Linnud

Valge toonekurg: lindu kirjeldus, kus see elab ja mida ta toidab

Pin
Send
Share
Send
Send


Toonekurg on suur linn, mis on väliselt tähelepanuväärne ja paljud moemärgid kasutavad seda oma riiete ja aksessuaaride kogudes. Aga kui nende lindude kleiditel ja käekottidel näete tegelikult punases raamatus isegi teatud tüüpi toonekurgi. Ka mustade toonekurgide (Ciconia nigra) ja Kaug-Ida (Ciconia boyciana) arv väheneb kiiresti.

Tormide perekond koosneb 17 liigist ja 9 perekonnast, linnud eristuvad pika kaela, suure keha, pikkade sulgemata jalgade ja ujumismembraaniga ning terava nokaga. Eri tüüpi linnud erinevad üksteisest välimuselt. Mida kurgid söövad, kus nad elavad, kuidas nad kasvatavad järglasi? Millised on nende lindude peamised liigid, kellel on veel võimalus kohtuda? Leiad vastused kõigile nendele küsimustele artiklis.

Valge toonekurg

Ladina nimi on Ciconia ciconia. Seda liiki on võimalik tuvastada tiibade lumivalgete ja mustade otsade abil. Kontrastse värvi tõttu (linnu jalad ja nokk on erkpunased) on valge toonekurg muutunud paljude Aasia kunstnike muuseumiks, selle kujutist võib sageli leida hiina ja jaapani maalides koos kraanidega. Täiskasvanud lind kaalub keskmiselt 4 kg, naised - veidi vähem. Valge toonekurgi tiivad ulatuvad 60 sentimeetri kaugusele. Tehti katsed läbida valge toonekurg musta mustaga, kuid sellest ei tulnud midagi, sest nende abielu rituaalid olid liiga erinevad. Valged toonekurgid on monogamilised.

Must toonekurg

Ladina nimi on Ciconia nigra. Selle liigi esindajad on veidi väiksemad kui valged toonekurgid: nad kaaluvad keskmiselt 3 kg ja tiivad ei ületa 55 sentimeetrit. Linnu värv ei ole tavaliselt puhas must, vaid rohekas või punane. Nokk, jäsemed, kõri ja silmade ümbritsev nahk on värvitud punaselt. Musta toonekurgi kõht, mille foto on teie tähelepanu alla toodud, on valge. Mustade toonekurgude iseloomulik tunnus on monogaam: nad valivad eluks partneri.

Brasiilia Jabiru

Ladina nimi on Jabiru mükteria. See on suur lind, mille tiibade pikkus on kuni 2,5 meetrit. Turgu pika nokka tipul on väike painutus ülespoole. Brasiilia yabiru keha on valge ja pea, kael ja nokk on sinine-must. Naised erinevad meestest kollaste silmadega. Turgu kaelal, mille foto on näha allpool, on punane-oranž toon.

Ladinakeelne nimi on Leptoptilos. See on perekonna üldnimetus, see hõlmab jaava, Aafrika, India Marabou. Nagu Brasiilia yabiru, on need toonekurgid suured, suure peaga ja massiivse nokaga. Isegi täiskasvanud linnud on pigem inetu pardipoegad kui ilusad luiged. Tiivad ulatuvad 70 sentimeetrit, lindud kaaluvad umbes 5 kg. Marabou'l on mitteametlik nimi - "adjutant", mille ta sai kõndimiseks, nagu sõjaväes. Linde peal ei ole ploomi ega erilist kaelaprojektsiooni, mis aitab hoida rasket nokka. Saba, selja ja tiivad on värvitud tumehall või must.

Kaug-Ida toonekurg

Ladina nimi on Ciconia boyciana. See kuulub ohustatud liikidesse, Venemaal ei ületa nende lindude arv kolm tuhat. Linnud, nagu mustad ja valged toonekurgid, on monogamilised. Pealiskaudselt meenutavad valged toonekurgid, kuid massiivsemad ja nende nokk on värvitud mustaks. Sellel on ka teised nimed: hiina, must-toonekurg. Kaug-Ida toonekurgude silmade ümber paiknev nahapiirkond on punane. Selle liigi üksikisikute hävitamine tähendab mitte ainult trahvi, vaid ka vangistust.

