Linnud

Crested Tit - kirjeldus, elupaik, huvitavad faktid

Loading...

Välimus ja käitumine. Väike (väiksem kui varblane), tagasihoidlikult värvitud lind. See on ainus väike lind Euroopas ja ainus tärk Venemaa loomastikus. Keha pikkus 11,5–12 cm, kaal 10–15 g.

Kirjeldus. Mees ja naine värvitud sarnaselt. Keha ülemine osa on hallikaspruun, põhi on valkjas, külgedel okker ja alumine osa. Pea tagaküljel läheb kork ettepoole, ta kõrgus ja kaldenurk võivad varieeruda sõltuvalt lindu meeleolust. Pea tervikuna on värvitud väga kontrastselt. Korgil on kujutatud valgete velgede ja mustade sulgede baaside iseloomulik skaleeriv muster. Sellisel juhul varieerub korgi üldvärv laupiigast peaaegu valge ja kroonikujulise hallituse vahel ning peaaegu mustaks tufti ülaosas. Silma esiküljelt, mis ei ulatu nokkade alusele, läbib must triip. See jätkub silma taga ning kõrva katte sulede piirkonnas kõverdub see järsult allapoole, pöörab kurgu poole ja lõpeb veidi silmajoonest. Selle tulemusena on laia valge põse taustal selgelt näha kontrastne must poolkuu. Pimedas korki ja silma läbiva riba vahel kulgeb valge kulm. Kõri on must, kolmnurkne. Kitsas must triip kurgu põhjast jätkub mööda valge põse ja pruuni ülemise serva ning jõuab harja alusele. Tiivad ja saba on tumedad, pruunikas-hallid, vaevalt märgatavad kontrastse ülakehaga. Bill on must, silmad on helepruunid või tumepunased, jalad on sinakas-hallid. Naisel on lühem tuft, pea külgedel olevad jooned on kitsamad, korgil on kerge okkerkiht, küljed on punasemad.

Noorte lindude värvimine on hämaram, tutt on lühike, korgil on pruunikas ja pea külgedel on okkertoonid. Mustri mustri jooned pea külgedel on pruunikas, hägune. Pruunikas varjundiga kurgus värvus ei ole kombineeritud pea külgedel olevaga. Kõigist teistest sarnase välimusega väikestest lindudest eristub see märgatava terava tufti juuresolekul.

Hääl õhuke, kipitav, piisavalt tugev. Kõige iseloomulikum kõne on õhuke, kiirustatud trill.Zia-Zia-Zia-Zia. "Karmima lõpuga"taa-taa-taa. ", Sagedased ja üksikud viled"neid "Või"istuge ". Laul on põhikõne piklik ja valjem versioon: “syi-syi-syi-cha-cha-cha. ". sageli lühikese pikkuseganeed ja ja. ».

Jaotus, olek. Piirkond hõlmab Euroopat ja jõuab Lõuna-Uurali. See elab enamiku meie piirkonnast. Residendilindud teevad ainult väheseid talvereise. Piirkonna põhjaosas asuvatel vastavatel biotoopidel on väga levinud, keskel ja lõunas harvem. Arv on ebakorrapäraste kõikumiste korral, mis on suuresti seotud külmade talvedega.

Eluviis. Erinevate okaspuude, segakogude ja eriti lehtpuude iseloomulik elanikkond väldib. Aeg-ajalt võib kohtuda aedades ja parkides. Toiduvalikusse kuuluvad erinevad selgrootud, okaspuude, marjade, kase mahla, haava ja vaherahla seemned. Kogu aasta jooksul ladustatakse kevadel ja sügisel seemneid, suvel - selgrootuid. Harilik tibu liitub rõõmuga sinikarvaliste linnukarjadega, kõige sagedamini need, kes juba sisaldavad pundunud, tavapäraseid pikaid ja kollapeajuure.

Pesitsusperiood märtsist juunini. Pesi on paigutatud vanade puude või kändude looduslikesse õõnsustesse, vanadesse tüvete õõnsustesse, vanadesse vareservadesse, röövlindudesse või oravatesse 13 m kõrgusel, tavaliselt 3 m kaugusel maapinnast. Naissoost ehitab pesa, mees aitab mõnikord pesakambri ettevalmistamisel. Sidur 5–11 valget punakas- või pruunika värvusega munaga inkubeerib 13–18 päeva. Söötmine kestab 16–22 päeva, mõlemad vanemad söövad. Pärast pesast lahkumist jätkub söötmine umbes 23-25 ​​päeva.

