Loomad

Nosach - Borneo saare ahv: välimus, harjumused, elutsükkel

Loodus on loonud erinevat tüüpi ahvid, nende nimed on mõnikord väga ebatavalised ja isegi naljakad. Võta näiteks ahviliigid ahviliste perekonnast nimega nosach või kahau. Kreeka nina nimi on proboscis, mis tähendab "pagasiruumi". Te võite kohe arvata, et sellise nimega ahvid on äärmiselt närvilised, loomulikult ei ole neil kaugel elevantide kere, kuid nina on siiski suur. Selle liigi mõnedes esindajates on nii suur, et söögi ajal segab see söömist, mistõttu selle omanik on sunnitud oma väärikust säilitama. Need hämmastavad loomad on väljasuremise äärel, need on loetletud punases raamatus.

Nosach (ahv): kirjeldus

Kui sa vaatad küljelt mees nina, see nägemine on üsna naljakas. Tegelikult on ta väga sarnane mehega, kes kuritarvitab alkoholi. Kohtunik ise: lõdvestunud kehahoiak, käed asetsevad oma põlvedel, suur vormitu nina, langetatud rasva kõhtu, nagu nad inimesed ütlevad. Fotod sellest "ilusast" praegu teie ees.

Ainult mehed saavad kiidelda suure ninaga. See on nende väga suur pikk nina, mis meenutab kurki. Sellise "mehelikkuse" suurus ulatub 10 cm või rohkem. Kui metsaline vihastub või on midagi elevil, kasvab ja nina kasvab nina. Naistel ja noortel loomadel ei ole sellist silmapaistvat kaunistust, nende nina võib nimetada pigem närviliseks kui pikaks.

Nosach (ahv) on keskmise suurusega, saba pikkus on võrdne kogu keha pikkusega, mis on umbes 70-75 cm. Naised on väikesed kui "mehed", nende keha pikkus on 60-65 cm ja keskmine kaal 10 kg. Mehed kaaluvad umbes 20 kg.

Täiskasvanud ahvidel on seljad lühikesed, kuid väga paksud. Värv võib olla punakaspruun, säravoranž, kollakaspruun või punane. Rasvane kõht on tavaliselt helehall, kollase varjundiga. Mehed on naistest lihtsalt eristatavad, mitte ainult suurel ninal, neil on seljas tumepruunid.

Nina keskkond ja elupaigad

Borneo saar on kantud nende maa-alade nimekirja, mis kutsuvad neid oma loodusliku iluga. Troopilised metsad asuvad loomade maailma hämmastavate esindajatega. Kachau elab ka selles suurepärases kohas. Need looduses elavad ahvid elavad ainult Malaisias, nad asuvad siin rannikul ja orgudes. Nosachi ei ela üle 200 m üle merepinna. Nende loomade lemmikkohad on mangrove- ja dipterokarpimetsad, neid võib leida ka Hevea istandustest.

Monkey elu looduses

Ahvid-nosakad tunduvad olevat lihavad ja tülikad, kuid see on seni, kuni sa näed, kui nutikalt nad läbi puude sõidavad. Loomad hüppavad harukontorist harukontorisse, kummardades oma käsi, mõnikord isegi kõndides kahel jalal nagu inimesed.

Ahvid teevad oma igapäevaseid majapidamisi pärastlõunal, nende „tööpäev” lõpeb esimese hämarusega. Sleep nosachi on paigutatud eelnevalt valitud puudel ilma jõest lahkumata rohkem kui 15 m.

Ühel nina ahvidel on 10 kuni 30 looma. Juht on vanim mees, tema haremel on umbes 8-10 naist, ülejäänud pere on väikelased ja noored, kes ei ole puberteeti jõudnud. Paarimiseks valmis mehed peavad perekonnast lahkuma, samal ajal kui noored naised jäävad. Mõnikord kogunevad ühte karjase ainult mehed, kes ei ole oma haremit omandanud.

Ahvi eluiga headel tingimustel võib olla umbes kakskümmend aastat.

Mis sööb ahvi nina?

Nosachi peamine sööt on noored lehed ja puuviljad, mille otsimisel läbivad nad kuni kahe kilomeetri pikkuse päeva. Teadlaste tähelepanekute kohaselt tarbivad selle liigi loomad umbes 47 taimeliiki, millest 30 on lehed ja 17 on võrsed, lilled või puuviljad. Selle põhjal võime järeldada, et ahvide rühmade vahel puudub eriline konkurents, sest igaühele on piisavalt toitu.

