Linnud

Milline näpunäide välja näeb?

  • Jaga
  • Ütle
  • Soovitamiseks

On riike, kus lindude turismi arendatakse laialdaselt. See on terve teadus, millel on oma fännid ja spetsialistid. Tema jaoks on olemas isegi eriline inglise päritolu mõiste, mis vene stiilis kõlab nagu "berding".

Sageli ei märka inimesed isegi linde, kes elavad lähedal. Ja asjata! Tavaliste lindude hulgas on üsna atraktiivsed liigid, mida iseloomustab suurepärane laul ja erksavärv.

Niisiis võib tšint leida kogu Euroopas. Lind on elupaigale üsna tagasihoidlik, nii et see elab mitte ainult metsapiirkondades, vaid ka linnaaedades ja parkides. Kui te teete oma tähelepanekud, saate teada, kas tšint on rändlind või mitte. Vastus antakse ka käesolevas artiklis.

Miks tainas?

Nime päritolu küsimuse mõistmiseks tasub viidata vene folkloorile. On märk sellest, et lõhn laulab suve algusesse ja kurn tagasi külma tagasi. Lind saabub talvitusest üsna varakult, kui kevad ei ole veel täielikult oma õigusi kandnud. Nad hakkavad kohe laulma. Inimesed hakkasid ütlema, et tšintsi laulmine hoiatab isikut, et ta peab torkima, see tähendab, et tasub oodata kevadkülma. Lindi ladinakeelne nimetus on "lahe". Võibolla tähendab see seda, et külm hakkab.

Teise versiooni kohaselt nimetati kenneli nimeks, sest tema varakevadel laulmise ajal lõi ta järsult oma trillid ära. Tundub, nagu oleks tema hinge külm. See lind kaob laulu ajal veidi. Aga kuidas näeb välja näputäis lind?

Välimus

Liigid kuuluvad Ryukovi perekonda. Lindu kirjeldus on parem alustada sellest, et see näeb välja varblane. Ainult selle luuk on palju heledam. Meestel, eriti aretusperioodil, on pea ja kael värvi sinised. Nende põsed, kõri, rindade bordooon ja otsmik - must.

Mustadel tiibadel on heledad triibud. Tume varju saba rohelise väljavooluga. Sügisel langeb värvipalett, värv muutub pruunikaseks. Naiste värvi domineerivad hall-rohelised toonid.

Seal on palju alamliike. Igal neist on välimuselt erilised omadused. Näiteks keha suurus või nokk.

Majutusfunktsioonid

Paksud liigitatakse rändlindudeks. Seetõttu ei ole õige öelda, et tegemist on talvituva linnuga. Chaffinch suudab talvel kohaneda ja seal viibida, kui ta on ise endale sobiva koha valinud. Palju sõltub elukohapiirkonnast. Põlved on lahendatud, rändavad ja rändavad.

Talvel ei jäta see alati ühe riigi piire. Ta võib valida lõunapoolse piirkonna, kus talv on pehmem. Lennulinnud kogunevad 50-100 isendisse. Nad sõidavad kiirusega 55 kilomeetrit tunnis. Mööda teed võivad nad peatuda toiduainetes. Mõni päev hiljem jätkub nende lend. Talvituskohtades elavad nad pakendites. Varblased on mõnikord nende kõrval.

Peened tulevad tagasi varakevadel. Nad asuvad kohtades, kus on puud - metsades, linnaparkides, põldudel. Nad eelistavad kuuse kuuse metsi, kergeid männimetsasid, segametsasid. Sageli sõidavad nad kohale, kus nad olid eelmisel suvel. Sellised linnud lendavad kiiresti ja hüppavad maapinnal.

Chaffinch on lind, kes laulab ilusti. Tema laulud on valjusti ja kuuldavalt. Sõltuvalt liigi omadustest on laulu erinevaid variante. Trillid on sarnased skylarki poolt teostatavatega.

Chant kestab kolm sekundit. Seejärel järgneb lühike paus ja tune kordamine. Noored linnud mängivad meloodiaid, mis ei erine üksteisest. Nad õpivad täiskasvanutelt, omandavad järk-järgult oskused ja parandavad nende virtuaalsust.

