Kalad ja muud veeolendid

Kui leidub jõe delfiin, siis kuidas magevesi elab

Pin
Send
Share
Send
Send


1918. aastal avastati huvitav objekt ühes Hiina Hunani provintsi magevee järvedest. Dongin'i järve ääres täheldati hambaalade alamrubriiki kuuluv veeimetaja. Nad kutsusid seda looma "hiina jõe delfiiniks".

Kes on jõe delfiinid

Inimesed on harjunud sellega, et delfiinid on soolase mere ja ookeani vete elanikud. Kuid on väike perekond nimega River delfiinid. Tänapäeval on nende vaalaliste imetajaid 4 liiki. Kolm neist elavad värskes vees ja neljas elab jõgedes ja järvedes ning ookeanis. Kahjuks on need ohustatud loomaliigid. Nad kannatavad väga lähedalt naabruses koos inimestega. Jõe reostuse ja kontrollimatu jahipidamise tõttu surevad.

Mis on nimega seotud

Kohalik elanikkond kutsub jõe imetajat "baiji". Hiina jõe delfiinil on väga iseloomulik seljakeel, mis sarnaneb lipuga. See andis kogu liigi räägitud nime. Liigi teaduslik nimetus on Lipotes vexillifer. See sisaldab kahte mõistet. Leipo tähendab "unustatud" ja vexillifer tähendab "lipu vedajat". Nagu näete, kasutasid teadlased ka väikeseid imetajaliike nimetusi kasutades väliseid ühendusi.

Liigi kirjeldus

Hammastatud vaalade, Hiina jõe delfiinide, magevee esindaja on üsna suur loom. Imetaja maksimaalne fikseeritud keha pikkus oli 2,5 m. Täiskasvanud inimese minimaalne pikkus oli 1,5 m. Täiskasvanud looma mass võib varieeruda vahemikus 100 kuni 160 kg. Delfiinide kirjeldus ei ole liiga üksikasjalik. On teada, et selle liigi naised on suured ja suuremad kui meestel. Delfiini keha on tihe ja tihe. Kael on üsna mobiilne. Näärmete uimedel on lai alus, kuid serva äärde näivad nad kirvega tükeldatult. Seljajoon on keskmise suurusega, siledalt ümardatud eesmise ja tagumise servaga. See ei asu selja keskel, vaid saba lähedal.

Imetaja kroonil on ovaalne hingeõhk. See on keskelt veidi vasakule. Hiina jõe delfiin näeb halvasti. Tema silmad on halvasti arenenud ja üsna halvasti asetsevad. Need on pea peal, mis vähendab vaatenurka.

Kraniaalse kolju eesmine osa on nn rostrum, see on kitsas ja piklik. See painutab veidi ülespoole ja sarnaneb kraana nokka. Ülemisel lõual on hambad vähem kui madalamad. Maksimaalne arv ülevalt on 68 hammast ja allpool - 72 hammast.

Delfiini kirjeldust ei ole võimalik teha ilma looma värvi täpsustamata. Baytsi helesinine või sinakas-hall varjund. Loomade kõht on valge. Kuigi mõned tunnistajad väidavad, et värv on palju kergem kui ametlikus kirjelduses. Nad ütlevad, et Hiina jõe delfiin on peaaegu valge.

Liikide jaotus

Kõige sagedamini kohtas seda tüüpi jõe delfiinid Jangtse. Kui olete näinud, mida Jangtse on kaardil näinud, siis kujutage ette, kui kaugele ja täis arter on. Selle pikkus ületab 6 300 km, kuid isegi see ei päästnud Hiina jõe delfiinide väljasuremisohust. Vahel leidsid need imetajad Qiantanis (jõgi) ja Dongtingi ja Poyangi järvedes. Üks inimene täheldati Shanghai piirkonnas.

Kuidas liik elab ja kuidas see toidab

Selle liigi elustiili uurimine on väga raske. Väikese arvu tõttu ei ole peaaegu mingit teavet. On teada ainult, et jõe delfiinid hoiavad paari ja eelistavad jõesuudmeid ja ranniku madalat vett. Tõenäoliselt on see just põhjus, miks liikide vaatlusorganid on kehvalt arenenud. Siinne vesi on alati mudane, nii et silmad on praktiliselt kasutud, sa pead toetuma kajahoiule.

