Loomad

Kuhu nad elavad ja millised suured silmad - sarvikud söövad

Pin
Send
Share
Send
Send


Galago - imetaja laps, mis kuulub primaatide järjekorda. Kuid see ei ole väga sarnane ahvidele ja lemuuridele: saba sarnaneb oravale, tagajalgad on võimsamad kui eesmised, koon on terav ja kõrvad on lusikasarnased. Kõige tähelepanuväärsem on aga galago silmad: nad on lihtsalt suured!

Ta elab Galagos Aafrikas, talle meeldib kuiv kliima.

Käitumise tunnused

Loom on öine. Ta teeb nutikalt ja vaikselt üle puude, keerates oma õrnad kõrvad toruks, et mitte neid vigastada.

Galago meeldib magada absoluutses vaikus, nii et ta surub oma kõrvu oma peaga nii, et miski ei takista teda puhata. Hilisel pärastlõunal ärkamine, galago tõstab kõrva kordamööda, kuulates ohtu läheduses. Tema kõrvad suudavad helisid väga kaugel kinni püüda.

Galago eelistab üksi elada, kuid mõnikord elavad nad väikestes rühmades, mitte rohkem kui 10 isikus. Nad korrutavad 1 või 2 korda aastas. Maailmas sündinud poegad (tavaliselt kaks sündinud) elavad koos emaga kuni 3 kuud.

Galagos toitub väikestest selgroogsetest, linnumunadest, putukatest ja taimsetest toitudest.

Nutt galago

Öösel jahi loomadega jahil, see teeb õrnad helid, mis sarnanevad beebi nutmisele. Selleks oli ta hüüdnimega “põõsast laps”.

Väike, ohutu loom looduses pärsib palju ohte. Peamine on šimpansid. Primaadid ründavad oma magama ajal galagot, torgates neid teravate pulgadega.

Väikeste loomade ja inimeste jahipidamine, kõige sagedamini müügiks, sest väike loom, kellel on suured silmad, on eksootiliste loomade turul väga populaarne. Kahjuks sureb transportimise ajal paljud lapsed.

Ai-ai Madagaskarilt

Madagaskar mitt - suurte silmade ja kõrvaga loom - kuulub ka primaatide järjekorda ja see on ainus kalaliigi perekonna liik.

Madagaskaril on väike suurus (36-44 cm), pikk põõsane saba, mis on kehast 15–20 cm suurem ja tumepruun. Pea ah-ah on piisavalt suur, tal on suured kiilas kõrvad.

Hiiglaslikud, pidevalt üllatunud silmad, suured hambad, suured suured liikuvad kõrvad ja käppadega sõrmed ning tõid talle hüüdnime Ah-ah.

Ah-ay on leitud ainult Madagaskari saarel, bambuse või tiheda metsaga.

Madagaskari nuga elustiil

Ah-ah juhib öist elustiili ja päeva jooksul magab ta pesas, mida ta ehitab palmi lehed puu peal või õõnes.

Arvestades selle looma salajasust suurte silmadega, peetakse pilte oma piltidega harva.

Rooky armastab pidu bambuse või suhkruroo südames, ta ei keeldu puuviljadest ja kookospähklitest, võib süüa teatud liiki putukaid. Ah-ay - üksildane loom. Harva võib elada paaris (naissoost mehega paaritumise ajal või ema koos lapsega).

Huvitavad faktid Madagaskarist

Madagaskari maakond on planeedi üks hämmastavamaid loomi, siin on mõned faktid, mis seda kinnitavad:

  • Nende isikute arv on äärmiselt väike, seega on ah-ai loetletud punases raamatus.
  • Koonuse esihambad kasvavad kogu elu jooksul.
  • Loomad käivad väga aeglaselt, sest jäsemete sõrmedel on väga pikad küüned.
  • Eesmise käpa keskosas on pikk ja õhuke, selle ots ei ole kaetud villaga. Ai-ai saab need puudest ja putukatest puude pragudest ja surub need kurgu alla.

  • Naine sünnitab järglasi iga 2-3 aasta tagant.
  • Rasedus kestab umbes 170 päeva, lapsed toituvad emapiimast kuni 7-8 kuud ja kuni aasta või kaks aastat ema ümber.
  • Spike eluiga on umbes 30 aastat (loomaaias).

Ebatavaliselt suurte silmadega loom

Tundub, et küsimusele: "Mis loomal on suured silmad?" - vastus on üheselt mõistetav - "Suurimas". Aga kõik pole nii lihtne: maailma suurim loom - sinine vaal - ei ole silmade suuruse poolest mingil juhul meister.

Kolossaalne kalmaar on maailma suurim. Üks tema silmade kaal on 3 kg ja läbimõõt on 30 cm.