Storki toitmine

Storki jahi peamine vahend on nokk. Mida kurgid söövad? Toitumise aluseks on loomasööt: väikestest putukatest, limustest, kahjuritest ja kahepaiksetest väikestele imetajatele. Sageli võib näha toonekurgi, mis sööb maod ja konnad. Toonekurg, mida teie artiklis teie tähelepanu juhitakse, on võimeline kinni püüdma väikest lindu, hiirt, jänest või gopherit. Tavaliselt on toonekurgid aeglased, kuid nad võivad ka püüda eriti huvitavat saaki. Ei ole ebatavaline, et need linnud ületavad pesitsuspaigast suured (5–10 km) kaugused, et tibude jaoks piisavalt toitu saada.

Toonekurg neelab toitu tervikuna, mis on võimeline oma lastele suuri koguseid tooma. Nende lindude struktuur võimaldab ka veega tuua nokk. Jahipidamisel on toonekurg kergesti varjata ümbritseva taimestikuga, säilitab vaikuse või kõnnib väga aeglaselt. Need linnud peaaegu ei helista, seega ärge meelitage tähelepanu saagiks. Vahel õhtusöögil võib toonekurg valida linnudelt teisi linde.

Mida kurgid söövad, me juba teame. Ja ma ei tea, kui palju? Lõppude lõpuks on lind tohutu ja nagu te juba teate, võib toitu tervelt alla neelata. Normaalse toimimise jaoks vajab täiskasvanud toonekurg keha keskmiselt 700 grammi päevas. Tornid on suurepärased jahimehed, on juhtumeid, kui nad said ühe tunni jooksul kuni 50 hiirt.

Eluaeg

Kui kaua toonekurgid elavad? Täiuslikes kunstlikes tingimustes võivad linnud elada rohkem kui veerand sajandit. Ja kui palju toonekurgu elab looduslikes tingimustes? Haruldane individuaalne elu kuni 15 aastat. Pikaajalist toonekurgu takistavad sellised tegurid nagu ökoloogiline olukord, loomulik valik, haigused, toidupuudus, inimese ja röövloomade tekitatud kahju. Mõnikord lühendavad selle pere esindajad oma vendade eluiga, haarates haigeid linde. On täheldatud, et toonekurgid elavad pikimates kohtades, kus energia on positiivne, kus pole inimesi, kes vannuvad, kus rahu ja rahu valitsevad.

Steckide talvitamiskohad

Turg on rändlind, välja arvatud Lõuna-Aafrika linnud, kes elavad samas kohas ilma lendamata. Nad otsivad talvituspaika, kus on piisavalt soojust ja palju toitu. Vanad ja noored toonekurgid saadetakse talveks soojadesse piirkondadesse eraldi. Reeglina toimub see augusti lõpus ja oktoobris. Lennu toimub päevasel ajal, linnud lendavad kõrgel, Euroopa ja Ida-toonekurgide suunad on erinevad.

Linnud, kelle elupaigad asuvad Elbe läänest, saadetakse Ibeeria poolsaarele, seejärel liiguvad Gibraltari kaudu Aafrika poole. Selle tulemusena lindude Aafrika läänes, Sahara kõrbe ja troopika vahel. Talvised Euroopa toonekurgid ja linnud Ibeeria poolsaarelt ning Marokost, Tuneesiast ja Alžeeriast.

Linnud, pesitsuspaigad, mis asuvad Elbe ida pool, saadetakse talveks Sudaani ja Lõuna-Aafrika vahel laiendatud territooriumil. Nad sõidavad esmakordselt Bosphorusesse, seejärel läbivad Väike-Aasia ja Palestiina maad, sõidavad Niiluse jõe kohal enne sihtpunkti jõudmist. Osa pakendist võib jääda Lõuna-Araabiasse, mõned valivad Etioopia talveks, ülejäänud jätkavad pikka teekonda, mõned jõuavad Indiani.

Stretide talvitumispaigad erinevad sõltuvalt liigist: valged elavad läbi talve Aafrikas, Pakistanis, Indias ja Kore'is Jaapani saartel. Must - Sahara lõuna pool, Gangesi jõe vesikonnas Kagu-Hiinas.

