Linnud

Hall Crane: Fotod, elustiili omadused

Pin
Send
Share
Send
Send


Suur kraana, mida iseloomustab harilik värv, pikk kael ja käpad, must pea, punase krooniga ja valkjas põsed. Seksuaalset dimorfismi ei ole. Noortel on pruunikas ploom.

Spread. Euraasias leidub rändlind, 2 alamliiki. Euroopa ala asub lääneosa kesk- ja põhjaosas, mis läbib Taani ja Norra territooriumi. See talvib nii Ibeeria poolsaarel kui ka Põhja- ja Ida-Aafrikas. Itaalias on see tavaline kui rändliik, siin on palju väiksem hulk inimesi, ja ainult teatavates piirkondades. Alates 20. sajandi algusest lõpetas ta pesitsemise Veneetsia piirkonnas.

Elupaik. Eelistab avatud alasid: rohi ja mäestik, metsa soid. Hallkraana talvitamise ajal on võimalik jälgida laguunide, jõgede, põldude, stepide piki.

Bioloogia. Sest pesa valib kuivas kohas üleujutatud kohtades, saarel või paatidel. Märtsi lõpust kuni juunini on tavaliselt kaks punakas-rohekat pruuni laiguga muna, mida hoolitsevad mõlemad vanemad 28–31 päeva. Noored lendavad 65–70 päeva vanuses. Üks hulk aastas. Grey Crane on ettevaatlik ja uskumatu lind, kes kulutab enamasti maapinnale, kuhu ta liigub aeglaselt ja graatsiliselt. Lend on võimas, tiivad on üsna aeglased. Toit on mitmekesine, hõlmab kõiki loomi, kuid põhineb taimsetel toitudel.

Huvitav fakt. Hooajalise rände ajal ühendavad nad arvukates karjades, mis vooderdavad kiilu. Heli, mis kõige sagedamini lendamisel toimub, meenutavad trompeti heli.

Seotud liigid. Crane demois (Anthropoides virgo) võib tunnustada valgetest sulgedest pea ja musta alumise korpuse külgedel. See pesitseb Aasia mandril, selle ilmumine Itaalias on juhuslik. (Venemaa steppide piirkonnas on see mõnes kohas üsna tavaline.)

Elupaik

Hall kraanad pesitsevad Lääne- ja Põhja-Euroopas, paljudes Venemaa piirkondades (kuni Kolyma ja Transbaikalia basseini), Hiinas ja Põhja-Mongoolias. Samuti ei täheldata neid Altai, Tiibeti ja Türgi puhul. Talvel liiguvad kraanad nagu enamik linde tavaliselt lõunasse: Ida- ja Põhja-Aafrikasse, Hispaaniasse, Prantsusmaale, Lähis-Idasse, Indiasse ja Hiinasse (lõuna- ja idaosas).

Nende pesitsuspaigad: soodes ja jõgede lammides (soine). Märgalade puudumise korral võivad nad asuda põllumajandusmaa lähedal. Kraanad valivad tavaliselt rohkem talvituspaiku, mis on küllalt tihedalt kaetud rohumaa taimestikuga.

Aretus

Hall Crane - Monogamous Bird. Ta hoiab oma paari elu. Ainult siis, kui naine või mees sureb, leiab ellujäänud lind teise elukaaslase. Ja teisel paaril võib tekkida ebaõnnestunud pika katse saada järglasi.

Aprillist juulini kestab aretusperiood. Reeglina moodustatakse paar enne lendu tulevase pesitsemise kohale. Pärast stseeni saabumist korraldavad naised ja mehed kõige originaalsemaid rituaalseid tantse. Nad kujutavad endast kopsakust, tiibade libisemist ja olulist kõndimist.

Vee kohal või selle läheduses valitakse maa-ala (suhteliselt kuiv), tingimata tihedast taimestikust (pilliroogid jne). See on pesa koht. Meessoost ja naissoost teatavad sobiva koha valiku tõmbejõuga. Seega tähistavad nad oma territooriumi.

Pesa ise on suur (läbimõõduga üle 1 m). See on ehitatud kõige mitmekesisemast materjalist. Tavaliselt kannavad naised 2 muna. Inkubatsiooniperiood kestab kuni 31 päeva. Nii mees- kui ka naissoost kooruvad munad. Varsti pärast sündi võivad tibud emapesast lahkuda. Nende täiskoor on umbes 70 päeva.

Elustiil, omadused

Grey Crane, nagu eespool märgitud, hakkab kodus saabumisel tantsima omapäraselt. Ta teeb seda kas üksi või karjas. Selle aja jooksul on linnud väga ettevaatlikud, nii et kõike seda saab näha kaugelt. Pesi puuduvad kraanad ei moodusta tavaliselt massi klastreid, st paari pesa üksteisest kaugel.

