Kalad ja muud veeolendid

Kas on roosad delfiinid? Kus roosad delfiinid elavad?

Inimesed on tundnud delfiine juba ammu. Kokku on nendest tõeliselt unikaalsetest loomadest umbes 50 liiki. Ja peaaegu kõik neist - ookeanide sooja vee elanikud. On ainult väike perekond, mis sisaldab nelja loomaliiki, millest kolm on magevee elanikud - jõe delfiinid. Üks neist liikidest on Amazonase delfiin, mida nimetatakse ka roosaks. Kuid nagu selgus üsna hiljuti, kuskil USA edelaosas, tõeline ime hõljub - delfiin on intensiivselt roosa.

  • Kus elab roosa delfiin?
  • Põnev vaatepilt looduse maailmast - delfiinide mäng
  • Kas delfiinid söövad

Roosa ime

Ameerika Ühendriikides asub Louisiana osariigi edelaosas Kalsasyu soolajärv. 2009. aastal avastas kohaliku laevafirma Eric Rui kapten järve veekogudes haruldasema roosa värvi pudelilohelise delfiini. Ilmselt on see ainuke vaalaliste esindaja maailmas, kelle värv on nii haruldane. Kapten Rui sõnul ilmub pinnale ainulaadne loom, kellel on veel neli sugulast, kellest üks on ilmselt tema ema, kes ei soovi oma poja maha lasta.

Ebatavaline delfiin on täiesti sotsialiseeritud. Tema käitumine ei erine selle liigi teiste loomade käitumisest. On täheldatud ainult seda, et see ilmneb harvemini ja jääb pinnale pikemaks ajaks kui teised isikud. Teadlaste sõnul on delfiin üsna tervislik ja selle ebatavaline värv ei ole üldse ebasoodsate keskkonnatingimuste või kahjuliku päikesekiirguse tagajärg. Unikaalne loom vaatab maailma punaste silmade kaudu, mis näitab albinismi. Albinism on haruldane geneetiline tunnus, mida iseloomustab melaniini kaasasündinud puudumine - aine, mis põhjustab silmade, naha ja juuste värvi.

Niisiis, ainulaadne roosa delfiin on ekspertide sõnul albiino, kuigi see on täiesti arusaamatu, kuidas ta sellist haruldast geneetilist kvaliteeti pärineb.

Amazoni roosad delfiinid

Kui aga räägime vaalaliste haruldasest värvist, ei ole glamuurne albiino delfiin nii üksildane kui see võib tunduda. Inia või Amazoni jõe delfiinid sünnivad halli-halli valge kõhuga. Vanusega on nende keha roosakas või sinakas. Kuidas juhtus, et delfiinid - soolavee algsed elanikud, asusid jõgedesse? Hinnanguliselt on 15 miljonit aastat tagasi maailma ookeani tase kõrgem. Praeguse Lõuna-Ameerika suured alad olid veesamba all. Pärast ookeani taganemist jäid delfiinid endistele aladele.

Jõe delfiinid erinevad kõigist tuntud ookeanidest. Neil on tugevalt piklik nahkne nina, mis sarnaneb nokaga. Peamine erinevus seisneb selles, et delfiinide kaela nikad ei ole ühendatud ja pea võib pöörata 90 kraadi nurga all. keha suhtes. See on väga mugav, kui ujutatakse üleujutatud puude vahel, mis leiduvad Amazonast ja selle lisajõgedest. Jõe delfiinide haru varem kui teised vaalaliste ühisest esivanemast eraldatud ja iseseisvalt arenenud. Seetõttu on neil koos ühiste omadustega mõned omadused, mis eristavad neid ookeani delfiinide esindajatest.

Amazoni roosad delfiinid on aeglasemad kui nende merel. Tavaline liikumiskiirus on 3-4 km / h ja maksimaalne kiirus on umbes 18. Amazoni liinid on mängulised ja uudishimulikud, kergesti talitatavad, kuid raskesti õpetatavad. Seetõttu on neid akvaariumis harva näha. Kohalikud peavad delfiinid pühadeks loomadeks. Delfiinide järel leiavad kalurid kala. Lisaks hajuvad piranha välismaalased.