Kõige sagedamini on siduris rohkem mune kui tibude luuk: mõned munad jäävad kasutamata. Koostamine kestab 30 kuni 46 päeva.

Väikestel lõugadel on nägemine, kuid on muidu 70 päeva jooksul abitu. Nestlings on pärast koorumist valge ja kohev, umbes kümme päeva ja esimesed 7 nädalat jäävad pesakonda ilma sünnita. Isegi pärast seda, kui tibu on õppinud lendama, aitavad vanemad teda 2-3 nädalat toitu otsida.

Kuigi toonekurgid on pesas, võivad nende kaal ületada vanemate kehakaalu, kuid järk-järgult on nende toit piiratud. Tangid, nõrgad tibud, visatakse pesast välja, jättes ainult need, kes suudavad elu eest võidelda. Seksuaalne küpsus on kolmeaastane, linnud hakkavad pesema hiljem - 6 aastat.

Elupaik

Mis määrab toonekurgi? Lind, selleks, et leida talle sobivat toitu, elab tihti soodesse, niiskesse niidudesse ja veekogudesse. Storkide kliima eelistas troopilist, mõõdukat või kuuma. Marabou ehitab puude pesad, mustad toonid eelistavad metsasid, valgesid, yabiru - soo.

Valged toonekurgid elavad Euroopas, Loode-Aafrikas, Väikeses ja Kesk-Aasias, Amuri piirkonnas ja Primoryes Jaapani saartel. Mustad toonekurgid elavad Ibeeria poolsaare lõunaosas, lõunaosas Pärsia lahes, põhjas - Peterburi, Tomskini. Musta toonekurgi jaoks on pesitsemise eelistatud kohad need, kus on vanad metsamaa, läbimatud sood. See lind ei meeldi inimestega kõrvuti.

Stork pesad

Nende lindude pesad on palju ruumi: nende läbimõõt ulatub 2 meetri ja kaal - üle 200 kg. Kõige sagedamini valivad linnud katuseid või puid, kuid on ka ootamatud kohad, kus leiti toonekurgi, näiteks lambipost. Varem, kui inimelamute katused olid tihti kaetud, asusid seal toonekurgid. Praegu on nende pesad olemas veetornidel, heinakuhvidel.

Materjalid pesa ehitamiseks: oksad, oksad, õled, rohi, kaltsud, vill, paber. Pesas on täiskasvanud vanemad ja kuni 7 muna. Sageli asuvad kurgud kohtades, kus on juba nende sugulaste eluruumid. Reeglina elavad toonekurgid aastaid samas pesas, ehitavad seda väga hoolikalt ja vajadusel parandavad seda.

Legendid ja huvitavad faktid kurgite kohta

Millised toonekurgid söövad, kus nad elavad, millised liigid on tavalised - sa tead seda juba. Kokkuvõtteks tahaksin öelda mõningaid legende ja huvitavaid fakte nende võrreldamatute lindude kohta. Paljudes riikides on toonekurgid püha, näiteks Jaapanis on keelatud neid jahti pidada. Vana-Kreekas oli tavaline, et põlvitati esimese toonekurgu silmis. On palju legende kurkide kohta, mida ei saa öelda suvalise varblase kohta.

Kõige salapärasemaid liike võib nimetada mustadeks toonekurgudeks: nad eelistavad elada võimalikult kaugele inimestest.

  • Uudishimulik legend selgitab toonekurgi nina ja jalgade punast värvi. Üks kord, see legend ütleb, et Jumal andis inimesele koti täis maod, siilid ja muud roomajad. Isik pidi neist lahti tulema: põletama, viska merre, matma või jätma puutumata, kuid kuuletumata. Kott vabastati uudishimu alt ja mässumeelne inimene - karistas elu muutmise eest erinevate kurjade vaimude lindude söögiks. Endine mees häbenes oma tegudest, sest toonekurgidel on siiani veel punane nina ja jäsemed.
  • Ukraina legend: kaks beebiga majas on kunagi asetatud toonekurg. Tulekahju oli, kuid omanikud ei olnud kodus, siis kandsid toonekurgid lapsed tulest välja, laules veidi tiivad. Sellest ajast alates on kõik toonekurgid mustad ja nende nokk ja jalad on punased.

