Loomad

Loomade nimekiri: kirjeldus ja omadused

Taigas leidub selliseid imetajaid nagu muskushirv, põder, orav, põõsas, pruun karu, lendav orav, ilves, talupoeg, üksildane ja ermine. Hirved on üks kõige iseloomulikumaid esindajaid, kes elavad metsades, järvede, soode ja madalate kohtadega noortele lehtpuudega. Nad ei karda hundeid, sest nende tohutu tugevus ja kabjad võimaldavad võidelda igasuguse kiskja vastu - loomulikult, kui see ei ründa tagant. Muskuse hirv on väikseim metsloom. Tema koerte koerad on kõrgelt arenenud ja meessoost hirved on tuntud oma muskuse koti poolest, tugeva lõhnaga looduslikust ainest, mida parfüümitööstuses kasutatakse laialdaselt.

Kõige väärtuslikum karusloom elab seltsis, mis valib taiga kõige kaugemad osad jõgede ja ojadega elupaigana. Sable on seotud ka läbimatu seederiga, korraldades selle pesad selle juurte alla. Teine väike taiga, röövloom, elab kaevatud puude, kändude ja kivide all. Suurem kiskja, ilves, on taigas ainuke metsik kassiliik, mis juhib maapealset elustiili ja ronib puude suurepäraselt. Ta elab taigas ja kaljukassis, mis on uskumatu vastupidavusega ja viib rändava elustiiliga. Lendav orav näeb välja nagu tavaline orav, kuid selle naha külg moodustab karusnaha, mis ulatub ja muutub omamoodi tiibadeks, mis võimaldab lendaval liigal hüpata.

Taiga loomade elu

Taiga karm kliima muudab elu raskeks, kuid selle elanikud on sellega juba ammu kohanenud. Paljud loomad kasvavad talveks pikki karusnahka, mõned neist kasutavad lumi ajutise eluruumina ning valge jänes, ilves ja kaljukass saavad jalutada lumel tänu oma laiele jalale, millel on pikad ja kõvad juuksed.

Toidu sattumine taigasse on üsna raske, seega on taiga loomadel õnnestunud välja töötada oma toiduainete säilitamise süsteem. Niisiis, põhjapõdrad võtavad lumi alt sambla välja, jänesed haaravad põõsaste ja puude kooret ning sabad, karud ja ilves söövad männipähkleid ja okaspuude seemneid. Taiga territooriumil elavad oravad on varustatud talveks toiduga eelnevalt ning mägirollid ja karud talvituvad. Chipmunk salvestab sügisel toiduaineid, talvehooajal järgneb karude ja mädanike näide, süües oma varusid kevadel. Suvel toituvad taiga elanikud marjadest ja seentest ning röövloomad jahti väikestest närilistest.

Loomad taiga Venemaa

Nii jätkame selle piirkonna loomastiku uurimist. Venemaa taiga loomastikku esindavad ka järgmised liigid:

  • Hirved Sisse Meie riik on kõige sagedamini Altai piirkonnas. Sööb ainult taimseid toite, seeni ja marju, igihaljas puud puudusid. Nagu põder, hirvede armastuse sool. Kõik see on tingitud asjaolust, et loomade toitumises ei ole piisavalt mineraale. Hea aretus vangistuses.
  • Hirved Loom seostatakse ka hirvede perekonnaga. Venemaal elab kaks liiki: Euroopa ja Siberi metskits. Nad elavad peamiselt kohtades, kus lumekate ei kesta kaua. Kui lumi jõuab 50 sentimeetri, on see hirvede puhul kriitiline märk. Eelistab segametsasid.
  • Metssiga Teine loom, kes elab Venemaal. Külmades piirkondades elavatele inimestele on iseloomulik suur tugevus ja agressiivsus. Mõnel juhul võib metssiga kohtumine maksma elu. Taigas võib see loom kasvada kuni 4 meetrit. Kana, nagu karu, sööb kõike. Ta eelistab elada väikeste tiikide ja niitude läheduses, kus on lihtne toitu saada. Metsik on suurepärane ujuja ja jookseb hästi.
  • Fox. See on kõige salakavalam loom. Sellel on hea kuulmine, nii et isegi talvel on lumekihi all kuulda, kus hiir liigub. Fox sukeldub lume sisse ja püüab oma saaki. Ta elab peamiselt avatud aladel, kus tal on lihtsam toitu saada. Venemaa avatud ruumides on mitmeid liike: hõbedast rebast, arktilist rebane ja teisi.

Kokkuvõtteks

Hoolimata asjaolust, et taiga peeti praktiliselt avastamata kuni 19. sajandi keskpaigani, areneb selles piirkonnas iga päev linnastumine. Seetõttu vajavad loomad elupaikade kaitset ja kaitset. Lõppude lõpuks on see tõeline põhjaparadiis maa peal, kus jõgedes ja järvedes, sügavates metsades ja puhas õhk on selge vesi. Kui lähitulevikus midagi ei tehta, muutub planeedi kliima katastroofilise kiirusega, mis toob paratamatult kaasa taimede ja loomade surma.

Must karu (baribal)

Must karu või baribal moodustab eraldi liigi ja erineb pruuni karu poolest. See on väiksem kui grizzly, millega ta eksisteerib samas Põhja-Ameerika mandri piirkonnas ja abaluude vahel ei ole pruuni karu omadust. Sa võid kohtuda Baribaliga Alaska, peaaegu kõigis Kanada osariikides. USAs ei ole metsaline mitte ainult Mississippi naaberriikides. Must karu elab läänes, riigi idaosas ja tabab lõunapoolseid riike. Ta valis endale Mehhiko kesk- ja lääneosa. See tähendab, et see liik on levinud ka Põhja-Ameerikas, nagu Siberis pruun karu.

Mustade karude kaal varieerub sõltuvalt aastaajast, vanusest ja soost. Sügise perioodil kaalub baribal 30% rohkem kui kevadel, kui ta pärast talveunemist lahkub. Mandri idaranniku mustad karud on raskemad kui läänepiirkondade elanikud. Meeste kaal on 55–250 kg. Naised kaaluvad 40 kuni 170 kg. See tähendab, et daamid väiksemad tugevama soo esindajad. Täiskasvanud karu pikkus on 1,2-2 meetrit. Turjakõrgus on 70-105 cm, saba pikkus kasvab 8-17 cm.

Baribali karusnahk on must, lühike ja sile. Ainult koon on helekollane. Kuid mõnikord on karusnahkade karusnahkade varjundid. See võib olla tumepruun, must ja sinakas toon, valge. Ja viimane värv on väga haruldane. Maailmast sündinud sadadest karudest on ainult ükski omapärane ja ebatavaline mustade karude karusnahk. Valge baribals leidub peamiselt Kanada kirdeosas.

See männipähklite armastaja - taiga tüüpiline elanik. Tugeva pika nokaga tõmbab ta õrnalt välja küpse koonuse seemned. Pähklipurustaja libiseb neid röövliga, et einestada metsa serval. Ja kui näljane tibud teda ootavad, kannab ta toitu neile kõrgel männipuudel oksi ja sambla pesas. Talvel teeb ta pähklite varusid, varjates neid samblas või mädanenud puudes.

Tema panipaik külastab sageli erinevaid linde ja isegi loomi. Mõned seemned jäävad samblasse ja idanevad kevadel: sel moel osaleb pähklipureja Siberi setri mändis. Kui pähklid ei ole küpsed, söövad linnud mardikaid, röövleid, kuuseemneid, marju. Aastatel, mil koonused ei olnud viljakad, koguneb pähklipureja karjadesse ja tiirab, tihti lendades taiga tsoonist välja.

Paljud inimesed arvavad, et taiga kõige ohtlikum loom on karu, kuid see ei ole. Kõige ohtlikum on põder. Nimelt - isane põder perioodi ajal (“paaritumisperiood”). Sel ajal muutub meessuguhormoonidega joobes olev isane käitumises ebapiisavaks ja ta näeb konkurendina mõnda elusobjekti. Naise põetav põder ei ole huvitatud kellegi teisest, kes hoolib oma kallis - see on mõistetav (kes tahab?). Ja seetõttu on tema agressioon väga suur. Ta ründab lihtsalt liikumises. Ta võidab oma potentsiaalse rivaali eesmise küünega ja kui ta on mees, siis on praktiliselt mingeid võimalusi. Selle hiiglase löök (300–650 kg) on ​​väga tugev, mistõttu kohtumine põõsaga ajal on väga ohtlik. Kestus kestab sügisel, septembris-oktoobris.

Kõige atraktiivsemad naised on suurima sarvega isased. Sa ütled: sest selline mees näib olevat tugevam? Vale. Naine arvab, et kui sellel mehel on sellised suured sarved, tähendab see, et tal õnnestus saada nii palju toitu enda jaoks, et nii tugevalt konkureerida teiste selle põderadega, et tal õnnestus kasvatada nii suured sarved enda jaoks. Nii saab ta oma tulevaste järglaste jaoks palju toitu, järglased on terved ja tugevad. Kui võrrelda inimesi, eelistavad naised rohkem jõukamaid inimesi vähem jõukale.

Elk toidab ainult taimset toitu, nagu muide, lehmad ja hirved. Elk kuulub hirvede perekonda ja artiodaktüülide eraldumist. Hirved söövad põõsad, puud, samblad, samblikud, söödavad seened, erinevad maitsetaimed. Nad armastavad elada segametsades, millel on paks alakasvatus, rohkesti väikesi tuhka ja kaske. Sel moel sööb põder umbes 7 tonni sööta aastas. Ja talvel sööb see vähem, kuid säästab energiat.

Baran Dalla

Aastal 1877 nägi Ameerika zooloog William Hilly Dall (1845-1927) oma ekspeditsioonil Ameerika Ühendriikide kirde rannikul esmakordselt ja kirjeldas uut liiki, mida iseloomustab ebatavaliselt lumivalge karusnahk. Aasta hiljem avastas see loom metsloomade advokaadi ja kirjaniku John Muiri poolt Alaska mäe kahesuunalisel Denali mäel.

Mõne aja pärast sai ta nime Dalla ram. Seda nimetatakse ka õhukesteks jaladeks ja seda peetakse mõnikord kõrge hinnatasemega ram-alamliigiks.

Dalla lammaste looduslik elupaik on mägipiirkonnad 650–250 m kõrgusel merepinnast. Neil on tugevalt arenenud vajadus ühiskondliku elu järele. Naised moodustavad rühmad oma järglastega ja on väga sarnased teiste sarnaste rühmadega. Nende vahel on karjamaade ja sööda jagamisel peaaegu mingeid konflikte.

