Loomad

Mida koala välja näeb ja millist värvi karusnahk on

Pin
Send
Share
Send
Send


Koala on väike, armas, näiline loom, kes elab ainult ühes mandril - Austraalias. Aborigeeni keeles tähendab sõna "koala" "ei joo." Loom ja tõde peaaegu ei joo vett, ei sisalda eukalüptide lehtedes sisalduvat niiskust. Tema kreeka-ladinakeelne üldnimetus "Phascolarctos" tähendab "marsupiiri karu". Koala on kutsutud karu pikka aega, kuid see ei ole karu, ja tal pole midagi teha karudega, välja arvatud see, et see näeb välja nagu kohev mängukaru. Tegelikult on koala tavatu, see on ainus modernne koalovi perekonna (Phascolarctidae) esindaja.

Täna on koala Austraalia kõige populaarsem marsupiaalne loom, üks Austraalia tunnustatud sümboleid, kuid see polnud alati nii. Esimesed Euroopa asunikud hävitasid miljoneid neid kaitsetuid loomi paksuks karusnahaks. Kuid eukalüptide pistikud, põud ja tulekahjud olid liigi ellujäämise jaoks veelgi ohtlikumad. Oht koalale jõudis 1924. aastal, kui eksporditi üle 2 miljoni naha. Selleks ajaks olid koalad Lõuna-Austraalias ja enamikus Victoria ja New South Wales'i piirkondades kadunud. Avaliku protesti tulemusena hakati 1944. aastal alustama jahipidamise keelustamist ja vaid kümme aastat hiljem hakkas nende rahvastik taastuma. Praegu on mõnes piirkonnas, eriti lõunapiirkonnas, koala saanud jällegi tavaliseks liigiks ja IUCN-i nimetatakse kõige vähem murettekitavaks loomaks. Kuid intensiivne raadamine kujutab endast ohtu põhjapoolsetele populatsioonidele.

Koala kirjeldus ja foto

Koalade välimus on iseloomulik: keha on lühike ja karm, pea on suur, ümmargune, väikeste silmadega, suured kohevad kõrvad ja palja naha ninaosa. Saba on algeline, väljastpoolt peaaegu nähtamatu. Seljapoolse paksu ja pehme karusnaha värvus varieerub hallist punakaspruunini, lõugal, rindkere ja seljaosade sisepinnal on karv valge. Kõrvad piirnevad pika valge karvaga, ristisilmus on kaetud valgete laigudega. Elupaikade põhjaosas on loomade karusnahk lühem ja harvem.

Kalaalide pikkus on 70–85 cm, kaal on 7–12 kg. Mehed on naised massiivsemad, neil on laiem koon ja koonused on väiksemad. Lisaks on meestel rinnal lõhnav nääre, millega nad jätavad oma territooriumil puudele märgised. Naistel on topelt nippeliga kott.

Koala sobib suurepäraselt istuvale puitunud elustiilile. Tema keha on kaetud paksu karusnahaga, mis kaitseb looma ilmastikutingimuste ja temperatuuri kõikumiste eest, mis on väga oluline - koalale ei ole varjupaiku ega varjupaiku. Suured käpad on varustatud tugevalt kõverate küünistega, tänu millele saab loom kergesti ronida kõrgeima puu siledale koorele. Fotol on head võimas ja tugevad koala küüned. Kui metsaline tõmbab need puu sisse, siis see ei kukuks alla.

Eukalüptile ronides haarab koala tugeva käepidemega pagasiruumi, liigutades keha ülespoole ja samal ajal tõmmates esijalad. Tagajalgadel on esimene sõrm kontrastiks ülejäänud, teine ​​ja kolmas on peaaegu sulatatud. Esikülgedel on esimesed ja teised sõrmed ülejäänud vastu, pakkudes ronimise ajal kindlat haardet. Käpad on tühjad, palparnomiga. Huvitav on see, et koali sõrmejäljed on peaaegu identsed inimese omadega.

