Linnud

Suur täpiline põder - metsaõde

  • Jaga
  • Ütle
  • Soovitamiseks

Suur täpiline põõsas on ilus, lärmakas ja väga kasulik linn. Täpsemalt võib näha, et parkides, aedades, metsavöödes. Röövlind, mis hüppab mööda pagasiruumi ja tõmbab selle oma nokaga, on metsa terviseohvitser. Kuidas ta elab? Mis sööb talvel, kui pole putukaid? Kuidas teha paar? Me toome teie tähelepanu kõige huvitavamaid fakte suure kireviku kohta. Ehk mõned neist üllatavad sind.

Üldine teave

Iga linnuliiki iseloomustab unikaalne omadus. Kalju kotkas on suured pesad, koliblil on väikesed suurused, paabul on šikk saba ja suur täpiline põõsas on palju puid. Metsamajade fännid varahommikul kuni päikeseloojanguni kuulevad selle iseloomulikku “tuk-tuk”. Põrkade löögid pagasiruumis sarnanevad trummimisele. Iga kord, kui see kestab vaid 0,6 sekundit, mille jooksul lindil on aega kuni 13 (vastavalt teistele andmetele kuni 23) puhuda. Kui sa kuuled just selliseid helisid, siis tähendab see seda, et suured mitmekesised tütred hakkasid paarituma. Kui lind jõuab mardikas koore alla, võivad helid olla täiesti erinevad.

Metsad on inimestele tuntud juba sajandeid. Neid nimetatakse isegi müütides ja legendides. Niisiis aitas just see lind hundil sööda Remit ja Romulust, kes sai Rooma asutajateks.

Euroopas oli neoliitikumi ajal põdra kult. Kolmandal sajandil eKr. Austasid Sabinesid metsa „trummrid”. Üks nende suguvõsadest kandis tüdruku nime. Seepärast kummardati lindu ja teda ei kahjustatud.

Elupaik

Euraasia suurtel aladel võib leida suurt täpilist tüki - Skandinaaviast ja lääne Ibeeria poolsaarest, ida pool asuvatest Kurilest ja Jaapanist, lõunaosast Laosest põhja pool (67 ° N. W). See tütreliik elab Suurbritannias, Kola poolsaarel, Iraanis, Korsikal, Sitsiilias ja Sardiinias, Hiinas ja Mongoolias, Ukrainas ja teistes Euroopa riikides. Venemaal leidub suurt täpilist tüki kogu Euroopa territooriumil, sealhulgas Moskva piirkonnas. Samuti elab ta Kamčatka, Kurilides, Sahhalinis, Transkaukasias, Krimmis, Arktikas ja Uuralites.

Selle liigi tütred elavad isegi Aafrikas - Alžeeria ja Tuneesia põhjaosas (kuni Suure Atlasi jalamile), Kanaari saartel, Marokos.

Need linnud elavad kõikjal, kus kasvavad lehtpuud või okaspuud. Kui on olemas valik, eelistavad põõsad männi, kuid võivad elada oliivide, paplite, rododendrite, tammide, haavade, kaskade seas. Ainult tumedad soid metsametsad, mida nad ei meeldi. Sellistes metsades ei ole suurt täpilist tüki.

See liik on inimestele lojaalsem kui teised, seega saab ta elada parkides ja eratükkides.

Suurpõõsaste kirjeldus

Nähtav ja äratuntav lind teeb punase "korki". Sa eksid, kui arvate, et kõik kirevad põõsad "kannavad" seda. Veidi märgatavate mustade löögidega väikeste õrnade sulgede „peapael” on iseloomulik ainult mõlema soo noortele. Täiskasvanud lindude puhul asendavad punased suled iga-aastaste viljade puhul mustad suled. Pea taga olevad mehed on ainult punane riba. Tema sõnul saab neid naisi eristada. Mõlemal soost on helepunane. Kõik ülejäänud suurte kirjatükkide keha on kaunistatud tindiga ja valged suled. Neil on must, sinine toon, tagumik, saba ja pea. Sama värvi tiibu suled tiibadel. Musta triip, nagu vuntsid, ulatub tüdruku nokast kaela.

