Kalad ja muud veeolendid

Atlandi pähkel

Pin
Send
Share
Send
Send


Nende põliselanike arv väheneb kiiresti. Seetõttu võetakse Venemaal kaitseks Atlandi merevilja. Punane raamat, kus need loomad on, püüab vältida unikaalsete alamliikide kadumist. Suured pähklite rookers on deklareeritud kaitstud.

Mereloomade populatsioon sisaldab hajutatud, halvasti kokkupuutunud karju. Nende arv vähenes järsult kontrollimatu kaubandusliku kalapüügi tõttu. 25 000 peadest jäi umbes 4000 looma.

Atlandi merevähi kirjeldus

Teave nende Arktika hiiglaste kohta on väga vähe. Walruses on suured pruuni pruuni nahaga loomad. 3-4-meetrise isase kaal on umbes kaks tonni ja naistel, kelle pikkus on kuni 2,6 meetrit, läheneb see tonni. Suured imetajad on väikese peaga, millel on lai koon ja väikesed silmad.

Ülemine lõualuu on kaunistatud kahe võimas koeraga kuni 35-50 cm. Pähklid purustavad lihtsalt jää. Nad aitavad ebamugaval loomal merest ronida. Tusks on relv vastaste vastu ja kaitse vaenlaste eest. Walrusesid läbistatakse tihti jääkarude tussidega.

Võimas Atlandi merevähk, mille fotot ei ole lihtne teha, omab teist geniaalset seadet - õled värvi vuntsid. Nad moodustavad sadu karmid karvad. Karvad on paksud, nagu lindude sulgede suled, tundlikud sõrmed. Tänu neile eritavad vaalud isegi kõige väiksemaid esemeid ja kergesti leida molluskid, mis on suitsutatud ookeani põrandas.

Väljaspool tundub Atlandi merevähk täiesti ebamugav. Selle kirjeldus on järgmine: kivine rand, kehavärviline keha, mis on täis rasva voldid ja sügavad armid, annab välja terava lõhna, pisikesed silmad täis verd, fester. Täiskasvanud merevähkide keha on hõreda, kõva karvaga ja noor kasvab tiheda tumepruuni juuksed.

Maal on Atlandi merevähk ebamugav, see liigub raskustes, läbib kõiki nelja peopesa. Ja ookeanis tunneb ta suurt, liugudes kergesti veesambas. Ilmselt on just sel põhjusel, et ta asub peamiselt kivisel rannal ja ta liigub aktiivselt merevetes.

Molluskid ja koorikloomad on võimas metsalise peamine toit. Kuigi juhtub, et ta ründab beebi pitsatit. Hiiglaslik loom tunneb täis, süües 35-50 kg toitu.

Paaritumisaeg ja aretus

Atlandi merevähi eluiga on 45 aastat. Ta kasvab aeglaselt. Seksuaalne küpsus temas on 6-10 aastat. Walruses ei ole ainult võimelised tuhmuma, peksma, sattuma, võitlema, vaid ka koorima.

Tugevad metsloomad on üsna muusikalised. Nende muusikalikkus on kõige tugevam paaritumisajal. Jaanuaris-aprillis laulavad liblikad muljetavaldavalt. Hiiglaste paaritumine toimub mais ja juunis. Naine kannab vilja 12 kuud.

Poisid ilmuvad temaga iga paari aasta tagant. Lõppude lõpuks peab ema sööma kutsikat kaks aastat. Ja pähklite mehed jäävad ema juurde kuni 5 aastat. Naissoost ei lahku karja (suured ja moodustavad vasikatega naised).

Elupaigad

Walruses elavad vabas ookeanis tühjad jääväljad, triivpuit. Elu jaoks valivad nad veekogud, mille sügavus on 20-30 meetrit. Nad eelistavad varjupaiku jää ja kivise ranniku ääres. Nende aastane ränne on tingitud jää liikumisest. Kui nad on triivinud jääveele roninud, ujusid nad nagu merelaeval harilikele elupaikadele, kus nad maa valides ära veetsid.

Jaotuspiirkond

Need põliselanikud elavad mööda Barentsi ja Kara mere kalda. Nad on valinud lahtised, laguunid ja huuled, mis on lõiganud selle piirkonna paljude saarte kaldad. Jää- ja rannikurikaste alamliigid, mis on hajutatud Franz Josefi maal.

Novaya Zemlya kirdeosa on koht, mis asus Atlandi pähkel ja jääb seal alati tagasi. Kara mere idapiirkondades ei ole seda sageli leitud. Ta korraldab oma elukohad Valges meres, Kanini poolsaarel, Kolgujevi ja Vaigachi saartel.

Ta armastab ka Kanada Arktika idarannikut. Selles piirkonnas, Hudsoni lahes ja Frobisher Cove ja Fox Bay, Baffin Land, Devoni saarest sai tema elukoht. Harva on see küpsemine Arktika saartel, mis on Barrow väinast lääne pool. Nad asusid Baffini meres, Gröönimaal läänerannikul, Davise väina vetes.