Kokku on 30 koala hammast, ülemisest lõualuu on kolm paar lõikehambad ja algelised karvad. Hambad sobivad hästi paljude kiudude sisaldavate eukalüpti lehtede toitmiseks. Näritud lehed läbivad cecumis mikroobse kääritamise, mis on kõikide imetajate keha pikkuse suhtes pikim (selle pikkus on 1,8-2,5 meetrit).

Fotos imab koala tavaliselt lemmik eukalüptipuu lehed.

Koala aju võrreldes keha suurusega on üks väikseim imetajate hulgas, vaid 0,2% kogu kehakaalust. Teadlased usuvad, et see on tingitud vähese kalorsusega dieedi kohanemisest.

Kus koala elab?

Koals elab ainult Austraalias, kus neid leidub paljudest sadadest tuhandetest ruutkilomeetritest kontinendi idaosas Põhja-Queenslandist Lõuna-Victoria. Nende räpaste populatsioone eraldatakse tihti üksteisest laialt levinud metsade poolt. Koalas on valinud lõunapoolsed mägimetsad, põhjas asuvad viinamarjade istandused, läänepoolsed aiad ja pool-kõrb maastikud Lääne-Austraalias. Rahvastikutihedus sõltub maa tootlikkusest. Lõunaosas jõuab vihmametsadesse 8 looma hektari kohta ja 100 hektari suurusel pool-kõrbevööndis elab ainult üks inimene.

Kuidas koala elab looduses?

Koalase elu on tihedalt seotud perekonna Eucalyptus puudega, kelle kroonides nad peaaegu kogu aeg veedavad. Suurem osa päevast (18-20 tundi) kulutavad nad magama, sööda võtmiseks kulub 2-3 tundi, ülejäänud aeg loomi istuvad. Ainult aeg-ajalt laskuvad nad maapinnale, et sõita ühelt puult teisele.

Koalid magavad tavaliselt päeva jooksul, samal ajal kui öösel on nad hõivatud asjaoluga, et nad imavad aeglaselt eukalüpti lehed. Loomade liikumine on tavaliselt väga aeglane, laisk, kuigi hirmunud loom võib liikuda väga vilgas.

Koalas on istuv. Enamik neist on üksikud, nad elavad harva paaridena. Täiskasvanud loomad elavad teatud elupaiku. Soodsates tingimustes on need piirkonnad suhteliselt väikesed: mehed võivad hõivata vaid 1,5-3 hektarit, naised ja isegi vähem - 0,5-1 hektarit. Halva taimestikuga piirkondades võib isaspaik olla üle 100 hektari. Domineeriva mehe territoorium võib katta kuni 9 emast ja ka alaealiste alasid. Igal maatükil oleval loomal on mitu lemmikpuu.

Looduses elab koala kuni 10 aastat, maksimaalne teadaolev eluiga vangistuses on 18 aastat.

Mida koalad söövad? Eukalüptide toitumine

Evergreeni eukalüpti lehed pakuvad koalale pidevat toitu. Täiskasvanud isik sööb päevas umbes 500 grammi värskeid lehti ja kuigi rohelisel kontinendil kasvab üle 600 eukalüptipuuliigi, sööb koala ainult 30 neist. Eri piirkondades eelistatakse erinevaid eukalüptiliike, kuid peamiselt neid, mis kasvavad kõrge niiskuse tingimustes.

Selline toitumine esmapilgul võib tunduda kahtlane, sest eukalüptide lehed on enamikule taimetoortele söödavad või isegi mürgised. Nad on toitainete vaesed ja sisaldavad palju seedimatut kiudaineid, samuti toksilisi fenoole ja terpeene. Neil loomadel on siiski mitmeid vidinaid, mis aitavad neil sellist toitu süüa. Nad ei söö üldse mingeid lehti, teiste mürgised komponendid neutraliseeritakse maksas ja eemaldatakse kehast. Kuna toit on madala kalorisisaldusega, magab koalas kuni 20 tundi päevas. Nad säästavad vett, ja välja arvatud kuumimad ilmad, saavad nad söödud lehtedest vajaliku niiskuse. Seega andis evolutsioon koalale toiduaine, mis oli kättesaadav aastaringselt, ning päästis nad ka toidu konkurentsist.

