Kalad ja muud veeolendid

Belukha imetaja ja selle omadused

Pin
Send
Share
Send
Send


Belugas on suured loomad: nende keha pikkus on 3-5 meetrit, kaal on 500-1500 kg. Mehed on umbes 25% pikemad kui naistel ja peaaegu kaks korda rohkem.

Vastsündinud vaalad on pruunid, siis järk-järgult heledamaks, saades ühe aasta vanuseks halli värvi. Täiskasvanud on valged või kergelt kollakad.

Beluga vaalade iseloomulik tunnus on liikuv kael, tänu millele suudavad nad erinevalt enamikust vaaladest oma pead ühelt küljelt ümber pöörata.

Teine tunnus on seljapea puudumine. Selle asemel on tagaosas (keha keskelt ja sabalt) beluga haru.

Tähelepanuväärne on see, et valge vaal võib muuta väljendit "nägu". Kui vaal puhkab, tundub, et ta naeratab. Eriti muljetavaldav on suu avamine 32-40 hambaga.

Nende hambad lõigatakse ainult teisel või kolmandal eluaastal ning on võimalik, et nende põhifunktsioon ei ole üldse närimine. Belugas klõpsab tihti oma lõualuudel ja nende hambad võivad olla valjema heli saamiseks. Lisaks soovivad nad näidata oma "naeratust" oma sugulastele.

Täiskasvanutel on hästi väljendunud melon (ümmargune rasvapadi otsmikul), kuid see areneb aeglaselt ja vastsündinutel puudub täielikult. Üheaastastes poegades on melon juba üsna suur, kuid närvist eraldatud. Ainult 5-8-aastaselt (just sel ajal, kui puberteet algab) võtab rasvapadja tavaline vorm.

Melonit kasutatakse helide fokuseerimiseks echolokatsiooni ajal. See võime on elutähtis saakloomade sihtimiseks ja otsimiseks hämaras vees või pimeduses.

Loodus kindlustas, et valge vaal ei külmu külmas vees, pakkudes seda rasva kihiga. Pealegi on see kiht nii paks, et pea näib sellise keha jaoks liiga väike.

Elupaik

Eelajaloolistel aegadel elas belugas parasvöötme vetes. Tänapäeval elavad nad ainult Põhja-Venemaa ja Põhja-Ameerika, samuti Gröönimaa ja Spitsbergeni külmades Arktika meredes. Neid leidub nii rannikuvetes kui ka avamerel ja suvel jõe suudmealadel.

Beauforti meres idarände ajal peatuvad beluga vaalad umbes ühe nädala jooksul suurel Mackenzie jõe delnas ja seejärel jätkavad teekonda. Mõnes piirkonnas, nagu Svalbard, tulevad vaalad liustike jalamile.

Eluviis

Enamikel aastatest veedavad beluga vaalad rannikust kaugel, suurte jäämahtudega piirkondades ja mõnikord suurtes polünyades pakendijäägis.

Juunist septembrini kogunevad need sadad vaalad jõgede suuresse suudmetesse. Praegusel ajal nad molt: vana kollane nahk koorib maha ja asendab uue läikiva valge naha.

Kõige seltsivad vaalad

Laulavad vaalad on vaalaliste seas üks sotsiaalsemaid loomi. Neid nähakse harva üksi. Sadade ja tuhandete belugade klastrid on üsna tavalised ja hõlmavad sageli palju ruutkilomeetreid. Tundub, et selline klaster toimib tervikuna, kuid kui vaatad ülalt, näete, et see koosneb paljudest väikestest rühmadest, tavaliselt sama suurusega või soost inimestest. Vasikate naised saavad kokku, suured täiskasvanud mehed moodustavad ka eraldi rühmi.

Valged vaalad suhtlevad helisignaalide ja näoilmete kaudu. Nad teevad palju erinevaid helisid, sealhulgas mumbling, chirping, vilistamine, kiristamine jne. Vee all meenutavad nende vaalade karjade helid barnyardi heli. Vee kohal võivad kuulda mõned nende poolt väljastatud helisignaalid.

Liikuv suu ja kael võimaldavad beluga vaaladel üksteisega suhelda ja näoilmeid kasutada.

Mida valged vaalad söövad?

Beluga vaalade toitumine on üsna mitmekesine. Igasugused koolikala, lest, erinevad ussid, krevetid, koorikloomad ja molluskid on nende jaoks toiduainetena.

Laulvad vaalad tavaliselt jahti põhja alt kuni 500 meetri sügavusel. Nad võivad sukelduda sügavamale kui 1000 meetrit, piirates neid ainult hingamisteede pausi kestusega, mis tavaliselt on 10-20 minutit.

