Linnud

Üldine Gogol

Spetsiaalse seksuaalse dimorfismiga sukeldumis part: isas on must pea, rohelise läikega, ümmargune valge silmapliiats ja nokk, mis on valge, selja ja saba on mustad, emane pea ja kaelaga šokolaadi-pruuni värvi, eraldab nad hallist Rinnavalge valge krae.

Spread. Rändavad ja teisaldatavad liigid, mida esindavad kaks alamliiki, mis on tavalised Euraasias ja Põhja-Ameerikas. Euroopas levib see juhuslikult. See talveb vahemikus kuni Vahemere ääreni. Regulaarselt veedab talvel Itaalias, igal aastal on 2-3 tuhat inimest.

Elupaik. Tõugud metsas aladel, järvede ja suurte jõgede lähedal, talved ranniku ääres või siseveekogude mageveekogudes.

Bioloogia. Mais ja aprillis pannakse reeglina 8–11 muna, mida emane inkubeerib 29 päeva. Tibud jäävad pesasse üks või kaks päeva, hakkavad lendama 8-9 nädala vanuses. Aastas ühe aasta. Hoiab paar rühma. Lend on kiire ja otsene, võtab peale lühikest aega veega, tiibade kiire klapp tekitab iseloomuliku vile. Ratsioon põhineb loomasöödal, mida Gogol toodab, sukeldudes mitme meetri sügavusele. Hääl on terav, nina.

Huvitav fakt. Pesa on paigutatud puude õõnsustesse, kunstlikesse puude majadesse ja küülikute lõhetesse. Mees korraldab iseloomulikud abielu-meeleavaldused, heites pea ja kaela tagasi.

Seotud liigid. Islandi Gogol (Bucephala islandica) on väiksem kui Islandil ja Ameerikas, Itaalias ei täheldatud (Venemaal on lennud). Vähe sissekannet (Mergus [Mergellus] albellus) Põhja-Euraasia pesad, Itaalias veedavad talvel mitu tosinat inimest.

Üldine Gogol (Bucephala klangula)

zoo-club-org