Loomad

Sable (Martes zibеllinа)

Pin
Send
Share
Send
Send


Sabul on imetaja loom, kes kuulub Cunha perekonda. Selle lähim sugulane on männimarja. Loomamaailma esindajate üksused võivad kiidelda sellise aadlusega, nagu elegants ja harmoonia, mis on võimeline.

Sable (loom): kirjeldus

Meeste keha pikkus on 60 cm ja kaal 2 kg. Naised on palju graatsilisemad, nad on meestest väiksemad. Sabeli keha on pisut piklik, lühikesed jalad, seetõttu on looma tagaosa alati kaarjas. Käpad on laiad, sobivad hästi maismaal. Loomal on väga lopsakas saba, mille pikkus on 20 cm.

Sabil on kolmnurkne pea, üsna suur. Koon on veidi terav, kolmnurksete suurte kõrvadega raamitud.

Selle looma tõeline rikkus on selle paks lopsakas karusnahk, mis muutub talvel veelgi paksemaks, katab selle küünised ja käpad. Suvel on looma kehevärv tahke, tumepruun, selle käpad ja saba on veidi tumedamad. Talvel muutub ta karvamaks. Pea paistab silma heleda varjundiga, kurgus on sageli särav täpp, mida suvel ei täheldata.

Erinevate värvivalikute tõttu oli loomadel erinevad nimed: “karusnahk” - kõige kergem, “pea” - must sabel ja “vorotovoy” - keskvärv.

Spread

Sable on loom (foto on esitatud käesolevas artiklis), mis elab Euraasia taiga piirkonnas. Enamik neist elab Kaug-Idas ja Siberis. Lisaks on Koreas, Mongoolias, Hiinido saare põhjaosas (Jaapan), väike hulk loomi.

Kui selles ruumis elas loom suurel arvul, siis praegu on intensiivse kalapüügi tõttu selle ulatus järsult vähenenud. 20. sajandi alguses oli rahvastikutihedus vähemalt 10%. Okaspuu taiga on sabeli maja. Loom ei lahku kunagi. Seda võib leida tumedatest okaspuudest, kus kasvab kuusk, kuusk, seeder ja kus see on tume ja niiske. Ta valib raskesti ligipääsetavad, kividega kaetud kohad, sambla, oksad.

Eluviis

Sable on ainulaadne loom, kes viib ellu nomadistlikke ja istuvaid eluviise. Metsaline on seotud konkreetse saidiga ja harva läheb üle oma piiride elus. Metsatulekahjud, loodusõnnetused, toidupuudus, massiline raadamine võivad sundida elupaika lahkuma ainult loomade sigade, huvitavate faktide kohta, mille elus on käesolevas artiklis.

Selle saidil oleval loomal on suur hulk ajutisi varjupaiku ja mitu alalist. Viimased jagunevad talveks ja sugukondadeks. Issandale on iseloomulik, et ta ei ehita oma maja, vaid kasutab looduslikke tühimikke.

Ta valib kivide vahele raiu, niidiku keerdude all, õõnsused lamades või puudel. Talvel teeb ta oma pesa lume all. Loom ei peida auku, mis tähendab, et seda saab kergesti leida suure hulga rajadega, mis ühises kohas lähevad kokku.

Sable on peaaegu kõikjalik loom. Enamik tema toidust on mitmesugused närilised, hiired, karusnahad, moolid, kiivrid. Aeg-ajalt püüab ta kivi vahele pika, mõnikord sööb ta oravat. Suured mehed võivad küülikuid isegi jahti pidada. Väikesed passeriinid (täiskasvanud, tibud, munad), tiged, õunapuud võivad olla looma toiduks. Kuigi ta jahutab neid väga harva.

Kaug-Idas elavad kalad võivad ka kalu süüa. Kudude ajal tulevad loomad jõgede kaldal, kus surevad kalad. Talveperioodil, kui toiduaineid on raskem saada, on sabarihm söögikord. Kui suur metsaline sureb, söövad suur hulk neid väikeseid loomi oma raiul. Eriti selle eest korraldavad nad oma jaoks ajutisi varjupaiku.