  • Marabou on kiskja ja püüdja, seega ei toeta kõik toonekurgu liikmed konnad ja mardikad,
  • toonekurg ei kipu oma pesa sageli vahetama, on juhtumeid, kus mitu lindude perekonda on elanud samas pesas rohkem kui 300 aastat,
  • toonekurgid ei ole eriti valivad: nad paarivad naisega, kes esimest korda neid maja külastab (pesa),
  • mitte ainult naised, vaid ka toonekurgude isased inkubeerivad mune,
  • iidsed roomlased uskusid, et toonekurgid, kes kasvavad, toidavad oma vanemaid, kuid see ei ole nii
  • Lennu ajal võivad toonekurgid magama jääda, et taas liikuda.

Storkidega seotud märgid:

  • Saksa omen: kui tüdruk kohtub kevadel algusega kahe toonekurguga, siis sel aastal toob ta oma abielu, kui ta on - enne, kui ta on vallaline,
  • Marokost pärinevad: toonekurgu peeti inimesteks kaugelt saarelt, kes võisid muutuda lindudeks ja tagasi,
  • Moldovlased peavad seda lindu veinivalmistamise ja viinamarjakasvatuse sümboliks,
  • Türgis arvati, et maja, kus toonekurgid ehitati, on kaitstud tule ja välklambi eest,
  • Poola ebausk ütleb, et toonekurgid pööravad taevasse põhjusel ja pilved eemale,
  • Armeenlased peavad toonekurgu põllumajanduse patrooniks.

Kus elavad toonekurgid

Valge toonekurg asub kõikjal Euroopas ja Aasias. See on üsna suur ala. Viimastel aastatel on piirkond muutunud idas.

Talvel sõidab valge toonekurg Aafrikasse või Indiasse. Aafrikas ja Lääne-Euroopas elavad populatsioonid ei sõida talveks, kuna talved on nendes piirkondades soojad.

Talvimise valdkonnas linnud kogunevad arvukatesse karjadesse, mis koosnevad tuhandetest inimestest. Noored linnud võivad jääda Aafrikasse kogu talvel. Lennu langeb päevavalgusele. Nad lendavad suurel kõrgusel, samal ajal hüppeliselt. Selleks on nad mugavad aerodünaamiliselt mugavates piirkondades. Linnud väldivad marsruute üle mere.

Ornitoloogidel on eriline huvi mitte valgete toonekurgude elupaikades, vaid selle pesa koha valimisel. Juba 19. sajandil oli nende lindude hämmastav omadus - enne pesa ehitamist, toonekurg jälgib inimesi pikka aega.

Selle eripäraga seoses sündis isegi usk, et kui külas ilmub toonekurikas, tooks see elanikele heaolu ja õnne. On juhtumeid, kus pesad leiti isegi mitmekorruseliste hoonete katustel. Inimesed, kes on sellise eluruumi leidnud, ei ärritu, vaid räägivad vastupidi. Mõnikord valmistavad nad isegi varjualuseid nii, et lind elab oma katusel.

Elu looduses

Valge toonekurg suurema osa ajast on lennu ajal. Ja sagedamini kasutab ta energiat kasumlik lendamise viis - hüppeliselt. Olles selleks sobivad kohad leidnud, võib toonekurg lennata palju kilomeetreid ilma tiibu libistamata. Lindude päeval lendavad 200-250 km.

Lennu ajal võib lind isegi uinakuda. Teadlased on teinud sellised järeldused lindude pulsi ja hingamise nõrgenemisest. Samal ajal teritatakse kuulmist, et lind kuuleks, millises suunas karja sõidab.

Linnud sõidavad talveks paljudes karjades. Praegu lülituvad nad putukate toidule, eelistades roogasid. Aafrikas nimetatakse neid "jaanilindudeks".

Teadlased kasutavad toonekurgude vaatamiseks helinaid. Hiljuti kasutatud satelliitside. See meetod hõlmab lindude varustamist saatjatega, kes edastavad signaale satelliidile. Tänu sellele meetodile uurivad teadlased lindude eripära, mida toonekurg sööb, kuidas teised huvitavad hetked paljunevad.

