Linnud

Kes on nii suur tihane lind ja kuidas see välja näeb

Pin
Send
Share
Send
Send


Tissid - see on linnuliik, mis kuulub möödasõidu ja tisside perekonda. Nende kõige kuulsamad liigid on suur tihane, mis elab kogu Euroopas, Lähis-Idas, Kesk- ja Põhja-Aasias ning mõnes Põhja-Aafrika piirkonnas. Looduses iseloomustavad tissid leht- ja segametsades, niitudel, metsa servadel, veekogude rannikul.

Reeglina on tissid rändlinnud. Seetõttu enamik neist ei rännata kuskil külma piirkonnast, talvistades kõrvuti inimega. Kui me räägime nende lindude zooloogilisest klassifikatsioonist, siis kuni 2005. aastani koosnesid tisside liigid paljude alamliikide struktuurist. Kuid DNA-uuringud on näidanud, et mõned neist alamliikidest erinevad märkimisväärselt suured tissid. Sellepärast nad isoleeriti eraldi liikidena. Suure tihvti puhul on see linnuliik kogu maailmas suurim ja arvukam, eriti Venemaa territooriumil.

Milline tibi näeb välja?

Kuna suur tibu on selle lindude perekonna kõige tavalisem esindaja, tuleks nende lindude edasist tutvustamist jätkata selle eeskuju järgi. Suur tihane paistab silma silma peal silma ja peaga, valge põsedega. Nende lindude tipus on oliivi toon ja alumine osa on kollane. Põhimõtteliselt varieerub nende olendite ploomide värvus mõnevõrra sõltuvalt nende arvukatest alamliikidest.

Mis sööb tibi?

Suvel söövad need linnud putukaid. Talvel on nende menüü laiem: näiteks suur saba sööb lõbusalt nahkhiirte nahkhiired, järk-järgult neelates neid. Lisaks sellele lülituvad tütarlapsed talvel söögikorda, söövad rabamaid ja teisi marju ning nautivad söötjaid.

Tisside elustiil

Kui kevad väidab oma õigusi, siis metsas, pargis, aias ja köögikeskkonnas kuuleb tšillimist. Need helid on tehtud meeste poolt. Fakt on see, et kevadel on aeg oma kodu leidmiseks ja korraldamiseks. Nest hoone teeb ainult naised. On uudishimulik, et suured tissid ei muretse pika pesapaikade valikuga. Nagu linnukesed, võivad need linnud ehitada oma kodusid rauast torudesse, kivimurdidesse ja mahajäetud majade seintesse. Tissid armastavad hüljatud linnumajade hõivamist.

Nad ühendavad oma pesad sambla ja villa kihtidega. Mõne aja pärast on sündinud kuni 10 tibu. Noored tissid lahkuvad oma vanemakodust 20 päeva pärast nende sündi. Juba mõnda aega hoolitsevad nende vanemad nende eest ja saadavad nad seejärel ise. Nagu eespool mainitud, on absoluutne enamus tissidest rändlinde. Kuid talvel otsides toitu, kogunevad nad karjadesse ja lendavad kohalt. Suured tissid jäävad sinna, kus on kõige rohkem toitu.

Tit - kasulik lind!

Need suletud olendid pakuvad parki, metsi ja aeda hädavajalikuks. Päeva jooksul söövad nad mitmeid putukaid, mis on võrdsed nende enda kaaluga. Sellepärast peavad inimesed talvel neid linde sööma. Tits-sõbralikud linnud, külastavad tahtlikult söötjaid, toituvad päevalilleseemnetest, soolamata searasvast, piimakreemist.

Milline suur tihane näeb välja.

Must pea ja kael, põsked valge, oliivi ülemine ja kollane põhi - tisside standardne kirjeldus. Mõnedel selle pere liikmetel on heledam värv, teised - heledamad. Särade ja saba helekollane kõht ja sinakas toon muudavad linnu üsna märgatavaks.
Titmouse toidab väikesemahulisi selgrootuid (mardikad, ämblikud, kärbsed, sääsed, kubed, liblikad, mesilased, prussakad, draakonid ja kriketid) ja on omamoodi metsaõde, hävitades erinevaid kahjureid. Samuti sööb taimede seemneid ja vilju, eriti talvel. Tin ei tee talve jaoks varusid, nii et talvel ei lähe see sööda kaudu läbi ja söötjatel on isegi karja ja peaaegu kõik toidud. Samal ajal kogunevad tissid väikestesse rühmadesse, rändavad ja otsivad toitu.

Tiit võib teha umbes neljakümne heli variatsiooni ja vaheldumisi erinevas rütmis ja ajastuses, kõrguse ja silpide arvu ning lauluvariandite heli. Mehed laulavad rohkem naisi. Huvitav on vaadata paari paari laulu kommunikatsiooni.

Kus suur tihane elab ja talved.

Lindu võib leida praktiliselt meie planeedi mis tahes kohas. Ta elab Euroopas kõikjal, välja arvatud Island, idas ja Aasias ning Aafrika riikides ja Venemaa territooriumil, välja arvatud Kola poolsaarel. Tihk on istuv lind ja harva rändab. Valib koha, kus elada vee ääres metsaalal. Titmouse võib elada mis tahes kliimatingimustes ja praktiliselt kunagi rändab, jäädes talve veetma püsivas kohas. Seda võib leida suurlinnades linnaväljakutel, aedades ja parkides, väljade ääres, istanduste ja oliivisalude lähedal.

Hiljuti tuvastati kaks suurt erinevat tiitli alamliiki: hall tibi, mis elab Lõuna-Aasias ja idapoolne tärk Aasia idapoolsest osast.

Fotod suured tissid looduses:

Foto. Suured tihased vannid.

Foto. Suur tihane munade munemisel.

Foto. Tit ja tema järglased. Chicks tibu.

Videofilm on nagu tihane pesa ehitamiseks

Video: "Tit - suur võitlus"

Teine video titmouse'ist - võitlus talvise küna lähedal aknast

Ja veel üks video titti tit elust: “Tit on puhkamas”

Tisside kirjeldus

Sõna "tihane" moodustati nimest "sinine värv", mistõttu on see otseselt seotud linnugripi (Cyanistes caeruleus) värvusega, mis varem kuulus tisside perekonda. Paljud liigid, mis varem kuulusid päris tissidesse, on nüüd teisaldatud teiste perekondade kategooriasse: Sittiparus, Machlolophus, Periarus, Melaniparus, Pseudopodoces, Gaiček (Roecil) ja taevalised vaalad (Syanestes).

Välimus

Sinitsiy perekonna alamliik on: pikad ja aretatud tissid. Tänapäeva maailmas on sellesse perekonda kuulunud üle saja tuntud ja üsna hästi uuritud linduliigi, kuid nüüd loetakse tõeliseks tissiks ainult need lindud, kes on kantud perekonna perekonda. Liigi Grey tit esindajad on iseloomulikud laia musta triibuga piki kõhu, samuti tufti puudumist. Peamine liikide erinevus on selja, musta korki, põskede ja valgel rinnal valged laigud. Kõht on valge, keskse musta ribaga.

See on huvitav! Saba on tuhk ja saba suled on mustad. Alus on ka keskosas must ja külgedel on iseloomulik valge värvus.