Euroopa Atlandi ookean andis Põhja-Islandile triivjää, Spitsbergeni ulatuvad huuled ja laguunid. Norra põhjarannikupiirkonna eest kaitstud inimestest.

Põhjuste piiramine

Võimas metsalise populatsioon on kalastamise suurenemise tõttu järsult vähenenud. Kara merel elas eriti tugevalt Atlandi merevähk. Pinnipedid hävitati jõhkralt XIX sajandil. Mõnes piirkonnas hävitati need täielikult. Rahvastik kannatab kõige tugevamalt Kanada Arktikas, Gröönimaal ja Svalbardis.

Tänapäeval piirab metsalise arv inimeste kiiret majandust. Eriti uute naftaväljade ja gaasiettevõtete loomine, kes tegelevad uute valdkondade arendamisega. Nad saastavad katastroofiliselt Atlandi hiiglaste looduslikke elupaiku, kustutades nad asustatud aladest. Madala potentsiaaliga alamliike on raske vastu panna ebapiisavate püügikoormuste ja muude inimtekkeliste aspektide vastu.

Pähklid mõjutavad 10 liiki helmint. Teadlased ei selgita põlisrahvaste haigusi ja surma põhjuseid. Killeri vaalad ja jääkarud loetakse rahvastiku loomulikeks vaenlasteks.

Atlantic Walrus kirjeldus

Suure mereloomaga nahk on väga paks. Pähkli ülaküljed on väga arenenud, piklikud ja suunatud allapoole. Üsna lai nägu on paksu ja karmide arvukate lamedate harjaste-vuntsidega (vibro). Selliste viskooside arv ülemisest huultest on sageli 300-700 tükki. Väliskõrvad on täiesti puuduvad ja silmad on väikesed.

Välimus

Pähkli harja pikkus ulatub mõnikord poole meetri kaugusele. Sellistel käppadel on praktiline eesmärk, nad suudavad lihtsalt jääle tungida, võimaldavad kaitsta territooriumi ja nende kaaslaste hõimureid paljudest vaenlastest. Muuhulgas võivad varbad oma koerte abiga hõlpsasti tungida isegi suurte valge jääkarude kehasse. Täiskasvanud pähkli nahk on väga kortsus ja üsna paks, iseloomulik viieteistkümne sentimeetri paksune rasvakiht. Atlandi merevähi nahk on kaetud lühikeste ja külgnevate pruunide või kollakaspruunide karvadega, mille arv väheneb vanusega märgatavalt.

See on huvitav! Atlandi merevähk on ainulaadne Barentsi mere ökoloogilise piirkonna liik, mis on loetletud Vene Föderatsiooni Punases raamatus.

Alamliigi Atlandi pähklite vanimad esindajad on peaaegu täiesti palja ja üsna õiglase nahaga. Looma ääreosad on maapinnale liikumiseks ja kõhupiirkonnas väga hästi kohanenud, mistõttu ei saa vaalad roomata, vaid kõndida. Pinnakujulise alatüübi sabaosa.

Eluviis, käitumine

Alamliigi Atlantic walrus esindajad eelistavad ühendada erinevaid numbreid. Kollektiivselt elavad pelastikujulised loomad püüavad üksteist aktiivselt aidata ja kaitsta ka oma nõrgemaid ja nooremaid sugulasi looduslike vaenlaste rünnakutest. Kui enamik sellises karjas viibivaid loomi lihtsalt puhkab või magab, tagavad kõik ohutuse nn kaitsepiirdajad. Ainult ähvardava ohu korral ähvardavad need valvurid kogu piirkonda valju möirguga.

See on huvitav! Teadlaste sõnul oli arvukate tähelepanekute käigus võimalik tõestada, et suurepärase kuulmisega on naissoost võimalus kuulda oma poisi kõnet isegi kahe kilomeetri kaugusel.

Valgete näiline ebasobivus ja ebamugavus kompenseeritakse suurepärase kuulmisega, suurepärase lõhna ja hästi arenenud nägemisega. Pinniped esindajad teavad, kuidas ujuda ideaalselt ja on piisavalt sõbralikud, kuid vajadusel suudavad nad kalalaeva uppuda.

Elupaik

Praegusel hetkel ei ole Atlandi merevähi alamliikide esindajate koguarvu võimalikult täpselt hinnatud, kuid tõenäoliselt ei ületa see hetkel kakskümmend tuhat inimest. See haruldane populatsioon on levinud nii Arktika Kanada, Spitsbergeni, Gröönimaa kui ka Venemaa Arktika lääneosas.

Just märkimisväärse geograafilise leviku ja kõikide liikumiste teaduslike andmete põhjal oli võimalik eeldada, et on olemas ainult kaheksa loomapopulatsiooni, millest viis asuvad läänes ja kolm Gröönimaa territooriumi idaosas. Mõnikord siseneb selline kinnine loom Valge merele.

See on huvitav! Iga-aastases režiimis suudavad vaimulikud koos suure jääga rännata, et nad liiguksid triivima jäävesi, ujuksid neile soovitud kohale ja lähevad siis maale, kus nad teevad oma rookery.

