Loomad

Rhinoceros must

Pin
Send
Share
Send
Send


Vaatamata asjaolule, et teadlased püüavad nüüd teha kõik, et päästa ohustatud loomaliike, kaovad igal aastal kõige ebatavalisemad ainulaadsete olendite esindajad. Seega kaotas inimkond ainulaadse hiiglase ja täna - 2013. aastal - saame kindlalt öelda, et must rino on väljas. Juba mitu aastakümmet püüdsid nad seda liiki säilitada, kuid salaküttid ja teised kurjategijad osutusid jõulisemaks ja erakordne loom kadus igavesti Maa pealt. Rhinino ajalugu pärineb sadu aastaid, mille jooksul nad olid rahumeelselt olemas savannas ja rohelistel mandritel.

Must rhino ilmus Aafrikas ja esialgu oli sellel loomal kaks liiki: valge ja must. Tähelepanuväärne on, et nende naha värvus on hall. Nende nimede erinevused sõltusid kohast, kus hiiglased elasid täpsemalt maa värvi ja koosseisu. Nagu te teate, armastavad rinosid mudas seguneda, mistõttu mull, mis oli rohkem savi, andis loomale nahale valge tooni.

Must ninasarvik on suur loom, kelle kaal ulatub kahe tonnini ja mille pikkus oli üle 3 meetri (kõrgus 1,5 meetrit). Hoolimata asjaolust, et oleme harjunud sellega, et kaugel hiiglasel on ainult üks sarv pea peal, tegelikult oli Aafrika inimestel tavaliselt 2 ja mõnikord 5. Suurim oli eesmine sarv ja selle pikkus oli mõnikord pool meetrit. Ajalugu oli üksikisikuid, kus peamine meriluts oli pikem kui üks meeter. 20. sajandi alguses oli suur hulk musti ninasarvikuid ja nad olid kõige tavalisemad savanna elanikud. Need hämmastavad loomad elasid Aafrika kesk-, ida- ja lõunaosas.

Rhino elustiil ja käitumine

Rhinos sõid noored põõsad, hästi talutavad soojust. Loomad läksid väga kaugele jootmise kohtadesse, mõnikord ületades 8-10 km kaugused. Oma elustiilil oli pigem üksikomanik.

Naise rasedus kestis umbes 15-16 kuud ja sündis ainult üks laps, kes juba mitu aastat toitis emapiimast.

Mustad rhinos veetsid öö, kus nad olid mugavad, sest nende suur suurus ei võimaldanud neil kedagi karta. Hiiglased magasid küljel või painutasid nende jalgu nende all. Varem oli see, et loomad tähistavad territooriumi, jättes tohutu hunniku. Tegelikult juhtus see spontaanselt, mingil põhjusel üldse. Musta rhinos karjatatakse nii päeval kui öösel - igal sobival ajal.

Ainsat ohtu ninasarvikule esindasid lõvid, kes mõnikord ründasid väikeseid poegasid. Kuid kõige sagedamini kannatasid röövloomad ise, sest võitluses, isegi ühe ninasarvikuga, oli võitmise võimalus vähe. Rhinos on aga väga lühinägelikud ja aeglased. See oli nende vastu, kui salaküttid ründasid. Isegi kui inimene või puu on lühikese vahemaa kaugusel, ei saanud loomad seda ära tunda. Aga ninasarviku kuulujutt on hästi arenenud. Mõned jahimehed võtsid teadmiseks kohmakas rasva meeste võime tunda ohtu kilomeetri kohta ja edukalt põgeneda.

Hiiglite eripära peeti loomulikult nende kuumalt karastatud iseloomuks. Olles näiliselt rahulikus olekus, võiksid ninasarvikud sekundis närida ja hakata kiirendama loomaaia või looduskaitseala töötajaid. Sageli esines juhtumeid, kus reiside ajal kohtasid safari turistid agressiivset looma, kes sõna otseses mõttes pöördus oma auto üle. Vaatamata oma aeglasusele ja kohmikule võivad ninasarvikud jõuda kiirusega kuni 45 kilomeetrit tunnis või rohkem. Seega võidab ta õiglases võitluses alati. On teada, et mõnikord kogevad ninasarvikud elevante, ja tavaliselt lõpevad need "võitlused" ühe konkurendi surmaga. Kõige sagedamini on vaidluse põhjuseks ühe hiiglase vastumeelsus teise teele anda. Ja vaatamata sellele, et elevant on oluliselt suurem, oli tema vastane alati temaga üsna muljetavaldav relv. Nagu te teate, oli musta ninasarviku sarve pikkus vähemalt 0,5 meetrit, nii et see võib põhjustada suuremale loomale tõsiseid vigastusi.