Hiina jõe delfiin on päevane. Öösel lahkub ta aeglaselt voolavatesse piirkondadesse, kus on lihtne puhata.

Imetaja toidus on väikesed kalad, angerjad, säga ja karbid. Jahipidamiseks kasutatakse looma pikki nokke. Sellega kaevab delfiin mudast saaki. Tugevate kestade purustamiseks kasutatakse spetsiaalselt selleks otstarbeks kohandatud hambaid.

Vahel kogunevad jõgede delfiinid rühmadesse. Selline rühm võib koosneda kolmest isikust ja see võib koosneda 15 loomast. Kuid need kooslused ei ole pikaajaline.

Aretus

Hiina delfiinide paljunemine on liiga vähe teavet. Teadlased esitavad eeldusi, mis põhinevad nende käes olevate andmete teralisusel. Naised ei ole liiga viljakad. Nad toovad ühe kubi ja mitte rohkem kui üks kord iga kahe aasta tagant. Tõenäoliselt on vedamise tähtaeg 11 kuud. Poisid on sündinud liiga nõrgad. Alguses on ema sunnitud hoidma neid oma uimedega pinnal.

Puberteedi täpne tähtaeg ei ole teada. See peaks toimuma kolm kuni kaheksa aastat.

Proovid liikide päästmiseks

Loomulikult püüavad teadlased ohustatud loomaliike päästa, kuid hiina delfiinide puhul ei õnnestunud edu saavutada. Hoolimata sellest, et liigid on kaitstud ja loetletud Punases Raamatus, ei ole looduses praktiliselt loomi. Viimased tõendid kalurite kohtumisest selle delfiiniliikidega saadi 2004. aastal. 2007. aastal saadeti ekspeditsioon, et koguda mitu heteroseksuaalset inimest (umbes 25 pead). See võib lubada liikide paljunemist vangistuses ja elanikkonna osaliselt taastada. Aga ekspeditsioon ei tulnud tagasi. Kaasaegne varustus ei ole fikseeritud. See toob kaasa kurb järelduse: jõgede delfiinide populatsioon on kadunud ja ei suuda seda taastada. Seda on kahetsusväärne, kuid alates 2007. aastast on Hiina jõe delfiin ametlikult tunnistatud väljasurnud liikideks.

Inimesed ja delfiinid.

Inimesed on juba ammu teada delfiinide erakordsest mõistusest ja mõistusest. Need jumalikud loomad päästavad inimesi hädas olevatelt laevadelt, takistades nende uppumist. Võite isegi öelda, et delfiinid on planeedi targemad loomad. Paljud loomaõpetajad usuvad, et delfiiniteavet võib võrdsustada inimluurega, need loomad käituvad nii arukalt ja ebatavaliselt.

Delfiinide kohta on nali, öeldes, et kui inimene ei oleks ületanud delfiine ja ei olnud enne puust maha roninud, oleksid nad veest lahkunud ja nüüd oleksid nad meid asendanud looduse kuningad. Delfiin on tark, lahke, ilus, ta on suurepärane õpilane, analüüsib, mäletab.

Delfiinid on otseses seoses ookeanide, tapjavaalade ja vaalade hirmuäratavate elanikega. Seal on umbes 50 delfiiniliiki. Nendeks on pringlid, must delfiin, hall delfiin, valge näoga delfiin, Atlandi valge poolne delfiin. Kõige populaarsem delfiin on pudelikohane delfiin (suur delfiin), mida inimesed üldiselt silmas peavad, kui räägitakse kohtumistest selle liigi esindajatega. Nad on hästi uuritud ja taltsutatud. Afalina tulistab filmidesse, nad osalevad erinevate neuroloogiliste haiguste all kannatavate laste rehabilitatsiooniprogrammides.

Delfiinide kirjeldus ja fotod. Kuidas delfiin näeb välja?