Aretus

Nosach (ahv) jõuab puberteedi poole aasta pärast. Kui paaritumisperiood saabub, näitab naine naise valmisolekut kogu oma välimusega. Ta libiseb oma huuled loksutades oma pead ja näitab oma suguelundeid jumaldamise objektile.

Rasedus kestab umbes kuus kuud. Sündis üks laps, sinine nägu ja nina. Poiss toidab ema piima kuni seitsme kuu vanuseni, pärast võõrutamist jääb väike ahv mõnda aega ema juurde.

Rahvastiku vähendamine

Nagu varem mainitud, elavad nina metsikus ainult Kagu-Aasias Borneos. Kohalikud omavalitsused püüavad seda liiki liike säilitada, kuid isegi see ei saa peatada Kahau populatsiooni märkimisväärset vähenemist. Teadlaste sõnul on kogu maailmas hämmastavate ninatega vähem kui kolm tuhat väikest looma.

See kõik on seotud inimtegevusega. Ahvid elavad troopilistes metsades, mis viimasel ajal on maapinnast aeglaselt, kuid kindlalt kadunud. Näib, et Borneo saared olid hiljuti kaetud mangroovide ja vihmametsadega, kuid enamik neist on mõnikord hävitatud või hävitatud. Umbes sada aastat tagasi ei elanud inimesed ikka veel Borneo masseerida. Sel ajal võis vabalt kinni pidada mitmetest nina karjadest. Inimeste saabumisel olid soodid kuivanud, ahvidel oli lihtsalt kuhugi elada, mistõttu nad olid väljasuremise äärel.

Huvitavaid fakte närilise elu elust

Nosach - ahv on väga huvitav, vaadates oma elu oma looduskeskkonnas, näete palju huvitavaid fakte. Mõned neist esitatakse teie tähelepanu:

• Nosachi on suurepärane ujuja, nad saavad ujuda kuni 20 meetri all vee all, otsides toitu nad peavad väga sageli üle jõe.
• Nohised ahvid, erinevalt teistest sugulastest, ei jõua inimestega koos.
• Nosachi ei saa veest kaugel elada. Teadlaste sõnul on selle põhjuseks mineraalide ja soolade vähene sisaldus merest ja jõgedest kaugel asuvas mullas, seal kasvavad taimed ei sobi nende loomade toitmiseks.
• Aborigeeni inimesed paljudes Borneo osades kutsuvad monyet belanda nosachi, mis tähendab "hollandi ahv". Ja see nimi ilmus Nosachase sarnasuse tõttu Hollandi kolonialistidega, kellel on suured kõhud ja punased ninad, mida kohalikud märgivad.

Nina kirjeldus

Võrreldes teiste ahvidega on ninatel keskmise suurusega keha.. Meeste kaal on 20 kg keha pikkusega 73-76 cm, naised on kergemad ja väiksemad: kaaluga 10 kg, nende keha pikkus on umbes 60-65 cm, olenemata põrandast on loomade saba keha pikkusega ligikaudu võrdne.

Kuid täiskasvanud meeste peamine iseloomulik välimus, mis andis selle liigi nimetuse, on pirnikujuline nina, mille pikkus võib ulatuda 10 cm-ni. Zooloogide arvamused jagunevad selle veider vormiga lõhna organite eesmärgi osas.

  • Ühe versiooni kohaselt on vihane nina nina suuruse ja punetuse oluline suurenemine - vaenlase hirmutamise vahend.
  • Samuti on võimalik, et nina mängib omamoodi resonaatorit, võimendades Kahau hüüdluse mahtu. Ahvid märgivad oma kohalolekut teatud territooriumil nii ebatavalisel viisil.
  • Samuti on tõenäoline, et nina suurus mängib rolli, kui naised valivad paaritumise ajal küpse partneri.

Suure rippuva nina omamine on ainult meeste privileeg. Naistel ja noortel ei ole lõhna organ mitte ainult väiksem, vaid on ka erineva kujuga: need on pikikalt üles keeratud kolmnurksed ninad. Ahvidel on paljas nahk kollakas-punane pigmentatsioon. Täiskasvanud looma tagakülg on kaetud lühikeste paksud juustega. See on tavaliselt värvitud punakaspruuni värvi, oranži, kollaka, okra, pruuni tooniga. Kõht on kaetud helehalliga või heleda beežvillaga.

