Loomad

Pruun ja valge villane ninasarvik: kirjeldus ja elustiil

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Jaga
  • Ütle
  • Soovitamiseks

Looduse maailm on põnev ja salapärane. Maal on palju huvitavaid loomi. Siiski on väga kurb mõista, et tänapäeval on paljud liigid väljasuremisohus ja on seetõttu loetletud Punases Raamatus. Ja loomad kannatavad, kuigi see on kurb mõista seda peamiselt inimese süü tõttu.

Selle näiteks on valged ninasarvikud, kes on kogenud sarnast inimese hooldust. Selle looma põhja-alamliik peab nüüd taastama perekonna. Viimasel ajal suri viimane mees vanadus ja ainult 5 naist jäid Maa peale.

Artiklis esitatakse mõningaid andmeid ühe suurima loomade maailma esindaja kohta.

Elupaik

Valge nina asub peamiselt Lõuna-Aafrikas: Namiibias, Zimbabwes ja Lõuna-Aafrikas. See on Ceratotherium simum simum Burchell, mis on lõunapoolne alamliik.

Teine alamliik on Põhja-ninasarvik Ceratotherium simum cottoni Lydekker, kes elab praegu Kongos ja Sudaanis.

Valged ninasarvikud kuuluvad ebatüüpilise ninasarviku järjekorda.

Loom on suur, ohtlik, võimas ja lihaseline keha, teravad sarved ja muljetavaldavad küüned. See on pere suurim esindaja, olles suuruselt teine ​​maismaaloomade seas (esimene on elevant).

Vana mehe kehakaal võib ulatuda 5 tonni, keha pikkus - 4,2 meetrit ja kõrgus - kuni 2 meetrit. Sarve maksimaalne pikkus on 158 cm - see on rekord. Keskmiselt on looma kaal umbes 2,5 tonni.

Uudishimulik on see, et ninasarvikus ei ole midagi valget. Pigem on tema keha värv kiltkivi, peaaegu pimedas. Erinevalt tema mustast ninasarvikust on see veidi kergem. Miks siis ta kutsuti valgeteks? Oli kerge segadus: kohalikud nimetasid seda wijdeks (tõlgitud Boeri keelest - „lai” või „laiem pael”) ning brittid selle heliga kutsusid seda valgeteks, mis tõlgib oma keelest “valge”. Siit ja valge ninasarviku nimi levis teistesse riikidesse.

Erinevus mustast ninasarvest

Peamine erinevus valge ja musta ninasarviku vahel on see, et tema ülemine huul on lame ja lai, samas kui mustas on see teravik. Esimesele huule struktuur vastab selle eesmärgile: peamine toit on rohumaa, kuid mitte põõsad.

Loom hammustab maapinna lähedal asuvat taimestikku ja alumise huule keratiniseeritud terav serv kompenseerib täielikult sellest puuduvad lõikehambad.

Eluviis

Tavaliselt elavad ninasarvikud väikestes rühmades, kuid mõnikord on karjad, mis koosnevad 16-18 inimesest. Põhimõtteliselt koosneb rühm naised ja lapsed, kes toituvad iseseisvalt, kuid kes ei saa ikka veel ilma emata. Mõnikord seostuvad vanad mehed sellistesse rühmadesse, kuid vasikate naised kannatavad ainult nendel juhtudel, kui nad ei püüa paarida. Vastasel juhul saadetakse nad karjast välja ja mõnikord isegi neid tapetakse.

Mehed ei talu omakorda rituaali ajal rivaalitsemist. Isegi emale lähedane vasikas võib olla ohus, et täiskasvanud mehed tapavad sel hetkel. Aga nad on üksteise suhtes kõige agressiivsemad. Sageli lõpevad ägedad lahingud ühe mehe surmaga.

Üldise ohu korral võtavad valged riimid omapärase kaitsepositsiooni: nad muutuvad oma peast kitsas ringis, mis katab nende noori. Lisaks märgivad vanad mehed oma maatükke oma lõhnavate märgistega.

Reeglina peidetakse kuuma ilmaga varjudes rhinosid ja heidetakse hämaralt välja. Mõõdukatel temperatuuridel nad karjatavad suurema osa päevast. Vajalik nende loomade, samuti mustade liikide, mudavannide ja jootmise jaoks. Kui rhinos ujuma, ootavad nad soode kilpkonnad, tõmmates välja mudas asuva looma naha, purjus puugid.

Dieet

Mida valge nina sööb? Menüü, nagu eespool mainitud, koosneb peamiselt vähekasvavast rohumaast, kus selle rhino-liigi alumine huule mängib hammustamisel olulist rolli.

Nad saavad süüa ja põõsad, kuid võrreldes teiste rhinosidega, tehke seda väga harva, ainult kiireloomulise vajadusega.

Mees ja ninasarvik

Sellist liiki, nagu ka ülejäänud riinaid, ohustasid inimesed kõige tugevamalt. Kui Aafrika riigid jahtisid seda looma aeg-ajalt (relvade puudumise tõttu hõimude vahel), siis on eurooplaste tulekuga olukord palju muutunud. XIX sajandi kontrollimatu jahipidamine viis need loomad väljasuremispiiri.

Kui palju valge rhinos maailmas? Praegu on lõunapoolsete alamliikide koguarv umbes 11 tuhat pead.

Seaduse kohaselt võib valge riinaid jahti pidada ainult litsentsi alusel. Selle väärtus on täna sadu tuhandeid dollareid. Loomade laskmine on rangelt kontrollitud. Nende loomade populatsioon kannab endiselt salaküttimist. See on tingitud asjaolust, et Aafrika põlisrahvaste seas on legend valgete riimide sarvest valmistatud pulbri tervendavatest hüvedest. Seetõttu on need selle mandri hõimude soovitud eesmärk. Need rhinos, nagu Aasia vennad, on sellise ebauskuse ohvrid. Tänapäeval ei ole salaküttimine Aafrikas vananenud.