Helid, mida kurnad teevad, sõltuvad elukohapiirkonnast. Kokku on tema repertuaaril kuni kümme laulu. Ta täidab neid omakorda.

Nende lindude puhul on võimalik ennustada mitte ainult kevade saabumist, vaid ka vihma tõenäosust. Enne sademeid teevad nad ryu-ryu-ryu. Sügisel muutub laul lausa. See on tingitud tõenäoliselt paljunemisperioodi lõppemisest. Mees ei vaja enam oma kaaslase tähelepanu.

Kodulind laulab valjusti jaanuarist septembrini. Siiski on parem mitte alustada teda lemmikloomana. Paksud ei meeldi puurides elada. Nad on palju närvilised, püüdes lennata, nad võivad keelduda laulmisest. Vangistuses on nad rasvunud, silma on probleeme. Kui aga sellises linnus ilmus, peaksite pöörama tähelepanu oma toitumisele. See peaks olema loodusele lähedasem. Kuidas linnud looduses söövad?

Linnuliha sööb nii taime- kui ka loomatoidu. Selleks püüab ta erinevaid putukaid, kes otsivad teravilja. Selle nokk on väga vastupidav. Seda täiendavad tugevad näolihased. Seetõttu on lind läbida mardikas või seemnekesta kest.

Chaffinch ei ole väljas, et süüa seemneid, mis külvatakse. Põllumajandustöötajad kaebavad sageli nende üle. Kuid suure hulga putukate söömine toob rohkem kasu, kui põllumajanduskultuurid ja metsaistandikud.

Eriti palju putukaid, mida nad tibude väljanägemise ajal hävitavad. Peened söövad neid ainult valgu toitu. Mis see perekonna lindude seas ei ole nii levinud.

Aretus

Kevadel jõuavad lindude, sugudevaheliste linnukarjade juurde linnud, peenikud, fotod ja kirjeldused, mis on esitatud artiklis. Mehed naasevad varem. Neid hoitakse naistest eraldi. Reproduktsiooniprotsess algab sõprade meelitamisega nende territooriumile. Selleks laulavad mehed häält. Kőlab nagu tibud.

Märts algab paaritamisperioodi. Enne sõbranna meelitamist peavad mehed hõivama pesitsuspaika. Tavaliselt valitakse eelmise aasta koht. Kui pesitsuspaiga lähedal on võistlejaid, siis nad kohe välja. Seepärast võitleb täiskasvanud ja esimesed aastad sageli.

Selle aja jooksul käituvad mehed kohutavalt, pidevalt võitlevad, sageli katkestades oma laulud, ja nende luugid pea peal siluvad.

Chaffinch naissoost on lähedal. Ta sõidab isaseni, istub tema kõrval filiaalil või maapinnal. Naine painutab käpad, tõstab oma tiivad sabaga. Tema pea on visatud, ja nokast tuleb vaikne "zi-zi-zi". Nii moodustub paar.

Kuu aega hiljem hakkavad nad oma kodu ehitama. Antud juhul on peamine asi naissoost ja ainult mees aitab. Teadlased hindavad, et ta korjab materjali pesa ehitamiseks maast. Ta läheb umbes 1300 korda alla. Maapinnast on pesa ehitatud nelja meetri kaugusele. Kuigi puu kõrgus ja välimus võivad olla väga erinevad.

Pesa ehitamiseks kulub nädal. Tavaliselt on pesal kausi kuju. Lind kasutab materjali moss, õhukesed vardad, rohi, juured. Kinnitus on veeb. Pesal on üsna paks seinad - umbes kaks sentimeetrit. Välimine osa on kaetud sambla, samblike või koorega. Kausi sees on kaetud sulgedega, alla, villaga. Sellist maja ei saa alati näha maapinnast tänu heale varjamisele.

Naine on 3 kuni 6 muna. Neil on rohekas varjund, mille punased laigud on ebakorrapärase kujuga. Naine inkubeerib neid ja tema partner toob toitu, hoolitsedes tema eest. Mees ei erine aga monogamiast. Ta võib leida end paarikaaslaseks, unustamata hoolitseda oma järglaste eest.