Roosa delfiinid elavad Lõuna-Ameerika suurimates jõgedes - Amazonas, Orinocos, mis voolavad läbi Boliivia, Peruu, Brasiilia, Venezuela, Colombia, Guajaana territooriumi. Amazoni delfiinid on Rahvusvahelises Punases Raamatus loetletud ohustatud liikidena.

Harjumused ja käitumine

Enamasti elavad need delfiinid kogu oma elu ühes kohas, ainult mõnikord (hooajalise rände ajal), nagu eespool märgitud, nad liiguvad.

Looduses on roosad delfiinid (inias) uudishimulik ja mänguline. Nad ei ole halvad, kuid mitte üldse koolitatavad, sest nad on üsna agressiivsed. Sel põhjusel ei sisalda roosad delfiinid ookeanides.

Tuleb märkida, et välismaalased ei karda piranhasid, mis on täis Amazonase vett, nad isegi hajutavad neid. Vetes, kus on Amazoni delfiinid, tunnevad puhkajad ohutut ja kalurid otsustavad kalade koolide olemasolu.
Nad juhivad üksildast elustiili ja see ei takista neil üksteisega valjusti suhelda. Nad avaldavad kuni umbes 12 erinevat heli - karjuvad väga kõrgetel toonidel, karjuvad, vineerivad, haukuvad, klõpsavad jne. Iga päev, mil nad elavad, on nad üsna aktiivsed.

Kuigi nad ei uju väga kiiresti (vähem kui 3 km tunnis), on nad täiesti manööverdavad. Vee all võivad delfiinid jääda kuni 2 minutiks. Sukeldumisel otsivad nad krabi ja kala.

Tänaseks ei ole nende eluiga täpsustatud.

Kust näete sellist imet?

Amazonase basseinis, sealhulgas kogu jõesüsteemis.

Lähemale Amazon Regia hiiglaslikele vesililjadele, mis kasvavad mõnedes Amazonase piirkondades

Ja SIIA, õpid kõike muud selles piirkonnas elavat kala, hiiglast Arapaime

See tähendab seda Saar asub Brasiilia ja Boliivia ning Põhja-Peruu ja Venezuela vetes.

Lisaks on Amazonase lisajõed ühendatud Orinoco jõega, nii et ka seal on see kergesti nähtav.

Nad elavad ka Ladina-Ameerikas ning jõe või järve suurus ei ole oluline.

Selle kala elupaik on tõeliselt vapustav.

Amazonase veed on peaaegu valged tänu uskumatule kogusele muda. Nad on peaaegu läbipaistmatud.

Maailma suurima lilja lehed õitsevad oma pinnal ja kaldal kasvavad erinevad puud - papaia, kiniinipuud, paljud palmipuud.

Tavapärases elus on Amazonase delfiinid väga konservatiivsed ja ei muutu kohtadesse.

Ainus erand on hooajaline ränne. Kui jõe veetase langeb, otsivad nad sügavamat kanalit.

Kui jõgede üleujutus on sageli üleujutatud üleujutustel. Ja kui vihmaperiood saabub, saavad nad ühe jõe vesikonna vahetada teise.

Need delfiinid elavad erinevalt Musta merest, mis on meie jaoks tavalised, üksi elades, kogunedes suurtesse rühmadesse ainult aretusperioodi jooksul.

Aretus

Sageli saate kohtuda paari delfiiniga - ema ja poiss.

Reproduktiivsuse olemust ei ole veel uuritud.

Pean olema mehed võitlevad omavahel naise eest.

Viimane elab pärast lapse pikka aega ilmumist madalas vees.

Lõppude lõpuks ei ole ka röövloomi ega piisavalt toitu noortel on palju lihtsam tõusta madalast sügavusest õhku saada.

Ema toidab last piima umbes aasta. Kuid koos jäävad nad kuni kolmeks aastaks.

Delfiinide reprodutseerimise võime jõuab vaid 5 aastani.

Siis said nad kokku pakkides ja naise vastu võitlemisel hammustavad nad üksteist uimede eest. Ja mõnikord surma.

Iniumi kogu eluiga looduses pole veel teada.

Üksik elustiili tõttu ei ole boutol hierarhiat.

See aga ei takista neil aeg-ajalt üksteisega suhelda.