Naise ja mehe pesa ehitatakse väga kiiresti ja hooletult. Selle tulemusena on see vaid hulk küttepuid, mis on kogutud lähedalasuvatest piirkondadest. Pesas on salv, mis on vooderdatud kuiva rohuga. Reeglina on vanemad linnud pesitsevad (eelmisel aastal). Selline pesa võib olla paar aastat paari kraana jaoks, linnud värskendavad seda veidi igal aastal.

Kraana jaotus Venemaal

Grey Crane'i Venemaal esindavad kaks alamliiki - lääne- ja idaosa. need erinevad üksteisest vähe. Nende leviku piir, samuti nende spetsiifiline iseseisvus, uuritakse täna riigi territooriumil suhteliselt halvasti. Umbes me võime öelda, et piir, mis eraldab need kaks alamliiki, ulatub Uurali piirkonnas. Lääne-alamliik elab Euroopa Venemaal ja Ida-Aasias.

Veelgi enam, on teada, et halli kraana talvitamiseks riigi Euroopa osast lendab Aafrikasse (Maroko, Egiptus jne) ja idapoolsest osast (peamiselt Siberis asuvast) India põhjaosasse või Hiinasse. Transcaucasuses oli halbade kraanade tähtsusetu osa.

Kokkuvõttes kõige huvitavam

Paarimisperioodi alguses katavad halli kraanad oma sulgedega muda ja muda. See võimaldab neil varjata ja peita röövloomade eest, muutes need nende tibude inkubeerimise ja inkubeerimise perioodidel vähem märgatavaks.

Crane grey, nagu ka teised liigid, alustab lendu sujuvalt, tuulest kiirendades ja avastades enne starti tohutuid tiibu.

Hall kraanad on üsna kõikjalised: nad toituvad taimedest (mugulad, lehed, varred, tammed, marjad jne), selgrootutest (ussid ja putukad), selgroogsetest (maod, konnad, närilised ja kalad). Kraana saab ka vilja kandma, tekitades isegi põllukultuurile ohtu.

Elupaik

Kraana eelistab elada avatud alal, näiteks rohumaal. Munade inkubeerimisel ja tibude hooldamisel asuvad nad veekogude või rästikute läheduses.

Toidus ei ole kraanad valikulised. Nende toitumine hõlmab suurt hulka taimseid toiduaineid: looduslikud marjad, seemned, taimede võrsed, teraviljad (nisu, kaer). Suvel söövad linnud konnad ja putukad. Nad tarbivad ka väikesed närilised (näiteks hiired), maod, sisalikud.

Oluline osa kraanade toitumisest on vesi. Need linnud tarbivad palju vedelikke. Kui läheduses pole veeallikat, sõidavad kraanad teistesse kohtadesse mitu korda päevas.

Avernates ja kennelites on kraanade toitumine väga erinev. Neile antakse leivajääke, toorest liha, kala jne.

Arvukus ja levimus

Praeguseks on kraanade arv umbes 250 tuhat lindu. Nad elavad peamiselt Venemaal ja Skandinaavias. Selle liigi arv väheneb pidevalt märgalade kuivamise ja põllumajandusmaa ehitamise tõttu. Põllumajandustootjad mängivad olulist rolli: nad kohtlevad põllukultuure pestitsiididega, millele kraanad otsivad toitu. Kummalisel kombel on poachers vähe mõju kraanade arvule. Inimesed tulistavad neid linde väga harva.

Grey Crane on loetletud punases raamatus. Lindude laskmine ja püüdmine on seadusega keelatud. Selle numbri salvestamiseks luuakse ümbrised ja kennelid.

Venemaal on 2 halli kraana alamliiki: ida- ja lääneosa. Märgiste järgi ei ole need praktiliselt erinevad. Jagav piir läbib Uurali vahemikku. Lääne-hall kraana talved Aafrika riikides ja idas - India ja Hiina põhjaosas. Mõned liikide esindajad talvituvad Transkaukasus.

Huvitavad faktid

  1. Kui kraanad kooruvad munad ja hoolitsevad tibude eest, katavad nad ploomi muda või muda mudaga. Seda tehakse hea varjamise ja röövloomade eest kaitsmiseks.
  2. Võtke kraana maha - see on põnev nähtus. Ta sirutab sujuvalt ja tihendab oma tiivad vahetult enne starti.
  3. Crane - vanim loom. See lindude perekonna esindaja ilmus umbes 40-60 miljonit aastat tagasi. See tähendab, et kraana haaras dinosauruste ajastu. Primitiivsed inimesed kujutasid neid linde koobaste ja kivide seintel.

Vaadake videot: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org