Loomad

Puma (puuma või mägi lõvi)

Pin
Send
Share
Send
Send


Puma on röövloom. Oskus ja vilgas jahimees, üks suurimate kasside kõige heledamaid ja graatsimaid esindajaid. Selles artiklis saate näha puma kirjeldust ja fotot, õppida palju uusi ja huvitavaid asju selle ilusa loodusliku kassi elust.

Mida puuma välja näeb ja mida see nimetatakse?

Puma näeb välja nagu tugev kass, tal on väga paindlik keha, pikk lihaste saba. Käpad on kohandatud puude ronimiseks. Pumal on lühike ja paks kate.

Täiskasvanud puugidel on enamasti punakas värvus, keha alumine pool on ülemisest kergem. Mustade märgiste ja tumedate kõrvadega kassi koon.

Puma keha pikkus on 100-180 cm, saba pikkus on 60-75 cm, turja kõrgus on 60-90 cm, puma kaal võib ulatuda 100 kg-ni. Tähelepanuväärne on see, et mehed on palju suuremad kui naised. Naiste keskmine kaal on 30-50 kg ja isane - 60-80 kg.

See metsik on teiste nimedega. Puma nimetatakse ka mägijäägiks ja puuks.

Kuhu puuma elab?

Puma - suurte looduslike kasside välisriigi esindaja. Puuma elab Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, elab üsna suurel alal - alates Yukonist (Kanada) Patagooniasse (Lõuna-Ameerikas).

Puma elab mägistes piirkondades ja ei karda suuri kõrgusi. Samuti eelistab okaspuude ja troopiliste metsade elupaiku, leitakse soodes ja tasandikel.

Pumas on peaaegu universaalsed, nad liiguvad kergesti mägede nõlvadel ja kividel, ronivad puid suurepäraselt ja võivad vees hästi ujuda. Loomade puuma suudab elada mis tahes paikkonnas.

Täiskasvanud puulid valivad tihti üksi elu, eranditeks on kassipoegade ja paaritamise paarid. Looduses elab kassi puma kuni 20 aastat.

Kuidas puuma hunt?

Cougar on kvalifitseeritud jahimees ja suurepärane kiskja. See on väga terav nägemine, nii et puuma jahtub hämaras ja pimedas. Mõnel juhul minge jaht. See röövellik kassil on oma jahi taktika, see on suurepärane strateeg.

Loodusliku looma puuma paelub kõrvuti küljelt, et see ei lõhnaks. Puma rünnak toimub hüpates ohvri selja peale, mille järel mägilõvi purustab saakkaela või haarab oma hambad kurgu ja hakkab lämbuma.

Pumas on väga targad ja salakavalad, nad peidavad poolsöödud liha oma lehestiku magamisega. Näljane, nad naasevad varjatud saagiks. Lõpetamata rümbad annavad toitu teistele ümbritsevatele loomadele.

Puma jahib peamiselt hirved, põder, guanaco. Kuid röövelliku puuma toidab teisi loomi, sealhulgas pumasid ja karja. Ühe aasta jooksul sööb üks kass-puma 800–1300 kg liha, mis on umbes 48 koorlooma.

Ameerika mägipallil on kolmkümmend hammast, mis on piisavalt tugevad ja kohandatud pisarakudeks ja luude murdmiseks. Küünised, mida ta kasutab saagiks.

Cougars saab teha kuni 6 meetri pikkuseid ja kuni 2,5 meetri kõrguseid hüppeid, sõita lühikestel vahemaadel kiirusega kuni 60 km / h. Ameerika mägijäägil on olemas väga ulatuslik jahimaa. Puma naistel on see vahemikus 26 kuni 350 km² ja meestel 140–760 km².

Cubs puma: välimus ja areng

Puma - loom on üsna vaikne. Ta avaldab valju karjusi ainult abieluperioodil, mis tuleb esmakordselt kahe või kolme aasta vanuseks. Puma raseduse kestus on kolm kuud. Keskmiselt sünnib puma 2-3 poisi, kaaluga 250-450 g ja keha pikkusega 25-30 cm.

Puma kassipojad erinevad peamiselt täiskasvanud täiskasvanutest. Cougar cubs'il on pruunikas-hall varjund, mille mustad täpid muutuvad ühe aastaselt.