Mehed elavad ka rühmades ja vältivad enne paaritumisaja algust igasugust kokkupuudet naistega. Meeste seas on range hierarhia. Kogu võimsus kuulub suurima ja tugevaimale sarvele, millel on suurimad sarved. Kui sarved on ühesuurused, siis muutub juhi ametikoha vaheliste suhete selgitamine vältimatuks. Jäärad kummardavad oma pea maapinnale ja põrkuvad sarvedega 10-12 meetri kaugusele.

Tugeva kolju tõttu on vigastused väga haruldased ja võistlused ise võivad lühikese vaheajaga kestma mitu tundi.

Dallah jäärad söövad suvel erinevate looduslikult kasvavate maitsetaimede ja põõsasektoritega ning talvel on nad rahul lumega kaetud sambla ja samblike vastu.

Põhjametsades on reeglina punane hirved. Rannikupiirkonnas on Põhja-Ameerikas Altai - marali metsades punane hirv - wapiti. Hirved toidavad taimset toitu. Toit on mitmekesine: erinevaid maitsetaimi, seeni, marju. Sööb männivardad, kuusk, seeder. Tänu keha mineraalide puudumisele soovivad hirved lüüa maapinda, kus on palju soola, lähenevad tahtlikult nende jaoks ette valmistatud soolase pinnaseni. Talvel on loomad sunnitud oma energiat täiendama peaaegu kogu päeva. Looduses elavad hirved keskmiselt kuni 20 aastat, 5-6-aastased jõuavad puberteedi perioodini. Noorte meeste sarved hakkavad ilmuma igal aastal.

Nagu ka kõik artiodaktüülid, kasvatatakse punast hirvet vangistuses. Kaug-põhja rahvaste jaoks on ainsad hirved ainuke elu allikas. Kasutatakse kõiki selle looma osi. Hirved liha on meeldiv, ei sisalda parasiite, kuna hirved ei söövad porgandit ega muid loomi. Venison tarnitakse Venemaa turule Yamal-Nenetssi autonoomsest piirkonnast. Sarvede kasv jätkub keskmiselt 12 aastani, siis sarved vananevad, võrsete arv väheneb, sarved nõrgenevad.

Noorte hirvede sarved on väga tähtsad traditsioonilises meditsiinis. Altai linnas on maralsid paljude aastate jooksul spetsiaalselt sarvedeks kasvatatud. Sarved on ära lõigatud elavatest hirvedest ja sarvede lõikamisel hakkavad nad veritsema. Mariaalaste sarvede vesilahuse ekstrakti kasutatakse toonikuna, mille alusel valmistatakse preparaate.

Veerud - väikese röövloomade ja trocheeside röövloomad. Veerusid võrreldakse sageli naaritsatega. Ja see ei ole mitte midagi: nad on Euroopa naaritsale väga lähedased nende geneetilistes omadustes. See on väike loom: selle suurus on ainult umbes 30 cm (ninast saba põhjale). Kolonnil on väga ilus saba: pikk (rohkem kui pool kehast) ja väga kohev, peaaegu nagu müts. See toitub peamiselt väikestest närilistest, konnadest ja aeg-ajalt küttib jänesid ja linde. Ärge põlguge veergusid ja putukaid, konna, kala. See jahib peamiselt öösel või hämaras. Veeru peamine "konkurent" on sable, mille veerg tavaliselt püüab valitud kohtadest välja viia.

Üldine kobras

Ühine kobras või jõgede kobras on suurim vanade maailma närilistest, selle kaal on kuni 30 kg. Keha on kükitama, üle 1 m pikk, 35 cm kõrge, saba kuni 30 cm, on äsja kuju. Naised on meestest suuremad. Saba peal ei ole villa, vaid harjad ja suured kaalud. Käpad on lühikesed, viis sõrmedega, tagumised ja membraanid. Küünised on suured, väändunud ja tagajalgade teine ​​varba haaratud küünis on omamoodi kamm, mida kobras kammib karusnaha. Ta on väga puhas.

Kobra keha on kohandatud sukeldumiseks: silmad läbipaistvate vilkuvate membraanidega, mis sulguvad sukeldumisel ja kaitsevad silmi vigastuste eest. Ka tihedalt suletud ninasõõrmed ja kõrvad. Kobras on oma huultel eriline kasv, mis sulgub vees ja ei lase keskel veet ja 2 hammast kinni. Nende hammastega saab ta vee all närida.

Bobidel on paks ja pikk karusnahk, tumepruun värvus, mille paksus ei ole väiksem kui niiske. Käpad ja saba on mustad. Luksuslik karusnahk ja nahaaluse rasva kiht säilitavad soojust isegi jäises vees. Vee all võib kesta 10-15 minutit ja ujuda kuni 700 m-ni.

Beavers elavad Euroopa ja Aasia lehtmetsades, väikeste metsade jõgede ja järvede kaldal kaevatud õlgades, mis talvel sügavkülmast ei jää. Kui kaldal on tasane ja auk ei saa kaevata, ehitatakse koonusekujuline maja, mis on kaetud puidupuust, seinad on kaetud muda või saviga.

Beavers elavad peredes või üksi. Pered koosnevad kahest täiskasvanust ja 2 viimasest pesakonnast. Need paarituvad talve lõpus ja suvi alguses ilmuvad 2-4, maksimaalselt 6 poolpimedat kobrast, mis on kaetud villaga. 2 päeva pärast on vastsündinutel juba ujumine ja 20 päeva pärast saavad nad ise toitu. Nad muutuvad seksuaalselt küpseks 2 aasta pärast, seejärel lahkuvad isa ja ema auk. Beavers elavad 10-17 aastat ja vangistuses - kuni 35 aastat.

Asub veekogude (jõgede, järvede, tiikide, soode) rannikuvööndis, valides taimestiku rikkalikke kohti. Metsaline on ettevaatlik, kuid liiga aktiivne, seda võib leida mis tahes kellaajal. Kuid sagedamini võib seda näha hämaras.

Peamine toit on vee- ja maismaataim (sedge, pilliroog, pilliroog, horsetail). Võib püüda konnat, väikest kala ja praadida. Loomad on ujumisel ja sukeldumisel suurepärased, ilma õhu all vees võivad nad jääda kuni 18 minutiks.

Looma saba mängib rooli, tagajalgade - tõukurite rolli vees. Maal ei ole nad nii karmid. Muskrat on osav hunnikute ja luukide ehitaja. Majad tõuseb veemõõturi kõrgusele ja on koonilise kujuga. Need on ehitatud veetaimede varredest ja vee "tornile".

Kõrged kaldad kaevavad kuni 10 meetri pikkused pesad, mis asuvad kahel korrusel veetaseme kohal. Keerulistes labürindides on laoruumid, puhke- ja magamiskambrid ning isegi latriinid. Koridoride sissepääs asub vee all.

Muskratil on palju vaenlasi, need on rebased, kojootid, naaritsad, pesukarjad, haugid ja paljud teised. Muskratsid päästetakse röövloomadelt, sukeldudes vette või peites auku. Kui lootusetu olukord on kaitstud teravate küünte ja hammaste kasutamisega. Nad elavad peregrupis, s.t. vanemad ja nende lapsed. Igal perekonnal on oma territoorium, mida mehed karmilt märgivad, võõrad sõidavad.

Naise järeltulijad toovad kahest (lõunapoolsetest elupaikadest) kolm kuni neli (Põhja-elupaigad) kord aastas. Rasedus kestab umbes kuu, sünnib pimedad ja peaaegu tühjad poisid, ühe lapse kaal on 20 grammi. Kõige sagedamini on üks pesakond 7 või 8.

Teine hirvedega sarnane artiodaktüülide esindaja. Kabarga elab Kaug-Ida taigas. See eelistab tumedat okaspuu taigat, kiviplaatidega, paljandite väljaulatuvaid osi. Töötab hästi ja hüppab uskumatult hästi. See on võimeline sõidusuunda 90 ° võrra muutma, ilma aeglustamata. Põgeniku eest põgenevad muskus hirved nagu jänes segadust rajad. See toidab männivardad, seeder, samblikud, erinevad maitsetaimed. Muskuse hirve toit on rangelt taimetoitlane. Sööda kogumine, muskuse hirved võivad tõusta piki kaldpuudest või hüpata harust filiaalist kõrguseni 3–4 m. Muskuse hirve on palju looduslikke vaenlasi. Kaug-Idas on selle peamine vaenlane Harza, kes peremeeste poolt hüüab muskuse hirved. Sageli peitub muskuse hirved, kes toitavad ilvesid, vilja ja rebane. Nende eluiga on looduses vaid 4–5 aastat ja vangistuses kuni 10–14 aastat.

Meeste muskuse hirvede kõht asub muskuse nääre, mis on täidetud paksu, terava lõhnaga pruuni pruuni saladusega. Üks täiskasvanud mehe nääre sisaldab 10–20 g looduslikku muskust, kõige kallimat loomset saadust. Muskuse keemiline koostis on väga keeruline: rasvhapped, vaha, aromaatsed ja steroidühendid, kolesterooli estrid. Muskuse lõhna peamine kandja on makrotsükliline ketoonmikroon. Muskuse lenduvad komponendid kannavad teavet mehe vanuse ja seisukorra kohta ning võivad kiirendada emasloomade esinemist.

Широко используется мускус в восточной медицине и в настоящее время. В Китае он входит в состав более 200 прописей лекарственных средств. Эксперименты, проведённые в Индии, показали, что мускус оказывает общестимулирующее действие на сердце и центральную нервную систему, а также эффективен как антивоспалительное средство. Euroopas ei ole muskus ravimina eriti populaarne, kuid siin leidis ta veel üht kasutust: lõhnatööstuses lõhnade fiksaatorina.

See on jagatud neljaks alamliigiks. Kõige tavalisem on tavaline. Tema esindajad armastavad niiskust, asudes taiga veehoidlate lähedal. Metsamaades asuvad väikesed karvad. Taiga looduses on haruldasi keskmise ja väikese alamliike. Viimaste esindajad on vaid 6-7 cm pikkused. See on minimaalne putukate loomade hulgas Venemaal.

Putukate vähese suuruse tõttu taiga ei saa metsas marssida. See raskendab toidu otsimist. Põõsad põõsad ei saa ilma selleta teha rohkem kui 4 tundi. Looma vanus ei ületa kahte aastat.

Viiendik neist on sünnitusjärgus. Naissoost karvad võivad sünnitust veidi ebasoodsates tingimustes edasi lükata. Laste tervisele ei peegelda. Imikud on sündinud tervena 18. ja 28. päeval alates loomise hetkest.