Põrsaste lindude tibud on sündinud kaks nädalat pärast munemist. Neil on nähtav punane nahk. Tume fluff katab ainult selja ja pea. Lapsed on abitu. Vanemad panid need putukate hammustusse. Selle aja jooksul ei saa neid häirida. Kõik välised sekkumised põhjustavad vanemate pesast lahkumise ja tibud surevad.

Juuni keskpaigaks on tibud pesast lahkumiseks valmis. Vanemad abistavad noori linnu veel mitu nädalat. Suve lõpuks võib paaril olla teine ​​haud. Ainult sel korral on siduril palju vähem mune.

Eluaeg

Paksud on metslindud, kes otsivad kohapeal toitu ja tibusid. Nad on sageli röövloomade ohvrid. Ehk seetõttu ei ela nad kaua. Kuigi vangistuses on nende eluiga kuni 12 aastat.

Neid esineb looduses väga sageli, seega ei kuulu need haruldastesse liikidesse ega ohustatud. Paksud ei kujuta inimesele ohtu ega väärtust ega põhjusta kahju. Seepärast ei saa neid leida punases raamatus. Kuigi veebis on palju ilusaid värvilisi pilte. See viitab sellele, et lind on linnuvaatlejate seas populaarne.

Mõõdud ja struktuur

Mitte ainult suuruselt, vaid põhiseadusest lähtuvalt meenutab peener varblast. Täiskasvanud inimese kaal ei ületa 40 grammi ja keha pikkus on 14–16 cm, pikk ja terav nokk on korrapärase koonilise kujuga. Selle ülemine osa langeb veidi otsa. Ninasõõrmed on kergelt kaetud sulgedega. Peeni tiivad võivad ulatuda 28 cm-ni, saba on keskmise suurusega, keskel on sälk. Lindi nõrgad küljed on relvastatud tugeva ja terava küünega. Kooriku elu looduslikes tingimustes on umbes 12 aastat.

Meeste ploomivärv

Erilist tähelepanu väärib see, kuidas näputäis välja näeb. Mida vanem on linn, seda heledam on see ploom. Must otsmik, kaelus sinine, punakaspruunis, sama telliskivi ja rinnaga. Pruuni lähemale saba taha saab rohekas värv ja keha alumises osas on kontrastne valge värvus. Need kõige väiksematest sulgedest, mis on kõige väiksemad, on ilus tumehall. Mustade tiibade puhul, millel on laiad ja kitsad valged triibud ja kollane serv, esineb väga tõhusalt. Alumine saba saba suled on heledavalged, servades on mustad kaalud. Keskel asuvad hallid sabaosad on kollase servaga, kõik teised on mustad, kaetud seestpoolt suurte valged laigudega.

Helepruunide silmade ümber - rõngad pruuni värvi. Meeste nokk varieerub sõltuvalt aastaajast. Kevadel on paarimisperioodil sinakas värvi ja talvel muutub see täiesti pruuniks.

Värvilised ploomide naised

Täiskasvanud naised, erinevalt meestest, ei saa sellist heledaid toonisid kiidelda. On väga oluline, et nad oleksid pesitsemisperioodil vähem märgatavad, seega on naiste värvivalik rahulikum ja vaoshoitum. Keha ülemises osas on tumepruun värvus, alumine on veidi kergem, ilma järskude üleminekuteta. Pea ja kukub rohekas toon. Üsna täiskasvanud naissoost närimiskarva värv on oma elu esimestel nädalatel üsna erinev. Tüdrukute ploomide tunnusjoon on ainult väike valge ots pea tagaosas.

Nime päritolu

Kus see rõõmsameelne ja vilgas lind sellist huvitavat nime sai? Vene rahvas andis väga täpselt nimed erinevatele lindudele, märkides neile omase käitumise iseärasusi. Mõnikord jäi rändlind, kes oli talvel kodumaal talve. Võib-olla põhjustas tema lame välimus tõsiste külmade perioodide ajal kohalike elanike kaastunnet, mille eest ta talle nime andis. Teise versiooni kohaselt oli tšint nimega, sest ta oli sügisel ja kevadel oma eripära, et koguda zyabi karjadesse.