Selle indiviidi seas oli neli alamliiki.

Musta Rhino lõunaosa

Selle looma elupaigaks on Põhja-Aafrika keskosa Lõuna-Aafrika idaosas. Kõige rohkem inimesi võib leida lõunapiirkonnast. Tegelikult on see alamliik endiselt olemas, kuid see on juba punases raamatus loetletud ja selle seisundit hinnatakse praegu kriitiliseks.

Ida-Aafrika rhino

Ajalooliselt asus see alamliik Lõuna-Sudaani, Etioopia ja Somaalia territooriumil. Nüüd võib Kenyas leida mõned Ida-Aafrika rhino esindajad, kuid igal aastal vähendatakse üksikisikute arvu miinimumini ja nüüd on nad kriitilises olukorras.

Lääne-Aafrika must Rhino

Tuletame meelde, et täna on Aafrika must rhino täielikult kadunud ja ametlikult välja surnud. Juba 20. sajandi alguses oli selle liigi arv vaid vähesed isikud ja teadlased viimati püüdsid neid päästa. Pärast teadustööd 2006. aastal ei ole spetsialistid suutnud tuvastada üht Lääne-Aafrika musta ninasarviku esindajat. Seetõttu kuulutas see alamliik 2011. aastal ametlikult välja.

Mis põhjustas ninasarvikute kadumise?

Kõigepealt on see kõik seotud Aafrika salaküttide tegevusega, kes müüvad mitte ainult nende hämmastavate loomade liha ja nahka, vaid ka aktiivselt jahti oma ainulaadsete sarvedega, mille maksumus mustal turul on väga muljetavaldav.

Teadlaste kommentaaride kohaselt on musta ninasarviku täieliku väljasuremise peamine põhjus ja valge hävimise potentsiaal riigi hooletus, et kaitsta hiiglasi nende elupaikades. Igal aastal ilmub Aafrika territooriumile üha rohkem kriminaalvägesid, mis hävitavad jätkuvalt vähe ninasarviku ja teiste ohustatud liikide karja.

Bioloogide viimaste uuringute kohaselt on praegu ka Põhja-Aafrikas elavad valged rhinosid väljasuremise äärel. Kui lähitulevikus ei võeta nende hiiglaste populatsiooni säilitamiseks mingeid meetmeid, siis väga varsti ei jäta neid hämmastavaid loomi maailmas. Mustad ninasarvikud (fotod on esitatud artiklis) on tõesti enneolematu looduse looming ja on kahetsusväärne, et nüüd saab seda näha ainult piltides.

Järeldus

Ükskõik kui kurb, aga täna on meie planeedil kriitilises seisundis või väljasuremise äärel umbes 40 liiki loomi. Kui inimkond jätkab halastamatult looduse hämmastavate esindajate hävitamist, siis varsti nad lihtsalt ei jää. Hoolimata asjaolust, et nüüd on aktiivne võitlus salaküttide vastu, hävitavad jahimehed pidevalt unikaalseid loomi. Kurjategijad omandavad üha uusi seadmeid ja relvi isegi suurimate inimeste püüdmiseks. Praegu kuulutatakse must ninasarvik välja surnud, kuid Maa peal on ikka veel palju selle hiiglase alamliigi esindajaid, keda saate siiski proovida.

Kus must rhino elab

Must rhino leidub Kesk-, Lõuna- ja Ida-Aafrikas: see elab Keenia, Namiibia, Mosambiigi, Tansaania, Zimbabwe territooriumil. Etioopias peetakse seda surnud. Mustade ninasarvikute kõige tüüpilisemad elupaigad on põõsaste savannad, akaatsiapuud, kerged metsametsad ja kuivad stepid. Mägedel tõuseb see kuni 2700 m kõrgusele merepinnast.