Nad teevad umbes 10 kuni 12 erinevat heli. - karjuvad, kõrgetes toonides karjuvad, haukuvad, vinguvad, kajakad klõpsud ...

Inia juhib üldjuhul üsna aktiivset elustiili, sõltumata kellaajast.

Ja laske neil mitte liiga kiiresti ujuda (ainult kuni 3 kilomeetrit tunnis), kuid nad on samal ajal suurepärased manööverdamisel.

Sukeldumisel võivad nad jääda vee alla kuni 2 minutiks.

Just sellistel hetkedel otsib iiria kala või krabisid, mis muda peidavad.

Kõige sagedamini otsivad Amazonase magevee delfiinid toitu vee ja jõe suudmealade, samuti ranniku lähedal.

Nendes kohtades olev vesi ei ole väga läbipaistev, nii et vibu peab rohkem tuginema kuulmisele ja selle kajavarustusvõimele.

Keskmiselt päevas sööb delfiin umbes 12 kilogrammi väikest kala.

Nad ei keeldu kilpkonnast või krabist magustoiduks.

12 kilogrammi on umbes 2 protsenti Inia massist, mis selgitab delfiini täiuslikkust.

Sageli ühendavad Amazonase delfiinid suurte saarmate või muude delfiinidega - tukashi, et püüda kala ühiselt.

Samuti on iniii väga oluline roll jõgede ökosüsteemide säilitamisel.

Söömine peale teiste kalade, piranha, on võimas tõrjutus selle kala kontrollimatule paljunemisele.

Looduses elavad iniii on väga uudishimulik ja armastavad mängu.

Lisaks ei jäta nad kunagi haavatud sugulast.

Nad ei karda paate, sageli nende kõrvalt ujuma ja nende kala hirmutamiseks.

Bowto peamised vaenlased on anakondid, jaguarid või bluffitud haid.

Inimesed ei kuulu sellesse nimekirja, sest Amazoni delfiinide väljavõtmisel ei ole mingit erilist mõtet.

Liha kõva liha, väga vähe rasva ja nahka saab kasutada ainult amulettidel ja kilpidel.

Varem olid need delfiinid kalurite poolt püütud ja tapetud, kui välismaalased on suured võrgud purustavad ja neisse püütud kala söövad.

Aga Ladina-Ameerikas on see seadusega keelatud.

Uuri välja, mis koht Peruu maailmakaardil asub

Või lugege SIIT selle riigi pealinnast - Lima linnast

Kohalikud usuvad teist püha. Nende delfiinidega seostatakse mitmeid legende.

Üks neist ütleb öösel, et bowto muutub ilusaks noorteks meesteks, kes röövivad naised oma klanni jätkamiseks.

Teisest küljest on India tegelikult kurja nõid, kes on noor ilus pikakarvaline tüdruk.

Sellises vormis meelitab ta poisid jõe kaldale, kus ta seejärel neid ümbritseb ja triumfeeriva nuttega viskab end lainetesse, uputades tema ohvri.

Aga kui te ei karda neid vanu lugusid ja soov näha haruldasi kala on ainult suurenenud - siis on aeg valmis tee ettevalmistamiseks.

Kuhu vaadata

Võite minna kõige lihtsamini - korraldada giidiga ekskursioon mis tahes Lõuna-Ameerika riiki, mis lubab reisida ümber Amazoni (tavaliselt kirjeldatakse alati võimalikku kohtumist boutoga).

Nii et Reisi Ecuadorisse 17 päeva maksab teile umbes 3500 dollarit inimese kohta.

Võite imetleda Amazonase delfiini, ostes reisibüroos reisi Ladina-Ameerikasse.

Mitmes riigis (näiteks Argentiinas, Venezuelas ja Brasiilias) külastades suurendate oma võimalusi näha Indiat.

Uuri välja, miks Argentina teeb parima veini.

Ja SIIA näed Roraima platoo ning avastate imelise maailma

See artikkel räägib teile Natali suurest linnast ja kuurordist Brasiilias:
http://latintour.ru/braziliya/br-goroda/natal.html

See maksab teile 14 päeva eest umbes 8000 dollarit.

Kui te ei soovi, et teiste vaatamisväärsuste kontrollimine oleks häiritud Tahad liituda loodusega - valida Amazonase ringkäik.