Jaotuspiirkond

Seda lindu võib sageli leida enamikus Euroopa, Põhja-Aafrikas ja peaaegu kogu Venemaa territooriumil. Uus-Meremaal on see kõige tavalisem passerine liik.

Harilik närv elab mitmesugustes metsamaastikes - lehtpuudel ja okaspuudel. Ta eelistab asuda küpsetesse ja jahedatesse metsadesse, põõsadesse, metsa servadesse, kasepuu- ja männimetsadesse. Ainsad erandid on märg- ja soostunud alad, samuti tumedad metsaalad. Sageli võib seda näha inimeste eluruumi läheduses - aedades, aedades, parkides, kalmistutes. Mõned linnud talvel Kesk-Euroopas, teised rändavad Vahemeremaale ja Kaukaasia jalamile.

Chaffinch laulu

Vanadel aegadel oli selline tavaline tšell suur au: tema laulu hinnati väga kõrgelt ja maksti lindu eest palju raha. Vangistuses võivad linnud alustada juba jaanuaris. Looduslikes elupaikades kõlab laulud kevadest suvel keskpaigani. Juba juulis on kanajuust vähem kuulda.

Selle väikese lindu hääl kõlab nagu helisev jooksev trill. Sellele eelneb õhuke vile. Tavaliselt koosneb laul ühest või kahest põlvest, mis korduvalt korratakse üksteise järel ja lõpevad mingi „löögiga” - lühikese terava märkusega. Lovers võib need hõimud täpselt eristada, andes neile konkreetsed nimed. Ühe laulu kestus kestab umbes kolm sekundit, millele järgneb lühike paus ja kõik kordub. Helid, kasutades helisid, on võimelised edastama mitmesuguseid signaale, mis tähistavad ärevust, ahistamist, agressiooni jne. Oma emakeeles võib ta anda signaali hirmu äratamiseks või väljendamiseks.

Tavapärane dekoratiivne küpsetus on tänapäeval linna korterites palju vähem levinud kui varem.

Käitumise tunnused

Linnud elavad paaridena, püüdes üksteise lähedale asuda, hoides samal ajal väga armukade oma territooriumi oma naabritest. Pärast pesitsemisperioodi, kui tibud kasvavad üles, kogunevad peened suurte karjade juurde, mis ühenduvad teiste finšipere liikmetega ja kaovad meie piirkonnast talveperioodiks. Talvel jäävad ainult mõned mehed.

Ühine harja, mille kirjeldus on toodud ülalpool, on väga energiline lind, kaval, arukas ja ebatavaliselt vilgas. Peaaegu kogu päevavalgus on pidevas liikumises, alles pärastlõunal soojust peidus puude oksades. Koor liigub piki harusid veidi külgsuunas, kuid see hüppab piki maad või jookseb üsna kiiresti. Selle lend sarnaneb lainelistele liinidele, samal ajal kui see lendab suuri vahemaid märkimisväärsel kõrgusel. Enne istumist püsib mõnda aega maapinna kohal.

Nagu kõik põlvkonna pereliikmed, on putukad peatoit. Aretushooajal, maist juulini, koosneb sööt 100% neist. Toidust domineerivad väikesed vead, liblikad, mitmesugused vahelduvad putukad, sealhulgas need, mis põhjustavad suurt kahju põllumajanduslikele taimedele. Mõnikord sööb maitsev ja taimsete saadustega - umbrohu seemned, puuviljad, marjad jne.

