Linnud

Fearless prey-lind - Shrike

Hariliku põõsasega on erakuna tuntud, sest temaga kohtumine on väga haruldane. Tähelepanu vaatamiseks vajate kannatust ja vaatlust. Aga kuna lind väldib naabruskonda koos inimesega, saab seda näha ainult metsa servadel, soodade ääres, põõsaste peal ja kõrged puud. Kui kuulete laulu, mis meenutab maagia häält, siis võib-olla on see hall shrike.

Punast raamatut täiendati selle haruldase linnuga, sest liikide arv on väga väike. Ta sai 3 kategooriat. Selle alamliigi päästmiseks on vajalik metsa soode ja vanade metsade hoolikas käitlemine.

Shrike'i kirjeldus

See linnuliik kuulub suurte lindude hulka. Kere suurus - keskmiselt 26 cm. Linnu kaal - umbes 70 grammi. Põõsaste värvus on kerge, taga on tuhk-hall ja kõht on valge. Rinnal on pilt. Astmeline piklik saba ja tiivad on mustad. Saba sulgede serval - valge serv. Samuti liigub kerge põiki riba mööda tiibu. Pea on ka kaunistatud triibudega - must naha ulatub nokast silma. Kuna see lind on röövloom, siis oli see „tasustatud” konksu nokaga. Värvilised emased ja isased ei erine. Te võite täheldada nende suuruse erinevust, "poisid" on veidi suuremad.

Kui harilik põõsas istub oksal, langeb saba maha või paisub välja. Selle lindu lend on laine.

Elupaik

Vaatamata sellele, et nende lindude arv on väike, on nende elupaik väga lai. Shrike grey väikestes kogustes elab kogu Euroopas, olulisel territooriumil Venemaal, Põhja-Aafrikas. Lisaks elab lind mõnedes Lõuna-Aasia piirkondades kuni India idapiirini. Samuti on see suletud, läbib Chukotka, peatub USA ja Kanada metsamaa lähedal.

Seda tüüpi lind eelistab elada avatud aladel. Kuid sellest hoolimata juhib Shrike mägipiirkondi, taiga ja tundrat. Tuleb märkida, et lõuna poole lähemal on see lind nomadistlik ja põhjavööndite esindajad lendavad talveks.

Linnuvahe

Grey Shrike teeb helisid, mis on sarnased magpie lauludega. Tema hääl on karm. Laul ei ole meloodiline, koosneb lõbusast madalikule helistavast helistamisest või kolibist trillist. Kuid oma repertuaaris võib esineda helisid teistest lindudest. Vanusega kogunevad isased repertuaari ja nende laulud muutuvad kunstilisemaks ja mitmekesisemaks.

Ka helide abiga edastatakse teavet. Näiteks ohu korral väljastavad nad sageli tšekikontrolli. Omapärane laulmine erineb abieluperioodil.

Shrike grey on julge kiskja, mistõttu see toidab seda, mida ta püüab. Toitumisse võivad kuuluda suured putukad, näiteks roosid, suured mardikad, draakonid jne. Kuid lind jahib ka väikeseid selgroogseid, kuna põhjaosas on väga vähe putukaid. Shrike püüab meeleldi sisalikke ja väikeseid kahepaikseid. Lisaks armastab ta närilisi, nagu hõbedad, karvad, hiired, mutid ja söövad väikesed linnud (varblased, tünnid, tissid).

Kui saagiks on püütud, söövad nad kohe. Lind ei tee varusid, kuigi kui toitu on rohkesti, võib see saagiks kuivatada, riputades selle nõelalt akaatsiast ja selgroogsetest, jättes selle filiaalide kahvlitele. Kuid väärib märkimist, et mitte kõik hallid põõsad ei ole sellisele käitumisele altid.