See maksab 8 päeva jooksul keskmiselt 1200 dollarit.

Selle aja jooksul külastate rahvusparki ja varusid ning näete kindlasti roosa jõe delfiini iniat.

Kokkuvõttes:

  • Amazoni delfiinid ei ela vangistuses
  • on hämmastav roosa värv,
  • tihe keha, millel on kitsas pea ja õhuke saba,
  • Neid võib leida Amazonase ja Orinoco vesikondadest,
  • elavad enamasti üksi
  • söövad kala, krabisid ja kilpkonnad,
  • vabakutselised on lahke ja uudishimulik,
  • ei ole kaubanduslik väärtus
  • seadusega kaitstud
  • Näete neid, käies Amazonase või Ladina-Ameerikas.

Kuidas see välja näeb

Neljast praegu olemasolevast delfiinist on Amazonase suurim. Täiskasvanud üksikisikute keha pikkus võib ulatuda 2,5 m-ni ja kaal - 200 kg, samal ajal kui mehed ületavad oluliselt emaseid. Nende massiivne spindlikujuline keha lahjendatakse saba poole ja pea lõpeb lühikese harjasega kaetud õhukese nokaga. Vastupidi, seljapeal on pikk kitsas harja või küünis. Rinna- ja kõhupõletike lobid on ümmargused ja laiad, sageli kaetud servadega. Keha värv muutub vananedes. Noorte inimeste värv on helehall ja täiskasvanutel on roosa või sinine selja ja kerge kõht. Jõgedes elavad delfiinid on kergemad kui nende järve vastaspooled.

Eluviis ja bioloogia

Amazoni delfiinid on istuvad, liiguvad veekogude veetaseme kõikumiste tõttu veidi. Kuivhooajal järgivad nad suurte jõgede oru, et kaitsta ennast võimalikult palju dehüdratsiooni eest. Ja reostuse ajal võivad nad ühest jõgede vesikonnast teise otse üleujutatud maale liikuda. Nad elavad üksikult või paaridena, tihti näete vasikat, palju harvemini - kuni kuue inimese rühmi. Nad on rahulikud ja aeglaselt liikuvad loomad, kes ujuvad palju aeglasemalt kui enamik teisi delfiine. Nende liikumise keskmine kiirus on 2,2 km / h ja maksimaalne - 22 km / h. Samal ajal on nad väga manööverdatavad, suudavad sukelduda nõrgalt ja kergesti veest välja hüpata. Amazoni delfiinide toitumine koosneb peamiselt väikestest kaladest. Nad söövad isegi piraane, krabisid ja Amazonase kilpkonnad!

Amazoni delfiinide peamised meeleorganid on kuulmine ja lõhn. Hoolimata oma väikestest silmadest on nende nägemus hästi arenenud, nagu teised delfiinid, kasutavad nad kaevandamist ja veetmist veealuses keskkonnas. Liikide aretusprotsessi ei ole piisavalt uuritud. Teadlased usuvad, et tegemist on polügamaalsete loomadega. Rasedus kestab 11 kuud, umbes aasta naine toidab last piimaga. Keskmiselt jäävad ema ja laps kokku umbes kolm aastat ja sünnide vaheline intervall võib olla kuni 36 kuud. Puberteedi algus sõltub keha pikkusest ja tavaliselt toimub see viie aasta pärast. Nende looduslike vaenlaste seas on kõige ohtlikumad nüri haid, mustad caimans, jaguarid ja anaconda. Täpne eluiga teadmata.

Looduses elab merel 32 delfiiniliiki ja nelja jõe delfiiniliiki. Lisaks Amazoni, Hiina ja Ganga delfiinidele elavad jõed, järved ja tammid ning Lappani delfiinid võivad elada nii värskes kui ka soolases vees.