Liikuv kael võimaldab vaaladel visuaalselt ja akustiliselt skaneerida põhja põhjapinda. Nad võivad nii vett imeda kui ka välja lasta, et varjupaigast varjatud ohver saada.

Aretus

Rasedus kestab 14-15 kuud. Sünnitus esineb kõige sagedamini suvi alguses, kui jää merel puhkeb. Tavaliselt sünnib üks poiss, kaksikud on äärmiselt haruldased.

Vahetult pärast sündi luuakse tugev side ema ja lapse vahel. Laps võib rinnapiima süüa rohkem kui kaks aastat. Kogu aeg, ema ja laps on peaaegu lahutamatud. Raseduse ja imetamise täielik reproduktiivtsükkel kestab 3 aastat või rohkem.

Belugade kaitse looduses

Belugas naaseb suvel elupaikadesse samadel marsruutidel, isegi kui neid seal jahitakse. Selline püsivus on muutnud selle liigi eriti haavatavaks. Nad on nii konservatiivsed, et eelistada tuttavaid rändeteid ja aretuskohti, kus nad ei asu vabanenud territooriume, kus elanikkond hävitati. Üks nendest kohtadest - Labradori poolsaarel Ungava. Varem olid siin valged vaalad üsna arvukad, kuid täna neid praktiliselt ei esine.

XYIII ja XIX sajandil sõitsid Ameerika ja Euroopa vaalutajad sadu belugasid kaldale. Põlisrahvad viisid neid jahti, kuid minevikus hakkasid nad üsna vähe looma, ilma et elanikkonnale märkimisväärset kahju tekitataks. Kaasaegsete eskimo jahimeeste varustusse kuuluvad kiire tulekahju vintpüssid, harpuunipüstolid ja mootorpaadid, nii et selline jaht võib tõsiselt kahjustada vaalaliste populatsiooni.

Praegu on arvestatud, et beluga vaalad on maailmas umbes 100 tuhat ja aastane kogupüük ulatub sadadest kuni tuhandeteni. Suurimat muret põhjustab aga beluga elupaikade halvenemine naftaväljade arengu ja hüdroelektrijaamade ehitamise tõttu, kuigi globaalne soojenemine võib olla ka tulevikus probleemiks.

Välimus

Et mõista, mida valge vaal välja näeb, tuleb ette kujutada suurt delfiini väikese peaga nokaga (nina). Looma iseloomulik tunnus on suure silmapaistva otsa kohalolek pea kohal, mistõttu nimetatakse beluga valgesid sageli "lobastiks". Nende emakakaela selgroog ei ole sulandunud, seetõttu võivad vaalaliste esindajad erinevalt enamikust sugulastest oma pead eri suundades muuta.

Belugadel on väikesed ovaalsed rinnaääred ja võimas saba, kuid seljapeal pole.

Täiskasvanud loomadel (vanemad kui kolm aastat) on valge monokromaatiline nahk, millest nende nimi on. Imikud sünnivad sinise või tumeda sinise värviga, kuid aasta pärast on nende nahk särav ja muutub õrnaks sinakas-halliks.

Beluga on muljetavaldava suurusega imetaja: isased jõuavad 5-6 meetrit ja kaaluvad vähemalt 1,5-2 tonni, naised on väiksemad.

Elupaigad

Need mereelanikud on valinud Arktika ookeani veed - Kara, Barents, Chukchi mered. Valge meres leidub tihti Solovetski saarte lähedal. Kõige tihedamalt valged vaalad asuvad vahemikus 50 ° kuni 80 ° põhjalaiust. Vaikse ookeani marginaalsed mered - Okhotski, Jaapani ja Beringi meri - elavad Läänemerel (Atlandi ookeani vesikond).

Belukha on mereimetaja, kuid saagikoristuse ajal siseneb see sageli põhjapoolsetesse jõgedesse - Amurisse, Obi, Leenasse, Jeniseisse, mis sõidab sadu kilomeetreid ülesvoolu.

Belugase ratsiooni aluseks on koolikala - moiv, heeringas, Arktika tursk, tursk, Vaikse ookeani navaga. Neile meeldib süüa lest, libu, harilikke koorikloomi ja peajalgseid.

Need imetajad saadetakse kala suure karja alla. "Vestlus" omavahel ja üheskoos tegutsevad, püüavad kalad madalasse vette, kus on seda mugavam püüda.

Valge beluga imeb ja neelab oma saagi täielikult. Täiskasvanu tarbib päevas vähemalt 15 kg kala.