Suletud pesitsus

Kuna hall shrike on suur linn, on pesa ka suur. Tavaliselt on selline maja ehitatud ainult naise poolt. Mehed on väga harva kaasatud. Pesa ehitamiseks valige sobiv haru. Sageli on see paks põõsas või puu. Samuti saab maja paigaldada väga pagasiruumi. Pesa on madal, 1 kuni 2,5 meetrit. Sellel on kaks kihti. Välimine külg on kootud põõsastest ja puudest õhukestest oksadest, samuti on siin kootud kuiva rohu terad. Peene pesa tunnusjooneks on roheliste lehtedega harude osad.

Sisemine külg on valmistatud pehmemast materjalist. Nii levib salv villaga, õhukeste rohulõikega ja suure hulga suledega, kuigi mõnedes pesades ei pruugi need olla.

Pesitsusperiood on erinevates piirkondades erinev. See võib olla aprill või mai ja vahemiku põhjaosas on juuni. Põlevkivi koosneb 4-6 munast, millel on valge roheline varjund ja pruunid täpid. Naine inkubeerib peamiselt järglasi ja isa vahetab ema vahetevahel.

Shrike grey jääb munemisele kuni 15 päeva. Nendel kahel nädalal ei sõida mees perest eemale. Mõlemad vanemad toidavad koorunud järglasi. Mees ja naine hoolitsevad noorte eest umbes 20 päeva. Siis on tibud lendamiseks valmis. Kuid huvitav on see, et mõnikord isegi enne, kui lapsed õpivad hästi lennata, lendavad nad juba pesast eemale. Kuni vanemate lahkumiseni hoolivad järglased. Paar saab toita oma tibusid pikka aega.

Beetles ja mardikad kuuluvad noorte toitumisse ja harvadel juhtudel antakse neile vastsed ja röövlid.

Täiendavad üksikasjad ja huvitavad faktid Grey Shrikes'e kohta

Shrike on hobune lind, kellel on hammustamine. Niisiis, ta armastab kiskuda väikeseid sarvikuid ja Hawkeid. Vaenlast märkates ronib salakaval rebas männipuule ja hakkab hoolimatult laulma. Röövloom märkab teda ja ründab rünnata, kuid püha peidab tihedalt tihedaid tibusid.

See lind õnnestub ära lüüa kõik suuremad linnud. On uudishimulik, kuidas püha seda teeb. Selleks rikub ta tahtlikult kõigi kiskjate, lindude ja tavaliste loomade jahti. Ta hoiatab ohvrit helidega, mida jahimees talle ette heidab, ja jääb seega oma territooriumile ainuomanikuks.

Shrike

Shrike'i perekond - Laniidae ... Nendel lindudel kombineeritakse passeriinide ja röövlindude omadusi. Põõsaste suurus on väike: suurus 15-30 cm, kaal 20-120.

Neid on kuni 69 liiki, mis kuuluvad 9-12 aastasse. Erinevad taksonoomid eristuvad 2-4 perekonnast. Shrikesed elavad Euraasias, Aafrikas, kus nende suurim mitmekesisus, ja Põhja-Ameerikas.

Shrike lind tihe ehitada. Nende tugev ja külgmiselt kokkusurutud nokk on peast veidi lühem ja lõpeb konksuga, mis on kaardunud allapoole. Sellega, samuti põõsaste algelise hamba kohalolekuga, sarnanevad nad sarvikutega. Suu nurkades on neil hästi arenenud tundlikud alad. Nad aitavad liikuvaid putukaid püüda. Saba on pikk, astmeline, mõnikord ümardatud. Värv on erinev, kuid põhja liigid ei ole heledad, sealhulgas hallid, pruunid ja valged toonid. Troopilised põlengud on mõnikord värvitud väga karmiks. Mehed on naistest mõnevõrra suuremad ja mõnes liigi värvus on erksam. Mehed ja naised laulavad. Viimane laul on lihtsam.