Loetletud punases raamatus

Amazonase delfiin kuulub Rahvusvahelise Looduskaitse Seltsi Punase Nimekirja, millel on DD kaitse staatus. Sellel liigil ei ole kaubanduslikku väärtust. Kuid osa elanikkonna elanikkonnast sureb kalavõrkudega juhusliku löögi tõttu või hävitab tahtlikult kalurite kättemaksu käikude eest. Tänapäeval karistatakse seda barbaarset tegevust seadusega. Mõned Amazonase delfiinide keha osad lähevad traditsioonilise meditsiini vajadustele. Kohalikud tervendajad kasutavad nende imetajate rasva erinevate traditsiooniliste potionide ja salvide valmistamiseks, eeskätt reuma jaoks. Suurim oht ​​liikidele on pestitsiidide ja raskmetallidega jõgede tööstuslik reostamine ning metsade hävitamine, mis toob kaasa toiduainete pakkumise vähenemise ja looduslike elupaikade kadumise. Võrreldes teiste jõgede delfiinide liikidega on Amazonase olukord suhteliselt stabiilne. Praegu ei ole selgeid suundumusi arvu vähendamiseks või vahemiku vähendamiseks.

Klassifikatsioon

Kuningriik: Loomad (Animalia).
Tüüp: Chordata (Chordata).
Klass: Imetajad (imetajad).
Valdkond: Hammastatud vaalad (Odontoceti).
Perekond: Inia (Iniidae).
Rod: Inia
Vaata: Amazoni delfiin (Inia geoffrensis).

Välimus

Nendel delfiinidel on üsna järsk otsaesine, suhteliselt õhuke ja kergelt kaardus nokk, mis on juhuslikult raamitud alumise ja ülemise lõualuu lühikeste harjastega, hästi määratletud kaelaga, mis võimaldab loomal pöörata oma pea paremale ja vasakule 90 kraadi. Seljapunase asemel - küürus. Terve keha, mis on kergelt hõrenenud saba poole.

Roosa delfiinide iseloomulikuks tunnuseks võib olla silma struktuur. See erineb teiste vaalaliste silmade struktuurist selles, et lääts ja sarvkesta on kollase värvusega, kaitstes seega delfiinide silmi päikesevalguse eest. See loob "päikeseprillide" mõju.

Keha värvus on roosa, hallikas-sinine või valkjas.

Teadlased on tuvastanud mitmeid ebatavalise värvi ilmnemise delfiinides esinemise põhjuseid. Peamised neist on:

roosa värv, mis on omandatud mitmete haavade tõttu ja mis on mõeldud vastassugupoole inimeste meelitamiseks

roosa värv tagab kapillaaride lähedus naha pinnale

geneetiline tunnus, mille tunnuseks on suure hulga punase pigmendi sisaldus kudedes või üheaegselt kõigi nende tegurite kombinatsioon.

Toitumine ja elustiil

Sõltuvalt veetaseme kõikumisest võivad roosad delfiinid rännata, kuid enamasti on need loomad istuvad. Tavaliselt hoitakse delfiine ükshaaval, harva paaridena, harvemini võib neid täita 4-6 inimesest koosnevate rühmadega. Suureid karju vaadeldakse ainult kohtades, kus toit on kogunenud või aktiivse paljunemise perioodil.

Roosa delfiinide peamine toit on väike kala, täiskasvanud isik sööb 9-12 kg päevas. Lisaks võimaldab lõualuu ja hammaste struktuur neil püstitada jõe kilpkonnad ja krabid.

Jahipaik valitakse tihti ranniku lähedal või jõgede suus, kus vee hägusus on kala ebamugav tegur, mis teeb selle jahipidamise palju lihtsamaks.

Looduses on roosad delfiinid üsna mängulised ja väga uudishimulikud. Они всегда проявляют заботу о своих раненых или попавших на мель сородичах.

В неволе животные, как правило, не живут дольше 33 месяцев, о продолжительности их жизни в природе данных нет.

Предположительно, розовые дельфины полигамны. Nende polügoonia tunnused, mille põhjal sellised järeldused tehti, on meeste ja seksuaalse dimorfismi agressiivne käitumine. Sageli võib isaste kehal näha hammustusi ja hõõrumisi - need on jäljed, mis on jäänud naise võitlusest.

Roosa jõe delfiin on ainulaadne olend, mis tänu oma ebatavalisele värvusele meelitab turiste üle kogu maailma. Akvaariumis ja akvaariumis hoitakse neid väga harva nende loodusliku agressiooni tõttu.

Vaadake videot: Kent Hovind - Seminar 2 - The Garden of Eden MULTISUBS (Veebruar 2020).

Загрузка...
zoo-club-org