Haridus

Koalas on polügamaalne, väikese hulga isaste arv on kõige suurem. Kuid domineerivate ja subdominantsete loomade vaheliste matuuride jaotumise üksikasju ei mõisteta täielikult.

Nii naissoost kui ka meessoost koalased jõuavad seksuaalse küpsuseni kaks aastat. Samal ajal hakkavad naised tõuguma, samal ajal kui mehed hakkavad 2-3 aastat hiljem aretama, kui nad on naise eest võistlemiseks piisavalt suured.

Aretushooaeg toimub kevadel ja suve alguses (september - jaanuar). Sel ajal liiguvad mehed väga pikkade vahemaade tagant, kus nende vahel esinevad kohtumised esinevad tihti vaheldumisi. "Pulmade" ajal "hüüavad" pidevalt. Need hüüded, mis koosnevad valjustest hingamistest, millele järgneb mulliväline väljahingamine, on mõeldud pruutide tähelepanu äratamiseks ning konkurentide hoiatamiseks. Ühe mehe nutt tekitab tavaliselt vastuse lähedastest sugulastest. Selle aja jooksul tähistavad mehed sageli oma territooriumi piire, hõõrudes puid oma rinnaga.

Naine toob aastas ühe pesakonna ühest, harvemini kahest poegast. Rasedus kestab 35 päeva. Sündinud poeg on äärmiselt väike - selle kaal on alla 0,5 kg. Vastsündinu ronib kotti, kus see on kindlalt kinnitatud ühe kahe nibu külge. Kotis kulutab väike koala umbes 6 kuud, kus ta kasvab ja areneb. Juba mõnda aega kannab ema teda seljas.

Alates seitsme kuu vanusest lapsest läheb lapse toitmine spetsiaalse poolkõrvale eukalüpti lehedesse, mida ema seedesüsteem eritab, harjudes täiskasvanud loomade toiduga. Noor koala muutub iseseisvaks 11 kuu vanuselt, kuid jääb enamasti ema lähedale mitu kuud.

Looduskaitse

Looduses ei ole koalal peaaegu mingit vaenlast, kiskjad ei toeta oma liha, ilmselt tänu sellele, et tal on tugev eukalüpti lõhn. Sellest hoolimata peetakse loomi sageli haavatavaks. Kuigi keegi ei ole ametlikult registreeritud, on nende arv vahemikus 40 000 kuni 1 miljon, elupaikade hävitamine on peamine oht kõige põhjapoolse piirkonna koala populatsioonidele. Kuid palju tõsisem on olukord Queenslandi keskosas, kus on umbes 400 tuhat hektarit karjamaade ja muude põllumajanduslike vajaduste rahuldamiseks igal aastal. Ja kuigi keskkonnakaitsjad räägivad häiretest ja püüavad metsade hävitamist peatada, on see probleem keskse Queenslandi maapiirkondade jaoks hädavajalik.

Elupaik

Koalas on levinud Austraalia idarannikul. Lisaks elavad nad Queenslandi, Victoria ja Lõuna-Austraalia rannikuäärsetel saartel.

Nad elavad nii kõrged eukalüptmetsad kui ka madalad metsad ning saarel asuvad rannapuud.

Koalas sööb ainult eukalüptipuudest lehed ja koor. Nende puude liigid on üle 600, kuid koalas söövad neist vaid 12 lehed ja koor.