Varem olid Atlandi mereviljaliikide esindajad piirid, mis ulatuvad Cape Codi territooriumile lõunasse. Piisavalt suurel hulgal leiti Püha Lawrence'i lahe vetes loomset looma. 2006. aasta kevadel võeti Kanada ohustatud liikide seaduses kasutusele Atlandi valglinnad.

Atlandi Walrus dieet

Atlandi merevähi alamliikide esindajate söötmisprotsess on peaaegu konstantne. Nende koguse aluseks on põhjased molluskid, mis on väga kergesti nakatunud. Pikkade ja üsna võimsate tangide abil tekivad sibulad mahuti põhjaga, mille tulemusena täidetakse vesi sadade väikeste koorega.

Kogutud kestad mähkuvad klappide külge, mille järel hõõrutakse väga võimsa liikumise abil. Ülejäänud kesta fragmendid langevad põhja, samas kui molluskid jäävad veepinnal ujuvateks. Neid süüakse väga aktiivselt. Toiduks kasutatakse ka erinevaid koorikloomi ja usse.

See on huvitav! Rikkalik toitumine on vajalik, et vatsad toetaksid keha elutähtsaid funktsioone ning tekitaksid piisavalt nahaalust rasva, mis on oluline hüpotermia ja ujumise eest kaitsmiseks.

Kalad ei ole kalakasvanduses hinnatud, seetõttu söödetakse seda söödat üsna harva, ainult perioodi jooksul, mil toiduga seotud probleemid on liiga tõsised. Atlandi merevähk ei ole üldse paha nahaga hiiglased ja porgand. Teadlased on dokumenteerinud suurte jalgade suurte loomade rünnakuid narvaalidel ja hülgedel.

Paljunemine ja järglased

Atlandi merevähk saavutab täieliku suguküpsuse alles viie või kuue aasta vanuselt ning aktiivne paaritumisaeg sellistes nakatunud loomades toimub aprillis ja mais.

Just sel perioodil muutusid mehed, kes olid eelnevalt väga rahulikult armastavad, muutunud üsna agressiivseks, seepärast võitlevad nad üksteisega tihti naistele, kasutades selleks suured ja hästi arenenud fang-tussid. Kindlasti valivad seksuaalselt küpsemad naised oma seksuaalpartnerite jaoks ainult kõige tugevamaid ja aktiivsemaid mehi.

Pähkli keskmine rasedusperiood ei kesta kauem kui 340–370 päeva, pärast seda sünnib vaid üks, kuid küllaltki suured poegad. Väga harvadel juhtudel sünnivad kaksikud.. Vastsündinud Atlandi merevähi keha pikkus on umbes üks meeter ja keskmine kaal vahemikus 28-30 kg. Alates oma elu esimestest päevadest õpivad lapsed ujuma. Esimesel aastal söövad viljad ainult emapiimast ja alles pärast seda saavad nad võimet süüa täiskasvanud walruses iseloomulikku toitu.

Absoluutselt on kõigil viljadel väga hästi arenenud emade instinktid, nii et nad on võimelised oma noori iseseisvalt igasuguste ohtude korral kaitsma. Vaatluste kohaselt on Atlandi merevähkide naised üldiselt õrnad ja hoolivad emad. Ligikaudu kuni kolmeaastaseks ajaks, kui noortel viljapõõsastel ilmuvad tuss-canines, jäävad noored peaaegu alati oma vanema kõrvale. Alles kolmeaastase perioodi jooksul olen juba piisavalt kasvanud, alamliigi Atlandi sibula esindajad hakkavad täiskasvanueas.

Looduslikud vaenlased

Peamine oht paljudele loomadele, sealhulgas Atlandi merevähi alamliikidele, on inimesed. Poacherite ja jahimeeste jaoks on suured mädanikud väärtuslikeks tangideks, peekoniks ja toitevaks lihaks. Vaatamata märkimisväärsetele kaubandusliku väärtuse piirangutele ja elupaikade kaitsemeetmetele väheneb Atlandi merede koguarv pidevalt, nii et need loomad on väljasuremisohus.

See on huvitav! Lisaks inimestele on jääkarud ja osaliselt tapja vaal looduses vaenlased, muuhulgas kannatavad sellised loomad paljude ohtlike sise- ja välistingimustes parasiitide all.

Tuleb märkida, et siiani on tehtud erand ainult mõnede põlisrahvaste, sealhulgas tšukki ja eskimode jaoks. Nende jaoks on metsloomade jahipidamine loomulik vajadus ja neil on lubatud püüda piiratud arv üsna haruldasi inimesi. Sellise looma liha on muutunud põhjapoolsete rahvaste toitumise lahutamatuks osaks nende pikaajaliste rahvuslike tunnuste tõttu.