Kuidas ära tunda musta nina

Must rhino on väga suur loom. Selle keha pikkus ulatub 3 m-ni ja selle mass ulatub 2 tonni, massiivsel pea on selgelt eristatud kaks sarvet ja mõnes paikkonnas võib nende arv tõusta kolmele või isegi viiele. Viimase sarve pikkus ulatub mõnikord 40 cm-ni, see on suurim ja kõige märgatavam. Vormi eripära on ülemise huule struktuur: see on veidi terav ja ripub põhjale. Vaatamata nimele ei ole vägeva looma loomulik nahavärv must, vaid hall. Huvitav on see, et ninasarviku sarv on oma struktuuris unikaalne. See koosneb täielikult keratiinist - valgust, mis esineb inimese küünte ja juuste, armadillo kesta, nõelte nõelade, lindude sulgede hulgas. Noorte loomade vigastamisel võib sarv kasvada tagasi, täiskasvanutel ei taastu. Selle funktsiooni ei mõisteta täielikult. Kuid teadlased on märganud, et naissoost, kellel on sarv eemaldatud, ei ole enam oma järglaste vastu huvitatud.

Eluviis ja bioloogia

Öösel magab must nina umbes kaheksa kuni üheksa tundi ja ärkab päevasel ajal, kuludes aega toidu, joogivee või mudavannide otsimiseks. Ruso nägemine on väga halb, kuid see on suurepärane lõhnataju. Lühikesel vahemaal suudab must ninasammas areneda märkimisväärse kiirusega - kuni 48 km / h. Veekogudes elavad pühvlid ja kilpkonnad aitavad loomal vabaneda puugidest ja teistest subkutaansetest parasiitidest. Must-ninasarviku eluiga looduses on 35 aastat.

Aretusperiood ei piirdu teatava hooajaga. Mustad ninasarvikud ei moodusta abielupaare ja on koos ainult tulevase vasika kujutamiseks. Rasedus kestab kuni 16 kuud. Vastsündinu mass ei ületa tavaliselt 35 kg. Siiski on ta täiskasvanuelu jaoks hästi ette valmistatud ja saab mõne minuti jooksul pärast sündi kõndida. Imetamise ajal on ta umbes kaks aastat. See toitub noortest põõsastest ja nende võrsetest. Täiskasvanud musta ninasarviku loomulikud vaenlased on vähe. Tema peamine konkurent on Aafrika elevant ja ka Niiluse krokodill on ohtlik.

Loetletud punases raamatus

Teadlased identifitseerivad nelja rhinos nelja alamliiki. Üks neist, kes elas varem Kamerunis, on alates 2011. aastast surnud. Kolmel inimesel on erinevad turvalisuse staatused. Viimase kolme põlvkonna jooksul on mustade ninasarvikute arv, mis asub Ida-Euroopas, vähenenud 90%. Samal ajal ilmnes paar aastat tagasi kalduvus loomuliku rahvastiku kasvule ning viimaste andmete kohaselt elab looduses 740 selle alamliigi üksikisikut. Samas on liigi kui terviku üldine suundumus.

Alates 1960. aastast on mustade ninasarvikute populatsioon vähenenud 97,6%. 2010. aasta lõpuks oli looduses umbes 4800 musta nina. On mitmeid häid põhjusi, miks mustade ninasarvikute arv kiiresti väheneb. Peamine neist on salaküttimine sarvekoorimise eesmärgil. Keskajal oli Euroopas laialt levinud alkeemia ajajärgul usutud, et ninasarviku luu kasvul on imeline jõud. Arvati, et mürgitatud vein, mis valatakse sellisest materjalist valmistatud tassi, sülitaks koheselt ära ja sellest eraldatud pulber suudaks taastada kaotatud noored ja pikendada elu. Aasias kasutati paljude sajandite jooksul loomade sarv traditsioonilises meditsiinis: peaaegu kõigis teadaolevates "noorte" ja "surematus" eliksiiride retseptides oli see kohustuslik komponent. Sarved kasutatakse ka kallis suveniiride valmistamiseks: tassid, noad käepidemed, nikerdatud vms.

Ebastabiilne poliitiline olukord Aafrika mandril ja mõnikord kohalike omavalitsuste puudumine takistavad erinevate keskkonnaorganisatsioonide erinevate direktiivide rakendamist, mis on toonud kaasa sellise katastroofilise olukorra. See on julgustav ainult asjaolu, et viimastel aastatel on musta ninasarviku arv järk-järgult taastumas.

Mitu sajandit on inimesed ninasarvikus näinud ainult väärtuslikku jahipidamist. Koos elevandiga, lõviga, pühvliga ja leopardiga on ninasarvik kaasatud nn Aafrika suuresse viiesse. Need on kõige ohtlikumad loomad ja samal ajal kõige prestiižsemad jahitrofeed. Seni saate litsentsi rhinosse laskmiseks ja see maksab mitu kümmet tuhandet dollarit. Miks on kaasaegne inimene valmis maksma nii palju mõrva eest, kui ta ei mõtle oma tegevuse tagajärgedele?