Valge või pruunikasvalge värviline põkk-põsked, otsaesine, kõht, õlad ja äärmised saba suled. Suledel on ka valged laigud.

See lind on väikese suurusega, kuid mitte väikseim. See kaalub kuni 100 grammi. Keha pikkus on 22-27 cm, tiibade pikkus on kuni 47. Võrdluseks märgime, et väike täpiline rähn kaalub kuni 26 grammi, selle keha suurus võib olla 14 kuni 16 cm ja tiibade pikkus kuni 30. Ei ole eksperdid kergesti segaduses nende kahe liigi linnud, võttes väikese tüvi noorele inimesele.

Suure täpilise tüveli käpad on tumepruunid. Nokk on plii hõõgumisega, väga võimas, taldrikujuline. Enamiku põldude iiris on pruuni värvusega, kuid mõnikord on see punane.

Sarnased liigid

Meie metsades on võimalik kohtuda Süüria põõsaga, mis on väga sarnane suurele kirevale. Suurus on veidi väiksem. Seega on selle kaal kuni 80 grammi ja keha pikkus on kuni 23 cm, esmapilgul on võimatu linde selle omadusega eristada. Mõista, mida tüdruku teie ees, saate "antennide" abil, tõmmates nokk. Süürias on nad puudunud või põskedel katkenud. Ka selle liigi esindajad on oma õlgadele valged laigud, millel on rohkem tilk-kuju.

Veel üks metsikuliik elab Vene metsades, mis on väga sarnane suurte õudustega. See esindaja on valge. See on veidi suurem. Selle kaal võib ulatuda kuni 140 grammini ja keha pikkus - kuni 31 cm, kuid peamised erinevused on värvides. Valge tagakülg on roosa, seljaosa on valge ja õlgadel ei ole valgeid laike.

Käitumise tunnused

Kui mõnevõrra sõnakuuleliku tüvega iseloomulik tunnus on see, siis on see selline: individuaalne, särav, märgatav, väga lärmakas. Ornitoloogid teavad, et see konkreetne liik on kõige jultunud. Lind on võimeline pahaks tegema, rõõmustama, kaitsma oma territooriumi, näitama oma õõnsust, et veenda naisi paarima. Kõik see on kaasas erineva pigi ja sagedusega hüüdadega. Suured rüüstikud annavad emotsioone vähimatki provokatsioonile. Kui ta ei ole hõivatud koonuseid, siis karjub ta just niimoodi. Oma "sõnavara" järgi eristavad ornitoloogid "kick", "cr-cr", "ki-ki" ja muid helisid, mida ei saa kirjutada inimese tähtedega. Leppige kokku, et on raske mitte pöörata tähelepanu sellisele hämarale karjäärile.

On hea, et suur munnikehad armastavad üksindust. Kujutage ette, milline oleks din, kui nad läheksid karjadesse! Kuid nad eelistavad omada konkreetset territooriumi, mille sissepääs võõrastele on suletud. Vastasel juhul hakkab omanik kohe ohtusid näitama. Ta istub kutsumata külaliste ees, lööb oma peade sulgedesse, avab oma nokk ja hakkab karjuma (ta arvab tõenäoliselt, et võõras lahkub). Peale selle hakkab saidi omanik trunkile koputama ja lendama välismaalase üle. Kui see ei tööta, siis mine tiibade ja nokaga.

Iga varjatud põõsaste valduspiirkond varieerub 2–25 hektaril, mis sõltub metsakultuuride tihedusest ja sööda kogusest.

Isegi tibude söötmisel toovad suurte rüüstlindude isased ja naised neile toitu erinevatel maatükkide otstel.

Nende põõsaste kogunemist saab näha ainult invasiooni ajal (linnud kogunevad suurtesse karjadesse ja sõidavad uute territooriumide otsimisel).