Maailma viimase valge ninasarviku lõppedes

Nagu eespool märgitud, suri hiljuti Kenyas Al Pedgeti looduskaitsealal elanud valge ninasarviku põhjaloomade viimane isane.

Sudaan (ninasarviku nimi) oli 45 aastat vana. Veterinaararstid otsustasid teda magama panna, kuna ta kannatas mitmete vanusega seotud haiguste all: tema lihased atrofeerusid, luud lagunesid ja nii edasi ... Arstide sõnul lõpetas ta viimase 24 tunni jooksul üsna palju üles tõusu ja valu.

Õnneks on teadlased säilitanud mehe geneetilise materjali, lootes, et on võimalik tagada, et väikesed põhjapoolsed rinosid ilmuksid uuesti.

Ninasarvikud: kirjeldus ja foto. Kuidas loom välja näeb?

Rhino on elevandi järel suurim maismaaloom. Kaasaegsed ninasarvikud jõuavad pikkuseni 2–5 meetrit, kõrgus õlgadele 1–3 m ja kaalub 1–3,6 tonni. Naha värvus, nagu näib esmapilgul, peegeldub liigi nimes: valge, must ja kõik on selge. Aga see polnud seal. Tegelikult on valge ja musta nina naha loomulik nahavärv umbes sama - see on hallikaspruun. Ja neid nimetatakse nii, sest nad armastavad erineva värvi muldade lõhenemist, mis värvivad nina rhina pinna erinevates toonides.

Muide, nimetus "valge" määrati ekslikult valgel ninasarvikule. Keegi võttis Boer sõna "wijde" (weide), mis tähendab "lai", inglise sõna "white" (valge) - "valge" jaoks. Aafriklased kutsusid looma oma tohutu ruudukujulise näo.

India ninasarvikud Autorifoto: Sepht, CC BY 2.5

Rhinos on pikk ja kitsas pea, millel on järsult langetatud otsmik. Otsmiku ja nina luude vahel on sadulale sarnane nõgusus. Loomade ebaproportsionaalselt väikesed silmad on ovaalsed pruunid või mustad õpilased ning lühikesed, kohevad ripsmed kasvavad silmalaugul.

Ninasarvikul on hästi arenenud lõhn: loomad toetuvad sellele rohkem kui muudel meeltel. Nende ninaõõne maht ületab aju mahtu. Samuti on ninasarvikutel hästi arenenud kõrv: nende kõrvad, nagu torud, pöörlevad pidevalt, püüdes isegi nõrgad helid. Aga hiiglaste nägemine on halb. Rinosid näevad ainult liikuvaid objekte mitte rohkem kui 30 meetri kaugusel. Silmade paiknemine pea külgedel takistab neid hästi nägemast esemeid: nad näevad esmalt objekti ühe silmaga ja seejärel teise.

Autorifoto: Chi King, CC BY 2.0

India ja mustade ninasarvikute ülemine huule on väga mobiilne. See ripub veidi maha ja sulgeb alumise huule. Ülejäänud liikidel on sirged, kohmakad huuled.

Nende loomade lõualuudel puuduvad pidevalt hambad. Aasia süsteemis on hambaravi süsteemis kõikjal elu jooksul lõikehambad ning Aafrika lõualuudel ei ole mõlemal lõualuu lõikehambad. Ninasarvikutel ei ole koera, kuid igas lõualus kasvab 7 molaari, mis on vanusega palju kulunud. India ja musta ninasarviku alumine lõualuu on samuti kaunistatud teravate ja piklike lõikehammastega.

Autorifoto: Jebulon, CC0

Rinoonide peamine eripära on nina või eesmise luu kasvavate sarvede olemasolu. Enamasti on tegemist ühe või kahe paaritu kasvuga, millel on tumehall või must värv. Rhino sarved ei koosne luukoest, nagu pullid, lambad või antiloop ja keratiinvalk. Sellest ainest koosnevad porcupine quills, inimese juuksed ja küüned, linnu suled, armadillo kest. Koostises on ninasarviku väljakasvud lähemal nende sarvede hornysele osale. Nad arenevad naha epidermisest. Noortel loomadel, kui vigastatakse, taastub sarv täiskasvanud imetajatel, see ei kasva tagasi. Sarvede funktsioone ei ole veel piisavalt uuritud, kuid teadlased on leidnud, et naised, kellest sarv on eemaldatud, ei ole enam nende järglastest huvitatud. Arvatakse, et nende põhieesmärk - lükata puud ja rohi tiigritesse. Seda versiooni toetavad sarvede välimuse muutused täiskasvanutel. Nad muutuvad poleeritud ja nende esipind kergeneb mõnevõrra.

Jaani ja India ninasarvikutes on 1 sarv pikkusega 20 kuni 60 cm, valge ja Sumatran - 2 sarve ja must - 2 kuni 5 sarvest.

India ninasarviku sarv (vasakul) ja valge ninasarviku sarv (paremal). Vasak foto autor: Ltshears, CC BY-SA 3.0, õige foto autor: Revital Salomon, CC BY-SA 3.0

Pikim sarv on valge nina, kasvab 158 cm pikkuseni.

Foto autor: USA Kala ja metsloomade teenistuse peakorter, avalik domeen

Rinosnäärmed on rasked, paks nahaga imetajad, kellel on kolmemõõtmelised lühikesed massiivsed jäsemed. Iga sõrme lõpus on neil väike lai saba.

Loomade jalajäljed on kergesti äratuntavad: nad näevad välja nagu ristiku lehed, sest ninasarvikud toetuvad pinnasele koos kõigi sõrmedega.

Foto: Ted, CC BY-SA 2.0

Autorifoto: Salix, CC BY-SA 3.0

Gigantide kaanel ei ole praktiliselt villa. Ainult kõrvade otsad on väikese harjaga karvane ja õhuke saba 60-76 cm pikkune ots koos kõva karvaga. Tänu sellele, et ninasarviku nahk ei ole midagi kaitstud, katavad nad seda mustusega, kaitstes ennast häirivate parasiitide eest.