Sable süüa ja mett. Olles leidnud mesilaste õõnsuse, tuleb ta tema juurde kuni hetkeni, mil ta ei ole täielikult laastunud (vastsed, kärgstruktuur ja ka mesilased ise). Kuigi selle peamine toit on marjad ja puuviljad. Sageli varastab ta teiste loomade õõnsustest männipähkleid ning talvel hooajal lumest lõhestab marju (õrnad, mustikad, murakad).

Aretus

Sable on loom, mille viljastamine ja paljunemine on teadlased pikka aega uurinud. Väikesed sabad on sündinud kevadel, peamiselt aprillis, 2-5 isendit. Sündimine toimub ühes spetsiaalselt varustatud varjupaikades, mida emane katab sambla, villa ja heina. Vastsündinute kaal on umbes 30 g, samas kui nad on täiesti abitu. Kuu jooksul nad hakkavad eristama erinevaid helisid ja avama ka oma silmad.

Elupaigas, karusnahkades ja värvides erinevad erinevad loomaliigid:

Sable - loom, keda hinnatakse väga paksuks karusnahaks. Selline loomade rikkus tõi palju vaeva. Tema nahk on väga kallis. Ta sai tuntuks kui "pehme kuld". Järelikult neid jahti pidevalt. Seetõttu on selle arv oluliselt vähenenud.

Tema karusnahast õmble mütsid, karusnahad. Samal ajal ei mõelnud Siberi rahvad karusnahka karusnahkadest ja koputasid oma suusad maha. Kohalikud jahimehed püüdsid loomade karja säästa. Tema taastamine viidi läbi ainult üks kord 3 aasta jooksul, et taastada elanikkond.

Jahindusviisid

Issand on loom, kes on lõksus või huskies. Viimasel juhul sõidetakse loom puu, kus see on juba maha löödud. Aga kui sabad peidavad paksudesse, siis on peaaegu võimatu seda sealt välja saata. Siis hakkasid jahimehed selle koha ümber looma võrku ja hakkasid seejärel sondiga seda välja sõitma. Seda jahi meetodit nimetati obmetiks.

Paigutamine

Tuleb märkida, et sabel on kergesti omastatav. Kodus olev loom sarnaneb kassi käitumisega. See loom harjub kiiresti omanikuga. Praegu kasvatatakse karusnahku enamasti kunstlikult karusloomakasvandustes. Vangistuses võib sable (lemmikloom) elada kuni 18 aastat.

Numbrite taastamine

Loomade arvu säilitades hakkasid nad püüdma seda varudes kasvatada ja seejärel ümber paigutada teistesse piirkondadesse. See osutus keeruliseks ülesandeks, sest alguses oli raske järglasi saada. Oli vaja uurida looma harjumusi, tehes selleks palju vaeva.

Looma taaskehtestamisel on vaja hoolikalt uurida selle vabanemise territooriumi ning kontrollida, kas ta elas seal varem. Väga oluline on maastike (tulekahjud, metsade hävitamine) muutmine. Pärast ümbertöötamist sellel saidil on vaja kalapüük mõneks ajaks peatada.

Piisava tähtsusega territooriumi kindlaksmääramiseks on toidubaasi, pesitsuspaikade, loomapidajate ja kiskjate olemasolu.

Aretusvangid vangistuses

Loomade kodus kasvatamisel tekib mõningaid raskusi. Sabi on liikuv loom, mistõttu on tema elutegevuseks vajalik suur ala. Puur peab olema spetsiaalselt varustatud: selleks, et tagada usaldusväärne ummik, piisavalt ruumi, aknad, et pingutada metallvõrguga. Loom on väga tark, võib lukk ilma raskusteta avada. Et ta ei oleks igav, saate pakkuda plastist mänguasju, sest loom armastab mängida.

Sable'i kirjeldus

Tänu ilusale, vastupidavale ja üsna kallis karusnahale sai sabeli teine ​​nimi - „loodusliku karusnaha kuningas” või „pehme kuld”. Teadlased paistavad välja seitsmeteistkümnest sabeli sortist, millel on erinevad värvid ja villa kvaliteet ning suurused. Kõige väärtuslikum on Barguzinski liigid (Marthes zibеllina rynsers), mis on sageli Baikali rannikust idas.

See on huvitav! Looduslikus looduskeskkonnas on valge sabi, mis on väga haruldane Cunha perekonna esindaja ja elab läbimatu taiga tingimustes.

