Linnud

Valge saba - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Pin
Send
Share
Send
Send


Välimus ja käitumine. Väga suur massiline kiskja, millel on võimas kõrge nokk, pikad laiad tiivad ja lühike saba. Mees ja emane on värvi poolest eristamatud, emane on mõnevõrra suurem. Keha pikkus on 60–98 cm, tiibade pikkus on 190–250 cm, mees kaalub 3–5,5 kg, emane - 4–7 kg. Hästi arenenud sulgede “püksid” jalgadel, tarsk alumine pool ei ole suletud, jalad on väga võimsad.

Kirjeldus. Täiskasvanud lindu peapehm on pruunist õrnani, ebaühtlane sulede tumedama aluse ja põletatud piikide tõttu. Värv valgustub kehast pea poole, mis võib olla peaaegu valkjas. Lendu suled, kõht, püksid ja aluspüksid on peamistest taustadest tumedamad. Saba on valge, tiibadega kontrastne, ülemise saba ja alumisega. Silmad on väikesed, silmad on pruunikaspruunist kollaseks. Nokk, vars, orbiidirõngas on helekollane, jalad on helekollased. Noor lind tervikuna on tumepruun, millel on enam-vähem väljendunud okra- ja valgete täppidega (igas keskuses on särav keskus ja tume piir).

Saba on tume, vähem terav kui täiskasvanud lind. Iiris on tumepruun, nokk on must, vaha-luu ja jalad on kahvatukollased, orbiidi ring ja suu nurgad on valged või hallid. Vahepealsetes rõivastes paistavad linnud räpaselt, värvus muutub "ebaühtlaseks" tänu ulatuslikule valgusele "tan", peamiselt tagaküljele, õlgadele, nadhvoste'ile. Viimane heledam nokk, pea, kael. Roolisulged muutuvad tsentreeritult järk-järgult valgeks, tumedad apikaalsed piirid kestavad kuni 4–5 aastat (valge saba, millel on tume peal, on iseloomulik ka noortele kullakotkasele ja täiskasvanud pikakarvalisele kotkale). Noorte lindude värvimine ja vahepealsed varustus on väga erinevad. Täiskasvanute riided linnud kannavad viiendat või kaheksandat aastat pärast puberteedi algust. Täiskasvanud kotk on kergesti eristatav kõikidest sama suurusega röövloomadest kogu valgel sabal ja valgusel, ilma kontrastideta, pea, kaela ja nokaga.

Istuv lind näeb lühikest, massiivne ja vormitu, võrreldes kotkaga ja suurpärane võrreldes vultuuridega. Kiiremini kasvab kotkade nõrgenemine ja lendamine. Erinevalt kulla-kotkasest ja viinapuu hoides hoiab oma tiivad horisontaalselt, ilma et nad tõstaksid neid keha kohal. Suureneva lindu tiivad on pikad ja laiad - "ristkülikukujulised", nagu vultuuride, erinevalt kotkadest - peaaegu ilma karpaalkarata. Lendavas lindis näeb pea väikest (suhteliselt suurem kui vultuuride omast, kuid väiksem kui kotkade omast). Kullakotist ja pikast sabast erineb kõigis komplektides valge sabaga lühike kiilukujuline saba, massiivsem ja kõrgem nokk.

Hääl. Jäme närimine "Kyak-Kyak-Kyak. ", Croaking või barking"Kra-Kra". Mõnikord hüüab paar duetti koos nende peadega tagasi. Ärevusega, rasvane metallik "kiki-kiki».