Suur tihane on mobiilne, pigem naljakas lind, mille keha pikkus on 13-17 cm ja keskmine kaal 14-21 g ja tiibade pikkus ei ületa 22-26 cm. Vaade on eriline musta kaela ja peaga, samuti on silmad on valged põsed, oliivroheline ülemine ja kollakas alumine osa. Paljud selle liigi alamliigid erinevad mõnevõrra väga märgatavalt varieeruva värvuse poolest.

Iseloom ja eluviis

Põnev titmouse on uskumatult raske pikka aega varjata või olla samas kohas. Selline lind on harjunud pideva liikumisega, kuid on elupaikade võõraste olendite poolest täiesti soovimatu. Muuhulgas ei ole tissidel võistlejaid osavust, liikuvust ja uudishimu ning tänu vastupidistele ja väga tugevatele jalgadele suudab selline väike lind teha palju trikke, sealhulgas igasuguseid trummleid.

Tänu hästi arenenud käppadele elavad tiiglid isegi ebasoodsates tingimustes, olles oma pesast väga kaugel. Küüniste kinnitamine haru pinnale langeb kiiresti magama, muutudes välimuselt sarnaseks väikese ja väga kohevaks tükkideks. See on see funktsioon, mis säästab teda liiga palju talvel külmades. Kõigi siniste tisside, enamasti istuva, kuid spetsialistide sõnul elustiilid kipuvad aeg-ajalt tiirutama.

Sellegipoolest omavad igat tüüpi tissid ainult oma iseloomulikke, kõige iseloomulikumaid omadusi ning omadused, mis ühendavad kõiki perekonna esindajaid, on ilusad ja meeldejäävad ploomid, uskumatult vallatu käitumine ja lihtsalt põnevad, tugeva lauluga.

Selle liigi lindude sattumine looduslikes tingimustes toimub ainult üks kord iga 12 kuu tagant.

See on huvitav! Harilikku tibi täheldatakse tavaliselt paaridena, kuid mõnikord kombineeritakse neid linde väikestes intraspecific rühmades või teiste lindude liikidega. Niinimetatud segakarjad on toiduainete otsimisel näljahooajal produktiivsemad.

Oma olemuselt kuuluvad absoluutselt igasugused tissid kõige tõelisemate looduse tehnikate kategooriasse. Täiskasvanud inimesed hävitavad aktiivselt suure hulga palju kahjulikke putukaid, säästes nii rohelisi istandusi surmast. Näiteks on üks poegide perekond, kes toidab oma lapsi, kes on sündinud järglastele, kohustatud hävitama rohkem kui neli tosinat puid kahjuritelt. Selleks, et omavahel suhelda, kasutatakse lindude tisside jaoks spetsiaalset "piiksuvat" piiksumist, mis sarnaneb kaugelt "sinine-sinine" helide ja meloodiliste helidega.

Mitu tissit elada

Looduse tingimustes on elu lühike ja reeglina on see vaid kolm aastat. Vangistuses hoituna suudab Suur Tit elada isegi kuni 15 aastat. Sellise ebahariliku lemmiklooma üldine eeldatav eluiga sõltub siiski paljudest teguritest, sealhulgas hooldus- ja söötmisreeglite järgimisest.

Seksuaalne dimorfism

Hariliku tihane emastel on kõhtu kitsam ja hämaram.. Suure tihane emased on välimuselt meestele väga sarnased, kuid üldiselt on neil pisut värvi värvus, seega on pea ja rindkere mustad toonid tumehallid ning kõht ja kaelarihm kõht on mõnevõrra õhemad ja võivad olla katkendlikud .

Tüübid tissid

Rahvusvahelise Ornitoloogide Liidu baasi andmete kohaselt sisaldab perekond Parus nelja liiki:

  • Hall tihane (Parus cinereus) - vaade, sealhulgas mitu alamliiki, mis mõnda aega tagasi kuulus liigi Tit (Рar major),
  • Bolshakvõi Suur tihane (Parus major) - suurim ja arvukam liik;
  • Idavõi Jaapani tihane (Parus minor) - mitme alamliigi esindus, mida ei eristata segamise või sagedase hübridisatsiooniga, t
  • Roheline tagumik (Parus monticolus).

Alles hiljuti klassifitseeriti idamaade või jaapani tibuliigid suure Titti alamliikidena, kuid tänu Vene teadlaste jõupingutustele oli võimalik kindlaks teha, et need kaks liiki eksisteerivad üsna edukalt.

Elupaik

Hallitit esindab kolmeteistkümnes alamliik:

  • R.c. ambiguus - Malacca poolsaare ja Sumatra saare elanik,
  • P.c. Сaschmirensis, mille pea on tagaosas - Afganistani kirdeosa, Põhja-Pakistani ja India loodeosa elanik,
  • P.c. сinereus Vieillot on nominaalne alamliik, mis elab Java ja Sunda väikesaarte territooriumil,
  • P.c. desolorans Koelz - Afganistani kirdeosa ja Pakistani loodeosa elanik,
  • P.c. hainanus E.J.O. Nartert on Hainani saare elanik,
  • P.c. Intermedia Zarudny - Iraani kirdeosa ja Türkmenistani loodeosa elanik,
  • P.c. mahrmattt E.J.O. Nartert on India loodeosas ja Sri Lanka saarel,
  • P.c. planorum E.J.O. Nartert on Põhja-India, Nepali, Bhutani, Bangladeshi, Myanmari keskosa ja lääneosa elanik,
  • P.c. sarawacensis Slater - Kalimantani saare elanik,
  • P.c. sturaye Koelz - India lääne-, kesk- ja kirdeosa elanik,
  • P.c. temrilum Meyer de Sсhauens rohkem - Tai keskosa ja lääneosa elanik, Indokiinast lõuna pool,
  • P.c. vauriei Riplay on Kirde-India resident,
  • P.c. Ziarats Wh Whistler on Afganistani Kesk- ja Lõuna-Pakistani elanik.

Suur Tit on kogu Lähis-Ida ja Euroopa territooriumi elanik, asub Põhja- ja Kesk-Aasias, elab mõnedes Põhja-Aafrika piirkondades. Viieteistkümnest alamliigist on väga erinev elupaik:

  • P.m. harhródite on Itaalia lõunaosas, Kreeka lõunaosas, Egeuse mere ja Küprose saarel, t
  • P.m. blanfordi - Iraagi põhjaosas, põhjaosas, keskosast põhja pool ja Iraani edelaosas,
  • P.m. bokharasis - Türkmenistani territooriumi elanik, Afganistani põhjaosa, Kasahstani ja Usbekistani keskosa lõuna pool,
  • P.m. соrsus - Portugali, Lõuna-Hispaania ja Korsika territooriumi elanik,
  • P.m. Eski asub Sardiinia territooriumil, t
  • P.m. exsus - Loode-Aafrika elanik, Maroko lääneosa territooriumilt Tuneesia loodeosale, t
  • P.m. ferghansis - Tadžikistani, Kõrgõzstani ja Lääne-Hiina elanik,
  • P.m. karustini - Kasahstani kaguosa elanik või Hiina ja Mongoolia äärelinnas asuv Dzungarian Alatau, Transbaikalia, Amuri ja Primorye ülemjooks, Okhotski mere rannikuala põhjaosa;
  • P.m. karelini - Aserbaidžaani kaguosa elanik ja Iraani loodeosa;
  • P.m. majór - tüüpiline mandri-Euroopa elanik, põhiosast põhja ja ida pool ning Hispaania põhjaosas, Balkanil ja Põhja-Itaalias, Siberis, Baikali ida suunas ning lõuna suunas Altai mägedes, Ida- ja Põhja-Kasahstanis, asub Väike-Aasias, ha Kaukaasia ja Aserbaidžaan, välja arvatud kaguosa, t
  • P.m. mallorsae - Baleaari saarte elanik,
  • P.m. newtoni - Briti saarte, Madalmaade ja Belgia territooriumi elanik ning Prantsusmaa loodeosa;
  • P.m. niethammeri - Kreeta territooriumi elanik,
  • P.m. Terraesanctae - Liibanoni, Süüria, Iisraeli, Jordaania ja Kirde-Egiptuse elanik,
  • P.m. Türgi - Kasahstani kaguosa ja Mongoolia edelaosa elanik.