Lisaks ninale ja muljetavaldavale ümmargusele kõhule esineb ka naissoost meeste välimuses erinevaid erinevusi - nahast padi, mis on kaetud marki juustega, moodustades kaela ümber üsna mahuka krae ja silmapaistva tumeda harjaga selg. Keha suhtes keha suhtes on ebaproportsionaalselt venitatud ja kuiv, kaetud helehalliga. Saba, samuti käpad, on sitke, lihaseline, kuid nina on peaaegu kunagi kasutamata.

Kohmakas luzhnee välimus on petlik: tegelikult on Kahau võimeline puude ääres liigutama, esiliistudele tõmbudes ja taga üles tõmmates, liikudes harust filiaalini. Enamik ajast veedavad seal ahvid. Ainult vee vajadus või eriti atraktiivne hõrgutavus maapinnal lasevad neid langeda. Nosachi juhib igapäevaelu, veedab öö puude kroonides, mis valiti eelnevalt jõe lähedal

See on huvitav! Väikeste vahemaade ületamiseks võib kahau minna tagumise jäseme juurde. Ja nad saavad ujuda nagu koer, aidates end oma tagajalgadel, mis on varustatud membraanidega. Need on ainsad ahvid, kes võivad sukelduda: nad suudavad ületada kuni 20 meetri kauguse vee all.

Ninad elavad rühmades 10 kuni 30 inimest.. Pealegi võib see olla puhtalt "meeste klubi" ja 8-10 naise harem, mida juhib täiskasvanud mees. Segatud grupi ülejäänud liikmed on mitteküpsed järglased (kui neid on). Oma olemuselt on nosachi üsna heasüdamlik ja näitab harva agressiooni, eriti pakendi sees. Loomad suhtlevad üksteisega mitte ainult näoilmete, vaid ka veiderate helide abil.

Pereliikmete vahelised tülid ja konfliktid tekivad väga harva ja kiiresti kustuvad: haremi daamide püüded skandaali teha lõpetavad kohe pehme ninaheli, mida juht annab. Aeg-ajalt võib karjas esineda “võimsusülekandeid”. Noor ja tugevam mees on peamine, kes võistleb võistleja, jättes talle endised privileegid ja isegi tema järeltulijad. Sellisel juhul lahkub surnud poegade ema ka pakendist.

Püüded ninat lüüa ei ole veel õnnestunud. Teadlased osutavad oma madalale suhtlusvõimele, halbale õppimisele. Sel põhjusel puuduvad andmed nina pikaealisuse kohta vangistuses. Looduses elavad ahvid umbes 20 aastat, kui nad pole varem vaenlaste saagiks saanud. Üldiselt määrab selle perioodi toiduainete pakkumise kvaliteedi ja koguse jaotuspiirkonnas.

Elupaik

Borneo saare jõeäärne ja rannikualune tasandik on ainus koht Maa peal, kus saab kohtuda öiste ahvidega. Elupaikadena valivad nad kõige sagedamini soosed mangroovid, suured alad dipterokarpi metsad, kus on igihaljad hiiglaslikud puud, kes on turvasammaste kõrval asuvad istandused.

See on huvitav! Nosaty ahvid, kes valivad kohti oma asulates, eelistavad mageveekogude ja jõgede kaldasid. Eeldatakse, et see on tingitud mulla teatud mineraalide ja soolade sisaldusest, mis on sellele piirkonnale iseloomulik ja on nasachi söötmissüsteemi oluline vorm.

Üle 200-350 m kõrgusel merepinnast asub kahau vaevalt nähtav.

Ration nosacha

Nina ahvi menüü aluseks on:

  • noored puud
  • söödavad võrsed
  • lilled magusa nektariga
  • puuviljad, eelistatult ebapiisavad.

Harvemini täiendab seda "taimetoitude kööki" putukate vastsed, röövlid, väikesed selgrootud. Toidu Kahau otsing algab jõest, astudes järk-järgult metsa ja liigub mööda ahtrit. Selleks, et saada piisavalt, käivad nad mõnikord mitu kilomeetrit päevas ja ainult õhtul naasevad nad elupaika.

Looduslikud vaenlased

Borneos ei ole suuri imetajaid. Nahakate peamised vaenlased on hiiglaslikud rüüstatud krokodillid, mis elavad mangrove mülgedes, mere laguunides, alamjooksul ja deltas. Nad asuvad ojas ja ründavad ahvidel jõe ületamisel. Seetõttu püüavad nosachi, hoolimata asjaolust, et nad on suured ujujad, teha ülemineku veepiirkonna kitsamas kohas.

See on oluline! Maal elavad suitsulised leopardid ei kujuta endast suurt ohtu ninatele: nende kiskjate populatsioon on väga väike ja nad eelistavad ka suuremaid saaki - kitsi, hirvesid, looduslikke sigu.