Jaotus, olek. See elab kogu Euraasia põhja- ja mõõduka tsooni lõuna tundralt Türgisse, Iraanisse, Ida-Hiinasse ja ka Lõuna-Gröönimaale. Enamikus Euroopas ja kuivades puidupiirkondades on ainult üksikud pesitsuspaigad. Jääkaitsega aladel talvel lendab, kuid võib talvel mõnes külmutamata veehoidlas. Peamiselt koondunud Euroopas, Kagu-Aasias, Ida-Hiinas. Venemaal on see ikka veel tavaline metsa tundra ja taiga vööndis, harva lõunasse (välja arvatud Astraani delta), see esineb harva, peamiselt lendude ja rändete puhul. Ärevuse suhtes tundlik, sõltub väga hästi toiduvarude taseme kõikumisest reservuaarides. Kaasa arvatud Venemaa Punane Raamat, kuigi number on viimasel ajal kasvanud.

Eluviis. Toidus on ülekaalus kuni 3 kg kaaluvad kalad, kes toidavad ka imetajaid kuni jänese, haigete ja nõrgenenud lindude, porgandite ja prügi suurusele. See püüab oma saaki raseerimiskäigust, püüab kala küünistega veepinna kihilt, ilma et see oleks sügavalt sattunud, erinevalt kalakasvist. Saabub enne reservuaaride avamist, külmutab nende külmutamise. Talvel ja rännetel koguvad seda mõnikord kümneid inimesi, eriti kalakasvatus tiikides, kalatöötlemisettevõtetes, sadamates, ranniku prügilates. See pesitseb ainult suurte siseveekogude ja merepõhja lähedal. Reprodutseerimine algab veebruaris-märtsis, pesitsemisele eelneb keeruliste õhupirettidega paaritumine. Territoriaalne, pesitsus asustus ei moodusta.

Väga massiivsed pesad, mõnikord rohkem kui 2 m kõrgused ja läbimõõduga, mida kasutatakse mitu aastat, paarid ehitatakse suurtele puudele (erinevalt kalakasvist, mitte ülaosas, vaid kahvliharu küljel asuvas kahvlis), harvemini tundrates, jõgede kaljudel ja tundrates. tsoon. Siduris, tavaliselt 2, harvemini 3 muna, valkjas, mõnikord tumedate laigudega. Naine peamiselt inkubeerib, inkubatsioon kestab 34–48 päeva, söötmine - kuni 70 päeva. 3 nädala vanuselt hallikaspruun esimene tibu kleit on asendatud paksema, tumehalliga. Esimesel tütarlinnul sõidavad tibud lendavad, ebaküpsed linnud rändavad laialt. Alusta pesemist 5-6-aastaselt.

Valge saba (Haliaeetus albicilla)

Kus elab

Valgete kotka pindala on väga suur. Euraasias on see liik Skandinaavias ja Balkani poolsaarel Chukotka, Kamtšatka ja Ida-Aasia Vaikse ookeani rannikul. Põhjas ulatub see liik tundra tsooni, lõunasse - Kreekasse, Väike-Aasiasse, Põhja-Iraagisse, Põhja-Iraanisse, Amu Darya alamjooksu, Põhja-Mongooliasse ja Kirde-Hiinasse. Seda leidub ka Gröönimaal.

Kärtsik kotkas lennu ajal

XX sajandi esimesel poolel. Valge saba asus kogu Venemaa territooriumil, välja arvatud arktiline tundra. Praeguseks on meie riigi vahemiku lõunapiir põhjalikult liikunud.

Kuidas see välja näeb

Valge saba on suur lind, selle tiibade pikkus ulatub 2,5 mni. Valgaka kotka pikkus võib ulatuda 90 cm-ni ja selle kaal - 7 kg. Ploom on pruun, ainult keha pea ja alumine pool on veidi kergemad. Täiskasvanud lindudel on saba kiilukujuline (kust pärineb selle liigi nimi). Helekollase tooni võimas nokk on märgatavalt märgatav kotkade tumedate toonide vastu.

Täiskasvanud lindudel on valge sabaga nokk kollane.

Noored linnud on tumepruunid, pikisuunalised laigud keha allosas, noorte lindude saba ja nokk on tume. Täiskasvanute ploomide noored kotkad omandavad ainult umbes viie aasta vanused.