Looduses esindavad liikide esindajad mitmesugustes metsavööndites, kõige sagedamini kõige avatumates piirkondades ja servades, asuvad ka looduslike reservuaaride kallastel.

Idamaist või jaapani tihast esindavad üheksa alamliiki:

  • P.m. amaminiensis - Ryukyu saarte põhjaosa elanik,
  • P.m. mmmmtus - Hiina lõunaosa ja Vietnami põhjaosa elanik,
  • P.m. dagletensis - Korea elaniku lähedal asuv Ullyndo saar
  • P.m. kagoshimae - Kyushu ja Goto saarte lõunaosa elanik,
  • P.m. minór - Ida-Siberi, Sahhalini lõunaosa, Ida-Kesk- ja Kirde-Hiina, Korea ja Jaapani elanik,
  • P.m. nigrilrisis - Ryukyu saarte elanike elanik,
  • P.m. nubiсlus - Myanmari idaosa elanik, Tai põhjaosa ja Indokiinast loode pool,
  • P.m. Okinawae - Ryukyu saarte kesklinna elanik,
  • P.m. tibetanus - Tiibeti kaguosa elanik, Hiina keskosast edelas ja lõunas, Myanmari põhjaosas.

Roheline tagumik on levinud Bangladeshis ja Bhutanis, Hiinas ja Indias ning elab ka Nepalis, Pakistanis, Tais ja Vietnamis. Selle liigi looduslikud elupaigad on boreaalsed metsad ja metsaalad mõõdukates laiuskraadides, subtroopilistes ja troopilistes madalama vihmametsades.

Tit dieet

Aktiivse aretamise ajal toituvad tissid väikestel selgrootutel ja nende vastsetel. Suletud ordud hävitavad suure hulga metsa kahjureid. Sellel perioodil on hariliku tiitli söötmise määr kõige sagedamini esindatud:

  • liblikas,
  • ämblikud
  • varbad ja muud vead,
  • Diptera putukad, sealhulgas kärbsed, sääsed ja mustad liblikad,
  • hemiptera elusolendid, kaasa arvatud bedbugs.

Ka tibusid kasutatakse toidu prussakates, orthopteras rohutirtsude ja kriketide, väikeste draakonite, retinopteraanide, kõrvade, sipelgade, puugide ja marmorte kujul. Täiskasvanud lind on võimeline mesilasi sööma, millest eemaldatakse eelnevalt nõelamine.. Kevadise algusega saavad tissid niisugust saaki jahtida, kui kääbus nahkhiired, mis pärast talveunest lahkumist jäävad endiselt passiivseks ja lindudele täiesti kättesaadavaks. Nestlingsid reeglina toidavad igasuguste liblikate rööpad, mille keha pikkus ei ületa 10 mm.

Sügisel ja talvel suurendab erinevate köögiviljade söötade, sealhulgas sarapuupähklite ja Euroopa pöökide rolli rinnade toitumises. Linnud söövad maisi, rukki, kaera ja nisu odra terade põllu ja pindala.

Loode-Venemaa territooriumil elavad linnud toituvad sageli kõige levinumate taimede viljadest ja seemnetest:

  • sõid ja männid
  • Vaher ja Linden,
  • lilla
  • kasepuud
  • hobune,
  • Pikulnikov
  • takjas
  • punane elderberry
  • Irgi,
  • karjane,
  • mustikad,
  • kanep ja päevalille.

Suurim erinevus suurte tisside ja teiste selle perekonna liikide vahel, kaasa arvatud tihane ja tihane, on talve jaoks oma varude puudumine. Selline nutikas ja väga liikuv lind suudab väga osavalt leida toitu, mis on teiste lindude sügisel kogutud ja peidetud. Ekspertide sõnul võivad Suure Titli liikide esindajad mõnikord süüa erinevaid karju.

Et end sööta, külastavad tissid sageli linnade ja parkide lindude söötjaid, kus nad toidavad päevalilleseemneid, toidujääke ja leivapuru, samuti võid ja soolamata searasva tükke. Sööda toodetakse ka puukroonides, reeglina taimede madalamatel tasanditel ja aluspõhja või põõsaste lehtedel.

See on huvitav! Именно у большой синицы среди всех воробьиных имеется самый большой список объектов для охоты, а убив чечётку, обыкновенную овсянку, мухоловку-пеструшку, желтоголового королька или летучую мышь, пернатый хищник легко выклёвывает у них мозг.

Плоды, обладающие слишком твёрдой скорлупой, включая орехи, предварительно разбиваются клювом. Большим синицам присуще хищничество. Представители данного вида хорошо известны, как постоянные и типичные падальщики, кормящиеся на тушах разных копытных млекопитающих.

Paljunemine ja järglased

Meie riigis hakkavad bolshaki, kes on monogaamilised linnud ja kes on paari murdnud, hakkama pesa koos ja aktiivselt koos. Nestlings selle liigi esindajad on ka koos. Linnud eelistavad pesitseda kohtades vähese lehtpuudega, piki jõepiire, pargipiirkondades ja aedades. Okaspuu metsaalad ei sobi tihaste pesitsemiseks. Pesade tissid paigutatakse nišidesse vanades hoonetes või õõnsates vanades puudes. Samuti võib mõnikord näha vanade pesade liigi esindajaid, kes on endiste üürnike poolt hüljatud, mis asuvad kahe kuni kuue meetri kõrgusel. Väga hea meelega elavad selle liigi linnud inimeste poolt mugavates pesades.

Pesa ehitamiseks kasutatakse õhukest rohu ja oksi, samuti väikesed taimejuured ja isegi sammal. Pesa sisemine osa on vaipkattega villast, hobuvõrgust, puuvillast villast, alla ja sulgedest, mille keskel on spetsiaalne salv, mis on kaetud hobusejõhviga või villaga. Tiitli pesa suurus võib varieeruda sõltuvalt pesitsuspaiga omadustest, kuid sisemise salve mõõtmed on alati ühesugused: 40-50 mm sügavusel on selle diameeter 40-60 mm.

Üks munakollektsioon koosneb maksimaalselt viieteistkümnest valgetest munadest, millel on kerge sära. Suhteliselt arvukad plekid ja punakaspruunid punktid on hajutatud üle munakoori pinna, mis moodustavad muna nüri poolel erilise korolla. Suured tissid munevad kaks korda aastas. Esimene munemisviis toimub aprilli viimasel kümnendil või mai alguses ja teine ​​- ligikaudu suveperioodi keskel.

Munad on koorunud naise poolt paar nädalat. Kogu selle aja jooksul hoolitseb mees naise eest ja toidab teda. Esimesed paar päeva koorunud tibud on kaetud hallikas alla, seega ei jäta emane pesast välja, vaid soojendab soojusega maailmale ilmunud järglasi.