Pesitsemine

Põhjapoolsetes piirkondades ilmuvad peenikud aprillikuu keskel, keskel - peaaegu kuu aega varem. Veidi harjunud, paari paarikud jätkavad pesa ehitamist. See asub kõige sagedamini lehtpuu kroonis, ühe külgharu põhjas. Linnud nii maskeerivad pesa nii, et seda maapinnalt peaaegu võimatu näha. Ehituse jaoks kasutati väikseid oksi, rohu, sambla. Väljas olevad pesa seinad on kaetud puukoorega, samblikujuga. Põhi on kaetud sulgede ja villaga. Kõik ehitusmaterjalid on kinnitatud veebikeermete abil. Mullutamisel on tavaliselt 4-7 sinakasrohelist muna, mis on kaetud roosade laigudega. Naine inkubeerib neid kaks nädalat, lendades aeg-ajalt pesast välja ainult toidu soojendamiseks või leidmiseks. Mees toidab teda harva, rohkem haarab, kui laulab või tülitab naabritega, kes on oma saidile lennanud. Ühe hooaja jooksul võib tavaliseks tangliks (foto ja üksikasjalik kirjeldus sellest, kuidas need linnud on antud käesolevas artiklis) kaks sidurit. Teine kestab juunist augustini.

Kuidas kanad välja näevad

Maailma tulnud tibud on palju kohevamad kui nende paljud laululinnud. Nende keha on peaaegu täielikult kaetud pika halli fuzziga, ainult vähesed selle osad jäävad paljaks. Beebide pea kohal asuvad fluffid jäävad küljele väga lõbusalt, meenutades mütsi.

Umbes kahe nädala pärast põgenesid tibud, kuid ei muutunud ema värvi poolest palju ning alustasid oma esimest lendu pesast. Mõlemad vanemad tegelevad tavaliselt järglaste toitmisega. Toitena toob tavaline tšill tibudele peamiselt erinevaid putukaid, millest enamik on röövikud.

Kooriku sisu vangistuses

Vanadel aegadel olid need linnud puuritud üsna sageli ja nad olid väga kallid. Samal ajal harjub vangistuses pikka aega püütud leiba uude olukorraga ja ei hakka kohe laulma. Üllataval kombel on vangistuses lindudel pikem eluiga kui looduses. Sellest hoolimata ei sobi nad väga hästi korteri hooldamiseks ja harva harjuvad sellega harva.

Dekoratiivne koor, mille foto asetatakse allpool, on võimeline väljastama oma helinaid ainult niikaua, kui selle kõrval asuv isik on liikumatult. Vaja on liikuda vähe, sest laulja hakkab puuri seintele kiirustama, lööb baaridesse ja riskib purunemisega. Поэтому для того, чтобы птицы не покалечились, зябликов содержат по одному, обязательно завесив клетку полотняным покрывалом.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Lisaks on nad sageli rasvunud ja silmahaigused. Neil põhjustel on märkimisväärselt vähenenud nende inimeste arv, kes soovivad vangistuses peetavate koorikute laulu kuulata.

Mida näeb välja näputäis

Sarnaselt enamikule lindudele on seksuaalne dimorfism hääldatud peenikeses. Mehed on üsna ereda värvi, särav oranž rinna ja must-pruun tagasi rohekas nadhvost. Nende pea peal näivad olevat sinakas-hall kork.

Tiivad, mis ulatuvad 24 kuni 29 cm, on tumepruunid ja valged laigud. Naistel on hämaram ploomivärv. Kaal ei ületa tavaliselt 20-50 g.

See on väike lind, keha pikkus ulatub vaid 14-15 cm

Elupaik

Enamasti levitatakse Venemaa Euroopa osas, Põhja-Aafrikas, Euroopas, Lääne-Aasias. Neid linde võib leida metsadest: metsades, maal, parkides. Kuid erinevalt tema sugulastest leiab linnast harva harva.

See on rändlind. Külma ilmaga alguses sõidavad nad septembri keskpaigaks lõunasse talveks. Mõned neist on kohanenud elama aastaringselt ühes kohas.

Nad lendavad üle Vahemere, Kasahstani ja Kesk-Aasia lõunaosas, mõned neist talvituvad Ciscaucasia mägedes ja jalamile. Pärast külmumist ootavad nad endiste elupaikade juurde, tavaliselt märtsi lõpus ja aprilli alguses.

Eluviis ja toitumine

Need linnud elavad väikestes karjades, umbes 40–60 inimeses. Oma väikese suuruse tõttu on nad üsna karmid ja kiiresti lendavad. Maa peal liikumine nagu lindude hüpata.