Guinnessi rekordiraamatus registreeriti aga loom, kellel on suurimad silmad (keha suuruse suhtes). Sellised proportsioonid on saavutatavad näiteks siis, kui inimesel oli silmad suurte õunte suuruses!

Milline on nii kuulus suure silmaga loom? Tema nimi on Filipiinide tarja.

See loom näeb välja nagu joonisfilm, inspireeriv õudus ja hirm. Selle suurus ei ületa 10 sentimeetrit (ilma sabata), samas kui kaal kaalub vaid 120-160 g ja silmad võivad ulatuda 1,5 cm-ni.

Kõrvad kõrvad kaunistavad suurt ümmargust pead, jäsemed on õhukesed ja elegantsed, punakaspruunid juuksekarvad.

Loom elab Filipiinide saartel ja täpsemalt mõnes Filipiinide saarestiku kaguosas:

Pikakarvalised võivad elada erinevates kohtades:

  • bambusepaksetes,
  • järskudel,
  • mahajäetud esikülgedes,
  • aedades ja istandustes.

Ta eelistab arveldada metsades, kus juurdepääs isikule on piiratud.

Ebatavalised võimed

Hämmastav loom, kellel on suured silmad, omab veel mitmeid erakordseid võimeid:

  • Nad on võimelised pöörduma selgroo erilise struktuuri tõttu 180 kraadi.
  • Sõrmeotsikutel on padjad-suckers, mis võimaldavad teil pikka aega puude ja oksade tüvedel viibida.
  • Tarsiivide silmad on paigutatud nii, et loom näeb ideaalselt nii hämarates kui ka ereda valguse juures.
  • Lendamise ajal, kui hüpata (ja selle vahemik võib olla kuni kaks meetrit), võib tarsier "saba" juhtida, tagades maandumise täpsuse.

Lemur Lory - rahulik loom

Fat Lory on teine ​​suurte silmadega loom. Filiaalil istuv Lemur Lory näeb välja nagu kohev pall suurte silmadega. Selle looma saba ei ole täpsemalt, vaid väga lühike, vaid paar sentimeetrit ja karusnaha all on see täiesti nähtamatu. Vea-silmadega koheviku keha pikkus võib olla 20 kuni 40 cm ja selle kaal ei tohi olla suurem kui 1,5 kg.

Ohtlik lemmikloom suurte silmadega

Paksed jutud tunnevad end looduses ja vangistuses suurena. Kuid enne selle võluva looma suurte silmadega saamist peaksite küsima müüjalt, millist tüüpi teie potentsiaalne pereliige kuulub.

Seal on viis tüüpi rasvhappeid ja üks neist - väike rasvasisaldus - on mürgine. Lapse küünarnukil on näärmed, mis eritavad ainet, mis muutub mürgiseks süljega suhtlemisel.

Väike rasvasisaldus kasutab seda mürki ohtlike röövloomade kaitsmiseks. Ta lihtsalt lakub beebi karusnaha ja ta muutub mürgiseks.

Teised paksud pärlid ei ohusta inimesi.

Hoolitsege oma naabri eest

Paks Lory - ebatavaliselt rahulikud loomad. Nad ei ole kunagi oma suguvõsaga vastuolus ja kui nad kohtuvad, võtavad nad huvitavaid "tervitusi" või harivad oma juukseid üksteisega. Eriti selle protsessi puhul kannab paks Lori kaasa spetsiaalse tööriista - pika küünte, mis kasvab indikaatoril. Kõik teised selle liigi küüned on lühikesed.

Lemur - kirjeldus, struktuur, omadused. Milline on lemuur?

Praegu sisaldab infrapuna-lemuurilaadne 101 loomaliiki, mis on rühmitatud 5 perekonda (vastavalt andmebaasi globalspecies.org). Neil on ühised iseloomulikud tunnused, kuid neil on iga liigi jaoks omane tunnusjooned, erinevad suuruse, karusnaha, paljunemistsükli, harjumuste ja elustiili poolest.

Lemurid on keskmise suurusega primaadid. Väikseim lemuur on kääbus hiire lemuur (ladina Microcebus myoxinus), mis sobib kergesti täiskasvanu peopesa. Selle suurus on ainult 18-22 cm pikk, võttes arvesse saba (keha pikkus ilma sabata on 9-11 cm) ja murus kaalub umbes 24-38 grammi (vastavalt mõnedele allikatele kuni 50 g).