Selle aja jooksul toidab mees mitte ainult naissoost, vaid ka kõiki tema järglasi. Alles pärast seda, kui tibude keha on kaetud tüüpiliste suledega, hakkavad naised ja mehed koos sööma oma arvukaid ja uskumatult veenvaid järglasi.

See on huvitav! Paarimisperioodil ei ole tissid naljakas ja rahutu lind, vaid väga agressiivsed linnud ükskõik millise oma kaaslasega.

Umbes seitseteist päeva hiljem on tibude keha täielikult kaetud sulgedega, nii et nad saavad valmis täielikuks iseseisvuseks, kuid veel ühe nädala jooksul eelistavad noored linnud jääda otse oma vanemate kõrvale, kes regulaarselt püüavad neid toita. Sellised alaealised tissid jõuavad täiskasvanud suguküpsuseni vaid lähemale aastale.

Looduslikud vaenlased

Tissid - väga kasulikud linnud nii aianduse kui ka traditsioonilise metsanduse tingimustes. Üks looduslikke tegureid, mis mõjutavad kahjulikult kogu tüüpi tisside koguarvu, on talve külmade ajal nälg. Talvise sööda puudumise tõttu sureb igal aastal suur hulk perekonna esindajaid. Ka looduses, täiskasvanud martens, weasels, samuti mõned metsa looduslike kasside ja kodumaiste kasside, pigem suured öökullid ja muud lendavad röövloomad, püüavad aktiivselt kõiki tiibakesi.

Rahvastik ja liikide seisund

Praeguseks on paljud tisside alamliigid üsna arvukad, seetõttu ei ole neil eriti vaja kaitsemeetmeid ega kaitsemeetmeid. Siiski on üsna haruldasi ja vähem levinud liike, mis on praegu väljasuremise äärel.

Näiteks Baleenbird (Panurus biarmicus), haruldane ja vähe uuritud Lõuna-Palearktiline lind, millel on täpiline vahemik, ei ole praegu kaitstud koos teiste väikeste putukate lindudega, vaid on loetletud ka Khakassia Vabariigi Punases raamatus. Tänapäeval on Vene Punasesse raamatusse lisatud ka jugapuu või jaapani tihane ning selle liigi esindajad leiduvad juhuslikult ainult Lõuna-Kurilide territooriumil, mistõttu on haruldus tingitud vahemiku ilmsest piiratusest.

Sõna etümoloogia või lindu nimetamine tibiks

Kui lindu nimetati "zinitsa" ja isegi "zinziveriks". Lindu nime algne päritolu on omistatud tema laulule “zin-zin”. Hiljem muutus see natuke, sõna "tihane" hakkas tähistama loomale iseloomulikke, kuigi kaudseid toone. Teadlased nimetavad seda protsessi rahvuslikuks etümoloogiliseks lähenemiseks.

Sõna ilmus slaavi rahvastesse ja mõnes keeles hääldatakse peaaegu sama. Ukraina keeles on see sinine, horvaadi keeles on sjenica, valgevene keeles on see sünagika.

Autorifoto: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0

Tit: kirjeldus ja foto. Kuidas näeb välja hiiglane?

Perekond koosneb lindudest, mis on sarnased nii välimus kui ka elustiil. Need on väikesed, keha pikkusega 10-20 cm, tiibade pikkusega 16-26 cm, tiibid kaaluvad 7 kuni 48 grammi.

Väikseim perekonnaliige on tuletõrje Remez (lat. Cephalopyrus flammiceps), mille keha pikkus on kuni 10 cm ja kaal 7 g. Pseudopodoces humilis) keha suurusega 19-20 cm ja kaaluga 45-48 g.

Firehead Remez. Autorifoto: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0

Tiibeti jalanõud. Autorifoto: Mark Houston, Kõik õigused kaitstud

Tiitri pea on suur, väikeste ümmarguste silmadega. Õpilase iiris on sageli tume, ainult tihane õla (lat. Melaniparus guineensis) see on valkjas ja mõnedes liikides (näiteks tume tihane (lat. Melaniparus funereus) ja harilik tibi (lat. Lofofaanid cristatus)) - punakas.

Paljudel liikidel on oma peadel kontrastses värvitoonis ja mõnedel on võra piklikud sulged.

Suur tihane Autorifoto: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Crested tit Autorifoto: Carlos Delgado, CC BY-SA 4.0

Lindude nokk on tihti lühike, sirge, kitsenev, tugev, ülaosas ümardatud ja külgedelt serva. Mõnikord on see väga terav. Tiibeti tissides on nokk pikk ja painutatud. Linnud võivad purustada puude seemneid või koore, et nad vastsed ja putukad saaksid.

Ümardatud ninasõõrmed asuvad supraclavikulaarse aluse juures, need on kaetud lühikeste harjasega sulgedega.

Suur tihane Autorifoto: Thorsten Denhard, CC BY-SA 3.0

Tisside tiivad on nüri, väikesed - kuni 77 mm pikkused, 10 primaarset tiibu sulet. Esimesed on kõige lühemad, umbes kaks korda lühemad kui teine.

Mõnede liikide saba on pikk (kuni 64 mm), teised aga lühikesed, väikese sälguga lõpus või sileda servaga. Koosneb 12 saba sulest.

Suur tihane Autorifoto: Salvatore De Castro, CC BY-SA 4.0

Lindude lendamine on pulseeriv ja ebaühtlane. Flying tit näeb rohkem välja nagu ujuja, kes liigub rinnalöögiga. Kiiresti tiibadega tiibadega lind lendab löögi inertsiga, säästes energiat ja seejärel järgneb uus klapikomplekt.

Pereliikmete lennuvõime on väike. Aga see ei ole nende jaoks väga oluline: kogu sinise tihvti marsruut on puust puu, metsast metsani, tara ja tara vahel. Lend aga õnnestub lennata kvalifitseeritud flaiereid - putukaid.

Titmouses liiguvad ideaalselt puukroonis nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt, saab riputada altpoolt koonusteks ja oksadeks. Tugevad lihased ja teravad küünised aitavad teha erinevaid akrobaatilisi stunte putukate otsimisel, mille kohta isegi vanasõna on volditud: "Väike lind, kuid küünis on terav."

Tõepoolest, lindude jalad on üsna pikad, tugevad, tugevad sõrmed ja kõverad teravad küünised. Kõige võimsam tagumine sõrm.

Terav tiit. Autorifoto: Jocelyn Anderson, CC0

Ploomid tissid on paks ja pehme. Seksuaalne värvierinevus väljendub sageli nõrgalt. Kuid on ka erandeid:

  • Näiteks, tuletõkke Remez (lat.) Isaste ja emaste paaritamisvarustus. Cephalopyrus flammiceps) hästi märgatav ja ülejäänud aeg erineb vähe.
  • Mees Aafrika tume tihane (lat. Parus funereus) täiesti must, emane tumehall.

Noored linnud erinevad vanadest linnudest ainult heledamates toonides. Kõik perekonna liigid molt kord aastas: pärast pesitsemisperioodi muutuvad need täielikult ja mitte osaliselt. Esimesed aastad asendatakse oma elu esimesel sügisel sulgedega.

