Kalad ja muud veeolendid

Mere elevandid (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Mere elevandid on tõeliste pitserite perekonna imetajate perekond, sealhulgas suurimad röövloomade järjestuse esindajad. Nad on oma nimele võlgade ja suurte mõõtmetega võlgniku sarnane nina. Hoolimata asjaolust, et elevantide hülged kuuluvad tõelistele plommidele, sarnanevad nad nende käitumisele ja mõnele muule omadusele rohkem kõrvadega. On kaks väga sarnast liiki - Põhja-Ameerika läänerannikul asuv põhjapoolne elevandi hülg ja Antarktikas asuv lõunapoolne elevanttihend.

Välimus

Mere elevandid said oma nime mitte juhuslikult, need on tõeliselt hiigelsuurused loomad. Lõuna-elevandi hüljeste meestel võib keha pikkus ulatuda kuni 5 m, kaal kuni 2,5 tonni! Naised on palju väiksemad ja ulatuvad „ainult” 3 m pikkuse kauguseni.Mere elevandid erinevad ülejäänud hüljestest nende üldise raske ehituse ja suurte nahaaluste rasvade poolest. Rasvakiht võib olla 30% looma kogumassist.

Lisaks suurusele on elevantide hülgedel veel üks omadus, mis muudab need tõeliseks elevandiks. Nende loomade isastel on nina paksendatud lihav kasv, mis sarnaneb lühikese tüvega. Abieluperioodil kasutatakse pagasiruumi kaunistamiseks, hirmutamiseks ja resonaatoriks, tugevdades ähvardavat müha.

Käitumise tunnused

Mere elevandid veedavad suurema osa oma elust veealuse vee all, kala ja karpide toitmine. Nad suudavad sukelduda umbes 140 meetri sügavusele, hoides hinge kinni rohkem kui kaks tundi. Samal ajal aeglustub nende siseorganite aktiivsus, mis säästab vajalikku hapniku kogust. Nende looduslikud vaenlased on tapjavaalad ja valged haid, kes ootavad veekogu ülemistes kihtides suuri ninaga tihendeid.

Elefantide hülged tulevad kaldale alles soojal hooajal, et toota järglasi ja mõelda uuele. Kolme kuu jooksul täidavad rannikualad suured kolooniad.

Noored kolm kuni neli aastat vanad elevandid on sunnitud juhtima bakalaureuse eluviisi - nad kolivad koloonia servadest välja nende küpsemad kaheksa-aastased vennad. Arvestades, et see olukord on ebaõiglane, püüavad nad aeg-ajalt läbida “abielus” naised, mis viib uute võitlusteni.

Liigid ja elupaigad

Tuntud on kahte liiki mereimetajaid - põhja- ja lõunaosa elevandid. Esimesed on Põhja-Ameerika läänerannikul asuvatel saartel. Nad on pisut väiksemad kui nende lõunapoolsed sugulased. Mehed kaaluvad 2,7 tonni keha pikkusega ligi 5 m. Nende pagasiruumi pikkus on 30 cm, mis on palju suurem kui “lõunapoolsetel”.

Lõuna-elevantide hülged kogunevad kolooniatesse Antarktika saarestikel ja saartel nagu Kerguelen, Macquarie, Hurd ja Lõuna-Gruusia. Austraalia, Uus-Meremaa ja Antarktika rannikul on eraldi isikud. Suuremate meeste kaal võib ulatuda 3,5 tonni ja keha pikkus 6,5 m. Mõlema liigi naised on oma partnerite suurusest pooled.

Aretus

Rookeril algavad loomad kevadel. See on augusti lõpus - septembri esimesel kümnendil (lõunapoolkeral algab suvi detsembris ja talvel juunis). Kõigepealt ilmuvad kaljurannikul rasedad naised. Mehed jõuavad hiljem. Võitlus algab kohe nende vahel. Mõnikord muutuvad nad terveks veriseks lahinguks, sest merefiltritel on üsna võimas eesliiv.

Lõpuks kõik rahustab ja iga mees omandab haremi. See võib hõlmata 10 naist ja sada. Kõik sõltub mehe tugevusest ja agressioonist. Imikute sünnitus toimub septembris ja oktoobris. Naised indekseerivad, et sünnitada eraldatud kohtades. Poiss on sündinud üksi. Tema keha pikkus jõuab meetri ja kaal on 25-30 kg.