Autorifoto: Salix, CC BY-SA 3.0

Kõige "villav" kaasaegne ninasarvik on Sumatran, see on kaetud harjaste pruunidega karvadega, mis on kõige tihedamad noortel inimestel.

Autorifoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

India ninasarviku nahk on kogunenud mahukatesse voldidesse, mis muudab selle looma sõjaväelises rüütlis. Isegi tema saba varjab kooresse erilist depressiooni.

Autorifoto: SuperJew, CC BY-SA 3.0

Kus ninasarvik elab?

Tänapäeval on ühest paljudest perekondadest säilinud ainult 5 nelja sugukonda kuuluva ninasarviku liiki, mis kõik on muutunud haruldaseks ja mida inimesed kaitsevad inimestelt. Allpool on toodud Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu andmed nende loomade arvu kohta (andmed kontrollitud 5. jaanuaril 2018).

Kagu-Aasias elavad kolm ninasarviku liiki:

  • Enamik neist, India ninasarvik (Lat. Rhinoceros unicornis), elab Indias ja Nepalis, kus elavad üleujutuste niidud. Liik on haavatav, täiskasvanute arv mais 2007 oli 2575 ühikut. Neist 378 elab Nepalis ja umbes 2200 Indias. Rhino on loetletud Rahvusvahelises Punases Raamatus.
  • Halvem: Sumatrani nina (Ladina Dicerorhinus sumatrensis), mille arv ei ületa 275 täiskasvanut. Neid leidub Sumatra saarel (Indoneesias) ja Malaisias, kes asuvad soostes savannides ja mägede vihmametsades. Võib-olla on mitme inimese elupaik Myanmari põhjaosas, Malaisias asuv Sarawak, Indoneesia Kalimantani saar (Borneo). Liik on väljasuremise ohus ja on loetletud Rahvusvahelises Punases Raamatus.
  • Javan rhino (Ladina Rhinoceros sondaicus) oli eriti halvas seisukorras: imetajat võib leida ainult Java saarest, mis on spetsiaalselt loodud selle säilitamiseks. Paranikud elavad pidevalt troopiliste vihmametsade lamealadel, põõsaste ja rohu tiigrites. Loomad on väljasuremise äärel ja nende arv ei ületa 50 inimest. Vaade on loetletud Rahvusvahelises Punases Raamatus.

Aafrikas elavad kaks ninasarviku liiki:

  • Valge nina (Ladina Ceratotherium simum) elab Lõuna-Aafrika Vabariigis, tutvustati Sambiasse ja taaskehtestati Botswanasse, Kenyasse, Mosambiiki, Namiibiasse, Svaasimaale, Ugandasse, Zimbabwesse. Elab kuiva savanna. Arvatavasti on imetajad Kongos, Lõuna-Sudaanis ja Sudaanis väljasurnud. Liigid on haavatavas olukorras ja on loetletud Rahvusvahelises Punases Raamatus, kuid tänu kaitsele suurenevad selle arvud järk-järgult, kuigi juba 1892. aastal peeti valget nina surnuks. Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu andmetel oli valge rhinoside arv 31. detsembril 2010 ligikaudu 20170 ühikut.
  • Must rhino (lat. Diceros bicornis) leidub sellistes riikides nagu Mosambiik, Tansaania, Angola, Botswana, Namiibia, Kenya, Lõuna-Aafrika ja Zimbabwe. Ka Botswana, Malawi Vabariigi, Svaasimaa ja Sambia territooriumile taaskehtestati teatud arv inimesi. Loom eelistab kuivaid kohti: vähesed metsad, akaatsialiigud, stepid, põõsaste savannid, namiibi kõrb. Seda võib leida mägipiirkondades kuni 2700 meetri kõrgusel merepinnast. Üldiselt on vaade väljasuremise äärel. Rahvusvahelise Punase Raamatu kohaselt oli 2010. aasta lõpuks selle liigi looduses umbes 4880 inimest.

On veel mõned valged ja mustad rinosid, kui nende Aasia kolleegid, kuid valge nina on mitu korda täielikult välja surnud.

Autorifoto: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Mis sööb nina?

Rhinos on vegaanid, kes söövad kuni 72 kg taimseid toite päevas. Valge nina peamine toit on rohi. Oma laia, üsna liikuva huulega saab ta ka langenud lehed maapinnalt üles võtta. Mustad ja India rhinos söövad puud ja põõsad. Taimsed loomad sõidavad akaatsia idud otse juurest ja hävitavad need suurel hulgal. Nende sphenoid ülemine huule (proboscis) võimaldab teil haarata ja murda rippuvad oksad. Must ninasarvik armastab elevandi rohu (lat. Pennisetum purpureum), veetaimi, piimajääke ja noori pilliroogu. India rhino lemmiktoit on suhkruroog. Sumatra rhino sööb puu- ja põõsaste vilju, bambust, lehestikku, koore ja noori võrseid. Talle meeldib ka viigimarjad, mango ja mangustanipuu puuviljad. Javan ninasarviku toit koosneb rohust, viinapuudest, puudest ja põõsastest.

Loomaaedades toidetakse rhinos rohu ja talvel koristatakse heina talvel, millele lisaks antakse neile vitamiinilisandeid. Puude ja põõsaste söödaharudesse tuleb lisada mustad ja India liigid.

Rhinos söövad erinevatel kellaaegadel. Mustad, enamasti, hommikud ja õhtul hõõruvad, teised liigid võivad kaasa tuua aktiivse elustiili nii päeval kui öösel. Sõltuvalt ilmastikust vajab loom päevas 50–180 liitrit vett. Kuivadel perioodidel võivad tahked ained ilma veeta teha 4-5 päeva.

Autorifoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Rhino aretus

Meeste seksuaalne küpsus on umbes 7. eluaasta. Kuid ta saab jälle paljundada alles pärast oma territooriumi omandamist, mida ta saab kaitsta. See nõuab veel 2-3 aastat. Mõned rhinos alustavad paaritumisperioodi kevadel, kuid enamikul liikidel ei ole aastaaega: nad kestavad iga 1,5 kuu järel. Ja siis meeste vahel algab tõsine võitlus. Enne paaritumist jätkavad mehed ja naised üksteist ning võivad isegi võidelda.

Autorifoto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Naise rasedus kestab keskmiselt 1,5 aastat. 2-3 aasta jooksul on sündinud vaid üks suhteliselt väike poiss. Vastsündinud ninasarvikud võivad kaaluda 25 kg (nagu valge nina) 60 kg-ni (nagu India rhinos). Valges ninasarvikus on laps sündinud karvaks. Mõni minut hiljem tõuseb ta jalgadele, järgmisel päeval pärast sündi saab ta oma ema jälgida ja kolme kuu pärast hakkab ta taimi sööma. Kuid ikkagi on väikese ninasarviku toitumise põhiosa ema piim.

Naissoost toidab poiss piimaga terve aasta, kuid ta on temaga 2,5 aastat. Kui selle aja jooksul emale ilmub veel üks ema, sõidab naissoost vanema eest, kuigi sagedamini naaseb ta.

Foto autor: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Valge nina, ema koos poiss. Autorifoto: Derek Keats, CC BY 2.0

Rinoonide vaenlased looduses

Täiskasvanud ninasarvikud hoiavad kõiki loomi. Ainult inimene hävitab teda halastamatult ja tänaseni, hoolimata kõigist keeludest ja kaitsemeetmetest.

Elevandid kohtlevad ninasarvikuid "lugupidavalt", proovige mitte ronida. Aga kui nad satuvad kohtades, ja ninasarvikud ei anna teed, siis ei saa võidelda. Duel lõpeb sageli ninasarviku surmaga.

Лакомиться вкусным мясом детенышей носорогов любят многие хищники: тигры, львы, нильские крокодилы и др. При этом защищаются непарнокопытные не только рогами, но и клыками нижней челюсти (индийский и черный). В схватке взрослого индийского носорога и тигра у последнего шансов нет. Даже самка легко справляется с полосатым хищником.

Крупные размеры и рога не спасают носорогов от мелких кровососущих паразитов. Их кожу атакуют вши, клещи и мухи. И хотя птицы и черепахи несколько облегчают их долю, поедая наружных вредителей, гиганты сильно страдают от назойливой мелюзги. Молодых носорогов сильно ослабляют паразитические черви (глисты).

Autorifoto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Ninasarviku tüübid, nimed ja fotod

  • Valge nina (lat. Ceratotherium simum) - maailma suurim ninasarvik ja ninasarviku seas kõige vähem agressiivne. Valge ninasarviku keha pikkus on 5 meetrit, turja kõrgus on 2 m ja ninasarviku kaal tavaliselt 2–2,5 tonni, kuigi mõned täiskasvanud mehed kaaluvad kuni 4–5 tonni. Metsiku luudest kasvab üks või kaks sarvest. Looma tagakülg on nõgus, kõht ripub, kael on lühike ja paks. Selle liigi esindajate paaritumisaeg algab novembris - detsembris või juulis - septembris. Sel ajal moodustavad mehed ja naised paare 1-3 nädalat. Naine rasedus kestab 16 nädalat, seejärel toob ta ühe 25 kg kaaluva vasika. Nad muutuvad seksuaalselt küpseks 7–10-aastaselt. Erinevalt teistest liikidest võivad valged ninasarvikud elada kuni 18 inimese rühmas. Enamasti ühendavad nad naisi ja noori. Ohus, et karja võtab kaitsva positsiooni ja peidab ringi sees olevad väikesed isikud.

Valge nina sööb rohu. Selle liigi igapäevane rütm sõltub suuresti ilmastikust. Soojuses peidavad nad muda tiikides ja varjus, jahe ilmades otsivad nad varju põõsas, mõõdukal temperatuuril võivad nad nii päeval kui öösel karjatada.

Foto: Andrew McMillan, Public Domain

Autorifoto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Must rhino (lat.Dicerosbicornis) tuntud oma agressiivsuse pärast inimeste ja teiste liikide suhtes. Ninasarvik kaalub 2 tonni, pikkus võib olla 3 m ja turja kõrgus 1,8 m. Looma suurel otsal on selgelt eristatavad 2 sarvet. Mõned alamliigid on 3 või 5 sarved. Ülemine sarv on sageli pikem kui alumine sarv, ulatudes 40-60 cm pikkuseni. Musta rhino tunnuseks on liikuv ülemine huule: see on massiivne, kergelt terav ja veidi katab suu alumist osa. Looma loomulik nahavärv on pruunikas hall. Kuid sõltuvalt pinnase toonist, kus ninasarvik meeldib, on selle värvus väga erinev. Ainult siis, kui vulkaanilised muldad on tavalised, on ninasarviku nahk tõeliselt must. Mõned liigi esindajad viivad teisaldatava eluviisi, teine ​​- istuv. Nad elavad ükshaaval. Savannas leitud paarid on vasikate naised. Musta rhino reprodutseerimisperiood ei sõltu hooajast. Naine kannab 16 kuu pikkust poiss, laps on sündinud 35 kg kaaluga. Vahetult paar minutit pärast väikese nosorozheki sündi seisab jalad ja hakkab kõndima. Ema toidab oma piima umbes kaks aastat. Ta sünnib uue lapse 2–4 aasta pärast ja kuni selle ajani on tema esimene laps temaga koos. Loomad toituvad noortest põõsastest ja nende harudest.