Shrikes elab erinevaid maastikke põõsastega nii mägedes kui ka tasandikel. Kuplikujulised pesad on ehitatud mõlema partneri poolt, tugevdades neid harude haarates erinevates kõrgustes, peamiselt tihedates põõsades. Müüritööd koosneb 4-6 kirevast munast, mis inkubeerivad mõlemat partnerit või ühte naist, kuid mees toidab teda. Inkubatsiooniaeg 14 - 16 päeva. Mõlemad vanemad toidavad tibusid. 2–2,5 nädala pärast lahkuvad tibud pesast ja söövad oma vanemaid veel kaks nädalat. Pärast iseseisvuse saamist laguneb haud ja kukkumised lähevad üksikule elustiilile.

D. Kaigorodov kirjutab: „Põlvede röövloomad on äärmiselt arenenud. Need linnud püüavad ja tapavad oma saagi, isegi kui nad on täielikult toidetud. ” Põlved toituvad tavaliselt suurtest putukatest, haarates neid oma ahvenatest - kuivast harust või telegraafi juhtmetest. Nende ohvrid on liblikad, mardikad, roosid, draakonid ning hiirte, munade ja väikelindude noorte lindude, sisalike puhul. Shrikes prick suured saak on okas või terav sõlm, ja siis rebige see üles. Sageli hoitakse reserveeritud putukad ja väikesed selgroogsed.

Mis puutub laulusse, siis tuleb märkida, et põlengud on peened linnud. Selleks hoiavad nad mõned lindude lauljate armastajad kodus. Alljärgnevalt kirjeldab A. Brem Shrike'i: „Põldade kõrgematel oksadel, kes on üksi põldude, silmapaistvate põõsaste, pooluste, vaiade, piiripunktide ja muude kõrgete kohtade vahel, võib tihti näha istuvat lindu, uhkust, mis on sarvik, tähelepanelik, nagu kotkas ja rahutu, nagu lendaja. Kevadel kuuleb, et ta laulab üsna pikka laulu, ja kui te teda tähelepanelikult kuulate, näete, et ta on tegelikult vaid igasuguste teiste inimeste helide segu, mida lind kuulis tema ümber elavaid lauljaid ja kordab kõige lõbusaim viisil. Laulu kogu kangas, mille ta kudub vähehaaval, on nii meeldiv ja atraktiivne, et saate pettust kuulata rõõmuga. ”

Sõna "Shrike" päritolul on mitu versiooni. Üks vanadest nimedest lõpeb tähega "d", nii et sõna koosneb kahest juurtest, mis annavad sõnad - nelikümmend naela. Professor D. Kaigorodov vaidlustab selle versiooni. Ta väidab, et see lind meenutab maagiat. „Mis puudutab“ löögi ”lõppu, siis on see tõenäoliselt lisatud nende lindude imitatiivse laulmise tunnuseks, mis nende lauludes segab teiste sulgedega lemmikloomade hääli,“ ütleb see autor. KNKartashev oma raamatus „Linnude süstemaatika” näitab, et Shrike mockingbirds omab „jutustama sidemeid nelikümmend lindu”, see tähendab imiteerima nende hääli, tuues seeläbi inimesed ja isegi linnud ise eksitavaks.

Meie riigis on 9 shrike liiki. Neist kõige kuulsam zhulan(Lanins cristatus)elavad enamikus riigis, välja arvatud tundra tsoon. See on väike, veidi suurem kui varblane lind. Meestel, kes elavad Euroopas ja Lääne-Siberis, on pea ja kaela ülemine osa hall, tagakülg on kastan, saba, tiivad ja laiad ribad, mis läbivad silmad kõrva äärde, on mustad. Alumine kere ja äärmine juhtimine valge. Idas elavatel lindudel asendatakse mustad ploomid savipruuniga, vaagna läbiv riba on pruun. Naised on okker-pruunid ülalt, määrdunudvalge, tumedalt mähitud.

Jõe orgudes, metsa servades, aedades ja pargides on kõige enam punane tagakülgne krevett, st kõikjal, kus on põõsad või üksikud paksu põõsad. Neis linnud ja nende pesad. Kontuuri olemasolu saab kohe tuvastada. Üks lind paarist, tavaliselt isane, istub silmapaistval kohal. Vaatleja pesa lähenedes teeb see helisid, mis meenutavad teravat kontrolli või valju chjaa-chyaa.