Yew (Jaapani) tihane. Autorifoto: Laitche, CC BY-SA 4.0

Kollased tangid värvitud eredalt ja kontrastina. Tüpiliikide vaheline erinevus on väljendatud nende värvides. Tavaliselt kombineeritakse pigmendi melaniini esinemise tõttu valge, musta, punakas-, hall- ja sinakas toonide värvuses. Mõnede pigmentide liikides esinevad lipokroomid annavad lindudele rohekat ja kollast tooni.

Reeglina on lindudel “kork”, mis on kontrastne põskede värviga, “lips”, kurgu laigud, tiivad tiivad ja saba. Suure tihane õde, sinine tihane, pea ja tiivad on näha heleda sinise, taevasse suledena. Ainult Himaalaja Foam Tit (lat. Sylviparus modestus) on värvitud mitte liiga hele, rohekas-oliivi toonides. Nukk ja jalad on kõige sagedamini hallid.

Himaalaja Foam Tit Autorifoto: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Kuidas tibu laulab?

Tissid laulavad monotoonselt, kuid kenasti. Nende laulmine sõltub liigist. Mõnikord on see meloodiline ja puhas trillid, viled, piiskad, kirtsud. Saate kuulda nende häält veebruari algusest juunini, samuti suvel.

On kaks peamist tantsu laulu tüüpi: demonstreeriv, millega linnud meelitavad partnereid ja territoriaalset. Lisaks peamistele liikidele on olemas ka kõigi tsinitsykhile iseloomulik helin: "qi-qi", "si-si", "zin-zin" või "jo-ji". Suured tihased laulavad teistest raskemini, eksperdid tähistavad 40 tehtud heli variatsiooni.

Venemaal kutsusid inimesed kümneliikmeliseks titaks ja uskusid tema laulmise maagilisse võimu. Arvati, et lind mängib prohveti rolli, kõlab, andes teile teada eelseisvast õnnetusest või rõõmust. Tema hääl toimis ka märgina, mis ennustab ilm. "Kui tihane vilistab, on see selge soe päev ja kui see piiksub, siis on öösel tugev külm."

Ash titmouse Autorifoto: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Kuidas eristada meessoost emaseid naisi?

  • Ploom

Paljude liikide naised on värvitud samades värvitoonides kui meestel, kuid neil on hämaramad toonid. Suurte tisside naised eristuvad rohekatest seljadest, pehmetest korkidest ja mustadest triipudest rinnal, mis on õhemad kui meestel. Kuid tooniga saab eristada ainult täiskasvanud linde, noortes tissides meenutavad mehed naisi.

  • Kloakaaalne väljaulatumine

Usaldusväärsem on mõõta kloaagi eendit aretusperioodi jooksul. Meestel on see seksuaalne tuberkuloos, emastel ilma pundumiseta. Kuid see on vajalik selle oskuslikult kindlaks määrata.

  • Suu plaaster

Linnud on samuti eristatavad asustuskohaga, mis ilmneb ainult naistel.

Räpane koht on veresoonte rikas nahk. Nad lindid munad soojendavad.

Mees (vasak) ja naissoost (paremal) Idamaine tihane. Autorifoto: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Kus tissid elavad?

Enamik tissidest elab põhjapoolkeral. Linnud on levinud Euroopas, Aasias, Põhja-Aafrikas ja Sahara-taguses Aafrikas ning Põhja-Ameerikas. Tissid ei toimu Austraalias, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Antarktikas, Madagaskaril, Kariibi mere saartel, Uus-Guineas, vaid asuvad Sundas ja Filipiinide saartel ning Taiwanis. Aasiat peetakse tisside sünnikohaks, kuna siin on üle poole kõigist perekonna liikidest.

Venemaa territooriumil elab 9, vastavalt teistele andmetele 11 perekonna liiki:

  • suur tihane (lat. Parus major),
  • harilik tibi (lat. Lofofaanid cristatus),
  • tavaline sinine tihane (lat. Cyanistes caeruleus),
  • valge taevas (lat. Cyanistes cyanus),
  • tux (lat Periparus ater),
  • pruuni otsaga tihane (lat. Poecile montanmeid),
  • mustpeade tihane (lat. Poecile palustris),
  • hallikas otsas (lat. Poecile cinctus),
  • jugapuu (lat. Sittiparusvarius).

Suvel elavad tissid igasugustes metsades, vähem tõenäoliselt avatud aladel. Mägedes leidub nad kuni 4200 m kõrguseni. Sügisel ja talvel kogunevad nad karjadesse ja lendavad inimese eluaseme juurde. Looduse arvukus taevas puudes on 5-15 inimest.

Valge tihane (lat. Cyanistes cyanus) on loetletud Valgevene Vabariigi ja Vene Föderatsiooni punastes raamatutes. Rahvusvaheline punane raamat (lat. Machlolophus nuchalis), kes elavad eraldi rühmades ainult India läänes ja lõunas. Erilist tähelepanu vajavate liikide loetelus on tibi tihane (lat. Sittiparus varius), mis Venemaal leidub ainult Lõuna-Kurilides.

Must tihane. Foto autor: Ivan Medenica, CC BY-SA 4.0

Mida tissid söövad?

Titmouses on enamasti putukakasvulised linnud. Kuid looduses toituvad nad teistest väikestest selgrootutest, samuti taimsetest toitudest. Nad hävitavad suure hulga kahjulikke putukaid, nende vastseid, molluskeid ja ämblikulaadseid.

Pereliikmete toitumine on hooajaline. Sügisel ja talvel, kui putukaid ei ole, koosneb tibude söötmine köögiviljatoidust. Praegusel ajal jõuavad nad inimesteni. Linnud söövad tihti. Eriti armastage päevalilleseeme. Tiit võtab ühe seemne oma nokasse, sõidab lähima puu haru juurde, surub seda kahe jalaga haru külge ja sõidab hoolikalt oma väikese nokaga. Söö üks seemne, sõita teise järel.

Ta armastab tihane ja peekonit. Sa võid seda anda ainult lindudele toores. Sa võid toita tiitlit kaeraga, valge leiva pruunidega. Linnud lendavad tihti põllumajandusettevõtetesse, püüavad lendab seal ja varastavad toidud, mida nad kariloomadele annavad. Mõnikord võivad nad toitu otsides käia prügi prügilates ja mitte põlgama porgandit.

Must tihane Autorifoto: Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0

Tüdrukute iseloomulik tunnus - võime toitu saada, oksadega rippuvad. Nii saavad nad selgrootud loomadesse, kes peidavad kooriku all.

Päeva jooksul sööb üks taevas kuni 600 ja mõnede andmete kohaselt kuni 1600 putukat või 15-20 tuhat siidiusside muna. Putukate kaal, mida tibu ühe päeva jooksul sööb, on ligikaudu võrdne tema enda kaaluga.

Suur tihane on ka kiskja. Müstiline headuse ja õnne sümbol paistab mõningate loomade kolju ära ja sööb oma aju, sööb oma luudest pehmeid kudesid. See asjaolu on kinnitatud nahkhiirte, lindude puhul: tavaline kaerahelbed, varblane, tantsu-tants ja kärbur.

Talveks on varud paju tiit, melohka ja sinine tihane. Nad peidavad toitu aastaringselt ja isegi siis, kui nad tibusid toidavad. Kuid enamik lindude varusid tehakse kevadel ja sügisel. Nad panid seemned tuhandetesse erinevatesse kohtadesse, kuid siis leiavad nad kõik kuidagi.