Mida toonekurg sööb looduses

Valge toonekurg toitub väikestest selgroogsetest ja selgrootutest. Nad söövad konnad, viperid, rohutirtsud, söövad mardikad, vihmaussid, väikesed kalad, sisalikud. Lindude liikumine toidu otsimise ajal on kiirustamata. Aga niipea, kui nad saaki näevad, sõitsid nad kohe üles ja haaravad selle ära. Nad kannavad tibudega oma nokaga vett.

Toidu-toonekurgi otsimiseks mööda soode ja madalikuid. Tema keha struktuur võimaldab tal seda teha. Pikkade sõrmedega jalad tagavad stabiilsuse märjal pinnal. Ja piklik nokk võimaldab teil saada igasuguseid maitseid - molluskid, teod, konnad.

Nad võivad isegi koguda surnud kala, ärge unustage süüa ka:

Loomulikult ei ole liikuvate loomade püüdmine nii lihtne.

Tiibadega tiiva hunt madalas veesnad ei meeldi sügavasse vette. Nad saavad sööta maapinnast, eelistavad värskelt lõigatud rohu, kus nad püüavad väikesi putukaid. Aafrikas kogunevad kurgid, kus inimesed põletasid rohu. Sellistes kohtades näete sadu linde. Nad lendavad ka väljadele ja koguvad sealt vastsed.

Storks võib oodata saaki juba pikka aega. Näiteks võib ta varjata närilise augu ja oodata, kuni ta oma nina kinni paneb. Sellise kadumise aeg ei ületa mõni minut.

Porine vesi jahutab lindu juhuslikult ja ei näe oma saaki. Ta avab ja sulgeb oma nokka vees, kuni ta saab mõningase kuradi. Lind võib süüa lohet või teisi putukaid. Vangistuses püüavad linnud toidult nagu koerad lennata.

Stork hävitab ohtlikud putukad: bug-bug, hane-mardikas, suhkrupeet. Ta aitab põllumajandustootjatel kaotada karu - see on kahjulik putukas, millest kõik põllumajandustootjad teavad.

Hiirte ja rottide puhangu aastatel söövad toonekurgid neid närilisi aktiivselt, andes inimestele olulist abi.

Üks toonekurg vajab 700 grammi toitu päevas. Järglaste toitmisel suureneb see maht oluliselt ja täiskasvanud inimesed peavad kogu päeva toidu otsima.

Aretus

Valge toonekurg - Monogamous Bird. Ta loob paari ja pesitsuspesa. Varem ehitati pesad ainult inimeluruumist kaugel asuvatele puudele. Linnud ehitasid need harudest. Hiljem hakkasid nad asuma majade katustele. Inimesed ei ole selle naabruses ärritunud, vaid ainult õnnelikud.

Viimastel aastatel on toonekurgid ehitanud tehaseid ja isegi elektriliinidele pesasid. Üks pesa on ehitatud mitu aastat. Aastate jooksul on see üha suurem. See juhtub, et pärast täiskasvanute surma läheb pesa järglastele.

Pesitsevad toonekurgid algavad umbes kuus aastat. See ei ole üllatav, sest lind elab umbes 20 aastat.

Mehed jõuavad esmalt pesitsuspaika.. Venemaal on see aprilli algus. Esiteks ilmub esimene emane, siis teine, nende vahel võitlus õiguse eest saada emaks põletatud. Конечно, ни одной не хочется остаться старой девой и прожить всю жизнь в одиночестве. Ведь пару аистов только смерть может разлучить. Самец не вмешивается в борьбу женских особей. Победительницу он зовёт к себе в гнездо, издавая особые звуки. Если к гнезду подлетает другой самец, хозяин его безжалостно прогоняет, ударяя клювом.

Самка приносит от 2 до 5 яиц, реже от 1 до 7. Оба родителя их высиживают. Обычно днём это самец, а ночью самка. Protsess kestab 33 päeva. Väikestel tibudel on nägemine, kuid nad on täiesti abitu.