Zhulans on kõige sagedamini linnuvaatlejate seas, nad on üsna head pilgulinnud. Mõnikord sisaldavad rakud rakke Hall Shrike(Lanins Excubitor), suur valge-hall lind, vähem sageli teine ​​liik. R.L. Boehme elas mitu aastat pika sabaga või shah(Lanins schach)see on terav ja lõhev hääl.

Shrike on väga kiiresti muutunud taltsutuks ja sööb otse käest. Kuna need linnud on ohtlikud teistele lindudele, tuleks neid linde hoida puurides üksi. Mäletan juhtumit, mis ütles G. Laferile, entomoloogile, kuid suurele loverile. Kevadel kestis ta ise laululinde. See juhtus Primorsky krai lõunaosas. Manna lind, keda ta oli, oli mees dubrovniku kaerahelbed. See lind oli kurnatud, tal oli ainult üks käpp ja üks terve silm. Tõenäoliselt tõmbas see omadus ja võitis sisserändaja neelamise tähelepanu. Varem, kui jahimees oma meeltesse jõudis, kui julan lendas puuri poole ja haaras trellide kaudu peaga oma õnnetu Dubrovniku. Lafer mõistis, et Dubrovnik oli tema jaoks juba kadunud, siis ta kattis petturitega võrguga. See lind elas oma korteris pikka aega, rõõmustades selle erinevate lauludega.

Vladimir Ostapenko. "Linnud oma majas." Moskva, "Ariadia", 1996

„Warbler“ ja „sulgedega kiskja” on meie jaoks erinevad lindude maailma poolused. Kummi haudemunade trillide kujutamine on nii raske kui ohvri keha rebimine. Kuid evolutsioon ei hooli meie stereotüüpidest.

Shrike hall või suur
Lanius excubitor

Tüüp - akord
Klass - linnud
Eraldumine - möödasõitja
Pere - Shrike
Rod - Shrike

Keha pikkus on 23–38 cm (saba), tiivad on 35–39 cm, kaal on 60–80 g. Seksuaalset dimorfismi (keha värvi ja struktuuri erinevus) praktiliselt ei ole.

See elab suurtes piirkondades Euraasias ja Põhja-Ameerikas, umbes 50. ja 66–71. Paralleeli vahel. Moodustab mitmeid alamliike. Ibeeria poolsaare, Põhja-Aafrika ja Aasia kõrbete populatsioone peeti varem Grey Shrike alamliikideks, kuna ühistes piirkondades ületati neid vorme regulaarselt. Hiljuti ei ole selliseid hübriide täheldatud ja eksperdid on isoleerinud kõrbepõletuse Lanius meridionalise iseseisvaks liigiks, mille evolutsiooniline kujunemine on otseses mõttes lõppenud meie silmade ees.

Grey shrike on loetletud Vene Föderatsiooni Punases raamatus, kuid üldiselt ei põhjusta liikide olukord muret.

Suvepäeval levib lind laulu niidul või väikelinnul. Lühikesed meloodilised trillid ja gurgeldavad viled vahelduvad selles buzziga ja kõristusega ning kõik see on maitsestatud põlvedega erinevate lindude lauludest. Vaadates lähemalt, näete mõnele ühele puule lauljat - üsna suurt (libiseva suurusega) lindu, millel on iseloomulik peaaegu vertikaalne kehaasend. Ta istub peaaegu liikumatult ja binokli kaudu saab teda näha täies mahus: tumehall taga, helehall rind, must, valge tiivad ja saba, must triip mask üle pea.