Foto: Bikeadventure

Aeg-ajalt elas Madagaskaril suured primaadid. Nende väljasurnud lemuride kaal oli umbes 200 kg ja need olid suuremad kui meessoost gorillad! Praeguseks on maailma suurim lemuur lühike saba Indri (Babakoto) (ladina indri indri): selle keha pikkus on 50-70 cm, saba pikkus on 4-5 cm ja eriti suurte proovide kehakaal on 6-7,5 kg

Foto: Christophe Germain

Lemuridel on tihe, piklik keha ja väike, ümar või kergelt lamedas pea. Enamiku loomade koon on piklik ja terav, nagu rebas. Sellel on selgesti nähtavad 4-5 puutetundlikku funktsiooni täitvat vibreerimisrühma.

Foto: Jiří Mařík

Lemuri silmad on suured, tihedalt istutatud ja näevad sageli välja nagu alused. Nende väljendus on tavaliselt hämmastuse ja hirmu vahel. Öösel primaatides on silmade orbiidid laiemad kui päevas primaatidel. Lemuuride silmade värv on tavaliselt punane-oranž, kollakaspruun või kollane, kuigi seal on sinine silmadega lemuur, mille teine ​​nimi on Sclateri must lemuur.

Autorifoto: Gabriella Skollar

Lemuri hamba ridad eristuvad nende iseloomuliku struktuuri poolest: ülemise lõualuu lõikehambad on väga laiaulatuslikud ja alumine lõikehambad on märgatavalt lähedased koerte külge ja neil on märkimisväärne kaldenurk, mis moodustab teatud hambakammi.

Foto: Armin Weigel

Foto autor: Vladimír Motyčka

Kõikidel lemuritel on haaravad jäsemed, millest kõigil on 5 sõrme, samas kui pöidla kätel ja jalgadel on ülejäänud vastu. Küüned kasvavad kõigil sõrmedel, välja arvatud jalgade teine ​​varvas, mis on varustatud pika küünega, mida kasutatakse hügieenilistel eesmärkidel ja mille jaoks ta sai nime "wc". See funktsioon kehtib kõikide lemuride, välja arvatud Madagaskari sõrmede jaoks. Lemurid kasutavad hügieenilistel eesmärkidel teravaid naelu, karastades nende paksu karusnaha. Ja mõned liigid lakkavad ja harivad üksteise juukseid oma hammastega.

Foto: Alex Dunkel

Leitud saidilt: musingsofajunglequeen.wordpress.com

Erinevalt teistest lemuridest kasvavad küünised Madagaskari sõrmede sõrmedel ja ainult tagumiste jäsemete pöidladel on küüned.

Foto: David Haring

Nende loomade tähelepanuväärne omadus on nende luksuslik, pikk ja tavaliselt põõsane saba, mille pikkus on mõnikord keha suurusega ja isegi ületab seda. Lemuuri saba mängib primaadi elus olulist rolli: leemurid kasutavad seda kommunikatiivseks suhtluseks, samuti aitavad nad säilitada tasakaalu, hüpates harust filiaalile, nagu oravad. Ja vaatamata oma muljetavaldavatele mõõtmetele on ainult lühikese sabaga indri väikseim saba, mille pikkus on vaid 3-5 cm.

Lemuri paks kate võib olla väga mitmekesine: mõned liigid värvivad hallikaspruuni värvi, teised on iseloomulikud musta ja valge, punakaspruuni või punase karvaga. Kassitolur on erivärviga - selle pikk, kaardus saba on kaunistatud laia must-valge triibuga.

Foto autor: www.nathab.com

Kus leemurid elavad?

Miljonid aastad tagasi elasid Aafrika mandril kaasaegsete lemuride esivanemad, kuid 165 miljoni aasta eKr. e) osa elanikkonnast oli isoleeritud Madagaskari saarel ja lähedal asuvatel saartel, kus loomad elasid ja moodustasid ainulaadse saarestiku.

Lemurid on juba ammu edukalt hoitud loomaaedades üle maailma, kus primaadid kohanevad kergesti elukeskkonda ja paljunevad hästi. Kuid looduslikes tingimustes elavad lemursid ainult Madagaskari saarel ja Komooride saartel, mis on ainulaadne tsoon, mis sisaldab paljude erinevate taimestiku ja loomastiku endeemiliste liikide klastrit.

Lemurs on õppinud peaaegu kõiki Madagaskari saare looduslikke biotoope: nende primaatide erinevad liigid elavad troopilise mussoonikliima džunglis saare idaosas, kirde- ja lõunapoolsete osade metsades, oma keskpiirkondade mõõdukates mereoludes ja lääneranniku lähedal asuvates kuivades metsades.

Lemuri klassifikatsioon.

Lemuride taksonoomiline liigitus ei ole veel määratletud ja on vaieldav. Alljärgnevas tabelis on mitu klassifikatsiooni.