Nendel lindudel on tugev ja väike nokk, mis on tingitud toidu tüübist. Nad toituvad peamiselt väikestest putukatest: erinevad mardikad, röövikud, ussid, liblikad. Suvel saavad nad süüa taimset toitu, näiteks erinevaid seemneid, marju ja puuvilju.

Vokaliseerimine

Finchesil on ilus hääl. Nende laul on nagu lõhna trill. Laulud ise on üsna valju ja helisevad, kestavad umbes 3-4 sekundit pärast laulu pausi ja kordamist. Täiskasvanud meeste laulu võib jagada kolmeks osaks - laulmiseks, trilliks ja insultiks (see on lühike, terav heli).

Noored mehed teevad lihtsamaid "kompositsioone", milles neid 3 osa ei ole. Keeruliste laulude kujunemine algab puberteedi ajal, noorem põlvkond õpib kopeerima täiskasvanud, kogenumad mehed. Üks kiib võib mängida kuni 6 erinevat laulu.

Elu vangistuses

Sellise ilusa laulu tõttu armastati seda liiki oma majas hoida. Ja kui kummaline see on, ei ole ta erksad ja võib elada vangistuses palju kauem, umbes 9-12 aastat, samas kui looduses on see paar aastat.

LIFESTYLE

Vahetult pärast saabumist hakkavad erksad värvilised isased otsima mugavat pesitsuspaika. Hiljem liitub naissoost isane. Paksud eelistavad tihedaid tibusid, kuid need linnud on elukoha suhtes tagasihoidlikud, nii et nad elavad mis tahes metsas, vältides võib-olla kurtseid kohti. Harilik pesa on tavaliselt vaid 120 m 2. Talvel hoitakse põrke karjades ja liigutakse avatud ruumidesse - niitudesse ja põldudesse. Sageli loovad nad varblaste või muude harilike liikidega ühiseid karju, peamiselt oma lähima sugulase, harjaga.

Paljundamine

On aeg pesitsevad peenikud algavad märtsis-aprillis. Mehed, kes sel ajal talvel on tagasi tulnud, hakkavad otsima mugavat saiti. Nad laulavad oma territooriumi valjult ja meelitavad sellele naisi. Pärast mehe kutse vastuvõtmist hakkab naine otsima pesa ehitamiseks sobivat kohta. Kihi pesa võib paikneda erinevates kohtades - tihedates põõsades, hekkides või puul, hariliku tuuni või harude haarates. Naine ehitab pesa ja mees aitab teda, tuues ehitusmaterjali. Köögikujulist pesa on kootud ettevaatlikult samblast, rohust ja õhukestest okstest, mis on kinnitatud hobuste ja karvadega. Väljaspool on pesa kaetud samblike, kase koorega ja taimede kohevikuga, seega on seda peaaegu võimatu märgata puukoori taustal. Naine on 4-6 sinakasrohelist munast ja inkubeerib neid 11-13 päeva.

Vastsündinute tibud on kaetud alla. Nad sõltuvad täielikult vanematest. Vanemad söövad alaealisi koos. Nad toovad beebidele putukad ja panevad need otse tibude avatud nokasse.

ZABLIK SINGING

Peenike tibud uurivad oma laulu täiskasvanud meeste laulmise jäljendamisega. Nii saavad nad teatud piirkonnale iseloomuliku "murde" esitajateks. See laul on noorte meeste jaoks väga oluline, kui nad esmalt oma krundi piirid märgivad. Meloodia varieerub sõltuvalt elukohast. Chaffinch laulu helina, mänguline, iseloomuliku "insult" lõpus.

TÄHELEPANEKUD

Chaffinch on Euroopa metsades kõige tavalisem lind. Chaffinch-isased on Euroopas üks värvilisi linde. Need on kergesti äratuntavad sinise-halli krooniga, kastanipruuni kastanist kastaniga ja tumeda rohelise saba alusega. Erinevalt meestest ei ole emane peenikud nii heledad. Nende keha on kaetud pruunide sulgedega, tiivad ja saba on valged triibud.

HUVITATAVAD FAKTID, TEAVE.