Rahvastik ja liikide seisund

Et olla õiglane, tuleb märkida, et selle loomaliigi üldarvu üsna drastiline vähenemine on tingitud mitte ainult aktiivsest ja ulatuslikust kalapüügiprotsessist, vaid ka naftatööstuse kiirest arengust. Selle konkreetse tööstusharu ettevõtted on tugevalt reostunud punase raamatu loodusliku elupaikaga.

Paljude ekspertide mure on märgatav info puudumine merevähi populatsiooni praeguse olukorra kohta.. Praeguseks on teada ainult selliste loomade ligikaudne arv Pechora mere vetes ja mõnede rookerite põhjal. Samuti ei ole teada, milline on pähklite liikumine aastaringselt ja erinevate rühmade omavaheline ühendamine. Põllukultuuride säilitamiseks vajalike meetmete väljatöötamine eeldab täiendavate uuringute kohustuslikku rakendamist.

Pähkel: kirjeldus, struktuur, omadused. Mida näeb munajas?

Vastavalt zooloogilisele klassifikatsioonile kuuluvad kõik viljad pähklite perekonda, mis on mädanike järjekord, st jalgade asemel jalatsid.

Vana muna suurus on keskmiselt 3–5 meetrit, kui see on meessoost, siis on pähklite naised veidi väiksemad - nad on 2,6–3,6 meetrit pikkad. Meespähkli kaal on 1,5-1,8 tonni, naised on veidi kergemad, kaaluvad ainult „700” kuni 800 kg.

Väliselt on merevähed samuti mõnevõrra sarnased nende sugulastele - kõrvadele. Sellele vaatamata on pähkli keha väga suur, kuid seda iseloomustab ootamatu plastsus ja liikuvus. Pähkli tagajalg on võimeline kreeni liigenduses painutama, võib painutada keha alla ja osaleda nende loomade liikumises.

Põõsaste peamine erinevus nii teistelt kui teistelt loomadelt üldiselt, nende „kaubamärk” on loomulikult paar pikast koertest või ülakambrist, mis ulatuvad ülemise lõualuu poole maapinna poole.

Naistel on koerte-tuskide pikkus keskmiselt 30-40 cm, samas kui meestel võib see ulatuda kuni 80 cm-ni. Tegelikult teenivad nad mitmesuguseid praktilisi eesmärke, eelkõige potentsiaalsete röövloomade enesekaitseks ja omavaheliste suhete väljaselgitamiseks - meessoost pähklid, keda mõnikord naise tõttu üksteise külge kinni peetakse, ja seejärel kasutatakse nende karvaid. Ja nende tuskide abil võivad merevood jääle ronida.

Lisaks tusks-tusksile on sibuladel tundlik juuksed näol - vibrissae, täiskasvanud walrus vibrissa paksus, nagu näiteks traadi paksus.

Pähkli nägemine on halvasti arenenud, kuid seda puudust kompenseerib rohkem kui suurepärane lõhnaaine, nii et vereõied võivad lõhnata, sealhulgas inimese lõhn, enne kui ta läheneb.

Pähkli nahk on paks ja jäme, pisikeste villastega, tegelikult on viskoosi ainus keha karv. Pähkli värvus on pruun, kuid vanadel inimestel on oma nahal mõnikord roosad laigud - need on arvukate armide ja kriimustuste jäljed, mis on omandatud murelikule vilja elule.

Kuhu pähkel elab?

Walruses elab Arktika põhjapoolusel, Euroopa, Aasia, Põhja-Ameerika ja mõnede Arktika saarte põhjarannikul. Erinevalt hüljestest väldivad nad avatud vett ja jääd, üritades ranniku lähedal jääda. Suured vasikakolooniad asuvad Chukchi poolsaarel, Beringi väina ja Labradori poolsaare kallastel.

Mida sööb vilja?

Walruses'e lemmikhõrguks on mere ussid, molluskid ja koorikloomad. Oma võimsa fangsiga imbub munajas mudasesse põhja ja tõstab sealt palju koore, nende kestad kustutatakse uimedega ja molluskid süüakse vaaladel. Аналогично происходит с червями и ракообразными, которых моржи буквально сметают с морского дна, чтобы затем съесть. Для насыщения взрослому моржу необходимо есть не менее 50 кг еды в день.

Поедают моржи и рыбу, но с меньшей охотой, нежели моллюски или черви, к охоте на рыб моржи могут прибегнуть в крайнем случае, когда нет другой еды для них.

Враги моржа

Omakorda vürts võib ise tappa vaalapüügiks merel, jääkarud maa peal ja kolmas vaenlane (mis tahes elemendis) on muidugi mees. Põhjamaade põlisrahvad: tšukki ja eskimoid, jahti muinasajast alates jahti hobuseid (samuti hülgeid), kuid nad ei tapnud neid enam kui nad ise vajavad. Valge mees muutis kõike - jahimeeste ja salaküttide pähklite barbaarne hävitamine minevikus ja üheksateistkümnendal sajandil, mis viidi läbi nende tõugude ja pähklite huvides, tõi kaasa asjaolu, et meie ajal on merevilja populatsioon järsult vähenenud ja nüüd on need Arktika hiiglased Punases raamatus loetletud, sest väljasuremise äärel.