Delfiin ei ole kala, vaid imetaja. Kõigile liikidele on levinud piklik voolujooneline keha, mis kroonitakse väikese delfiinipeaga, millel on nokk-kuju. Igal lõual on 80-100 väikest koonilise kujuga hammast. Delfiinihambad on veidi sissepoole kallutatud. Üleminek näo ja esiosa vahel on hästi määratletud. Peaaegu kõigil delfiiniklassi liikmetel on väljaulatuv seljakeel. Nahk on elastne ja sujuv. Delfiinide pikkus võib sõltuvalt liigist ulatuda 4,5 meetrini.

Vee delfiinid liiguvad väga kergesti, nad peaaegu ei tunne oma resistentsust, kuna nahal on eriline rasvade eraldumine, mis hõlbustab libisemist. Huvitaval kombel kustutatakse kiiresti delfiini nahk. Seetõttu on sügavatel nahakihtidel oluline regenereerivate rakkude varu. Delfiin seisab pidevalt, muutes päevas kuni 25 naha kihti!

Delfiin silmad on väikesed, nägemine on nõrk. See on tingitud asjaolust, et loomad ei kasuta neid jahi jaoks. Ninasõõrmed muutuvad kroonil asuvaks hingamiseks.

Kas delfiinil on kõrvad?

Delfiin kõrvad puuduvad. Kuid see ei tähenda, et neil ei ole ärakuulamist. Seal on! Tõsi, see toimib teistest imetajatest erinevalt. Helid tajuvad sisekõrva ja esiosas asuvad turvapadjad on resonaatorid. Kuid need loomad valdavad sujuvalt echolokatsiooni. Nad määravad täpselt objekti asukoha ja mõõtmed peegeldunud heli ja lainepikkusega - kauguseni.

Kuidas delfiinid magavad?

Delfiinidel on veel üks huvitav füsioloogiline omadus: nad ei magada kunagi. Loomad ripuvad veesambasse, mis aeg-ajalt tõuseb hingamiseks. Puhkuse ajal saavad nad vaheldumisi välja lülitada vasakule, siis aju paremale poolkerale, st ainult pool delfiinide ajust magab ja teine ​​ärkvel.

Kus delfiinid elavad?

Delfiinide elupaik on ainult tiigid. Delfiin elab peaaegu kõigis meie planeedi kohtades, välja arvatud Arktika ja Antarktika piirkonnad. Delfiinid elavad merel, ookeanis ja suurtes magevee jõgedes (Amazoni jõe delfiin). Need imetajad armastavad ruumi ja liiguvad vabalt kaugel.

Delfiinide keel.

Delfiinid - loomad sotsiaalne, elada pakendites, kus võib olla 10 kuni 100 (mõnikord rohkem) üksikisikuid, kes võitlevad vaenlastega ühiste jõupingutustega. Pakendis on nende vahel peaaegu mingit konkurentsi ega võitlusi, hõimud on üksteisega koos. Delfiinid räägivad helide ja signaalide abil. Delfiinide keel ebatavaliselt mitmekesine. Nende imetajate "vestlus" hõlmab klõpsamist, vilistamist, haukumist, peksmist. Delfiinide hääle ulatus ulatub kõige madalamatest sagedustest ultrahelini. Lisaks saavad nad lisada lihtsaid hääli sõnadesse ja lausetesse, edastades üksteisele teavet.

Mida delfiinid söövad?

Delfiinide toitumine hõlmab ainult kala, eelistatud on sardiinid ja anšoovised. Huvitav on ka loomakasvatusmeetod. Delfiinide kari leiab kala ja erihelisid, mis sunnib teda hulkuma kitsasse rühma. Sellise jahipidamise tagajärjel saab enamik kääbust delfiinide saagiks. Seda funktsiooni kasutavad tihti kajakad, rünnates hirmunud kalu õhust. Teadaolevad faktid, kui delfiinid aitasid kaluritel sõita, et nad ühinesid võrgus.

Delfiinide tüübid.