Täiskasvanud musta ninasarviku looduses on vähe vaenlasi. Teatud oht talle on ainult Niiluse krokodill. Peamine konkurent on elevant. Erinevalt teistest rhino-liikidest ei ole must sugulaste suhtes agressiivne. Oli juhtumeid, kui naised aitasid raseda hõimude naisel, toetades teda raskete üleminekute ajal. Rahulikus olekus kõnnib must ninasarvik oma peaga ja tõstab seda, kui ta ringi vaatab või vihastub. Koos leopardide, lõvidega, pühvlite ja elevantidega on suured Aafrika viisad, mis on mandri kõige ohtlikumad loomad, ja samas ka kõige soovitatavamad jahitrofeed. Mustade ninasarvikute sarv, nagu kõigi teiste pereliikmete sarved, on juba iidsetest aegadest tervenenud. Nendel põhjustel on imetaja alati julmalt hävitatud, kuid see on olnud eriti intensiivne viimase 100 aasta jooksul. Alates 1960. aastast on mustade ninasarvikute populatsioon vähenenud 97,6%. 2010. aastal oli umbes 4880 looma. Sel põhjusel loetleti see Maa Punases Raamatus pealkirja all "Taksod kriitilises seisundis".

Foto: Jonathunder, GFDL 1.2

Autorifoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • India rhino (ladina rhinoceros unicornis) elab savannides ja põõsastega kasvanud kohtades. Suurimad isikud saavutavad 2 meetri pikkused pikkused, turjakõrgusega 1,7 meetrit ja kehakaalu 2,5 tonni. Roosa varjundiga paksu metsalise nahk on kogutud massilisteks voldideks. India ninasarviku saba, mida nimetatakse ka ühe sarvega, on kaunistatud mustade karvade harjaga. Naistel on sarv nagu nina väike nälk. Meestel on see selgelt nähtav ja kasvab kuni 60 cm-ni. Reservuaaris võivad mitmed isikud vaikselt koos eksisteerida. Heasoovlikud veekogud annavad paljudele sulgedele seljas härjad, kartulid, mesilased, kes naha pealt imevad putukaid. Nende rahu-armastavus kaob kohe kohe, kui nad pudpidest välja tulevad. Mehed võitlevad sageli ja jätavad madalad armid üksteise nahale. Hämariku algusega lähevad herbivoorid toitu otsima. Nad söövad suhkruroo varred, veetaimed ja elevant muru. India rhinos ujuvad hästi. On olnud juhtumeid, kus nende esindajad hõlpsasti läbisid laia Brahmaputra jõe.

Rino-naissoost, kellel on poeg, võib reisijaid ootamatult rünnata. Sageli jookseb ta taga olevate ratturitega elevantide poole. Nõuetekohaselt koolitatud elevant peatub, siis ka nina külmub kaugusele. Aga kui elevant alustab lendu, siis ei pruugi juht olla võimeline vastu seisma ja langema. Siis on tal raskusi, sest rünnata rhino on peaaegu võimatu. India rhinos elavad kuni 70 aastat. Mida vanem loom muutub, seda rohkem üksildane eluviis seda põhjustab. Igal inimesel on oma territoorium, mida metsaline hoolikalt valvab ja märgistab sõnnikuga.

Naiste seksuaalne küpsus toimub 3-4 aasta jooksul, mehed - 7-9 aasta jooksul. Naiste raseduste vaheline intervall võib olla 3-4 aastat. India rhinos on üks pikemaid rasedusperioode, mis kestab 17 kuud. Kogu aeg enne uue raseduse algust hoolitseb ema lapse eest. Paaritumisajal võitlevad mehed mitte ainult omavahel, vaid ka naistega, kes neid jälitavad. Mehed peavad tõendama oma tugevust ja võimet ennast kaitsta.

Autorifoto: Darren Swim, CC BY-SA 3.0

Autorifoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Sumatrani ninasarvikud (soomustatud rhino) (lat. Dicerorhinus sumatrensis) - See on perekonna vanim esindaja. Metsloomade nahk on 16 mm paksune ja kaetud harjastega, mis on eriti paksud noortel inimestel. Selle funktsiooni puhul nimetatakse seda liiki mõnikord "karvaks". Suur selja- ja õlgade taga kulgeb nahk ja nahavoltid ripuvad looma silmadesse. Equipotendi alumises lõualuu on lõikehambad ja kõrvadel on juuksepintsel. Soomustatud ninasarvikutel kasvavad kaks sarved, mille ees kasvab kuni 90 cm, aga selja on nii väike (5 cm naistel), et loom näib olevat ühe sarvega. Sumatra rhino kõrgus turjakõrgus on 1,4 m, selle pikkus on 2,3 m ja loom kaalub 2,25 tonni, mis on väikseim tänapäeva ninasarviku liik, kuid on endiselt üks suurimaid loomi maa peal.

Päeval ja öösel asub metsaline mudases peopesas, mida ta sageli teeb ise, pärast selle ümbruse puhastamist. See muutub aktiivseks päevasel ajal. Sumatra rhino sööb bambusest, viljadest, viigimarjadest, mangodest, lehtedest, okstest ja metsiku taimede koorest, külastab mõnikord inimeste külvatud põllu. See on päris karm loom, see ületab lihtsalt järskud nõlvad ja teab, kuidas ujuda. Hiiglane viib üksinda elustiili. Ta tähistab puude põldudel väljaheidete ja armidega territooriumi, mille ta sarvede abiga lahkub. Naine kannab vasikat 12 kuud. Ta toob üks laps iga kolme aasta tagant ja toidab oma piima kuni 18 kuud. Ema õpetab poisi leidma vett, toitu, varjupaiku, mudavannide võtmise kohti. Naine jõuab seksuaalse küpsuseni 4-aastaselt, meessoost 7 aastat.

Foto autor: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Autorifoto: Willem v Strien, CC BY 2.0

  • Javan rhino (ladina rhinoceros sondaicus) nüüdseks on see ainult Java-läänes Ujung Kuloni poolsaare looduskaitsealal. Java elanikud nimetavad seda "sõjaks" või "warakiks".