Primaadi Lori, mis kuulub ka orav ahvide alamjärjekorda, nimetatakse sageli “lemur lori”, kuigi see määratlus on ebatäpne. Hoolimata sellest, et lõplikku klassifikatsiooni pole veel kindlaks määratud, on enamik teadlasi arvamusel, et loriformifikaatorid on eraldi infrapuna, mis ei ole seotud lemuuride infrastruktuuriga (lemuuritaoline).

Laurie Foto: David Haring / Duke Lemur Center

Kääbus-lemurside kirjeldus

Mõned algupärased tunnused on hästi säilinud kõigi elavate kääbuspallurite poolt, mis muudab sellised imetajad üheks meie päritolu parimaks elustõendiks. Sellised Madagaskari troopikute elanikud on aga peaaegu täielikult erinevad igast tuntud ja uuritud ahvipärast.

Välimus

Dwarf lemurs on loomad, kellel on pikad sabad ja iseloomulikud, hästi arenenud, pundunud silmad.. Kääbuse lemuri pea lühendatakse ümmarguse koonuga. Tagajalad on veidi pikemad kui esikäpad, kuid sellise imetaja kõik sõrmed on võrdselt hästi arenenud, mida iseloomustab karmide ja teravate küünte olemasolu. Keskmise suurusega kõrvad, mis on kaetud väheste ja väga õhukeste karvadega.

Väikeste loomade karusnahk on pehme ja mõnedes piirkondades silmatorkav. Tagaküljel on juuksed lainelised ja pigem õrnad. Madagaskari troopilise metsa tsoonides elavad kääbusparvad eristuvad punakaspruunist pruunikas värvitoonis. Kõigil Madagaskari lääneosa metsades elavatel loomadel on tagaküljel valdavalt hallid karvad.

See on huvitav! Kõige väiksem on tänapäeval hiire kääbuspallur ja selle liigi täiskasvanu keskmine kaal on veidi üle 28-30 grammi.

Primaadi silmade värv sõltub otseselt liigist, kuid enamasti on imetajal oranž-punane või pruunikas-kollane silm. Kolmekümne liigi seas on kõige kuulsamad hiirte lemurid, sest tänapäeval ostavad need loomad kõige sagedamini eksootiliste lemmikloomade asjatundjatena lemmikloomana.

Iseloom ja eluviis

Kõik pereliikmed Dwarf lemurs kuuluvad öiste loomade hulka, kes on aktiivsed ainult pimedas päevasel ajal, mistõttu tekivad suured silmad, mis näevad hästi öösel tänu erilistele valgust peegeldavatele kristallidele. Päevasel ajal magavad sellised imetajad, kes iseloomustavad palli. Une või puhkuse jaoks kasutatakse enamasti puude õõnesid ja mugavaid rohu, väikeste harude ja lehestiku pesasid.

Zooloogilistes pargis hoitakse kääbuspallureid koos teiste öiste loomadega eritingimustes või saalides, mille nimi on "Night Primates". Päeval on sellistes ruumides kunstlikult säilinud piisav pimedus, mis võimaldab öistel loomadel end mugavalt tunda ja säilitada looduslikku loomulikku tegevust. Vastupidi, öösel süttib valgus, nii et lemursid lähevad magama.

Kõik suhteliselt suure perekonna esindajad võivad kuulsate primaatide seas olla unikaalseteks loomadeks.. Seda arvamust saab kergesti seletada loomade võimetega veeta pikka aega põlvkonna või anabioosi seisundis.

Selle aja jooksul aeglustub ainevahetus ja märgatav kehatemperatuuri langus, tänu millele säästab loom palju energiat. Puidust õõnsustes ei pesitseb mitte kunagi talveunevaid sabasid, vaid nad magavad ja puhkavad ainult iseloomulikus istumisasendis, mille pea on nende esijäsemete vahel.

See on huvitav! Lemuri häälvalikut esindavad erinevad helid, mille kaudu sellised primaadid saavad üksteisega suhelda ja mõned helid on võimelised ultraheli tasandil levima.

Sooja hooaja alguses hakkavad "hibernatsiooniks" sattumise ettevalmistamise etapil alustada aktiivset toitumist, mis suurendab looma kaalu paar korda. Rasvavarud kogunevad saba baasile, mille järel tarbib leemur järk-järgult organismi anabioosi ajal. Looduslikes tingimustes eelistavad kääbuspallurid üksi jääda või paarikaupa kombineerida. Nad liiguvad väga targalt, liigutades lohesid või sörkides puude ääres, kasutades selleks kõiki nelja jäseme.