Delfiinide perekonnas on 17 perekonda. Kõige huvitavamad delfiinide liigid:

  • Valgeherahaline delfiin (must delfiin, tšilli delfiin) (lat. Cephalorhynchus eutropia) elab ainult Tšiili rannikul. Üsna tagasihoidliku suurusega loom - vaalaliste pikkade ja üsna paksude kehade pikkus ei ületa 170 cm. Valge kõhuga delfiini tagakülg ja küljed on hallid, samal ajal kui kõri, kõhupiirkonna ja kehaosas asuvate jalatsite osad on täiesti valged. Valge kõhuga delfiinide nipsad ja seljapunn on väiksemad kui muudel delfiiniliikidel. See liik on lähedal väljasuremisele, mida kaitsevad Tšiili ametivõimud.

  • Valge külgedega delfiin (tavaline delfiin) (lat. Delphinus delphis). Merelooma pikkus on sageli 2,4 meetrit, delfiini kaal varieerub 60–80 kilogrammi vahel. Tagaküljel on tavaline delfiin värvitud tumesinine või peaaegu must, kõht on valge ja silmatorkav kollane-hall varjund kulgeb mööda helgeid külgi. See delfiinide liik elab Vahemere ja Musta mere vetes, tunneb end Atlandi ja Vaikse ookeani ookeanides kergesti. Lõuna-Ameerika idaosas, Uus-Meremaa ja Lõuna-Aafrika rannikul, on Jaapani ja Korea meredes valge poolega delfiin.

  • Valge meri delfiin (lat. Lagenorhynchus albirostris) - suur vaalaliste esindaja, kelle keha pikkus on 3 meetrit ja kaalub kuni 275 kg. Valge näoga delfiini eripära on väga kerge, mõnikord lumivalge koon. Selle imetaja elupaigaks on Atlandi ookeani põhjaosa, Portugali ja Türgi rannik. Delfiin toidab selliseid kala nagu moiv, navaga, lest, heeringas, tursk, merlang, samuti molluskid ja koorikloomad.

  • Suur hamba delfiin (lat. Steno bredanensis). Selle mereimetaja keha pikkus on 2–2,6 meetrit, kaal on 90–155 kg. Seljapea kõrgus on 18–28 cm, delfiinide värvus domineerib halli värvi, mille peal on valged laigud “hajutatud”. Seda tüüpi delfiinid levitatakse Brasiilia rannikul, Mehhiko lahes ja Kalifornias, elab Kariibi mere ja Punaste merede soojas vees.

  • Afalina (suur delfiin või pudelikaelne delfiin) (Ladina Tursiops truncatus). Looma pikkus võib olla 2,3 kuni 3,6 meetrit ja kaal 150 kuni 300 kg. Pudelilohelise delfiini värv sõltub elupaigast, kuid enamasti on sellel liigil tumepruun ülakeha ja hallikasvalge kõht. Mõnikord on külgedel nõrk muster fuzzy ribade või laigudena. Bottlenose delfiin elab Vahemeres, Punases, Läänemeres ja Musta mere ääres, mis leidub tihti Vaikse ookeani ääres Jaapani, Argentina ja Uus-Meremaa rannikul.

  • Lainekujuline delfiin (arve delfiin) (lat. Peponocephala electra) troopilise kliimaga riikide vetes, eriti massikogukonnad elavad piki Havai saarte rannikut. Looma torpeedikujuline, helehall keha kroonitakse tumehalliga koonusekujulise peaga. Imetaja pikkus on sageli 3 meetrit ja täiskasvanu kaalub üle 200 kg.

  • Hiina delfiin (lat. Sousa chinensis). See kupongi delfiinide perekonna esindaja elab Kagu-Aasia rannikul asuvates vetes, kuid paljunemisperioodil rändab ta sealt lahedesse, vaiksetesse laguunidesse ja isegi Austraaliat ja Lõuna-Aafrika riike pesevatesse jõgedesse. Looma pikkus võib olla 2-3,5 meetrit, kaaluga 150-230 kg. Üllataval kombel, kuigi delfiinid sünnivad täiesti mustana, muutuvad keha värvid helehalliks, kergelt roosade laigudega, ja täiskasvanud muutuvad peaaegu valgeks. Hiina delfiin sööb kala ja koorikloomi.