Valge saba Eagle'i hääl - hüüab või kõverab helisid.

Eluviis

Need linnud talvavad külmutamata merede ja järvede rannikul Lääne-Euroopast Lõuna-Aasiasse, Lähis-Idasse, Indiasse, Kagu-Aasiasse, kohtadesse, kus on veelinde ja muid veeloomi. Venemaal on see lind nii Musta ja Kaspia mere ääres kui ka lõunaosas. Kuid mõned linnud võivad jääda kogu talvel põhja jõgedele - külmutamata alade lähedusse, kus nad kalastavad.

Selle liigi pesitsuskohtade peamised nõuded on jõgede ja järvede lähedal asuvate puude pesade jaoks kõrge ja mugav. Valge saba ehitatakse maapinnast 4–22 m kõrgusel suure puu peale. Mõnikord pesitsevad selle liigi linnud kaljudel, kivimitel või tundra tsoonis jõgede kõrge järskudel pankadel topograafilistel tornidel. Pesa - suured oksad ja okstest valmistatud suur struktuur võib ulatuda 2 m läbimõõduga ja sama kõrgusega. Pesa vooder koosneb rohust, loomade karusnahast.

Valge sabaga kõige tavalisem saak on kala. Samuti püüdsid need kiskjad edukalt linde - pardid, haned, kajakad, õunad, mantlid ja loomad - jänesed, gopterid, muskratsid, lemmingid, voles. Carrion sööb innukalt (hüljeste surnukehad, eriti mere rannikul).

Aretus

Kotkasaba pesa on tohutu ja raske okste ja okste ehitus. On juhtumeid, kus pesa ehitamisel kasutati loomade luud. Abielus paar on seda kasutanud juba mitu aastat järjest, jäädes truuks nii üksteisele kui ka kodule. Siduris on tavaliselt 2-3 määrdunud valget muna. Munade inkubeerimisel, mis kestab 37-40 päeva, osalevad mõlemad vanemad.

Noored kotkad lahkuvad pesast 10 nädala vanuselt, pärast seda, kui pesad on pesast lahkunud, jätkavad kotkad nende eest hoolitsemist juba mõnda aega, õpetades noortele jahti.

Loetletud Venemaa Punases Raamatus

Valge saba on haruldane ja ohustatud liik. Selle liigi koguarv Venemaal on umbes 2500 paari.

Rannikualade kiire inimareng, vanade metsade kärpimine ja ühe peamise toiduressurssi vähenemine, kalad, viib ilusate kiskjate arvu vähenemiseni. Lisaks hävivad kotkad püünistes, pestitsiididest, kannatavad inimeste ärevuse all ja nende lindude ärevustegur on väga oluline. Isegi pesa lähedal asuva inimese lühiajaline kohalolek on piisav, et linnud teda igaveseks lahkuma jätaksid.

Huvitav fakt

Nagu paljud teised pereliikmed, on valge sabaga sümbol linn. Vene Föderatsiooni Krasnodari territooriumi Slavyansky linnaosa lipp on kaunistatud tõusva valge sabaga, mis on iidne Azovi elanike elanik. Orlan - tugevuse, enesekindluse ja iseseisvuse sümbol - peegeldab suurepäraselt kohalike inimeste iseloomu, kes hindavad ja austavad vabadust ja julgust. On teada, et seal on kotkasid ja kotkad. Kuidas need erinevad? Tegelikult on tegemist kahe perekonnaga: Aquila (kotkad) ja Haliaeetus (kotkad), mis kuuluvad samasse alamperekonda (Buteoninae), mis kuuluvad hawkies (Accipitridae) perekonda. Kotkad on kotkast mõnevõrra suuremad ja neil on sabadeta saba (jalgade alumine osa).