Crested Tit või Grenadier (Parus cristatus)

Kõige levinumad tissid meie riigis

Enne kindlaksmääramist, millised tiitrid asuvad Venemaal, on vaja välja selgitada, millised nende lindude liigid üldse on. Kõige populaarsemad ja levinumad sordid on järgmised:

  1. Suur tihane Seda tüüpi titmouse on kõige sagedamini linnas. Need linnud ei karda üldse ega karda inimesi, nii et nad lähevad hea meelega linna toiduks.
  2. Sinine tihane. Vastupidi, need titmouses ignoreerivad kategooriliselt linnu. Linnud on rändavad.
  3. Moskovka. Sellised tissid on ka linnades üsna tavalised, kuid mitte kõik mõistavad, et see on tibi, sest selle värv on täiesti sinine.
  4. Valge otsaga tiin. Need linnud ei ole ka inimestele eriti meeldivad, püüavad vältida linnu ja üldjuhul valida elu soode.
  5. Pikakarvaline tihane See lindude esindaja meeldib rahule ja üksindusele, mistõttu on neid linnas peaaegu võimatu kohtuda. Enamasti elavad need linnud jõgede rannikul.
  6. Remez. Seda lindu võib seostada ka jõe liikidega. Kuid kogu selle perekonna esindaja on ka täiesti metsik, seega mööda ka inimeste asulakohtadest.

Kus nad elavad?

Varem oli harilike tisside traditsiooniline elupaik Euroopa põhjaterritoorium. Tänapäeval on need linnud levinud nende levikut ka Volga piirkonna keskosas ja Arkhangelski piirkonnas, Baškiirias, Kaukaasia idapoolsetes piirkondades.

Viimastel aastatel on nende lindude levikualad oluliselt kasvanud. Tänapäeval on harilikud tissid olemas teistes piirkondades, peamiselt asuvad need piirkonnad, kus kasvavad okaspuud. Huvitav on see, et ornitoloogid leidsid Khokhlushka isegi Kreeka ja Hispaania territooriumil, kuigi need olid vaid isoleeritud isikud.

Hariliku tibi käitumine ja iseloom


Harilikku tibi iseloomustavad kõik omalaadsed lindudele omased voorused ja harjumused. Need on väga aktiivsed linnud, mis on pidevas liikumises, kuigi nad on väga rõõmsad ja julgeid, sageli osalevad mitmesugustes tülid ja võitlused. Khokhlushka on väga mehelik, tänu millele ta armastab ronida.

Sa ei saa kutsuda harjutatud tissid suurtele lauljatele, sest need võimed ei ole väga arenenud. See võib pisut pettuda kasvatajatelt, kes üritavad tiitlit lasta. Kuid ukrainlased võivad olla huvitatud nende teistest harjumustest. Näiteks paaritamisperioodil võtavad mehed selliseid asju, et suurimad sulgedega võrgutajad võivad kadestada.

Samuti on ainulaadne asjaolu, et talvel võib harjata lihtsalt teiste linnuliikidega kombineerida, et lihtsustada ellujäämist. Reeglina on nende kaaslased korelid, puidust, pikas ja tissid. Nende lindude reisimine toimub ainult kirjatüki järelevalve all. See lähenemine muudab lennu ohutumaks.

Khokhlushka - sulgedega päästevestija

Khokhlushka, samuti smokingu, on tõeline korrapärane, kes puhastab okaspuid. Nende lindude peamiseks eeliseks on see, et isegi külmhooajal ei keeldu harilikud putukad ja jätkavad metsas otsimist. Nad pöörduvad teravilja sööda poole ainult äärmuslikel juhtudel, kui putukaid üldse ei leita. Väärib märkimist, et putukate ja larvide otsimine on lindudele väga pikk, kuid nad ei liigu viljani enne, kui nad on täielikult nälginud. Kui otsustate alustada harjaslindu kodus, võib teil olla raskusi söötmisega, sest lind peab olema pidevalt elusalt toidetud.