Mis sööb suurt rihma? Sa eksid, kui arvate, et ainult mardikad. Putukad moodustavad oma toitumise aluse ainult hooajal, see tähendab alates kevadest keskpaigani. Selle aja jooksul hävitavad põõsad koore mardikad, lehvivõtmed, ladybirds, barbel, maa-mardikad, sipelgad, harilikud putukad ja kümned teised putukaliigid. Ornitoloogid leidsid lindude kõhus kuni 500 erinevat inimest. Nööpidega teevad tütred kambris augu ja pika õhuke keelega tõmmake sellest mardikas või selle vastne.

Mõnikord haaravad tütred teod, nad saavad süüa väikseid koorikloomi. Nad ei keeldu puuviljadest, marjadest, pähklitest.

Pähklid ei ole saagiks olevad linnud, kuid kui see juhtub, ärge põlguge, et hävitada väiksemate lindude pesad (tissid, rusikad, peenikud, liblikad), söövad mune ja isegi tibusid.

Kevadel hävitavad põõsad putukad, tõmbavad välja putukad, mis ei lase mitte ainult puudel, vaid ka maapinnal.

Talvel lülituvad nad seemnekoonustesse, pähklitesse, tammetõrudesse. Selle toidu saamise meetod on samuti väga huvitav. Pähklid leiavad või ehitavad ise spetsiaalseid abiruume, mis on pragude või erakorraliste harude pragud. Nad sisestavad pilusse koonuse ja hakkavad seejärel oma nokaga purunema. Iga põdra teeb ise mitu sellist anvili. Ornitoloogid nummerdasid neid kokku kuni 56 tükki ühel saidil ja “söögitoa” puude all koguti mõnikord kuni 7 tuhat ühikut koonust.

Suurte täpiliste põõsaste menüüs on isegi karjäär, mida nad ka ei pööra. Just see liik võib asuda inimese eluruumi lähedal, kus nad sageli söövad prügilates, söövad toidujäätmeid.

Aretus

Suured rüüstikud on tavaliselt monogamilised. Linnud muutuvad seksuaalselt küpseks nende esimese eluaasta lõpuks. Nende abielu mängud kestavad peaaegu kaks kuud - märtsi keskpaigast kuni mai keskpaigani. Kuid mehed hakkavad kogema seksuaalset erutust jaanuaris. See avaldub nende agressiivsetes karjudes ja trummides. Aretusperioodil ühendavad isased ja naised oma maatükid. Pärast tibude kasvatamise lõppu hajuvad abikaasad erinevates suundades, kuid kevadel võivad nad taas läheneda.

Pruudi eest hoolitsemine ilmneb mitte ainult hüüdmistega, vaid ka libisemisega fluffitud sabaga tema ümber. Samuti võivad isased naistele näidata õõnsat õõnsust. Sageli püüavad pruut ja peigmees üksteist mänguliselt. Selles tegevuses valitseb alati naine.

Õuduse paaritumine lõpeb.

Valmis pesa saab kasutada mitu korda, kuid sagedamini linnud ehitavad uue. Saidil, kus elab suurpõõsas, võite alustada kuni tosin pesa, kuid hüljatud. Ilmselt takistab pagasiruumi sõlmed lindude tööd. Kuhu maja ehitada, vali alati härrasmees. Tavaliselt on see puidust pagasiruum, kuid puidust telegraafipostides leiti tühermaju. Sobiva puidu puit peaks olema pehme, kuid mitte mädane ja mitte mädane. Enamik tütred nagu haab. Neile võib meeldida mänd, kask, lehis, pärn. Enamasti ehitavad nad õõnsusi umbes 8 meetri kõrgusel, kuid ornitoloogid leidsid oma kodu 26 meetri kõrgusel ja vaid 30 sentimeetrit. Õõnsa läbimõõt on umbes 12 cm ja pesa sügavus on kuni 35. Maja varjundiga maja, mis on tinder-seene, on ideaalne koht tütrele.