Puma poisid avavad oma silmad 2 nädalat pärast sündi, samal ajal purunevad esimesed hambad. Esialgu on puuma kassipoegadel väljendunud sinine silmade värvus, mis muutub kuue kuu jooksul järk-järgult. Villal olevad kohad hakkavad kaduma 9 kuud ja kaovad järk-järgult 2 aasta pärast.

Puma kassipojad hakkavad süüa täiskasvanud toitu 6 nädala vanuselt, kuid piim on endiselt toidus. Puma poegad jäävad ema juurde kuni kaks aastat, mille jooksul on neil aega õppida kõiki vajalikke oskusi ellujäämiseks ja jahipidamiseks, edasiseks iseseisvalt elamiseks.

Pärast seda läheb noor puuma otsima oma jahipidamisalasid, kuid võib jääda oma vendade ja õdedega rühmadesse mitu kuud pärast ema lahkumist.

Ameerika suurim kassil pole looduslikke vaenlasi. Vähesed julgeksid võidelda majesteetliku ja kiirelt kostunud puuga. Ainult aeg-ajalt võivad mõned suured kiskjad rünnata noori ja tähelepanematuid puude.

Kui teile meeldis see artikkel ja soovid lugeda metsloomade kohta, siis tellige meie saidi värskendused, et saada esimesena ainult uusimaid ja põnevamaid artikleid meie planeedi erinevate loomade kohta.

Cougari kirjeldus

Puma concolor - see on liigi nimetus ladina keeles, kus teine ​​osa tõlgitakse kui „mustvalge”, ja see väide on tõene, kui kaalume värvi mustri puudumise mõttes. Teisest küljest, metsaline ei tundu täiesti ühevärviline: ülemine osa on kontrastiks kerge kõhuga ja näol on selge lõualuu ja suu valge tsoon.

Välimus

Täiskasvanud mees on umbes kolmandiku võrra suurem kui naine ja kaalub 60–80 kg pikkusega 1–1,8 meetrit.. Individuaalsed koopiad saavad 100–105 kg. Puma on 0,6–0,9 m pikk ja lihaseline, ühtlaselt karvane saba on 0,6–0,75 m. Puul on piklik ja paindlik keha, kroonitud proportsionaalse peaga ümarate kõrvadega. Pumal on väga tähelepanelik välimus ja ilusad mustad vooderdatud silmad. Iirise värvus varieerub lehmast ja helehallist roheliseks.

Hindade laied käpad (4 sõrmega) on massiivsemad kui esiotsad, millest igaüks koosneb 5 sõrmest. Sõrmed on relvastatud kõverate ja teravate küünistega, mis tõmbuvad tagasi, nagu kõik kassid. Ohvri püüdmiseks ja hoidmiseks, samuti trummide ronimiseks on vaja sissetõmbeid. Mägi lõvi karv on lühike, jäme, kuid paks, mis sarnaneb oma peamise saagiku värvusega. Täiskasvanutel on keha alumine osa ülemisest palju kergem.

See on huvitav! Valdavad toonid on punased, hallikaspruunid, liivased ja kollakaspruunid. Valged märgised on märgatavad kaelal, rinnal ja kõhus.

Poegad on värvitud erinevalt: nende tihe karv on täpiline tumedate, peaaegu mustade laigudega, esi- ja tagaosas on triibud ning saba rõngad. Pumade värv mõjutab ka kliimat. Need, kes elavad troopilistes piirkondades, annavad ryzhiinale ja põhjapoolsetele on sageli hallid toonid.

Puma alamliik

Kuni 1999. aastani töötasid bioloogid vana klassifikatsiooni alusel, mis põhines nende morfoloogilistel omadustel ja eristades peaaegu 30 alamliiki. Kaasaegne klassifikatsioon (mis põhineb geneetilistel uuringutel) on lihtsustanud arvutust, vähendades kogu cougaride mitmekesisust kokku 6 alamliigile, mis kuuluvad samasse arvusse filogeograafilisi rühmi.