Teine suurim perekond Kunih. Looma keha pikkus on üle ühe meetri. Väliselt on metsaline midagi hiiglase ja pikakarvalise koera vahel. Wolverine karusnahk ei ole mitte ainult pikk, vaid talvel külm. Karvad on siledad, kuid puudulikud. Värvimine loomapruuniga kerged triibudega külgedel ja peaga.

Metsalise nimi on ladina keel, tõlgituna "rahuldamatu". Wolverine sööb sõna otseses mõttes kõike, keskendudes väikestele loomadele, nagu jänes. Taidise lõunavööga püütud sinepitootjate perekonna esindaja. Keskel ja eriti põhjavill ei lähe.

Harimata artiodaktüülid. Taigametsades on kaks metskitseliiki: Euroopa, mis tõmbab taiga piirkonda vähe ja Siberi mäda. Elupaik sõltub peamiselt lumekatte kõrgusest ja esinemise ajast. Siberi mäetipu lumekatte kriitiline kõrgus on 50 cm, Siberi mädanik hoiab ära sellise ala, kus sellise kõrgusega lumi on 230-240 päeva aastas. Hirved sisenevad taigasse ainult siis, kui neil on lehtpuud, kuid elab enamasti segametsades.

Eelistatakse, et kõige toitumispaikadeks on kerge haruldase metsa alad, millel on rikas põõsasõõs, mida ümbritsevad niidud ja põldud või (suvel) kõrged rohumaad, mis on kaetud põõsastega. Esineb roostikutes, kaldaäärsetes metsades, ülekasvanud pistikutes ja põletustes, ülekasvanud mädanikel ja mägedes. Võrreldes Siberiga on euroopa hirved peaaegu istuvad ja ei tee massilisi hooajalisi rännet. Ta toidab toitaineid ja vett sisaldavaid taimset toitu. Kõige eelistatumad on noored võrsed (vähe kiudaineid). Kuivad ja tugevalt puitunud taimeosad, tahked terad ja setted, mürgiseid aineid sisaldavad taimed (saponiin, alkaloidid, fenoolid ja glükosiidid) tavaliselt ei söö ega taha süüa.

Mineraalsete ainete puudumise kompenseerimiseks võivad mäetipud külastada soola lakka või juua vett mineraalsoolade hulgast.

Enamasti elab metssiga soojemates maades ja seda leidub isegi subtroopikas ja troopikas. Kuid taiga loomade maailma esindajat võib nimetada julgelt. Metssiga on meie koduloomade esivanem, kuid see on tugev, võimas ja väga agressiivne metsaline. Metsasea kohtumine taigas võib maksta inimesele elu teatud tingimustel. See kasvab enneolematu suurusega, keha pikkus on mõnedel inimestel umbes 4 meetrit, kui mitte vale. Internetis on hiiglaslike metssigadega jahimehed. Aga metssiga kaalub keskmiselt umbes 175-200 kg, keha pikkus 1,5-2 meetrit.

Metsikea on kõikjalik. Ja te võite ohutult märkida, et see sõber armastab süüa. See toidab peamiselt taimset toitu, kuid tarbib erinevaid väikseid närilisi ja porgandeid. Karjad eelistavad piirkonda, kus on palju erinevaid basseine, tiike. Nad armastavad lestakaid nendes peopesades, jahmavad muda (sigu). Üsna ebamugav loom, kuid jookseb kiiresti, läheb hästi. Hästi arenenud kuulmine ja lõhn, nägemine ei ole nii hea. Metsikud on ettevaatlikud, kuid mitte argpüksid: ärritunud, haavatud või noorte kaitsmine, nad on väga tugevad ja ohtlikud nende tugevuse ja suurte koerte tõttu. Samuti võivad nad külastada kartuleid, naeris, teraviljaid, kahjustades põllumajandust, eriti neid, mis põllukultuure rebivad. Sageli nad rikuvad ja noored puud. Väga harva ründatakse väga suuri loomi, haigeid või haavatud, näiteks hirvesid, metskitse, isegi hirvesid, tapetakse ja süüakse.

Lendavad oravad kuuluvad orava perekonda, näriliste alamperekonda. Venemaa metsades elab tavaline lendav orav. See kuulub perekonda Aasia (Euraasia) lendavad oravad, mis ühendavad kahte liiki - ühist lendavat oravat ja jaapani (väikest) lendavat oravat. Ühist lendavat nägijat nimetatakse "lendav orav". Keha ebatavaline struktuur võimaldab loomal mitte ainult lennata ühelt puudelt teisele, vaid ka toota keerulisi akrobaatilisi liikumisi: plaan, keerulised manöövrid ja lennundus, mis mõnikord maandub samas kohas, kus käivitus toimus.

Lendav orav näeb välja nagu orav, kuid tal on väiksem keha ja saba. Looma pikkus on 12 kuni 23 cm, kaal on umbes 170 g. Ümmargustel ninapeal on lühikesed kõrvad ilma harjadeta ja suured mustad silmad. Paksu siidist karusnahk keha ülaosas on hõbehall, sageli pruuni varjundiga, valge kõhuga kollasusega. Peamine, mis eristab lendavat oravat oravast, on naha- membraani olemasolu taga- ja esijalgade vahel, mis on ette nähtud lennu planeerimiseks. Hüpe ajal, kui orav paneb käpad külgedele, ulatub see membraan, selle pinged ja esijalgade asend määravad lennu suuna. Saba kasutatakse lendu stabiliseerimaks ja toimib pidurina, kui maandub puule.

Lendavate oravate elupaik on segatud ja lehtmetsad, harvemini okaspuud. Need on peamiselt öised ja hämarad. Lendavad oravad on aktiivsed aastaringselt, ainult külmadel päevadel istuvad nad pesas, söödates varusid, mis on koristatud. Nad veedavad suurema osa oma elust puudel, langedes harva maapinnale. Pesi on ehitatud juba viimistletud õõnsustest, mis on jäänud põldudest, nelikümmend ja oravatest. Mõnikord juhtub, et lendavad oravad elavad linnumajades. Pesi on kaetud sambla, kuiva rohuga, samblike ja samblikestega. Nonaggressive, sageli ühes pesas lendavad kaks inimest. Ärkvel olles otsivad nad toitu. Nad toituvad lendavatest söödakultuuride toitudest - seemned, pungad, võrsed, marjad ja seened. Eriti meeldivad kase ja lepa kõrvarõngad, mis on õõnes ettevaatlikult klappuvad, tehes varusid talveks. Kord aastas ilmuvad naissoost 2-4 alasti ja pimedat poegast, kes 50. päevaks saavad planeerida ja saada iseseisvaks. Lendavad öökullid on suured öökullid, sarved. Oodatav eluiga on umbes 5 aastat, vangistuses elavad loomad kaks korda kauem.

Hunt on taiga kõige armastatuim loom paljudes inimestes. Paljud inimesed soovivad oma avataridele panna hundi pilte ja lihtsalt seostavad hundid midagi ilusat, üllatust ja isegi maagilist jõudu omavaid hunde. Kuid tegelikult ei ole hundid nii valged ja kohevad, nagu paljud inimesed neid näevad. Ja üksikud hundid lihtsalt praktiliselt ei eksisteeri, nad on taigas väga haruldased. Hundid on pakitud loomad, nad kogunevad karjadesse ja on kogutud nii palju tuhandeid aastaid. Pakendis on hundidel lihtsalt lihtsam ellu jääda, saada toitu pigem taiga külma kliima kui üksi. Üksikud hundid või pigem huntide perekonnad leiduvad kohtades, kus on palju toitu, ja nad ei pea enam pakkima. Kuid kõige sagedamini elab hunt pakendis. Ja siin ei ole aadel. Pakend on rangelt organiseeritud totalitaarne ühiskond, millel on oma hierarhia. Seal on liider, kellele kõik teised isikud kuuletuvad, on keskmise suurusega hundid ja väljasaadetud - väljasaadetud. Selliseid väljarändajaid ei juhita, kuid neid koheldakse äärmiselt halvasti, kuid väljapääs on lihtsam pakendis ellu jääda, kui minna üksi.

Loomulikult on hundid ilusate villade tõttu väga esteetilised, kuid neis ei ole aadel. Nad ründavad saaki ainult pakendiga ja seetõttu ei ole üks hunt ohtlik. Hundid on talvel kõige ohtlikumad, kõige sagedamini talvel ründavad külas inimesi või karjaid. Mustad hundid peetakse kõige kurjemaks.

Siberi Chipmunk

Hakkad elavad nii taigas kui ka lehtmetsades. Lemmik delikatess - seeder koonused. Chipmunk elab tühjade kändude ja õõnsuste, madalate naaritsate all puude juurte all. Ja kui see külmub, läheb see talveuni pikka aega seitse kuud! Kevadel läheb loom hõõguvale päikesele. Praegu on tema tarned mugav! Kui see muutub üsna soojaks, toob naissoost neli kuni kuus kiipi! Nad kasvavad väga kiiresti ja lahkuvad oma vanemate majast ühe kuu jooksul.

Lynx - tüüpiline esindaja saakloomad taiga. Suurus on võrreldav suure koeraga: turjakõrgus ei ületa 70 cm, keskmine kaal on 18-25 kg.

Välimus erineb pikkade kõrvetega kõrvade ja "varbade" poolest, lihtsalt ei ole võimalik seda teistega segi ajada. Lynx karusnahk on kõige suurema ja kõige soojema hulgas kõigi kasside seas, kuid muidu taiga tuleb kohaneda kibeda külmaga.

Nagu kõik kassid, on ta suurepärane jahimees. Ilves ei ületa kunagi oma saagiks, vaid istub varitsuses pikka aega ja ootab mugavat hetke.

Teravate pikaleveninud hüppedega ületab ta ohvri ja kaevab kaela. Haavatud ja hirmunud loom võib jahimeest piisavalt kaua tõmmata, kuid ilves ei tule tagasi, teades, et selle saagi tugevus on otsa saanud.

Lynxi huntsid peamiselt jänesed ja mustikad, õunad, hirved, hirved, noorukid ja põdrad. See juhtub, et toidupuuduse korral ründab ta koeri ja kasse.

See suur kass on huvitav mitte ainult selle välimuse, vaid ka käitumise tõttu. Ta krooniliselt ei talu rebaseid, kes kipuvad oma saagiks varastama. Selle eest on karistuseks see, et ilves tapab vargad, kuid ei söö, vaid jätab teised looma.

