aitab säilitada tasakaalu. Sama saba, kohev, nagu enamik kehast, on une ajal rebase tekk. Pöördudes palli sisse ja väänates saba ees, kasutab see rebane sidurina, sülitades keha kõige jahedamad osad pikkadesse pehmetesse juustesse ja lühikesed juuksed. Kui vaatate looma pea, on siin kiskja põhiomadusi lihtne püüda. Suhteliselt suured ja püstised kõrvad räägivad suurepärasest kuulmisest, tugevalt väljaulatuv koon koos õhukese ninaga - võrdselt täiuslik lõhna-, elav, kollane ja kergelt kalduv silma pilu-sarnane õpilane (püstine nagu kassid, kuid veidi ümardatud) - o nägemine kohandatud pimedale.

Foxi elustiil

Rebaned on reeglina öised, kuid on neid, kes söövad hommikul ja pärastlõunal tunda toitu ja magavad öösel.

Rebased võivad kaevata või mägede nõlvadel kaevata väga pikki ja mitmekambrilisi, kuid ei kasuta neid püsiva eluruumina. Burrows aitab kasvatada järglasi ja mõnikord ka varjupaika ohu eest. Siin, naissoost kutsikas - toob 5-6 rebast. Ohutuse huvides on rebasulatusel mitu väljapääsu - rebenenud. Foxid elavad põhikambris maapinna all, kuid nad võivad põgeneda vaenlast (näiteks koerakarjast - Foxterjerist, mis on spetsiaalselt kasvatatud rebane jahi jaoks) avariiväljapääsude kaudu. Mõnikord kasutab rebane teiste inimeste rohkeid - mägikuid või marmoteid, kes puhastavad puhta omaniku tugeva ja tugeva lõhnaga.

Rebased ei satuks talveunest. Külmhooajal sõidavad nad oma territooriumi ümber ja kasutavad harva harva.

Rebane on ettevaatlik metsaline, kuid samal ajal ei ole see uudishimu. Tühi tina purk, värviline paber - ta kindlasti uurib, et ta ei kohtuks tema teel. Mis juhib rebane, kui tegemist on auto müra või rongiga - lihtsalt uudishimu või uudishimu isikliku turvalisuse suhtes? Metsaline nagu kontrollid, kes metsas ilmusid ja kellelt vaeva oodata.

Igal loomal on oma krunt, kus ta elab ja toidab ennast, ja kui “piirid” on katkenud teise rebane poolt, taastub territooriumi terviklikkus hämarusega.

Mida lapsed söövad?

Fox on tüüpiline kiskja. Peamine ja kõige püsivam saak koosneb hiirtest, krampidele, mille puhul nii täpsed lõikehambad kui ka kitsad nina on täielikult kohandatud.

Talvel saate vaadata rebase niitmist. Kui lumi ei ole sügav, siis lõhnab loom loomulikult hiire all, ja pealt „vaatab” selle lõhnatunde abil, mis annab saagile liikumise lumekatte all. Foks tõuseb tagumiste jalgade peal, ootab, ja siis järsku hüppab, kiirendab esipead selle kohani, kus ohver peitis lumekihi alla. Только трудность добывания мышей в снегу или в количестве, необходимом для выкармливанья щенков, обычно вынуждает обратиться к ловле птиц и крупных грызунов.

Вообще, лисица – зверь всеядный. Все, что попадется живого ей под лапу, идет на пропитание: от улиток и жуков до зайцев и ночующих под снегом тетеревов. Бывает, что посещает Патрикеевна и курятники, а также городские свалки, где всегда есть чем поживиться. Не брезгует она и растительными кормами – ягодами и фруктами. Зверь с удовольствием ловит рыбу и раков, а иногда даже выкапывает дождевых червей.

Rebase majanduslik tähtsus on näriliste ja putukate kahjurite hävitaja. Samal ajal on rebased akuutse nakkushaiguse - marutaudi - kandjad.

Pereküsimused

Foxide pulmade aeg algab veebruaris-märtsis. Ühe naise eest hoolitsevad korraga mitmed mehed, ilma et nad sellest ühe sammuga lahkuksid. Võitlused "armastatud" meeste vahel sel ajal on vältimatud. Tugevam on tugevaim perekonna isa, kus tavaliselt on 4-6 kutsikat, mõnikord rohkem (kuni 12-13). Lapse raseduse kestus on 52-56 päeva. Kutsikad on sündinud pimedad ja kurtid, kuid kaetud koheva pruuni karvaga. Juba kahekümnendal päeval hakkasid rebased kaevust välja ronima, kuid nad jätkavad ema piima söömist isegi kuni poolteist kuud. Kiiresti kasvavad noored muutuvad üha raskemaks toita ja vanemad (nii ema kui ka isa osalevad noorema põlvkonna kasvatamises) hakkavad neid jahi trikke õpetama. Nüüd on kutsikad juba jooksnud eemal korrektsetest vahemaadest ja hakkavad püüdma väikesi loomi - mardikad, rohutirtsud jne. Tavaliselt kasvavad noored augustiks nii palju, et nad saavad juba iseseisvalt elada. Seksuaalselt küpsed rebased muutuvad üheaastaseks.

Looduslikes tingimustes on rebane elu harva rohkem kui 7 aastat, vangistuses elavad nad kuni 20 aastat. Selline erinevus on tingitud asjaolust, et see loom ise võib saada saagiks suurematele röövloomadele - karudele, hundidele, wolverinidele ja isegi lindudele - kotkadele, kotkadele, sarvikutele ja kuldsetele kotkadele ning rebane-mehe armastajatele - soovitud jahitrofee. Mõned inimesed hoiavad rebase lemmikloomadena, kuigi just fraas „kodu rebane” on üsna vastuoluline. Siiski elavad vangistuses rebased arusaadavatel põhjustel palju kauem - inimene hoolitseb tema eest, elab üksi, ei veeta energiat, otsides toitu jne.

Vaadake videot: Fox rebane (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org