Lihtsamalt öeldes erinevad kiskjad nii oma genoomides kui ka seotuses konkreetse territooriumiga:

  • Puma concolor costaricensis - Kesk-Ameerika,
  • Puma concolor couguar - Põhja-Ameerika,
  • Puma concolor cabrerae - Lõuna-Ameerika keskosa
  • Puma concolor capricornensis - Lõuna-Ameerika idaosa,
  • Puma concolor puma - Lõuna-Ameerika lõunaosa,
  • Puma concolor concolor on Lõuna-Ameerika põhjaosa.

See on huvitav! Puma concolor coryi, Florida puuma, elab Lõuna-Florida metsades / soodes, peetakse haruldaseks alamliikiks.

Suurim kontsentratsioon täheldati Big Cypress National Preserve'is (USA). 2011. aastal elas siin veidi üle 160 inimese, mistõttu on alamliik loetletud IUCNi punases nimekirjas olekuga „kriitiliselt ohustatud” (kriitilises seisundis). Bioloogide sõnul süüdistatakse Florida puma kadumise eest isikut, kes nõrgenes ja sportis spordihuvide tõttu. Inbreeding andis oma panuse väljasuremisse, kui omavahel tihedalt seotud loomad (väikese populatsiooni tõttu) ühinesid.

Eluviis, iseloom

Pumas on põhimõttelised singlid, kes lähenevad ainult paaritumisperioodile ja siis mitte rohkem kui nädalale. Naiste kassipoegad on samuti koos. Täiskasvanud mehed ei ole sõbrad: see on iseloomulik ainult noortele puugidele, kes on hiljuti emalt pärinenud. Mängu olemasolu mõjutab rahvastikutihedust: üks puuma suudab hallata 85 km² ja üle kümne röövloomade poole suuruses piirkonnas.

Reeglina kulub naissoost jahimaa 26–350 km², mis on naise krundi kõrval. Sektor, kus meeste jaht on suur (140–760 km²) ja ei lõika kunagi konkureeriva territooriumiga. Piiride märgistamine toimub uriini / väljaheite ja puude kriimustuste abil. Puma muudab koha asukohta sõltuvalt aastaajast. Mäe lõvid on suurepäraselt kohanenud elukeskkonnaga: nad on suurepärased hüppajad (parimad kassid) nii pikkuse kui ka kõrguse poolest.

  • pikk hüpe - 7,5 m
  • kõrgushüpe - 4,5 m,
  • hüpata kõrgusest - 18 m (viiekorruselise maja katusest).

See on huvitav! Cougar kiireneb 50 km / h-ni, kuid kiiresti välja hingab, kuid kergesti ületab mägede nõlvad, suured kivid ja puud. Pumas, kes põgenes koerte eest Ameerika Ühendriikide edelaosas, tõusis isegi hiiglaslikele kaktustele. Metsaline ka ujub hästi, kuid ei näita suurt huvi selle spordi vastu.

Puma jahtub hämaras, eelistades koputada ohvrit ühe võimsa hüppega, ja pärastlõunal magab kiskja lammas, baski all päikese all või lakub nagu kõik kassid. Puma on pikka aega avaldanud jutustusi jahutavast hingest, kuid kõik osutus ilukirjanduseks. Kõrgeimad karjumised langevad röövperioodile ja ülejäänud aeg metsaline piirdub murenemise, röövimise, hissimise, närimisega ja tavalise kasside "majuga".

Kassiliigid

Geograafiliste piirkondade ulatus, kus puuma elab, annaks võimaluse omistada seda kõige levinumale kasside tüübile. Kuid vaatamata välisele sarnasusele selle perekonna esindajatega, jagatakse puma eraldi perekonnaks. Ja sellesse perekonda kuulus üks liik koos suure hulga alamliikidega.

Pikk saba, mis hüppas, võimas keha, tugevad käpad ja väike pea, muutsid puuma ainulaadseks esindajaks eraldi perekonnast, mis on üks kõige levinum maa. Põhja- ja Lõuna-Ameerika elanikud, Patagoniast kuni Rocky Mountainsini, saavad selle majesteetliku looma kohtuda metsades, tasandikel, mägistes piirkondades, soodes ja isegi troopilises džunglis. Ainus asi, mis ei meeldi puuma - avatud ruumides.