Sable-Barguzin erineb rikkalikust naha värvist, samuti pehmest ja siidist karvast. Kõige heledamad ja lühikese karusnahaga alamliigid on esitatud:

  • Sahhalini alamliik (Mārtes zibеllinа sahaininsis),
  • Jenisei alamliik (Martes zibеllinа yеnisеjеnsis),
  • Sayan alamliik (Marthes zibеllinа sajаnеnsis).

Jakuti sabel (Mārtes zibеllinа jakutensis) ja Kamtšatka alamliik (Mārtes zibеllinа kamtshadalisa) ei ole vähem väärtuslik karusnahk.

Välimus

Täiskasvanud sabi maksimaalne keha pikkus ei ületa 55-56 cm, saba pikkus on kuni 19-20 cm, meeste kehakaal on 0,88-1,8 kg ja emased mitte rohkem kui 0,70-1,56 kg

Rohelise naha värvus on väga muutuv ja kõik selle variatsioonid on iseloomulikud spetsiaalsete nimetustega:

  • "Head" - see on tumedam, peaaegu must värv,
  • „Karusnahk“ on väga kerge, liivakollase värvi või kahvatukollase tooni huvitav värv.

See on huvitav! Tuleb märkida, et sabade isased on oluliselt suuremad kui naised, umbes üks kümnendik kogu kehakaalust.

Muuhulgas on mitmeid vahevärve, sealhulgas "vorotovoy", milles pruunid toonid on väga edukalt kombineeritud tumeda rihma olemasolu taga, samuti kergemad küljed ja suur, särav kurgus. Kiilukujulise ja terava koonuga predatoril on kolmnurkne, samuti väiksed käpad. Saba on lühike ja kaetud pehme karvaga. Talvel katab karv käpad ja sõrad. Loomade varju viiakse läbi üks kord aastas.

Eluaeg

Inimestes hoitakse vangistuses keskmiselt kuni viisteist aastat. Looduses võib selline röövellik imetaja elada umbes seitsme kuni kaheksa aasta jooksul paljude negatiivsete väliste tegurite, kõige tavalisemate surmaga lõppevate haiguste ennetamise ning paljude röövloomadega kohtumise tõttu.

Elupaik

Praegu leidub üsna sageli kogu riigi taigas, Uralites ja Vaikse ookeani rannikuvööndis, lähemal põhja ja kõige tavalisema metsa taimestiku piiridele. Röövloomade imetaja eelistab elada taiga tumedate okaspuude ja allapanuga tsoonides, kuid eriti on kiindunud cedrachi.

See on huvitav! Kui taiga mägised ja madalikualad, samuti seeder ja kase elfin puud, kivirohutajad, metsa tundra, tuulepiirkonnad ja mägede jõgede jõgede jõed on loomupärased, siis röövloom väldib mägistel viljatuid piike.

Loom on ka Jaapanis, Hokkaido saare piirkonnas. Tänapäeval leitakse Ida-Uurali piirkondades perioodiliselt sabli hübriidvorm, mida nimetatakse kiduseks.

Sable ration

Enamasti sattuvad maa pinnale. Täiskasvanud ja kogenud loomad kulutavad sööda otsimiseks vähem aega kui noortel loomadel. Esitatakse peamisi, kõige tähtsamaid toiduaineid:

  • väikesed imetajad, sealhulgas õied ja karusnahad, hiired ja poisid, oravad ja jänesed, nuumad ja moolid,
  • lindud, sealhulgas puidutõbi ja valged vutid, tiged ja passerine, samuti nende munad, t
  • putukad, sealhulgas mesilased ja nende vastsed, t
  • männi pähklid,
  • marjad, sealhulgas roosad ja mustikad, porgandid ja mustikad, linnukirsid ja sõstrad, looduslikud roosid ja murakaubad,
  • taimed loodusliku rosmariini kujul, t
  • mitmekesine raie,
  • mesilane.

Hoolimata asjaolust, et sabel tõuseb puude väga hästi, võib selline loom hüpata ühelt puult teisele ainult siis, kui puud on tihedalt suletud, seetõttu on taimede toit piiratud.