Walrus elustiil

Walruses on karjaloomad ja nad kogunevad tavaliselt väikestesse 20–30 üksikisikutesse, kuid mõnikord võivad nad luua kuni 3000 isendit. Valgete karjas domineerib kõige tugevam mees, ülejäänud mehed otsivad perioodiliselt suhteid temaga ja üksteisega, kuid peamine teema pähkelmehe üle on loomulikult naine. Kuid vaidlused ja isegi võitlus meeste vahel meeste vahel esineb ainult paaritamisperioodil, ülejäänud aeg on kõik rahulikud loomad.

Huvitaval kombel asuvad vanglajalad mürgiste rookerite servadel, olles ohu märkanud, teatavad nad oma kaaslastele valjult möirgatult, mille järel kogu karja tungib vette. Sarnaselt tihenditega on kõik mereväed suurepärased ujujad, kes veedavad terve päeva.

Pacific Walrus

Vaikse ookeani pähkel on maailma suurim viljapuu, mees on 3,5-4,5 m pikk ja kaalub kuni kaks tonni. Naised on natuke väiksemad. Asub Kaug-Ida põhjaosas - mööda Beringi väina, Chukchi ja Beringi mere ääres ning Kamtšatka saartel.

Laptev Walrus

Selline pähkel on väikseim, praegu ohustatud. See elab Laptevi mere kesk- ja lääneosas, Kara mere idaosas ja Ida-Siberi mere läänes. Suuruselt on laptev valged vahepealse riigi vahel Vaikse ookeani ja Atlandi merevilja vahel.

Pähklite kasvatamine

Walruses jõuab seksuaalse küpsuseni viie aasta vanuselt ja nende paaritumisperiood toimub aprillis-Maya, selle aja jooksul muutusid varem rahu armastavad mehed väga agressiivseks ja nüüd ja siis võitlevad üksteisega (loomulikult tusks-tusks) naiste jaoks. Need peaksid valima oma seksuaalpartneritele tugevaimad mehed.

Pähkli rasedus kestab 340-370 päeva ja korraga on sündinud ainult üks noor. Väga harva võib sündida kaksikud. Väikesed pähklid ei ole nii väikesed - nende keha pikkus on umbes 1 m ja kaalub 30 kg. Alates esimestest elupäevadest õpivad nad ujuma. Esimesel eluaastal on väikesed pähklid rinnaga toitvad ja alles aasta pärast saavad nad süüa täiskasvanud walruses'e toitu.

Kõik viljad on arenenud emade instinktina, nad kaitsevad oma noori ohu korral isetult ja üldiselt hoolivad emad. Kuni kolm aastat, samas kui tusks-tusks pole noortel viljadel veel kasvanud, elab ta oma ema kõrval ja ainult siis, kui ta saab kolmeaastaseks, algab täiskasvanuelu juba kasvanud tuskidega.

Huvitavaid fakte sigade kohta

  • Viimase jääaja jooksul levisid mererohed palju laiemas geograafilises piirkonnas, kuna nende jäägid leidsid aset San Francisco lähedal Ameerika Ühendriikides.
  • Walruses või pigem kõnnakud on nii hoolivad emad, et nad hoolitsevad vajadusel mitte ainult noorte, vaid ka võõraste eest.
  • Pähkli kõht on nii suur, et tšukki ja eskimoid on sellest ajast saadik sellest veekindlad.
  • Kreekakeelne nimetus walrus, Odobenus rosmarus tähendab sõna otseses mõttes „hammastel kõndimist”, mis on see, mis on saadud põllukultuuride tõttu, kuna nad suudavad jäädele kinni jääda ja jääle ronida.

Mida teeb WWF pähklipopulatsioonide säästmiseks?

2009. aastal loodi ekspertide nõuanderühm Barentsi mere kaguosa ja sellega külgnevate veekogude kaitseks ja uurimiseks, mis koondas selle valdkonna parimad eksperdid. Sellest ajast alates on aktiivne elanikkonna uuring. Siin on mõned teadlaste edu:

  • Pechora mere osa kevadine õhuülevaade. Teave saadi merepiirangute jaotumise kohta jääl, samuti nende arvude ligikaudne hinnang. Kevadel tekitavad jäämurded järeltulijaid, seetõttu on nad kõige tundlikumad inimtekkeliste mõjude suhtes.
  • On loodud töö merelinnade märgistamisega satelliit-saatjatega - nüüd jälgivad eksperdid paljude vaalade liikumist? kuud.
  • Rannikualal on umbes. Vaygach paigaldas kaamera lõksud. Uuringutulemuste põhjal saadi esmakordselt täielik teave selle rookery asutamise ajastuse kohta.
  • Esimest korda saadi suur proov bioloogilistest proovidest Pechora Sea pähklist. Viidi läbi DNA proovide geneetiline analüüs, mis näitas, et rookbay on umbes. Vaigach kogub samasse rahvastikurühma kuuluvaid loomi. Edasi uurivad uurijad Pechora Sea pähklite sugulusastet Franz Josefi maa ja Spitsbergeni alade loomadega.
  • Viidi läbi ainulaadne projekt, mille raames filmiti WWF ja ScanEx Company toetusel kõrglahutusega satelliitidega. Pilte on võimalik hinnata, kui palju vankreid rookeril on isegi kõige ligipääsmatumates piirkondades.