Kui palju lemureid elab

Lemuride hulgas on erinevused kogu eluea jooksul. Näiteks elavad Cockerel hiirte lemursid umbes kakskümmend aastat looduses ja Grey Mouse lemurliikide esindajad elavad vangistuses ja elavad viisteist aastat või isegi veidi rohkem.

Kääbus-lemurside liigid

Praeguseks on Dwarf lemursi perekonda kuulunud viis perekonda ning neid esindavad kolm tosinat liiki, mille hulgas on kõige levinumad:

  • Толстохвостые карликовые лемуры (Сhеirоgаlеus mеdius) — имеют длину тела в пределах 6,0-6,1 см при длине хвоста 13,5-13,6 см и массе тела 30,5-30,6 г,
  • Большие карликовые лемуры (Сhеirоgаlеus mаjоr) — характеризуются достаточно коротким хвостом, с заметным утолщением у основания,
  • Мышиные лемуры Кокерела (Мirzа соquereli) — отличаются длиной тела с головой в пределах 18-20 см при хвосте не более 32-33 см и максимальной массе тела – 280-300 г,
  • Карликовые мышиные лемуры (Мiсrocebus myохinus) - on väikseimate primaatide hulgas, mis kaaluvad 43–55 g ja mille pikkus on 20–22 cm;
  • Hall Mouse Lemurs (Microsebus murinus) - üks perekonna suurimaid esindajaid ja nende kaal on vahemikus 58–67 g;
  • Red Mouse Lemurs (Microsebus rufus) - mida iseloomustab umbes 50 g mass, mille keha pikkus on 12,0-12,5 cm ja saba - 11,0-11,5 cm;
  • Bertha Mouse Lemurs (Microsebus berthae) - Madagaskari saareriigi endeemikud on praegu väikseimad teadaolevad tuntud primaadid, mille keha pikkus on 9,0–9,5 cm ja täiskasvanu kaal 24–37 g tasemel,
  • Juuksed Lemurs (Allobusbus triсhоtis) - pikkusega kuni 28–30 cm, keskmine kaal ei ületa 80–100 g, t
  • Fork Lemurs (Ranner furser) - keha pikkus on 25–27 cm ja sabaosa 30–38 cm.

See on huvitav! 2012. aastal avastati Sahafina metsa idapoolses osas, mis asub 50 km kaugusel Mantadia rahvuspargi tsoonist, uus liik - hiire lemuur Herpa või Microcebus gerpi.

On kuus liiki perekonda Cheirógaleus või Rat Lemurs, perekonda Micracebus või Mouse Lemurs esindavad kaks kümnet erinevat liiki. Kõige väiksem on täna perekond Mirza.

Jaotuspiirkond

Sheirogaleus medius on levinud Madagaskari lääne- ja lõunaosas, kus nad elavad kuivade ja märgade lehtpuidust troopiliste metsadega, eelistades madalamat taimkatet. Liigid Shearoagalos maiór elavad Madagaskari idaosas ja põhjaosas metsas ja metsas kuivates piirkondades ning neid leidub mõnikord Madagaskari lääne-keskosas.

Madagaskari põhja- ja idametsades elavad villased kõrvarõngad (Сheirogаleus crоssleeyi) ja Sibri (Сheiroоgaleus sibrayeei) kääbusnäärmed on tavalised ainult saare riigi idaosas. Mirza soquereli liigi esindajad on valinud Lääne-Madagaskari kuivad metsad. Ainuüksi Kappeleri poolt avastatud 2005. aastal on Põhja-Hiir Lemur Madagaskari põhjaosas levinud loom.

Microcebus myochoinus on saareriigi ja Kirindi looduspargi kuivade ja lehtpuude elanike elanik ning Michael rubuse liikide sekundaarsed elupaigad on kesk- ja esmametsad, sealhulgas metsavööd ranniku troopilistes tsoonides ja teisese bambuse metsaalad.

Kääbus lemuride toitumine

Peaaegu kõikjalt kääbus lemuride pereliikmed kasutavad toiduainetes mitte ainult puuvilju ja koort, vaid ka lilli ja nektari, olles väga paljude taimede aktiivsed tolmeldajad. Mõnedele liikidele on iseloomulik lühike laskumine maapinnale, mis võimaldab neil jahtida nii erinevaid putukaid kui ka üsna väikseid loomi, sealhulgas ämblikud ja väikesed linnud, konnad ja kameeleonid.

See on huvitav! Taimestiku kogus ei ole loomade toitmiseks alati piisav, seetõttu kasutavad lemursid oma tugevuse täiendamiseks pikemat puhkeaega või aeglustavad nende füüsilist aktiivsust.

Muuhulgas annavad imetajate primaadid sageli endale suhteliselt pika keelega erinevate taimede mahla. Kääbus lemuri hammastel on eriline struktuur, mistõttu nad sobivad ideaalselt kergelt lõikamiseks puukoori, mis stimuleerib aktiivset väljavoolu taimsete toitainete mahlad.