Ninasarviku kirjeldus

Kaasaegsete ninasarvikute peamiseks tunnuseks on närvisarved.. Sõltuvalt liigist võib sarvede arv varieeruda kahes tükis, kuid mõnikord esineb suur hulk neid. Sel juhul kasvab eesmine sarv nina luust ja taga - looma kolju eesmisest osast. Sellised tahked kasvud ei ole luukoe, vaid kontsentreeritud keratiin. Suurimate teadaolevate sarvede pikkus oli 158 cm.

See on huvitav! Rhinoceros ilmus mitu miljonit aastat tagasi ning arvukad teaduslikud uuringud on näidanud, et mõnedel fossiilsetel ninasarvikutel ei olnud närvisarvu.

Rhinos on massiivne keha ja lühikesed, paksud jäsemed. Igas sellises otsas paiknevad kolm sõrme, mis on täidetud laiade küünedega. Nahk on paks, hallikas või pruunikas. Aasia liigid on naha järgi eristatavad, mis kaelas ja jalgades kogutakse mingi voldina, mis näeb välja nagu tõeline armor. Kõiki pereliikmeid iseloomustab halb nägemine, kuid seda loomulikku puudust kompenseerib suurepärane kuulmine ja rafineeritud lõhn.

Välimus

Üksik imetaja välised omadused sõltuvad otseselt selle liigi omadustest:

  • Must rhino - võimas ja suur kaal, mis kaalub vahemikus 2,0–2,2 tonni ja mille keha pikkus on kuni kolm meetrit ja mille kõrgus on poolteist meetrit. Peas on reeglina kaks sarved, mis on ümarad, kuni 60 cm pikkused ja isegi rohkem,
  • Valge nina - suur imetaja, kelle kehakaal ületab mõnikord viis tonni, mille pikkus on neli meetrit ja kahe meetri kõrgus. Naha värv on tume, kiltkivi-hall. Peas on kaks sarvet. Peamine erinevus teistest liikidest on laia ja tasase ülemise huule olemasolu, mis on ette nähtud mitmesuguste rohumaade kasvamiseks,
  • India ninasarvik - suur loom, kelle mass on kaks või enam tonni. Suurte õlgade kõrgus õlgadel on kaks meetrit. Rippuv nahk, alasti, hallikas-roosa, jagatud voltidega üsna suureks alaks. Paksu naha plaatidel on närbunud turse. Saba ja kõrvad on kaetud väikeste jäikade karvadega. Õladel on sügav ja kumer nahk. Üks sarv on veerand kuni meetri pikkune ja 60 cm pikk.
  • Sumatrani nina - turjakõrgus 112–145 cm, keha pikkus 235–318 cm ja mass mitte üle 800–2000 kg. Liikide esindajad on ninasarves mitte rohkem kui veerand meetri pikkused ja lühikesed lühikesed sarved umbes kümme sentimeetrit pimedas tumehallis või mustas. Nahal on voldid, mis ümbritsevad keha esijalgade taga ja ulatuvad tagumiste jäsemete poole. Kaelal on ka väikesed nahavoltid. Kõrvade ja saba otsas on liikidele iseloomulik juuksepall,
  • Javan rhino välimus on väga sarnane India ninasarvele, kuid see on tema suurusest märkimisväärselt halvem. Kere keskmine pikkus peaga ei ületa 3,1-3,2 meetrit, turjakõrgus on 1,4-1,7 meetrit. Javan rhinos on ainult üks sarv, mille maksimaalne pikkus täiskasvanud isasele ei ületa neljandikku meetrist. Naised ei ole reeglina sarved või esindavad väikest käppprotsessi. Looma nahk on täiesti alasti, pruunikas-halli värvi, moodustades tagaküljel, õlgadel ja rühma piirkonnas voldid.

See on huvitav! Ninasarviku karv väheneb, seepärast täheldatakse lisaks saba otsa pintslile ka vilja kasvu ainult kõrvade servades. Erandiks on Sumatrani ninasarviku liigid, kelle kogu keha on kaetud haruldase pruuni villaga.

Tuleb märkida, et mustad ja valged rhinos ei ole lõikehambad ning India ja Sumatran on koerte omanikud. Samal ajal on kõigi viie liigi puhul alumise ja ülemise lõualuu mõlemal küljel kolm molaari.