Kasvata tibud

Vanemad toidavad lapsi vihmaussidegaandes neile välja oma nokk. Nestlings püüab usse sõita või koguda pesasse. Kasvavad, nad võtavad toitu täiskasvanute nokast. Vanemad jälgivad järglasi, haigeid ja nõrku visatakse pesast välja. Tibud võivad surra ja toidu puudumise tõttu.

55 päeva pärast hakkavad tibud startima. Vanemad vaatavad oma esimesi katseid, söötes neid veel 18 päeva. Noored inimesed veedavad ööd vanemate pesade juures ja päeval, mil nad õpivad lendama.

70 päeva pärast saavad noored iseseisvaks ja lendavad talveks. Täiskasvanud lendavad hiljem - septembris.

Huvitavad faktid

Valge toonekurg, mis kohtub paariga, hakkab nokkile valjusti klikkima. Sellisel juhul viskab lind tagasi oma pea resoneeriva ruumi moodustamiseks, tugevdades helisid. Seega suhtlevad kurgud.

Seoses lindude sugulastega käitub agressiivselt. Nõrgad isikud võivad isegi surmata.

Läänepiirkondades on toonekurgide arv kiiresti vähenemas. Selle põhjuseks on sööda koguse vähenemine., suurendades looduse keemilisust, mis viib lindude surmani ja paljunemisrežiimi rikkumiseni. Venemaal kasvab lindude arv vastupidi.

Maailmas on umbes 150 tuhat valget toonekurgi, millest kolmas osa elab Venemaal, Valgevenes ja Ukrainas.

Huvitavad legendid, mis on seotud linnuga. Storki on pikka aega peetud saatanlike jõudude kaitsjaks. On olemas legend, mis selgitab lindu päritolu. Tema sõnul otsustas Jumal, kui ta näeb välja maod ohustavad, neid hävitada. Ta kogus kõik roomajad kotti ja palus isikul kott visata merre või mägedesse. Aga uudishimu pärast avas mees koti ja vabastas hiiliva. Karistusena muutis Looja meheks toonekurgi ja pani ta kogu elu jooksul maod koguma.

Seal on ka muinasjutt "Kalif-toonekurg", kus mees muutus selle ilusaks linnuks.

Kus elab valge toonekurg?

Nende lindude elupaik on üsna suur - see on kogu Euroopas ja Aasias. Euroopas on territoorium, kus toonekurg elab, Lõuna-Rootsist põhja pool Bryansk, Smolensk, Lipetsk idas. Tuleb märkida, et viimastel aastatel on see valik idas oluliselt laienenud. Valged toonekurgid troopilises Aafrikas, Indias. Aafrika mandri lõunaosas elav elanikkond on istuv. Need Lääne-Euroopas elavad valged linnud, kus talved on üsna soojad, ei kao talveks.

Paljud sulgedega fännid teevad suurepäraseid fotosid: talveks lendab valge toonekurg. Nende tee võib käitada kahte marsruuti. Elbe jõest läänes elavad karjad lendavad üle Gibraltari väina. Nad jäävad Sahara ja Aafrika vihmametsade vahele talveks.

Stardid, mis pesitsevad Elbe ida pool, läbivad Väike-Aasiat ja Iisraeli ning talve Ida-Aafrikas Sudaani ja Lõuna-Aafrika vahel.

Kõikidel talvituskohtadel kogunevad need ilusad linnud tuhandetesse karjadesse. Ebaküpsed noored jäävad mõnikord Aafrikasse kogu talvitumisperioodi vältel. Lendke toonekurgid ainult päevasel ajal. Nad sõidavad väga kõrgel, tihti hover. Selleks valivad nad aerodünaamiliselt mugavad alad. Torkid väldivad merel lendamist.

Sellegipoolest ei ole teadlased eriti huvitatud kohast, kus valge toonekurg asub mandrite ja piiride vaatepunktist, vaid selle valik konkreetses kohas pesa ehitamiseks.

XIX sajandil märkis Alfred Brem Saksamaalt pärit teadlane nende lindude unikaalset omadust - pikka aega enne pesa ehitamist valvab valge toonekurg inimesi pikka aega.

Võib-olla just siis, kui küla pesa ilmus külaõue, arvati, et see tooks kaasa rikkust, tervist ja heaolu. See on hämmastav, kuid on juhtumeid, kus need linnud lendasid isegi kõrghoone juurde.