Kui see ei oleks suur, siis võib põrgu segi ajada härja naissoost, kuid tema nokk on võimas, konks, nagu kull, mis tunnistab ilmselt selle linnu elukutset. Gray shrike on läinud teel putukatõrjevahendist röövloomale, võib-olla kaugemale kui kõik tema sugulased. Põhiosa selle saagist koosneb väikestest selgroogsetest: konnadest, sisalikest, närilistest ja lindudest, kuigi see ei kajasta ka suuri putukaid (suured mardikad, rohutirtsud jne). Shrike'i tagasihoidlik suurus on tema jaoks peitevorm - väikesed linnud ei tajuta teda kiskjana. Ta suudab rahulikult maanduda puhke- vere kari keskel, valides aeglaselt ohvri, ja kuni ta ise ennast viskab, ei kahtle nad, et vaenlane on nende seas. Tema lemmikjahi taktika istub kõrgel niidul või põllul, otsides saaki. Kui sihtmärk on valitud, ületab see lühikese, peaaegu vertikaalse visata, ja kui see ei õnnestu või kui ohvril on aega hirmutada, kulgeb põlvkivi pärast seda piki maad.

Kuid linde, keda ta püüab ja läbi õhu - lühikese vahemaa tagant, ilma et oleks vaja püüda varblast või lind. Shrike hunter hasartmängud - isegi kui hirmunud lind meeleheitel ründab lähedal asuvale inimesele, võib halli kiskja seda peaaegu kätest kinni haarata. On juhtumeid, kus mõrrad, mis on kaetud püüniste võrguga, piinasid lindu entusiasmiga juba paugudes. Shrike tapab saaki ja kannab seda küünistesse (nagu suur kiskja) ühte oma „söögilaudadest” - toidu lõikamiseks ja neelamiseks valitud kohtadest. Kõige sagedamini on selline koht põõsas või puu, millel on suured selgroogid või arvukad ja tugevad lühikesed oksad. Röövloom jootab oma saagi okaselt või sõlmedelt (mõnikord kiilud harude haarates) ja jätkab plaanitud lõikamist. Nii et kõik perekonna Shrike liikmed tegutsevad ja sellepärast said nad oma üldnimetuse Lanius - "lihunik". See, mis annab sellele "omandiõigusega" käitlemisviisi, on see, et teadlastel ei ole selles küsimuses ühist arvamust. Tõenäoliselt säästab kiskja liigse mängu vihmasel päeval. Tegelikult, kui toitu on vähe, jääb vaid täielikult kraapitud nahk okkale asetatud august, samal ajal kui rikkaliku pühakoja valduses on kaunistatud terve kogum mitte söödud või täiesti puutumata trofeed.

Teise versiooni kohaselt on selline saagikinnitus lihtsam lõigata - väike, kerge kiskja, ja tegelikult ei ole kerge lõhkuda vole tugevat nahka ega rebida konnakaela. Ja puutumatud ohvrid, mis on sattunud okkadesse, on röövelliku instinkti maksumus: paljud röövloomad tapavad rohkem mängu kui nad saavad süüa. Võib-olla on filiaalidel rippuvad "kingitused" mingi visuaalsed abivahendid, mille kohaselt õpetatakse kasvatatud tibusid täiskasvanud lindude elutingimustele. Igatahes ei saa sõlme rippuvat saaki pidada "käitumuslikuks rütmiks", mõttetu rituaal, mis on kaua kaotanud oma adaptiivse tähenduse ja püsinud linde loomulikus käitumises ainult genoomi konservatiivsuse tõttu. Eetoloogia asutaja Konrad Lorenz, kes oli seda küsimust konkreetselt uurinud, leidis, et sünnist alates oli põlveliigel vaid soov pressida saagiks väljaulatuva emane. Искусству накалывания трофеев молодые птицы довольно долго учатся, постепенно приобретая мастерство и вырабатывая собственные ухватки, точно так же, как они осваивают приемы охоты или строительства гнезда.