Klassifikatsioon

Kuningriik: Loomad (Animalia).
Tüüp: Chordata (Chordata).
Klass: Linnud (Aves).
Valdkond: Falconiformes (Falconiformes).
Perekond: Hawk (Accipitridae).
Rod: Eagles (Haliaeetus).
Vaata: Kotkas (Haliaeetus albicilla).

Kotka välimus

Valge saba on saak, mis ulatub suurte suurusteni, samas kui naised on meestest palju suuremad. Naine kaalub umbes 5-7 kilogrammi, suurim emane oli Šotimaal, tema kaal oli 7,5 kg. Meeste kaal ei ületa 5 kilogrammi. Pikkus on lind 70-95 sentimeetrit. Tiivad on 2,2 meetrit, tiiva pikkus on 50–70 cm. Saba pikkus - 30-35 cm.

Paar kotka, kes vaatasid saaki.

Valge sabaga kotkas on pruun, pea, kaela ja kõht on kergem kui ülejäänud keha, nad annavad kollaka varjundi.

Arve on võimas ja kumer ots, see on kollane. Selle liigi saba on valge. Jäsemed on kollased, suured küüned on mustad. Jalad ei ole kaetud sulgedega, mistõttu kotkas on lihtsam jahtuda vees. Sõrmed sobivad ka vee jahipidamiseks - nende sisepind on karm, tänu sellele hoiavad linnud libedat saaki.

Noorte varude hulk on tumedam kui täiskasvanutel. Saba ja nokk on ka tume. Täiskasvanute värvus nooremas põlvkonnas ilmub 5 aasta pärast.

Eagle käitumine ja toitumine

Need sulgedega röövloomad söövad kala, imetajaid ja teisi linde. Mõnikord võtavad kotkad toitu teistelt röövlindudelt. Valged saba-kotkad huntid kõik vee pinnal ujuvad kalad. Predators ründab ka linde. Sellise jahi ajal sunnib kotkas saaki pidevalt sukelduma vee all, kuni see välja hingab, siis muutub see kergeks saagiks. Kui püütud saak on suur, tõmbab valge saba kotka kaldale vees.

Orlan on põhja laiuskraad.

Selle võimas röövlindude rünnakute juhtumid inimestele on registreeritud. Norras ründas see kiskja 1932. aastal 4-aastast tüdrukut, kes mängis oma vanemate talus. Valge saba haaras tüdrukuga kleit ja tõstis õhku. Lind lendas lapsega 800 meetri kaugusele oma pesast, mis asus mäestikul. Pesa paiknes järsul äärel. Kui kiskja avas oma küünised, ei langenud tüdruk ise pesasse, vaid lähedal. Laps oli väga õnnelik, kleit püüti kivi ja laps riputas õhku. Et aidata lapsel koheselt moodustada päästjaid. Tütarlaps päästeti ohutult, tal oli ainult väikesed muljutised ja abrasiivid. Ja kleit on muutunud tõeliseks jäänuseks, seda säilitavad endiselt perekonna esindajad.

Linnuvaade on tõsine, nagu ka selle olemus.

Arv

Valge sabaga kotkasel ei ole teiste röövlindude seas väärilisi vastaseid. Kuid halbale keskkonnale viimise vähendamiseks. Lisaks hävitasid need röövloomad kohalikud elanikud, viidates ekslikult, et valgeid sigu on loomadele ohtlikud.

Euroopas kahekümnendal sajandil vähenes liikide arv järsult. 1980. aastatel töötati välja meetmed nende lindude kaitseks. Täna on olukord normaliseerunud ja valgeid sabaid ei ole ohustatud.

Valge saba kirjeldus

Haliaeetus albicilla (valge-kotkas) kuulub kotkade perekonda, mis kuulub Hawks'i perekonda. Valge saba (Serovatenina tuntud Ukraina) välimus ja käitumine näeb välja nagu tema Ameerika suhteline Haliaeetus leucocephalus, kiilas kotkas. Mõne ornitoloogi jaoks oli nende kahe liigi sarnasus üheks superliigiks.