Täiskasvanud looma pikkus on kuni 2 m. Looma mass võib ulatuda 106-110 kg-ni. Saba pikkus on 0,8 m. Looma pea on väike. Sellisel võimsal kassil on väga tugevad jalad. Tema koonul on tavaliselt valge ots.

Värv ja elupaigad

Põhja-Ameerika ja selle kliima andsid pumale hõbedast hõbedat. Lõunapoolsematel pampasel oli loomade karusnahk valdavalt kuldpunase varjundiga. Florida puuma, mida nimetatakse selle esmaseks elupaigaks, on väiksem kui ülejäänud alamliik, kuid ka punane, hallikas-liiva tooniga. Kohast, kus puuma elab, sõltub selle iseloomulikust värvist.

Lihtsad ja täpsed nimed

Florida puuma on väljasuremise äärel ja on loetletud punases raamatus. Oli aeg, mil kogu planeedil jäi umbes 20 inimest. Ameerika jahimehed hävitasid Wisconsini puma 1925. aastal. Tänapäeval on mõned loodusliku tasakaalu loomingulised alamliigid täieliku väljasuremise äärel selle põhjuseks inimene, kes laseb mägijäägile, hävitades oma elupaiga looduslikud elupaigad.

Geograafiliste laiuskraadide levimus, kus saab kokku puutuda konkreetse liigi esindajatega, tõi kaasa asjaolu, et paljudes kohtades sai loom poeetilised ja ebatäpsed nimed. Ainult mõned alamliigid said elupaiga nime. Pidage meeles, et puuma on loom. Kui see metsa ilu elab, sõltub selle liigist. Ülejäänud nimed anti talle erinevates piirkondades inimestele, kes imetlesid või hirmutasid tema võimu, ilu, saladust ja suurepäraseid jahivõimekust.

Nimed on poeetilised ja ebatäpsed

Võimalus kohtuda hirmuärataval kiskjal öösel või pärastlõunal, õrnas päikeses, tekitas hirmu, eksitamist, austust. Näiteks, Apalaatsia mäed, kus elavad puma, olid nende mägede lõvi nimi nendes kohtades ja ülejäänud Ameerikas, eriti läänes, kus seda looma peeti suurte laienduste sümboliks, nimetati seda teisiti:

  • mägi kurat
  • kuninglik kass
  • punane tiiger
  • hõbedane lõvi
  • Mehhiko lõvi
  • hirved kass

Bioloogid moodustavad umbes 30 punase tiigeri alamliiki, kuid nad kõik elavad Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, seega nimetatakse puuma endiselt Ameerika suurimaks kassiks. Mees jätkab järk-järgult kohtade arvu vähendamist, kus puuma elab. Mandri-Põhja-Ameerika ristis puma puma, laenates majesteetliku looma nime kvehua keelest ja peaaegu kaks alamliiki hävitati seal praktiliselt.

Kaks kontinendi elupaika

Kaunis ja majesteetlik, kes suudab jahti jahtida korjatud looma rümpast ja kaalub rohkem kui jahimees, erineb puuma alamliikidest sõltuvalt kohast, kus see elab. Vastus küsimusele, milline loomade puma, kus see elab (millisel mandril), viitab kahele võimalusele ja kahele mandrile - Põhja- ja Lõuna-Ameerikale. Tema alamliigid erinevad Ameerika elupaikades:

  • Puma concolor browni - Mehhikos.
  • Puma concolor costaricensis - Panamast Nicaragua.
  • Puma concolor kaibabensis - Utah, Nevada ja Põhja-Arizona.
  • Puma concolor osgoodi - Boliivias, Andides.
  • Puma concolor soderstromi, - Ecuadoris ja nii edasi.

Mõnede alamliikide, peamiselt Ladina-Ameerika, olemasolu kohta, mis on naeruväärselt vähe teada. Neid kirjeldatakse vastavalt tunnistajate aruannetele, halbadele ja vähestele ähmasetele fotodele ja mitmele kaevatud nahale. Mõnikord võib looduslaste trofee abil tuvastada, kuid kus loomade elu ja naha kaevandamine ei ole teada.