Paljunemine ja järglased

Dwarf Lemuri perekonna erinevate liikide aktiivne ruti piirdub rangelt teatud tüüpi hooajaga ning enamiku nende primaatide imetajate paarituskäitumine on esindatud valjete hüüatustega ja nende partneri puudutamisega. Näiteks on paksu saba kääbus lemuri aretushooaeg oktoober. Suhted perekonnas võivad olla kas monogamilised või polügamaalsed.. Reeglina toodab naissoost iga aasta järeltulijaid, kuid eri liikide esindajate raseduse kogukestus varieerub suuresti.

Umbes paar kuud pärast rasedust tekib naisel kaks või kolm üsna hästi arenenud poegade hulka. Suure dwarf lemursi rasedus kestab veidi üle kahe kuu ja maailmas sündinud järglased toidavad ema piima 45-60 päeva. Tüüp Mirza soquereli kannab oma noori umbes kolm kuud, pärast mida on sündinud üks kuni neli noort. Vastsündinud pygmy lemuri kaal on ainult 3,0-5,0 grammi. Lapsed sünnib täiesti pimedaks, kuid avavad oma silmad väga kiiresti.

Pärast sündimist rippuvad poegad oma ema kõhtu, klammerduvad naise jäsemete külge, kuid täiskasvanud on võimelised iseseisvalt suuõõne kandma. Kõige sagedamini, ühe kuu vanuselt, võib noor kääbus lemuur kergesti ja kiiresti ronida taimi või puid, kuid kõigepealt järgivad nad väsimatult oma ema.

See on oluline! Niipea kui imetaja imetamisest võõrutatakse, muutub see kohe täiesti sõltumatuks.

Primaatide imetajad jõuavad seksuaalse küpsuse poole poole või kahe aasta pärast, kuid isegi selles eas säilitab loom tihedat kontakti oma vanemaga, nii et ema teeb ennast valjete hüüetega. Hooajalise paljunemise perioodil on liikide liitumine kergesti kindlaks määratud partnerite hääleandmetega, mis takistab tõhusalt erinevate liikide hübridiseerumist, millel on märkimisväärne väline sarnasus.

Looduslikud vaenlased

Isegi vaatamata oma piisavale loomulikule agileerimisele ja kulutades suurema osa ajast puukrooni kaitseks, muutuvad Dwarf lemuri perekonna liikmed sageli paljude kiskjate jaoks kergeks saagiks.

Selliste lemuuride peamisi vaenlasi looduslikus looduslikus elupaigas esindavad Madagaskari kõrvitsega öökull ja öökullid, aga ka suured lõugad ja kivid, mõned maod, sealhulgas puu boas.

Mõned röövloomade imetajad võivad küttida ka kääbuspallureid, sealhulgas kitsaribalisi ja rõngaslihaseid Mungo, samuti fossasid, mis on tüüpilised endeemilised esindajad, kes kuuluvad Madagaskari kividesse. Sageli ründavad Dwarf lemuri perekonna liikmed suurte tõugude mongoose või täiskasvanud koduloomi.

Statistika kohaselt sureb igal aastal umbes 25% hiiremurdidest erinevate röövloomade rünnakute tõttu. Kuid vastavalt pikaajalistele tähelepanekutele on isegi olulised kadud üldpopulatsioonis võimelised taastuma väga kiiresti selliste primaatide imetajate aktiivse paljunemise tõttu.

Rahvastik ja liikide seisund

Praeguseks on absoluutselt kõikidele lemuuriliikidele määratud kaitsestaatus ja suur osa neist haruldastest primaatidest on omistatud ohustatud liikidele. Mõnede liikide esindajad, eriti juuksed kõrvitsad, loetakse praegu ohustatud liikideks.

See on tingitud kohalike metsade aktiivsest metsaraiest ja täiskasvanute massilisest hävitamisest toiduks kasutamiseks, samuti populaarsete ja eksootiliste lemmikloomade edasiseks müügiks. Inimesed on huvitatud loomade ja nende ekspressiivsete silmade väikesest suurusest, kuid vangistuses hoidmisel peavad primaadid tagama looduskeskkonnale võimalikult lähedased tingimused.

Kuidas leemur magab?

Öösel söövad hämarikuid lemuuriliike ja magavad päeva jooksul lehestiku või nende varjupaikade vahel, keerates palli sisse. Sageli 10-15 inimest magavad puude õõnsustes korraga. Mõned lemursid (näiteks lühikarvalised Indri või Verro sifaka) tahavad magada otse oksale, tihedalt kinni haarates need esijalgade ja jalgade käte külge, põlvede vahel ja saba ümber keha.