Elupaik

Kui vaatate valgekarva Eagia piirkonda, ulatub see Skandinaaviast ja Taanist Elbe oru, jäädvustab Tšehhi Vabariik, Slovakkia ja Ungari, läheb Balkani poolsaarelt Anadyr basseini ja Kamtšatka, mis levib Ida-Aasia Vaikse ookeani rannikule.

Põhjapoolses osas kulgeb vahemik mööda Norra rannikut (kuni 70. paralleelini), Kola poolsaare põhja pool, Kaninist ja Timani tundrast lõuna pool Yamali lõunapoolset sektorit, läheb edasi Gydansky poolsaareni kuni 70. paralleelini, seejärel Jenisei ja Pyasinyi suudmeteni (Taimyris), Khatanga ja Lena orude vahel (kuni 73. paralleelini) ja Chukotka lõunapoolse nõlva lähedal.

Lisaks leitakse sabakärki lõunapoolsetes piirkondades:

  • Väike-Aasia ja Kreeka,
  • Põhja-Iraki ja Iraani
  • Amu Darya alumine jõgi,
  • Alakoli, Ili ja Zaisani alumine jõgi,
  • Kirde-Hiina,
  • Põhja-Mongoolia
  • Korea poolsaar.

Valge saba elab ka Gröönimaa läänerannikul kuni Disco laheni. Linnud pesitsevad saartel, nagu Kuril, Sahalin, Oland, Island ja Hokkaido. Ornitoloogid näitavad, et merikotkade populatsioonid elavad Novaya Zemlya ja Vaygachi saartel. Varem pesitses kotkas aktiivselt Fääri saartel, Briti saartel, Sardiinias ja Korsikal. Talvimiseks kasutatakse valget kotka valides Euroopa riike, ida pool Hiinast ja Edela-Aasiast.

See on huvitav! Põhjas käitub kotkas tüüpilise rändlinduna lõuna- ja keskjoones - asustatud või eksitav. Keskmises sõidurajal elavad noored kotkad lähevad talvel tavaliselt lõunasse, samas kui vanad ei karda veeta talve külmutamata veekogudele.

Meie kodumaal on valge sabaga kõikjal, kuid suurim rahvastikutihedus on Asovi piirkonnas, Kaspia mere ääres ja Baikali järves, kus lind on kõige sagedamini näha. Valged kotkad pesitsevad peamiselt suurte mahutite lähedal mandriosas ja mererannikul, mis pakuvad lindudele rohkelt toiduvarustust.

Valge saba Eagle Diet

Kotka lemmikruum on kala (mitte raskem kui 3 kg), mis on peamine toitumispaik. Kuid kiskja toiduhuvid ei piirdu ainult kaladega: see sööb metsamänge (maapind ja linnud) rõõmuga ning tihti lülitub talvel karjani.

Valge saba söögikord sisaldab järgmist:

Orlan muudab jahi taktikat sõltuvalt taotletava objekti liigist ja suurusest. Ta ületab ohvri lennu ajal või sukeldub seda ülalt, kontrollides seda õhust ja ka ronides, istudes ahvenal või lihtsalt vőtades nõrgema kiskja eemale.

Steppide piirkonnas ootavad merikotkad baikakke, mooli rotte ja nende küngaste lähedal asuvaid gopreid ning kiiruseimetajad, nagu jänesed, põrkuvad õhku. Lindude puhul (sealhulgas suured, härja, pardid) kasutatakse teistsugust tehnikat, sundides neid sukelduma hirmus.

See on oluline! Kotkade ohvrid on tavaliselt haiged, nõrgad või vanad loomad. Valged saba-kotkad vabastavad veest külmutatud, nuhkunud ja uss-nakatunud kaladest. Kõik see, pluss söömine, võimaldab meil pidada linde tõeliseks looduslikuks õdeks.