Eukalüpti lehed on enamiku loomade jaoks äärmiselt mürgised, kuid koal-seedesüsteem neutraliseerib mürki. Iga koala sööb päevas umbes 350–600 grammi (12–21 untsi) lehte. Nad eelistavad noori lehti, mis on mahlakad ja pehmed.

Koalid saavad üle 90% oma vedelikunõuetest eukalüptide lehtedelt. Nad joovad vett ainult siis, kui nad on haiged või kui puude lehtedel ei ole piisavalt niiskust.

Koalas on enamasti öised. Umbes 20 tundi päevas, koalas magab või puhkab puudel, kõverdub. Kui nad liiguvad, võivad nad puult puu juurde hüpata, samuti piki maad mööda pikki vahemaid.

Koalas jalutab ja liigub aeglaselt, kuid võib sõita, kui nad on ohus.

Maal reisides on nad haavatavad röövloomade, nagu koerad, rebased ja dingod, rünnakute suhtes ning neil on ka oht, et autod vigastavad või surevad.

Koalas on üldiselt vaiksed, kuid võivad tekitada erinevaid helisid, sealhulgas murenemist ja gruntimist. Koals karjuvad peamiselt paaritumise või ohu ajal. Hirmunud või haavatud loomade karjub ja "nutab" väikese lapse häälel.

Väga suur koala nina on tema jaoks üks tähtsamaid. Lõppude lõpuks aitab väga arenenud lõhnataju loomadel õppida, millised lehed on tarbimiseks ohutud.

Koalas on ainevahetus väga madal, mis säästab energiat ja aitab eukalüpti lehtede seedimisel. Nad söövad igal ajal kellaajal, kuid tavaliselt öösel jahutavad, et säästa energiat ja niiskust.

Eukalüpti lehed on enamiku loomade jaoks mürgised ja ei ole toitainetes. Seetõttu närida koalad enne lehtede allaneelamist põhjalikult. Koala maos on baktereid, mis neutraliseerivad eukalüptsiõlis sisalduvaid toksiine.

Koalad naised saavutavad seksuaalse küpsuse 2 - 3-aastaselt. Mehed küpsevad hiljem 3–4 aasta pärast. Paaritumine toimub detsembrist märtsini, mis on suveaeg lõunapoolkeral. Koalas on sündinud enamasti üks laps. Beebi koalad on sünni ajal väga haavatavad, nad on alasti ja pimedad. Seetõttu on nad ema kottis umbes 6 kuud, toitudes piimast. Pärast kuue kuu möödumist kotis hakkab poeg uurima seda ümbritsevat maailma, kui ta sõidab oma ema seljal, toidab piima ja lehti. Ja ainult 12 kuu vanuselt hakkavad lapse koalad elama iseseisvalt.

Koalkaitse

Kui Austraalias oli miljoneid koalasid, kuid 20. sajandi alguses viis koala jahindus peaaegu nende väljasuremisele. 1920. aastatel suri peaaegu kaheksa miljonit looma, peamiselt karusnaha tõttu.

Koalil on suured metsaalad. Kuid metsade arv väheneb ja loomad peavad kohapeal rohkem liikuma ning seetõttu on suurem oht, et nad kannatavad röövloomade või inimeste all.

Kõige sagedasemad koala surma põhjused on koerte rünnakud ja liiklusõnnetused. Viimastel aastatel on mõned koala kolooniad haiguse tõttu väga kannatanud.

Paljud teadusprogrammid on nüüd loodud selleks, et aidata koalasi ja nende elupaiku kaitsta.

Mis mandril koala elab?

Koala - Austraalia suhtes endeemiline loom. See on Koalovi perekonna algne esindaja. Nad elavad eukalüptipuudel. Koala on kahepoolsesse järjekorda kuuluv harilik loom. Selle valik on Mandri-Austraalia, kuid ainult selle idapoolsed ja lõunapoolsed osad.