Iseloom ja eluviis

Mustad rhinosid ei näita peaaegu kunagi oma sugulastele agressiooni ja haruldased võitlused lõpevad kergete vigastustega. Seda tüüpi esindajate häälsignaalid ei erine üksteisest erineva või erilise keerukusega. Täiskasvanud looma lööb valjult ja hirmutab, et see teeb terava ja õrna vile.

Valge nina on tavaliselt kombineeritud väikesteks rühmadeks, mis koosnevad umbes kümnest kuni viieteistkümnest isikust. Täiskasvanud mehed on üksteise suhtes väga agressiivsed ja võitlused põhjustavad sageli ühe konkurendi surma. Vanad mehed viitavad lõhnamärkide abil territooriumidele, kus nad karjatavad. Kuumadel ja päikesepaistelistel päevadel püüavad loomad taimede varjus peita ja avanevad ainult uduselt.

India ninasarviku aeglus on petlik, nii et liikide esindajad on lihtsalt suurepärane vastus ja liikuvus. При первых признаках опасности и при самозащите такое животное способно развивать скорость до 35-40 км/ч. В условиях благоприятного ветра крупное непарнокопытное млекопитающее может почувствовать присутствие человека или хищника за несколько сотен метров.

Суматранские носороги ведут преимущественно одиночный образ жизни, а исключение представляет период рождения и последующего воспитания детёнышей. По наблюдениям учёных, это наиболее активный вид из всех существующих ныне носорогов. Elukoha territooriumi märgistus viiakse läbi väikeste puude väljaheidete ja lammutamise teel.

See on huvitav! Aafrika rhinos on sümbiootiline suhe pühvlite tärklisega, mis söövad imetaja nahast lestasid ja hoiatavad looma eelseisva ohu eest ning India ninasarvik on sarnane teiste lindude liikidega, sealhulgas sõidurajaga.

Javas rhinoceroses kuuluvad ka üksikute loomade kategooriasse, seega moodustavad paarid sellistes imetajates ainult paaritumisperioodi jooksul. Selle liigi isased jätkasid lisaks lõhnalistele märkidele paljusid kriimustusi, mis on tehtud puude või maa pinnal. Sellised märgised võimaldavad väikel imetajal oma territooriumi piire tähistada.

Rhino liik

Ninasarviku perekonda (Rhinoscerotidae) esindavad kaks alamperekonda, sealhulgas seitse hõimu ja 61 perekonda (57 rinocerose perekonda on väljasurnud). Praeguseks on väga hästi uuritud viis kaasaegset ninasarvikaliiki:

  • Must rhino (Diceros bicornis) - Aafrika liigid, mida esindavad neli alamliiki: D. bicornis minor, D. bicornis bicornis, D. bicornis michaeli ja D. bicornis longipes (ametlikult välja kuulutatud);
  • Valge nina (Ceratotherium simum) - on perekonna suurim esindaja, kes kuulub ninasarviku perekonda ja neljanda suurima maismaalooma meie planeedil,
  • India ninasarvik (Rhinoceros unicornis) - kõigi praeguste Aasia rinoside suurim esindaja,
  • Sumatrani nina (Dicerorhinus sumatrensis) - ainus elusolev perekonna Sumatran rinoceros (Dicerorhinus) esindaja ninasarviku perekonnast. Selle liigi hulka kuuluvad alamliigid D. sumatrensis sumatrensis (Sumatrani lääne ninasarvikud), D. sumatrensis harrissoni (Sumatrani idariin) ja D. sumatrensis lasiotis.

See on huvitav! Vähem kui veerand sajandil on mitmed loomaliigid meie planeedil täielikult kadunud, sealhulgas lääne must rhino (Diceros bicornis longipes).

India rhinos (Rhinoseros) perekonna rhinoceros hõlmab ka Javan ninasarviku (Rhinoceros sondaicus) liigitamata imetajat, keda esindab alamliik Rh. sondaicus sondaicus (tüüp alamliik), Rh. sondaicus annamiticus (Vietnami alamliik) ja Rh. sondaicus inermis (mandri alamliik).

Elupaik

Musta rhinos on tüüpilised kuiva maastiku elanikud, mis on seotud konkreetse elupaigatsooniga, mida ei ole kogu nende elu jooksul hüljatud. Kõige arvukamad alamliigid D. bicornis minor asuvad selle piirkonna kaguosas, sealhulgas Tansaanias, Sambias, Mosambiigis ja Lõuna-Aafrika kirdeosas. Tüüpilised alamliigid D. bicornis bicornis on Namiibia, Lõuna-Aafrika ja Angola lõuna- ja kirdeosa kuivamate piirkondade külg ning idapopulatsioon D. bicornis michaeli on peamiselt Tansaanias.