Taiga kõige kavalam loom on rebane. Mitte asjata inimestes isegi väljend on fikseeritud - „kaval kui rebane”. See on arusaadav: selleks, et metsik metsaline saaks sellise särava värviga toitu saada, peate lihtsalt olema salakaval ja vilgas. Foksil on hästi arenenud kõrv, kõrvade abil õpib ta, et tema saagiks peitub kusagil lähedal. Talvel kuuleb rebane hästi lume all hüppavaid hiiri. Väikseim roostumine ja vibratsioon püüavad tema suurepäraseid lokaatori kõrvu. Mnogosantimetrovym lumekihi all rööbastab rebane oma saagiks, sukeldub - ja haarab ihaldatud närilise. Seetõttu eelistab rebane rohkem asuda avatud kohtades, tasandikel, mägedel kui metsadel. Nii talvel kui ka suvel on rebane palju lihtsam toitu endale avada kui tihe mets. Reeglina on rebased istuv, nad ei rännata kuskil. Miks minna kuhugi, kui kõikjal on piisavalt hiiri!

Fox on monogamiline loom ja eelistab asuda kaevudesse. Ja auk või kaevab ise või kasutab kellegi teise. Enne magamaminekut kontrollib kõike hoolikalt, siis valetab ja kuulab erinevaid roose. Kuna rebaste peamine söödakultuur on närilised, on rebasel näriliste arvu reguleerimisel oluline roll. Närilised on vilja söömisel ohtlikud. Mõnikord kasvab rebaste arv ise suureks. Siis hakkavad rebased tulema lähedal asuvatesse küladesse, linnadesse. Röövides prügikasti, ronige kruntidele. Nad soovivad läheneda turistide parkimispaikadele.

Grouse - tigude perekonna lind, tigude alamperekond, fazaanilaadne seemisnahk. Laialt levinud liik, mis elab peaaegu kõikjal Euraasia metsa- ja taigavööndis, Lääne-Euroopast Koreani. Pähkliõli on väikseim tigude esindaja. Isegi suurimate inimeste kaal ületab harva 500 grammi. Metsas on raske segi ajada teiste tigude lindudega, millest see erineb mitte ainult väikese suuruse, vaid ka selle üsna äratuntava värvi poolest. Hoolimata värvilisest, “pockmarked” ploomist (millest lind sai oma vene nime), tundub juba lühikese vahemaa järel monotoonne, hall-punakas. Seksuaalne dimorfism kubemes on palju vähem väljendunud kui teistes tormides - on väga raske eristada meessoost naisi looduses. Lisaks, erinevalt teistest tigedest, on sarapuupähkel monogaamiline lind.

Räbu elustiili on põhjalikult uuritud. Tegemist on lindiga, kes ei ela kaugrännet. Hazel grouse, nagu kõik tiged, on enamasti taimtoidulised, ehkki suvel söövad loomad sööta olulist rolli, samas kui tibud toituvad peamiselt putukatest. Talvel peab sarapuuvilja olema rohke ja vähese toitumisega köögiviljatoiduga. Lumikate juuresolekul mässab talvel lumelõika lumel, veedab öö ja selle kõige külmemad tunnid. Samuti kaitseb see röövloomade eest, kellest roosikahjustus kannatab nii talvel kui ka suvel.

Hoolimata maailma kariloomade arvu vähenemisest ja üksikute populatsioonide arvu perioodilisest vähenemisest, on sarapuupuru veel palju ja see ei ole väljasuremise ohus. Enamik maailma rahvaarvust, mis on kuni 40 miljonit lindu, langeb Venemaale. Kõige sagedamini eristatakse 11 sarapuupähklit, mis on üsna veidi erinevad nominatiivsest.

Badger on Lõuna-Taiga loom, see ei ole põhjapoolsetes metsades. See järgib kuivasid alasid, kuid veekogude lähedal, madalikel, kus toit on rikkam. Hirv elab sügavates orudes, mis kaevavad liivaste mägede nõlvadel, metsajooned ja talad. Põlvedelt põlvkondadele jäävad oma lemmikpaigad. Nagu on näidatud spetsiaalsetes geokronoloogilistes uuringutes, on mõned mägilinnad mitu tuhat aastat vanad. Üksikisikud kasutavad lihtsaid auke, millel on üks sissepääs ja pesakamber. Vana mädaraja asulad kujutavad endast kompleksset mitmetasandilist maa-alust struktuuri, millel on mitu (kuni 40–50) sissepääsu- ja ventilatsiooniava ning pikad (5–10 m) tunnelid, mis viivad 2-3 suurele, kaetud kuivade allapanu, pesakambritega, mis asuvad 5 m sügavusel. .

Badger tegevus toimub öösel. Ta on kõikvõimas, kuid eelistab taimset toitu. Badger ei ole agressiivne röövloomade ja inimeste suhtes, ta eelistab astuda tagasi ja peita auku või mõnes teises kohas, aga kui ta vihastub, tabab ta oma nina ja hammustab kurjategijat ning jookseb siis ära. Ta toidab hiire-like näriliste, konnade, sisalike, lindude ja nende munade, putukate ja vastsete, molluskide, vihmausside, seente, marjade, pähklite ja rohi. Jahi ajal peab mädanema suurte alade ümber, langedes läbi langenud puude, rebides maha puude ja kändude koore usside ja putukate otsimisel. Kuid ta sööb ainult 0,5 kg toitu päevas, ja ainult sügisel sööb ta palju ja toidab rasva, mis teenib teda toitumise allikana talvise une ajal.

Marten on esindatud suure koguse sinepitootjate perekonnast. See on vilgas ja krapsakas kiskja, kes on võimeline saagiks püüdma kergesti ületada mitmesuguseid takistusi, ronida metsa ülemistele varikatustele ja ronida puuliistu. Loomapähkel kuulub väärtuslikele karusloomadele ja on ilus jalas karusnahk tumest kastanist pruunikaskollaseks..

Mägede ehitamine mõjutab otseselt tema harjumusi: see loom võib liikuda ainult libiseks või spasmoodiliselt (jooksmise ajal). Paariku painduv kere töötab nagu elastne kevad, mistõttu põgenev loom vilgub hetkeks okaspuude käpades. Marten eelistab hoida keskmist ja ülemist metsa tasandit. Ta ronib puude peal, klikkides isegi püsti trunksidel, mida ta saab teha piisavalt teravate küünistega.

Marten on valdavalt ööpäevane, jahil kohapeal ja kulutab enamiku ajast puudesse. Korpuse küünis asub kuni 16 meetri kõrguste puude õõnsustes või otse nende kroonides. Mäss ei aita mitte ainult inimest, vaid teda peitub. Toob kaasa istuv elu, muutmata lemmik-elupaiku, isegi toidupuudusega. Mõnikord võib see siiski valkudega rännata, mis perioodiliselt läbi massilise rände pika vahemaa tagant.

Kõik tema eluviis, mis on metsaga seotud. Seda leidub paljudes metsades, kus kasvavad erinevad puud, kuid enamasti eelistab nende lähedal asuvat kuuse-, männimetsad ja okaspuupuud. Põhjapoolsetes piirkondades - see on kuusepuu, Lõuna-kuuse-laialehestes, Kaukaasia piirkonnas - männimetsad.

Altai Mole

Altai mooli pindala asub suurel alal Lääne- ja Kesk-Siberis. Selle läänepiir läheb Semipalatinskist Barnaulisse, Novosibirskisse, kus see pöördub järsult läände ja läbib tõenäoliselt just Barabinski põhja.

Siberi mooli karusnahk on suhteliselt pikk ja kohev. Karusnaha värvus varieerub suurel määral heledast hallist mustast šokolaadi-pruuni või erineva küllastuse pruunika tooniga. Mitte-kulunud karusnahale on iseloomulik tugev siidine läige. Kõhukülg on tavaliselt enam-vähem tuhm. На горле и груди часто развит слабый желтовато – охристый оттенок. Как и у других кротов изредка встречаются полные или частичные альбиносы и хромисты.

По наружным признакам в общих чертах похож на европейского крота, отличаясь, однако, значительно более крупным ростом, толстой, несколько укороченной мордой и более коротким хвостом. Глаза видимы снаружи и снабжены подвижными веками. Череп крупный, кондило-базальная длина его 37.1 – 41.0 мм. Tundub mõnevõrra nurgeline, oluliselt pikenenud, laieneb ninaosas ja lamedaks aju kasti piirkonnas.

Sable on võimas ja tugev loom, kellel on väärtuslikku karusnahka, mis on sinepide perekonna esindaja. See kiskja on tüüpiline mägi ja tavalise taiga elanik. Viib valitud piirkonnas elava elustiili, ohu korral võib liikuda teistesse piirkondadesse. Sabeli lähim sugulane on männimängu.

Sable nahavärv on muutuv ja sõltub hooajast. Talvel karusnahk on veidi kergem, suvel - tumedamad toonid. Värv varieerub helepruunist peaaegu mustani, loomade rinnal on väike helekollane täpp. Pruun värv muutub tumedamaks sabeli jalgadel. Talvel katab vill kaela käpad ja isegi metsalise küünised. Looma karusnahk on pehme, tihe ja soe ning seetõttu on see eriti väärtuslik.

Tüüpilised elupaigad on euraasia taiga. Neid loomi levitatakse Uurali mägedest ja Vaikse ookeani rannikust. Suurem osa territooriumist, kus elavad kalad, kuulub Venemaale. Samuti on väärtuslike karusnahkadega loomad Põhja-Koreas Põhja-Hiinas ja Mongoolias, Jaapani Hokkaido saarel.

Varjupaigataotlejad korraldavad langenud vanade puude kivide ja õõnsuste lõhedes juurte all tühimikke. Toas on nende sabad vooderdatud kuivade lehtede või rohuga, tualett on paigutatud peamisest pesakambrist eraldi, kuid piisavalt lähedal aukule.

Sabid on nende suuruse jaoks vilgas ja üsna tugev kiskja. Nad on maapealsed, kõige aktiivsemad õhtul ja hommikul, kuid nad saavad jahti igal ajal. Kuna sabad on enamasti öösel aktiivsed, magavad nad päeva jooksul. Vääris- karusnahkadega loomad eelistavad liikuda põrandal, vees või puudel, mida nad ainult ohu korral lähevad.

Päeva toiduaine otsimisel kulgeb roosa umbes 3-4 kilomeetrit. Talvel võib see kaugus tõusta kuni 10 kilomeetrini, kui loom on sunnitud toitu otsides pooleldi elustiili elama. Vähesel aastal, isegi suvel, on sabad sobiva toidu leidmiseks sunnitud sõitma 10-20 kilomeetrini.

Kalju kotkas

Vastavalt Ameerika Ühendriikides kehtivatele seadustele võetakse igaühele, kellel on vähemalt üks sulgi või kiilasaba kehaosa, suur trahv. Siiski ei kohaldata seda seadust indiaanlastele, kes kasutavad kotkade sulgusid kaunistustena.