Olles lõpetanud eluruumi loomise, paneb emane valged läikivad munad kokku 4-8 tükki. Nende maksimaalsed mõõtmed on 24x30 mm. Koostamine kestab ainult 10-12 päeva. Kogu selle aja jooksul aitab mees aktiivselt oma “abikaasat”, asendab teda sageli ja öösel jääb ta endasse õõnes. Tibud on sündinud pimedad, suured, peaaegu kiilas, täiesti abitu. Esimesed päevad on väga vaiksed. Vanemad toovad nad toitu iga 2-3 minuti järel. Sellise tugeva toitumisega lapsed kasvavad kiiresti. Järgmisel päeval avavad nad oma silmad ja mõne päeva pärast hakkavad esimesed suled oma keha valgust fuzziga asendama.

Juba kümnendal päeval viivad tibud sisse sissepääsu juurde (väljapääs õõnsusest). Seal ootavad nad vanemaid, kes toitu toovad. Õõnsuses veedavad suurte rüüstlaste lapsed 20-23 päeva, pärast mida nad proovivad oma jõudu lendamisel ja hakkavad õppima, kuidas neid iseseisvalt toita. Selles etapis on pere jagatud. Üks osa lastest järgib isa ja teine ​​järgneb emale. Nad jäävad pesa lähedale veel 2-3 nädalat. Kogu selle aja jooksul toituvad nende vanemad. Siis hakkab iga noor rähn ise enda eest hoolitsema.

Vaenlased ja parasiidid

Suured täpilised põõsad, mis kujutavad endast ohtu mõnedele väikestele lindudele, kannatavad ise röövlindude all. Neid ründavad goshawks, varblased, mõnikord isegi hõimud, kui lind on avastatud piirkonnas. Veelgi raskem on tibude puhul, kes veel ei tea, kuidas lennata. Pähklite eluruumid hävitavad tihti oravaid, ermineene, martensi ja punaseid juukseid naisi (mingi nahkhiir). Tavaline jõgi, kes on võimeline väljaheidet valmis eluruumist välja saatma, võib saada õõnsaks taotlejaks.

Mitte ainult suured, vaid ka väikesed elusolendid ärritavad põõsad. Oma õõnsustes leiavad ornitoloogid puidu täide, täide, puugid, kirbud.

Suure täpilise põõsase sobivuse tunnused

Need hämmastavad linnud evolutsiooniprotsessis moodustasid iseloomulikud tunnused, mis võimaldasid neil oma loomulikku niši hõivata. Et kergesti ronida üles, on neil teravad küünised. Nende käpad on paigutatud nii, et neli sõrme kaks on suunatud ettepoole ja kaks tagasi. See võimaldab sulgedega väga kiiresti ja osavalt liikuda. Nad ei pöördu kunagi oma pead alla.

Pähkli kõva saba on kohandatud ka mugavasse ja usaldusväärsesse asendisse vertikaalses pagasiruumis. Kui linnud selle peal istuvad, on saba nende toeks.

Rähnidel on fenomenaalne kuulmine, mis võimaldab neil püüda väikseimaid vastseid või rüüsteid toitvaid mardikaid.

Nende õhuke keel väärib suurt tähelepanu. Põrsakärpidel on selle pikkus umbes 40 mm. Keele lõpus on märge. Linn lükkab selle auku ja tungib jõuga jõuga, nagu harpuun. Lisaks sellele on keelel spetsiaalseid näärmeid, mis eraldavad liimainet.

Kuid suurimaks huviks on põõsaste võime haarata nokaga puul, ilma et pea oleks pisut kahjustatud. Teadlased on arvutanud, et lindipea, mida löögipunkti löökseisu ajal lööklaine on kogenud, on umbes 250 korda suurem kui raketi käivitamisel. Pähkli talub selliseid koormusi rahulikult, sest anatoomiliselt eraldub nokk kolju eest spetsiaalse pehmenduspehmega. See on spongy kangas, mille tõttu lind tunneb end suurepäraselt, tehes kogu päeva augusid ja tõmbab sealt välja metsa kahjurid.

Rüüstiku türe välimus

Selle liigi isikud ulatuvad 23-26 cm ja nende tiibade pikkus on 38-44 cm. Kaaluge suurte põõsadega mitte rohkem kui 100 grammi.

Linnul on värvikas ploom, mis täidab taimkatte kamuflaaži funktsiooni. Pea taga olevatel meestel on tumepunast värvi riba, samas kui naistel ei ole sellist riba. Saba luuk on väga karm, sest põõsad kasutavad saba kui puude istudes tuge.