Valge Azure. Autorifoto: Levashkin, CC BY-SA 4.0

Aretus tissid

Linnud saavutavad seksuaalse küpsuse 9-10 kuud. Üldiselt on tissid monogamilised, kuigi neil on teada bigamy juhtumeid. Nad pesitsevad paarikaupa, valvavad nende territooriumi. Alustada reprodutseerimist aprillis ja mais.

Suure tihvtiga liitumised hakkavad kujunema kaua enne seda aega. Juba jaanuari külmades päevadel kuulete, kuidas nad rõngastavad, sirutavad ja näevad meeste tülisid. Kevadel, eriti võitluses sektsioonide eest, on nende ähvardavad demonstratiivsed positsioonid, vertikaalsed lennud, „veeruga“ välja tõmmatud ja squatsid eriti märgatavad. Tõmbamise ajal näitavad suure tihase isased üksteisele saba all musta koha - nende hierarhilise auastme ja vanuse põhijooni. Samuti on neil pea peal must kork, mille kohaselt võistlejad eristavad üksteise positsiooni kergesti. Mõnikord sõidavad nad ülespoole, olles üksteise vastas ja libistavad oma tiivad.

Tähtis sündmus tissides - karistusperiood. Mees pöörleb naise ümber, libiseb langetatud tiibadega, näidates tibu käitumist, kubub, näitab talle kõiki pesa jaoks määratud kohti. Naine võib näidata ka tibu käitumist, kui talle meeldis mees. Partnerid näitavad, kuidas nad saavad harusid manipuleerida, mis näitab nende võimet ehitada pesa, mees toitab naisi.

Veebruaris on vanad linnud juba kombineeritud paaridena, mis on tihti moodustatud pärast viimast aretusperioodi. Isegi kui mehed ja naised talvitasid erinevates kohtades, leiavad nad üksteist. Noored linnud veedavad rohkem aega partneri otsimisel. Tissid hoiavad paari isegi tibude surma või munemise kadumise korral. Pesitsusperioodidel (kevadel ja suvel) on need linnud märkamatud, salajased ja vaiksed. Seetõttu tundub, et tissid lendavad suvel suveks.

Kõige sagedamini ehitavad tissid pesasid valmis puude õõnsatesse kohtadesse, harvemate kohtade puudumisega - kaevudesse, maapinna süvenditesse, linnumajadesse või kivide lõhetesse. Sageli kasutavad nad pesitsevate torude, postkastide ja muude lindude arvates sobivate kohtade kasutamist, vähemalt kuidagi sobivad tibude aretamiseks. N.A. Zarudnyy leidis Kasahstanis suure tihane pesa, mis oli paigutatud vana kaameli kolju. Selle sissepääs oli okasepital foramen ja sees oli pehme vooder.

Pruuni otsaga tibu või pundunud (ladina lat.) Elab allpool kõiki õõnsaid puuraidureid. Poecile montanus). Maja poolteist maapinnast leiab ta endale mugava õõnsuse ja korraldab selles pesa. Aga kui sa ei leia õõnsat puitu, mädanenud kanepis või kuivas puus, oma väikese nokaga, tõmmake välja süvend ja asuge sisse. Suured tissid (lat. Parus major) eelistavad keskmise ja ühtlase kõrgusega põrandaid (1-6 m kuni 10 m).

Ash titmouse Autorifoto: Alan Vernon, CC BY 2.0

Kuna tissid ehitavad pesasid ja hakkavad varakevadel aretama, peaks tibude koht olema väga soe. Naissoost tegeleb sagedamini ehitusega, harvem mõlema vanemaga. Rindade pesa on valmistatud taime ragudest, mis on vooderdatud paksase sambla, sulgede, alla, kunstlike materjalide ja villaga. Näiteks villane naschipyvayut, mille kaldal on saba, ja sulged tõmbuvad seal, kus röövlindud sõitsid nende saagiks. Nende pesa salv on tavaliselt umbes 5 cm sügava ja 7 kuni 10 cm läbimõõduga tassiga.

Гнездо большой синицы, помещавшееся в метеорологической будке города Киева, имело длину 35 см, ширину 28 см, высоту 8,5 см и весило 150 г. В этой постройке находился лоток глубиной в 40 мм и диаметром 75 мм.

Яйца обыкновенной лазоревки. Автор фото: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Иногда синицы откладывают яйца прямо на древесную труху внутри дупла без гнезда и подстилки. Птенцов выводят 1-2, редко 3 раза в год. Keskmiselt 2-6, maksimaalselt 13, vastavalt mõnedele andmetele, 14 valget muna, millel on pruunid täpid ja erineva suurusega laigud, mis moodustavad nüri otsas märgatava serva. Kõige sagedamini on tissidel munad võrdselt ümarate otstega.

Tulise pea kutsikates on munadel tuhm sinakasroheline värvus. Suure tihvtimuna keskmine suurus on 17,9 x 13,7 mm. Naine inkubeerib neid 11-14 päeva (harilik tibi - 20 päeva). Iga kord, kui lind pesast lahkub, katab see munemise kihiga sambla, mis on omamoodi tekk. Mees toidab naist kogu selle aja ja seejärel koos temaga toidab tibusid.

Taevasõsa munad. Foto: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Tiiglindude areng kestab umbes 1 kuu. Vastsündinud tibud kaaluvad 1-1,3 g, nad näevad täiesti alasti, sest õlgadele, peale ja seljale jäävad suled nende kehale. Neil on silmade praod ja kuulmisosad, kuid nad on juba võimelised välja andma vaevu kuuldava piiksu.

Enamik tibusid kasvavad esimese 10 päeva jooksul. 4 päeva pärast sündi avavad poegad kuulmispunktid ja 8. päeval saavad nad täielikult nägemiseks. 11 päeva vanuselt alates koorumisest on need sarnased täiskasvanud lindudele. Nad on kaetud sulgedega, kuid nende sulgede kaaned ei ole veel täielikult moodustunud.

Taevasõsa pesad. Autorifoto: Ladarozan, CC BY-SA 3.0

Taevasõsa pesad. Autorifoto: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Vanemad saabuvad pesasse 400-600 korda päevas. Kui pisikesed põlved kasvavad ja pesast välja 15-22 päeva, ei lõpeta järglaste vanemlik hoolitsus. Tiny ikka veel 2 nädalat jäävad ema ja isa koos.

Teisel korral kooruvad tibud suve lõpus, tehes vähem mune kui esimest korda. Linnud võivad pesa samas kohas või teha uue pesa.

Chicks suured tissid. Autorifoto: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Tüdrukute kasu ja kahju looduses

Praktikas on tissid huvitavamad kui teised lindud, kes hävitavad kahjulikke metsa putukaid. Nende lindude tähtsust metsanduses seletatakse asjaoluga, et erinevalt enamikust teistest putukate lindudest ei lendu nad sügise algusega ära. Talvekuudel hävitavad nad jätkuvalt kahjureid. Lisaks sellele võivad metsas või aias elule hästi sobivad tissid leida ja saada teiste lindude jaoks kättesaamatut saaki. Kõik see annab põhjust suunata tissid kõige kasulikumate lindude esindajatele.

Tüdrukud, nagu poegad, on meie aedade parimad hooldajad, nii et inimesed püüavad neid oma kodudesse meelitada, lindude ja toitajate varustamiseks.

Tissid on väga mugavad kui loomade käitumine lindude käitumise ja ökoloogia uurimisel. Geneetika kasutab neid ka teaduslikel eesmärkidel.