Rahvastiku staatus

Belukha - kaitstud imetaja. "Valge vaalade" populatsioon on XVIII-XIX sajandil oluliselt vähenenud, kui nad said kõrgekvaliteedilise rasva, maitsva õrna liha ja paksude nahkade tõttu ihaldajate ihaldatud saagiks. Hiljem kontrolliti beluga püüdmist ja praegu on nende loomade arv ligikaudsete arvutuste kohaselt 200 tuhat inimest. Seetõttu ei ole ilmset ohtu, et belugad kaovad, kuigi nad kannatavad suuresti Arktika intensiivse arengu tõttu ja Arktika ookeani vete reostuse tõttu.

Huvitavad faktid

Beluga vaaladel on väga arenenud koon lihaseid, nii et nad suudavad muuta näo väljendust, st näidata kurbust või viha, rõõmu või igavust. See hämmastav võime ei ole kõikidele veealustele elanikele omane.

Belugas ujub põhja laiuskraadidel, nende looduslik isolatsioon tagab tugeva naha kuni kaks sentimeetrit ja võimas rasvakiht kuni 15 cm, mis kaitseb loomi hüpotermia eest.

Belugasit nimetatakse "polaarseks kanaarideks" või "laulvateks vaaladeks", sest nad teevad kuni 50 erinevat heli, samuti ultraheli klikke, mille kaudu nad omavahel suhtlevad. "Valged vaalad" võtsid valjusti kuulda, et vene idioom "roar beluga" läks.

Belukha - vaal või delfiin?

Nüüd sa tead kõike sellest merest. Kuid jääb lahtiseks küsimuseks, kas beluga vaal on vaal või delfiin. Inimeses nimetatakse seda kui polaarset või valget delfiini. See nimi sai alguse looma välimuse ja elupaiga tõttu. Aga bioloogilises mõttes kuulub valge vaal vaalade meeskonda ja delfiini võib nimetada selle nõbu. Nende esivanemate evolutsiooni teed erinesid mitu miljonit aastat tagasi. Seetõttu on õige öelda, et valge vaal on vaal, mitte delfiin.

Kuidas valge vaal välja näeb?

Mehed ulatuvad 6 m pikkusse ja kaaluvad kuni 2 t, naised on veidi väiksemad. Elu jooksul muutub valgete vaalade värv: vastsündinute nahal on särav sinine toon, aasta pärast muutub see sinakas-halliks ja 3-5 aasta vanuseks - valge. See nahavärv on see, et looma nimetati beluga. Kaela selgroolülid ei ole kokku sulanud, nii et valge vaal, erinevalt enamikust vaaladest, on võimeline oma pead keerama, mis on kasulik jääl manööverdamisel. Belugase nahk on sama tihe kui armor, kaitstes loomi kahjustuste eest jää vahel ujumisel. Paks subkutaanse rasva kiht, mis moodustab 40% beluga kehakaalust, säästab hüpotermiast. Tal ei ole seljaäärikut, nii et loomale anti ladinakeelne nimi delphinapterus, mis tähendab "tiivitu delfiin".

Punases raamatus

1996. aastal oli maailma punase raamatu valgete vaalade kaitsestaatus VU. Selle liigi populatsioon on praegu umbes 100 000 inimest ja samal ajal viimastel aastatel on mõnedes piirkondades beluga vaal praktiliselt kadunud. Rahvusvahelises punases nimekirjas on valgetele vaaladele valveseisund NT. Kuid see ei tähenda, et liigi praegust olukorda saab hinnata jõukaks. Valge vaala globaalne populatsioon koosneb suurest hulgast kohalikest alampopulatsioonidest, seetõttu peegelduvad kohalikud protsessid liigis tervikuna. Kõige tõsisem oht ​​selle liigi olemasolule on vaalapüük. Kuna valget vaala iseloomustavad filopaatia, on need väga ettearvatavad. Poachers arvutab kergesti need jõesuudmed, kus suvel on palju belugasid, ja liik muutub haavatavaks. Lisaks viis see maailma ookeani üldise reostuse, naftatootmise, tööstusliku kalapüügi, ülemaailmse kliimamuutuse - kõik see tõi kaasa asjaolu, et beluga vaal kuulub kaitstud kategooriasse NT.

Huvitav fakt

Talvel jäävad belugad tavaliselt jää servale. Kuid nad võivad tungida väga kaugele jäävööndisse. Siin leiavad beluga vaalad avasid, millele nad ujuvad, et hingata. Samuti on neil võimalik jääkoores omaette teha auke, mis põhjustavad jääl kiiret ja teravat tagasilööki. Belugas säilitab polünyase kogu talve jooksul, sest kui augud on tõmmatud liiga paksasse jääkihti, võivad loomad surra.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org