Pea, selja ja nadhvoste on suure kirevusega põõsades mustad ja kõri ja kõht on helepruunid. Keha külgedel on heledad triibud. Ekstreemsed saba suled on valged. Saba on must. Nipist rinnale ulatub must ribad.

Täpiline põõsas on ökosüsteemis oluline.

Suure rüüstliha elupaik, toitumisharjumused

Suur põõsas elab suure osa maailmast ja seda leidub peaaegu kõigis piirkondades, kus on palju metsaressursse. Ta on leitud Kanaari saartel ning Kamtšatka ja Jaapanis. Enamikul juhtudel eelistab lind istuvat eluviisi, kuigi mõnikord teeb see naabritesse väikeseid rännet.

Lind ei nõua elupaigale kõrgeid nõudmisi, mistõttu on see lihtne eluaseme varustamiseks tiheda taiga ja tihedalt asustatud metropoli pargis. Kõik sõltub toiduainete ja kliimatingimustest.

Mis puudutab dieeti, peamine osa sellest on putukad. Isegi koolilapsed ja väikesed lapsed teavad, et tüvel on metsa taimestiku peamine korraldus, mis hävitab suurte erinevate kahjurite kolooniad, näiteks:

Sellise toitva sööda puudumisel ei ole lindel võimalust süüa pähklid, marjad või seened. Samal ajal sõltub taime- või loomatoidu ülekaal piirkonnast ja selle geograafilistest eripäradest. Nii naised kui ka mehed otsivad teatud piirkondades toitu. Kui toit on väga halb, liiguvad linnud metsa teistesse osadesse.

Kevad-suvi toitumine on erinevad putukad ja nende vastsed.

Nende hulgas on:

Lisaks ilmuvad toitumisele sageli erinevad liblikad ja sipelgad. Mõningatel juhtudel sööb lind karju ja mõnikord varjab teiste väikeste varbade pesad.

On teada, et suurpõõsas on hämmastav osavus, mida rõhutavad 130 biki minutis. Sellisel kiirusel ei saa ükski väike kahjur jääda märkamatuks.

Mida süüa suurpõõsas talvel ja sügisel?

Tõsiste külmade klõpsude saabumisel lind eelistab taimset toitu, mis sisaldab suurt hulka valku.

Lemmiktoiteks on:

Ornitoloogid sekreteerivad unikaalne süsteem seemnete saamiseks koonustestmida kasutavad peaaegu kõik tüübid. Suure värvilise tüdruku esindajad tõid selle praeguse täiuslikkuse juurde.

Alguses peab lind saama mänd, seeder või mõni muu koonus ning selle nokk liigutama selle eelnevalt valmistatud kohale, nn alasi. Sarnase seadmena kasutatakse sulgede ülemist osa klambrit või pilu.

Tugev löök nokkudele murdub koonuseks tükkideks ja hakkab toimima plaanipäraselt, võttes väikeseid seemneid maha, eemaldades kaalud. Ühe täiskasvanu üksikisiku käsutuses võib reeglina olla kuni 50 sellist anviimi. seal on ainult 2-3 ühikut. Sel põhjusel ärge üllatuge, kui näete ühe puu alla koonuseid ja kaalusid.

Hoolimata paljudest faktidest ja fotodest, uuritakse põlde käitumist toidu ekstraheerimise ajal vaid mõnel protsendil. Jääb lootust, et tulevikus annab teadus meile uusi unikaalseid saladusi.

Kui suur täpiline põõsas algab paaritumisajast. Pesitsemisfunktsioonid

Nagu mõned teised linnuliigid, esindavad Dyatlovi perekonda jääda oma abikaasadele väga ustavaks. Linnud iseloomustavad monogamiat ja hämmastavat perekondlikku truudust. Nad kaasnevad ühe naisega oma elu lõpuni, kaitstes neid kiskjate ja muude metsas esinevate ohtude eest igal sammul. Lõplik puberteet tuleb ühe aasta vanuselt. Oluline on märkida, et pärast edukat sidumist võib paar jääda koos kuni järgmise hooajani. Või nad erinevad mõnda aega ja siis uuesti kevadel.