Tissid võivad kahjustada inimese majandust. Hilisel sügisel ja talvel ründavad nad mesilasi, koputavad kraanikaugud ja ärkavad mesilasi. Enamasti kahjustavad linnud mitte teatud arvu putukate söömist, vaid ärkvel hoidmist. Segunenud mesilased haigestuvad Nosemaga, millega kaasneb seedehäired ja kõhulahtisus (kõhulahtisus). Putukad ei söö roojaga määrdunud rooja ja surevad.

Kuldne harilik tihane Autorifoto: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Tisside söötja: liigid ja fotod

Külma põhja talve 10 tissist elab ainult üks. Põhjuseks on toidu puudumine. Püsiva kehatemperatuuri säilitamiseks, mis on lindudel 40 °, vajavad nad palju energiat. Kui öösel langeb õhutemperatuur alla 10 °, kaotavad tissid korraga kuni 10% oma kaalust. Me saame aidata, kui sööme linde hommikul pärast külma öö, et nad saaksid oma päeva jooksul toitu ise otsida.

Kui teete avatud söötja ja söötja, külastavad nad mitte ainult tissid, vaid ka paljud teised linnud. On vältimatu konkurents ja võimalik kahju. Kuna varblased ja tuvid sobivad rohkem talvel sööma, on tiitlite jaoks kõige parem teha individuaalseid "säästvaid" struktuure.

Tisside puhul saate teha järgmist tüüpi söötjaid:

  1. Hopper sööturid

Sellise söötja toit on konteineris, see on sademete tõttu suletud ja selle lööve reguleerib kogus, mida linnud annustamiskohas söövad.

  1. Läbi saladuse

Tüdrukute puhul, kuna linnud on rohkem vürtsid kui varblased ja tuvid, teevad nad mõnikord salajase söötja, et linnud võtaksid seemned ükshaaval.

Foto: Tony Alter, CC BY 2.0

  1. Ripp- ja vastupidavast materjalist riputatavad söötjad

Need on kujundused, mis põhinevad tisside suutlikkusel riputada tagurpidi ja saada seega toitu. Näiteks peatatud vastupidavast paksast traadist.

Sellistesse söötjatesse võib panna toitvaid kuulikke ja sülitamiseks vajalikke tervikke. Lisaks saate lihtsalt riputada toiteelementide segu traatidele, koonustele jne.

Autorifoto: Ann Harrison, CC BY-SA 2.0

Plastvõrke ja liiga kergeid materjale ei saa kasutada.

Linnud istuvad lendavatel söötjatel, võivad sattuda võrku või sarnastesse materjalidesse ja murda nende käpad.

Selliseid söötjaid ei saa lindude jaoks kasutada. Foto: Arend, CC BY 2.0

Mida sööda tissid sügisel ja talvel? Sööturite söötmine

Ornitoloogid usuvad, et lindudele ei tohiks anda palju toitu. Vastasel juhul võivad tissid peatada loomuliku toidu otsimise ja söömise ning see on lindude ellujäämise seisukohalt äärmiselt oluline. Sööda kogus tuleks jaotada perioodide kaupa.

  1. Esimene periood - prikormochny, oktoobri keskpaigast kuni novembri lõpuni.

Sel aastapäeval on tissid ikka veel soovimatuid tooteid süüa, harjunud harjumusega. Sügisel annavad linnud 15-20% söödast päevasest nõudest.

  1. Põhiperiood - detsembri algusest kuni märtsi alguseni.

Kõige raskem aeg tissidele. Saate anda neile täieliku kiiruse, kuid mitte mingil juhul ei saa neid üle kanda.

  1. Lõplik periood - enne esimese sulatuse ilmumist.

Selle aja jooksul annavad linnud 60–80% normist.

Mõnede kanalite hinnad ühe sööturi kohta päevas:

  • 50 grammi toorest liha,
  • 200 g teravilja segu (hirss, päevalilleseemned, kanep, purustatud nisu, kaer või kaerahelbed),
  • 200 g umbrohu seemneid.

Foto: Johan Hansson, CC BY 2.0

Hea toit lindudele, keda saate rinnaga ravida:

  • praetud ja soolamata päevalilleseemned, t
  • kaer,
  • hirss
  • pärlid
  • läätsed
  • herned
  • purustatud kõrvitsa- ja arbuusiseemned, t
  • valge leivapuru
  • Rowan marjad, viburnum, elderberry, wild rose,
  • nõges, quinoas, takjas, kanepis,
  • vähese rasvasisaldusega kodujuustu, mis on segatud t
  • maapähklid ja pähklid (lamedate sööturite puhul tuleb need nuga purustada), t
  • seeder,
  • puuviljad ja kuivatatud puuviljad,
  • kõva keedetud ja tükeldatud muna ja selle kest
  • toores liha ja soolamata searasv.

Ärge andke tissidele:

  • kiibid,
  • must leib
  • müüa soolaseid krekke,
  • röstitud ja soolatud päevalilleseemned, t
  • praetud
  • suitsutatud
  • soolane
  • juust

Grafiittiit. Autorifoto: Derek Keats, CC BY 2.0

Kuidas püüda tihane?

Ornitoloogid püüavad linde neid helisema ja näevad, milliseid lende nad teevad, teada, kui palju nad elavad jne. Lindude püüdmine on parem varahommikul, talvel või hilissügisel. Selleks kasuta läbipaistvat lõksu, sulgedes ukse automaatselt. Söödana paigutatakse söödaks lindude mudel ja sööt.

Kuidas hirmutada tissid?

Talvel võivad tissid lennata, otsides toitu, lõhkudes isolatsiooni, täitma väljaheiteid aknalauadega, tehes valju müra. Kui nende probleemidega ei oleks võimalik elada, on aeg mõelda, kuidas linde nende akendest eemaldada.

  1. Riputage söötjad akende ja rõdude vahele ja ärge unustage neid regulaarselt täita.
  2. Ehitage "antiprissid" (õhuke traat äärise, naelu lähedal), määrige kaane libeda määrdega.
  3. Loo ebamugavustunne: riputage lambi välgurežiimiga, säravate objektidega, millel on müraefekt, nagu kettad või paelad, sinised lipud, hirmutavad ebameeldivate lõhnadega linnud (näiteks sibula lõhn).
  4. Pane hernehirmutis või röövlindude mudel, kleepige öökulli pilte või kassi pea, lülitage bioakustiline seade röövloomade tiibade klammerdumise helisid, lindude hirmus.
  5. Võta kass, kes hirmutab rõdu.

Aknatõkked

Tüdrukute hooldamine kodus

Tänu gullibileerimisele, glibnessusele ja tagasihoidlikkusele peetakse tihti mitmesuguseid tissid puurides. Värskelt püütud linnud võtavad kohe toidule, mida nad pakuvad. Neid võib isegi täiesti taltsutada. Igat liiki tissid, välja arvatud suured tissid, võib hoida rühmades. Suur tihane tapab väikesi linde.

Kuna lind on väga liikuv, peaks puur või linnumaja olema avar, vähemalt 60-70 cm pikk, 60 cm laiune, 80 cm kõrgune, sügava panniga (10-15 cm). See peaks olema varustatud titmouse'i, joogijaga, lehtpuude ja koorega okste, mitte plastpoltide, supluspaagi ja mitme eemaldatava välise söötjaga. Esimene kord elus puuris, tihane otsib vee allosas pannil. Aja jooksul ta harjub ja nõud võib liigutada.