  • Pesa ehitamise ajal sõidab emane tango ehitusmaterjalile umbes 1300 korda ja naaseb sellega pesasse. Pesa asub maapinnast 2-4 m kõrgusel.
  • Paksud kuuluvad peenike perekonda. Ainult kolm selle perekonna liiki toidavad oma tibusid ainult putukate poolt, s.t. valgu sööt.

TUNNUSJUHISED ZABLIKA. KUIDAS VÄLJAANNE. PIIRITE KIRJELDUS

Naine: umbes 18 päeva on hõivatud tassikujulise pesa ja munade inkubeerimisega.

Mees: kaitseb krundi, kui naine inkubeerib mune. Ta juhib ära potentsiaalsed konkurendid.

Tiivad: tiibadel olev valge riba aitab eristada tibu teistest lehest.


- elupaikade elupaik

KUS ON SÜNDMINE

Euroopas, Aasias, Põhja-Aafrikas, Madera saarel, Assooridel ja Kanaari saartel - kõigis nendes kohtades on kurn. Vahemere põhja- ja idapiirkondadest pärinevad rästikud on rändlinnud ja lõunapoolne talv - Kesk- ja Lõuna-Euroopas ning Lähis-Idas.

KAITSE JA SÄILITAMINE

Peened on kogu Euroopas palju, nii et nende kadumine ei ohusta neid.

Birds Voices - linnud (Fringilla coelebs). Video (00:00:52)

Chaffinch (lat. Fringilla coelebs) on tibu perekonna laululaul.
Sparrow suurusega (umbes 17 cm pikk). Isase hulkade värvus on helge (eriti kevadel): pea on sinakas-hall, tagakülg on roheline, tagumik ja rinnus on pruunikas-punased, suured valged laigud tiivad, naise värv on heledam. Ida-Euroopas asutatud Euroopas, Lääne-Aasias ja Põhja-Aafrikas. Üks arvukamaid linde Venemaal. Elab igasugustes metsades ja parkides, sageli inimese peavarjus. Pesi pesitsevad puud, peites sambla ja samblikud. Mõnikord pesitseb kaks korda suvel. 3–6 sinise värvusega munakanade paigutamisel. See toidab taimede seemneid ja rohelisi osi, suvel toidab ta ka putukaid ja teisi selgrootuid, mis toidavad noori linde.

Tavaliselt esindab finšiili laulu trill, mis lõpeb löögiga (lühike, terav heli) lõpus. Trillid eelnevad esialgsest, peenemast vilistavast helist. Seetõttu võib vasklaulu jagada kolmeks järjestikuseks osaks - laulmiseks, trillimiseks, õitsenguks. Selline laulu struktuur on iseloomulik kõigile täiskasvanud meestele (naissoost tibu ei ole tavaliselt häälestatud). Kogu laul kestab tavaliselt umbes 2-3 sekundit, pärast pausi (7-10 sekundit) kordab laul uuesti. Kooriku noortel meestel (esimesel aastal) on lihtsustatud, ühtlane struktuur, konkreetne laul (alamlaulu), milles kolme kirjeldatud osa ei eristata. Sarnane alamlaul kogu elu jooksul võib esineda naissoost. Eeldatakse, et normaalse liigi laulu areng meestel toimub testosterooni (suguhormooni) mõjul. Konkreetse laulu normaalne (keeruline, diferentseeritud) struktuur omandab noored mehed (pärast tiibale tulekut) koolituse tulemusena - vanemate isasloomade laulu kopeerimine, samuti ühe-aastaste meeste "vastastikune õppimine" - nimeline. Laule saab muuta (laulu improvisatsioon) ning luuakse eri laulu erinevad versioonid (tüübid), mis on sonogrammil vaadates hästi eristatavad. Ühe peenise repertuaar võib sisaldada vaheldumisi teostatud laulu 1-6 (10) versiooni. Tavaliselt laulavad mehed grupis vaid 2-3 tüüpi laule, elanikkonnas leiad keskmiselt 20 eri liiki laulu. Sarnast vokaalset varieeruvust täheldatakse paljudes passeriinide liikides. Kõlblike laulude tõttu hoitakse tiibu sageli vangistuses.

zoo-club-org