Sarnane, kuid mitte nii

Mägi lõvi sarnasust võib näha erinevate kasside poolt ja mõnikord on isegi võimalik saada puuma ja leopardi hübriid või juhtuda sellega oktaot ja jaguar. Kuid see on kunstlik ristmik, mis ei toimu looduses, kus jaguar on üks punase tiigri peamisi vaenlasi ja viimane on sunnitud vältima jaguari elupaiku. Panther on omal moel sarnane. Aga kui sa vaatad hoolikalt, siis palju rohkem puma nagu kodune kass.

Väikesed pimedad kassipojad

Ameerika lõvi sünnitab 2 kuni 6 kassipoega, ja nagu tõeline kass, on nad väikesed, pimedad ja täiesti abitu. Ja kuigi juba 9 kuu pärast saavad nad ise huntida, hoolitsevad naised neid peaaegu 2 aastat. Kõik see juhtub teisel poolkeral ja teises loomamaailmas ning erinevates tingimustes, kuid välimuselt sarnanevad väikesed pumas nii oktaot, jaguar kui ka panther, sest nad on täpilised. Ainult kasvades omandavad nad oma liigi iseloomuliku värvi ja prindid kaovad. See on Ameerika põliselanik ja seda nimetatakse Ameerika põliselanike - puma keeles. Kus elab Venemaal? Venemaal seda lihtsalt ei eksisteeri. Kas see on ainult loomaaias.

Isegi loomaaias peidab puma oma kiilud uteliailta silmadelt ja viib neid vaid ühe kuu vanuseks.

Toit ja elupaigad

Uhke, suur, uhke, tõeline kuninglik kass - vajadusel võib isegi sigu ja putukaid süüa. Väike, nagu marmotid, väikesed linnud, kojootid, anteaters ja isegi maod ei ole peamine toit, vaid kerge ja rõõmsameelne suupiste.

Aborigeenid uskusid siiralt, et puma elab ainult hirvede leidmisel, kuid teatavates elupaikades, kus see on armadillos. Jahipidamisel on tema lemmikmeetod varitsusrünnak ja kuninglik kass hüppes näeb eriti suur.

Puma on kiskja. Ta jahtib erinevaid loomi, varblastest ja hiirtest hirvedele, pullidele ja ahvidele. Tavaliselt otsustab metsaline ööstada. Pärastlõunal meeldib talle, nagu kõigile kassi esindajatele, päikeseloojangule. Sellise kassi rasedus kestab 3 kuud. Puma eluiga on 18-20 aastat.

Inimeste hävitav tegevus seoses loodusega on toonud kaasa asjaolu, et mõnes kohas on täieliku väljasuremise ohus suurepärane loom, teatava liigi esindaja. Eriti kibe on mõista, mäletades tema meelt, ilu, armu ja originaalsust.

Jaotus ja alamliik

Iidsetel aegadel peeti puma elupaika kõigi Ameerika Ühendriikide imetajate seas väga ulatuslikuks. Ja isegi tänapäeval, kui tegemist on leviku laiusega, on see graatsiline kass võrreldav (kassi perekonnast) ainult metskassiga, ilvesõit ja ilus leopard. Ameerikas ja Kanadas on puma säilinud peamiselt läänepoolsetes mägistes piirkondades. Idas hävitas puma täielikult. Erandiks on ainult väga väike populatsioon Puma concolor coryi haruldasest alamliigist, mis elab Floridas.

Tunnistajate aruannete kohaselt on tänapäeval sageli puuma Kanadas ja Vermontis (USA) Quebecis.

Florida puma

See on kõige haruldasem puma. Loom, kelle arv looduses oli 2011. aastal vaid 160 inimest, elab Lõuna-Florida soodes ja metsades. Selle kiire kadumine on tingitud soode äravoolust, mürgistustest, sportimisest.

Florida puuma on suhteliselt väike. Värvi värvus - punakas, tume. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Varem oli aruandeid puma-melanistide, leucistide, albiinode avastamise kohta. Mustade puude aruanded tulid Lõuna- ja Kesk-Ameerikast. 1959. aastal Costa Ricas tapetud must puuma osutus tumepruuniks ja mitte mustaks.

Teatati, et must puma oli Kentucky'is fikseeritud, kuid hiljem selgus, et sellel kassil oli kergem kõht. See tähendab, et loom oli tumepruun.