Kalju kotka peamine toit on kala ja krabid. Lisaks küttib ta sageli veelindude eest.

Tavaliselt istub kiilas kotkas vee lähedal kõrgel positsioonil, näiteks kõrgel puul või kivil, ja vaatab saaki. Olles seda märganud, lind lind kergesti lendab, haarab kala oma teravate küünaldega ja naaseb kaldale, kus see sööki rahulikult lõpetab.

Kui kiilas kotkas on tibud, kannab see pesa. Sageli on kalade vastane võitlus nii meeleheitel, et kotk on hetkeks täiesti vee all. Tugevuse säilitamiseks on lind sageli surnud kaladega rahul. Lisaks võtab kiilas kotkas teiste, väiksemate lindude saagiks. Sellepärast rääkis Benjamin Franklin selle lindu vastu, kes on kandidaat Ameerika Ühendriikide sümboolseks kujutiseks, sest kotkas elab ebaausalt - see ei saa sageli toitu mitte oma tööga, vaid võtab selle teistest nõrgematest lindudest eemale. Üllataval kombel näib, et Ameerika rohkem kui tema sümbol!

XVIII sajandil, kui kiilas kotkas sai Ameerika Ühendriikide sümboliks, oli linde umbes 75 tuhat. Kuid 1940. aasta lõpuks oli neid nii vähe, et selle kotka kaitsmiseks võeti vastu seadus. Järgmised tegurid põhjustasid kiilas kotkade arvu katastroofilist vähenemist: veereostus, põllumajandustootjate ja jahimeeste kotkade hävitamine, kuna lind ründas sageli karjakasvatust, DDT pestitsiidi kasutamist, mis koguneb lindude kehasse ja viib nende madala tiheduseni.

Orlan elab tavaliselt mererannal, märgaladel, jõgedel ja järvedel, kus saab kalastada, mis on selle peamine toit. Enamik kotkaid leidub Florida männimetsades ja paljudes selle piirkonna lahtedes. Koht, kus paljud kotkad kohtuvad, on Alaska. Aasta jooksul leitakse üksikisikuid ka paljudes Põhja-Ameerika osades. Tavaliselt on need noored linnud, mis ületavad tuhandeid kilomeetreid toidu otsimisel.

Must metssell

Kollane või must rähn on üks suurimaid tütreperekonna esindajaid. Musta tüdruku elab kogu Euroopas, välja arvatud äärmuslik lõunaosa. Aasias levitatakse seda Kaukaasias, Siberis, Kamtšatka, Sahhalini, Korea poolsaarel ja Põhja-Jaapanis. Elupaikade jaoks valitakse kõrged lehtpuud, mänd, kuusk ja seeder, mida sageli põletustes leidub.

Gelna viitab suurtele lindudele, selle keha pikkus on 50 cm, kaal on umbes 300 grammi. Tiivad on ümardatud, pea on suur ja õhuke kael. Mustal tüvel on massiivne taldriku kujuline nokk, umbes 55-65 mm pikk, nokkade värvus on kollakas-hall. Linnul on söe-musta värvi suled, tagant peegeldusega. Isas on peas punane suled, mis asuvad otsmikul, pea taga ja kroonil ning see eristab teda täiesti mustast naisest.

Toitumise aluseks on soovitatavad putukad ja nende vastsed. Ta eelistab süüa puuküttide mardikaid, puukoori, kuldkala. See sööb ka sipelgaid, röövikuid ja sarvestiku vastseid. Päeva jooksul sööb must türa 300–650 kase mahla vastset. Talveperioodil sööb see ka okaspuude seemneid, kuid väikestes kogustes.

Must tüvi viib üksildase elustiili, välja arvatud matingu periood, mis algab märtsi alguses. Mehed meelitavad naisi tähelepanu, puudutavad valjusti puud ja karjuvad. Klanni nutt kõlab nagu kääbus "frut-frut-frut", seda kuuletakse kaugelt. Mõnikord annavad linnud meelsasti tarbivat nutmist - “keee”.

Pärast paaritumist asuvad linnud metsa kõrvalistes piirkondades kokku ja õõnestavad õõnsuse pesa ehitamiseks. Sageli on soovitav asuda samasse pesasse mitu aastat järjest. Aga kui pesa on hõivatud teiste lindudega (musta tüvega õõnsusi elavad sageli öökullid) või kui metsas on palju vabu puid, siis paar õõnestab uue õõnsa.

Valge saba hirved

Hirvesid kuuluvad hirvede perekonna Ameerika hirvede perekonda. Moodustab liigi, mis elab Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Kõige rohkem loomi on koondunud Lõuna-Kanadas, Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos. Lõuna-Ameerikas elavad liigi esindajad ainult mandri põhjaosas. Elupaik on kõige mitmekesisem: metsad, stepid, pool-kõrbed ja sood. See hoofed-up on kõikjal kohanenud kohalike tingimustega. Eelmise sajandi keskel toodi liigi esindajad Skandinaaviasse, kus nad kiiresti kohandusid. Kokku on tänapäeval maailmas umbes 14 miljonit neist soovimatutest loomadest.

Suurused on erinevad ja sõltuvad elupaigast. Põhjas, suuremad loomad. Kanadas ja Ameerika Ühendriikide põhjaosas elavate liikide esindajad kaaluvad 60–130 kg. Üksikutel meestel on kaal 155 kg. Naised ei ole raskemad kui 90 kg. Hirvedest lõuna pool väheneb. Nende kaal on 35–50 kg. Meeste keskmine kaal olenemata piirkonnast on 68 kg, emaste puhul on see väärtus 45 kg. Turjakõrgus on vahemikus 55 kuni 120 cm, keha pikkus on 95-220 cm, saba siseneb siia. Selle pikkus on 10–37 cm.

Nahk kevadel ja suvel punakaspruun. Sügisel ja talvel hall-pruun. Kere ülemises osas on karv veidi tumedam kui alumisel. Saba on pruun üleval ja valge all. Kui loom jookseb, tõstab ta saba üles. Ohu ajal on see signaal analoogidele. Ainult meestel on sarved. Nad langevad neid paaritamisperioodi lõpus. Sellel kohal hakkavad kasvama uued koosseisud. Igas sarves on protsessid.

Liikide esindajad on ettevaatlikud. See ei ole üllatav, sest inimene laskis need loomad alati halastamatult ja 20. sajandi alguseks vähendas see elanikkonda miinimumini. Siis tõusis see aeglaselt, kuid ei jõudnud endistesse kümnetesse. Sõidu ajal võib hirv jõuda kiiruseni 75 km / h. Hüppete pikkus äärmuslikus olukorras on 10 meetrit ja nende kõrgus on 2,7 meetrit.

Valge saba hirved on erinevad. Loomad söövad lehed, rohi, pungad, marjad, tammetõrud, terad, puuviljad. Mao tunnused võimaldavad teil süüa süüa ja poison ivy. Toitumine sõltub täielikult aastaaegadest. Mõningatel juhtudel võivad need artiodaktüülid süüa põldude hiiri, tibusid ja linde.

Virginia öökull

Suure röövlindu, mis kuulub öökulli perekonda ja on levinud Põhja- ja Lõuna-Ameerika territooriumidel, nimetatakse Virginia öökulliks. Esimest korda avastati ja kirjeldati seda liiki Virginia territooriumil ning sai seega vastava nime. Elupaik hõlmab peaaegu kogu Põhja-Ameerikat kuni põhja poolsaare piirkondadeni.

Need linnud elavad ka Kesk-Ameerikas, Lõuna-Ameerika põhjaosas, Argentinas, Boliivias ja Peruus. Neid ei ole Amazoonias ja Lõuna-Ameerika lõunaosas. Elupaik on kõige mitmekesisem. See on lehtpuud, okaspuud, segatud, troopilised metsad, pampad, preeriad, kõrbed, mägipiirkonnad, sood, subarktiline tundra. Merepinnast on 3,3 tuhande meetri kõrgusel. Väljaspool pesitsemisperioodi eelistatakse avatud maastikku ja paaritumisajal on metsad. See liik on jagatud 10 alamliiki.

Perekonnas on liigi ubli esindajad kaalust ja suurusest madalamad ainult polaarsele õngele. Kere on tünnikujuline, pea on suur, tiivad on lai. Silmad on suured ja ainult veidi väiksemad kui inimese silmad. Nad sobivad hästi ööseks jahipidamiseks ning pakuvad binokulaarset vaatevälja. Sarvkesta värvus on oranžikaskollane.

Keha pikkus on 43-65 cm, tiibade pikkus on 91-153 cm, emased on keskmiselt 15% suuremad kui mehed. Naiste keskmine kaal on 1,6 kg ja meestel vastav näitaja 1,2 kg. Saba pikkus on 17-25 cm, jalad ja sõrad on suured ja võimsad. Jalgade keskmine pikkus on 20 cm, avad on peidetud sulgede poolt, samal ajal kui vasaku sulgekõrv on veidi suurem kui õige.

Weasel - väga agressiivne ja verejanuline loom, kes suudavad elanike kodumajapidamistes julgeid röövimisi teha. Kõige üllatavam on aga see, et see loom on nüri, kui koht, kus loodus „õnnistas“ selliste omadustega, on väga väike ja ilus olend - selle keha pikkus ulatub keskmiselt vaid 16-18 sentimeetrini.

Weaselil on paindlik, pahane, pikk ja õhuke keha. ja see on röövloomade järjestuse väikseim esindaja. Väliselt on tibu väga sarnane ermiiniga, meenutades teda nii keha struktuurist kui ka karusnaha värvist. Erinevused nende vahel on väikelinnas ja selle veidi lühema saba monokromaatilisuses kui ermiinis (kuni 9 cm pikkune, ilma tume varreta). Selle baasil on spetsiaalsed näärmed, mis sekreteerivad salapärast ja vastikust lõhnast.

Karusnaha lemmikloom õitseb lühidalt ja pingul. Selle värvus sõltub hooajalisusest. Talvel on talvel valget värvi ja suvel pruunikaspruun käpide välisküljel, sabas, külgedel, pea ja pea peal - ainult käppade sisekülg, kõht, rinnus, ülemine huul ja kõriosa on ikka valge. Karusnahkade kvaliteedi poolest on talveahel alati sama - suvel, talvel, ainus erinevus, et soojal hooajal on juuksed veidi lühemad ja peenemad kui talvel. Mõnedes lõunapoolsetes elupaikades ei muutu loom üldse värvi, jäädes enamasti pruuniks.