Nelja-aastase uurimistöö üksikasjalikud tulemused kogutakse WWF ja mereimetajate nõukogu ühises väljaandes.

Pechora merevähi populatsiooni uurimine jätkub. 2016. aasta järgmisel ekspeditsioonil uurisid teadlased mägipiirkondade menüüd. Merepõhjast võeti põhjaelustikestelt, molluskitelt ja koorikloomadelt pärinevaid Bentose proove. Seejärel saadeti need toksikoloogilise analüüsi ja üksikasjaliku uuringu laborisse. 15 kohapeal filmisid teadlased põhja, kasutades GNOMi telemeetrilist veealust sõidukit.

Lisaks viib WWF otsese dialoogi nafta- ja gaasitööstuse esindajatega, kutsudes neid üles tegutsema põhimõttel „seitse korda - üks lõik”. Asi on selles, et on vaja läbi viia teadusuuringuid, jälgida nende elanike olukorda, kus on kavandatud ainult süsivesinike tootmine. Andmete põhjal, plaanide kohandamiseks, siis mitte mõru vilja.

WWFiga esimest korda Venemaal peetud dialoogi tulemusena võttis Yamal LNG firma vastu Atlandi merevähi kaitsmise korporatiivse strateegia. Dokument aitab kaitsta mereimetajaid inimtegevusest tulenevate ohtude eest ja ettevõte võimaldab süstematiseerida elanikkonna seisundi ja asukoha andmeid. See on esimene ja oluline samm kaevandusettevõtjate vastutuse suunas Atlandi merevete kaitsmisel.

Selleks, et juhtida võimalikult paljude inimeste tähelepanu unikaalsete liikide õppimise ja säilitamise probleemidele, asutas WWF 2007. aastal rahvusvahelise puhkuse - Walrus Day. Igal aastal saab see populaarseks ja seda tähistatakse kaugel meie riigi piiridest.

Mida näeb munajas?

Pähklit peetakse üks suurimaid hariliku rühma esindajaid, mis on väiksemad kui elevantide hülged. Täiskasvanud inimese keha pikkus võib ulatuda 3–4,5 m, massiga 1,5–1,8 tonni, kusjuures naised on meestest veidi lühemad.

Väljaspool meenutab mähkjas kõrvadega hülgeid ja selle massiivne keha on märkimisväärne sellistele merilõvidele ja hülgedele omase liikuvuse ja paindlikkuse poolest. Pähkli keha on kaetud väga paksuga, karedate nahkadega, mille juuksed on juuksed. Rinna paksus nahal võib ulatuda 4 cm, kõhtu - 8 cm, kaelale - kuni 10 cm.

Noored inimesed on eristatavad keha pruuni värviga, vanus muutub nahale kergemaks ja vanemaks, vanad inimesed on peaaegu roosad. Jäävees olevate veresoonte ahenemise tõttu muutuvad mõned inimesed ujumisel peaaegu valgeks.

Pähklipoegad on kaetud punakate juustega, noorte inimeste nahal kasvavad lühikesed, kollakaspruunid juuksed, mis looma kasvamisel õhevad. Vana pähkli nahk on praktiliselt tühi.

Lühikese ja laia koonuga on selgelt eristatav paksu, kõva viskoosikomplekt, mis on paigutatud mitmesse põiki. Niisiis võib täiskasvanud inimese ülemisest huultest olla 400 kuni 700 sellist harjaste - vibrissae kasvab 13-18 reas. Vibrissae on väga tundlikud ja paksusega nad ei ole traadist madalamad. Alumine huule on lühike, ülemine huule on kahvatu ja piklik.

Pähkli väliskõrvad puuduvad, mistõttu need näevad välja nagu tõelised tihendid. Erinevalt viimasest on kõõmade tagumised osad painutatud kreenliigese külge ja sobivad rohkem maapinda liikuma. Esiklapid on plastikust ja liikuvatest, kaetud maisiga. Jalatsitel eristada 5 sõrme, lõpetades lühikeste nüri küünega.

Pähkli saba on halvasti arenenud ja lühike, nahkjas tera.

Paistab, et külg on pähkel. Foto pähkel. Walrus

Anatoomilised omadused

Hoolimata sarnasusest teiste põlvkonna grupi esindajatega, on sibuladele iseloomulikud struktuuri tunnused, mis muudab need loomad ainulaadseks.

Meeste kurgus on kottitaolised laiendusventiilid, mis on võimelised paisuma ja ülespoole keerama. Samal ajal ei võimalda söögitoru tõmblevad lihaseid põgeneda. Tänu sellele "ujuvad" walruses saab ujuda ja mitte uppuda isegi magada. Peale selle on kurgu kotid kaasatud heli tekitamisse: valkja hääl on lehmakasvamise ja tuimade haukumise segu.