Paaritumise ajal käituvad linnud väga huvitavalt ja tähelepanuväärselt. Käitumise esimesed iseloomulikud tunnused on märganud juba veebruari lõpus ja märtsi alguses. Mehed kõlavad valjusti, hüüdavad ja näitavad erilist agressiooni. Naised jäävad vähem aktiivseks ja jäävad rahulikuks. Viimase kuu keskel hakkavad paarid paarima.

Puu valimine pesakorralduseks on meesülesanne.

Kuna ta kasutab järgmisi puid:

Peaasi on see, et tõug oli pehme, kuid mitte mäda.

Haruldaste lehtpuudega metsades leiduva suurte rüüstlindude eripära on aastane pesitsemine. Kui lind elab okaspuupiirkonnas, siis tõenäoliselt naaseb ta oma eelmisse elukohta. Linnul on õõnsus 6-8 meetri kõrgusel, tehes 25-35 cm läbimõõduga ava keha kambrisse.

Mees tegeleb ehitustöödega ja kestab kauem kui kaks nädalat. Mees asendab mehe korrapäraselt ja aitab teda ehitamisel.

Munade paigaldamine toimub kevadelReeglina on aprilli teisel poolel. Sidur võib olla viie kuni seitsme munaga koos valge kestaga. Haudemunad, nii naised kui ka isased. Mees istub neid öösel, et kaitsta pesa kiskjate eest. Inkubatsiooniperiood lõpeb 10-12 päeva pärast, kui sünnivad pimedad abitu olendid.

Millised ohud ämblikule ähvardavad?

Võib eeldada, et tütrel ei ole vaenlasi, sest selle võimas nokka on väga tõhus kaitsevarustus ja rünnak. Kuid see ei ole nii. Röövlindud ründavad aeg-ajalt põõsad ja hävitavad nende pesad.

Nende hulgas on:

Kui pöörame tähelepanu maismaapakkujatele, mis on põldudele ohtlikud, siis neile tuleks omistada marten ja ermine. Isegi väikesed närilised, nagu orav ja punapea (üks tüüpi nahkhiired), võivad kahjustada lindu normaalset olemasolu. Korduvalitsevad tüdrukuulid, kes asuvad oma õõnsustes.

Kuid teatud omaduste kogumi tõttu, mida põõsad pikka kohanemisprotsessi jõudsid, ei suuda paljud röövloomad pesadesse jõuda.

Elupaiga kohanemise põhijooned on esitatud allpool.

  • Karmide küünte olemasolu võimaldab lindel kindlalt puude või õhukeste harude peal hoida,
  • Jäik saba, millel on terav ots, tagab usaldusväärse haarde pagasiruumi külge, nii et rähn ei libise pesa alla,
  • Tugeva ja pika nokka olemasolu võimaldab teil koor tõhusalt purustada ja toitu saada,
  • Väga pikk ja kleepuv keel teenib putukaid kõige kättesaamatamatest kohtadest,

Mis vahe on väikeste ja suurte täpiliste põõsaste vahel?

  • Välised omadused. Väikeste liikide esindajatel on põsel põikis must triip, mida katkestab kaelal olev valge täpp. Kuid üksikisikutel puudub roosakas või punakas alandamine, kuid neil on punane kork, mille pea on musta servaga.
  • Linnud eristuvad toodetud helide olemusest. Esimene tüüp loob väga lühikese fraktsiooni, mis võib kesta kauem kui 0,6 sekundit ja sisaldab 12 kuni 13 võtet. Siiski on väga keeruline eristada kahte selle funktsiooni tüüpi tegelikult meenutab fraktsioon tahket heli. Kuid selle hääldus on väga kiiresti kadunud ja hävib kõrbes. Suure täpilise põõsa esindajad suudavad teha kuni 130 lööki minutis. Sel põhjusel kuuldakse toodetud heli sadu meetreid. Väikeste põldude osa sarnaneb sageli laululindude laulmisele.
  • Väike põõsas on veidi väiksem: pikkus on 14-15 cm,
  • Linnud erinevad elupaikade valikuvõimaluste poolest. Little Woodpeck soovib elada leht- ja segametsades, tiikide ja soode lähedal. Väldib tumedaid okaspuid.