Weasel ronib suurepäraselt, jookseb ja isegi ujub - nii et see on vilgas ja vilgas loom. Tema harjumusi eristab rünnakute julgus, väsimus ja julgus, nii et seda saab sageli öösel püüda inimese eluruumis, kus ta siseneb majandusse kitsamate aukude ja praodega. Weasel on aktiivne erinevatel kellaaegadel, kuid tavaliselt läheb see jahil või hämarikus.

Traditsiooniliselt viib see rohkem maapealse elustiili. Liigub hüpped. Territooriumist mööda sõites eelistab ta põõsaste ja muude looduslike või kunstlike katetega. Kaitsmata ruum püüab vältida. Ühel päeval suudab leibkond ületada ühe või kaks kilomeetrit. Talvel liigub see lumistes tühimikes.

Väikeste loomade tõttu surevad nad sageli suurte loomade purustamisel, kuid neil on sageli aega oma vastaste kõri haaramiseks. Võitluste ajal kiirgavad talupoegad väga valjusti.

Desman on molehapeeritud imetaja. Kuulub putukate klassi. Varem - aktiivse jahipidamise objekt. Praegu on see loend Venemaa Punases Raamatus ja kaitstud. Looma muskraadi täielikum kirjeldus on toodud allpool.

Muskrat on Venemaal endeemiline üsna haruldane sugurakk. Varem kohtus ta tihti Euroopas kuni Briti saarteni. Desmani kaasaegne looduslik elupaik on piiratud Volga, Dnepri, Uraali ja Doni vesikondadega. Seda leidub ikka veel Ukrainas, Kasahstanis, Valgevenes ja Leedus.

Loomade muskraadi välimus muljetavaldav. See on üsna suur metsaline, mille pikkus on 18-22 cm, saba pikkus on sama ja kaalub kuni 520 g. Muskraadi saba on kaetud horny-kihtidega ja nende ääres on ka kõvad karvad, mis moodustavad kiilu. Saba põhjas on nagu üleküllastunud (seal on väikseim läbimõõt). Kõige pealtkuulamise ajal (esimene saba pikkus) on pirnikujuline paksenemine. Seal on muskuslikud, lõhnad, õline vedelik, mis läbib mitmeid avasid - need asuvad selle paksenduse alumisel küljel. Küljelt märgatavalt tihendatud saba paksendamiseks. Desmani ninaavaused on suletud ninaõõnes spetsiaalse ventiiliga. Loom on väga pika vibratsiooniga ja tundlikud karvad kasvavad oma kehal. Desmanil on üsna lühikesed jäsemed, 5 sõrmedega, tagajalg on laiem ja suurem kui esikäpp. Sõrmed küünistele on kombineeritud ujumismembraanidega. Küünised on pikad, nad on hästi arenenud ja kergelt kumerad. Käppade servade ääres on jäikade karvade serv, mis suurendab iga käpa ujumispinda. Muskraadi karusnahk on sametine, paks, väga vastupidav. Karusnaha karvad ei ole sarnased teiste loomadega: nad laienevad ülespoole ja kitsenevad juure poole. Selja värv on hallikas või tumepruun, kõht on hõbehall või hõbedane valge.

Ermine on väikese looma perekonna perekond. Väliselt näib see mähiks: sama piklik keha, lühikesed jalad ja pikk kael. Lisaks on ermiinil väikesed ümarad kõrvad, mis on tüüpilised kõikidele Kunimile kuuluvatele loomadele. Looma välimus on petlikult armas, kuid tegelikult on ermiin üsna ohtlik, julge ja verine kiskja. Kui loomal ei ole muud väljapääsu, võib see isikut rünnata. Selle karusnahk on ilmselt kõige väärtuslikum karusloomadest. Karusnaha tõttu teeme ermiini. Looduses on umbes 26 alamliiki, mis erinevad karusnaha tüübist ja loomade suurusest.

Ermine on väike loom, mis sarnaneb keha ja pea struktuuri. Keha on õhuke ja pikk ja paindlik, kuna loom viib liikuva elustiili ja jahutab närilisi. Käpad on lühikesed, nii et ermine näib olevat kükitama. Neil on pikad, teravad, karmid küünised, mis aitavad tal puude läbi liikuda, kuid nad ei ole piisavalt tugevad, et kaevata. Ka looma käppadel on talvel mossiga kasvavad ühendavad membraanid, suurendades jala pinda ja loomal on kergem lund läbi liikuda. Pea on kolmnurkne terava koonuga, kõrvad on ümmargused, nagu kõik teised rannakarbid, nina ja silmad on mustad. Ermiinil on väga teravad hambad, sest selle peamine toit on närilised.

See väike loom on väga tark ja mobiilne. Ta liigub kiiresti ja natuke kaval. Soojematel kuudel jahtides võib ermine jalutada kuni viisteist kilomeetrit päevas ja talvel kuni kolm kilomeetrit. Lumekattel liigub loom kuni poole meetri pikkusele, samas kui selle jooksud on tagajalad. Kui teised röövloomad teda ründavad, eelistab ta istuda puudele, kuni jälitaja lahkub.

Ka ermiini vaenlased on: punased ja hallid rebane, moor, sable, ilka, ameerika mäger ja ka röövlindud. On juhtumeid, kus ermine on püütud kodumaiste kasside poolt. Paljud loomad surevad nakatumise tagajärjel nematoodiga, parasiithaigusega, mis on karvade poolt talutav.

Üldine Viper

See madu on 35-50 cm pikk. Ühine viper võib olla erineva värvusega, kuid kõigi viipide jaoks on üks eripära: see on tumeda siksakiga tagaküljel, pea tagaosas kuni saba lõpuni, mis on mõlemal küljel pimedate täpikeeltega. Võib eeldada, et viipide põhivärv on hõbe, kuid see on meelevaldne, sest seal on helehallid, kollased, rohelised ja pruunid isikud. Vibri kõht on tumehall või isegi must. Saba ots on alati heledam värv, sageli sidrun.

Vipersil on suured, ümarad silmad. Mõned ütlevad, et nad peegeldavad mingit salakavalust ja agressiooni. Цвет радужной оболочки обыкновенно яркий огненно-красный, у темных самок – светлый красновато-бурый.

В месте обитания у гадюки нет каких-то особых пристрастий, она может встречаться то тут, то там: в лесах и в пустынях, на горах, лугах, полях, болотах и даже в степях. Главное, чтобы было достаточно пищи и света, а к остальному она не предъявляет особых требований. Особенно много гадюк встречается в болотистых местах. Siin elavad nad mõnikord hirmuäratavatel numbritel.

Hoolimata asjaolust, et viperid armastavad valgust ja soojust, ei saa väita, et see madu viib päevase elu, vastupidi, nad on päevas aeglased, armastavad päikest imeda ja nagu hämarate lähenemised, muutuvad viperid aktiivseks ja indekseerivad jahtima. Isegi tema silmad on kohandatud pimedas nägemiseks: õpilane võib kasvada ja kahaneda, mis on roomajate puhul haruldane.

Räbaste toit koosneb peamiselt soojaverelistest loomadest, eriti hiirtest, keda madu eelistab mõni muu toit. Teadlaste tähelepanekutest järeldub, et ta püüab hiiri mitte ainult maa peal, vaid ka maa all. Chicks, eriti need lindud, kes pesitsevad maapinnal, langevad sageli viperile. Kas võib täiskasvanud linde jahti pidada. Ta sööb konnad ja sisalikud ainult viimase abinõuna.

Venemaa metsad

  • Leia looduslike tsoonide kaardil taiga tsoon, segatud ja lehtmetsade tsoon. Mida saate nendest kaartidest rääkida? Lugege, kuidas metsaalasid kaardil näidata.

Tundra tsoonist lõuna pool soojeneb. Siin on aga üsna palju sademeid. Piisava koguse soojuse ja niiskuse tõttu võivad siin kasvada puud. Tundra tsooni asendab järk-järgult metsa tundra ja metsa tundra metsad.

Meie riiki nimetatakse sageli suureks metsavõimsuseks. Tõepoolest, metsad on rohkem kui pool Venemaa territooriumist.

Metsaalade mullad on toitainetes rikkamad kui tundras, taimestik ja loomastik on palju mitmekesisemad.

Valige grupis üks ülesanne.

  1. Tutvuge taiga laadi õpikuga. Mõtle herbaariumi taiga taimi. Määrake nende nimed õpiku ja determinantide abil. Mõtle, millised märgid aitavad teil neid taimi looduses õppida.
  2. Tutvuge õpikuga segatüüpi ja lehtpuudega. Mõtle selle metsaala herbaariumit. Määrake nende nimed õpiku ja determinantide abil. Mõtle, millised märgid aitavad teil neid taimi looduses õppida.
  3. Tutvuge õpiku joonise abil taiga loodusega. Leidke õpiku tekstist mõned loomad. Mida nad eriti huvitavad? Õppekava pildil ja tekstil räägi meile ökoloogilistest seostest taigas. Tee taigale iseloomulik toiduahela mudel.

Töö tulemuste järgi teha klassile sõnum.

Erinevad puud nõuavad erinevaid soojust: üks vähem, teine ​​rohkem. Okaspuud - kuusk (1), mänd (2), lehis (3), kuusk (4), seeder mänd (5) on vähem soojust nõudvad. Nad kasvavad hästi metsaala põhjaosas. Need puud moodustavad okaspuud - taiga.

Taiga on suvel tunduvalt soojem kui tundras, kuid talv on väga külm. Siin on ka igavene. Tõsi, suvel sulab maa pind sügavamalt kui tundras. See on väga tugevate juurtega puude jaoks väga oluline.

Tutvustame mõned taiga loomad.

Kedrovka on üks huvitavamaid taiga linde. Talvel salvestab ta end erinevatesse eraldatud paikadesse männipähklid - seeder männipuidust. Pärast seda ei leia ta neid. Ja nad annavad võrsed uutesse kohtadesse. Niisiis aitab nutcracker seedri männi paljuneda ja asuda.

Chipmunk näeb välja nagu orav, kuid peaaegu pool oma suurusest. Hariliku maapinna eripära on viis tumedat triipu taga. See loom ronib puude peal ja elab madalas auku langenud pagasiruumi all või kännu all. Chipmunk toidab peamiselt männipähklitelt ja muudelt seemnetelt. Tema auku teeb ta suured toiduvarud, mida ta pärast talveunemist sööb kevadel.

Lendav orav on orava sugulane, veidi väiksem. Erinevalt oravast ei saa lendav orav mitte ainult osavalt harrastada haru harusse, vaid ka lennata, täpsemalt, plaanida märkimisväärset kaugust - kuni 40-50 meetrit! Tema mängul on tiibadega kaetud naha voldid esi- ja tagajalgade vahel.