Enne eurooplaste saabumist levitati loomi põhja- ja lääneosas. Palju hiljem lahendati koalad Kangaroo saare territooriumil. Väikesed loomad, mis on sarnased mängukarudele, põhjustavad universaalset kaastunnet. Peaaegu kogu nende elu veedavad need kariloomad puudele, jalutades harutavalt oksad. Koala võib elada ühel puul mitu päeva ja alles pärast selle lehestiku puhastamist muudab see oma kodu.

Sa ei pääse lühikestel jalgadel maapinnal, mistõttu loid koalad surevad sageli autode rataste all või muutuvad kergeks saagiks looduslike dingo koerte jaoks. Öösel pühendavad loomad toitu, samal ajal kui ülejäänud aeg magavad, istudes mugavalt oksadel. Sleep koalad on väga tundlikud ja ärkavad väikseimalt. Eelista elada üksi. Igal täiskasvanud loomal on oma alused, mida see tähistab lõhnade eraldumistega. Selline meessoost mõnikord langeb kokku mitme naise omand.

Kuidas koala välja näeb?

Need on väikesed loomad: nende keha suurus on kuuskümmend kuni kaheksakümmend sentimeetrit, kaaluga kuus kuni viisteist kilogrammi. Koalade saba on väga väike: lopsakate karusnahkade taga on see peaaegu nähtamatu. Loomul on naljakad ümmargused kõrvad, mis on täielikult kaetud karusnahaga.

On võimatu kirjeldada, mida koala näeb välja, mainimata nende loomade karusnaha. See on pehme ja paks, üsna vastupidav. Värv võib olla erinev, kuid enamasti on hallid hallid toonid. Palju harvem on võimalik kokku puutuda väikese loomaga, kellel on helepunane punane karv.

Koalas on väga vaiksed loomad: nende hääli saab kuulda ainult teatud perioodidel, aretamise ajal või vaenlase lähenemise ajal. Hirmunud või haavatud koalad teevad südamekujulisi helisid, mis meenutavad nutavat last.

Eluviis

Me saime teada, kus koala elab ja mis see välja näeb. On aeg öelda, kuidas need loomad elavad. Koalid on loomad, kes elavad mõõdetuna ja kiirustamata. Peaaegu kogu päeva (18–22 tundi) magavad nad. Tegevus "mängukaru" ilmneb öösel, mis kestab kuni kaks tundi. Reeglina on see tingitud vajadusest leida toitu.

On naljakas, et nn ärkveloleku perioodidel ei liigu koalad praktiliselt: nad lihtsalt istuvad oksadel, hoides pagasiruumi nende esijalgadega. Sel juhul eksponeerib koala mõnikord kadestusväärset armu ja kergust, mis hüppeliselt hüppab ühelt puudelt (kus kogu toit on söönud) teisele.

Nagu teadlased on leidnud, ei ole selline rahulik elustiil koalad juhuslik. See on tingitud nende toitumisest. Mida koalad söövad? Miks mõjutab toitumine nende elustiili nii palju? Teades, kus koalas elab, on nendele küsimustele lihtne vastata. Nende loomade toitumine hõlmab ainult eukalüptide lehti ja võrseid, mis peaaegu ei sisalda valke. Lisaks on eukalüpti lehed enamiku loomade jaoks surmavad. Selle põhjuseks on suur hulk fenoolseid ühendeid.

Huvitav on see, et kõik eukalüptipuud ei sobi koalas. Lisaks sellele on loomad lehtede valikul väga selektiivsed: nad on hästi teadlikud vesiniktsüaniidhappe, eluohtliku esinemise kohta. Peale selle on loomadel võimalik annust hinnata. Ühel õhtul sööb täiskasvanud rohkem kui 500 g noori võrseid ja lehti. Erilised bakterid, mis arenevad soolestikus, aitavad toime tulla selle jämeda köögivilja sööda mahuga.

Tänu spetsiaalsele söötmele muutuvad lehed toitaineliseks ja toodetakse keha jaoks vajalikke valke. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Loomad on piisavalt vedelikud, mida nad saavad taimse toidu kaudu.