  • Irrawaddy delfiin (lat. Orcaella brevirostris). Sellist tüüpi delfiinide eripära on näole ja nokale, mis on saanud liikuvuse tõttu pea jalutuskäigu tõttu liikuvuse, täielik puudumine näol ja paindlikul kaelal. Irrawaddy delfiini kehavärv võib olla helehall, sinise tooni või tumehalliga, samas kui looma kõht on alati heledam. Pikkuses jõuab see vees elav imetaja 1,5–2,8 meetrit, kaaluga 115–145 kg. Delfiinide elupaik hõlmab India ookeani sooja veet, alates Bengali lahest kuni Austraalia põhjarannikuni.

  • Rist Dolphin (lat. Lagenorhynchus-ristisõit) elab ainult Antarktika ja Antarktika vetes. Värviline delfiin mustvalge, harvem - tumehall. Imetaja külge ulatuv silmapaistev valge märk ulatub koonule, kujundades silmapiirkonda. Teine märk liigub keha taga pikisuunas, mis lõikub esimese ja moodustab liivakellamustri. Täiskasvanud ristikujuline delfiin on pikkusega umbes 2 meetrit, delfiinide kaal varieerub 90-120 kilogrammi vahel.

  • Tapjavaal (tapjavaal) (lat. Orcinus orca) - imetaja, kes kuulub delfiinide perekonda, tapjavaala perekonda. Tapjavaal on pikkusega umbes 10 meetrit ja kaal 8 tonni. Naised on väiksemad: nende pikkus on 8,7 meetrit. Killeri vaaladel on lai ovaalne kuju. Tapjavaala hambad on piisavalt pikkad - kuni 13 cm. Imetaja küljed ja tagakülg on mustad, kurk on valge ja kõht on valge triip. Valged laigud asuvad silmade kohal. Mõnikord on Vaikse ookeani vetes täiesti mustad või valged inimesed. Tapjavaal elab kõigis maailma ookeanide vetes, välja arvatud Asovi meri, Musta mere, Laptevi meri ja Ida-Siberi meri.

Ganga delfiinid või Susuki (Platanistidae)

Selle liigi esindajad suudavad hingamise ajal emiteerida iseloomulikke helisid, mis põhjustasid liigi nime. Nendel päevadel säilib vaid väike populatsioon nendest delfiinidest. See vaade jõe delfiinid See erineb väga sarnaselt oma kolleegidega ja on umbes 2,5 meetri pikkune. Ganga delfiinidel on ebaharilik kuju pelgupõhjad, viie kärje ja ekspressiivse värvitooniga (tumehall taga ja küljed, kerge põhja).

Need loomad elavad India ja Pakistani magevee jõgedes, mida iseloomustab aeglane rada: Ganges, Indus, Brahmaputra ja Hugli, samuti nende jõgede lisajõgedes (tavaliselt ülemises jões). Mõnikord võivad nad vihmaperioodil laskuda jõgede suhu, kuid nad ei satu kunagi merre. Pidevalt vee all võib susuki olla umbes kaks minutit. Huvitav on see, et Ganga delfiinide silmad või pigem silmade sarvkesta silmad ei ole visuaalsed, vaid puutetundlikud, sest põhjaelu eluviisi tõttu on need imetajad oma silmaläätsed kaotanud ja nende optilised närvid on täielikult kadunud.

Amazoni delfiinid (Iniidae)

Neid imetajaid nimetatakse ka Iniaks, muidu elab Bouto suurematel Lõuna-Ameerika jõgedel: Tokantins, Amazon, Orinoco, samuti paljudes pikkades Venezuela, Colombia, Brasiilia, Peruu, Boliivia ja Guajaana lisajõgedes. В периоды разливов этих рек амазонские дельфины могут свободно плавать среди затопленных деревьев и переплывать, благодаря таким разливам из одного бассейна реки в другой. Длина тела этих животных может достигать до 2,5 м., а вес до 130 кг. Половой диморфизм хорошо выражен: самцы намного крупнее и массивнее самок. Окрас у иний варьирует в зависимости от возраста и места их обитания.