Looduslikud vaenlased

Erandkorras ei tohi süüa oma süüa, röövlindu ega loomade saaki. Kuid imetajal on paar toidu konkurenti, keda esindab ermiin ja kolonn. Nad koos sabadega söövad igasuguseid hiire-sarnaseid närilisi ja on samuti võimelised võitlema saagiks.

Kõige rohkem riskigruppi sabulite hulgas on kõige nooremad isikud, samuti väga vanad loomad, kes on liikumise ajal kaotanud kiiruse. Nõrgestatud imetaja võib saada peaaegu iga suure kiskja ohvriks. Noored sabad hävitavad tihti kotkad ja Hawks, samuti öökullid ja teised suured saakloomad.

Rahvastik ja liikide seisund

Üheksateistkümnendal sajandil elasid merevood Vaikse ookeani territooriumilt kuni Skandinaaviasse massiliselt, kuid tänapäeval Euroopa riikides ei esine selliseid karusloomi peaaegu kunagi. Liiga intensiivse kalapüügi tõttu eelmisel sajandil on märkimisväärselt vähenenud sabade koguarv ja hulk. Röövloomade hävitamise tulemus oli staatus - "on väljasuremise äärel".

Looduslike karusloomade arvu säilitamiseks võeti spetsiaalsed kaitsemeetmed, sealhulgas varude kasvatamine varudes ja ümberasustamine algsetel territooriumidel. Tänaseks ei põhjusta paljude meie riigi piirkondade, sealhulgas Troitsko-Pechora piirkonna, elanikkonna olukord tõsist muret. 1970. aastal oli elanikkonna arv umbes 200 tuhat inimest, nii et islam oli loetletud Rahvusvahelises Punases Raamatus (IUCN).

See on huvitav! Viimase viiekümne aasta jooksul on sabad edukalt lahendatud kaheksakümmend kilomeetri pikkuse ruudukujulise tumedate okaspuu metsaalade jaoks, mis asuvad Uurali piirkonna lähedal ja kiskja püük toimub piisavas koguses ilma majandusliku riigiabita.

Sabade kaevandamise tõhusaks optimeerimiseks otsustati siiski jätkata jahimeeste pidevat ümberkorraldamist looduslike karusnahkade iseliikide püügiks. Samuti on väga oluline vajadus reguleerida toodangut hooajal, kui väärtuslikku kommertslooma ei rändata, mistõttu on võimalik säilitada jahipidamisvõimalusi.

Sabi ilmumine suvel ja talvel

"Looduslike karusnahkade kuningas" viitab Kunihi perekonnale ja jõuab selle suurusega rühmade loomade keskmesse - kassi kohta. Mehe keha pikkus võib ulatuda sabaga 50–50 cm, kaal - poolteist kg. Sarnaselt kogu perele iseloomustab sabasid lühikesed jalad, painduv keha, kiilukujuline pea ja ümarad kõrvad. Lähimast sugulast - metsikust - erineb metsaline mitmetest märkidest:

  • kollaka kurgu koha puudumine, kuid kergem pea võrreldes kehaga,
  • kalduvus asuda ja leida toitu mitte puudel, vaid maapinnal,
  • karusnahast küllastunud värvid iseloomuliku läikega.

Sabeli suvekate on tumedam, kuid mitte nii paks, et see jahimeest huvitaks. Oktoobri keskpaigaks on loom täielikult varjualune - sel ajal ilmub sinise tooniga kuulus siidist karusnahk. Talvel katab villa ka käpa käpad ja küünised, sest see peab sõitma külmas lumes.

Tähelepanu! Kui hoiate maja sabelis, pidage meeles, et pimedas on metsaline alati liikumas - parem on lindude paigutamine eraldi ruumi.

Taiga - kohev peremehe maja ja laud

Sabeli looduslik elupaik on Euraasia taigavöönd, alates Uuralitest kuni Kaug-Idani. Enamasti elab see küpses seederis. Põhjas ja lõunas ei lähe metsaline metsa piiridest kaugemale, kuid Siberi mägises osas tõuseb see tihti holtsi vööle, kus teda meelitab seeder elineeritud puidust.

Issand eelistab elada tumedas okaspuudes, kuid mida rohkem on tuulekiht, surnud puu, paks aluspintsel, seda parem. Ta toidab seda, mida ta maa peal leiab.