1. Pähklipureja. 2. Falcon-merlin. 3. Lendav orav. 4. Orav. 5. Päris hirved. 6. Sable. 7. Elk. 8. Pruun karu. 9. Chipmunk. 10. Lynx. 11. Valge jänes. 12. Hazel. 13. Puidulaev. 14. Vool.

Sable on kiskja. Selle peamine saagiks on närilised. Sable eelistab elada pimedas, kurt taigas, kus kasvab kuusk, kuusk ja seeder. Kui sabid olid arvukad, kuid ilusate ja kallite karusnahkade tõttu hävitati nad peaaegu täielikult. Reservide loomine on aidanud päästa seda imelist metsalist.

Sega- ja lehtmetsad

Taigast lõuna pool on talv palju pehmem. Permafrost ei ole siin. Need tingimused on lehtpuudele soodsamad. Seetõttu asuvad segametsad taigast lõuna pool. Siin olid okaspuud ja lehtpuud.

Rohkem lõunapoolset levinud lehtpuuder. Neid moodustavad laiad ja suured lehtedega termofiilsed puud. Nende puude hulka kuuluvad tamm (1), vaher (2), pärn (3), tuhk (4), jalakas (5). Need tõud nimetatakse laialehesteks, erinevalt väikestest lehtedest, mis hõlmavad kask, haab.

Arutab

Võrdle tundra ja metsaalade olemust.

Kontrollige ennast

  1. Näita kaardil metsapiirkondi.
  2. Millised metsaalade looduslikud tingimused on puude kasvuks soodsad?
  3. Taiga, segatud ja lehtmetsade lõikamisomadused.
  4. Andke näiteid taiga loomadest.
  5. Millised on taiga keskkonnaalased sidemed?

Kodutöö ülesanded

  1. Joonista, kuidas sa kujutad taiga, segatud ja lehtpuidust metsa.
  2. Interneti kaudu koostage sõnum ühe joonisel näidatud taime või looma kohta.

Järgmises õppetundis

Me saame teada metsade rollist looduses ja inimelus, keskkonnaküsimustes ja metsaalade looduskaitsel. Me õpime metsa korralikult käituma.

Pidage meeles, mida me juba metsamajanduses teadvustame. Milliseid käitumisreegleid tuleb järgida, et mitte kahjustada metsa?

Taiga Taimed ja loomad

Taiga looduslik tsoon asub Euraasia ja Põhja-Ameerika põhjaosas. Põhja-Ameerika mandril tõusis see läänest itta rohkem kui 5000 võrra.

km ja Euraasias, mis on pärit Skandinaavia poolsaarelt, levinud Vaikse ookeani kaldale. Euraasia taiga on Maa suurim pidev metsavöönd.

See hõlmab rohkem kui 60% Venemaa Föderatsiooni territooriumist. Taigas on suured puiduvarud ja see varustab atmosfääri suure hulga hapnikku.

Põhjas liigub taiga sujuvalt metsa tundrisse, järk-järgult annavad taiga metsad metsade valgustamiseks ja seejärel eraldi puude rühmadeks. Kõige kaugemal asuvad taigametsad puutuvad tundra jõe orudesse, mis on kõige tugevamate põhjatuulte eest kaitstud.

Lõunas suunatakse taiga järk-järgult okaspuude ja lehtpuudeni. Paljude sajandite jooksul on need maastikud loodusmaastikes sekkunud, nii et nüüd on nad keeruline loodus-inimtekkeline kompleks.

Taiga katab peaaegu täielikult Venemaa territooriumi. Postitaja: Joonasl

Euroopas on taiga metsad peaaegu kogu Skandinaavia poolsaarel ja Soomes. Venemaal algab taiga lõunapiir Peterburi laiuskraadist, ulatub Volga põhjavette, Moskva põhja pool asuvasse Uurali, siis Novosibirskisse ja seejärel Habarovskisse ja Nakhodka Kaug-Idas, kus neid asendab segametsad. Kõik Lääne- ja Ida-Siberid, enamik Kaug-Idast, Uurali mäed, Altai, Sayans, Baikal, Sikhote-Alin, Great Khingan on kaetud metsaga.

Taiga tsooni kliima on mõõdukas kliimavööndis Euraasia läänes asuvast merest erinevalt idapoolsetest mandritest.

Läänes on suhteliselt soe suvi +10 ° C ja kerge talv (-10 ° C), sademed langevad rohkem kui aurustuvad. Liiga niiskuse tingimustes kantakse orgaaniliste ja mineraalsete ainete lagunemissaadused „madalamatele pinnasekihtidele, moodustades selgepiirilise podzoolse horisondi”, mille kaudu nimetatakse taiga tsooni valitsevateks muldadeks podzolic. Permafrost aitab kaasa niiskuse stagnatsioonile, nii et selle loodusliku tsooni suured alad, eriti Euroopa Venemaa ja Lääne-Siberi põhjaosas, asuvad järvedes, soodes ja soodes metsades.

Kuusk ja mänd domineerivad podzoolsetel ja külmutatud-taiga pinnastel kasvavatel tumedatel okasmetsadel ning reeglina puudub alamkasvatus. Twilight valitseb blokeerivate kroonide all, madalamas astmes kasvavad samblad, samblikud, forbid, paksud sõnajalad ja marjapõõsad - õunad, mustikad, mustikad. Venemaa Euroopa osa loodeosas domineerivad männimetsad ja Uurali läänekaldal, mida iseloomustavad suured pilved, piisav sademete hulk ja tugev lumekate, kuuse- ja kuusk-seeder.

Uurali idakaldal on niiskus väiksem kui läänes, mistõttu on metsa taimestiku koostis erinev: kerged okasmetsad domineerivad - peamiselt mänd, mõnikord lehis ja seeder (Siberi mänd).

Kerge okasmetsad on taiga Aasia osale iseloomulikud.

Siberi taigas kasvavad suvised temperatuurid mandri kliima tingimustes +20 ° C-ni ja talvel Kirde-Siberis võivad need langeda -50 ° C-ni.

Lääne-Siberi mägipiirkonna territooriumil kasvavad põhiliselt põhjaosas, keskosas - mänd, lõunaosas - kuusk, seeme ja kuus. Kerged okasmetsad on vähem nõudlikud pinnase ja kliimatingimuste suhtes ning võivad kasvada isegi viljatutele pinnastele.

Nende metsade kroonid ei ole suletud ja nende kaudu tungivad päikesekiired alumisele tasandile vabalt. Kerge okaspuu taiga põõsakihi koosneb lepast, kääbuskoest ja paju, marjapõõsastest.

Kesk- ja Kirde-Siberis domineerib karmi kliima ja igikeltsa tingimustes lehis taiga. Põhja-Ameerika okaspuud kasvavad mõõdukates kontinentaalsetes kliimates jahedate suvete ja liigse niiskusega.

Taimede koosseis on siin rikkam kui Euroopa ja Aasia taigas. Sajandite jooksul kannatas peaaegu kogu taiga tsoon inimtegevuse negatiivse mõju all: kärpimine ja põletamine, jahindus, heina valmistamine jõgede lammidel, valikuline metsaraie, õhusaaste jne.

Ainult Siberi kaugemates piirkondades on neitsi looduse nurgad. Tänapäeval hävitatakse tuhandeid aastaid arenenud loodusprotsesside ja traditsioonilise majandustegevuse tasakaal ning taiga on sarnane, looduslik kompleks on järk-järgult kadumas.

Metsa taimestik moodustab taiga ja segametsade alad. Inimkonna koidikul oli Maa metsade pindala 7,5 miljardit hektarit. Praegu on maakera metsaala hinnanguliselt 3,26 miljardit.

ha, millest SRÜ metsaalal on 738 miljonit hektarit. Okaspuud on umbes 77% metsa pindalast, nende puiduressursid on 86% SRÜ puiduvarudest. SRÜs moodustavad taiga ja segametsad 32,4% riigi pindalast.

SRÜ metsafondi pindala on 1238 miljonit hektarit ehk 55% riigi territooriumist.

Läänest itta asuvates metsavööndites on taimkatte provintsi erinevused hästi väljendunud, mitte ainult tänapäevaste kliimatingimuste, vaid ka kogu SRÜ loodusliku ajaloolise arengu protsessi.

Mulla mehaaniline koostis, podzoolse protsessi avaldumise aste ja niisutamise laad mõjutavad taimestiku jaotumist igas tsoonis, luues teatud elupaigatingimused üksikutele taimedele ja fütotsienoosidele.

Näiteks kasvab puit, mis on toitainete suhtes vähem nõudlik, kerge mehaanilise koostisega muldadel, erineval määral podzoliseerumist, sõltumata mitte ainult metsa, vaid ka külgnevate piirkondade kliimatingimustest.

Metsa taimestikku on inimtegevus oluliselt muutnud, eriti segametsades.

Taigale ja segametsadele on iseloomulikud kolm looduslikku taimestikku: mets, heinamaa ja sood.

Taiga Ida-Euroopa osas iseloomustatakse: Euroopa ja Siberi kuusk, mänd, Siberi kuus, kirdes, Sukachev lehis, Siberi seeder mänd (Siberi seeder).

Siberis on peamised metsade moodustavad liigid kuusk, mänd, Siberi ja Dahuri larches, kuusk ja seeder.

Ida-Euroopa taigas on laialt levinud Siberi kuusk, alates Koola poolsaarest jõuab Euroopa kuusk Ida-Kazaniasse, lõunasse - tshernozemi põhjapiirini, Siberi jõgi jõuab ülemise Sukhona läänes.

Siberi lehis domineerib Lääne-Siberis, Euroopa osas - Sukachev lehis, jõudes Valge mere Onega lahe lõunakärjele ja Valge järve idakaldale, kust selle leviku piir jääb Kerzenti jõe ülemjooksu ja Vetluga keskjooksu.

Siberis Jeniseist idas, igikeltsate piirkondades kasvab Dahuri lehis, mille juurestik asub igavesest kohast kõrgemal.

Vene tasandikel asuv Siberi seeder on veidi Pechora keskelt läänes. Edasi ulatub selle piir järsult lõunasse, jõudes Sverdlovski poole. Lääne-Siberis on seedri mänd iseloomulik uraanile või mustale taigale.

Kesk- ja Ida-Siberis on seeder olemas suurtel aladel, siseneb Aldani basseini ja Ida-Transbaikaliasse. Nende piirkondade kõige tüüpilisemad puuliigid on Dahuri lehis.

Cedar või seedri elundi kääbus vorm on tavaliselt levinud mägede subalpiinivööndis, alates Kesk-Siberi läänest ja ka Nõukogude saartest Vaikse ookeani meredes.