Idahos 2007. aasta sügisel hukkus puma musta koonuga, kõri ja rinnaga. Kõrva taga oli tal must täpp, mida teadlased tunnistasid osalise melanismi nähtuseks. Selle asjaolu ametlikuks kinnitamiseks on vaja teadaolevate vanematega puma, mida hoitakse vangistuses. Seetõttu ei ole tänapäeval andmeid mustade puude olemasolu kohta veel kinnitatud.

Välised funktsioonid

Puma on loom, kelle kirjeldust võib leida kõigist kiskjate elu käsitlevatest väljaannetest. Nende ilusate meeste harjumustest on huvitatud mitte ainult eksperdid, vaid ka tavalised loomakasvatajad.

Üks suurimaid kasside kiskjaid, kes elab USAs täna, on puuma. Suurus on väiksem kui jaguar. Kitty pikkus on kuni 180 cm, saba pikkus on 75 cm, turjakõrgus 76 cm, täiskasvanud isase kaal on umbes 105 kg. Naised on meestest 30% väiksemad.

Puma - loom, kellel on paindlik ja piklik keha, madalad käpad ja väike pea. Tagajalad on palju suuremad kui ees. Saba on ühtlaselt lihaseline, pikk ja karvane.

Käpad on laiad, lõpevad teravate tagasitõmbuvate kõverate küünistega. Ovaalsed sõrmepadjad.

Kate ja värv

Pumal (loomade foto on nähtav kõigis röövloomade raamatutes) on paks, lühike ja jäme karusnahk. Pumas on Ameerika ainukesed värvidega kassid.

Täiskasvanud loomadel on hallikaspruun või pruunikas-kollane karv. Sel juhul on keha alumine osa ülemisest palju kergem. Pumas on värvi poolest sarnased nende peamisele saagile, hirvedele. Kõrval, rinnal ja kõhul on näol kerged põletused - mustad täpid. Kõrvad on tumedad, saba lõpeb musta täpiga. Troopilistes piirkondades elavad pumas on punased ja põhjapoolsed isikud on hallid.

Nooruses karusnahk on palju paksem. Sellel on tumedad triibud, tagaküljel asuvad laigud ja sabad, samuti sääres rõngad.

Eluviis

Pumas elab erinevates paikades - tasandikelt üsna kõrgetele mägedele (4700 m), erinevates maastikes - mägede okasmetsades, rohumaal, pampas. Lühidalt öeldes on puma loom, kes elab mis tahes piirkonnas. Ta peaks leidma ainult seal piisavalt toitu ja turvalist varjupaika.

Need metsloomad püüavad vältida märgalasid ja madalikuid. Puuma annab sellisele territooriumile sellised kohad valinud jaguarid. Need röövloomad on hästi kohanenud kõva maastiku eluga. Lihased jäsemed võimaldavad neil hüpata kuni kuus meetrit ja kuni kaks ja pool meetrit. Pumas sõidu ajal võib kiirus olla kuni 50 km / h (kuigi ainult lühikestel vahemaadel).

Puma (näete meie artiklis fotot loomast) - loom, kes eelistab üksi elada. Pered on moodustatud ainult paaritamisperioodil. Rahvastikutihedus sõltub mängu kättesaadavusest.

Naine, keda ta jahtis, osa on 26 kuni 350 ruutkilomeetrit. Mehe krunt võib hõivata tohutu pindala kuni 760 ruutkilomeetrit. Puma liigub oma krundil vastavalt hooajale. Talvel võib see olla ühes kohas ja suvel teisel.

Röövloomade jaoks tuleb puma öösel välja. Tema toit on enamasti kabiloomad - hirved, põder, hobused. Ta ei loobu kariloomadest.

Samal ajal sööb puma erinevaid loomi - oravatest ja hiirtest kuni lüüsi, kojootidesse ja isegi pumadesse. Erinevalt leopardidest ja tiigritest ei erista puma kodu- ja metsloomi, kes sageli ründavad karja, kasse, koeri. Samal ajal tapab see palju rohkem elusolendeid kui see võib süüa.

Jahtimisel kasutab puuma üllatusfaktorit - see libiseb suurele saagile ja hüppab selle ohvrile üsna lähedal, katkestab selle kaela. Aastal tarbib puuma kuni 1300 kg liha. Röövloomad peidavad saakloomi, jäävad magama oma lehtpuu, lehtede või lumega. Nad saavad selle hoidlasse tagasi pöörduda rohkem kui üks kord.