Palju sagedamini langevad kahau suurte monitori sisalike ja pythonide, merikotkade ohvriteks. Poaching on ka neile teatav oht: inimene püüab maitsvat liha ja ilusat paksu karusnaha tõttu nina kala.

Rahvastik ja liikide seisund

Vihmametsade pindala kiire vähenemine, mangroovide lõikamine, märgalade äravool, õlipalmi kasvatamine viljakatel tasandikel ei viinud mitte ainult Borneo kliimatingimuste märgatavale muutumisele.

Vähenenud on ka nina elupaik, mis kaotab ka agressiivsetele, pika- ja sabaga saba makaakidele territoriaal- ja toiduressursside eest võitlemise. Need tegurid, samuti saarel õitsetud salaküttimine põhjustasid asjaolu, et liikide arv viimase poole sajandi jooksul on vähenenud poole võrra ja täna ei ületa see enam kui 3000 inimest.

See on huvitav! Sandakani linnast kaugel asub reservi Proboscis Monkey Sanctuary, kus saab näha nina looduslikes tingimustes. Selle koha ajalugu on tähelepanuväärne.

1990. aastatel omandas reservi omanik naftapalli kasvatamiseks suure osa mangroovimetsast. Nähes seal elavaid ninaid, vaatas istanduse omanik sõna otseses mõttes ebatavalised ahvid. Ta tahtis kõike oma elustiili ja käitumise kohta teada. Kui ta õppis, et loomad olid väljasuremise äärel, muutis ta oma algseid plaane.

Nüüd on naftapalmistanduse asemel territooriumi hõivatud loodusliku metsapargiga, kus elab umbes 80 nina. See koht on äärmiselt populaarne turistide seas, kellel on võimalus jälgida ahve mugava laia alaga, mida ümbritseb mitu platvormi. Kord kaks korda päevas toovad reservihoidjad lemmiknoodiga delikatessiga korvi - valminud vilju. Selleks ajaks on ahvid, kes on juba harjunud tavapärastesse kohtlemistesse, metsa allkasvust avatud ruumi.

Tunnistajate sõnul ei ole nad mitte ainult üldse kardavad inimesi, vaid ka vabatahtlikult osalevad fotosessioonides, kujutades neid džungli rohelise rohelise taustaga. Malaisia ​​valitsus, kes tegeleb Borneo kui terviku ökoloogilise olukorraga, võtab meetmeid, mille eesmärk on muu hulgas kaitsta ebatavaliste ja hämmastavate ahvide täielikku väljasuremist: liik on loetletud ISC-s ja kaitstud kaitsealadel.

Liigi kirjeldus

Nina ahv kuulub keskmise suurusega primaatidele, olenevalt soost, nende kaal ei ületa 20 kg ja keha pikkus ei ületa 78 cm, seega on emaste keskmine kaal 8-10 kg keha pikkusega 55-65 cm. kaalub 15-20 kg, keha pikkus - 73-78 cm, reeglina on saba, sõltumata soost, võrdne keha pikkusega.

Isaste primaatide peamine omadus on suur pirnikujuline nina, mis on langetatud, selle suurus võib olla kuni 10 cm pikk. Mõnikord põhjustab see organ söömise ajal palju ebamugavusi ja ahv on sunnitud seda toetama. Nina lõhnaaine ja selle eesmärgi uurimisel jagatakse ekspertide arvamusi.

Mõned väidavad, et teiste primaatidega tülitsemise ajal suurendab punetav nina vaenlast.
Teiste sõnul on ahvidel tänu tohutule maitsmisorganile heli valjem, see on nutt, et loom teatab oma kohalolekust mis tahes territooriumil, tähistades seda.

Veel ütlevad teised, et nina valib paari perioodi jooksul enda jaoks kõige küpsema mehe.

Rippuv nina on ainult meeste iseloomulik omadus: naistel ja noortel primaatidel on väiksema maitsmisorgani ülespööramine, tõus, kolmnurkne. Nägu nahk on sileda, ilma karvata, helepunase pigmendiga. Küpse primaadi tagakülg on kaetud lühikeste juustega. Selle värvus võib olla tume, pruunikas-punane või sügav oranž toon või kerge, helekollane või okra. Vill on kõht on hele beež või helehall.