Ema toidab last ühe kuu jooksul piimaga. Siis ta naaseb mehe juurde ja rasestub uuesti. Rasedusperiood on 11 kuud, st peaaegu aasta. Laps jääb üksi. Ta on juba abikaasa ilma ema järelvalveta. Kui ta kolm kuud läheb, ujub ta koos eakaaslastega avatud ookeani. Pärast sülestamist lahkuvad täiskasvanud loomad veebruari lõpus ka järgmisel kevadel. Seksuaalne küpsus meestel esineb 4 aastat, emastel 2 aastat. Naine sünnitab igal aastal 10-12 aastat. Need loomad elavad keskmiselt 20 aastat.

Teine vaenlane on mees. Viimastel sajanditel hävitas ta halastamatult oma rasva eest ohutuid loomi. Ühe hukkunud elevandi pitseriga sai vähemalt 500 kg väärtuslikku toodet. Tänapäeval on nende mereloomade püük keelatud. Sellega seoses on nende arv suurenenud. Lõuna-elevantide hüljeste arv on täna 750 tuhat. Kergueleni saartel elab Lõuna-Gruusia saarel vähemalt 250 tuhat looma. Need on suurte pitserite suurimad rookeries, mida nad jagavad pingviinidega.

Tänapäeval on tõeline pitserite elevantide plommide olemasolu vaieldamatu, kuid nende seisukoht selles taksonis on sageli arutelu teema. Kuningas väljendas 1983. aastal hüpoteesi, et elevantide hülged on kõige tihedamalt seotud munktihase perekonnaga ja mõlemad perekonnad on tõelise pitsatite kõige vanemad vormid. 1996. aastal ei leidnud Binida-Emodns ja Russell tõendeid sellise lähedase suhte kohta, kuid kinnitasid elevantide hüljeste põhipositsiooni tõeliste pitserite süstemaatikas.

Elevandi pitseri kirjeldus

Esimesed elevandi hüljeste fossiilide leiud pärinevad sada aastat tagasi.. Loomad said oma nime väikese koonuse tõttu, mis näeb välja nagu elevandi pagasiruumi. Kuigi ainult need mehed kannavad seda iseloomulikku omadust. Naiste koon on tavalise puhta ninaga sile. Nii nende kui ka teiste nina on vibreerivad - super tundlikud antennid.

See on huvitav! Igal aastal veedavad elevandid hülgamisprotsessis poole talvehooajast. Praegu ronivad nad kaldale välja, nende nahk pundub rohkesti mullidega ja sõna otseses mõttes taandub kihtidesse. Tundub ebameeldiv ja tunded ei ole enam rõõmsad.

Protsess on valulik, põhjustades loomade ebamugavustunnet. Enne kui kõik on lõppenud ja tema keha on kaetud uue mantliga, võtab see kaua aega, loom kaotab kaalu, muutub ammendunuks ja paisub. Pärast sulatamise lõppu pöörduvad elevandi tihendid uuesti tagasi, et rasva koguda ja täiendada oma jõuvahendeid eelseisva kohtumisega vastassugupoolega.

Eluviis, käitumine

Maal toimib see suur mereimetaja äärmiselt kohmakalt. Kuid niipea, kui mere elevant puudutab vett, muutub see suureks sukeldujaks, kes arendab kiirust kuni 10-15 kilomeetrit tunnis. Need on suured loomad, mis viivad enamasti üksildane elustiil. Alles üks kord aastas kogunevad nad pesitsemiseks ja säritamiseks kolooniates.

Seksuaalne dimorfism

Soolaste erisused on põhjapoolse elevandi hülgede üks silmapaistvamaid omadusi. Mehed ei ole mitte ainult palju suuremad ja raskemad kui naised, vaid neil on ka suur elevantide pagasiruum, mida nad vajavad võitlemiseks ja nende paremuse näitamiseks vaenlasele. Samuti on meeste elevandi elevantide kunstlikult omandatud tunnusjooned kaelal, rinnal ja õlgadel, mis on omandatud lõputu võitluse käigus juhtimise ajal.

Ainult täiskasvanud isal on suur elevant, mis meenutab elevandi pagasiruumi. See sobib ka abielu traditsioonilise müha väljastamiseks. Sellise sümboli laiendamine võimaldab elevandi pitseril hõõguvat, kohinat ja kõva trumli lõõgastust suurendada, mida saab kuulda mitu kilomeetrit. Samuti täidab see niiskust absorbeeriva filtri funktsiooni. Paarimisperioodil ei jäta elevandi tihendid maalt välja, mistõttu on vee säästmise funktsioon üsna kasulik.

Naised on palju tumedamad kui mehed. Kõige sagedamini on neil pruunikas värv kaeluse ümber. Sellised plekid meestest lõpututest hammustustest paaritusprotsessis jäävad. Meeste suurus on 4-5 meetrit, naised 2-3 meetrit. Täiskasvanud mehe kaal on 2–3 tonni, naised jõuavad vaevalt tonni, kaaludes keskmiselt 600–900 kilogrammi.