Raskused talvel


Halvim aeg harilikule tissile on talv. Sel hooajal söövad nad peaaegu kõike, mis tuleb üle, sest putukate või nende vastsete leidmine muutub peaaegu võimatuks. Kuigi ei ole tõsist külma, jätkavad kanad elusate toiduainete otsimist, kuid niipea, kui temperatuur langeb alla -15 kraadi, hakkavad tissid nõustuma mis tahes toiduga.

Samuti peavad talvise perioodi jaoks tiitlid ehitama, nad aitavad neil end kaitsta. Väärib märkimist, et talvel on linnades õnnelikud tiitrid, nad ei karda inimest ja võivad isegi oma käest ära saada. Improviseeritud vahenditest on võimalik ehitada söötmiskanal ja seda pole täiesti raske teha. Piisab tühja puhta 5-liitrise veepudeli võtmisest ja lõigata laia avause küljel. Pudeli põhjas peate pihustama toitu ja siduma selle kaelal asuva puu haruga. Asetage söötur maapinnast umbes 1-2 meetri kõrgusele.

Ära unusta, et titmouses on väga karmid linnud. Talvel saavad nad ka kaadrite vahele lennata, akna lehele ja pidu toidule, mida hoitakse tihti talvel talvel või selle taga. Nad on rõõmsad, et õhtusöögiks õli, või, vorsti või kodujuustuga. Seega ärge unustage toodete korrastamist.

Millised tissid on Venemaal kõige levinumad

Kõigepealt mõtleme, millist lindu me räägime. Tüdrukute tüübid on väga erinevad ja nende nimed on järgmised:

  1. Suur tihane See on see, mis kõige sagedamini püüab kodanike silmi, sest elu megalopolistes ei teda üldse vaeva näinud.
  2. Sinine tihane. Tõenäoliselt ei kohtu teda linnas, sest tal on harjumus rännata ja peale selle ignoreerib ta linnu põhimõtteliselt.
  3. Moskovka. Tõenäoliselt ei saa te isegi aru, et see on tihane - sinus ei ole sinist värvi. Kuigi linnades elab üsna vabalt.
  4. Crested tit Tema kohta - kogu artikkel, siiani ei kaevu.
  5. Valge otsaga tiin. Ta kohtub ka väga tõenäoliselt - ta väldib “inimlikke” kohti ja eelistab ka soode.
  6. Pikakarvaline tihane. Talle meeldib jõe rannik, üksindus ja vaikus, nii et need, kes ei taha vaikselt sõita, ei ole tõenäoliselt silmitsi sellega.
  7. Remez. Ka jõelind, lisaks ka laulu. Aga jõgi ja päris metsik ei ole see iseloom, mida saab linnakeskkonnas kohtuda.

Mida näeb välja harilik tihane?

See lind on väga väike, isegi väiksem kui varblane. Tema keha pikkus, isegi suurimate isendite puhul, ei ületa 14 cm ja mõlema tiibu span on 21. kohal. Lind kaalub veidi ja ei oma tähtsust - 9 kuni 14 grammi. Selle väikese vasika peal on värvitud hallikaspruuni tooniga ja põhja - valge, kuid mitte puhas. Kaela ümber on must triip, kurgil on sama värvi. Kuid peamine erinevus, mida linnus, harjasündinud (pildil allpool) võib kiidelda, on kergesti äratuntav terav tuft, mis on kaunistatud kontrastse (valge ja musta) värvidega.

Lindude elupaigad

Tuleb märkida, et harilik tibu elas traditsiooniliselt ainult Euroopa põhjaosas. Okaspuud on keskse Volga ja Arkhangelski vahel, Bashkiria, Kaukaasia ida pool - see on koht, kus see on mugav. Kuid viimastel aastatel on selle elupaik oluliselt laienenud. Nüüd leidub see teistes piirkondades - peamiselt seal, kus on okaspuud. Huvitav on see, et Khokhlushka tuli ornitoloogidele ja lihtsalt loodushuvilistele isegi Kreekas ja Hispaanias, kuigi nad ausalt tunnistasid, et nad on üksikud isendid. Seal elab lind Crested Crested lind (foto allpool).