  • närilised,
  • kiivrid ja pikas,
  • porgand ja rannakala
  • puuviljad, marjad, männi pähklid, isegi mesi.

Talvel saab lumemetsimisel väärtusliku eelise. Kõndides tugineb ta, nagu enamik leebisid, mitte sõrmedele, vaid kogu jalgadele. Talvel kasvavad juuksed, jalg laieneb - metsaline jookseb nagu suus. Ta võib teha oma liikumisi lume all nädalaid ilma, et nad läheksid üles. Sel ajal küttis ta hea meelega riisi ja mustanahka, kes peidavad külma lumistes aukudes.

Oma jahimaa territooriumil on loomal mitu varjupaika, kus ta ootab halba ilma või puhkab pärast jahti. Ta ei kaota kunagi auku, maja tema jaoks on pragud kivides, õõnes tagurpidi juurtest, madalal õõnes.

Sibeerias ja Kanadas

Varem oli sabade valik palju laiem ja jõudis isegi Skandinaaviasse. Vene kaupmehed müüsid aga „pehmet kulda” Euroopale ja Ottomani impeeriumile sellisel arvul, et 16. sajandil lükkasid nad metsalise tagasi Uurali. Jahimehed ja kauplejad järgisid teda itta. Põlisrahvast piirati „yasakiga”: kuni 12 nahka inimese kohta aastas. Venemaa müüs igal aastal kuni 80 tuhat nahka.

Ülekasutamise tõttu on metsalise hulk järsult vähenenud. 20. sajandi alguseks koosnes see mitmest saarest Siberi kaardil. Jahipidamise täielik keeld ja seejärel selle range litsentsimine ja sabavarude loomine võimaldasid loomal asustada vene taiga. Lisaks Siberile elab Põhja-Mongoolias, Lõuna-Koreas, Jaapanis ja mõnedes Hiina osades kohev liha- ja männipähklite armuke.

Kanada tiheda kuuse metsades on ameerika sabi - vähem väärtuslikest karusnahast koosnev liik. See on suurem kui Siberist ja on kalduvus puitunud elustiiliga, mistõttu segi ajada sageli muna.

В Западной Сибири соболь и куница иногда скрещиваются. Их потомок называется «кидус» и выглядит как нечто среднее между обоими животными. Самки кидусов сохраняют плодовитость и при спаривании с самцами соболя или куницы способны принести потомство.

Oma erakordse karusnaha tõttu jättis sabel peaaegu Venemaa loomastiku. Kuid loomulik hoiatus ja kadestusväärne võime kohaneda uute tingimustega päästsid tema elu. Kui peaaegu kogu oma ulatus on kadunud, asus imeline metsaline uuesti Siberisse ja tunneb end selles suurepäraselt.

Kui elab elu

Sabeli puhul on peamiseks elupaikaks okaspuu taiga. Sable eelistab kuuse-, kuuse- ja seederipuid, millest enamasti moodustub nn must taiga - niiske - peamiselt. Suuremal määral on see prügikastidega täis ja samblikasvanud.

Tavaliselt elab seedi ja ülemise mägijõgedega. Aga see võib asuda ja maapinna lähedal - elfin puidu tiigrites, kiviroogidel. Harvadel juhtudel on kokkutõmbunud puu kroonide õõnes.

Mis sable sööb

Nagu juba mainitud, on sabel kiskja. Toiduainete pakkumise aluseks on närilised. Siia kuuluvad pikas ja peamiselt punane (ja lõunaosas punane hall). Neile määratakse esmane tähendus. Ka sabel võib rünnata jänest või oravat. Sable hävitab aasta jooksul piirkonnas miljoneid oravaid. Ta sööb ka linde, nagu näiteks sarapuupähkel, või näiteks puit. Kevadel kevadel kala püütakse. Jahipidamiseks valib tavaliselt öösel või õhtul, kuid võib päevas otsida saaki.

Kuid lisaks loomasöödale ei ole sable maitsele ja taimse toidu vastu. Talle meeldib: männi pähklid, mustikad, jõhvikad, metsik roos. Võib süüa linde kirssi või sõstrad.

Sable Sable reservis "Krasnojarski sambad". Sable reservis "Krasnojarski sambad". Sable reservis "Krasnojarski sambad".

Vaadake videot: Sable Martes zibellina (September 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org