Suuruses on see India lähedane ja kuuluvad samasse perekonda, kuid varaki keha kuju on rohkem lahja. Turjakõrgus varieerub 1,4 kuni 1,7 m, suurus (pikkus) ilma sabata on 3 m ja nina kaalub 1,4 tonni, emased on täiesti ilma sarvedeta ja meestel on ühe sarve pikkus vaid 25 cm. selle liigi üksikisikute nahavolt tõuseb ja see ei paindu nagu India ninasarvikutes. Tema lemmiktoit on noorte puude lehed, ta sööb ka põõsaste ja viinapuude lehti.

Huvitavad faktid nina

  • Alles 1513. aastal õppisid Euroopa elanikud „kummalise metsalise” olemasolust. India Raja Cambie andis ta Portugali kuningas Manuelile üle. Esimene nina näitas rahvahulka ja otsustas seejärel saata paavsti. Loom ei suutnud merereisi seista, ta läks berserkile, tabas laeva külge ja vajus merre.
  • Viimase 15 aasta jooksul on Maal täielikult hävinud mitmed loomaliigid. Nende hulgas on musta riina alamliik - lääne must ninasarvik (lat. Diceros bicornis longipes).
  • Suured Merk rhinoceros (lat. Diceros merki) elasid euraasia metsades ksenoosi ajastu kvartalis, teine ​​ninasarvik - elasmotherium (lat. Elasmotherium) elas holotseenile ja suhteliselt hiljuti (8-14 tuhat aastat tagasi) villane ninasarvik (lat. Coelodonta antiquitatis). Suurim aadli esindaja Maa ajaloos oli indricotherium (Ladina Indricotherium), mis elas 20-30 miljonit aastat tagasi. Selle kõrgus oli 8 meetrit ja kaalus kuni 20 tonni.
  • Tomski Riikliku Ülikooli paleontoloogilises muuseumis on näha villase ninasarviku (lat. Coelodonta antiquitatis) skelett, mis on kogutud erinevate Siberis leitud inimeste luudest. Suurema sarve pikkus on 120 cm, väiksem on 50 cm, skeleti kõrgus on 160 cm, teadlased on kindlaks teinud, et villase ninasarviku sarved kasvasid kogu elu.
  • Sõna "rhino" on leitud mitte ainult hobuslase nimes. Seal on ka ninasarvik, hornbill, ninasarvik, ninasarviku prussakas, ninasarviku kala ja iguana ninasarvik. Neil kõigil on sarved, mis muudavad need ilusaks imetajaks.
  • Maailma Loodusfond (WWF) asutati 2010. aastal ninasarviku päeval, mida tähistatakse 22. septembril.

Surmunud villane ninasarvik. Foto: Honymand, CC BY-SA 4.0

Milline oli villane nina?

Villase nina karusnahk oli väga karm, selle paksus rinnal ja õlgadel oli 1,5 cm, looma keha pikkus võib olla 3-4,5 m, turja kõrgus - 2 m.

Kaal oli kõikuv ja võib ulatuda 1,5 ja 3,5 tonni. Suuruse järgi oli iidsed ninasarvikud madalamad ainult mammutist. Looma sarved olid 2, neil oli nii mehi kui naisi. Külgedelt pressitud sarvede kuju. Sarvu ots ees oli kõverdatud tahapoole, selle pikkus võib olla 1 kuni 1,4 meetrit. Teine, kauge sarv, oli vaid 50 cm pikk.

Villas ninasarvik elas Euraasias.

Tänu Põhja-Venemaal ja Aasias leiduva villase ninasarviku hästi säilinud jäägile on teadlastel võimalik saada usaldusväärset teavet oma keha struktuuri ja parameetrite kohta. Siberi igikeltsas avastati nende herbivooride terved mumifitseeritud rümbad. Ekspertide sõnul oli tugeva looma eluiga umbes 45 aastat. See arv saadi pärast fossiilsetes proovides hammaste kulumise võrdlemist ninasarviku liikide kaasaegse esindajaga.

Millised olid surnud nina harjumused ja mida ta sööb?

Neis piirkondades, kus villane ninasarvik elas, oli lumekatte paksus minimaalne, mis võimaldas loomadel lume lõhkuda ja söödata õrnale rohule. Fossiilsete rhinooside maos leiduvad taimse toidu jäägid andsid ammendava vastuse, mida need imetajad toidavad. Teadlased näitavad, et loomade sarved pakkusid neile lume rakeerida. Iidse metsalise eluviis praktiliselt ei erinenud kaasaegsete ninaosade elust, kuigi viimane elab soojemas kliimas. Iidsed liigid karjasid suurel määral jõgede orgude rikkalikest söödamaadest ja kogunenud rasvast.

Need rhinos olid üksikud ja ei moodustanud karju ega rühmi. Eksperdid selgitavad villase ninasarviku kadumist tõsiasjaga, et liustik taandus järsult põhja ja põhja ja lumekatte paksus suurenes. Loomad ei suutnud taimestikku jõuda ja sageli liikudes langesid nad sügavale lume. Kliimamuutuse tagajärjel muutusid avarad stepid tihedateks metsadeks ja villase ninasarviku söödamaad vähendasid oluliselt. Kuna teadlased arvavad, et kliimatingimused muutuvad, on need võimsad tahked ained surnud.

Villane ninasarviku kolju.

Teine põhjus villaste rhinoside populatsiooni vähenemisele, mida nimetatakse vanade inimeste huntiks. Ajal, mil need loomad olid toidupuuduse all, aitasid nende hävitamine inimestele kaasa liikide väljasuremisele. Seega kiirendasid koopad iidse ninasarviku hävimist, mis paljundasid järeltulijaid väga aeglaselt. Selle liigi naine toob kogu oma elus ainult 7-8 poiss. Ebasoodsates tingimustes ei olnud sellise paljunemismääraga elanikkonda võimalik normaalsel tasemel hoida.

Nendel põhjustel on nüüd võimalik vaadelda villaseid ninasarvikuid ainult paleontoloogia muuseumis.