Julgeolekumeetmed

Kuna enamik nende loomade traditsioonilisi elupaiku hävitati, on tänapäeval säilinud ainult hajutatud populatsioonid. Umbes sada aastat tagasi olid koalad väljasuremise äärel. Sellepärast süüdistati inimesi, keda nende loomade pehme ja kallis karusnahk meelitas. Ainuüksi 1924. aastal eksporditi Austraaliast üle kahe miljoni koali.

Tänapäeval on koalasel erikaitse, nende hävitamine on keelatud. Koal kasvatatakse loomaaedades ja varudes, taastades populatsioonide arvu.

Aretus

Loomade arvu vähenemist selgitab ka vähene loomulik populatsiooni kasv. Peaaegu 90% naistest on viljatud ja ülejäänu kasvab aeglaselt: nad pühendavad palju aega vasika hooldamisele, mis on tavaliselt ainus järglastel. Paarimisaeg algab detsembris koalas ja lõpeb märtsis: need kuud lõunapoolkeral on kevadel või suvel. Selle aja jooksul on teataval alal domineeriv mees meeste hulgas, kes on valmis aretamiseks.

Paaritumine toimub öösel, kõrgelt puus ja kestab umbes pool tundi. Sel ajal kooruvad partnerid valjult, kriimustavad ja hammustavad. Pärast abielu sakramendi täitmist paar laguneb ja sellest hetkest alates unustab mees mehe järglastest. Umbes 35 päeva pärast sünnib väike väike poiss, mis on täiesti sõltuv emast. Pime ja täiesti alasti beebi suurus ubade seemne kaaluga ei ületa 3 grammi. Tema tagumised jäsemed ei ole veel sünniaegadest moodustunud ning sääremärkidega esijalad on juba hästi arenenud.

Maailmale tulles ronib beebi ema kotti mööda teed, mida hoolivad naised karusnahast litsivad, ja laps ei jäta kotti kuueks kuuks, mis on kindlalt ema nibu külge kinnitatud. Esimestel kuudel toidab see ainult ema piima, kuid siis hakkab ema sööma last koos pooleldi seeditavate lehtedega koos väljaheitega.

Kuus kuud hiljem väljub poiss, ronib ema tagaküljele ja liigub sellega läbi puude. Kuni kaheksa kuud peidab ta korrapäraselt kotti, kuid hiljem lihtsalt peatub, et see sobiks: peate panema oma pea, et tugevdada oma ema piima. Üheksa kuu vanuselt lülitub küpsenud loom oma leiba. Üheaastane naine omandab oma krundi ja täiskasvanud meessoost tõmbab noore mehe välja järgmise paaritamisperioodi ajal.

Huvitavad faktid koalast

Vastasime nende eksootilistest loomadest huvitatud inimeste põhiküsimustele: kus koala elab, mis näeb välja, kuidas tema elu on korraldatud. Ja nüüd tahame teile esitada mõned huvitavad faktid nende loomade kohta.

  • Austraalia aborigeenide keelest selgub, et looma nimi on "mitte juua".
  • Kohal karusnahk lõhnab eukalüptist, mis on üsna loomulik ja muskus. Need teravad lõhnad kaitsevad loomi kirbude ja muude parasiitide eest.
  • Subkutaansed näärmed toodavad erilist ainet, mis annab juustele ilusa hõbedase sära. Eukalüpti karud on päikesekiirguse suhtes väga tundlikud ning see aine on võimeline kiirgama, neutraliseerides nende kahjulikke mõjusid.

Koalit ei saa näha Euroopa loomaaedades, sest parasvöötmes ei kasva eukalüpti ja loomad seisavad nälga. Väljaspool Austraalia saab neid näha ainult San Diego loomaaias, kus nende loomade jaoks istutati eukalüpti metsa.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org