Alaealised on värvitud harilik-hallikas värviga, rohkem täiskasvanuid värvitakse, väga ilus värv on üleval helesinine ja altpoolt valge või roosa. Jõgedes elavad delfiinid on reeglina järvedest kergemad. Nii need kui teised elavad kas üksi või väikestes rühmades. Nende nokk on üsna pikk, kaunistatud jäikade harjastega ja silindrikujuline, kergelt kaardus. Nende pikad lõugad on varustatud kahe rida tugeva hambaga, mille arv võib olla 104 kuni 132 ühikut. Erinevalt teiste liikide silmadest on nende imetajate silmad väga väikesed jõe delfiinidnad näevad hästi. Inias juhib sama aktiivset eluviisi nii päeval kui öösel ning toidab krabisid ja erinevaid mageveekalasid. Need delfiinid on inimeste suhtes väga seltsivad ja kerged. Välismaalaste ebatavaline ja salapärane käitumine on hiljuti põhjalikult uuritud ja analüüsitud teadlaste poolt erinevates akvaariumides üle maailma.

La Plata delfiinid (Pontoporiidae)

See on ainus nende nelja perekonna ja liigi perekond, mis ei saa elada mitte ainult jõgedes, vaid ka merel. Need loomad on levinud La Plata jõe suudmes (kust nad oma nime said), samuti Argentina, Brasiilia ja Uruguay rannikuvetes. Erinevalt teistest uuritud liikidest on need imetajad nomadilised, rändavad talveks väikestesse karjadesse La Plata suudmest mööda mandriosa põhja pool.

Plaatina delfiinid toidavad erinevaid kalaliike, nii jõge kui ka merd, sealhulgas heeringat, ja peajalgseid ja vähke. Need loomad on suhteliselt väikesed - kuni 170 cm, pikad ja kaaluga kuni 35 kg. Ja nende vastsündinud lapsed on täiesti murenenud, mille pikkus on vaid 45 cm. jõe delfiinid märgatavalt suurem kui meestel. La-Platinum delfiinid on värvitud helepruunist värvi ja nende kitsas ja väga pikk nina mahutab kuni 240 hammast! Selle liigi kuuluvad delfiinid on ka inimestega seltsivad, nagu Amazonase delfiinid, kuid väga vähe on veel uuritud.

Tuleb märkida, et jõe delfiinid on peaaegu väljasuremise äärel. See juhtub mitmel põhjusel: esiteks, kuna need veeimetajad kaotavad oma elupaigad, teiseks sellepärast, et inimesed neid ikka jahti ja kolmandaks, kuna nad näevad väga nõrka nägemist inimesed ja mitmesugused kunstlikud esemed, hoolimata spetsiaalse elundi heli tuvastamisest - sonarist.

Päritolu ajalugu

Perekond Delfiinide jõgi Seda peetakse kõige vanemateks tänapäeva imetajateks, kes kuuluvad hammastesse vaaladesse. See ilmus meie planeedil miokeeniperioodil ookeanis ja hilisematel perioodidel jäid need suurte röövloomade ja konkureerivate liikide poolt välja. Kaasaegse esivanemad jõe delfiinid bioloogid leiavad, et iidsed vaalad - squalodonts (lat. Squalodontidae), mis omakorda pärinevad maismaal imetajatest - mesonitsiinidest.

Kõige vanemate leidude järgi elasid mesonitsiidid umbes 60 miljonit aastat tagasi ja hundi ilmumine kändudega oli kaasaegsete kontseptsioonide kohaselt väga kummaline. Need kummaline välimusega olendid elasid territooriumil, kus asub Vahemeri ja osa Aasia subkontinendist. Vana hammastatud vaaladest - kaasaegsed squashontsid jõe delfiinid päritud algupärased välised tunnused, mis eristavad neid teistest veeimetajatest: väga kitsas piklik kärje, erineva suurusega ühehambulised kortsudega hambad, vähem aju konvoluute, väga lai ja lühike rinnaäär, ja seljapea asemel - madal piklik harja. Jõe delfiinide pea on väga liikuv ja võib pöörata keha suhtes 90 ° nurga all, mida soodustab emakakaela selgroo eriline struktuur.