Valge nina jaotuspiirkonda esindavad kaks kauget piirkonda. Esimene (lõunapoolne alamliik) elab Lõuna-Aafrika territooriumil, Namiibias, Mosambiigis ja Zimbabwes. Põhja-alamliigi elupaiku esindavad Kongo Demokraatliku Vabariigi ja Lõuna-Sudaani põhja- ja kirdeosad.

India ninasarvik veedab suurema osa ajast üksinda krundil. Praegu leidub ainult Lõuna-Pakistanis, Nepalis ja Ida-Indias ning väike arv loomi jäi Bangladesh põhjapoolsetesse piirkondadesse.

Kõikjal, haruldaste eranditega, elavad liigi esindajad rangelt kaitstud ja piisavalt suurtel aladel. India rhino ujub väga hästi, seega on juhtumeid, kus selline suur loom ujus üle laia Brahmaputra.

Varem asusid Sumatrani ninasarviku esindajad asuma troopilistes vihmametsades ja soodes Assamas, Bhutanis, Bangladeshis, Myanmaris, Laoses, Tais, Malaisias ning kohtusid ka Hiinas ja Indoneesias. Praeguseks on Sumatrani ninaosad väljasuremise äärel, seepärast on Sumatras, Borneos ja Malai poolsaarel säilinud vaid kuus elujõulist populatsiooni.

See on huvitav! Üksinda elavad ornad jootmise kohtades võivad oma sugulasi hästi taluda, kuid individuaalsel maatükil on tal alati talumatus ja võitlus. Sellegipoolest kaitsevad ühe karja rinosid klannide esindajaid ja suudavad isegi aidata oma haavatud vennad.

Javan ninasarviku tüüpilised elupaigad on troopilised madalikud, samuti niisked niidud ja jõe lammid. Mõni aeg tagasi kuulus selle liigi leviku ulatusse kogu Kagu-Aasia mandriosa, Suure Sunda saarte territoorium, India kaguosa ja Lõuna-Hiina äärmuslikud tsoonid. Praeguseks on looma näha ainult Ujung Kuloni rahvuspargi tingimustes.

Ninasarviku dieet

Mustad ninasarvikud toituvad enamasti noortest põõsastest, mis on haaratud ülemise huule poolt.. Looma ei hirmu üldse teravate okkade ja söödava taimestiku sööbiva mahla poolt. Mustad ninasarvikud söövad hommikul ja õhtul, kui õhk muutub jahedamaks. Iga päev saadetakse kastmiskohale, mis paikneb mõnikord kuni kümne kilomeetri kaugusel.

India rhinos on taimetoidulised, kes toituvad veetaimestikust, noortest pilliroogudest ja elevandi rohust, mis on ülemise keratiinse huule abil osavalt purustatud. Koos teiste ninasarvikutega on jaava ainult taimede loom, kelle toitumist esindavad igasugused põõsad või väikesed puud, peamiselt nende võrsed, noored lehed ja langenud viljad.

Rinosnad on väga iseloomulikud väikestele puudele, nende murdmisel või maapinnale painutamisel, misjärel nad rebivad lehestiku sitke ülemise huulega. Sellise omadusega meenutavad ninasarvikud roosid, kaelkirjakud, hobused, lama, põder ja manaat. Päeval tarbib üks täiskasvanud nina umbes viiskümmend kilogrammi rohelist sööta.

Paljunemine ja järglased

Mustal ninajalgil puudub teatav kasvuperiood. Pärast kuueteistkümmet raseduskuud on sündinud ainult üks laps, kes toidab piima esimese kahe eluaasta jooksul. Valge ninasarviku reprodutseerimine on halvasti uuritud. Loom saavutab suguküpsuse seitsme kuni kümne aasta vanuselt. Running aeg reeglina langeb ajavahemikuks juulist septembrini, kuid on ka erandeid. Naissoost valge ninasarviku rasedus kestab poolteist aastat, pärast seda sünnib üks poiss. Põlvkondadevaheline intervall on umbes kolm aastat.

See on huvitav! Tema ema kõrval kasvav laps on suhteliselt tihedas kontaktis kõigi teiste emaste ja nende poegadega ning ninasarviku isane ei kuulu standardsesse sotsiaalsesse rühma.