Ninasarvik: kirjeldus, struktuur, omadused. Milline nina näeb välja?

Rinino - Rhinocerotidae ladinakeelne nimi on sisuliselt identne meie omaga, sest "Rhino" tähendab "nina" ja "ceros" sarv, selgub "rhino", nimi, mis iseloomustab seda metsalist väga, sest suur sarv nina peal, mis kasvab Nina luud on kõigi korralike rhinoside (kuigi mitte korralike) oluline omadus.

Ja ka ninasarvik, suurim maa imetaja pärast elevanti - ninasarviku pikkus on 2-5 meetrit, kõrgus 1-3 meetrit ja kaal 1 kuni 3,6 tonni.

Rinooside värvid sõltuvad nende liigist, tegelikult paistavad esmapilgul silma, et ninasarviku nimed pärinevad nende värvist: valge nina, must nina. Kuid mitte kõik on nii ilmne ja üheselt mõistetav, et faktiline naha, nii valge kui ka musta nina, värvus on sama - hallikaspruun, kuid tänu sellele, et need ninasarvikud armastavad maalida erinevaid värve, mis värvitavad neid värvid ja saatke nende nimed.

Ruso pea on pikk ja kitsas, järsult langetatud otsmikuga. Nina luude ja otsa vahel on nõgusus, nagu sadul. Väikesed nina silmad pruunide või mustade õpilastega, kelle suurus on väga suur, on nende suure pea taustaga väga erinev. Nagu me juba alguses mainisime, ei ole ninasarvikute silmis asjad tähtsad, nad näevad liikuvaid objekte ainult 30 meetri kaugusel. Lisaks sellele ei anna see, et nende silmad asuvad külgedel, neile võimaluse seda või seda objekti korralikult kaaluda, näevad nad seda ühe silmaga, siis teise.

Aga nina lõhna tundmine vastupidi on hästi arenenud ja tema suhtes toetuvad nad kõige rohkem. Huvitav on see, et ninaõõne maht ninaosas on suurem kui nende aju maht. Nendes hiiglased ja kuulmine on hästi arenenud, ninasarviku kõrvad on nagu torud, mis pidevalt pöörlevad, kogunevad isegi nõrgad helid.

Ninasarviku huuled on sirged ja kohmakad, välja arvatud India ja mustad ninasarvikud, millel on liikuv alumine huule. Ka kõigil hambaarstide rhinos on 7 molaari, mis on vanusega tugevalt kustutatud, lisaks on hambaid ka Aasia ninasarvikutel, mis on Aafrika rhinoosides puuduvad.

Kõik rhinos on paks nahk, mis on peaaegu täiesti karvavaba. Erandiks on tänapäeva Sumatrani nina, kelle nahk on veel kaetud pruuni villaga ja villased ninasarvikud, mis elasid kunagi meie laiuskraadidel, mis koos sama villase mammutiga ei ole kahjuks jäänud meie ajaks.

Ninasarviku jalad on rasked ja massiivsed, igal jalal on kolm küünt, mille tulemusena on väga lihtne õppida ninasarvikutest, kus need hiiglased käisid.

Rhino sarv

Rhino sarv on tema visiitkaart ja seda tuleb eraldi märkida. Niisiis, sõltuvalt liigist võib nina nina kasvada ühe või kahe sarvena, kusjuures teine ​​sarv paikneb väiksema suurusega pea lähedal. Rhinos 'sarved koosnevad valgu cerotiinist, muide koosneb samast valgust inimese juuksed ja küüned, porcupine nõel, lindude suled ja armadillo kest. Sarved ninasarviku epidermisest arenevad.

Noorte ninasarvikute puhul, kui haav on haavatud, taastuvad sarved, vanades, enam. Üldiselt ei ole zooloogid kõiki ninasarviku sarve funktsioone täielikult uurinud, kuid näiteks on teadlased märganud sellist uudishimulikku asjaolu - kui sarv eemaldatakse naissoost ninasarvest, siis ei ole see enam oma järglastest huvitatud.

Kõige pikema sarve omanik on valge nina, mille pikkus on 158 cm.

Kui palju nina elab

Rinoonide eluiga on väga pikk, sest Aafrika ninasarvikud elavad looduses keskmiselt 30–40 aastat ja elavad loomaaias 50 aastat. Kuid suurimad pikakarvalised nina on India ja jaava rhinos, mis võivad elada 70 aastat, peaaegu nagu inimelu.

Rusino vaenlased

Главным врагом носорогов является, конечно же, человек, в былые времена безжалостно истреблявший этих животных, в том числе ради их знаменитых рогов, которые по поверью обладают различными целебными свойствами. До истреблялись до того, что сейчас все 5 видов носорогов занесены в Красную книгу, так как из-за низкой их численности они перебывают на грани исчезновения.

В природных же условиях другие животные, учитывая размеры и осторожно-подозрительный нрав носорогов, их стараются обходить стороной. А вот на детенышей носорогов вполне могут поохотиться разные хищники: львы, тигры, крокодилы. Kuid täiskasvanud suurte ninasarvikutega, millel on paks nahk ja terav suur sarv, ei saa nad toime tulla.

Oskab sõita lõvi või tiigeriga, ninasarvik siiski osutub täiesti kaitsetuks erinevate väikeste parasiitide vastu, mis teda häirivad: täid, puugid, kärbsed. Rusino tõelised sõbrad säästavad olukorda - lohistavad need parasiite söövad linnud nahalt.

Must rhino

See ninasarviku liik on oma agressiivse olemuse tõttu äärmiselt ohtlik. Isiku lähenemisel, isegi kui see on süütu turist, võib kaamera üsna närviliselt reageerida, nii et te peaksite teda eemale hoidma. Lisaks valge ninasarvele on kaks sarvet, üks suur ja teine ​​väike, kuid mõnevõrra väiksem. Musta rhino keha pikkus on kuni 3 m. Mustale ninasarvele iseloomulik on ka mobiilse musta huuli olemasolu. Must rhino elab paljudes Lääne-, Ida- ja Lõuna-Aafrika riikides: Lõuna-Aafrikas, Botswanas, Tansaanias, Kenyas, Angolas, Namiibias, Zimbabwes, Mosambiigis.