Lisaks ninale, suurele kõhule ja suurusele on meeste vahel mitmeid väliseid erinevusi. Isaste juuste kaela ümber kasvab palju paksem, moodustades omamoodi krae ja kogu selgroo pikkuses on paks, tume harja. Keha puhul tunduvad jäsemed lahjad ja piklikud, need on ühtlaselt kaetud helehalliga. Primaadi saba on tugev ja sitke, aga praktiliselt seda ei kasutata, erinevalt lihastest käpad.

Eluviis

Esmapilgul teeb nina mulje, et see on hulkne, kuid see on eksiarvamus. Обезьяны очень ловкие и легко перемещаются с дерева на дерево, они хватаются за ветку передними лапами, раскачиваются и перепрыгивают, подтягивая задние конечности. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Tagateljudel on neil membraanid, mis aitavad ahvidel veepinnal ujuda. Alates sünnist õpetab naine lastele veeprotseduure.

Lisaks saavad tagumiste jäsemetega hõlpsasti liikuda ainult 2 liiki primaate, sealhulgas nina, nad teevad seda tihedates metsades, kus on raske jagada nelja jalaga.

Primaadid elavad väikestes rühmades 10 kuni 30 inimeselt. Mõnikord hõlmab see ainult mehi või vastupidi - naised, keda juhib küps mees, kuid sagedamini on nad segakarjad. Nosachi peetakse heasüdamlikeks ahviliikideks, nad võivad olla agressiivsed ainult oma territooriumi kaitsmisel, karja konfliktid toimuvad väga harva. Loomade suhtlemine toimub omavahel ebatavaliste helide või näoilmete abil.

Segad rühmades on peaaegu välistatud, naiste karjades, kuigi harva. Niipea, kui konflikt naissoost naiste vahel küpseb, peatab liider järsku nina heli. On juhtumeid, kus noorem ja sõjakam mees võimu võitluses kõrvaldab paki juhi ja hävitab oma järglased, sel juhul peab ka tapetud poegade ema grupist lahkuma.

Kõik zooloogide püüded kahetsada Kahau ebaõnnestusid, see on tingitud nende kehvast kohanemisest ja madalast õppimisvõimest. Seega puudub teave nende eluaegse vangistuse kestuse kohta. Looduse elutingimustes elab nina umbes 20 aastat, reeglina sõltub see toidust ja elupaigast.

Elupaik

Borneo saarte rannikualad ja madalikud on öiste ahvide elupaigad. Nende jaoks on eelistatud asustustsoonid turbaalad, metsametsad, mangroovidega märgalad. Lisaks sellele ei tõuse ahvid üle 250 m kõrgusel merepinnast kõrgemal asuvatel aladel, mis on neile ideaalseks kohaks - rannajoone igast veehoidla mahutist.

Kõige tavalisemad toitumisnärvi ahvid on:

  • ainult puude õitsevad lehed,
  • noored võrsed
  • lilled,
  • koorimata puuviljad.

Üldiselt on umbes 47 taime nime.

Primaatide puhul on äärmiselt harva süüa puu putukate, mardikate ja röövlite vastseid. Sellel ahvidel on mahuline mao, et täita tuleb nad mõnikord mitu kilomeetri päevas ja naasta elukohta hilisõhtul. Nad hakkavad otsima toitu jõgede pankade lähedal ja liiguvad järk-järgult metsa.

Nosach väldib looduslikke antibiootikume sisaldavaid taimi ja vastupidi - võib süüa neid, mis on mürgised. Seda asjaolu selgitab asjaolu, et Kahau kõhus on baktereid, mis on võimelised neutraliseerima mürke, kuid nad surevad antibiootikumide toimel.

Ninaga ahvi vaenlased

Harvemini saavad ahvid suurte maod, kotkad või monitori sisalikud. Hoolimata Kahau elanikkonna kaitsmisest jätkavad nad jahipidajate väärtustamist väärtusliku karusnaha ja liha tõttu. Borneos elavad suitsulised leopardid eelistavad jahti karja ja peaaegu kunagi ahvidel rünnata.

Kahau populatsioon

Metsade hävitamine, soode äravool ja nende alade kasvatamine, mis kunagi olid ahvide elupaik, viivad nende arvu järsu vähenemiseni. Ülejäänud territooriumid, mida on võimalik lahendada, on hõivatud agressiivsemate pika-makaakide liikidega. Kahau eksemplari kohad meelitavad ligi kasvavaid salaküttide püüki. Viimase 50 aasta jooksul on nina ahvide arv vähenenud poole võrra, nende populatsioon on umbes 3000 inimest. Liik on kantud Rahvusvahelisse Punases Raamatus ohustatud.

zoo-club-org