Elephant Seals

On kaks erinevat elevantliiki - põhja ja lõuna. Lõuna elevandid on suured. Erinevalt enamikust teistest ookeani imetajatest (nagu vaalad ja dugongid) ei ole need loomad täielikult veekeskkonnas. Nad veedavad umbes 20% oma elust maal ja 80% ookeani. Ainult üks kord aastas ronivad nad välja kaldale aretamise ja aretusfunktsiooni täitmiseks.

Elupaik

Põhja-elevandi hülgeid leidub Kanada ja Mehhiko vetes, samas kui lõunapoolsed asuvad Uus-Meremaa, Lõuna-Aafrika ja Argentina rannikul. Nende loomade kolooniad libistavad rannad moltisse või võitlevad paari eest. See võib juhtuda näiteks igal Alaska ja Mehhiko vahelisel rannal.

Elephant Seals

Mere elevant - loomade kiskja. Selle menüü sisaldab peamiselt süvamere peajalgseid. Need on kalmaarid, kaheksajalad, angerjad, kiired, uisud, koorikloomad. Ka mõned kalaliigid, krillid ja mõnikord isegi pingviinid.

Mehed jahti alt, samal ajal kui naised läksid avatud ookeani toitu otsima. Potentsiaalse toidu asukoha ja suuruse kindlaksmääramiseks kasutavad elevantide tihendid vibrissid, mis määravad vähima vee kõikumise põhjal saagiks.

Mere elevandid sukelduvad suurele sügavusele. Täiskasvanud mereelefant saab veeta kaks tundi, mis ulatub kahe kilomeetri sügavusele. Mida täpselt elevandid hülgavad nende eepiliste sukeldumiste ajal, on vastus lihtne - nad toidavad. Püütud elevandi hülgede kõhtu laotades leiti palju kalmaari. Sageli sisaldab menüü kala või mõningaid koorikloomi.

Pärast aretamist kulgevad paljud põhjapoolsed elevantid Alaska poole põhja, et täiendada oma maakasutuse ajal kasutatavaid rasva varusid. Nende loomade toitumine eeldab süvamere sukeldumisoskusi. Nad võivad sukelduda sügavusele üle 1500 meetri, jäädes vee alla kuni erakordse tõusuni umbes 120 minutit. Kuigi enamik madalamatest sukeldumistest kestab vaid umbes 20 minutit. Rohkem kui 80% ajaveetmisest kulub aastas toitmiseks merel, et tagada end energiatootmiseks aretusperioodil ja sulajas, kus ei taga toitumist.

Suur rasvahoidla ei ole ainus kohanemismehhanism, mis võimaldab loomal nii suurt sügavust väga hästi tunda. Mere elevantidel on kõhuõõnes paiknevad spetsiaalsed ninaosad, kus nad saavad hoida hapniku abil rikastatud täiendavaid koguseid verd. See võimaldab teil sukelduda ja hoida õhku umbes paar tundi. Samuti võivad nad hoida hapnikku müoglobiiniga lihastes.

Rahvastik ja liikide seisund

Need loomad said sageli nende liha, villa ja rasva tõttu kalapüügi objektiks.. Nii põhja- kui lõunaliigid olid väljasuremise äärel. Ajavahemikul 1892 peeti neid täielikult väljasurnud. Kuid õnneks oli 1910. aastal Guadalupe'i saare läheduses, madalama California lähedal, üks koloonia. Meie ajast lähemale loodi mitmed uued merekeskkonna seadused nende kaitsmiseks ja see andis oma tulemused.

Samuti on see huvitav:

Õnneks ei ole neid enam ohustatud, kuigi nad on sageli vigastatud ja surevad püügivahendite, vrakkide ja laevade kokkupõrgetega. Samal ajal andis IUCN-i organisatsioon elevantidele kaitsestaatuse, mis „põhjustas kõige vähem väljasuremise hirmu”.

Põhja-elevandi pitseri söömine

Toitumine elevandi pitserile on molluskid ja kalad. Aeg-ajalt võib see kiskja rünnata haid erinevates elavates Vaikse ookeani piirkonnas. Tõsi, mõned haide liigid on nii suured, et nad on elevandi hülgedele ohtlikud. Siiski ei ole haid nende jaoks nii hirmutavad kui nende peamine vaenlane on tapjavaal. See must-valge kiskja ründab merelõike, mis asuvad kaldal vee lähedal. Tapjavaal visatakse rannale ja hammustab oma hambad lähimasse looma, ja seejärel tõmbab kannatanu merre tagasi.

Aretushooajal alustavad mehed terveid haremeid.

Vaadake videot: The Fermi Paradox II Solutions and Ideas Where Are All The Aliens? (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org