Hariliku tibu olemus ja harjumused

Seda iseloomustab eelised (või puudused - see on, kuidas vaadata), mis on omane kõigile selle perekonna linnudele. Harilik tibu on väga liikuv, ebamugav, rõõmsameelne, armastab tülisid ja võitleb, samal ajal on tal suur julgus ja armastab ronida. Lindude lauluvõimed on väikesed, mis tihti kaovad neid, kes üritavad neid klammerdada, kuid iga tuvi või paabulugu võib kadestada “võrgutamist”, mida mees võtab naise huntimise ajal.

Huvitav on ka talvel harjumuspärase harjumuse olemasolu - külmas ühendab ta kuningate, pika, puude-kotkade, tisside ja reisidega varjatud tütrega, mis suurendab oluliselt ellujäämisvõimalusi.

Päästetorn

Harilik tihvt koos kabriolettega on loomulik sanitaarkorraldus okaspuudest. Selle peamiseks eeliseks on see, et isegi külma ilmaga otsib ta peamiselt talveunevaid putukaid ja ainult nende puudumisel nõustub teraviljatootmisega. Muide, selline toit on linnule väga tüütu, sest see nõuab palju tunde otsimist, kuid seni, kuni harilik lind on täielikult näljas, otsib ta vastseid või putukaid. Muide, see võib olla probleemiks, kui otsustate hoida sellist lindu kodus - see vajab enamasti elavat toitu.

Talvised probleemid

Kõige hullem on tunne, et talvel on tissid. Ja sel ajal ei ole nad eriti valikulised - nad söövad seda, mida nad kokku puutuvad. Loomulikult, kui temperatuur ei ole liiga madal, otsib sama harilik tibu talvituvaid putukaid, kuid niipea, kui see langeb miinus 15-ni, nõustub ta teiste toiduga. Inimesed, kes soovivad külma tiibadega aidata, peaksid teadma, et lisaks triviaalsetele teradele võib neid anda ka kogudustele nende toetamiseks, kuid mitte mürgitada. Parim söötmine on soolatamata seapekk, toores päevalilleseemned, arbuus ja kõrvits. Kui uusaasta õhtul ostsite kookospähkli, muutuvad selle kestad kingituseks tütarlastele - piisab lihtsalt riputada need köie külge. Pange tähele, et leib või traditsioonilised hirss tissid ei söö, nii et te toidate neid varblaste ja tuvidega. Mõnikord, kui ei ole midagi muud, võib tissidele pakkuda lahja liha või toores luud.

Külmhooajal asuvate tisside puhul, kui lumesadu ja külma lööb, on vaja ehitada söötjaid.

Neid rõõmsaid ja ilusaid loomade esindajaid külastatakse neid, kes mõnikord söövad toitu isegi inimese käest. Bird feeder ehitada on üsna lihtne. Puhastatud vee all on vaja tühi viie-liitrine plastpudel lõigata küljeosas, mis on üsna lai. Me valame söötja põhjas siniset toitu (vt eespool, mida ta saab teha ja mida ei saa teha), seotame struktuuri puude ristkülikuga, mis kasvab risti maapinnaga poolteist kuni kahe meetri kõrgusel kaelas. Tüdrukute improviseeritud tabel on valmis!

Siledad linnud vaatavad akna raamide ja akna vahele, kus inimesed (eriti eakad) hoiavad tooteid talvel tihti: kodujuust, või, searasv ja vorst. Ja pidu suure rõõmuga!

Spread

Elupaik elab suure osa Euroopa kontinendist Ibeeria poolsaarelt Uurali, välja arvatud Põhja-Skandinaavia, Itaalia, Väike-Aasia, Kagu-Euroopa, Suurbritannia ja Kreeka lõunapiirkonnad. Grenadeerijad asuvad peamiselt boreaalse ja mõõduka kliimavööndi piirkonnas.

Venemaal leidub neid kuni Arktika ringini. Šotimaal on asustatud männimetsad, kus peamine metsapuu on pinia (Pinus pinea).

Vahemiku lõunapiir läbib Hispaania, Prantsusmaa, Alpide, Balkani mägede ja Ukraina lõunaosa. Ukraina elanikkond on Karpaatides, Cherkasy'st põhja pool asuv metsa- ja metsa-stepipiirkond.