Puma on väga tugev ja kestev loom, kes võib rümba lohistada pika vahemaa, mis on viis kuni seitse korda oma kaal.

Looduses pole pumal vaenlasi. Ainult aeg-ajalt ründavad noored ja haigeid röövloomad (grizzly, jaguarid, hundid).

Elupaik

See on ainus Ameerika metsik, kus asub mandri pikim piirkond. Paar sajandit varem leidis puma suurel territooriumil Patagoonia (Argentina) lõuna pool Kanadasse ja Alaska. Tänapäeval on vahemik märkimisväärselt vähenenud ja nüüd on puumaid (kui me räägime Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast) ainult Floridas ja vähem asustatud läänepiirkondades. Tõsi, nende eluliste huvide tsoon on endiselt Lõuna-Ameerika tervikuna.

Zooloogid on märganud, et puma vahemik kordab praktiliselt looduslike hirvede, selle peamise kaubandusobjekti levikuulatust. Pole juhus, et kiskja nimetatakse mägipiirkonnaks - ta meeldib asuda mägismaal (kuni 4700 meetrit merepinnast), kuid ei väldi tasandikest. Peaasi on see, et valitud piirkonnas on palju hirve ja muid söödakultuure.

Pumas elavad erinevaid maastikke, näiteks:

  • troopilised metsad
  • okasmetsad
  • pampad
  • rohumaa tasandikud
  • soo madalik.

Tõsi, Lõuna-Ameerika väikesed koogid kardavad ilmuda soostel aladel, kus jaguarid huntid.

Cougari toit

Metsaline läheb huntile, kui see muutub pimedaks ja tavaliselt peitub varitsuses, et hüppeliselt äkilistel elusolenditel hüpata. Pumale antakse raskesti avatud vastasseis pulliga või põder, nii et ta rakendab üllatusfaktorit, kinnitades selle täpselt hüpata ohvri seljale. Üles pealt rullib puuma oma kaalu tõttu kaela või (nagu teised kassid) kinni oma hambad kurku ja lämmatab selle. Puma toitumine koosneb peamiselt härgadest, kuid mõnikord mitmekesistab see näriliste ja teiste loomadega. Puma on täheldatud ka kannibalismis.

Mägi lõvi menüü näeb välja selline:

  • hirved (valged, mustad, pampad, caribou ja wapiti),
  • põdrad, pullid ja kõrged kõrilõikajad lambad,
  • mädarõivad, libed ja mantlid,
  • küülikud, oravad ja hiired, t
  • kobarad, muskratsid ja agouti,
  • skunksid, armadillod ja pesukarjad,
  • ahvid, ilves ja kojootid.

Puma ei keeldu lindudest, kaladest, putukatest ja teodest. Samal ajal ei karda ta rünnata baribaale, alligaatoreid ja täiskasvanuid. Erinevalt leopardidest ja tiigritest ei ole puuma puhul kodu- ja metsloomade vahel mingit vahet: iga mugava võimaluse korral lõikab see kariloomad / kodulinnud, säästes ka kasse ja koeri.

See on huvitav! Aastaks sööb üks puuma 860–1300 kg liha, mis on võrdne umbes viiskümmend kabiloomade kogukaaluga. Ta tõmbab sageli ja kaugelt lõhkemata rümba peitmiseks (pruuni, lehestiku või lumega) ja naaseb hiljem.

Kummal on halb harjumus tappa mängu koos reserviga, st mahus, mis ületab oluliselt tema vajadusi. Indialased, kes sellest teadsid, vaatasid kiskja liikumisi ja kogusid iseendaks, keda nad kipuvad, sageli täiesti terved rümbad.

Paljunemine ja järglased

Arvatakse, et mägilõvid ei ole fikseeritud kasvuperioodil ja ainult põhjapoolsetel laiuskraadidel elavate pumade puhul on olemas teatud raamistik - see on ajavahemik detsembrist märtsini. Naistele on seatud umbes 9 päeva. Asjaolu, et cougarid otsivad partnerit aktiivselt, näitavad meeste südamekujulisi hüüteid ja nende võitlusi. Mees kopuliseerub kõigi emasloomadega, kes rändavad oma territooriumile.