Mida sidrunid söövad?

Lemur on peamiselt taimne loom, kuid toit sõltub primaadi liigist. Enamik loomade toitumisest koosneb puu- ja küpsetest viljadest, nagu viigimarjad ja banaanid, samuti lilled, noored võrsed, seemned ja puukoor. Kuldne lemuur ja suur bambusemaur söödavad hiiglasliku bambuse lehed ja võrsed. Ehkki tuleb märkida, et mõningaid teisi looma liike söövad viljaliha, lehed ja noored bambusevõrsed, näiteks sileid lemureid, kes muide söövad ainult sellel taimedel. Kassitallased on väga kiindunud India tamarindi (tamarind) viljadest. Indri ja Sifak eelistavad ainult taimset toitu. Madagaskari kindad söövad putukate vastseid ja vilju (mango, kookos). Pähkli lemuride, nektari, vaigu, õietolmu ja taime mahla toidus on oluline roll, nad toituvad ka väikestest putukatest, nende vastsetest ja eritistest. Kuid veel putukate ja selgrootute puhul on paljude lemuuriliikide puhul teisese tähtsusega.

Putukate puhul küttivad loomad peamiselt mardikasid, samuti söövad nuhtleid, öiseid liblikaid, laternat, kriketid, ämblikud, prussakad. Mõned liigid, nagu halli hiire lemuur, söövad väikseid selgroogseid: puu konnad ja kameeleonid. Cokerel dwarf lemur sisaldab ka väikesi linde ja nende mune. Ja pereliikmete esindajad lisaks taimsele toidule söövad maad, neutraliseerides taimede mürgiseid aineid.

Lemurs kompenseerib nende mitte väga toitev toitumine pika puhkeajaga. Kuid need primaadid on kõikjalised ja loomaaedades harjuvad kiiresti mis tahes dieediga. Nad haaravad toitu oma hammastega või võtavad ees käpad ja panevad need suhu.

Autorifoto: Arun Kumar Anantha Kumar

Lemuride paljundamine.

Igas lemuriliigis gon on ajastatud teatud hooajani. Näiteks kääbus lemurite paaritumisaeg kestab detsembrist maini, indrie lemurs tõuseb kevadel, lepilemours maist augustini. Väikesed lemuuriliigid jõuavad seksuaalse küpsuseni 1,5-aastaselt ja indri naised küpsevad vaid 4-5 aastat. Enamiku lemurite paaritumiskäitumine seisneb valjudes hüüdlustes ja partneri puudutamises.

Indriyevy perekonna esindajad moodustavad tugevad monogamilised paarid ja ainult mehe surma korral leiab naine teise partneri. Teistes perekondades on soolised suhted nii monogamilised kui ka polügamaalsed.

Tüüpiliselt toodavad lemurid naissoost kord aastas, ainult Madagaskari labakindad paljunevad väga aeglaselt ja sünnitavad kord 2-3 aasta jooksul. Raseduse kestus erineb oluliselt erinevatest lemuuriliikidest ja on keskmiselt 2 kuud (väikseimates liikides) kuni 5-6 kuud (suurtes liikides). Tavaliselt sünnib 1-2 last ja ainult Lemurs keeb võimelised tootma järeltulijaid kuni 4-6 lapsega. Lemuri poisid on sündinud pimedaks, kuid teisel päeval avavad nad silmad.

Foto: Christa Klein

Vastsündinud dwarf lemursi kaal on vaid 3-5 grammi, suuremate liikide puhul on sünnitatavate poegade kaal vahemikus 80 kuni 120 grammi. Vaevalt sündinud maailma, väike emane lemurs riputama ema kõhtu, sidudes tema karusnaha sitke jäsemeid, või naine võib kanda tema noor oma suu. Hiire lemuuride poisid veedavad esimesed 2-3 nädalat puude pesades või õõnsustes. Kassi ja tavaliste lemurite poisid liiguvad ema selja taha, kes kannab neid ise. Teised liigid (näiteks toiduvalmistamine) ei ronida ema tagaküljele, vaid on pesa isa järelevalve all. Mõnes liigi puhul teevad kaks kuud vanad lapsed juba pesast lühikesi puhkusi, naases ema juurde ainult söömiseks ja magamiseks. Piima toitmine kestab kuni 4-5 kuud, siis noorem lemuur võõrutatakse ja muutub iseseisvaks.

Leitud saidilt: goodnewsanimal.ru

Leemurite vaenlased looduses.