Reeglina on harilik tibu istuv ja ei näita suurt huvi pikaajalise rände vastu.

Põhjapopulatsioonid rändavad näljahäda ajal tavaliselt lühikestel vahemaadel.

Linnud asuvad okaspuude ja segametsade, pöökpuude, aedade ja linnaparkide juures, kus on palju vanu puid ja mädapuid. Lõuna-Euroopas meelitavad neid peamiselt kivimite (Quercus petraea) ja makedoonia tammega (Quercus trojana). Nad väldivad kategooriliselt ainult lehtede istandustega alasid.

Erinevate hinnangute kohaselt on kogu elanikkonna suurus hinnanguliselt 6 kuni 12 miljonit pesitsuspaari, millest umbes 90 tuhat pesa Ukrainas. Praeguseks on teada 7 alamliiki. Nominaalsed alamliigid elavad Põhja- ja Ida-Euroopas kuni Karpaatideni.

Hariliku tibu lend on kiire, millega kaasnevad tiibade tiivad. Laulmine koosneb erineva tonaalsusega gutturaalsete helide mono-silbilistest kombinatsioonidest, mida korratakse teatud järjestuses. Ta ei karda inimest ja võib teda tema lähedale hoida.

Suvel on talvel ja tibude söötmisel, erinevate okaspuude väikeste seemnete ajal domineerivad suvel putukad (Insecta), lülijalgsed (Artropoda) ja ämblikulaadsed (Arachnida).

Sügisel kogunevad harilikud tissid mitme kümne inimese karjadesse, kaasa arvatud teiste laululindudega.

Koos otsivad nad toitu ja põgenevad kiskjate eest. Toit kogutakse peamiselt metsa madalamatel tasanditel. Talvel teevad linnud väikesed varud, peidavad seemneid puukoori praodel või puudel kasvaval sammal.

Aretus

Grenadeerijad loovad monogaamseid paare, mis on väikeste lindude seas üsna haruldane. Partnerid jäävad ustavaks kuni ühe abikaasa surmani.

Iga paar on oma kodupiirkonnas. Piisava toiduga varustamise tõttu jääb see piire harva. Sõltuvalt toidu kättesaadavusest varieerub peremaade pindala 5 kuni 30 hektarit.

Pesa asub õõnsuses, mida naine iseseisvalt õõnestab mädanenud puus. See asub 1,5 m kõrgusel maapinnast. Pesakambrisse viib kitsas auk, mille läbimõõt on kuni 3 cm, harvemini on puude ja põõsaste juurte alla kantud pesad. Kunstlikes pesades (pesakastides ja bluegrassis) on see väga haruldane.

Маленькое чашеобразное гнездо строится из травы, лыка и лишайников, утепляется шерстью, мехом и паутиной. Перышки в качестве утеплителя, как правило, не используются.

Брачный период проходит с апреля по июнь.

Самка сносит 5-7 яиц размером 12х16 мм. Они окрашены в белый цвет и покрыты многочисленными коричневато-красными пятнышками. Инкубация длится 15-18 дней. Самец в насиживании участия не принимает, но регулярно подкармливает свою супругу.

Tibud on sündinud pimedad ja alasti, seega vajavad nad pikka vanemahooldust. Haudunud tibusid toidavad mõlemad vanemad selgrootute loomadel 18–21 päeva. Pärast seda muutuvad nad tiiva poole, kuid jäävad sõltuvaks umbes kolm nädalat.

Ühe hooaja jooksul on üks sidur. Kaotuse korral paneb naine uuesti munad.

Täiskasvanute keha pikkus on 11–12 cm, tiivad on 16–20 cm, mehed kaaluvad keskmiselt 11,5 g ja naised 10,8 g.

Pea on kaunistatud terava musta ja valge tuftiga. Valged põsed on valged jooned ja valged rõngad ning rinnal on lai must lips.

Tagakülg on beežpruun, tiivad ja saba on hallikaspruunid, küljed on pruunid. Kõht on kergem, beež ja valge. Naistel ja noorukitel on harja väiksem ja kontrastsem.

Iiris on pruun. Jäsemed on tumehallid. Kolm sõrme on suunatud ettepoole ja üks tagasi.

Hariliku tibu eluiga looduslikes tingimustes on 2-3 kuud.

zoo-club-org