Puma kannab järeltulijaid 82 kuni 96 päeva, sünnitades kuni 6 kassipoega, kumbki kaalub 0,2–0,4 kg pikkusega 0,3 m. Kuue kuu pärast muutub iirise taevavärv merevaiguks või halliks. Poolteist kuud on kassipojad, kes on juba hambaid lõiganud, üleminekut täiskasvanud dieedile, kuid ei keeldu ema piimast. Kõige raskem ülesanne on ema ees, kes peab tooma oma täiskasvanud poegadele (kolm korda rohkem kui ise) liha.

9 kuu vanuselt hakkavad kassipoegade karusnahad kaduma tumedad laigud, mis kaovad täielikult 2 aastat. Poisid ei jäta oma ema enne, kui nad on umbes 1,5–2-aastased, ja seejärel hajutatakse oma krundid otsides. Jätkates ema, hoidke noored koopid mõnda aega väikestes rühmades ja lõpuks hajuvad, sisenedes puberteedi perioodile. Naistel algab viljakus meestel 2,5 aasta pärast - kuus kuud hiljem.

Looduslikud vaenlased

Pumal praktiliselt puudub. Mõne venitusega on sellised suured röövloomad, mida võib omistada selle loomulikele soovijatele:

  • jaguarid
  • hundid (pakendites),
  • Grizzly karu
  • mustad caimans
  • Mississippi alligaatorid.

See on huvitav! Puma aktsepteerib staatiliselt piinamist lõksuga (erinevalt hull jaguarist ja tiigerist). Ta üritab enesest vabastada, pärast kui ta lahkub ennast oma saatuse juurde ja istub liikumatult, kuni jahimees saabub.

Kõik need loomad ründavad tavaliselt nõrku või noori cougare. Üks puma vaenlastest on mees, kes laseb ja püüab seda.

Puma ja mees

Theodore Roosevelt lõi loomade kaitse ühingu, kuid mingil põhjusel ei tahtnud pumasid ja (New Yorgi loomaaiaühingu juhi toel) lubas tal hävitada karistamatult kogu riigis. Jahimehed ei pidanud pikka aega veenma ja Ameerikas hävitati sadu tuhandeid puumaid, vaatamata sellele, et metsaline ise väldib teda ja ründab teda väga harva. Kokku USA-s ja Kanadas (1890–2004) esines vähem kui sada registreeritud puuma rünnakut, millest enamik toimus Fr. Vancouver.

Puma elupaigas tuleb järgida elementaarseid ettevaatusabinõusid:

  • hoolitsege laste eest
  • võtke kaasa tugev kepp
  • ärge liikuge üksi,
  • kui ähvardab, ei tohiks keegi pumast eemale pääseda.

On tõestatud, et metsaline kardab kõrgeid inimesi. Reeglina on tema rünnaku objektid lapsed või kurnatud täiskasvanud, kes ületavad puma teed pimedas.

Rahvastik ja liikide seisund

Tänu turvameetmetele (alates 1971. aastast on riigi poolt kaitstud pumas), on elanikkond järk-järgult taastumas. Kumba jahipidamine on kogu Ameerikas keelatud või piiratud, kuid nad jäävad maha, arvestades jahipidamisele ja kariloomadele tekitatud kahju.

Hoolimata perioodilisest pildistamisest ja keskkonnamuutusest, korrutasid mõned puma alamliigid nende numbreid, kuna need kohandusid varem tundmatute maastikega. Näiteks taaselustati puumaalane, asus elama Lääne-Ameerika Ühendriikidesse ja hävitati seal praktiliselt eelmisel sajandil. Tänapäeval on ligi 30 tuhandeid röövloomi, kes on hakanud aktiivselt uurima ida- ja lõunapiirkondi.

See on huvitav! Kuid kolm alamliiki (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all ja Puma concolor costaricensis) kuuluvad endiselt CITESi I lisasse ohustatud loomadele.

Ja viimane. Üha enam julgeid on armas pumas cubide harimine. Mood mõjutab eksootilisi ja ohtlikke loomastiku esindajaid. Kuidas me lõpuks üritame metsikuid loomi süüa, Berberi perekonna näitel.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org