India ninasarvik

Nagu te arvasite, on India India ninasarviku sünnikoht, kuid lisaks sellele elavad ka India rhinosid Nepalis. India rhino keskmiste pikkus on 2 m ja kehakaal 2,5 tonni. India ninasarviku sarv on ainult üks ja ta, erinevalt Aafrika ninasarvikutest, ei ole terav, kuid rohkem nüri, kumer.

Sumatrani nina

Ainus kaasaegne ninasarviku tüüp, mille nahk on kaetud väikese karvaga, mistõttu nimetatakse seda mõnikord ka „karvane ninasarvikuks“. See on ka vanim kõigi rhinos. Sumatra rhino keha pikkus on 2,3 m ja kaalub 2,25 tonni. Rhinooside hulgas on Sumatrani nina väikseim, kuid sellest hoolimata jääb see üks meie planeedi loomamaailma suurimaid esindajaid. Sumatra rhino elab tegelikult Sumatra saarel (Indoneesias), ka Malaisias.

Javan rhino

See ninasarvik on zooloogide hinnangute kohaselt eriti kahetsusväärses seisundis, kuid praegu on säilinud ainult umbes 50 Javan rhino inimest. See asub ainult Java saarel spetsiaalselt selleks loodud reservis, kus tehakse kõik jõupingutused selle edasiseks säilitamiseks. Suuruse ja ehituse osas on jaava ninasarvik sarnane India ninasarvikutega, kuid selle iseloomulik eripära on sarvede täielik puudumine naistel. Ainult Javan rhino meestel on sarved. Tema paksu naha voldid meenutavad mõnevõrra rüütlit.

Huvitavad faktid nina

  • Eurooplased nägid ninasarvikuid esmakordselt alles 1513. aastal, see anti India Raja Cambie poolt Portugali navigeerijatele. Kõigepealt oli rahvahulga lõbustuseks eksponeeritud kummaline metsaline, seejärel otsustasid portugalid saata selle paavstile kingitusena, kuid teekonnal laeva poole läksid ninasarvikud peksma, tungisid laeva poole ja vajusid.
  • Maailma Looduse Fond WWF on loonud spetsiaalse ninasarvepäeva, mida tähistatakse 22. septembril.
  • Elasmotheriate suured, villased ninasarvikud, elasid kunagi metsades, sealhulgas meie riigi Ukrainas, samuti paljudes teistes Euraasia kohtades. Kahjuks suri ta 8 tuhat aastat tagasi.
  • Sõna "rhino" on leitud paljude teiste loomade nimes, näiteks on ninasarviku mardikas, ninasarvik, hornbill, iguaan, ninasarvik, ninasarviku kala. Neil kõigil on sarved, mis panevad need nägema välja nagu meie tänapäeva kangelane - ninasarvik.

Valge, villane nina

14. sajandi keskel leiti Austria linna Klagenfurti piirkonnas tundmatu looma kolju. Linna elanikud olid veendunud, et kolju kuulus legendaarsele lohikale Lindwurmsile, kes elas Wörthersee järve ääres. Kuid pärast kolme sajandit selgus, et kolju ei kuulunud müütilisele draakonile, vaid vanadele aegadel Euraasias elavatele villastele ninasarvikutele.

Valge nina on nina rinocerose perekonnas. Ta elas Euroopa ja Aasia suurtes ruumides, kadudes lõpuks 8-14 tuhat aastat tagasi.

Selle väljasuremise peamised põhjused on kliimamuutused ja muutused taimestikus. Ei ole välistatud, et vanad inimesed, kes neid aktiivselt jahti tegid, mängisid olulist rolli villaste rhinoside kadumisel.

Siberis ja Mongoolias on juba mõnda aega avastatud ninafossiilide fossiilsed luud, kuid pikka aega ei saanud neid õigesti tuvastada.

Villaste rhinoside luud hakkasid teadlaste tähelepanu XVIII sajandi lõpus meelitama. Pikka aega uskusid teadlased, et fossiilsed sarved on iidsete lindude küünised. Kuid 1769. aastal, tänu kuulsale saksa-vene reisile P. Pallale, selgus lõpuks, et leitud fossiilid kuuluvad ninasarvikutesse.

Rohkem kui 130 tuhat aastat tagasi oli rhino piirkonnas suur ala. Rhino asustatud Euroopa, Vene orus, Ida- ja Lõuna-Lääne-Siber, Primorye, Põhja-Hiina, Mongoolia. Hõbedast ninasarviku jäänuste leidusid isegi Uus-Siberi saartel.

Valge villane ninasarvik oli ilmselgelt Iirimaa saarel, Jaapanis, Kesk-Siberi põhjaosas, Põhja-Ameerikas puudus (kuigi seal elasid ka teised loomad, näiteks steppipoeg ja mammut).

Välimus

Välimuselt oli valge villane ninasarvik sarnane perekonna kaasaegsele liikmele, kuid siiski erines selle struktuuri üksikasjadest. Tal oli laiem keha, tema pea oli ka pikem ja tema käpad olid lühemad. Põletust tõi esile küünis, mis oli moodustunud lihastest ja sisaldas suurt hulka rasva. Valge villase ninasarviku keha oli kaetud punase pruuni värvi pikkade juustega ja nahk oli väga paks, mis oli kohanemisomadus väga karm tundra-steppe kliimas elamiseks. Villane nina oli kahe sarvega, mille ees oli 1,4 meetrit ja selle kaal oli umbes 15 kg. Teine sarv oli oluliselt lühem - mitte üle 0,5 meetri.

Vaadake videot: kui hästi me üksteist, peale almost 2 aastat abielu, teame I shoe game I chilli meiega (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org