Ни размерами, ни окраской самцы серого сорокопута почти не отличаются от самок. Уже по одному этому можно догадаться, что в выращивании потомства участвуют оба родителя. Так оно и есть, хотя роли супругов в этом процессе заметно различаются. Право выбора места для гнезда принадлежит самцу — владельцу охотничьего участка. Tavaliselt on see ehitatud piisavalt paksu (või isegi parema - tütrise) puuri kroonide sügavusele, tüvele või paksu oksade kahvli kõrgusele, mis ei ole madalam kui meeter. Ujumise ajal võib mees isegi panna sümboolse "esimese tellise" tulevikus majas - mitu haru. Aga kui naine selle kutse vastu võttis, siis ta peaaegu ei luba mehel edasi ehitada ja varustada pesa ise, sest ta veedab sellega peaaegu kaks nädalat. Oksadest ja varrastest kudub emane paksu seinaga korvi ja seestpoolt joondab seda pehme rohuäärega, villaga (see juhtub kevadel, loomade massilise sulamise ajal) ja suled. Tiibadega arhitektid kummardavad tihti roheliste lehtedega noori võrseid väliskihile, ilmselt ilu või varjata.

Tavaliselt kulub munade munemisest kuni järglaste haudemiseni umbes 15 päeva.Naised istuvad peamiselt munades. Mees tegeleb saidi kaitsega ja toidu ja ka tema sõbranna kaevandamisega ning vahetab pesa ainult aeg-ajalt. Pärast tibude ilmumist naaseb naissoost aktiivsesse kalapüüki, kandes koos abikaasaga toitu. 18–20 päeva pärast omandavad tibud võime lennata ja pesast lahkuda. Kesk-Venemaal on see juuni alguses. Kuid kogu suve ja sügis jätkab perekond koos ja vanemad söövad noori aeg-ajalt.

Kui sõbralikud on põlengud perekonnas, nagu nad on vaenulikud ja agressiivsed kõigi teiste olendite suhtes. Sõna "shrike" teine ​​osa läheb tagasi slaavi verbi "puditi" - "drive", Ukrainas nimetatakse seda lindu "fortyogiiniks", see tähendab nelikümmend kuus. Ja see on tõsi: Shrike püüab oma krundi valvamisel vabaneda mitte ainult oma sugulastest, vaid kõigist teistest suurematest lindudest (ta peab väiksemaid kui võimalik saagiks). Ta rõõmustab jahipidamist võistlejatele - neljajalgsetele ja sulgedele röövloomadele, teatades kõigile oma välimuse kohta (liigi nimi halli shrike excubitori puhul "valvur", "sentinell"), puhtast põnevusest öökull pärast seda pärastlõunal. Väike kiskja julgeb isegi küüniseid ja väikeseid sarvikuid kiusata - selline lõbus on surmav, kuid shriinid ei lõpe kunagi.

Talvise lähenemise tõttu sõidavad põhjapoolse osa (ja see lind laieneb Arctic Circle'ile, ja mõnes kohas veel) loksud lõunasse, kuid mitte troopikatesse, vaid lähemale - väikestele lumelastele. Nende lõunapoolsemad hõimud piirduvad vaid väikeste rännetega. Arvatakse, et siin pesitsevad hallid (või suured) põlved liiguvad talveks lõunasse ja nende sugulased põhjapoolsetest elanikest jõuavad meile. Tuleb siiski märkida, et halli shrike talvitumine registreeriti korduvalt isegi Kresotski biosfääri kaitsealal Kamčatskas, mis on tuntud oma geiserite poolest, millest põhja pool need linnud ei tohiks üldse olla. Ilmselt on igas populatsioonis eraldi isikud, kes ei liigu üldse ja jäävad oma ühistesse kohtadesse.

Tundub uskumatu, et see rangelt lihasööja lind suudab ellu jääda pikka talve: kõigist tema harilikest jahipidamistingimustest jäävad siiani ainult närilised, peaaegu kättesaamatud paksu lumekihi all ja vähesed talveunetavate lindude liigid.

Otsustades aga talvituvate hallide põrutuste välimuse ja käitumise järgi, tunnevad nad end hästi: nad ei ole selgelt näljased ja mitte vaesuses ning nende abielu laulu saab kuulda ka jaanuari keskel.

Vaadake videot: The Crazy Nastyass Honey Badger original narration by Randall (Jaanuar 2020).

Загрузка...
zoo-club-org