Naine Javan rhino jõuab seksuaalse küpsuseni kolme või nelja aasta vanuseni ja mehed saavad paljuneda ainult kuuendal eluaastal. Rasedus kestab kuusteist kuud, pärast seda sünnib üks laps. Selle ninasarviku naise pesakond toob iga viie aasta tagant välja ja laktatsiooniperiood kestab kuni kaks aastat, mille jooksul poiss ei jäta oma ema.

Looduslikud vaenlased

Haruldaste juhtumite liikide noored esindajad saavad saagi kõige suurematele Feline'i perekonda kuuluvatele röövloomadele: tiigrid, lõvid, gepardid. Täiskasvanutel ei ole vaenlasi peale inimeste. Selline inimene on peamine põhjus, miks sellist liiki aretajate imetajate loomulik populatsioon järsult langeb.

Aasias on tänaseni väga suur nõudlus ninasarviku sarvede järele, mida kasutatakse väärismetalltoodete valmistamiseks ja mida kasutatakse Hiina traditsioonilises meditsiinis aktiivselt. Ninasarviku sarvest pärinevad ravimid ei ole mitte ainult väga teretulnud, vaid kuuluvad ka "surematus" või pikaealisuse eliksiiridesse. Selle turu olemasolu on põhjustanud ninasarvikute väljasuremise ohu ja kuivatatud sarv on ikka veel selleks, et vabaneda:

  • artriit
  • astma,
  • tuulerõuged,
  • krambid
  • köha
  • deemonlik kinnisidee ja hullumeelsus,
  • difteeria,
  • koerte hammustused, skorpionid ja maod,
  • düsenteeria,
  • epilepsia ja sünkoop,
  • palavik
  • toidu mürgistus
  • hallutsinatsioonid,
  • peavalud
  • hemorroidid ja rektaalne verejooks,
  • impotentsus,
  • larüngiit
  • malaaria,
  • leetrid,
  • mälukaotus
  • lühinägelikkus ja öine pimedus,
  • luupainajad
  • katk ja polio,
  • hambavalu,
  • ussid ja alistamatu oksendamine.

See on huvitav! Maailma Looduse Fond (WWF) loodi 2010. aastal Rhino Day, mis on sellest ajast igal aastal 22. septembril tähistatud.

Lisaks paljudes riikides levinud salaküttimisele on nende loomade kiirele väljasuremisele tohutu mõju tingitud loodusliku elupaiga hävimisest jõulise põllumajandusliku tegevuse tulemusena. Väikesed imetajad elavad levikualadest ja ei suuda leida mahajäetud alade väärtust.

Rahvastik ja liikide seisund

Musta rhino on mõnedes piirkondades väljasuremisohus. Praegu on liigi üldpopulatsioon umbes 3,5 tuhat pead. Namiibia, Mosambiigi, Zimbabwe ja Lõuna-Aafrika territooriumil on täheldatud suhteliselt kõrget ja stabiilset musta ninasarviku arvu, mis lubas tal jahti pidada. Nendes riikides eraldatakse igal aastal teatav hulk kvoote, mis võimaldavad mustal ninasarviku laskmist. Valge ninasarviku jahtimine toimub ka väga karmil kvoodil ja rangelt kontrollitud.

Tänapäeval antakse Rahvusvahelises Punases Raamatus India rhinosile haavatavate liikide ja sõidukiüksuse kategooria staatus. Selle liigi esindajate koguarv on ligikaudu kaks ja pool tuhat inimest. Üldiselt on India ninasarvik suhteliselt ohutu liik, võrreldes jaava ja Sumatrani sugulastega.

Javan ninasarvik kuulub äärmiselt haruldastele loomadele ja selle liigi esindajate koguarv ei ületa kuut tosinat. Sumatra ninasarviku esindajate säilimine vangistuses ei anna nähtavaid positiivseid tulemusi. Paljud inimesed surevad enne, kui nad on jõudnud kahekümne aastani ja ei tooda järglasi. See omadus on tingitud teadmiste puudumisest liikide elustiili kohta, mis ei võimalda luua vangistuses õige sisu jaoks kõige soodsamaid tingimusi.