Kaug-Idas on taigas esindatud Okhotski taimestiku elemendid: Aianni kuusk, väga iidne liik, mis on üsna lähedal Balkani poolsaare ühele tulepuudele, valge kuusk ja kivi kask.

Viimased ei ole mägedes kõrged.

Taigas on ka väikesed liigid: kask, haab ja hall lepp. Väikeste lehtpuude metsad on tavaliselt teisese päritoluga, võtavad üle okasmetsade pistikud või põletavad. Mitmes SRÜ Euroopa osa piirkonnas moodustavad need kivimid ajutisi väikeseid metsasid, mis ei ole väärtuslikud.

Olles kergemini armastavad liigid kui kuusk ja kuusk, loobuvad nad ilma inimese sekkumiseta okaspuudest tavaliselt oma positsioonist.

Taiga koostises on laialehised puuliigid peaaegu täielikult puuduvad, ainult Euroopa osas sisenevad nad kesk- ja lõunapoolse taiga riba, kuid siin ei ole laialehelised liigid taimeliitude olulised osad.

Kõige kaugemal on vaher. Maple Arial jõuab Ladoga järve põhjarannikuni, läheb Onega järve, kulgeb ida pool valget järve ja läheb

Mis loomad taiga elavad

Kirillov. Järve põhjaosa asub Onega järve põhjaosas, kulgeb mööda Põhja-Dvina keskjooksu, mis on veidi lõuna pool Vychegda liitumiskohast ja Kama jõest põhja pool. Lääne-Siberi madalikust leitakse põõsas, mis asub Tobolski piirkonnas.

Pärnu metsa koht - “linden-saar” - asub Kuznetski Alatau läänepoolsetel nõlvadel.

Dubaprohodi põhjapiir Viborgist Leningradini, Valge järvest veidi lõunasse, Vologdasse, Kirovist lõunas ja Uurali, Sverdlovski laiuskraadini.

Kõige tavalisem on SRÜ taigas lehisemetsad, kuuskesed ja männimetsad.

Kuusk on varju talutav tõug, moodustab tihedad istandused halva rohukattega viljakamale savile ja mõõdukalt niiskele pinnasele.

Madalat juurestikuga kuusk võib asuda igikeltsaga piirkondades, kuid ei talu muldade muldasid, andes niisugustel juhtudel mändile. Kuuse järsk kontinentaalne kliima on ebasoodne, nii et lõunas on see palju vähem levinud kui mänd, mis jõe orudes siseneb stepi tsooni. Ida-Euroopa kuuse metsade koosseisus on põõsad ja rohttaimed (komplekssed kuuse metsad), lehtpuude satelliidid.

On põhjust uskuda, et tänapäeva aeg on kuusele soodsam kui tamme ja muude laialehiste liikide puhul. Mulla tugev podzoliseerimine toob kaasa tamme ja mõne muu lehtpuupuu kadumise, mis asendatakse kuuskega. Tule on keskkonnatingimustes kuuse poolest suhteliselt lähedal, kuid see on palju vähem levinud.

Pine on kerge armastusega tõug, vähe nõudlik pinnasele ja niiskuse kogusele.

Ta kasvab liivases liivas, sphagnum rabadel, graniidil või lubjakividel. Kuusmetsas paikneb tihti kask ja haab. Nende varikatuse all algab kuuse uuendamine, mis möödub seejärel valguse armastavatest kivimitest ja tõrjub neid välja.

Lehis on tõug, mille nõelad on talveks, väga levinud Siberis ja Kaug-Idas, kasvades halvasti kuivendatud muldadel (Yakutia), äärmiselt külmakindel, eriti Dahuri lehis.

Puidu kõrge kvaliteedi jaoks nimetatakse Siberi elanike lehis "Siberi tammeks".

Pinnase tingimused paljudes taiga kohtades on põllumajanduse jaoks üsna soodsad. Sellised takistused nagu liigne niiskus ja kliima raskusaste kõrvaldatakse suures osas elanikkonna ja kultuuri mõjul. Ввиду этого во многих таежных районах были открыты работы по образованию переселенческих участков, которые давали очень удовлетворительные в общем результаты.

Животный мир тайги значительно богаче животного мира лесотундры и тундры.

Таежный лес круглый год обеспечивает животных разнообразными кормами: травами, кустарничками, листьями и ветвями деревьев, почками и семенами древесных пород, хвоей, ягодами, грибами. Metsas, millel on oma eriline mikrokliima, kannatavad loomad vähem äkilistest ilmamuutustest, eriti tugevatest tuultest. Metsa kroon, puude õõnsused, surnud pinnakate on hea kaitse röövloomade vastu ja on mugavad pesa korraldamiseks.

Tüüpilised loomade loomad imetajatelt on põder, pruun karu, ilves, lendav orav, merikeel, hiiglane, kolono, valge jänes, mis on hiire sarnased närilised, väga harilikud punased hallid.

Mägedes ja samblik metsades on põhjapõdrad, kuigi mitte tihti, üsna tavaline taiga elanik.

Tsooni lõunaosas on tuntud metskits ja jänes.

Tsooni linnukasvatus on üsna erinev. Kõige iseloomulikumaks on puusilmus, sarapuu, Zhelna või must tüvi, kolmest varbast, suurest kirevust, väikese kireviku, kuksha, pähklipurustaja või pähkelpuu, põõsas, sinipea öökull, kull-öökull. See näitab lindude taiga suurenemist läänest itta liikudes. Euroopa taiga tüüpilised taiga linnud on 23-26 liiki Lääne-Siberis - 30-33, Jeniseist ida pool - 57-79.

Ilmuvad roomajad - ühine viper, viviparous lizard, mis on juba levinud, on mitmeid kahepaiksete liike. Putukate maailma iseloomustab erakordne mitmekesisus ja rikkus.

Piisab, kui öelda, et ainult NSV Liidu metsamaastikul asuval Diptera loomal on vähemalt 7000-8000 liiki, taigas on märgatavalt suurenenud zoomase koguvaru, mis on 100-150 kg / ha põhjas ja 160–300 kg / ha lõunaosas. Põhiosa ce-st langeb vihmaussidele, selgroogsete loomade osakaal zoomassi koguvarudest on ebaoluline - keskmiselt 2,24 kg / ha.

Taiga okaspuud ja metsas elavad loomad on keerulistes suhetes.

Loomade maailma sõltuvus metsast on üsna ilmne. Samal ajal on mets ise loomade väga võimsa ja mitmekülgse mõju all.

Orav, et sööta ennast ühe päeva jooksul, lööb umbes 30 kuuskärpi või kuni 130 lehist või kuni 200-300 männi, kasutades kõiki neid sisaldavaid seemneid. Hinnanguliselt on näiteks Arkangelski piirkonna kuuskesedel mulda külvatud vaid 38% seemnetest, ülejäänud seemned hävitatakse orava, põõsaste ja ristlõike poolt.

Hiiglaslik kahju männipähklite varudele põhjustab pähklipurustajat, oravat, põõsast, vole. Kedrovka, kes korraldab mitmed seinamaadid põrandakookidest - mitmest sajast kuni tuhandeni hektari kohta, aitab aktiivselt kaasa seederite asustamisele. Kuni 5 kg valitud männi pähkleid leiti harilikest orudest.

Talvel sööb metssiga kuus kuus kuiva männi- või seedernõela, vähendades seeläbi paljusid puid, samas kui sarapuupulgad söövad lehtpuuõhtuid.

Pähklid valmistavad mitte ainult õõnsusi, vaid ka "rõngas" puud, et juua juua, mille tulemusena meenutab mõnede puud, eriti kask, koor sõela. Hirved põevad suuresti männipuudust, haabat, mägede tuhka, paju. Haava, paju ja paljude teiste puuliikide koor ja võrsed tulevad kevadel süüa. Voolid, mis viivad talvel aktiivse, lumelise eluviisiga, pöörlevate kohtade juures, söövad täielikult mustikad, vasikad, sambad ja samblikud.

Suvised kohad meenutavad miniatuurseid segadusi. „Ilmselgelt on maapõõsa kattekihi äärmiselt ebaühtlase jaotumise peamine põhjus, mis on nii Põhja-Taigale niivõrd iseloomulik, kui ka hobuste ja lemmingute talvine aktiivsus.

Suvel söövad paljud loomad väga palju seeni ... Taigas otsivad põhjapõdrad spetsiaalselt seeni ja söövad neid õrnalt ning teatava teabe kohaselt võtavad nad isegi erilist rännet. "

Ohtlikud taimekahjurid okaspuudest - paljud putukad.

Siberi seeder siidiussid põhjustab seedri kuivamist sadu tuhandeid hektareid. Vähem kahju Siberis lehisele ei ole põhjustatud lehisekestest. Vene tasandikel asuvad okaspuud on eriti mõjutatud männi siidiussikast ja nunja liblikast.

Metsamajanduses kasutatakse laialdaselt metsa kahjurite keemilise ja bioloogilise kontrolli meetodeid.

Loomad mõjutavad rohkem kui ühte taimestikku. Mõnel juhul moodustuvad nende mõju all erilised maastikukompleksid. Suurepärane näide metsatööstustest on metsalise solonetz.

E. N. Matyushkina, Sikhote-Alini mägedes tehtud tähelepanekute kohaselt külastab iga selline soola soola iga päev 30-50 põder ja hirved. Solonetzi muru kaane on täielikult välja kukkunud, puud ei ole puid ega väga vähe.

Trakti keskel on kaevandused ja koobastikujulised süvendid, kus metsloomad asuvad. Äärelinnas - loomade teedelt - udune pinnas, erosiooni sooned, langenud puud.

Seega tekib metsas avatud aed, kus on kontsentratsioon verd imevad dipteraanid, röövloomad, püüdjad, pubis ja isegi niidulinnud - t.

e) täielik maastikukompleks, mis on ellu viidud loomade tegevuse kaudu.

Teine näide on beebi metsaraie, arendamine kohtades, kus koprad asuvad. Tegemist on tugevalt allapanenud lammimetsade aladega, kus on juhuslikult hajutatud ja üksteise peale asetatud pilud, kus on palju okste ja laastud. Taiga põhjaosas, kus metsa uuendamine, eriti kask, esineb raskusi ja aeglaselt, säilitab selline metsaraie, isegi mahajäetud, oma omadused üle kümne aasta.

Teabe allikas: Milkov F.N.

NSV Liidu looduslikud tsoonid / F.N. Milkov. - M .: Thought, 1977. - 296 lk.

Vaadake videot: SCP-2007 Science Fiction. keter class. k-class scenario memetic transmission knowledge scp (Veebruar 2020).

Загрузка...
zoo-club-org