Eluviis looduses

Täna näevad sulgedest armastajad oma fotosid paljudes ajakirjades. Valge toonekurg, mille foto on avaldatud erinevate väljaannetega, on huvitav mitte ainult amatööridele, vaid ka kutselistele teadlastele.

Nagu enamik suuri linde, eelistab toonekurg hüppelist lendu - see on energiatõhus viis reisida. Ta suudab lennata palju kilomeetreid ilma oma tiibu libistamata, kui ta leiab sobiva õhuvoolu.

Loodud kurkide kiirus jõuab 200-250 km päevas. Linnud sõidavad karjades, moodustades talvitusaladel palju tuhandeid klastreid. Rände ajal lülituvad nad üsna sageli putukate toidule, pöörates erilist tähelepanu suurtele roosidele. Selleks nimetatakse neid Aafrikas "jaanilindudeks".

Nende lindude rännet on paljude aastate jooksul jälgitud, kuigi viimastel aastatel on ilmnenud uued vaatlusmeetodid. Kõige informatiivsem neist (kuid samal ajal kõige raskem ja kallis) on satelliitseiresüsteem. Selleks saab valge toonekurg spetsiaalse varustuse - väikese saatja, mis edastab pidevalt signaale satelliidile.

Nende lindude peamine annus on väikesed selgroogsed ja selgrootud. Nad ei soovi pidutseda konnad, kärnkonnad, maod, viperid ja suured rohutirtsud. Vähem rõõmuga söövad nad mardikad, vihmaussid, väikesed kalad ja sisalikud.

Toitu otsides liiguvad need linnud aeglaselt ja tähtsamalt. Aga kui nad on saagiks märganud, jooksevad nad koheselt üles ja haaravad selle. Hoolikas vanemad kannavad oma tibudeks oma nokka.

Toitmine tibud

Ilmselt pidid sa nägema fotot - valge toonekurg toidab tibusid. See on väga põnev nähtus. Kõigepealt toituvad vanemad oma nokkadest vihmaussidega. Chicks üllatavalt nutikas püüda neid lennata või koguda pesa, kui te ei saanud püüda. Kui nad natuke vanemad saavad, püüavad nad toitu oma vanemate nokktõmbada.

Täiskasvanud toonekurgid jälgivad hoolikalt oma järglasi, vajadusel viskavad haigestunud ja nõrgad tibud pesast välja. Noored toonekurgid lendavad esimest korda 55 päeva jooksul. Esialgu toimub see vanemate järelevalve all. Veel 18 päeva toidetakse täiskasvanud linde. Noored toonekurgid veedavad öö pesas ja päeval, mil nad treenivad lennuoskusi.

70 päeva pärast muutuvad nad iseseisvateks isikuteks ja augusti lõpus lahkub noored juba oma talveks, instinktist juhindudes. Täiskasvanud linnud tabasid teed hiljem - septembris.

Helid

Valge toonekurg (täiskasvanud), kui see paariga kokku puutub, klõpsab valjusti oma nokka. Tibud kipuvad ja karjuvad, need helisid meenutavad kassipojad.

Klõpsates oma nokk, kallutab lind oma pea taga ja tõmbab oma keele. Sellisel juhul moodustub resoneeriv õõnsus, mis võimendab heli. Nippe klõpsamine asendas häälkõne toonekurgil.

Kloobade arv

Hoolimata asjaolust, et inimesed on nende majesteetlike lindude suhtes kaastundlikud, väheneb piirkonna lääneosades nende arv pidevalt. Teadlased omistavad selle asjaolu põllumajanduse intensiivistumisele, toiduainete pakkumise vähendamisele, keskkonna keemilisele muutumisele, mis viib mürgistuse, reproduktiivtsükli talitlushäirete ja lindude surmani.

Sellegipoolest kasvab meie maal olevate toonekurgude arv igal aastal. Täna on maailmas umbes 150 000 paari valget kaunistust, kolmandik neist kasvab Venemaal, Valgevenes ja Ukrainas.

Vaadake videot: Valge-toonekurg Ciconia ciconia (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org