Ornitoloogid on kindlad, et valged särgad säilitavad oma biotoopide bioloogilise tasakaalu.

Looduslikud vaenlased

Tänu oma muljetavaldavale suurusele ja võimsale nokkale on valge sabaga peaaegu loomulik vaenlane. Tõsi, see kehtib ainult täiskasvanud üksikisikutele ning kotkade munad ja tibud on pidevalt surve all röövloomadest, kes võivad ronida puude pesitsemisest. Ornitoloogid on leidnud, et rohkesti kotkaid, mis on ehitatud Sahhalini kirdeosas, hävitavad pruunid karud, mida iseloomustavad koorele iseloomulikud kriimustused. Seega hävitasid 2005. aastal noored karud peaaegu poole pesakonnast, kes on munakoti tibudega oma kasvu eri etappides.

See on huvitav! Eelmise sajandi keskel sai inimene kotkade kõige hullemaks vaenlaseks, kes otsustas, et nad söövad liiga palju kala ja kogusid lubamatut arvu muskratsid, mis varustasid teda väärtusliku karusnahaga.

Tapmise tulemusena, kui nad tulistasid mitte ainult täiskasvanud linde, vaid sihipäraselt hävitasid sidurid ja tibud, oli suur osa elanikkonnast surm. В наше время орланы-белохвосты признаны друзьями человека и фауны, но сейчас у птиц появились новые поводы для стресса, например, наплыв охотников и туристов, приводящий к смене мест гнездования.

Немало орланов гибнет в капканах, расставленных на лесных животных: ежегодно по этой причине погибает примерно 35 птиц. Peale selle, kotkas, pärast mehe hoolimatut visiiti ilma kahetsuseta, viskab oma vana siduri, kuid mitte kunagi ründab inimesi, isegi kui nad oma pesa hävitavad.

Rahvastik ja liikide seisund

Norra ja Venemaa (kus pesitsevad kuni 7 tuhat paari) moodustavad üle 55% valge sabaga Euroopa elanikkonnast, kuigi Euroopas on liigi levik üsna juhuslik. Haliaeetus albicilla on loetletud Vene Föderatsiooni ja IUCNi punastes raamatutes ning teises nimekirjas on märkega „vähem muret”, kuna elupaigad on väga erinevad.

Euroopas on sabakarjade populatsioon 9–12,3 tuhat paari, mis on võrdne 17,9–24,5 tuhande täiskasvanud linnuga. IUCNi hinnangul moodustab Euroopa elanikkond umbes 50–74% maailma elanikkonnast, mis viitab kokku kotkade koguarvule, mis on ligi 24,2–49 tuhat küpset lindu.

Hoolimata ülemaailmse elanikkonna aeglasest kasvust, kannab valge sabaga kotkast erinevaid inimtekkelisi tegureid:

  • märgalade halvenemine ja kadumine, t
  • tuuleturbiinide ehitamine,
  • keskkonnasaaste
  • pesitsuskohtade kättesaamatus (tänapäeva metsanduses kasutatavate meetodite tõttu), t
  • isiku tagakiusamine
  • naftatööstuse areng,
  • raskmetallide ja kloororgaaniliste pestitsiidide kasutamine.

See on oluline! Linnud lahkuvad traditsioonilistest pesitsuspaikadest tänu hästi arenenud kroonidega vanade puude massilisele lõikamisele, samuti salaküttimisest ja kalapüügist tingitud toiduainete vaesumise tõttu.

Vaatamata oma laialdastele gastronoomilistele eelistustele vajavad merikotkad oma järglaste toitmiseks palju mängu / kala. Mõnes piirkonnas kasvab kotkade arv tõepoolest järk-järgult, kuid reeglina on tegemist kaitsealaga, kus inimesed peaaegu kunagi ei juhtu.

Vaadake videot: Calling All Cars: Banker Bandit The Honor Complex Desertion Leads to Murder (Märts 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org