Metsik on hämmastav metsaelanik. Tema roll ökosüsteemis on väga suur, seega pole mõtet küsida: "Kas see lind on kasulik või vastupidi"?

Suure mitmekülgse põõsaste käitumine

Suured värvikad põõsad eelistavad üksildast elustiili, igal inimesel on oma söödamaa. Kuid suurte lindude tihedusega võivad need krundid üksteisega ristuda. Sellistel juhtudel tekivad konfliktid, eriti pesitsemise ajal.

Suur täpiline põõsas sööb nii looma- kui taimset toitu.

Ainult ühe soo tütred on omavahel vastuolus, see tähendab, et mees ei pahanda, kui tema territooriumil on naine. Showdowni ajal löövad linnud üksteisega tiibadega. Samal ajal muutuvad nad ähvardavaks kujutiseks - veidi avavad nokk ja peapunased suled.

Suur täpiline põõsas on lind, kes ei ela oma elupaika, linnud on istuvad ja ainult põhjapoolsete piirkondade elanikud võivad elektrikatkestuse ajal muuta oma elupaika, liikudes soojematele ja toitvamatele maadele.

Kuulake suure rüüstlihase häält

Suured värvikad põõsad lendavad väga hästi ja ronivad puud. Kõige sagedamini ronivad põõsad ja lendavad ainult siis, kui nad vajavad teise puu juurde liikumist.

Täpiline põõsas toidu otsimisel.

Pähklid elavad erinevatel puudel, nad on valinud nii taiga puud kui ka linnaparke. Sellisel juhul ei karda lind inimest ega ela tema vahetus läheduses.

Täpiliste põõsaste toitumine

Suvel sattuvad põõsad erinevatel putukatel, mis on puude koor. Pähklid kontrollivad hoolikalt iga pagasiruumi. Linnul on pikk nokk ja suur tundlik keel kuni 4 cm pikkused. Lindude keelega määratakse putukate olemasolu, mille järel on umbes 10 cm sügavune auk õõnestatud. Pähklid saavad putukad pragudest ka keele abil.

Putukate otsimine algab puude põhjast, mille järel põõsas liigub järk-järgult ülespoole. Järgmises puus korratakse protseduuri uuesti. Suured täpilised põõsad valivad alati vanad puud, mis on puust mardikate poolt kahjustatud. Sellest järeldub, et põõsad on metsa puhastajad, kuna nad päästavad puid kahjuritelt.

Taimne toit sobib ka lindude söötmiseks.

Talvel söödavad põõsad taimset toitu: tammetõrud, pähklid ja seemned. Talvel on putukad äärmiselt haruldased. Kui toit ei ole piisav, peab saba muutma oma elupaigatsooni. Noored loomad ei tohi mitu aastat tagasi koju minna ja vanad linnud ei soovi oma harilikku eluviisi muuta.

Kevadel, kui seemned ja pungad on kadunud ja uued putukad ei ole veel ilmunud, söövad põõsad puud. Nad ekstraheerivad mahla tavalisel viisil, tõmmates puude koore oma tugeva nokaga.

Täheldatud põõsaste vaenlased

Pähklid on vaprad linnud, nad ei karda röövloomi, vaid lendavad kiiresti ära ähvardava ohuga. Suured täpilised põõsad ignoreerivad inimesi, kui inimene jõuab puu lähedale, kus metsik istub, siis see lihtsalt liigub pagasiruumi teisele küljele. Ainult juhul, kui inimene on metskitsele kõrgendatud huviga, karjub ta valjusti ja lendab teisele kohale.

Kuid väärib märkimist, et tütred saavad inimestega hästi toime sadu aastaid. Populatsioonid ei ole väljasuremisohus, sest suurte kirevade põõsaste arv on pidevalt kõrge.

zoo-club-org