Teised skeleti osad erinevad oluliselt ka teiste kaasaegsete veeimetajate struktuurist ning neil on iidse kadunud delfiinidele iseloomulik iseloom. Nende delfiinide nägemus on halvasti arenenud ja peamised meeleorganid, mis annavad teavet meie ümbritseva maailma kohta, on hästi arenenud puudutusorganid ja kajavarustusseadmed, mis tajuvad laia valikut helisagedusi. Täiendavad puudutusorganid jõe delfiinid teenida mitte ainult arvukaid naharetseptoreid, vaid ka kõva, väga tundlikke kombineeritud karvu, mis paiknevad nina peal, mis aitavad kaasa jahtima vees ja toitu ekstraheerides, kaevates seda õrnadest allikatest.

Sellega tahan lugu lõpetada jõe delfiinid aga mitte püstitada, vaid koma, sest tulevikus naaseme nende hämmastavate, seltskondlike ja „inimeste armastavate” olendite juurde, kuid muud liiki.

Üldised omadused

Delfiini jõgi on mererelvadega võrreldes primitiivsem. Ajus on vähem konvolutsioone. Lühikesed ja laiad rinnaääred, mitte seljapunane (selle asemel on piklik harja), väga kitsas nina, alumise lõualuu pikk sümfüüs - kõik need on oma iidse esivanemate, skvalodontide tunnused.

Emakakaela vaba asukoht võimaldab jõgede delfiinidel oma pead 90 ° võrra keha suhtes ümber pöörata. Nad toituvad kaladest, molluskitest ja ussidest, mida kaevandatakse mitte ainult vees. Närimiskatte abil, mis on kaetud kõvade puutetundlike karvade kihiga, saavad nad tunda mässapõhjas sügavale saaki ja kaevata. Erinevalt puudutusest on nende visioon vastupidi küllaltki nõrk. Kuid kuulmis- ja echolokatsiooniseadmed on väga arenenud. Just nende abiga saavad delfiinide jõgi teavet nende ümbritseva maailma kohta.

Kui me räägime vahemikust, võib seda nimetada relikviks ja rebitudeks. Peret esindavad kaks monotüüpilist perekonda, mis elavad Lõuna-Ameerika troopilistes jõgedes ja kaks perekonda, kes elavad India ja Hiina jõgedes. Järgmisena vaatleme jõe delfiinide liike, mis on praegu zooloogidele avatud.

Amazoni või Bouto

Amazoni piirkonna esimest üksikasjalikku kirjeldust andis prantslane teadlane D'Orbigny, kes Peruus reisides suutis selle looma püüda ja uurida selle välimust.

Keha pikkus võib olla kuni 3 meetrit ja kaal - 70 kg. Ta elab Amazonase, Rio Negro ja Orinoco vesikondades. Seda delfiini võib nimetada tõeliseks magevee vaalaks. See on aeglane (kiirus ei ületa 10 km / h), mudases vees aitab see kajapaigaldusseadmetes ja tundlikus nuumas. Peamine toidu liik on väike kala. See delfiini jõgi läheb sageli hapniku sissehingamiseks pinnale. Inia elab ainult väikestes kogukondades, mitte rohkem kui 5-6 inimesel.

Koon on väga piklik, otsas on nüri ja harjased, mis näeb välja nagu nokk. Ülemine ja alumine lõualuu on 66-68 hammast. Nad on väga teravad ja kroonid on suured ja kumerad. Amazoni maastiku iseloomulikud tunnused on peopesade poolkuu kuju, lõhe ääres paikneva lõhe eraldamine, rasvapuu madal asukoht. Tema keha ülemine osa on helesinine ja alumine osa on punakas-roosa. Vanemad delfiinid võivad olla peaaegu valged. Seetõttu nimetatakse iniat sageli “valge jõe delfiiniks”.

Plinini avastus

Vana looduslugu Pliny kirjeldas esimest tüüpi delfiini - Ganga delfiini (susuku). Ja kuigi tema kirjeldustes oli palju ebatäpseid andmeid, kuna ta nägi, et ta on ainult vees, siis juhtis see teadlane esmalt looma iseloomulikke omadusi. Plinuse peamine väärarusaam oli teave Ganga delfiini keha pikkuse kohta. Tema sõnul jõudis ta 7 meetrini. Tegelikult ei ole see enam kui 2 meetrit.