Huvitavad faktid nina

  • Sumatrani ninasarvikuid nimetatakse mõnikord karvaste ninasarvikuteks, kuna neil on pikk karvane karusnahk, ülejäänud ninasarvik on kiilas. See liik on viimane säilinud villaste rhinoside liik, mis elas planeedil umbes 350 kuni 10 tuhat aastat tagasi.
  • Mustad ninasarvikud on omapärane, haarav ülemine huule, mis aitab neil lehed ja oksad kergesti püüda.
  • Nimed "valge" ja "must" ei tähenda nina tegelikku värvi. "Valge" (inglise keeles) "Valge") - see on lihtsalt vale arusaam Aafrika sõnast "Weit"et tõlkes tähendab "lai" ja kirjeldab selle nina laia suu. Teist tüüpi ninasarvikut nimetati "mustaks", et seda kuidagi eristada valgest või võib-olla sellepärast, et see ninasarvik armastab tume muda, et kaitsta oma nahka ja tundub tumedam.
  • Sarvikuid peetakse aeglasteks ja tülikateks loomadeks, kuid nad saavad kiirusteni 48-64 kilomeetri kohta tunnis.
  • Väikelistel lindudel on sümbiootilised suhted ninasarvikutega. Nad eemaldavad puugid oma naha pinnalt ja hoiatavad ka ninaid valju nuttide ohust. Ida-Aafrika suahiili rahvaste keeles kutsutakse neid linde "Askari wa kifaru"mis tähendab "ninasarviku kaitsjaid".
  • Rhinos lahkub sõnnikust iga inimese jaoks ainulaadse lõhnaga kui „sõnum” teistele rhinosidele, et see territoorium on hõivatud.
  • Sarviku Indrikotheriumi väljasurnud liike peetakse suurimaks imetajaks, kes kunagi planeedil elas (see jõudis kuni 8 meetri kõrguseni ja kaalus kuni 20 tonni).
  • Rhino sarved koosnevad keratiinist, nagu inimküüned.
  • Rhino-sarved kasutatakse rahvakeskkonna meditsiinis kuumuse ja reuma raviks. Neid kasutatakse ka dekoratiivsete esemete valmistamiseks, näiteks pistoda.
  • Rinoonide lähimad sugulased on tapirs, hobused ja seebad.

Rhinoside kadumine

Kõik praegused ninasarviku liigid on loetletud punases raamatus, kuna need loomad on väljasuremise äärel. Väga harvaesinev vanim ninasarvik on Sumatrani ninasarvik. See on ka ninasarviku perekonna väikseim liige.

Sarvedest ekstraheerimiseks on Rhino sattunud massi hävitamise tõttu väljasuremisohu alla. Rhino sarved on väga hinnatud. Varem kasutati neid ehted ja ravimid ravimite valmistamiseks. Isegi iidsetel aegadel uskusid inimesed, et ninasarviku sarvel on unikaalsed omadused, õnn ja annab surematust.

Paljundamine ja pikaealisus

Nagu juba teada, elavad ninasarvikud paarides, kuid mitte naissoost isas. Ema ja poegade vahel moodustub tugev liit. Ja meessoost inimesed elavad uhkelt üksinduses kuni paaritamisperioodini.

See juhtub tavaliselt kevadel, kuid mitte ainult. Sügisel kuu jooksul ei ole ka ninasarvikud pahameelsed. Mees leiab kiiresti naise tema väljaheidete lõhna järgi, aga kui te vastate vastase vastu, siis peate ootama nende vahel tihe võitlus.

Loomad võitlevad, kuni üks neist langeb maapinnale kogu oma kehaga. Lapsed on samuti ohus, sest neid saab kogemata tappa. See juhtus, et võitlused olid ühe konkurendi jaoks surmavad.

Siis ligi kakskümmend päeva armastavad armastajad üksteisega flirtida, üheskoos koos, valmistuda paaritumiseks. Üks seksuaalvahekorras riimides võib kesta kauem kui tund.

Kohe pärast paaritumist lahkub meessoost pikka aega ja võib-olla igavesti tema südametüdruk. Noor daam läheb rasedasse puhkust pikaks kuuks kuueks kuuks.

Tavaliselt sünnitavad nina-naised ühte last, väga harva kaks. Laps kaalub viiskümmend kilogrammi, on täis jõudu ja energiat, sest juba paari tunni pärast järgib ta julgelt oma ema. 12-24 kuud imetab ema rinnapiima rinnaga.

Järgmisel korral on järglastel ainult kolm kuni viis aastat pärast sündi. Eelmine laps läheb uue kodu otsimisel ära või jätab oma ema mõnda aega, kuni tema noorem vend või õde kasvab.

Vaadake videot: "What bloody rhinoceros?". The Gods Must Be Crazy 1980. Clips810 (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org