Pähkli seemikud ei ole munandikapslis, vaid vahetult naha rasva kihi all. Piimanäärmeid esindavad 2 paari nibusid, kuigi nad võivad sageli olla 5. Meeste teisese seksuaalse iseloomuga omadused on iseloomulikud naha kasvajad kaelal, õlgadel ja rinnal.

Lõualuudel asuvad lõikehambad puuduvad, ülemise lõualuu juures on nad väga väikesed või on lapsekingades. Seda struktuuri omadust kompenseerib ülalõualuu lõualuu hästi arenenud koerte olemasolu, mis on ainulaadne mereloomade tunnus.

Pähklipähklid

Individuaalsed tõugud (või kõrvad) on varustatud mõlema soo isikutega. Naistel on 30–40 cm pikkused, meestel piklikud 60–80 cm pikkused (mõnel isendil kuni 1 m) ja nende mass on 3–5,4 kg.

Walruses kasutavad lahingutes ja duelides pähkleid, ronivad nende abiga jääle ja neid kasutatakse ka tööriistadena, moodustades jää paksuse auke. Karjas domineeriv isane omab alati kõige võimsamaid pähkleid.

Pähklipähklid.

Pindala ja alamliik

Pähkli vahemik ulatub ringi ümber Põhjapooluse. Sõltuvalt elupaigast eristab kaasaegne klassifikatsioon kolme merevähi alamliiki:

Pacific Walrus (Latin Odobenus rosmarus divergens) elab Kaug-Ida piirkonna põhjaosas. Seda levitatakse Chukchi ja Beringi mere vetes ning Kamtšatka rannikul asuvatel saartel. Suurim elanikkond elab Wrangeli saarel.

Alamliikide esindajad on planeedi suurim vilja. Meeste keskmine torso pikkus on 3-4 m, kehakaaluga 1,7 kuni 2 tonni, emaste keskmine kaal võib ulatuda kuni 900 kg. Meeste käpikud kasvavad 80 cm-ni, naised - kuni 40-60 cm.

Vaikse ookeani pähklit nimetati Euraasia ida-viljana ja vürts sai latinakeelse nimega divergens tänu oma tussidele, mis on palju laiemad kui Atlandi alamliik.

Atlandi pähkel (lat. Odobenus rosmarus rosmarus) leidub Kara merel ja Barentsi mere idarannikul, mõnikord sisenedes Valgesse merre. Kontrollimatu hävitamise tulemusena hõlmab kaasaegne elanikkond umbes 20 tuhat inimest. Kõige arvukamad karjad leiti Franz Josef Landi saarestiku lahtedes ja sissepääsudes.

Atlandi merevähk on väikseim alamliik: meeste keskmine kehapikkus on 2,5–3 m, naised on palju väiksemad. Meeste tussi pikkus on 34 kuni 38 cm, naistel 27 kuni 33 cm.

Alamliik sai nimeks Euraasia läänepalavik ja see on loetletud Venemaa Punases Raamatus, nii haruldane ja kalduvus langeda.

Laptev Walrus (lat. Odobenus rosmarus laptevi) - väikseim rühm, kelle iseseisvus alamliikidena on ikka veel küsitav. Isoleeritud pähklite populatsioon elab aastaringselt Laptevi mere kesk- ja lääneosas, Kara mere idaosas ja Ida-Siberi mere läänes.

Laptev puhub ülejäänud Taimiri idarannikul, Lena jõe deltas ja Uus-Siberi saartel.

Keha suuruse poolest on alamliik vaiksed Vaikse ookeani ja Atlandi sugulaste vahel. Meeste torso pikkus võib ulatuda 4,1 m-ni, naised - 3,7 m. Meeste punnid võivad olla 65 cm pikkused, emastel kasvavad 58 cm-ni.

Laptevi vürts on Venemaa Punases Raamatus haruldane ja haavatav alamliik.

Kus walruses elab?

Walruses on Kaug-Põhja põliselanikud ja reisivad väga harva, lühikestel vahemaadel. Nad eelistavad elada rannikul, madalates piirkondades, mitte sügavamal kui 90 m, vältides tahket jääd.

Sotsiaalsed loomad elavad kariloomades, 10-20 isendil mõlemast soost ning rookeridel moodustavad rühmad mitmetest kuni 3000 inimesele, millest enamik on naised. Huvitav: karja hierarhia ei ole olemas, kogenud isased on lojaalsed noortele ja kõik rühma liikmed on oma õigustes suhteliselt võrdsed.

Pähkel puhkab maapinnal või jääjalgil, ilma vee servast kaugel. Seoses keha anatoomilise konstruktsiooniga lamavad ülejäänud veed ja mähkmed võivad magada isegi vees, ei pääse maale päevadele. Olulise rasvase kihi tõttu (kuni 250 kg rasva igas üksikisikus) ei saa viljaliha füüsiliselt füüsiliselt uppuda.