Susuki väline struktuur ja elustiil

Sellel Dolphini jõe perekonna loomal on väga sihvakas keha, poolhaaruline ja seljapuu, mis on jagatud kaheks haaraks, tõstes pisut pika, õhukese nokkukujulise koonuse, millel on kogu laiuses sama laius. Tüüpiliseks tunnuseks on pikad, kitsad, ninasõõrmetele lähedal asuva harja ülemine lõualuu olemasolu. Seljapunase asemel on ainult väike nahavolt. Keha ülemises osas värvub nahk hallikas-musta värvi ja alumises osas hallikasvalge.

Susuk elab Kagu-Aasia jõgede vesikondades, eriti Ganges, Brahmaputras ja Indus. Bioloogi Andersoni poolt läbi viidud eksperimendi ajal, kes hoidis gangeetilist delfiini vangistuses 10 päeva, selgus, et selle liigi esindajad tõuseb vee pinnale väga sageli (iga 30 sekundi järel), kuid ainult hetkeks, sest selleks, et hingata, see on piisav sekundiks.

Nad söövad peamiselt kala ja vähki. Tõenäoliselt kestab rasedus 8-9 kuud, üks poeg on sündinud, mis pikka aega jääb ema hoole alla, klammerdudes oma seljapea koonule.

Delfiin koristatakse väga harva, peamiselt liha puhul. India naised, kellel on raskusi sünnitusega, söövad seda eriti hea meelega. Legendi järgi aitab see rasestuda ja lapse ohutult kanda. Palverändurid ja munkad, vastupidi, peavad seda looma pühaks ja toidavad seda oma käest.

Laplatski jõe delfiin

Kõigist nende pereliikmetest on see kõige vähem spetsialiseerunud struktuurile ja elustiilile. Võib elada jõgedes ja meredes. Meeste isendite keha pikkus ulatub umbes 155 cm-ni ja emaste keha on mõnevõrra pikem ja võib ulatuda 170 cm-ni, kehakaal on väike: 28–35 kilogrammi. Poegad on väga väikesed: umbes 45 cm pikkused. Seega on see kõige miniatuurne jõe delfiin. Kus Laplat delfiinid elavad? Nad elavad La Plata jõe suudmes ja Brasiilia, Uruguay ja Argentina rannikuvetes (30–45 ° S. Sh.).

Naha värvus on kahvatupruun. Nugu on väga pikk, hammaste arv varieerub 210-240-ni. Toiduaineid pakuvad erinevad kalaliigid (heeringas, hõbedane mullet, kala kala), vähid ja peajalgsed. Laplatski jõe delfiin on väga seltskondlik. On teada, et üksikisikud lähenevad kalurite paatidele väga hästi ja kontakteeruvad inimestega.

Mida delfiinid välja näevad

Neil on alasti sujuv keha, piklik koon ja seljaga terav. Väikesed silmad, ilma akuutse nägemiseta. Nahavärv võib olla kahte tüüpi: monokromaatiline - hall, roosa või kontrastne - kui suured alad on värvitud mustvalgelt.

Sõltuvalt liigist on erinevad kaalud: 40 kg kuni 500 kg. Keha pikkus on 1,2 m, orca võib olla kuni 9 m ja kaalub 7,5 tonni.

Nad võivad jääda kuni 5 päeva, nende tervis ei mõjuta neid. Kui sa magad, siis väga vähe. Pikema une korral on nad võimelised lämbuma ja surema. Puhkamisel magab üks pool aju, teine ​​on ärkvel, siis saavad nad hingata.

Delfiinid on soojaverelised loomad. Nende kehatemperatuur on 36,6 ° C, nagu inimestel.

Omab echolocation - määrab objekti asukoha, peegeldades peegeldunud heli. Suhtlemine erinevate aegade vahel kõlab eri kestusega, hoiatab selle eest, et helisignaalidega kaasneb oht.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org