Hoolimata piisavast agilityst ja asjaolust, et enamik ajast kulub puude kroonis, muutuvad nad sageli röövloomade saagiks. Lururite peamised vaenlased oma looduslikus elupaigas on öökullid (Madagaskari pikakarvalised öökullid, küünised, madu, käärid, madagaskaripuu). Lemursid ja lihasööjad, nagu rõngas- ja kitsaribaline mungo, samuti Madagaskari köögi perekonna foss, endeemilised liikmed, lemuride ja kodumaiste koerte ja mongoosi ründamine ründavad neid sageli. Statistika kohaselt sureb igal aastal röövloomade rünnakute tagajärjel umbes 25% hiire lemuuridest (teiste liikide hulgas on see arv väiksem), kuigi nende populatsioonide kiire vähenemine on nende primaatide kiire taastumise tõttu väga kiire.

Lemuride turvalisuse staatus.

Praegu antakse kõikidele lemuridele kaitse seisund, enamik neist on ohustatud liigid. 25 liiki kõige kaitsetumate primaatide loetellu on kantud mõned liigid, eriti Põhja-peen-lemuur. Teatavad lemuurilaadsed liigid hävitatakse kaubanduslikel eesmärkidel, teised kannatavad troopiliste metsade intensiivse raadamise tõttu.

Lemur kodus: hooldus ja hooldus.

Lemurid on piisavalt kerged, et neid taltsutada, nad ei ole agressiivsed ega kuulekad ja seetõttu muutuvad nad sageli eksootiliste loomade armastajateks. Selleks, et leemur tunneks vangistuses (korteris või majas) võimalikult mugav, peab ta tagama nõuetekohase hoolduse. Enne lemuri alustamist peaksite kindlasti uurima teavet selle kohta, kuidas seda looma korralikult hooldada ja kuidas seda toita.

Lemuri puur või terraarium peaks olema avar, sest uues eluruumis peate paigutama puude oksad või isegi riputama tehiskreemid, millele loom hea meelega ronib. Puuri või terraari põhja tuleks täita saepuru abil, mida tuleb korrapäraselt asendada, sest lemuuri ei ole võimalik taldrikule harjutada ning korpuse ja loomade korrapärase puhastamise puudumisel on see ebameeldiv. Lemuri majas saab ehitada eraldi „magamistoa”, mis on hästi kuivatatud heina või loodusliku villaga vooderdatud kasti kujul - selles kohas puhub loom ja suudab varjata, kui ta tahab üksi olla. Lemuri eluruumis peab olema joogiveega paak. Hoolimata paksest karusnahast on lemurs termofiilsed ja ei talu mustandeid üldse: hoolitsege selle eest, kui valite lemmiklooma maja paigaldamise koha.

Autorifoto: SHLANGO

Mida toita kodumaiseid lemure?

Lemursid jäävad tavaliselt ööd ja õhtul ärkvel, nii et te peaksite teda praegu sööma. Ärge muretsege, kui pärastlõunal keeldub loom söömast ja eriti ei püüa teda sundida. Lemuri toitumine võib sisaldada üsna erinevaid loomset ja taimset päritolu tooteid. Siin on, kuidas saate sidrunit koju toita:

  • keedetud peet ja kartuleid
  • valge kapsas ja lillkapsas,
  • salat ja hapu,
  • kurgid, naeris, porgandid, redis,
  • mitmesugused puuviljad, sealhulgas tsitruselised,
  • teravilja teravilja ilma õli lisamata, t
  • kodujuust ja kõvaks keedetud või toores munad, t
  • keedetud liha ja kala (mitte luud), t
  • leib (ja valge ja must),
  • piim ja isegi kefiir (mõnikord ja väikestes kogustes).

Lemurid on suured varbad, nii et toitu saab täiendada keedetud kuivatatud puuviljade, pähklite ja meega, mis lahustatakse joogiveega kaussi. Söögiga söövad sidrunid söövad igasuguseid elusolendeid: kriketid, prussakad, jahu ussid ja ka ei anna vastsündinud hiirtele loobumist. Selliseid hõrgutisi saab osta lemmiklooma kauplustes.

Foto: KimK

Lemur ühilduvus teiste lemmikloomadega.

Lemur on täiesti vastuoluline loom ja väga lihtne koos kasside, koerte ja teiste kodumaiste elanikega. Erinevalt teistest primaatidest ei puru leemurid midagi, ei närima ega purusta, kui nad on väljaspool oma maja. Ainus probleem võib tekkida kardinate ja aknakattega: lemurs - armastajad ronivad suurele kõrgusele tugeva sõrme abil ja vaatavad sealt, mis toimub.

Õige vangistusega hooldamisel võib lemuur elada umbes 20 aastat, huvitades omanikke huvitava käitumise ja ebatavalise välimuse poolest.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org