Walruses on sugulaste suhtes seltskondlikud ja rahulikud, kuid samal ajal on nad valvsad ja ettevaatlikud. Härja nägemine on nõrk, kuid lõhnatunne on hästi arenenud ja mehe lähenemine tundub väga järsult, nii et jahimehed püüavad karja ümbritsevast küljest ümbritseda.

Väikseima ohu korral ärkab valju müha käekell oma sugulasi ja põnevil hiiglasi tungima rahvahulga merre, peidab veesambas ja võib ilma õhuta teha umbes 10 minutit.

Selle piinamise ajal surevad mitmed isikud puruks ja muutuvad jääkarude saagiks.

Pähklite rookery Alaska rannikul.

Mida söövad viljad?

Pähkli söögikorra aluseks on põhjalähedased molluskid: pähklid kukuvad nende süljega muda põhja ja tõstab paljusid kestasid, mis hõõrutakse koheselt uimastatud uimedega. Kesta vajub põhja ja karpide söödavad suured kogused muna. Pähkli täielikuks küllastamiseks on vaja süüa kuni 50 kg molluskeid päevas.

Alamorganismidest lähevad vähkide ja usside juurde ka muna viljad. Kui toitumise põhikomponendid ei ole kättesaadavad, peab pähkel olema kaladega rahul, kuigi neile see ei meeldi.

Mõnikord ei pööra vangid põrgu. Väga harva, eriti suured isikud ründavad hülgeid ja narvaale.

Niisugusel lihtsal dieedil nuumavad nad kiiresti ja moodustavad 5-10 cm paksuse rasva kihi, mis mitte ainult ei paranda ujuvust, vaid kaitseb ka loomi hüpotermia eest.

Vürtsikas vee all.

Vaenlased valuvad

Suurtes Arktika maades on mereväelastel vaid kaks peamist looduslikku vaenlast: jääkaru ja tapjavaal.

Jõulise ringi äikesetormina ründab jääkaru viimast abinõuna pähklit, millel on terav toidupuudus. Lõppude lõpuks on maas viljapõõsaga väga raske toime tulla ja vees on see praktiliselt ebareaalne.

Seepärast peab karu kannatlikult jälgima vana ema, kes on jäänud ilma ema poisseta, või vaatama pähklit polünyas ja hetkel, kui pähkel ilmub üles, uimastama võimsa käpa löökiga ja seejärel tapma.

Tapjavaalad, mis kasvavad kuni 8 meetri pikkuste pakenditena, ründavad ujumispalli rühma, peksid karjast välja mitu inimest ja söövad. Walrus võib põgeneda, ainult aega, et pääseda maale või jäävette.

Ja pähkli peamine vaenlane on inimene pikka aega. Ameerika ja Euroopa jahimeeste sigade barbaarne hävitamine 18. – 19. Sajandil tõi kaasa elanikkonna arvu järsu languse ja täieliku kadumise paljudes piirkondades.

Fossilized walrus jäänud leidub soojem laiuskraadidel, kuid just need inimesed, kes sõitsid pähklit põhjapoolusele, kus see on väga problemaatiline.

Tänapäeval keelatakse kõikides riikides seadused, mis on keelatud, ja piiratud jahipidamine rangelt reguleeritud raamistikus on lubatud ainult põhjapoolsetele põlisrahvastele, kaasa arvatud tšukki ja eskimo inimesed.

Põhjamaade põlisrahvaste pähklipüük

Vaatamata teaduse ja tehnoloogia saavutustele on paljude põhjarahvaste elu ikka veel tihedalt seotud pähklite kaubandusliku saagiga. Nad söödavad suveju suvel ja kasutavad oma loomuses kõiki looma osi.

Mariinitud liha on talveperioodil asendamatu valguallikas ja seda peetakse aborigeenidele dieettoiduks. Fins walrus kvass ja hellitada kuni kevadeni delikatessina. Tugev nahk läheb eluruumide ehitamiseks, paatide paigaldamiseks ja köie valmistamiseks. Soole ja mao membraanid sobivad veekindlate rõivaste valmistamiseks. Salo sulatatakse ja seda kasutatakse eluruumide kütmiseks ja valgustuseks.

Enamiku kogukondade folkloori lahutamatuks osaks on käsitöö ja suveniiride valmistamine pähkli luudest ja kõrvetest.

Uudishimulikud faktid

Окруженные в воде животные самоотверженно защищают себя и своих сородичей до самой смерти: ныряют под шлюпки и пробивают в них бреши, а также переворачивают лодки своими мощными бивнями.

Во времена капитана Кука, мореплаватели в густом тумане могли определить близость берега по реву спаривающихся моржей, слышному за несколько км, и благодаря этому часто спасались от столкновения со льдиной.

Luude pikkus - baculum, mis asub peenise peenises, on umbes 50 cm, mis on absoluutne rekord imetajate hulgas nii keha pikkuse kui ka absoluutse pikkuse poolest. Tänu sellele ainulaadsele faktile on sündinud kuritahtlik väljend „mädarõigas”.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org