Taiwani tihane Foto autor: Robert tdc, CC BY-SA 2.0

Mida toita tissid kodus?

Selle pere linnud on toidus üsna tagasihoidlikud. Nad söövad tihti ja palju. Puuri puuris saab toidet:

  • porgandite ja kreekerite segu kodujuustuga,
  • keedetud kanamunad
  • piimale või magusale teele kastetud valge leib
  • kuivatatud putukate pulber,
  • paks koor
  • puuviljad,
  • puu pungad
  • jahu ussid.

Söötke tissid vaja 2 korda päevas, valades nii palju kui nad saavad süüa. Kõik linnud vajavad täiendavaid vitamiine, eriti B1.

Toidutüübid võivad varieeruda sõltuvalt tisside tüübist. Näiteks kodus kodus küpsetatakse kodus veel üks sööki:

  • kooritud männi pähklid - 5-6 tk.
  • sööta "Padovan" putukatele, see võib olla kõik tissid,
  • kasvatab teravilja segu
  • idandatud päevalilleemned,
  • õunad, kurgid, pihlakarjad,
  • Maitsetaimed: mooriit, lindude mägironija, võilill, tradescantia,
  • murukarva vastsed - jahu ja nende poegad, t
  • kõva keedetud muna.

Punakas tihane. Autorifoto: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Kuidas toita tibi tibi?

On vaja toita väga väikest, ikka veel viltunud lindude lindu sageli - iga 2–2,5 tunni järel, hiljem võib intervallid tõusta kuni 3-4 tunnini. Öösel võtke vaheaega 12-6 tundi. Saate seda toita “ööselises segus”, mis koosneb kõvaks keedetud munadest, riivitud toorest porganditest ja riivitud valge leivapurustustest. Samal ajal 1 muna võtta pool keskmist porgandit ja nii palju kreekereid, et mass oli märg, kuid mitte käed kleepuv. Porgand on parem riivida riivile, millest välja tulevad õhukesed pikad pulgad.

Aeg-ajalt võib segu asendada:

  • tükeldatud madala rasvasisaldusega kodujuust,
  • daphnia või gammarus
  • purustatud päevalilleseemned,
  • õhukesed kana- või veiseliha viilud.

Sa võid tibu söötmiseks süstla, pipeti või lusikaga. Hoolitsedes selle eest, et ta jälgiks tema rasvumist. Oluline on, et tema saba all ja „kahvli” (nullklaaside) all oleksid kollased rasvad.

Ühine tihane Autorifoto: Sergei Cherny, CC BY-SA 3.0

Huvitavad faktid tissidest

  • Esimest seadust, mis käsitleb tisside kaitset, andis Saksa linna Triiburi peapiiskop XIII sajandi alguses. Hiljem Baieri Ludwigi dekreedis 1328. aastal öeldi: „Ranget karistust ootab see, kes püüab lindu, kes on innukas putukate püüdja. Seaduse purustaja peab maksma kuningliku faili 60 shillingist, samuti hüvitama kaunist punapea ja 12 kana. "
  • Tit - väga tark ja intelligentne lind. Kui riputate pudelil asuvale niidile delikatess, püüab ta kõigepealt selle läbi klaasi. Ja siis ta istub kaelal ja muutub niidiks. Kui niit on liiga pikk, hoiab lind selle jalaga.
  • Titmouse on jõe nimi, Yauza vasakpoolne lisajõgi, mis Moskva Lefortovo linnaosas on täielikult kollektori sees.
  • Kui sa püüad tibu ja paned selle seljale, langeb see mingi stuporisse, teeseldes olevat surnud.
  • Tsaaridel Venemaal nimetati 5 rubla nimiväärtusega maksetähist siniseks taustaks.
  • Venemaal on 12. novembril tihane festival. Vene linnukaitseliidu algatusel korraldati ökoloogiline puhkus “Sinichkini päev”.

Ühine sinine tihane. Autorifoto: Maximilian Dorsch, CC BY-SA 3.0

Suure tihane elupaigad

See on istuv lind, ainult rasketes külmades, kui toidul on äge puudus, võib see muuta elupaika. Reeglina on ränne inimelule lähemale jõudmise tulemus. Põhjalikult Aafrikas ja Lähis-Idas on levinud kogu Euroopas, välja arvatud kaugel põhjaosas ja Islandil. Kagu-Aasias elab see Jaapanis ja kogu Indokiinas kuni Java ja Borneo saareni. Siberi põhjaosas ei saa kohtuda suure linnuga, tugeva okasmetsade ja mägismaa vahel. Suur tihane ei karda inimesi, elab aktiivselt linna väljakud ja pargid, lendab rõõmuga söötajateni ja isegi inimeste käest toidule.

Big Tit Songs

Suured tissid - lindude lauljad. Mehed, kes võitsid paari, laulavad rohkem naisi ja teevad seda peaaegu kogu aasta, välja arvatud talvekuudel. Tüdrukud teevad umbes 40 erinevat heli. Eriti esile tõstetakse hääldatud: “tsi-tsi-tsi-pi”, “in-chi-in-chi”, karjumine - “pin-pin-chrrzh”. Kevadel on laul rohkem monotoonne “zin-zi-ver”, “zin-zin”. Suured tissid laulavad aretusajal eriti intensiivselt: märtsist kuni mai teise poole ja juuni teisest poolest juulini. Sügislaul algab augustis, süveneb septembri keskel ja lõpeb oktoobri esimesel kümnendil. Lisaks laule ise, täidavad tissid nn alamlaulu - meloodilist, vaikset chirpimist, “purring”, kõlab kõige sagedamini veebruaris või märtsis.

Aretus suured tissid

Tavaliselt panevad Big tits kaks sidurit: aprilli lõpus ja suve keskel. Esimeses siduris on kuni 15 valget, kergelt hiilgavat muna, kuid sagedamini 8 - 12. Kogu pinnal on munad kaetud punakaspruunide laigudega ja täpidega, mis moodustavad nüri küljel. Teine sidur on tavaliselt 2 muna väiksem. Tihk kannab mune 12-14 päeva. Selle aja jooksul annab mees naistele toitu. Pesakonnast lendab ainult tihane, kui oht läheneb. Esimesed kaks või kolm päeva on koorunud tibud kaetud hallikas alla, nii et naine ei lahku pesast, kuumutades neid soojusega. Isane sel ajal tegutseb toitjana. Kui tibud hakkavad sulgedega katma, toidab paar järeltulijaid, tuues pesa kohta pesa kohta keskmiselt 6-7 g toitu.

Poisid lendavad pesast umbes 22 päeva pärast sündi. Pärast lahkumist hoiavad nad pesa lähedal karja ja vanemad jätkavad nende toitmist ühe või kahe nädala jooksul. Kui naine alustab teist sidurit, juhib mees esimest sugukonda.

Suvel söövad Suured tissid peamiselt putukaid, kääbus, kärbsed, sääsed, ämblikud, röövlid ja kriketid söövad. Nestlingsid toidetakse kõrgeima kalorsusega putukatega, nimelt röövikutega. Talvise külma algusega lülituvad tissid taimse toidu juurde. Nad toituvad peamiselt seemnetest ja teraviljast. Need linnud ei tee varusid talveks ja kui nad leiavad teiste linnuliikide peidetud toitu, söövad nad seda rõõmuga. Ärge püüdke tissid ja porgandit.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org